Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ruotsin kieli kuuluu edelleen vahvasti Ylen kanavilla

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Kalevassa 17.3.2017.

Mirja Niemitalo kirjoitti (Kaleva 16.3.) ruotsinkielisistä ohjelmista Ylen kanavilla. On ilahduttavaa, että Ylen ruotsinkieliset sisällöt kiinnostavat.

Yle Femin omien ohjelmien määrä pysyy kanavauudistuksen jälkeen lähes entisellään. Ruotsin SVT Worldin ohjelmavirta ei enää näy, mutta SVT:n ohjelmista katsotuimmat pysyvät edelleen Ylen ohjelmistossa. Lisäksi Yle saa aiempaa enemmän oikeuksia julkaista Ruotsin television ohjelmia myös Yle Areenassa.

Esimerkiksi Niemitalon kaipaama Vem vet mest? -visailuohjelma näkyy tulevaisuudessakin Ylen kanavilla. Myös suomenkielistenkin suosiossa olevat Skavlan, Allsång på Skansen, Doobidoo ja På spåret säilyvät Ylen ohjelmistossa. Tekstityksiä lisätään paitsi ruotsiksi, myös suomeksi, mikä voi ilahduttaa esimerkiksi niitä Skavlanin suomenkielisiä katsojia, joilla on ollut vaikeuksia ymmärtää ohjelmassa usein puhuttavia muitakin pohjoismaisia kieliä kuin ruotsia.

Kaiken kaikkiaan SVT Worldin ohjelmavirralla oli Yle Fem:llä hyvin vähän katsojia. Uskomme, että kun ruotsinkielistä ohjelmaa – siis myös näitä suosittuja SVT:n ohjelmia – tarjotaan aiempaa mietitymmin ja harkitumpina aikoina, ne löytävät myös uusia katsojia suomenkielisenkin väestön keskuudesta.

Johan Aaltonen
mediapäällikkö, Svenska Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.