Hyppää pääsisältöön

Erityisherkät

Lapsi juoksee niityllä
Lapsi juoksee niityllä erityisherkät,teeman tiede

Erityisherkät huomioivat enemmän ja tuntevat syvemmin. Joka viides ihminen on erityisherkkä, mutta tätä ujoudeksi luultua piirrettä on alettu ymmärtää vasta nyt.
Teema torstaina 20.4. klo 21.00. Areenassa 90 päivää

Dokumentti perustuu amerikkalaisen psykologin Elaine Aronin tutkimuksiin. Vuonna 1991 Aron teki uraauurtavan havainnon: hän totesi, että jotkut ihmiset ovat synnynnäisesti muita herkempiä erilaisille ärsykkeille. Hänen myöhemmin kirjoittamansa teos “Erityisherkkä ihminen” on käännetty useille kielille, myös suomeksi, ja se on ollut kansainvälinen myyntimenestys.

Aronin tutkimuksia on toistettu eri puolilla, ja ne ovat saaneet vahvistusta myös aivotutkimuksesta. Lisäksi on todettu, että sama kuvio toistuu useilla muillakin eläinlajeilla: noin joka viides yksilö on erityisherkkä. Tämän ajatellaan ilmentävän tiettyä itsesuojelun strategiaa, jossa toimintaa edeltää tarkkaavainen havainnointi. Erityisherkät havaitsevat tarkemmin hienovaraisia vivahteita ja kokevat tunteet voimakkaasti. Erityisherkät aivot toimivat eri tavalla kuin muiden, ja herkkyydellä on myös haittapuolensa: erityisherkät uupuvat voimakkaita, kompleksisia tai uusia ärsykkeitä kohdatessaan.

 • Erityisherkät (Sensitive – The Untold Story), USA 2016

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Mikähän on seuraava diagnostinen villitys? Narsistinen luonnehäiriö on kai jo kaluttu loppuun.

Lähettänyt käyttäjä

Ei mikään leikin aihe. Kaikki olemme yksilöitä ja reagoimme erilailla ympäristön ärsykkeisiin. Yksinkertaisesti ja lyhyesti selitettynä kaikki ympärillä värähtelee, jotkut asiat kiihdyttävät värähtelyä kehossa ja toiset laskevat värähtelytaajuutta. Liikaa tai liian vähän pitkään jatkuneena voi sitten pahimmillaan sairastuttaa. Kannattaisi tieteen kaivaa esiin 80v vanhat kirliankuvaukset(aurakuvaus) taas esille ja katsoa mitä fyysisessä kehossa tapahtuu kun annetaan energiakehoon erilaisia ärsykkeitä, tai miltä näyttää sairas aura verrattuna terveeseen... Noh, energialääketiede on vielä tulevaisuutta. Mitä paremmin oppii tuntemaan itseänsä ja kehoansa, niin huomaa myös ympäristön vaikutuksen itseensä.

Lähettänyt käyttäjä

Oma numeronsa on vielä ihmisten luoma ilmapiiri(kollektiivi) ja sen vaikutus ihmiseen. Suurin osa ihmisistä aistii huonon ilmapiirin ja eihän se voi olla vaikuttamatta hyvinvointiin. Voivoi paljon on vielä tutkittavaa!

Lähettänyt käyttäjä

Ympäristömme on lähes jatkuvaa melua jos asumme kaupungeissa, lentokenttien lähellä. Miksiköhän ihmisillä lomien tai vapaapäivien aikaan on kiire rauhoittumaan maalle? Haetaanko hermolepoa? Miksi jotkut uupuu töissä ja toinen ei? En tiedä onko onko ohjelma totta vai tarua? Ainakin oli mielenkiintoinen dokumentti. Meidänhän ei tarvitse olla samasta puusta veistetty.

Lähettänyt käyttäjä

Herkkyys on heikkoutta. Mihin sitä edes tarvitaan? Jos ei kestä maallisia murheita ja pahoittaa mielensä, katsopa peiliin. Herkkyys häviää, kun kovettaa itsensä eikä pillitä pienistä.

Lähettänyt käyttäjä

Ei herkkiä ihmisiä ole olemassakaan se on mun mielipide. "Herkkä" on neuroottinen, tasapainoton, kypsymätön sekä todella itsekäs. Ei osaa käyttäytyä ja ajattelee vaan omaa napaansa.

Lähettänyt käyttäjä

Olipa todella mielenkiintoinen dokumentti. Ja nimenomaan tieteellisiin tutkimuksiinhan nuo dokumentissa esitetyt asiat perustuvat. Eri tieteelliset tutkimukset voivat toki olla ristiriidassa keskenään, sitä ei voi kieltää. Mutta joka tapauksessa tieteellinen tutkimus on eri asia kuin mielipide, joten sitä ei oikein pysty kumoamaan vain "musta tuntuu" -pohjalta. Sekään jos jokin ilmiö ei mahdu omaan kokemuspiiriin, ei välttämättä tarkoita, että tuota ilmiötä ei olisi olemassakaan.

Näiden jotka pitävät herkkyyttä heikkouden synonyyminä, kannattaisi erityisesti katsoa tuo dokumentti. Suomalaisessa kulttuurissa herkkyyttä ei useinkaan ole arvostettu ja monien on pitänyt se piilottaa. Herkkyys voi kuitenkin olla valtava voimavara esimerkiksi ihmissuhteissa ja työssä. Herkkä ihminen voi olla myös hyvin vahva ja rohkea samalla kertaa. Ei minunkaan mielestäni herkkyyttä tai erityisherkkyyttä pidä käyttää verukkeena itsekkäälle käytökselle. Mutta oman kokemukseni perusteella herkät ihmiset ovat usein erityisen empaattisia ja muita huomioivia.

Yle Teema

 • Agata Trzebuchowska on Anna elokuvassa Ida

  Ida

  Puolalaisdraama

  Oscar-palkitun draaman päähenkilölle, Annalle, määrätään luostarilupausta edeltävä mietintäaika. Hän käyttää sen ottamalla selvää sukunsa menneisyydestä toisen maailmansodan aikana.

 • Judi Dench ja Steve Coogan elokuvassa Philomena

  Philomena

  Judi Dench etsii häneltä kauan sitten vietyä lasta

  Judi Dench on pääosassa tosipohjaisessa, katkeransuloisessa komediassa naisesta, joka etsii häneltä riistettyä lasta sekä häntä etsinnässä auttavasta toimittajasta.

 • Contessina (Annabel Scholey) ja Cosimo (Richard Madden) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat

  Medicit, Firenzen valtiaat

  Upea sarja renessanssiajan Italian mahtisuvun vaiheista

  Uusi upea kahdeksanosainen historiallinen draamasarja renessanssiajan Italian mahtisuvusta.
  keskiviikkoisin ja torstaisin 26.4. alkaen klo 20.00
  koko sarja Areenassa jo nyt

 • Alivaltiosihteeri -huumoriryhmä 90-luvun puolivälissä. JYrki Liikka, Pasi Heikura, Simo Frangen ja Matti Toivonen. Liittyy tv-ohjelmaan Alivaltiosihteeri valvoo.

  Alivaltiosihteeri – virallisuuden pitkä marssi

  Alivaltiosihteeri rikkoi radioviihteen ennätyksiä

  Byrokratia, kapulakieli ynnä kaikkinainen virallinen pönötys – siinä Alivaltiosihteeri-huumorin vankka perusta. Alivaltiosihteeriä on lähemmäs 30 vuotta kuultu radiossa nähty tv:ssä ja luettu painotuotteista, mutta nyt ryhmä on tullut yhden tien päähän.
  maanantai 24.4. klo 12, uusinnat torstaina 27.4. klo 0.15 ja perjantaina 28.4. klo 14.50

 • Ville Haapasalo

  Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla 26.4. alkaen

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä -sarja Teemalla

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.

 • Maria Järvenhelmi ja Janne Hyytiäinen Laitakaupungin valoissa.

  Laitakaupungin valot

  Kaurismäen ankara kuvaus epäoikeudenmukaisuudesta.

  Kaurismäen Suomi-trilogian päätösosa on karu ja ankara kuvaus yksinäisyydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Vartija Koistisen elämä luisuu askel kerrallaan ankeaan alamäkeen, jossa pienetkin ilonhetket ovat vain petosta.
  Katso elokuva Areenassa!

 • Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.

  Mies vailla menneisyyttä

  Aki Kaurismäen lempeä komedia asunnottomuudesta.

  Aki Kaurismäen lempeä romanttinen komedia asunnottomuudesta, syrjäytymisestä ja osattomuudesta.
  tiistai 25.4. klo 22.00

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Niina Repo

  Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • Ralph Steadmanin kuva Mr. Gonzosta. Dokumenttielokuvasta For No Good Reason.

  For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • mistaken for strangers,

  Mistaken for Strangers

  Pikkuveli The Nationalin roudarina. Nyt Areenassa.

  The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta.
  Nyt Areenassa

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Dokumentti klassikkobändin tuplalivealbumista.

  Dokumentti Deep Purplen legendaarisesta tuplalivealbumista, joka ilmestyi vuonna 1972. Japanin-kiertueella taltioidulla levyllä yhtye esiintyy klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 19.00

 • Batman-kuvakeräyksen satoa.

  Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Loppukevään 2017 elokuvia Teemalla. Kuvakollaasi.

  Teeman kevään elokuvat

  Elokuvia neljänä päivänä viikossa

  Teeman keväässä 2017 nähdään elokuvia vähintään neljänä päivänä viikossa. Loppukeväällä luvassa muun muassa Ghibli-animaatioita, Aki Kaurismäkeä ja Jack Nicholsonin 1970-luvun mestariteoksia.

 • Muoti ja kauneus -paketin kuva

  Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!