Hyppää pääsisältöön

Juha Hurme: Ohjeita äänestäjälle

juha hurme kolumnistikuva
juha hurme kolumnistikuva Kuva: Jyrki Valkama Juha Hurme

Uurnat odottavat taas sinua, mutta älä lähesty niitä valmistautumattomana. Sinulla on vain yksi ääni, älä käytä sitä väärin.

Vältä ehdokasta, jolla on lujat periaatteet, järkähtämätön luonne ja muuttumattomat linjaukset. Ei ole mitään syytä kunnioittaa mielipiteiden kivettymistä maailmassa, joka liukuu koko ajan uusiin asentoihin. Jämy ehdokas ei kykene ikinä ymmärtämään kaiken vaihtumisen ja todellisuuden muodonmuutoksien politiikkaa. Hän kieltäytyy oppimasta uutta, eikä sekään riitä, hän pitää kunnia-asianaan, ettei ikinä enää opi yhtään mitään. Joka väittää olevansa tänään kypsä, pilaantuu huomenna.

Kavahda ehdokasta, joka sanoo ottavansa asiat vakavalta kannalta. Tällaisen ihmisen ajatteluvärkki on epävarmasti käynnistyvä, huonosti rasvattu kone. Ajattelu liittyy hänellä synkkyyteen ja ilottomuuteen ja kolisee käydessään. Asioiden pohtimisesta ja ongelmien ratkomisesta tulee kärsimystä. Ehdokkaan huonotuulisuus tarttuu ja lamaannuttaa. Vain toisten epäonni saa hänen verettömiin huuliinsa pingottuneen, hetkellisen hymyn.

Vieroksu ehdokasta, joka paasaa työnteon autuudesta. Tärkeintä maailmassa on joutilaisuus. Ehdokas, joka kannustaa ahertamiseen, raatamiseen ja voiton takaa-ajoon, pyrkii uupuneiden yhdyskuntaan, jossa kukaan ei jaksa leikkiä eikä ajatella. Maailma, joka osaisi ainoastaan leipoa uutteruudesta ja rahasta lisää uutteruutta ja rahaa, olisi kaiken elämän nopeasti tuhoava helvetinkone. Siihen hän tähtää syystä, jota ei itsekään ymmärrä, koska ei ehdi ikinä miettiä ja aprikoida.

Hyljeksi ehdokasta, joka väittää, että hänellä on ratkaisu. Hän valehtelee. Hänen ratkaisunsa päiväys on mennyt umpeen ajat sitten. Tällainen ehdokas ”laahaa menneisyyttä vähän matkaa ajassa eteenpäin, eikä ole koskaan nykyisyyttä”, kuten eräs nerokas saksalainen runoilija asian ilmaisee.

Epäile vastuunkantajaa. Hän on kuitenkin liian heikko. Me tarvitsemme ehdokkaan, joka osaa keksiä vastuun alle pyörät, jotta se kulkee kevyesti.

Karta ehdokasta, joka on lukinnut itsensä uskon tai aatteen ahtaaseen häkkiin. Hän haluaa sinutkin häkkiinsä, jolloin siellä on entistä ahtaampaa. Aina kun tämä ehdokas kohtaa jonkin uuden asian, hän haluaa pyydystää sen samaiseen häkkiin. Hän ei ole tyytyväinen, ennen kuin koko maailma on vangittu hänen haisevaan häkkiinsä.

Vavahda ehdokasta, jonka jokaisen ajatuksen ymmärrät välittömästi. Hänen selkokielisyytensä loukkaa ja sortaa oikullisen maailman monimuotoisuuksien aarteita. Pyhälle yksinkertaisuudelle kaikki on epäpyhää, mikä ei ole yksinkertaista.

Boikotoi ehdokasta, joka suihkuttaa sanansa savuverhoksi sinun, itsensä ja puheena olevan ilmiön välille. Hänen persoonansa ei kestä päivänvaloa. Hän haluaa sammuttaa muiltakin valot. Hän on itse pimeys.

Juokse karkuun ehdokasta, joka saarnaa läheisistä asioista ja lyhykäisistä aikaväleistä. Meidän pitää kiinnostua kaukaisista asioista ja loiton tulevaisuuden näkymistä. Niitä tavoitellessamme olosuhteet korjautuvat kuin itsestään. Tuleva ja kaukaisin on nykyisyytemme syy. Sinne on hypeltävä ojien yli ja tuhansia siltoja, sillan kaiteita ja pitkospuita pitkin! Siihen suuntaan on lupa myös tanssia.

Varo ehdokasta, joka lupaa antaa jokaiselle kaikkensa. Hänellä ei ole huomenna enää mitään jäljellä. Häntä ei ole huomenna, hän on loppunut.

Älä luota ehdokkaaseen, joka uskoo, että tekemällä pahaa ehkäistään pahoja tekoja. Sellainen on kostajan ja pyövelin typerää sukua.

Äänestä ehdokasta, joka osaa nauraa ja olla ylevä samaan aikaan. Häntä, joka osaa loikata itseensä loikkaamalla itsensä yli ja hymyillä ilman pilven häivää. Tämä ehdokas on luottamuksesi arvoinen.

Kirjoittaja on Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ikävä kyllä pelkään, että Hurmeen hyvät neuvot menevät ohi.

Onhan sondeerailtu, että nimenomaan nuorempi polvi on hyvin äänestyspassiivista väkeä kuntavaaleissa, mikä tarkoittaa siis sitä, että 35-70-vuotiaat päättävät, keitä asioita hoitamaan valitaan, myös näitä nuoria koskevia asioita. Ja kun käsitykseni on, että mitä vanhempi ihminen on, sitä rituaalisempaa kuntavaaleissa äänestäminen on, pitäisin valitettavan todennäköisenä, että samoja naamoja valitaan kuin viime kerrallakin, plus sitten jotain yhden asian höyrypäitä, joiden kompetenssia kunnalliseen päätöksentekoon sopii vahvasti epäillä.

Mutta ne ihmiset, jotka ovat facebookissa tai twittereissä ja mitä näitä nyt onkaan, voisivat kyllä jakaa Hurmeen hyvää ohjeistusta eteenpäin laajemminkin. Itselläni ei ole ns. tiliä missään näissä systeemeissä.

Lähettänyt käyttäjä

Valitettavasti ei jäänyt oikeastaan ketään ehdokasta jäljelle. Jätän lapun rustaamisen siis.

Lähettänyt käyttäjä

Jos ei jää sopivaa ehdokasta ja haluaisit silti osallistua, äänestä tyhjää. Se on parempi kuin kotiin jääminen, mikäli ongelmana tosiaan on se, ettei sopivaa ehdokasta löydy.

Jos taas olet menossa uurnalle ilman mitään hajua ehdokkaasta, heidän mielipiteistään ja puolueohjelmista, jätä suosiolla äänestämättä. Tuo ei nimittäin ole päätöksentekoon osallistumista vaan lopultakin mielikuvamainosten mukaan äänestämistä eli äänelläsi ei ole todellista mandaattia ja vain neutralisoit ääniä heiltä, joita lopputulos oikeasti kiinnostaa.

Lähettänyt käyttäjä

Aikaisemmin olen kirjoittanut sinulle ja kiittänyt silloisista, kuuntelen lähes aina kirjallista keskusteluykkösohjelmaa, niissä kirjat ja keskustelu melkein aina kiinnostavat, ehkä juha sinun pitäisi väliin antaa enemmän muille puhetilaa, joskus, asiasta johtuen, ei sovikaan, no niin pidän tätä suositusta erinomaisen tärkeänä toteuttaa, olen nyt menossa ennakkoäänestykseen ja mietiskelen onko kannattavallani ehdokkaalla kaikki nuo ominaisuudet, ne ovat nuo ajatuksesi ja kiinnostuksesi vaativia, mutta parhaat suositukset sinulta joka tapauksessa.

Lähettänyt käyttäjä

Näiden kommenttien yläpuolella on pari vaalikonelinkkiä. Valitse ylempi (Juha Hurme: Vaalikone) ja sieltä löytyy lisäohjeita. Jos sekään ei auta, tee kuten minä: valitse itsellesi sopiva puolue ja ehdokas ulkonäön perusteella :-)

Lähettänyt käyttäjä

Meitä varten, ketkä emme löydä mieleistämme ehdokasta, voisi olla hyvä, jos äänensä saisi antaa negatiivisena, ts. äänestää ehdokasta, kenen ei missään tapauksessa halua tulevan valituksi.

Niin, ja kuten joku jo kommentoikin: Juhan sikses hyvien neuvojen jälkeen ei jäänyt ketään jäljelle.

Lähettänyt käyttäjä

Hieno kirjoitus, ja viisaita ohjeita.

Historiantutkijan näkökulmasta maailma muuttuu, ja toisaalta pysyy tuskallisen samanlaisena. Aikoja sitten päätin, että en äänestä rahanjemmareita, pyhiä sotureita, tai agendaansa ajavia poliittisia ristiretkeilijöitä.

Ehkä mikä tärkeintä, en koskaan äänestä henkilöä joka ajattelee juuri samalla lailla kuin minä. Sellaista ei kuitenkaan löydy, eikä se edes haittaa, sillä opin paremmin niiltä, jotka ajattelevat hieman eri tavalla.

 • Psycho

  Hitchcockin Psyko - Mitä suihkussa oikein tapahtui?

  Dokumenttielokuvassa analysoidaan kuuluisa suihkukohtaus

  Alfred Hitchcockin trilleri Psyko on yksi elokuvan historian ihailluimmista klassikoista suihkussa tapahtuvan murhakohtauksen taidokkaan kerronnan takia. Alexandre O. Philippen dokumentti 78/52 suuntaa suurennuslasin nimenomaan kolmeminuuttisen suihkukohtauksen estetiikkaan ja anatomiaan, sen leikkaukseen, kuvauksen taktiikkaan ja äänisuunnitteluun. Pohdinta lähtee myös filosofiseen lentoon.

 • Kolumnin artikkelikuva

  Marjo Niemi: Kuinka suojautua taiteelta?

  Kuinka suojautua taiteelta?

  Mikäli taiteesta ei ole löydettävissä yleisesti hyväksyttyjä kasvattavia tai hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, se on luokiteltava vaaralliseksi. Koska tällaista seulaa ei vielä laajamittaisesti ole luotu, annan sinulle keinoja pysyä turvassa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Marjo Niemi neuvoo.

 • Peter Capaldi Tohtorina

  Steven Moffat — mies, joka teki Doctor Whosta aikuisen

  Steven Moffat — mies, joka teki Doctor Whosta aikuisen

  Doctor Who –tieteissarjan modernin version kymmenes tuotantokausi alkoi Yle TV2:lla pääsiäisenä. Kahdessatoista vuodessa sarja on kasvanut värikkäästä lastensarjasta varsin vakavia teemoja käsitteleväksi kansainväliseksi ilmiöksi. KulttuuriCocktailin artikkeli kertoo scifi-sarjan kehityksestä.