Hyppää pääsisältöön

Maija Hupli: Toivotut – te valitsette, me toteutamme

kuvassa Maija Hupli
kuvassa Maija Hupli maija hupli

Reilu neljä kuukautta sitten televisio- ja radio-ohjelmien tekijöitä edustavat järjestöt ja Yle solmivat historiallisen käyttöoikeussopimuksen: sopimuksella Yle voi julkaista arkistostaan Yle Areenaan yli 5 vuotta vanhoja yhtiön tuottamia draama- ja viihdeohjelmia.

Ylen 90-vuotisen historian ajan olemme saaneet jatkuvasti hienoa palautetta asiakkailta: ideoita uusien ohjelmien aiheiksi, kritiikkiä ja kehuja ohjelmista ja käsikirjoitettujen viihde- ja draamaohjelmien yleistyttyä pyyntöjä etenkin näiden uusinnoista.

Ihmisten mieliin on jäänyt useita klassikkoja, ja näistä toivotuimpiin kuuluvat televisiossa 1970-luvulla esitetty Rintamäkeläiset sekä 1990-luvun suosikit Metsolat- ja Kotikatu-sarjat. Radio-ohjelmista moni muistaa Kantolan perheen, Noita Nokinenät ja Kankkulan kaivolla -sarjat. Myös monia yksittäisiä ohjelmia toivotaan kuultavaksi ja nähtäväksi uudelleen.

Emme Ylessä silti osanneet edes kuvitella, minkälaisen suosion yleisöäänestys ensimmäisistä julkaistavista nimikkeistä saisi. Kahden viikon aikana tuli yli 95 000 ääntä, kun te äänestitte joulun toiveohjelmista!

Median muodot ja käyttötavat muuttuvat, ja se tarkoittaa muutoksia myös ohjelmien julkaisemiseen. Alusta alkaen meille Toivottujen julkaisutoimituksessa oli selvää, että kuuntelemme herkällä korvalla yleisön toiveita. Te asiakkaat olette tärkeimmät valitsijat, te päätätte mitä haluatte nähdä ja kuulla. Me Ylessä toteutamme valintanne, jos se vain on mahdollista. Äänestys oli ensiaskel tässä.

Julkaisemme joka kuukausi kymmeniä tunteja valikoituja toiveitanne. Tammi-, helmi- ja maaliskuun julkaistaviksi ohjelmiksi olemme valinneet sekä äänestyksessä menestyneitä ohjelmia että Ylen asiakaspalautteen kautta saapuneita toiveita.

Viime vuoden lopulla solmittu sopimus on tekijöiden ja Ylen iso yhteinen ponnistus, jotta voimme vastata suomalaisten toiveisiin. Ja edelleen, hyvä yleisö, on teidän vuoronne osallistua! Kertokaa mitä haluatte katsoa ja kuunnella. Antakaa meille palautetta siitä, missä onnistumme tai miten voisimme kehittää Yle Areenan arkistojulkaisemista.

Toiveita voi lähettää perinteisesti palautelomakkeen kautta osoitteessa palaute.yle.fi tai Facebookissa Areenan tai Elävän arkiston sivulla sekä Instagramissa ja Twitterissä tunnisteella #Yletoivotut. Äänestyksiä on myös luvassa lisää.

Parasta palautetta meille julkaisutoimitukseen on tietysti se, kun katsotte ja kuuntelette ohjelmia Areenasta! Radiodraaman avaukseen keräsimme uutta ja vanhaa, tunnettuja tekijöitä, rakastettuja näyttelijöitä ja palkittuja teoksia. Huhtikuussa on tulossa kova kattaus kotimaisen huumorin klassikoita: Tankki täyteen, Hymyhuulet, Velipuolikuu ja Mutapainin ystävät.

Hyviä katselu- ja kuunteluhetkiä!

Toivottujen julkaisutoimitus: Jussi Harmaala, Maija Hupli, Karoliina Koivula, Ulla Malassu, Sari Mäki, Anu Packalen ja Juhana Säilynoja

Maija Hupli
projektipäällikkö, Yle Areena

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.