Hyppää pääsisältöön

Tinamusiikkia! Avaruusromua 2.4.2017

sulanutta tinaa (käsitelty kuva)
sulanutta tinaa (käsitelty kuva) sulanutta tinaa (käsitelty kuva)

Tina on metallinen alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Sn.

Merkki tulee latinankielen sanasta Stannum.

Ihminen on käyttänyt tinaa jo useita tuhansia vuosia. Monet metalliseokset sisältävät tinaa. Meille tutuin tinan seos on tinan ja kuparin seos eli pronssi.

Historiassa puhutaan rautakautta edeltäneestä pronssikaudesta. Pronssikauden esineissä oli paljon tinaa.

Tina on pehmeä ja helposti taottava metalli. Se ei reagoi veden eikä ilman kanssa eli se ei ruostu normaaleissa olosuhteissa.

Kiinnostavia faktoja tinasta:

Monille tina on tuttu uudenvuoden tinasta, jota valetaan aina uudenvuoden aattona. Todellisuudessa tuo uudenvuoden tinassa käytetty metalli ei ole oikeastaan tinaa, vaan lähinnä lyijyä.

Missä sitten on tinaa ja mihin sitä käytetään? Ehkä hieman yllättävä tieto on, että tinaa käytetään nykyään eniten juotostinassa.

Ainakin kaikki elektroniikkaa harrastaneet tuntevat juotostinan: se on sitä rullassa olevaa ohutta metallilankaa, jolla johtoja ja elektroniikan komponentteja liitetään yhteen. Mutta juotostina ei ole puhdasta tinaa, vaan se on tinan ja lyijyn sekoitusta. Tämä sekoitus tekee sen, että juotostina sulaa ja kovettuu sopivissa lämpötiloissa.

Yleisimpiä virheitä juotostinaa käytettäessä:

Toinen mainittava, mutta yhä vähentyvä tinan käyttökohde on tinapaperi. Nykyään alumiinifolio on pitkälti korvannut tinapaperin, koska sitä on edullisempi tuottaa. Säilyketölkkejä tehtiin ennen päällystämällä ohuesta teräksestä tehty tölkki tinalla, mutta nyt päällystämisessä käytetään terveyssyistä monesti muita materiaaleja.

Tina on suhteellisen harvinainen alkuaine tämän meidän maapallomme maaperässä. Kaiken kaikkiaan tinaa arvioidaan olevan noin 4 miljoonaa tonnia, ja sitä louhitaan joka vuosi noin 140 000 tonnia. Tällä hetkellä kilo puhdasta tinaa maksaa noin 18 euroa.

Lisää vielä kiinnostavampia faktoja tinasta:

Mitä tekemistä tinalla Avaruusromun kanssa? Mitä tekemistä tinalla on musiikin kanssa?

Yhteys on selvä, muttei aivan suora.

Sn (Stannum) on nimeltään miniatyyrisävellysten kokoelma, jolla on 52 elektronista tai elektroakustista esitystä. Käsitetaiteellinen kokonaisuus, vaikka onkin silkkaa musiikkia.

Mistä ihmeestä tällainen kokonaisuus on syntynyt? Idean takana on argentiinalaissyntyinen säveltäjä ja pianisti Juan María Solare.

Hän on korkeasti kouluttautunut klassisen musiikin ja nykymusiikin tuntija, säveltäjä ja esittäjä. Hän on tähän mennessä tehnyt yli 300 sävellystä ja ollut myös kirjallisesti aktiivinen: häneltä on julkaistu yli 200 artikkelia musiikista. Ja kuten arvaatte, hän on myös innostunut elektronisesta ja elektroakustisesta musiikista.

Kun hän täytti vuonna 2016 viisikymmentä vuotta, hän pyysi elektronisilta ystäviltään ympäri maailman lyhyttä sävellystä. Sävellyksiä tarvittiin viisikymmenvuotisjuhlan kunniaksi 50 kappaletta, ja kokonaisuuden alkuun ja loppuun päivänsankari itse sävelsi ikään kuin esipuheen ja jälkikirjoituksen. Näin syntyi kokoelma nimeltä Sn (Stannum) eli tina.

Ja miksi juuri tina? Siksi, että tina on alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä sijalla 50. Ja ehkä siksi, että tina ikään kuin symbolisesti kuvastaa musiikkia, joka sulaa ja yhdistyy muihin alkuaineisiin.

Kun Juan María Solarelta kysyttiin eräässä haastattelussa inspiraatiosta, hän sanoi sen olevan kaikkialla. ”Se on kaikkialla, jos olet siitä tietoinen ja valppaana”, hän sanoi. ”Mutta jos et ole valppaana, inspiraatio on jossakin muualla”.

Tällä kokoelmalla esiintyy kaikkiaan 51 säveltäjää, ja voisi sanoa: ympäri maailman. Säveltäjiä on esimerkiksi Englannista, Yhdysvalloista, Italiasta, Kanadasta, Meksikosta, Boliviasta, Espanjasta, Kreikasta, Sveitsistä, Solaren kotimaasta Argentiinasta, ja yllätys yllätys, myös yksi heistä on Suomesta!

AVARUUSROMUA 2.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
Kaikki musiikki kokoelma-albumilta Sn (Stannum).
JUAN MARÍA SOLARE: Nun (1:38)
ASTA HYVÄRINEN: Turning of the Sun (1:28)
ADELE FRANGHIADI: Pentecontagon (1:12)
DAVID BOHN: Tin (1:18)
CHIN TING CHAN: Glass Fantasy (1:00)
KALA PIERSON: Glacial Trace (1:14)
BLAKE DeGRAW: Euclidian Mosquitoes (0:37)
RD WRAGGETT: Sol-itude (1:30)
FRANCISCO MASTUCCI: Diacronía (1:05)
PHILIP SCHUESSLER: Bicyclette etude number 3 (1:30)
LUIS CARLOS MARTÍNEZ WILDE: Silver White (0:51)
JOSEPH HASPER: Monday 7 am (1:14)
ALEJANDRO CANO PALOMO: Siesta en el jardin (1:30)
MICHAEL JAMES OLSON: Murmurs (1:16)
JUAN ANTONIO LLEÓ & CORO DELANTAL: Homenaje a 2 (1:23)
LUCA MITI: …para Juan María Solare (0:50)
LUIS MIHOVILCEVIC: Solaris 50 (1:15)
GONZALO BIFFARELLA: CIN (cu en) TA (0:37)
JOHN FRANEK: Le petite étain (1:28)
F.C.ZUKE: Mondschwarz (1:04)
SONIA MEGÍAS, MERCEDES LÓPEZ CABALLERO & ANA LÓPEZ CABALLERO: NAJ (2:03)
OLIVER SMITH: Ventilation (1:13)
PANAYIOTIS KOKORAS: Dreamcatcher (0:58)
DAVID R. PEOPLES: Tin Party (1:30)
DANIEL A. WALZER: Recalcitrance (1:30)
ROBIN JULIAN HEIFETZ: Jumpstart (0:59)
ALEJANDRO SILVA DIEZ: Delorean en Río (1:24)
LUIGI MORLEO: On Western Terror 2 (1:31)
MARK ELIOT JABOCS: Fusinus Stannum (1:22)
ERICH BARGANIER: One Minute on the Surface of the Sun (1:04)
BOB SIEBERT: Time Marches On (1:26)
JORGE EDUARDO GONZÁLES HERRERA: Cincuenta garzas (0:40)
PSYCHICEYECLIX: Sun Vs Saturn (1:14)
MASSIMO VARCHIONE: Nuovo Sole (1:40)
JUAN MARÍA SOLARE: Nice Noise (0:38)

BONUS!
Juan María Solaren elokuvamusiikkia:

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

 • Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta

  Ääniä toisesta maailmasta!

  The Thing, I Dream of Wires, Avaruusromua

  Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!