Hyppää pääsisältöön

Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

Sombrero-galaksi M 104
Sombrero-galaksi, M 104 Sombrero-galaksi M 104 Kuva: Hubble NASA ESA Sombrerogalaksi

Huhtikuun alussa iltalenkillä kannattaa vilkaista tähtitaivaalle etelälounaaseen. Siellä kellottelee yhäkin kuin talven jäänteenä Orionin hieno tiimalasikuvio kunnes se painuu taivaanrannan taakse eikä enää näy. Etelätaivaalla taas majailee uljas Leijona, ja siitä hiukan kaakkoon Neitsyen tähdistö, joka myöhemmin yöllä kiertää kohti etelää.

Neitsyen tähdistö leviää taivaalla laajalle alueelle. Jupiter-planeetta on huhtikuussa Neitsyen kirkkaimman tähden Spican lähellä, häiriten hiukan tähdistön hahmottamista. Kaksoistähti Spica sijaitsee noin 260 valovuoden päässä ja kuuluu tähtitaivaan kirkkaimpiin.

Neitsyen alueella on kiinnostavia kaukoputkikohteita

Neitsyen tähdistö on erinomainen kohde syvän taivaan harrastajille, jotka katselevat tähtitaivasta kaukoputkella ja ottavat valokuvia. Tähdistön alueella sijaitsee nimittäin Neitsyen galaksijoukko, joka sisältää suuren joukon galakseja. Sen keskus on noin 60 miljoonan valovuoden päässä

Neitsyt tähdistö
Neitsyen tähdistö Neitsyt tähdistö Kuva: YLE Minna Lusa Neitsyt

Yllä olevaan kuvaan on merkitty galaksijoukon Messier-kohteet M 87, M 90 ja M 59, mutta galakseja on siis iso pino lisää kyseisellä alueella.
M87 on eräs suurimmista tunnetuista galakseista ja voimakas radiolähde. Sen keskustasta sinkoaa avaruuteen elektroneja ja muita hiukkasia sisältävä suihku, jota ylläpitää galaksin keskustassa oleva jättimäinen musta aukko. Aukko on kooltaan peräti miljardeja auringonmassoja. Suihku näkyy alla olevassa kuvassa, jonka Hubble-avaruusteleskooppi on ottanut näkyvän valon alueella.

M 87 galaksi ja siitä virtaava suihku
M 87 galaksi ja siitä lähtevä hiukkassuihku M 87 galaksi ja siitä virtaava suihku Kuva: NASA Hubble Messier 87

Spiraaligalaksi M 90 kuuluu Neitsyen galaksijoukon kirkkaimpiin. M 59 puolestaan on elliptinen galaksi, jonka keskustassa piilottelee noin 270 miljoonan auringonmassainen musta aukko.

Jännittävä syvän taivaan kohde on Neitsyen alueella sijaitseva kierteisgalaksi M 104 eli kuuluisa Sombrero-galaksi. Nimi viittaa sen lierihattumaiseen kauniiseen ulkomuotoon. Galaksi sijaitsee 30 miljoonan valovuoden päässä. Sen keskustan musta aukko on miljardin auringonmassan luokkaa. Tähtitaivaalta Sombrero löytyy hyvällä kaukoputkella läheltä Spica-tähteä.

Käärmeenkantaja ja muita harvinaisuuksia piileskelee yötaivaalla

Puolen yön tietämissä matalalla etelän suunnassa ovat harvinaisemmat tähdistöt Malja ja Korppi, jotka näkyvät Suomessa keväisin aamuyöllä. Ne ovat himmeätähtisiä ja melko vaikeita erottaa läheltä taivaanrantaa.

Yöllä myös käärme luikertaa tähtitaivaalle nousten idästä. Käärme esiintyy taivaalla kahdessa osassa, Käärmeenpäänä ja Käärmeenhäntänä, ja ne tuo mukanaan Käärmeenkantaja, jonka jo Ptolemaios liitti 48 tähdistön luetteloonsa. Käärmeiset tähtikuviot löytyvät Neitsyestä itäkaakkoon, mutta ovat melko himmeätähtisiä ja matalalla, tarjoten hiukan haastetta etsijälle. Käärmeenkantajassa on useita syvän taivaan kaukoputkikohteita kuten avoimia ja pallomaisia tähtijoukkoja.

Tutut tähtikuviot Joutsen, Lyyra ja W:n muotoinen Kassiopeia ovat huhtikuussa melko korkealla pohjoisella taivaalla.

Planeettoja näkyy sekä ilta- että aamutaivaalla

Merkurius näkyy huhtikuun alussa auringonlaskun suunnassa, noin tunti auringonlaskun jälkeen. Planeetan näkee parhaiten paikasta, jossa näkyvyyttä riittää taivaanrantaan saakka. Planeetta katoaa Auringon suuntaan näkymättömiin puolentoista viikon kuluttua.

Melko himmeä, punertava Mars on alkuillasta länsiluoteessa, lähellä Härän Aldebaran-tähteä mutta painuu myöhemmin illalla taivaanrannan taakse. Huhtikuun 28. päivänä kapea kuunsirppi on lähellä Marsia.

Alkukuusta Jupiter on oppositiossa eli vastapäätä Aurinkoa ja vaeltaa yön aikana kaakon suunnalta lounaaseen. Varsin kirkkaana Jupiterin erottaa hyvin illalla matalalta eteläkaakosta.

Saturnus nousee aamuyöllä mutta pysyy melko matalalla Jousimiehen tähdistössä. Venuskin on siirtynyt aamutähdeksi ja löytyy kirkkaana matalalta auringonnousun suunnasta.

Lyridien tähdenlentoja on tulossa

Huhtikuussa tähtitaivaalla lentävät lyridit parin viikon ajan. Parven maksimi osuu huhtikuun 22. päivän aamuyöhön. Silloin on odotettavissa kymmenisen tähdenlentoa tunnissa. Koska lyridit lentävät Lyyran tähdistön suunnalta, tähdenlentoja voi parhaiten seurata aamuyön tunteina kun Lyyra on hyvin näkyvillä.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • mies VR-laseissa

  Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

  VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

  Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Tiede

 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.