Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Juha Itkonen yllätti itsensäkin tykkäämällä Juhamatin iskelmästä

Tuuli Saksala, Juha Itkonen ja Jari Karjalainen Levylautakunnassa
Tuuli Saksala, Juha Itkonen ja Jari Karjalainen Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Jari Karjalainen,Juha Itkonen,Levylautakunta,Musiikkikeidas - Tuuli Saksala

Amerikkalainen retroilu, Toronton Peer Günt, Juhamatti goes Juha Tapio ja häkellyttävän henkilökohtainen raportti naisen elämästä kuuntelussa. Viikon Levylautakunnan muodostivat kirjailija Juha Itkonen ja Hausmyllystä tuttu ääni Jari 'Drome' Karjalainen sekä toimittaja Tuuli Saksala.

Äänestyksen tulos ja kommentteja

1. Laura Sippola: Meidän tie on tämä 28 pistettä

(Laura Sippola)

Juha: Meni mulla ihon alle. En ole kuullut ennen tällaista otetta. Teksti häkellyttävän henkilökohtainen, tosi arkisia juttuja elämästä, hyvin omaa, suoraa, välitöntä ja koskettavaa. Musiikillisesti ei ihan zeniitissä. 9 p
Jari: Oli ehjä kokonaisuus, musiikillisesti osat veistetty kuin eri puista ja siksi varmaan mielenkiinto säilyi.loppuun asti. Laulutekstin lainalaisuudet oli hyvin hallussa, tunnelma luotu lyyrisesti oikein. 9 p
Tuuli: Mä liikutuin tästä aivan aidosti, olen ihan kyynelissä. Oli vahva tarina, suoraa tekstiä keskenmenosta. Todellista koskettavuutta. 10 p

2. Pöllöt: Meistä ei tule äitejä 25 pistettä

(Jaakko Tolvi)

Juha: Oli humppapunkkia tai punkkihumpaa. Alussa ei todellakaan tiennyt, mihin kyytiin tässä lähti. Hienoa, jos on tällaisia nuoria tänä päivänä! 8 p
Jari: Eka rektio tähän oli, että onko Tuomari Nurmio saanut viruksen äänihuuliin ja laulaa liian korkealta. Jotain nurmiomaista tässä oli. Olihan tämä hauska, hyviä musiikillisia koukkuja. Ihan en tajunnut oli tehty tosissaan vai johonkin sketsiin... 7 p
Tuuli: Tää oli aivan hurmaava. Alussa biisi haki muotoaan. Oli kuitenkin raikas ja se voima tuli sieltä tekstistä. Tunnistin oman teiniminäni tuosta tarinasta. 9 p

3. Irina: Aika kunnian saa 21 pistettä

(Miika Colliander - Irina)

Juha: Biisin alku lähti laimeasti pulputtamaan, mutta kasvoi komeasti, oikeaoppisesti ja hallitusti, lopulta matka oli miellyttävä. Soundeista loppupuolella tuli mieleen Kent. Laulajan ääni miellyttävä. Sanoista ei jäänyt tarinaa mieleen. 7 p
Jari: Harmiton ja harmoninen kappale. Tekstissä ei kovin vahvoja argumentteja, meni tarina ohi. Hyvä ja toimiva perusralli, soundilisesti hyviä uusia juttuja. Solistille enemmän poweria toivoisin. 8 p
Tuuli: Oli samaa kipeää kaihoa kuin 80-luvun voimaballadeissa. Biisillä vähän käynnistymisvaikeuksia. Teksti jätti jotenkin minut kylmäksi. 6 p

3. Danko Jones: I gotta rock 21 pistettä

(Danko Jones)

Juha: Oli kuin kylmä suihku, joka virtasi päälleni. Tää on vaan sellainen juttu, jota en tajua. Oliko Peer Günt noussut haudasta? Kuin olisin joutunut taas yläasteelle, missä kaverit kuunteli Peer Güntia ja uitti mun päätä vessanpöntössä. 3 p
Jari: Tässä mentiin suoraan asiaan, vaikka asiaa ei paljon ollutkaan, meininki oli tärkeintä. Positiivista kellaribändihavinaa. 8 p
Tuuli: Tuli mieleen keväinen päivä, auringon paiste ja kymppikaljat. Keski-iän unohdus -musiikkia. Tää bändi mulle tärkeä. 10 p

4. Juhamatti: Ei kukaan muu 20 pistettä

(Petri Munck)

Juha: Tämähän oli amerikan soundia tuotuna 4-tielle tuohon Jyväskylän ja Oulun välille, pitkälle suoralle. Laulaja todella hyvässä vireessä. Tässä oli jotain hyvin vilpitöntä. Hyvä että suomalaisen laulun teksti sellainen, jossa päähenkilö ottaa elämänsä omalle kontolleen. Fiilis välittyi aidosti. 7 p
Jari: Mietin, kenelle ja miksi tämä oli tehty. Artisti oli Juhamatti, mutta sopiiko tällainen biisi lavatansseihin? Mielestäni tämä kappaleen tyyli ei ollut synkassa laulajan kanssa. 6 p
Tuuli: Aikuisrokki-iskelmää. Oli hyvin perspektiiviä tässä biisissä. Pystyin hyvin samaistumaan tähän laulajan tarinaan ja kokemukseen. 7 p

5. Garland Jeffreys: 14 steps to Harlem

(Garland Jeffreys)

Juha: Kylvettyäni koko nuoruuteni brittirockissa olen nyt aikuisena keskittynyt tutustumaan amerikkalaiseen musiikkiin. Tässä ihana soitinmaailma, tuo hammond viehättää. Aluksi olin kuin lämpimässä kylvyssä, mutta se jäähtyi sitten pian. Olisipa tämä yhdistynyt Brucen tyyliseen isoon kertosäkeeseen! 6 p
Jari: Basistilla oli tässä helppo homma ekat 3 minuuttia koska säveliä oli vaan kaksi. Varmaan tehty jotenkin nostalgisessa mielessä. Yleensä en pidä puhelaulusta, mutta tässä se puolusti paikkaansa. 5 p
Tuuli: Mikähän nostalgiatrippi tässä oli, sitä jäin miettimään. Kertoiko 50/60-lukujen Amerikasta vai tästä päivästä. Kaikki saa töitä, mutta vain dollarilla, sitä kai se nykymenokin siellä on. 7 p

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

 • Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta

  Ääniä toisesta maailmasta!

  The Thing, I Dream of Wires, Avaruusromua

  Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!