Hyppää pääsisältöön

Mark Levengood: Käsitykseni Martti Lutherista muuttui tv-sarjan tekemisen myötä

Mark Levengood, kasvokuva
Mark Levengood, kasvokuva Kuva: Svenska Yle Mark Levengood

Sinä vuonna kun menin rippileirille, popyhtye Boney M oli kovassa huudossa. Kun hyvin luterilainen pappimme tajusi, että olin ottanut mukaani ”Mary’s Boy Child”-singlen, hänen partansa tärisi närkästyksestä. Puolustauduin sanomalla, että kappale oli itse asiassa kristillinen, mutta papin mielestä Herraamme ei ollut soveliasta ylistää moisten rytmien tahtiin.

Kaikki hauska on väärin

Muu rippikouluopetus perustui ajatukseen, että kaikki hauska on väärin. Vasta vakavamielisinä ja ilottomina olimme valmiit kohtaamaan vapahtajan tosiluterilaisessa konfirmaatiossa. Jos olisimme olleet vähänkään vastaanottavaisempia papin opetukselle, olisimme varmaan toivottaneet konfirmaatiossa tervetulleeksi sekä Jeesuksen että kuoleman. Mutta me olimme nuoria, meillä oli mukana matkalevysoitin ja älysimme pian, että kun pappi oli saanut unen päästä kiinni, kansankorkeakoulun kellarista raikuvat jumalattomat rytmit eivät herättäneet häntä.

Rippikuvassani minä hymyilen. Pappi ei.

Selviydyin rippikoulusta elämänhaluani kadottamatta, mutta monen muun tavoin olen aina yhdistänyt Martti Lutheriin sanat raskaus, velvollisuus, syyllisyys ja ilottomuus.

Tämän tv-sarjan tekemisen aikana lähes kaikki kuvitelmani ovat karisseet. Luther ei pyrkinyt ahdistamaan ihmistä – hän halusi päinvastoin vapauttaa meidät. Lutherin mukaan meillä on toki velvollisuus auttaa niitä jotka tarvitsevat apuamme, mutta hän tähdensi myös, miten tärkeää on iloita, nauttia, olla jouten ja katsella välillä kauniita naisia (minun toiveeseeni katsella välillä kauniita miehiä Luther olisi epäilemättä suhtautunut empivästi, mutta hänhän elikin keskiajalla).

Mark Levengood tintamareskin takana, esittää Martti Lutheria
Mark Levengood tintamareskin takana, esittää Martti Lutheria Kuva: FST Mark Levengood,Martti Luther,tintamareski

Luther olisi tanssinut kanssamme

Kimpaannuin toden teolla, kun tajusin, että Luther käytti virsitekstiensä levityksessä oman aikansa suosikkisävelmiä. Martilla oli siis korvaa svengaavalle musiikille! Kun älysin, että Boney M -singleni oli luterilaisempi kuin papin pitkäveteiset virret, mutisin itsekseni ”papinperkele!”, kunnes rauhoituin ja olin taas oma hurskas itseni.

Tämä työ on opettanut minulle, ettei Martti Luther maannut pimeässä kopperossa odottamassa kuolemaa. Ehei, hän tanssi meidän kanssamme kellarissa.

Martti Luther ei maannut pimeässä kopperossa odottamassa kuolemaa. Ehei, hän tanssi meidän kanssamme kellarissa.

Toivokaamme, että Martti Lutherin merkkivuosi pyyhkii pois vuosisatojen virhetulkinnat ja päästää esiin vapaamielisen, vallankumouksellisen,ajattelevan, tuntevan, rakastavan, kiukkuisen ja poikkeuksellisen rohkean Martti Lutherin. Hän oli ajattelussaan suurenmoinen ja antisemitismissään kammottava, eikä hän ymmärtänyt kapinoivia talonpoikaparkoja. Hän oli ihminen niin hyvässä kuin pahassa, ja hänen elämänsä on vaikuttanut meidän kaikkien elämään täällä Pohjolassa.

Martti Luther halusi vapauttaa ihmisen. Toivon, että tämä tv-sarja auttaa omalta osaltaan vapauttamaan Martti Lutherin.

Mark Levengood

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther nähdään Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Muokattu 3.4.17: Viimeisen kappaleen sana vaihdettu Kuullaan -> nähdään.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

"Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa,
19. sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut.
20. Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,
21. koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
22. Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
23. ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.

24. Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa,
25. nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
26. Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;
27. samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.
28. Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia.

29. He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä;
30. ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia,
31. vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta;
32. jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät. "

Lähettänyt käyttäjä

Aloittaja, nimimerkillä Synti on syntiä, toi taas kiitettävästi esiin minun omaa ateistista käsitystäni jumalista: Vihaa, tuomitsemista, kostoa, kahlitsemista. Kiitos aloittajalle. Teet palveluksen muistuttamalla raamatun teksteistä ja dogmaattisuudesta.

Lähettänyt käyttäjä

Uskonasioissa kuuluukin olla vakava, eikä tanssia. Luther niinkuin muutkin kristityt nauttivat elämästä, miksei sitä ymmärretä. Lapset ja suku ympärillä on vaikea olla elämättä täysillä. Muttei tanssimalla.

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

 • Grafiikka: taskulaskin, taustalla kerrostaloja.

  Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Grafiikka: pylväsdiagrammi, taustalla kerrostaloja.

  Osaatko lukea taloyhtiön tilinpäätöstä? Tiedä, mihin rahasi menevät!

  Tilinpäätös kertoo, mihin vastikerahojasi on käytetty.

  Vastaavaa, vastattavaa, tase, poistot... Taloyhtiön tilinpäätös voi tuntua vaikeaselkoiselta, mutta siihen kannattaa perehtyä ennen vuosittaista yhtiökokousta. Onko talousarvio ylittynyt, vai onko korjauksia jäänyt tekemättä? Opi erottamaan tärkeät asiat tilinpäätöksestä, niin tiedät, mistä asumisessa maksat.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Kuvituskuva, kaksi hahmoa verkossa

  Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta juhlijaa hassut hatut päässä.

  Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • rahapuu, sijoittaminen

  10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Miettivä patsas

  Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Suomen historiallinen kartta

  Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • maapallo

  Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomen lippu liehuu taivasta vasten.

  Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työhansikkaat ja ruuvimeisselit

  Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Havis Amandan patsas Helsingin kauppatorilla.

  Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?