Hyppää pääsisältöön

Oliko Martti Luther juoppo? Minne hän naulasi teesinsä? Testaa tietosi!

Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder.
Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder. Kuva: The Bridgeman Art Library martti luther

Miten luterilainen sinä olet? Tai paremmin sanottuna, mitä oikeastaan tiedät Martti Lutherista tai mitä luulet tietäväsi? Ja pitääkö se, mitä luulet tietäväsi, sittenkään paikkaansa?

Ohjelmasarjassa Mark ja Luther arkkipiispa Kari Mäkinen väittää, ettei suomalainen oikeastaan pysty vapautumaan luterilaisuudesta.

- Vaikka Suomessa olisi ateisti, on tavallaan luterilainen ateisti, sillä Luther ja Lutherin opit läpäisevät koko yhteiskunnan, sanoo Mäkinen.

Ei siis ole väliä kuuluuko kirkkoon vai ei, suomalainen on joka tapauksessa jonkinlainen luterilainen.

Onko todella näin? Miten luterilainen sinä olet? Tai paremmin sanottuna, mitä oikeastaan tiedät Lutherista tai mitä luulet tietäväsi? Ja pitääkö se, mitä luulet tietäväsi, sittenkään paikkaansa?

Testaa tietosi Luther-visassa!

1. Miksi vuonna 2017 vietetään erityistä Martti Luther –vuotta?

2. Mitä itse asiassa tapahtui Lutherin, teesien, naulojen ja vasaran kanssa?

3. Millä kielellä Martti Luther kirjoitti teesinsä?

Miten oli Lutherin avioliiton laita?

5. Mitä mieltä Luther oli juutalaisista?

6. Mihin Luther pyrki reformaatiolla eli uskonpuhdistuksella?

7. Mitä Lutherin teesit käsittelivät?

8. Miten Luther suhtautui oluen- ja viininjuontiin?

9. Miten Ruotsi-Suomesta tuli luterilainen maa?

10. Missä vaiheessa luterilaisuus oli Lutherin kuollessa?

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther kuullaan Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Toivon, että käsite "Ruotsi-Suomi" korjataan muotoon Ruotsi tai Ruotsin valtakunta. Muuten kiitos hauskasta testistä.

Lähettänyt käyttäjä

"Valtiota nimeltä Ruotsi-Suomi ei historia tunne."

Ei tunnekaan. Mutta ei kirjoituksessa väitetty sitä myöskään valtion nimeksi. Ilmaisu Ruotsi-Suomi on havainnollinen kuvaus siitä, että puhutaan valtiosta, joka on sisältänyt sekä nykyisen Ruotsin että nykyisen Suomen maantieteellisiä alueita. Sen sijaan se ei tarkoita sitä, että väitettäisiin kyseessä olleen vaikkapa kahden autonomisen valtion liittovaltion. Kysymyksessä mainittu Kustaa Vaasa itse käytti toisinaan kirjallisessa muodossa ilmaisua "Ruotsin ja Suomen kaupungeille”, mikä viittaa siihen, että sanaan "Ruotsi" ei aina tuohonkaan aikaan sisällytetty kuin valtakunnan ydinosa. Kyllähän valtioista voisi aina puhua niiden alkuperäisillä historiallisilla nimillä, mutta harva lukija ilman apuja muistaa, että mitä vaikkapa "Ruotsin valtakuntaan" on milloinkin sisältynyt. Välillä siihen kuului Norjaa ja Tanskaa ja nykyisiä Baltian maitakin. Hauska historiallnen juttu on se, että sanalla "ruotsi" on tarkoitettu karjalassa ja lyydissä Suomea tai suomalaista, rajaten merkityksestä pois manner-Ruotsissa asuvat....

Lähettänyt käyttäjä

Kari Mäkinen siis väittää, että suomalainen ateisitikin on luterilainen. Väite on hänelle häpeäksi. Väittäiskö Kari myös, että suomalainen ortodoksi, muslimi, tai vaikkapa juutalainen (joista Luther kirjoitti vihapuhetta) onkin luterilainen? Suomessa on näitä kaikkia uskontokuntia, kuten myös ateisteja ollut koko itsenäisyytemme ajan ja pitenmpäänkin sukupolvesta toiseen.

Esimerkiksi tässä visassa ainoa luterilaisuuden ja suomalaisuuden yhdistävä kulttuurinen tekijä on tiukka työmoraali, joka visankin mukaan ei edes liity herra Lutheriin millään muotoa. Se on siis suomalaiseen kansanluonteeseen ja kokonaiskulttuuriin, eikä suinkaan pelkkään luterilaisuuteen sinänsä liittyvä ilmiö.

On aivan totta, että Ruotsi-Suomi on epätarkka ilmaisu, mutta kuten "Kommentoin" toteaa, se on lähinnä suomalainen näkökulma ja havainollinen kuvaus siitä, millaisessa valtiollisessa tilanteessa Suomen alueella silloin elettiin.

Mitä tulee Kari Mäkisen kommenttiin suomalaisen ateistin luterilaisuudesta, niin ehkäpä Mäkisen perimmäinen ajatus selviää Mark ja Luther -sarjan katsomalla :D Ja sarjahan löytyy Areenasta, tästä osoitteesta http://areena.yle.fi/1-3814835.

Ketjusta on poistettu yksi asiaton kommentti. Ylen kommentointiohjeet löytyvät täältä: http://yle.fi/aihe/kommentointiohje

Raili
toimitussihteeri/Yle Oppiminen

Lähettänyt käyttäjä

Kari Mäkinen on perehtynyt uskontojen kulttuurillisiin vaikutuksiin ja tietää, mistä puhuu.

Anonyymi kirjoitti klo 4:31:
"Kari Mäkinen siis väittää, että suomalainen ateisitikin on luterilainen. Väite on hänelle häpeäksi. Väittäiskö Kari myös, että suomalainen ortodoksi, muslimi, tai vaikkapa juutalainen (joista Luther kirjoitti vihapuhetta) onkin luterilainen? Suomessa on näitä kaikkia uskontokuntia, kuten myös ateisteja ollut koko itsenäisyytemme ajan ja pitenmpäänkin sukupolvesta toiseen.
Esimerkiksi tässä visassa ainoa luterilaisuuden ja suomalaisuuden yhdistävä kulttuurinen tekijä on tiukka työmoraali, joka visankin mukaan ei edes liity herra Lutheriin millään muotoa. Se on siis suomalaiseen kansanluonteeseen ja kokonaiskulttuuriin, eikä suinkaan pelkkään luterilaisuuteen sinänsä liittyvä ilmiö."

Lähettänyt käyttäjä

Käyttäjän "kommentoin" tiedot lienevät vanhentuneet tai peräisin epäpätevästä yliopisto-opetuksesta. Jos historian käsitteitä alettaisiin laajemmin käyttää erinäisten kuninkaiden puheiden perusteella, oltaisiin aika syvässä suossa. Eivätkä muidenkaan valtioiden nimet tuota vaikeuksia riippumatta siitä, että niidenkin rajat ovat menneet milloin mitenkin, "Ranska", "Italia", "Yhdysvallat". Pitäisikö alkaa puhua "Italia-Sisiliasta"? Lisäksi voisi luottaa lukijoiden yleissivistykseen varsinkin oman maan historiasta puhuttaessa. Yleisön aliarvioiminen tuntuu kuitenkin olevan hyvin hallussa.

Lähettänyt käyttäjä

Nimitys Ruotsi-Suomi tai Suomi-Ruotsi on historiallisesti pätevä yleisurheilu-, jääkiekko- tahi jalkapalloyhteyksistä.

Silti sen käyttäminen tässäkään yhteydessä ei liene sellainen moka, että yöunet kannattaisi menettää.

Lähettänyt käyttäjä

Suomen raja on kulkenut sieltä mistä se suunnilleen nytkin kulkee. Jo Pähkinäsaaren rauhassa rajakivet lueteltiin esim. Suomussalmelta Kuusamon Iivaaran kautta Inariin, vaikka rajaa ei osattu karttaan piirtää ja se vedettiin Oulun kohdalle.

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

 • Grafiikka: taskulaskin, taustalla kerrostaloja.

  Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Grafiikka: pylväsdiagrammi, taustalla kerrostaloja.

  Osaatko lukea taloyhtiön tilinpäätöstä? Tiedä, mihin rahasi menevät!

  Tilinpäätös kertoo, mihin vastikerahojasi on käytetty.

  Vastaavaa, vastattavaa, tase, poistot... Taloyhtiön tilinpäätös voi tuntua vaikeaselkoiselta, mutta siihen kannattaa perehtyä ennen vuosittaista yhtiökokousta. Onko talousarvio ylittynyt, vai onko korjauksia jäänyt tekemättä? Opi erottamaan tärkeät asiat tilinpäätöksestä, niin tiedät, mistä asumisessa maksat.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Kuvituskuva, kaksi hahmoa verkossa

  Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Mustavalkoinen kuva, jossa neljä nuorta juhlijaa hassut hatut päässä.

  Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • rahapuu, sijoittaminen

  10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Miettivä patsas

  Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Suomen historiallinen kartta

  Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • maapallo

  Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomen lippu liehuu taivasta vasten.

  Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työhansikkaat ja ruuvimeisselit

  Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Havis Amandan patsas Helsingin kauppatorilla.

  Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?