Hyppää pääsisältöön

Kirsikankukkien kauneus saa Japanin sekaisin – työntekijät varaavat puiston parhaat paikat pomoille

Toimittaja tuoksuttelee kirsikankukkaoksaa.
Toimittaja Inkeri Alatalo kirsikankukkapuistossa Tokiossa. Toimittaja tuoksuttelee kirsikankukkaoksaa. Hanami,Puoli seitsemän

Istumista ja kukkien ihastelua. Sitä tarkoittaa hanami ja sen aika on Japanissa juuri nyt. Paras kirsikankukkasesonki kestää maaliskuun lopusta huhtikuun puoliväliin. Puistot ovat täynnä japanilaisia ja turisteja viettämässä piknikkiä. Parhaat paikat ovat kortilla ja sen takia jotkut yritykset lähettävät työntekijöitä aamuvarhaisella varaamaan parhaat paikat pomoille.

Kirsikankukkaa kutsutaan sakuraksi. Sakura symboloi Japanissa uutta alkua, buddhalaisuudessa katoavaisuutta. Kirsikankukka oli samuraiden symboli, vertauskuva soturin elämästä: se kypsyy, puhkeaa kukkaan, loistaa hetken ja putoaa. Samurait pysähtyivät nauttimaan kirsikankukinnan hetkellisestä kauneudesta.

Kirsikankukkapuita on yli 200 erilaista lajiketta. Yhden puun kukinta kestää vain viikon, joten juuri oikean kukintahetken seuraaminen on tarkkaa puuhaa. Japanissa onkin käytössä kirsikankukkakartta, johon päivitetään ennusteet kukinnan etenemisestä Japanissa. Karttaan on merkitty ennustus kukinnan alkamisesta sekä täyden kukinnan ajasta. Täyden kukinnan aikaa kutsutaan mankaiksi. Myös televisiossa on säätiedotuksen kaltainen ohjelma, jossa kukinnan edistymistä seurataan tarkasti.

Kirsikankukkapuu
Kirsikankukkapuu Hanami,Puoli seitsemän

Hierarkian alin aamuvarhaisella puistoon

Mankain aikaan puistot ovat täynnä ja parhaat paikat viedään hetkessä. Siksi monet japanilaiset yritykset pelaavatkin varman päälle, jotta ylin johto saa varmasti hyvät paikat. Joko arvalla valittu tai hierarkiassa alin työntekijä pannaan päivystämään suuren viltin kanssa puistoon aamuvarhaisesta alkaen. Hän pitää paikkaa yrityksen johdolle, jotta nämä voivat tulla ihastelemaan kukkia töiden jälkeen. Piknikillä syödään, juodaan sakea ja vietetään aikaa yhdessä.

Kirsikankukka
Kirsikankukka Hanami,Puoli seitsemän

Hanamista voi nauttia myös Suomessa. Suomen suurin kirsikkapuiden tihentymä on Helsingin Roihuvuoressa. Japanilaistyylisessä puutarhassa ja kirsikkapuistossa kasvaa yli 200 kirsikkapuuta. Hanami-juhlaa on virallisesti vietetty Roihuvuoressa vuodesta 2008 alkaen. Kukinta sijoittuu Helsingissä yleensä toukokuun toiselle ja kolmannelle viikolle sääoloista riippuen.

Kirsikankukkapuu
Kirsikankukkapuu Hanami,Puoli seitsemän

Pieni sanasto hanamin viettämiseen:

Hanami = ”kukkien katseleminen” ja itse juhla.

Mankai = täysi kukinta, joka kestää yleensä vain muutamia päiviä.

Sakura = kirsikkapuu tai kirsikankukka.

Sakura-zensen = ”kirsikkarintama” eli Japanin televisiossa oleva säätiedotuksen kaltainen ohjelma, joka kertoo hanami-kukinnan alkamisesta eri paikkakunnilla

Yozakura = kirsikankukkien katselu yöllä. Osa puistoista on valaistu lyhdyin hanamin-aikana.

Hanafubuki eli kirsikankukkasade = se kukinnan vaihe, jolloin kukkien terälehdet tipahtavat alas puista. Muistuttaa sadetta.

Kōyō / momijigari = värikkäiden lehtien juhla syksyllä.

Ume = luumunkukka

Umemi = luumunkukan katselujuhla

Sake = japanilainen riisiviini, joka on tyypillinen juoma hanamin aikana Japanissa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.