Hyppää pääsisältöön

Havaintoja parisuhteesta -blogin Sami Minkkinen: "Suomessa on ihan liikaa liian kilttejä miehiä"

Kuvassa bloggari Sami Minkkinen
Kuvassa bloggari Sami Minkkinen sami minkkinen

Suomen ylivoimaisesti suosituin rakkaudesta kirjoittava mies, Havaintoja parisuhteesta -blogin Sami Minkkinen on kulkenut pitkän matkan miellyttämisenhaluisesta tossukasta itsenäiseksi parisuhteen osapuoleksi. Nykyään Minkkinen uskaltaa jopa jäädä katsomaan televisiota, kun vaimo menee nukkumaan. Minkkinen on tajunnut, että parisuhde ei kestä jos toinen jatkuvasti alistuu ja toinen käskyttää. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Minkkinen uskoo, että liika kiltteys vaivaa monia suomalaisia miehiä.

Sami Minkkinen aloitti blogin kirjoittamisen nelisen vuotta sitten. Samaan aikaan hän ryhtyi käymään läpi omaa elämäänsä, etenkin parisuhdehistoriaansa. Miksi parisuhteet ovat päättyneet, mitä olen vuosien varrella oppinut? Oma pohdinta rohkaisi kirjoittamaan blogissa avoimesti vaikeistakin asioista.

– Avoimuutta on ihmetelty kovasti, mutta koska olen tehnyt samaan aikaan itseni kanssa toitä niin on ollut helpompi kirjoittaa hyvin rehellistä tekstiä.

Yksi Minkkisen aiempia parisuhteita leimannut ongelma on ollut hänen liiallinen kiltteytensä. Eikä se tarkoita, etteikö suhteessa pitäisi olla kiltti ja ystävällinen. Se tarkoittaa jatkuvaa miellyttämisenhalua, jossa unohtaa kokonaan omat tarpeet ja halut.

– Mä vähän pelkään, että suomalaiset parisuhteet on täynnä liian kilttejä miehiä. Minäkin olen uudessa parisuhteessa aina ensimmäisenä kysynyt puolisolta, että missä sä säilytät tossuja niin mä voin mennä sinne alle makaamaan jo valmiiksi. En sanonut toiselle ikinä vastaan, mulle kävi kaikki. Lähdin paikkoihin joihin en halunnut mennä eikä mulla ollut omaa tahtoa. Ulkoistin kaiken puolisoille.

Missä sä säilytät tossuja niin mä voin mennä sinne alle makaamaan jo valmiiksi.

Liiallista kiltteyttä on vaikea tajuta silloin, kun on siinä tilanteessa. Mutta jälkikäteen Minkkinen on tajunnut hakevansa miellyttämisellä huomiota. Hän kuvitteli, että olemalla kiltti ja tottelevainen saa rakkautta osakseen.

– Mutta eihän se mene ollenkaan niin. Toisen osa on silloin todella raivostuttava. Hänen pitää tehdä kaikki päätökset, vaikka parisuhteen pitäisi koostua kahdesta itsenäisestä ihmisestä.

Jos toinen alistuu jatkuvasti, edessä on Minkkisen mukaan väistämättä ero: kiltistä tuntuu, että häntä vain käskytetään eikä hänellä ole mitään omaa. Käskyttäjä puolestaan kyllästyy vetämään toista perässään kuin kivirekeä.

– Siinä tuskastuu ja tulee tunne, että "olisi toi nyt edes mies ja sanoisi välillä vastaan!"

Olisi toi nyt edes mies ja sanoisi välillä vastaan!

Jotta suhteet eivät enää päättyisi eroon, Minkkinen on opetellut pois liiallisesta kiltteydestä. Viime syksynä hän otti askeleen, joka voi tuntua pieneltä, mutta on miellyttämisenhaluiselle miehelle suuri harppaus: hankki maksukanavat, joilla voi katsoa jalkapalloa.

– Siinä oikein testosteroni lähtee valumaan kun tekee itsenäisen päätöksen. Jään jopa iltaisin katsomaan jalkapalloa kun vaimo menee nukkumaan. Ennen olisin mennyt samaan aikaan nukkumaan koska arvelin, että miehenä mun pitää mennä.

Siinä oikein testosteroni lähtee valumaan.

Minkkinen kokeekin, että on nyt vahvempi kuin koskaan ja elää nelikymppisenä elämänsä parasta aikaan. Blogilla on 80 000 lukijaa ja se on levinnyt jo varsinaiseksi tuoteperheeksi: viime vuonna blogikirjoitusten perusteella julkaistiin kirja ja maaliskuussa Minkkinen ryhtyi tekemään Havaintoja parisuhteesta -podcasteja kirjailija Heidi Holmavuon kanssa. Niissä ohjelmissa ei synkistellä vaan Minkkisen mukaan he käyvät Holmavuon kanssa studiossa pitämässä hauskaa.

– Parisuhde on pitkään kestävä vitsi, jolle on syytä oppia nauramaan. Jos sille ei naura niin ei ole parisuhdettakaan. Kaikelle voi ja pitää nauraa. Eniten ehkä itselle.

Radion lisäksi blogikirjoitukset ovat taipuneet lauluiksi ja ensimmäinen Havaintoja parisuhteesta -konsertti järjestettiin maaliskuun lopussa Helsingissä. Ja perjantaina 7.4. ilmestyy Minkkisen ja Puhu muru -blogin kirjoittaja Marja Kihlströmin kanssa kirja Pannaan menemään. Siinä kirjoittajat käyvät läpi omat seksuaalihistoriansa ja seksuaaliterapeuttina toimiva Kihlström kuljettaa mukana myös faktaa seksuaalisuuden kehittymisestä.

Parisuhde on pitkään kestävä vitsi, jolle on syytä oppia nauramaan.

Eikä yksityiselämässäkään mene hassummin: Minkkisen uusperheeseen syntyi pari viikkoa sitten tyttövauva, Esikoistytär on jo 11-vuotias, joten moni asia vauva-arjesta oli unohtunut.

– Kaikki tulee uutena eteen, vaikka olen kokenut kaiken jo kerran. Mutta ihan mahtavaa on, pikkutytöthän ovat suloisia ja herttaisia. Ja vievät unet.

Vauvaperheen arki ei Minkkistä silti pelota. Hän kun on arjen romantiikan ystävä. Koska parisuhde joka tapauksessa on 90-prosenttisesti inhorealistista arkea, siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti.

– Romantiikka liittyy mulla arkeen ja hetkiin. Rakkaan voi viedä vaikka sohvalle. Ei ympäristöllä ole mitään väliä vaan sillä ihmisellä joka on siinä vieressä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Tuo olisi oikeampi otsikko. Aloitekyvyn puute riivaa suomalaisia miehiä. Odotetaan vaan niin kauan, että kyllä se vaimo tekee. Ei oteta hommaa haltuun. Lopulta vaimo väsyy ja ottaa ritolat. Ei kukaan yksin jaksa asioita loputtomasti paimentaa.

Lähettänyt käyttäjä

Liika laiskuus vaivaa MIEHEIÄ ei pidä paikkaansa tässä seurattu kahta nuorta paria tuo LIIKA LAISKUUS KULMINOITUU NAISIIN VOI LUOJA SITÄ LAISKUUDEN MÄÄRÄÄ ONNEKSI TÄSSÄ TAPAUKSESSA MIEHET HOITAVAT LAPSENSA ÄIPÄT ON KUJALLE KONEN ÄÄRESSÄ TAI BILETTMÄSSÄ...sen se tekee kun nostetaan rinsessan asemaan kotosalla eikä vaadita mitään mutta tuskin nuo liitot kauan kestävät OSAAVAT MEIEHET ottavat lähtevät lapset mukanaan naiset voivat ottaa uuden palevulusväen itselleen jotta tietokoneella istuminen ja juhliminen saa arvoisensa jatkon .KETÄÄN EI TARVITSE PASSATA. ei .YHTÄÄN RINSESSA ..tehkäööt itse!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.