Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Damaskoksen despootti

Bašar al-Assadin valtaannousu synnytti Syyriassa toivon demokratiasta, mutta itsevaltiaaksi noussut lääkäri petti odotukset.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad haki tukea länneltä esiintymällä uudistajana. Luvattuja uudistuksia ei tullut. Bašar al-Assadin valtaannousu synnytti Syyriassa toivon demokratiasta, mutta itsevaltiaaksi noussut lääkäri petti odotukset. Kuva: 2011 Gamma-Rapho ulkolinja: damaskoksen despootti,yle tv1

TV1 torstaina 13.4.2017 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 19.4. klo 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Bashar al-Assadin valtaannousu synnytti Syyriassa toivon demokratiasta, mutta itsevaltiaaksi noussut silmälääkäri petti odotukset.

Syyria ajautui sisällissotaan, jonka aikana on kuollut 300 000 syyrialaista ja kolme miljoonaa on joutunut maanpakoon. Kymmenet tuhannet ovat viruneet Syyrian kidutusvankiloissa. Nyt al-Assad on yksi pakolasikriisin avainhenkilöistä.

Presidentti haki tukea länneltä esiintymällä uudistajana, mutta luvattuja uudistuksia ei tullut.

Dokumentti selvittää, kuka on Bashar al-Assad, isäänsäkin tiukempi itsevaltias, oikein on? Mikä on länsimaiden vastuu Syyrian kaaoksesta?

Bashar : The Master of Chaos. Ohjaus: Antoine Vitkine. Tuotanto: Illegitime Defense, Ranska, 2016.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Despootti tai ei, tehkääs joskus huviksenne reportaasi Washingtonin despootista. Jostakin niistä. Miksi ette tee? Toistan: miksi ette tee?

Lähettänyt käyttäjä

Mielenkiintoista millainen dokumentti, tekinjänä Ranska? Voi arvata, että myötäilee USA:n mielipiteitä, jotka mielipiteet on varmasti täyttä trollausta länsimaisin painottein!

Lähettänyt käyttäjä

Sinunhan pitäisi olla hyvin tyytyväinen, kun jo etukäteen tiedät dokumentin sisällön. Ei tarvitse sitten sitä katsoa, joten sekin aika säästyy sinulta johonkin tärkeämpään puuhaan.

Lähettänyt käyttäjä

Tämän despootin vastaisessa kampanjassa tulee huomioida yksi seikka: ääri-islamisteille ei ole tällä hetkellä Syyriassa muuta vastavoimaa kuin Assadin hallinto, johon sekulaarinen syyrialaispopulaatio tällä hetkellä nojaa. Syyrian asevoimien toimista koituu varmasti siviiliuhrejakin, mutta jotenkin tämä putkinäköinen media on jo unohtanut ne käsittämättömät raakuudet jota ääri-islamistit tekivät aiemmin täysin sekulaarisessa maassa: Kristittyjen ja Shiiojen murhaamista, raiskaamista ja ihmiskauppaa, viranomaisten ja siviilien joukkoteloituksia, kulttuuriperintökohteiden räjäyttelyä ja tuhoamista.

Eli summa summarum: sinä päivänä kun Trump päättää pommittaa maan "takaisin kivikauteen" kuten heikäläisten kuuluisa mantra menee, niin alkaa uudestaan massiivinen turvapaikanhakijoiden tulva Eurooppaan. Syyriaan vyöryy miekkakäännytystä tekevä wahhabismi ja saa sieltä pysyvän jalansijan.

USA:n, Brittien ja Ranskan ajama ulkopolitiikka ampuu Eurooppaa haulikolla jalkoihin ja sehän taitaa osin olla tavoitteenakin, tuhota ja rapauttaa hyvinvointivaltioiden infrastruktuuri koska USA ei näihin lukeudu eikä sitä voi sietää.

Lähettänyt käyttäjä

Kuukausi World Trade Centerin tuhon jälkeen syyskuussa 2001 Jugoslavian sodan aikainen Nato-komentaja Wesley Clark sai Pentagonissa tietää, että Usa suunnitteli 5 vuoden kuluessa hyökkäämistä 7 maahan. Maat olivat Irak, Libya, Sudan, Somalia, Libanon, SYYRIA ja Iran. Itse asiassa suunnitelmat oli luotu jo 90-luvun puolella. Aikaa kului vähän enemmän, mutta kaikkia näitä maita Irania lukuunottamatta (säästyi todennäköisesti Venäjän diplomatian ansiosta) Usa on kuluneiden vuosien aikana pommittanut.

Syyriassa riehuvaa sotaa ei voi kutsua sisällissodaksi, koska se on Usan CIA:an avulla, Turkin, Saudi-Arabian, Qatarin ja Israelin ylläpitämää valloitussotaa, jota käyvät kyseisten maiden rahoittamat palkka-armeijat.

V. 2013 Naton suorittaman mielipidetutkimuksen mukaan 70 % kansasta kannatti Assadia, 20 % ei ottanut kantaa ja vain 10 % vastusti Assadin hallintoa. Jos Assad olisi syyrialaisten mukaan despootti, kansa ei olisi tukenut häntä ja hänet olisi voitu nopeasti syrjäyttää (todennäköisesti häpeällisesti murhata kuten kävi mm. Gaddafille).

En voi lakata ihmettelemästä suomalaisen median vaikenemista siitä, että niin Usa, Ranska, Englanti kuin muutkin maat, jotka Syyrian maaperällä toimivat pyrkien syrjäyttämään Assadin, osallistuvat kansainvälisen lain rikkomiseen. Niillä ei ole myöskään YK:n lupaa pommittaa Syyriaa. Ainoastaan Venäjä toimii Syyriassa kansainvälisen lain mukaisesti. Länsimainen media on määrätietoisesti pyrkinyt vääristämään totuutta tekemällä Venäjästä syntipukkia ja sen sijaan oikeuttamalla näiden valloitussotaa käyvien maiden toiminnan.
Syyria on itsenäinen maa ja sillä on oikeus puolustaa aluettaan näitä hyökkääjiä vastaan.

Lähettänyt käyttäjä

Tulee mieleeni yli 20 vuotta Suomessa asuneen syyrialaisnaisen kommentti Assadiin liittyen: "Hän on hyvä esimerkki syyrialaisesta "demokratiasta": Kun hänen isänsä PRESIDENTTI Assad kuoli, ei ollut vaaleja, vaan valta periytyi suoraan kuolleen presidentin pojalle." Syyriassa ei myöskään hänen mukaansa ollut tuolloin rauhankaan aikana sananvapautta eikä hallintoa saanut/voinut kritisoida rangaistuksen pelossa. Assadin omaa kansaansa kohtaan tekemät julmuudet (mm. toisinajattelijoiden murhat ja kidutus Assadin vankiloissa - joista ovat kertoneet/todistaneet pakoon päässeet entiset vangit) ovat syy siihen miksi Assad alun perin haluttiin pois vallasta. Ilman Venäjän tukea Assad olisi hävinnyt jo kauan sitten. Isishän ilmaantui sodan osapuoleksi Syyriaan vasta, kun kaaos oli jo alkanut. Se mikä Trumpin toiminnassa kuvaa parhaiten koko Lähi-idän historiaa 1900-luvun alkupuolelta alkaen on se, että Syyriaa on helppo lähteä pommittamaan oli syytä tai ei sillä täysi tuki on varma ainakin Israelilaisilta, jotka fanaattisesti mustamaalaavat Irania ja Golanin miehityksen takia ovat toki ikuisessa konfliktissa Syyrian kanssa. Samoin Assadilla ei juurikaan ole enää liittolaisia Länsimaissa ihmisoikeusloukkaustensa jälkeen. Puuttuminen Israelin ihmisoikeusloukkauksiin taas ei ole listalla, vaikka ne eivät juuri Assadin toimista poikkeakaan..

Valta, raha ja "historiallinen kertomus".. Ihmiskunnan ikuinen kirous..

Lähettänyt käyttäjä

Ranskalainen Nato-propaganda huonoimmillaan. Näin tämän SVT:n kautta alkuvuodesta ja arvasin heti että tämähän on ylelle ihan must.

Lähettänyt käyttäjä

Kari Häkkinen: Ylen esitysversioksi saatiin tästä dokumentista kansainvälinen, englanninkielinen versio nimeltä "The Master of Chaos". Ranskankielisen rinnakkaisversion nimi on "Bachar – Moi ou le chaos".

Lähettänyt käyttäjä

Dokumentissa puhuttiin Ghutan kemikaali-iskusta. Se on GHOUTA. Eikä vieläkään olla päästy yksimielisyyteen siitä tekikö iskun kapinalliset vai Syyrian armeija. Olen erittäin pettynyt siihen, että YLE esittää tälläistä puolueellista roskaa. Vai onko niin, että jos Suomi ajattelee tai kommentoi väärin, niin se on "seuraavaksi sinä, lakimies"?

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.