Hyppää pääsisältöön

Uusi kieli haltuun viikossa – testasimme tieteelliset oppimisniksit

Viikko aikaa treenata turkinkielistä illallista varten ja lähtötaso nolla – ottaisitko haasteen vastaan? Yle Puheen yllytyshullu toimittaja Susani Mahadura ei epäröinyt, kun hänen suomenturkkilainen juontajaparinsa Yagmur Özberkan heitti idean ilmoille suorassa radiolähetyksessä. Katso videolta, miten turkki taittui pika-aikataululla ja nappaa tästä Susanin testaamat kielenoppimisniksit!

1. Heittäydy vauvaksi

Vauva oppii ensimmäisen kielensä vuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa – ei kirjoja lukemalla ja kielioppia pänttäämällä. Esimerkiksi lingvisti Stephen Krashenin mukaan myös aikuisten kannattaisi omaksua vieraat kielet samalla taktiikalla. Susani molskahti testimme aluksi Yagmurin turkkilaiseen kielikylpyyn kun helpoimpien jutustelutilanteiden kieli vaihdettiin saman tien turkiksi.

2. Kuuntele

Puhuminen on tärkeää, mutta pelkkä vieraan kielen kuuntelukin kehittää artikulaatiota. Susani otti oppimisen avuksi turkinkielisen musiikin ja tv-sarjat.

3. Laula!

Useat tutkimukset todistavat laulamalla oppimisen ilosanomaa. Edinburghin yliopiston kokeessa unkarin fraaseja laulaneet oppivat ne jopa kaksi kertaa tehokkaammin kuin puhumalla opiskellut verrokkiryhmä. Testiämme varten Yagmur sanoitti Ukko Nooa -kappaleen uudestaan turkiksi – kannattaa laulaa mukana!

4. Kertaa vielä kerran

Kertaus on opintojen äiti, ja viimeisimmän tutkimustiedon mukaan toistojen määrässä ei todellakaan kannata pihistellä. Niin sanotun ylioppimisen on nimittäin osoitettu lukitsevan uuden taidon aivojen sopukoihin niin, että seuraava opeteltu asia ei häivytä sitä. Jotta seuraavakin taito pysyisi muistissa, kannattaa samankaltaisten asioiden opettelun välissä pitää parin tunnin tauko.

5. Nuku

Nukkumisen merkitystä ei pidä väheksyä, sillä mikään oppi ei pysy päässä ilman unta. Testiviikollamme Susani alkoi jo nähdä unia turkiksi – aivot siis käyttivät yöt uuden tiedon järjestelyyn.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Järkyttävää roskaa koko homma! Eipä oltu kyselty mitään asiantuntijoilta. Vinkki: kielitieteilijät ovat asiantuntijoita. Tämä hölmöily kannattaa jättää katsomatta!

Lähettänyt käyttäjä

Tuollaiset perusfraasit ja muutaman tusinan sanojahan oppii vaikka päivässä, valitettavasti kyse ei kuitenkaan ole vielä kielitaidosta. Itse viikon lomamatkan lopussa "puhuin" turkkia jo paljon, en tosin tiennyt juurikaan mitä sanoin saati ymmärtänyt mitä minulle sanottiin mutta olihan se hauskaa ilahduttaa paikallisia.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • mies VR-laseissa

  Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

  VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

  Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.

Tiede

 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.