Hyppää pääsisältöön

Milloin ääni muuttuu musiikiksi? Avaruusromua 9.4.2017

oskilloskoopin ruutu, äänen "kuva"
oskilloskoopin ruutu, äänen "kuva" oskilloskoopin ruutu

Milloin musiikista tulee ääntä? Ensin oli ääniä ja sitten tuli musiikkia. Vai menikö se niin? Tekikö ihminen äänistä musiikkia kutsumalla tiettyjä ääniä musiikiksi?

Vaikka kaikki musiikki on ääntä, kaikki äänet eivät välttämättä ole musiikkia, ajattelevat monet. John Cage sanoi, että meidän ympäristömme äänet ovat aina uusia ja huomattavasti kauniimpia kuin varta vasten aikaansaadut musikaaliset äänet. Musiikki on ääntä ja äänet ovat musiikkia.

Milloin ääni muuttuu musiikiksi, ja milloin musiikista tulee ääntä?, kysyy norjalais-ranskalainen ryhmä Dans les arbres, ja jatkaa samalla John Cagen ja kaikkien hänen hengenheimolaistensa ikuista - ja voisiko sanoa: kehää kiertävää - pohdintaa. Kumpi oli ensin, muna vai kana?

Olivatko äänet jo alusta alkaen musiikkia? Eikä sitä vain heti ymmärretty? Vai tekikö ihminen tietoisesti äänistä musiikkia valikoimalla ja käsittelemällä niitä? Tekikö ihminen äänistä musiikkia antamalla äänille nimiä?

John Cage kirjoitti siitä kuinka äänet eivät aina enää olleet ääniä, vaan kirjaimia: C D E F G A H C . Ylennettyjä ja alennettuja. Äänille oli annettu nimet. Niistä oli tullut nuotteja. Ja niistä oli tullut musiikkia.

Cage sanoi, että jos ääni on niin epäonnekkaassa asemassa, ettei sille ole kirjainta, tai jos tuosta kirjaimesta uhkaa tulla liian monimutkainen, tuo ääni viskataan musiikin ulkopuolelle. Sanotaan, että se on hälyääni tai muuten epämusikaalinen ääni.

Jos John Cagen hengenheimolaisilta kysytään, äänillä ja musiikilla ei ole mitään eroa. Ei suuntaan eikä toiseen.

”Minä uskon,että melun ja hälyn käyttäminen musiikkia tehtäessä tulee vain jatkumaan ja lisääntymään, kunnes meillä on sähköisiä soittimia, joiden avulla me voimme käyttää musiikissamme kaikkia mahdollisia ääniä”. Näin kirjoitti John Cage, 80 vuotta sitten.

Osataan sitä meilläkin päin. Tässä suomalainen Market ja musiikkia tulevalta albumilta:

Mitä tarkoittaa, kun yhtyeen nimi on 1982? Tarkoittaako se, että yhtye pyrkii soittamaan tuon ajan, tuon aikakauden, tuon vuoden musiikkia? Ja mitähän sekin sitten on? Nopea googlaus paljasti, että se oli Tiputanssin vuosi. Silloin myös ilmestyi Madonnan ensimmäinen single:

Ja Michael Jacksonin Thriller.

Norjalainen trio nimeltä 1982 (vai onko se nittenhundreåtteto?) ei selvästikään pyri millään tavalla rekonstruoimaan tuon vuoden musiikkia. Vuonna 2017 se kuulostaa tällaiselta:

Puolalainen Michal Jacaszek albumillaan Kwiaty lähde liikkeelle äänistä, eikä edes musiikista, vaan kirjaimista, sanoista, tekstistä, runoista. Robert Herrick oli 1600-luvulla elänyt englantilainen runoilija. Jacaszek kutsuu hänen runojaan metafyysisiksi. ”Ne runot ovat yksinkertaisia ja kauniita”, hän sanoo. ”Niissä kerrotaan kuolemasta, tuskasta, kaipauksesta ja yksinäisyydestä, mutta jotenkin ne antavat lukijalleen toivoa, lohtua ja rauhaa”. Robert Herrick sanoi, että elämä on lyhyt, mutta maailma on kaunis.

Vuonna 2015 Kuusankosken Taideruukissa avattiin uudenlainen kulttuuriklubi. Se on nimeltään Patoklubi, ja siellä on jo jonkin aikaa järjestetty Sähköpato-klubeja, elektronista musiikkia ambient-hengessä. Toiminnan moottorina ovat olleet kotimaisemissaan Kuusankoskella asuva Esa Kotilainen sekä voikkaalainen Esa Rantanen, jotka yhdessä ovat isännöineet kerran kuukaudessa järjestettävää Sähköpato-klubia vuoden 2016 syksystä lähtien. Maaliskuussa 2017 Sähköpato-klubilla oli myös kolmas Esa, nimittäin Esa Ruoho:

Pysymme äänien ja musiikin rajamailla - tai yhteisellä harmaalla alueella. Frans Kedes kertoo olleensa vuonna 1979 kielikurssilla Englannissa ja yllättäneensä muut kurssilaiset ostettuaan levykaupasta verenpunaiselle vinyylille prässätyn levyn, joka sisälsi, ei päivän hittimusaa, vaan ääniefektejä. Eikä mitä tahansa ääniefektejä, vaan kauhuefektejä, äänitehosteita käytettäväksi kauhutarinoissa tai kauhuelokuvissa.

Tuo äänimaailma ei vuosikymmenienkään kuluttua ole jättänyt Frans Kedestä rauhaan, joten hän päätti käyttää sitä osana musiikkiaan:

AVARUUSROMUA 9.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
DANS LES ARBRES: Luminescent (Phosphoresence)
MARKET: Motorella (ennakkojulkaisu)
1982: ”6:37” (Chromola)
JAKASZEK: Love (Kwiaty)
JACASZEK: Soft Music (Kwiaty)
JACASZEK: Gardens (Kwiaty)
ESA RUOHO: Live at Sähköpato-klubi, Kuusankoski, 5.3.2017 - osa - (keikkaäänitys)
FRANS KEDES: More Death and Horror - Frans Kedes Mix - osa - (nettijulkaisu)

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

 • Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta

  Ääniä toisesta maailmasta!

  The Thing, I Dream of Wires, Avaruusromua

  Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!