Hyppää pääsisältöön

Ääniä toisesta maailmasta!

Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta
Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta ’Se’ toisesta maailmasta,teeman elokuvat

Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Soitin oli nimeltään Theremin. Se oli elektroninen soitin. Oudon näköinen laatikko, jossa oli antenni ja metallinen silmukka. Elokuva oli Howard Hawksin ja Christian Nybyn ohjaama The Thing from Another World vuodelta 1951. Tieteisjännärien klassikko, jossa soi Thereminin hyytävä ulina. Suomessa elokuvaa on esitetty nimellä ”Se” toisesta maailmasta. Elokuva nähdään Yle Teemalla Pitkäperjantaina 14.4. klo 10.00 osana elektronisesta musiikista kertovaa kokonaisuutta.

The Thing - ”se” toisesta maailmasta

Kun elokuvasäveltäjä Dimitri Tiomkin käytti Thereminiä elokuvan musiikissa, tuo eriskummallinen soitin ei ollut mikään uusi juttu Hollywoodissa. Sitä oli käytetty voimallisena tehokeinona jo 1940-luvun puolivälissä, ja 1950-luvun tieteiselokuvien myötä siitä tuli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Thereminin avaruudellinen ääni oli kuin tehty kuvaamaan kaikkea uhkaavaa, pelottavaa ja dramaattista.

Theremin oli keksitty Venäjällä jo vuonna 1919. Sen kehitti insinööri Léon Theremin, ja hänen keksintönsä tuli vaikuttamaan musiikkiin enemmän kuin kukaan saattoi aavistaa.

1950-luvulla amerikkalainen nuorukainen Robert Moog rakensi itse Theremin-soittimia. Ne herättivät siinä määrin kiinnostusta ja kysyntää, että Moog alkoi valmistaa niitä myyntiin. Niistä tuli hänen ensimmäinen menestystuotteensa. Hänet seuraavat menestystuotteensa olivat Moog-syntesoijia: Big Moog, Minimoog, Micromoog, Moog Prodigy, Polymoog…

Vince Clarke dokumenttielokuvassa I Dream of Wires.
Vince Clark, Depeche Mode / Yazoo / Erasure Vince Clarke dokumenttielokuvassa I Dream of Wires. elektroninen musiikki,i dream of wires,teeman rockdokumentit,vince clarke

I Dream of Wires

Moogit ovat laitteita, joiden nimeen vannotaan edelleen. Mikään ei kuulosta yhtä hyvältä kuin Moog, sanovat monet muusikot. Moog saa kunniaa myös Robert Fantinatton dokumenttielokuvassa I Dream of Wires, jossa haastatellaan yli sataa muusikkoa, keksijää ja kokeilijaa.

Suhteellisen tuoreessa eli vuonna 2014 valmistuneessa dokumentissa ovat äänessä mm. Trent Reznor (Nine Inch Nails), Gary Numan, Vince Clarke (Erasure), Morton Subotnick, Chris Carter (Throbbing Gristle), Carl Craig, Flood, John Foxx, Bernie Krause…. Elektronisen musiikin historia hahmottuu tekniikan kehityksen ja hullujen ideoiden vuorovaikutuksena. Dokumentti nähdään Yle Teemalla Pitkäperjantaina 14.4. klo 11.25 osana elektronisesta musiikista kertovaa kokonaisuutta.

Jukka Mikkola
Jukka Mikkola, Avaruusromua Jukka Mikkola Kuva: Yle/Laura Pohjavirta avaruusromua,jukka mikkola

Avaruusromua - ajatuksia musiikin takaa

Kaksituntinen Avaruusromun 25-vuotisjuhlalähetys vuodelta 2015 tarjoaa myös elektronisen musiikin historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta. Luvassa on edustava valikoima elektronista musiikkia 1950-luvulta nykypäivään, ajatuksia musiikin takaa ja kokeilevaa visuaalisuutta.

Jukka Mikkolan toimittamassa ohjelmassa ovat mukana muusikot Esa Kotilainen ja Jimi Tenor. Musiikkia kuvittavat ainutkertaisella reaaliaikaisella videotaiteellaan videotiskijukat Random Doctors ja Klaustrofobia. Ohjelma nähdään Yle Teemalla Pitkäperjantaina 14.4. klo 13.00 osana elektronisesta musiikista kertovaa kokonaisuutta.

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

 • Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta

  Ääniä toisesta maailmasta!

  The Thing, I Dream of Wires, Avaruusromua

  Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!