Hyppää pääsisältöön

Avec Tastula: Jälkikirjoitus

Aggressiivista rintasyöpää vuosia sairastanut Marjo-Riitta Karhunen halusi viimeisenä keväänään puhua lähestyvästä kuolemastaan ääneen.
Marjo-Riitta Karhunen ja Maarit Tastula puhuvat kuolemasta. Aggressiivista rintasyöpää vuosia sairastanut Marjo-Riitta Karhunen halusi viimeisenä keväänään puhua lähestyvästä kuolemastaan ääneen. avec tastula: jälkikirjoitus,yle tv1

TV1 maanantaina 17.4.2017 klo 18.40 - 19.25, uusinta sunnuntaina 23.4. klo 15.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Mitkä asiat tuntuisivat tärkeiltä ja olennaisilta, jos saisit äkkiä tietää, että sinulla on vain kuukausi elinaikaa? Minkälaisen henkisen testamentin tahtoisit jättää jälkeesi?

Viime vuoden alussa toijalalainen Marjo-Riitta Karhunen sai kuulla lääkäriltään, että rintasyöpä oli monen vuoden sairastamisen jälkeen levinnyt aivoihin. Elinaikaa olisi enää muutamia kuukausia.

Puhutaan kuolemasta

Tiedon saatuaan Marjo-Riitta halusi jakaa omat ajatuksensa toimittaja Maarit Tastulan kanssa tuon viimeisen elinkuukautensa aikana. Syntyi haastattelujen sarja sairaalavuoteen äärellä. Marjo-Riitta halusi puhua ääneen kuolemasta, joka oli muistuttanut häntä olemassaolostaan jo neljä vuotta aiemmin, kun syöpä havaittiin.

”Haluan puhua kuolemasta. Jo kuolema-sanan lausuminen pelottaa ihmisiä. Me voimme mässäillä kuolemalla televisiossa, mutta sitten kun joku puhuu oikeasta kuolemasta, ihmiset kauhistuvat.”

Menetyksen pelko

Suurin ikävä ja suru liittyy lapsiin ja heidän pärjäämiseensä. Viimeiseen kuukauteen mahtuu silti vielä paljon toivoa vaikkakin myös suurta menetyksen pelkoa. Siihen mahtuu myös fyysistä kipua, valvottuja öitä ja toimintakyvyn hidasta heikkenemistä.

Viimeisen kuukautensa Marjo-Riitta viettää omassa potilashuoneessaan Toijalan terveyskeskuksessa. Varsinainen saattohoitokoti sijaitsee liian kaukana lapsista ja läheisistä.

Titteleillä ei merkitystä

Marjo-Riitan luona vieraileva Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen kertoo omasta kokemuksestaan, että suurin osa ihmisistä sopeutuu ajan kuluessa ajatukseen omasta lähestyvästä kuolemastaan.

Kuolinvuoteella vuorineuvoksen tittelit ja muut työelämän saavutukset eivät enää tunnu olennaisilta. Silloin mietitään pikemminkin sitä, välittääkö kukaan minusta ihmisenä ja tuleeko joku läheinen tänään käymään.

Voin päästää irti

”Olen saanut elämässä aikaiseksi hyvää ja pahaa, mutta riittävästi hyvää. Tärkeintä on rauha itsensä kanssa. Että kokee toimineensa maailmassa riittävän hyvin, ettei ole satuttanut itseään tai toisia, se on ihan tärkeimpiä asioita. Mitkään maalliset rahat eivät ole sen rinnalla mitään, jos voi elää sen asian kanssa että itsellä ja toisilla on ollut hyvin asiat”, Marjo-Riitta pohtii viimeisinä viikkoinaan.

"On niin lohduttavaa, kun tietää, että joku on jo mennyt sen tien ja voi vain päästää irti ja mennä samaa tietä. Elämä on niin taianomaista siinä mielessä."

 • Presidentti Mauno Koivisto haudataan helatorstaina 25.5.2017 valtiollisin menoin.

  Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset

  Presidentti Mauno Koivisto haudataan valtiollisin menoin.

  Presidentti Mauno Koivisto haudataan helatorstaina 25.5. valtiollisin menoin. Hautajaiset lähetetään suorana TV1:llä, Yle Areenassa sekä Radio Suomessa.

 • Naistenosasto B4:n amerikkalaisversiossa tapaamme kalifornialaissairaalan geriatrisella osastolla tohtorin hoitajakaarteineen.

  Naistenosastolla Amerikassa

  Sairaalakomedia perustuu suosittuun brittisarjaan.

  Sairaalakomediassa seurataan sairaanhoitajien ja lääkäreiden edesottamuksia vanhenevien potilaiden parissa.

 • Luonto voi monesti yllättää nykyihmisen, mutta millaiset ilmiöt yllättävät kokeneen tutkijankin?

  Prisma: Oudoimmat luonnonilmiöt

  Luonto voi monesti yllättää jopa kokeneen tutkijankin.

  Luonto voi monesti yllättää nykyihmisen, mutta millaiset ilmiöt yllättävät kokeneen tutkijankin?