Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pyhä

Dokumenttielokuva kertoo pyhyyden merkityksestä ihmiselle sekä pyhistä paikoista ennen ja tänään.
Córdoban suuressa moskeijassa kolme eri uskontokuntaa ovat vuorotellen palvelleet jumalaansa. Dokumenttielokuva kertoo pyhyyden merkityksestä ihmiselle sekä pyhistä paikoista ennen ja tänään. dokumenttiprojekti: pyhä,yle tv1

TV1 maanantaina 17.4.2017 klo 20.50 - 22.05, uusinta lauantaina 22.4. klo 12.35
Yle Areenassa 30 päivää

Mikä ihmisille oli pyhää ennen ja mikä pyhää on nyt? Anastasia Lapsuin ja Markku Lehmuskallion dokumenttielokuva kertoo pyhyyden merkityksestä ja pyhistä paikoista.

Dokumentissa pyhistä asioista puhuvat muun muassa presidentti Tarja Halonen, emitus-piispa Wille Riekkinen ja kansalaisaktivisti Maryam Abdulkarim. Ovatko ihminen, maa, valta, temppeli ja äiti pyhiä?

Maallisen vastakohta

Sana pyhä on suomenkieleen lainattu pronssikaudella maahan muuttaneilta kantagermaaneilta. Alkuaan sana tarkoitti rajaa, mutta käsitteenä pyhä on ikivanha. Pyhän historia on kaiketi yhtä vanha kuin ihmisen puhuma kieli.

Pyhä on maallisen vastakohta. Se mitä ihmiset pitävät pyhänä ei ole ilmiöiden tai asioiden ominaisuus, vaan kokijan näkökulma.

Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään.
Nakkilassa sijaitseva pronssikautinen hiidenkiuas on pyhä paikka.. Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään. dokumenttiprojekti: pyhä,yle tv1
Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään.
Pyhä kalliomaalaus Alice Springsissä, Australiassa. Dokumenttielokuva pyhyyden merkityksestä ihmiselle ja pyhistä paikoista ennen ja tänään. dokumenttiprojekti: pyhä,yle tv1

Valon ja pimeyden mysteeri

Jotta maallistuneen aikamme pyhää voisi tarkastella ymmärrettävästi, on tiedettävä jotain esivanhempiemme pyhästä. Ihmisen on täytynyt jotenkin selvittää itselleen valon ja pimeyden ja olemassaolon mysteeri.

Ehkä pyhittäminen on ollut yksi niistä keinoista, joilla ihminen on pyrkinyt antamaan peloilleen ylevämmän, elämää suojelevan merkityksen.

Dokumentintekijät vierailevat muun muassa Espanjan Córdobassa, jossa sijaitseva temppeli on palvellut kolmea eri uskontokuntaa. Nakkilassa sijaitsee puolestaan pronssikautinen hiidenkiuas, pyhä paikka.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio. Tuotanto: Giron Filmi Oy, 2016.

 • Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan vanginvartijana parin päivän koulutuksen jälkeen.

  Dokumenttiprojekti: Kesävartija

  Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan kesävartijana.

  Parikymppinen Mikko aloittaa työnsä Pelson vankilan vanginvartijana parin päivän koulutuksen jälkeen.

 • Lenita Airisto on ollut julkisuudessa seitsemällä vuosikymmenellä.

  Itse asiassa kuultuna: Lenita Airisto

  Mitä Lenita ajattelee elämästään ja Suomesta nyt?

  Lenita Airisto on ollut julkisuudessa seitsemällä vuosikymmenellä. Mitä hän ajattelee elämästään ja Suomesta nyt?

 • Työlleen omistautuneen poliitikon elämä muuttuu yhden vaali-illan aikana. Draamasarjan pääroolissa nähdään Kristo Salminen.

  Kansan mies

  Työlle omistautuneen poliitikon elämä muuttuu yhtenä iltana.

  Työlleen omistautuneen poliitikon elämä muuttuu yhden vaali-illan aikana. Draamasarjan pääroolissa nähdään Kristo Salminen.