Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia

TV1 maanantaina 24.4.2017 klo 21.30 - 22.45, uusinta lauantaina 29.4. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Bikini fitneksestä on viime vuosina tullut nuorten naisten suosikkiharrastus.

Harrastus vaatii ankaraa itsekuria, tiukkaa dieettiä ja rankkaa treenaamista. Tarkan dieetin ja tiukasti ohjelmoidun, kovan treenaamisen avulla bikini fitness -harrastajat muokkaavat omaa ruumistaan kohti täydellisyyttä. Dieetti huipentuu kilpailulavalle, jossa kisataan paremmuudesta toisten harrastajien kanssa.

Mikä bikini fitneksen maailmassa vetää nuoria naisia puoleensa? Onko se tarve kontrolloida elämää ja omaa ruumista vai halu loistaa kauniina lavalla? Mikä saa nuoret naiset kilpailemaan keskenään ruumiin täydellisyydestä?

Toimittaja Kati Juuruksen dokumenttielokuva Muodonmuutoksia tarkastelee bikini fitness -ilmiötä lähietäisyydeltä. Dokumentissa seurataan neljän kunnianhimoisen naisen, Lindan, Jutan, Ainon ja Johannan, elämää.

Dokumentin nuorilla naisilla oma ruumis on jatkuvan tarkkailun ja pohdinnan kohde. Sitä voi hallita, muuttaa, muokata ja rakentaa. Onko oman ruumiin kehittäminen kohti täydellisyyttä emansipaatiota vai sittenkin yksi naisruumiin ulkopuolisen kontrollin muodoista?

Tuotanto: Yle, 2016.

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia
Jutta (siniset bikinit) odottaa pääsyä lavalle Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia
Bikini fitness on nuorten naisten suosikkiharrastus. Se vaatii ankaraa itsekuria, tiukkaa dieettiä ja rankkaa treenaamista.
Johanna ja Timo poseeraustreenissä. Bikini fitness on nuorten naisten suosikkiharrastus. Se vaatii ankaraa itsekuria, tiukkaa dieettiä ja rankkaa treenaamista. dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia,yle tv1
Bikini fitness on nuorten naisten suosikkiharrastus. Se vaatii ankaraa itsekuria, tiukkaa dieettiä ja rankkaa treenaamista.
Jutta bikinisovituksessa. Bikini fitness on nuorten naisten suosikkiharrastus. Se vaatii ankaraa itsekuria, tiukkaa dieettiä ja rankkaa treenaamista. dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia,yle tv1
Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Aino (punaiset bikinit) jonottaa lavalle. Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Hyvät toimittajat!

On sinänsä toki ihan rehellistä käyttää ihmisvartalosta sanaa 'ruumis', koska sellaiseksihan se
aikanaan päätyy. Mutta jos nyt kuitenkin vähän iloisemmalla otteella tätä elämää kirjoitettaisiin,
oltaisiin tarkkoja ja kutsuttaisiin vartaloa ennemmin 'kehoksi'.
Kun siellä vielä verikin kerran kiertää, niin eiköhän nautita elämästä 'kehoillamme'! ;)

Lähettänyt käyttäjä

Bikinifitness on ulkokuoren muokkaamiseen ja sen arvosteluun perustuva harrastus. Lajimääritelmän mukaan arvostelukilpailuun osallistuvan pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen, eikä hänellä saa olla liikaa lihasmassaa tai lihaserottuvuutta. Ylä- ja alavartalon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja ulkonäön arvostelussa huomioidaan myös kasvot ja hiukset.

Lajimääritelmä kuulostaa keinotekoiselta ja vaatimus "terveen näköisestä" suorastaan ironiselta. On huolestuttavaa kuinja yliedustettuna syömishäiriöt ovat bikinifitness -harrastajien keskuudessa. Syömishäiriöt ja muut eriasteiset ulkonäköön liittyvät psykiatriset häiriöt ovat tavallisia, mutta tämänhetkistä fitnessbuumia suitsuttavassa yhteiskunnassa ulkonäkökeskeiseen urheiluun havaitaan liian harvoin liittyvän samoja piirteitä. Ja vaikkei syömiseen ja ruokaan liittyvät säännöt ja rajoitukset etenenisikään syömishäiriöksi, on suhtautuminen syömiseen ja omaan kehoonsa vaarassa vääristyä, koska kehonmuokkauksessa syömiseen liityvät "säännöt" ja uskomukset ovat usein rajoittavia.

Kuinka bikinifitness (ja monet muut fitnesslajit) äärimmäisyyksillään eroaa syömishäiriöstä, jossa säädellään omaa hyvinvointia kehollisilla menetelmillä? Kaikki bikinifitness -harrastajat eivät luonnollisestikaan ole syömishäiriöisiä, mutta syömishäiriöisten joukossa fitnessharrastajat ovat kuitenkin yliedustettuina. Tämä on huolestuttava esimerkki vielä erityisesti psyykkisesti kehittyville nuorille naisille, jotka hakevat paikkaansa yhteiskunnassa ja joiden ajatusmaailma ja ulkonäköön keskittyvät tavoitteet ovat erityisen alttiina fitnesslajien kaltaiselle ulkonäköä korostavalle elämäntavalle.

En kirjoittanut ajatuksiani vähätelläkseni bikinifitness-harrastajien intoa ja omistautumista harrastukselleen, vaan ilmaistakseni huoleni mitä tällainen ulkonäköön ja sen muokkaamiseen keskittyvä toiminta aiheuttaa harrastajien mielenterveydelle ja minäkuvalle.

Lähettänyt käyttäjä

Lajin ideana on juuri erottautua huomattavasti äärimmäisemmästä kehonrakennuksesta ja tavoitella sen tavoitteisiin nähden terveellisempää kehoa, oloa ja ulkonäköä. Mihin perustat väitteesi syömishäiriöistä? Lähteitä tiskiin, kiitos. Ehkä sinun olisi syytä huolestua myös mäkihyppääjistä ja maratoonareista? Vai onko laji vain siksi kritiikkisi kohteena, että se on suosittu ja ulkonäkökeskeinen?

Lähettänyt käyttäjä

Olisiko tuosta alle 20 sekunnin trailerista voinut tehdä vielä vähän enemmän provokatiivisen ja yksiulotteisemman? Pyritte ilmeisesti aivan tosissaan pilaamaan lajin maineen? Jos näette lajissa epäkohtia, niin ehkä olisi parempi tuoda sen myönteisiä puolia esiin ja ohjata siten uusia harrastajia painottamaan niitä piirteitä harrastuksessaan?

Lapsikin kuulee, että olitte leikanneet traileriin haastateltavan suusta puolikkaan virkkeen, joka jää kesken. Uskon, että myös tämä urheilija, joka on vuodattanut litroittain hikeä lajissaan, toivoo varmasti sen tunnetuksi tekemistä hyvässä valossa. Hän varmaan olisi toivonut vähän toisenlaista traileria ja käyttöä katkotulle lausunnolleen. Oikeastaan arvasin jo tämän kaiken, kun aloin katsomaan traileria, mutta provosoinnin korkea taso yllätti silti. Jättänen ohjelman väliin.

Lähettänyt käyttäjä

Ymmärrän että fitnessharrastajat haluavat vähätellä lajin ulkonäköön keskittyvän ideologian haitallisuutta harrastajiensa mielenterveydelle ja minäkuvalle. Pitää paikkaansa, etteivät kaikki sairastu syömishäiriöihin tai kehonkuvan häiriöihin, tai saa vakavia sivuvaikutuksia vaikkapa dopingaineista.

Monia lajin harrastajia kohtaavana ja lähinnä terveydellisistä syistä heitä auttavana näen asian hieman toisesta perspektiivistä.

Vaikka päälle päin näyttäisi hyvinvoivalta ja normaalipainoiselta, ei se tarkoita etteikö voisi sairastaa syömishäiriötä. Painoluokka- ja esteettisissä lajeissa riski sairastua syömishäiriöön on noin 40 % luokkaa.

Mäkihyppy ja maratonjuoksu nostetaan usein esille, kun halutaan puolustella fitnessharrastuksen "normaaliutta". Totta kai näissäkin lajeissa esiintyy syömishäiriöitä, mutta harrastaja- ja kilpailijamääriin suhteutettuna huomattavasti vähemmän kuin fitnesslajeissa. Mäkihyppy ja maratonjuoksu ovat myös suorituslajeja, joissa kilpailumenestys ei perustu puhtaasti ulkonäön arviointiin, kuten fitnessharrastuksessa. Olennaista syömishäiriön taustalla on nimenomaisesti ulkonäköön liittyvät vaatimukset ja odotukset. Tästä syystä esim. palloilulajeissa syömishäiriöt ovat selvästi harvinaiempia kuin esteettisissä lajeissa.

Lisäksi missään muussa liikuntaa yhdistyvässä lajissa ei kuitenkaan edellytetä yhtä rajua dieettiä ja fysiikan muokkaamista kuin fitnessissä. Syömishäiriöisen elämä muistuttaa usein "fitnessurheilijan" elämää. Molemmissa oman ajatusmaailman keskiössä on ruoka ja oman kehon ulkonäkö. Syömishäiriön paranemisessa olennaisinta on vapautua jatkuvasta ruoan ja kehon ajattelemisesta. Tätähän fitnessharrastus ei salli.

Vastaanottotyössä näen fitnessurheilijat usein onnettomia. Toki vastaanotolle hakeutuvat pääasiassa ne, joilla tilanne on jo edennyt hyvin vaikeaksi, mutta näitä fitnessharrastuksen uuvuttamia naisia (ja usein myös miehiä) tulee vastaan selvästi useammin kuin muiden liikuntalajien parista. Jatkuva kuihduttaminen ja nälkiintyminen altistaa mitättömästä syntyville lihasvammoille, turvotuksille, painonvaihtelulle, kilpirauhasen toimintahäiriölle ja tulehdustiloille. Mielialanhäiriöt ovat tavallisia, ahdistus- ja masennusoireet yleisiä ja unihäiriöitä on suurimmalla osalla nk. "kisadieetin" aikana.

Havaintojeni perusteella noin 25 %:lla kilpailevista fitnessharrastajista on jonkinasteinen syömishäiriötausta. Noin 10%:lle kehittyy syömishäiriö fitnessharrastuksen myötä.

Syömishäiriö alkaa tavallisimmin kisadieetin jälkeen, kun "kiellettyjen" ja "sallittujen" ruokien raja häipyy ja "on lupa" syödä kauan himoittuja herkkuja. Kurinalaisen kisadieetin aikana vallalla ollut itsekontrolli väistyy ja tilalle tulee syyllisyys herkkujen ja kiellettyjen ruokien syömisestä. "Näitähän en saisi oikeasti syödä etten lihoisi". Monilla tällainen toiminta laukaisee ahmimiskierteen, joko bulimian tai ns. epätyypillisen ahmimishäiriön (BED). Näistä BED on tavallisin esteettisten lajien harrastajilla.

Lähettänyt käyttäjä

En ole lajin harrastaja, mutta tunnen pari lajia harrastavaa. Olen itse aivan tavallinen kuntoilija.

Pyysin sinua esittämään lähteitä väitteittesi tueksi, koska aina väitteen esittäjällä on todistajan taakka. Et esittänyt lähteitä, vaan kerroit omien kokemustesi kautta asiasta. Se on ymmärrettävää, mutta ei edusta koko kuvaa asiasta. Asiakkaittesi määrä on voinut lisääntyä siksi, että lajin suosio on kasvanut huimasti. Heität myös kommentin doping-aineiden käytöstä ikään kuin se olisi aivan arkipäiväinen juttu tässä lajissa. Ole hyvä, äläkä myrkytä kaivoa.

Jotta keskustelu kuitenkin etenisi, niin linkitän tähän tuoreen tutkimuksen aiheesta Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta:
https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2016/12/tiedote-2016-12-27-09-42-04-304955

"Fitness on saanut paljon kielteistä julkisuutta viime vuosina, vaikka lajia ei ole juuri tutkittu. [– –] Tutkimuksessa selvisi, että vaikka dieetin aikana monet muutokset kehon koostumuksessa ja hormonaalisessa järjestelmässä olivat suuria, suurin osa kilpailijoista palautui dieettiä edeltävään tilaan palautumisjaksolla.

- Mediassa esiintyneet ongelmia kohdanneet yksilöt ovat siis todennäköisesti yksittäistapauksia, eikä näitä voi yleistää kattamaan laajaa joukkoa fitness-urheilijoita, akatemiatutkija Juha Hulmi toteaa.

Fitness on ainakin osittain päässyt ongelmistaan eroon ja lajia voi harrastaa siinä missä muitakin esteettisiä lajeja, kunhan muistaa pitää harrastuksensa järkevällä pohjalla. Kuten muutkin urheilulajit, myöskään fitness kilpailutasolla ei sovi kaikille."

Kirjoitat, että missään muussa lajissa painonpudotus tai fysiikan kehittäminen ei ole yhtä rajua. Onpas, nimenomaan kehonrakennuksessa, josta fitness erottautunuu juuri terveellisempiä arvoja korostavana lajina. Toki laji on raju, mutta ei yhtä raju ja sillä se haluaa pesäeroa tehdäkin.

Mainitset, että vastaanottotyössä fitness-urheilijat ovat usein onnettomia. Olen kiinnostunut tietämään, mistä vastaanotosta on kyse. Oletko esimerkiksi koulutettu psykologi, joka harjoittaa ammattiaan? Siinä tapauksessa sinun tulisi tietää ja meidän muiden päätellä, että vastaanotollesi tulevat ovat lähtökohtaisesti onnettomia, kun he kerran apua ovat tulleet hakemaan. Tai sitten sinun pitäisi avata käsitettä vastaanotto enemmän, koska muuten lukija saattaa saada väärän käsityksen ja olettaa sinun olevan psykologi. Vai oletko esimerkiksi ravintoneuvoja?

Jos tavoitteenasi on, että lajia harrastavat eivät sairastu, niin eikö silloin, kun lajia esitellään esimerkiksi TV-ohjelmassa, sitä kannattaisi lähteä toteuttamaan myönteisten asioiden kautta. Nyt ohjelman ideana näyttää olevan se, että lajista tehdään jossain määrin halveksittu. Se ei auttane niitä tutkimuksen mukaan selvässä vähemmistössä olevia sairastuneita mitenkään, eikä varsinkaan heitä, jotka voivat tulevaisuudessa sairastua.

Lähettänyt käyttäjä

"eiköhän tuo laji ja kisaajat itse ovat onnistuneet pilaamaan maineen, ei siihen yleä tarvittu."

"Ruman näköisiä."

Miten laji ja kisaajat ovat pilanneet maineen(-sa?)?

Kisaajat ovat ylimeikattuja ja heissä on rusketusainetta, ja ovat siksi rumia. Miksi näin on sitten tehty? Sen vuoksi, että kun kilpailijoiden kehon sopusuhtaisuutta arvioidaan (Ei siis lihasten isoa kokoa, kuten kehonrakennuksessa.) se on helpompaa, kun rusketusaine tekee lihakset erottuvammiksi. Samasta syystä kisailijoilla on paljon meikkiä. Ihan vain siis ilmeiden paremman erottuvaisuuden vuoksi. Näin on monissa esittävissä urheilulajeissa ja viihteessä; baletti, taitoluistelu, rytminen voimistelu, teatteri, ooppera.... Ei se tuomari ole yhtä lähellä kisaajaa kuin kameran linssi tai zoomi. Vaan monien metrien päässä.

Lähettänyt käyttäjä

Edellä joku kirjoitti:
"Heität myös kommentin doping-aineiden käytöstä ikään kuin se olisi aivan arkipäiväinen juttu tässä lajissa. Ole hyvä, äläkä myrkytä kaivoa."

No jaa. Entä jos se kaivo on jo myrkytetty aikapäiviä sitten?

Tarkastellaanpa vaikkapa Suomessa tehtyjä dopingtestejä ja suhteutetaan positiivisten testitulosten määrä kaikkiin samana vuonna lajissa testattuihin näytteisiin, niin fitness on aivan omaa luokkaansa. Jopa perinteinen roinalaji eli voimanosto tulee kaukana perässä.

Sitten on myös edellä mainittujen lajiliitot joissa dopingtestausta ei tehdä lainkaan, mutta ainakin fitnesslajit haluavat esittäytyä näennäisesti terveellisinä lajeina, joissa ei kepulikonsteja harjoiteta.

Suuri osa dopingaineiden käyttäjäkunnasta ei luonnollisesti altistu testaukselle, mutta jotakin olennaista lajin luonteesta näistä tilastoista voidaan kuitenkin päätellä.

Esim. neljältä viimeiseltä vuodelta ADT:n dopingtestitilastoja:

Fitness:
v. 2012 testejä 52 kpl ja käryjä 2 kpl
v. 2013 testejä 57 kpl ja käryjä 3 kpl
v. 2014 testejä 70 kpl ja käryjä 1 kpl
v. 2015 testejä 53 kpl ja käryjä 2 kpl

Voimanosto:
v. 2012 testejä 204 kpl ja käryjä 2 kpl
v. 2013 testejä 175 kpl ja käryjä 3 kpl
v. 2014 testejä 158 kpl ja käryjä 0 kpl
v. 2015 testejä 138 kpl ja käryjä 0 kpl

Lähettänyt käyttäjä

En ole asiantuntija mutta en usko että kilpailijat ovat aina "kisakunnossa".Valtaosan vuodesta nämäkin tytöt ovat normi-ihmisiä ja syövät kuten muutkin,treenaavat salilla vain ollakseen kunnossa.Ja onko kenenkään mielestä langanlaiha mallikaan kaunis,jos laittaa nämä "ääripäät" vierekkäin? Kohtuus kaikessa olenkin sillä kannalla että enemmän painoharjoittelua se sopii kaikille JOS sen tekee oikein.Eli unohtakaa mentaliteetti "vain" aerobista eli juoksua jne,mars salille lihas se muodot antaa,naisellekin.

Lähettänyt käyttäjä

En tiedä, mielsitkö kaivon myrkyttämisen käsitteen niin, kuten minä sen tarkoitin, eli argumentaatiovirheenä, ad hominemin alalajina. Siinä argumentoija viittaa johonkin ennakkoasenteeseen tai vihjailee, eikä se ole väittelyn sääntöjen mukaan sopivaa.

Kommentoija Mielen pahoinvoi... esitti, että "kaikki [fitness-harrastajat] eivät saa vakavia sivuvaikutuksia vaikkapa dopingaineista". Ikään kuin aineita käyttäisivät kaikki?

Tällainen vihjailu ei ole sopivaa argumentoinnissa, koska se ei liity asiaan, tässä tapauksessa syömishäiriöistä keskustelemiseen. Niistähän alun perin puhuimme.

Doping-aineiden käyttö on taas aivan toinen asia. Ja tilastosi osoittavatkin, että se on yleisempää fitnessissä kuin esimerkiksi voimanostossa, mikä ei ole tietenkään hyvä juttu – päinvastoin. Tosin, tilasto ei kerro, kuinka yleistä doping-aineiden käyttö on sellaisten fitness-harrastajien keskuudessa, jotka eivät kilpaile. Tai kummat käyttävät aineita enemmän: kilpailua harrastamattomat fitness-treenaajat vai esimerkiksi kilpailua harrastamatttomat voimanostajat – mikäli sillä on mitään merkitystä. Ja jotta mitään väärinkäsityksiä ei syntyisi, niin kerron nyt vielä, että vastustan dopingin käyttöä lajista ja tasosta riippumatta.

Lähettänyt käyttäjä

Telkkariohjelman tarkoitus ei ole esitellä fitnestä eikä muutakaan lajia ns. positiivisessa valossa. Se tehtävä kuuluu lajiliitoille ja alan harrastajille ja julkaisuille. Toimittajien pitää ottaa etäisyyttä ja tuoda esille mahdollisia epäilyttäviäkin asioita. Jos joku juttu ei kestä päivänvaloa, kannattaa miettiä voisiko asialle tehdä jotain. Kaikessa urheilussa on kyse ihmisten ainutkertaisesta elämästä. Kiusaus on varmasti suuri vauhdittaa kehitystä vippaskonstein, mutta se tuo vain hetken hurman. Hinta voi olla todella kova.

Lähettänyt käyttäjä

Olen samalla kannalla siitä, että kriittinen pitää tietenkin olla – myös lajiliittojen ja harrastajien. Yleisradioyhtiön toivoisi kuitenkin olevan kriittisyyden ohella myös neutraali asioiden esittelijä, joka näyttää asiat sellaisenaan kuin ne ovat. Tämähän on dokumenttielokuvan ikuinen dilemma; tekijä tulee ottaneeksi väkisinkin jonkin näkökulman asiaan jo leikkauksessa, kuvakulmissa, valaistuksessa, musiikkivalinnoissa ja niin edelleen.

Asioissa on kuitenkin monia eri tasoja: Jos teaseriin leikataan pätkä puhetta, joka on ilmiselvästi poiminta jostain sitä laajemmasta virkkeestä, niin tulee vaikutelma, että ohjelman tekijä on valinnut turhan selkeästi jonkin puolen.

Lähettänyt käyttäjä

Vaikkei kauniista kasvoista olekaan haittaa fitnesskilpailuissa, niin ihan tavallisen näköisetkin voivat pärjätä. Kasvothan meikataan voimakkaasti, jolloin saadaan pahimmat virheet piiloon. Lisäksi vartalon ulkonäöllä on iso merkitys.

Laji on siinä mielessä hienon tasa-arvoinen, että fitnesskilpailuihin miehetkin saavat osallistua eli kyse ei ole vain naisten kauneuskipailusta. Ulkonäkö on miehillekin tärkeä ja moni haluaa itseään esitellä siinä missä naisetkin.

Lähettänyt käyttäjä

Miks tämmösissä asioissa pitää kisata? Eikö sitä voi omaks ilokseen pyrkiä saamaan kroppansa sellaiseksi kuin haluaa? Tarviiko sitä erikseen kilpailla muita vastaan?

 • Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

  Prisma: Papukaijaplaneetta

  Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

  Värikkäät, äänekkäät ja ovelat papukaijat ovat valtaamassa kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

 • Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

  Historia: Henrik VIII:n hovissa

  Henrik VIII:n kausi on verisin, mitä Englanti on nähnyt.

  Englannin tunnetuimman kuninkaan Henrik VIII:n hallituskausi on verisin, mitä maa on nähnyt.

 • Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Muisti: Akat asialla

  Tarina pohjalaisten talkoohengestä.

  Kauppa ja posti olivat joen toisella puolen, lapsetkin olivat vaarassa. Oli tehtävä silta! Tarina pohjalaisten talkoohengestä.