Hyppää pääsisältöön

Pikseliryijy lankatupsuista

Pixeliryyijy Strömsön salin seinällä.
Pixeliryyijy Strömsön salin seinällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog käsityöt (tuote),seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Pikseliryijyn tekemiseen voivat osallistua kaikenikäiset. Lee käytti ryijynsä mallina aivan tavallista ristipistokuviota mutta korvasi jokaisen piston samanvärisellä lankatupsulla. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

Isokokoiset työt ovat aina erityisen kivoja. Tähän lintuun tarvittiin 443 lankatupsua. Lee ja Elin aloittivat projektin käsityöristeilyllä, jolla he pyysivät muilta apua tupsujen tehtailuun. Niiden tekemiseen osallistui yhteensä noin 100 ihmistä, joten tarvittavan määrän kokoamiseen ei mennyt kauan. Jos sitä paitsi käyttää nopeinta tapaa ja kiertää langan pahvikiekkojen sijaan käden ympärille, yhden tupsun tekemiseen kuluu vain pari minuuttia. Mutta kukapa laskisi minuutteja, kun on kyse käsitöistä?

Jos kuvion taustaa ei peitetä tupsuilla, säästyy kuitenkin reilusti aikaa. Lee valitsi pohjamateriaaliksi punotun rottingin, jonka voi jättää näkyviin. Sitä myydään metritavarana, ja se on kaiken lisäksi halvempaa kuin esimerkiksi oikea ryijypohja. Punottua rottinkia käytetään yleensä tuolien istuimissa ja patterisuojina, mutta Leestä se sopi reikäisenä tähän tarkoitukseen mainiosti.

Leen kuvio on todella iso (200 × 180 cm), joten hän jakoi sen kolmeen osaan rottingin leveyden mukaan (rottinkia myydään kahdessa koossa, joten valitse omaan kuvioosi paremmin sopiva koko). Ota huomioon, että voit asettaa rottingin myös pystysuuntaan, jos haluat esimerkiksi kapean seinävaatteen. Silloin kuviota ei välttämättä tarvitse jakaa osiin, jos valitsee leveämmän rottingin (Lee käytti 60 cm:n levyistä eli kapeampaa rottinkia, koska se sopi juuri tähän työhön).

Haluatko sinäkin tehdä samantyyppisen ryijyn?

Valmis pixeliryyijy Strömsön salin seinällä.
Valmis pixeliryyijy Strömsön salin seinällä. Kuva: Yle/Lee Esselström seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

Etsi mieleisesi ristipistomalli. Laske pistojen määrä, niin tiedät, montako tupsua työhön tarvitaan. Laske sitten, kuinka iso taideteoksestasi tulee. Käteen kiertämällä tehtyjen tupsujen halkaisija on noin 5 cm, joten kerro sekä leveys- että korkeussuunnassa olevien pistojen määrä 5 cm:llä.

Tee lista kaikista kuvion väreistä ja laske, montako pistoa kutakin väriä on. Siten tiedät, montako kunkin väristä tupsua tarvitset.

Valitse lankojen värit ristipistomallin värien mukaan. Voit hyvin käyttää keskenään erilaisia lankoja. 50 gramman kerästä, jossa on noin 100 metriä lankaa, tulee 6–8 tupsua sen mukaan, kuinka tuuheita tupsuista tekee. Jos käytät ohuempaa lankaa, kierrä sitä useampia kierroksia käden ympärille.

Tupsun voi tehdä useilla eri tavoilla: muovisen tupsukehikon avulla tai kahden pahvikiekon, tuolinjalan, haarukan, paistinlastan tai suorakulmaisen pahvinpalan ympärille tai käteen kiertämällä. Tätä projektia varten Lee suosittelee tekemään tupsut käteen kiertämällä, mutta 4–7-vuotiaille lapsille helpoin tapa on kietoa lanka suorakulmaisen pahvinpalan ympärille.

Näin teet tupsun käteen kiertämällä:

 1. Laita langan pää kämmenellesi ja pidä siitä kiinni peukalolla.
 2. Langan kierto sormien ympärille.
  Langan kierto sormien ympärille. Kuva: Yle/Lee Esselström seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)
 3. Kierrä lankaa sormien ympärille. Tee vähintään 70 kierrosta langan paksuuden mukaan.
 4. Langan kierto sormien ympäri.
  Langan kierto sormien ympäri. Kuva: Yle/Lee Esselström seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)
 5. Katkaise lanka.
 6. Leikkaa langasta lisäksi noin 20 cm:n pätkä.
 7. Työnnä langanpätkän pää lankojen ali kämmenpuolelta.
 8. Ota lankavyyhti varovasti kädestä ja sido se tiukalla umpisolmulla.
 9. Tupsupallon sidonta ennen leikkausta.
  Tupsupallon sidonta ennen leikkausta. Kuva: Yle/Lee Esselström seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)
 10. Kierrä sidontalanka koko vyyhdin ympäri ja sido taas tiukalla umpisolmulla. Tästä tulee tupsun keskikohta.
 11. Pidä kiinni sidontalangan päistä, jotta et katkaise niitä, ja leikkaa vyyhdin molempien päiden lankalenkit auki. Pöyhi tupsu tasaiseksi.
 12. Tupsupallo leikataan auki.
  Tupsupallo leikataan auki. Kuva: Yle/Lee Esselström seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)
 13. Tupsu näyttää nyt hieman hassulta, mutta parturoi se siistiksi saksilla. Varo katkaisemasta sidontalankaa, sillä sitä tarvitaan tupsun kiinnittämiseen.
 14. Valkoisen tupsupallon friseeraus saksilla.
  Valkoisen tupsupallon friseeraus saksilla. Kuva: Yle/Lee Esselström käsityöt (tuote),seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)
 15. Jos kuitenkin satut katkaisemaan langan, kiedo tupsun ympärille uusi langanpätkä.

Tee tarvitsemasi määrän kunkin värisiä tupsuja.

Näin teet tupsuista pikseliryijyn:

 1. Laske rottinkipohjan ja ristipistokuvion keskikohta.
 2. Laske tupsujen kiinnityskohdat ja kiinnitä ne rivi kerrallaan. Sido jokainen tupsu rottinkipohjan kahden vierekkäisen reiän väliin. Leestä tupsujen etäisyydestä tuli sopiva, kun hän jätti jokaisen kiinnityspisteen väliin kolme tällaista ”väliä” sekä korkeus- että leveyssuunnassa.
 3. Tupsujen kiinnittäminen sujuu helpoimmin, kun asetat rottingin pystyyn pöydän päälle. Kierrä rottingin päät tukevien painojen (esimerkiksi isojen täytettyjen lasimaljakoiden) ympärille, jottarottinki pysyy pystyssä. Rottinkia voi sen pituuden mukaan rullata suuntaan tai toiseen siten, että työskentelykohta on keskellä. Voit sitoa tupsut rottinkipohjaan yksin, mutta helpoimmin se sujuu kahdestaan. Silloin toinen istuu työn takana ja toinen edessä. Edessä istuva seuraa mallia ja laskee, minkä värinen tupsu kulloinkin kiinnitetään. Hän pujottaa sidontalangan päät kiinnityspisteen vierekkäisten reikien läpi, ja takana istuva ottaa ne vastaan ja sitoo pohjaan umpisolmulla. Takana istuva voi myös tarkistaa, että tupsut tulevat suoraan sekä vaaka- että pystysuunnassa.
 4. Kiinnitä tupsut oikeisiin kohtiin ja laske erityisen tarkkaan tyhjäksi jätettävät alueet, jotta kaikki tupsut tulevat mallin mukaisille paikoille.
 5. Jos olet jakanut työn useammalle rottinkipohjalle, tarkista, että osat tulevat kohdakkain.
 6. Kiinnitä osat yksi kerrallaan haluamallesi alustalle. Alustana voit käyttää esimerkiksi puulevyä, jonka kiinnität sitten seinälle. Valitse menettelytapa tilan mukaan.
Pixeliryyijy Strömsön salin seinällä.
Pixeliryyijy Strömsön salin seinällä. Kuva: Yle/Lee Esselström käsityöt (tuote),seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)

Elin Skagersten-Ström ja Lee Esselström pixeliryyijyn edessä.
Elin Skagersten-Ström ja Lee Esselström. Elin Skagersten-Ström ja Lee Esselström pixeliryyijyn edessä. Kuva: Yle/Lee Esselström Elin Skagersten-Ström,käsityöt (tuote),Lee Esselström,seinätekstiilit,Strömsö (tv-ohjelma)

Käännös Jenna Pahlman
 • Pixeliryyijy Strömsön salin seinällä.

  Pikseliryijy lankatupsuista

  Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

  Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

 • Lee Esselströmin ja yleisön yhdessä luoma tuubihuivi 100-vuotiasta Suomen kunniaksi.

  Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

  Olemme nyt luoneet kanssanne uniikin neulekuvion!

  Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

 • Kartongista tehty peuran pää Strömsön huvilan seinällä.

  Peuranpää pahvista

  Koottava sisustuksellinen hahmo nostamaan huoneen ilmettä.

  Strömsön Camilla on löytänyt itsestään metsäihmisen! Tai ainakin melkein. Nykyään hän nimittäin pitää seinälle asetetuista peuranpäistä, kunhan ne vain ovat pahvisia!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.