Hyppää pääsisältöön

Miksi smoothiella ei lähde nälkä?

tyrnismoothie
tyrnismoothie Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrnismoothie

Blenderi on ratkeamaisillaan superfoodeiksi miellettyjä ainesosia, mutta nopean kylläisyyden tunteen jälkeen nälkä palaa pian takaisin. Missä vika?

Kun ruoka saapuu mahalaukkuun, näläntunnetta aiheuttavan greliini-hormonin erittyminen vähenee. Myös pureskelulla ja sen pituudella on vaikutusta kylläisyyden tunteen muodostumiseen.

- Mahalaukun venymisellä on osansa kylläisyydentunteen syntymisessä, koska kiinteä ruoka täyttää mahalaukkua pidemmän aikaa kuin nestemäinen, sanoo yliopistotutkija Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta .

Kolme eriväristä smoothieta.
Kolme eriväristä smoothieta. Kuva: Public Domain / Pixabay smoothie,smoothiet

Smoothiessa hedelmät, vihannekset ja marjat ovat tiiviissä muodossa ja nestemäisenä. Yksi teoria onkin, että nopeasti syöminen, kuten smoothien nauttiminen, ei anna ihmiskehon monimutkaisille ruokahalua sääteleville toiminnoille tarpeeksi työskentelyaikaa.

Nestemäistä ruokaa tulee huomaamatta nautittua myös yli energian tarpeen. Jatkuva nestemäisen ravinnon nauttiminen sekoittaa kehon kylläisyydensäätelyjärjestelmän. Jos on tarvetta rajoittaa omaa energian saantiaan esimerkiksi ylipainon vuoksi, kannattaa smoothiet jättää väliin, neuvoo professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

- Jos taas haluaa kasvattaa hedelmien ja vihannesten määrää päivittäisessä ruokavaliossa, niin kannattaa käyttää kaikki mahdolliset tavat saada niitä.

Kylläisyydensäätelyjärjestelmä ei muuten ole pelkkää fysiologiaa, vaan mukana on aimo annos psykologiaa. Sillä on merkitystä, mitä ihminen ajattelee nauttiessaan elintarviketta.

- Kun smoothie tarjoillaan houkuttelevasti pakattuna deluxe-tuotteena, sen on havaittu lisäävän greliini-hormonin eritystä ja pitoisuutta verenkierrossa, jos vertaa siihen, että sama tuote olisi vain “arki-smoothie”, mainitsee Marjukka Kolehmainen.

vihersmoothien ainekset blenderissä
vihersmoothien ainekset blenderissä Kuva: Rami Moilanen smoothie

Tehosekoitin ei smoothieta pilaa - varsinaisesti

Tehosekoitin silppuaa ainesosat tunnistamattomaksi mössöksi. Se rikkoo ruuan rakenteen, mutta ei vaikuta olennaisesti ravintoaineisiin, kunhan siinä yhteydessä ei heitetä mitään pois, kertoo Marjukka Kolehmainen.

- Rakenteiden sisällä olevat ravintoaineet ja hiilihydraatit ovat elimistölle helpompia käsitellä, kun niitä prosessoidaan. Sama efekti hieman pidemmälle vietynä tapahtuu vaikkapa, kun kasvikset keitetään keitoksi ja soseutetaan.

Hedelmien ja marjojen kuorissa on tiivistetyssä muodossa tärkeitä ravintoaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on paljon erilaisia terveydelle edullisia vaikutuksia. Vaikkapa omenan kuorta ei kannattaisi tästä syystä heittää pois, vaan pestä huolella. Tehosekoitin silppuaa omenankin kuoren sileäksi. Kuidut eivät vahingoitu koneen terien pyörimisestä, koska kuitupartikkelit ovat niin pieniä

Miten smoothien nälänpitävyyttä voisi parantaa?

Näläntunne syntyy, kun verensokeri laskee. Tunne poistuu, kun verensokeri nousee. Smoothiessa sosemaisessa muodossa olevat ravintoaineet, eritoten hiilihydraatit, nostavat verensokerin nopeammin, koska ne on valmiiksi hienonnettu elimistölle helposti hyväksikäytettävään muotoon. Toisaalta verensokeri myös laskee nopeammin kuin kiinteän ruoan jälkeen ja siksi nälkä iskee pian uudelleen.

Mansikalla koristeltu pirtelö.
Mansikalla koristeltu pirtelö. Kuva: Public Domain / Pixabay pirtelöt,smoothie,smoothiet

Pelkkiä hedelmiä ja vihanneksia sisältävän smoothien ongelmana on se, että se viivähtää mahalaukussa vain ohikiitävän hetken, koska nesteet tyhjenevät nopeasti mahalaukusta. Kaurahiutaleet tai -leseet toimivat hyvänä jarruna, sillä ne muokkaavat smoothien viskositeettia.

- Kauran kuidut muuttavat nestettä hyytelömäiseksi lötkyksi, jolloin siitä tulee hitaasti valuvaa paksua nestettä. Tästä seuraa se, että annos viipyy mahalaukussa ja erityisesti ohutsuolessa pidempään, jolloin myös ravintoaineiden imeytyminen hidastuu, sanoo tutkijatohtori Kristiina Juvonen Itä-Suomen yliopistosta.

Smoothieissa on hyvä olla myös proteiinilisä – kuten maitoa, soijamaitoa tai jogurttia. Proteiinit lisäävät kylläisyyden tunnetta ja imeytyvät ruuansulatuksessa hitaammin, joten kylläisyyskin säilyy pidempään kuin jos nesteenä olisi käytetty mehua.

Smoothie ei useimmille meistä ole jokapäiväinen asia, eikä sillä ole tarkoitus korvata aterioita. Mutta hätä ei lue lakia.

- Jos on kiire ja tietää, että ei ehdi syömään pitkään aikaan kunnolla, niin kyllä smoothie on aina parempi vaihtoehto kuin lihapiirakka nakilla, toteaa Marjukka Kolehmainen.

Prisma Studion täyttävä smoothie kahdelle

1 hyvän kokoinen banaani
1 kookas omena
1 dl kaurahiutaleita
4 dl maitoa

Kuori ja paloittele banaani. Älä kuori omenaa, mutta pese se. Poista siemenkota ja paloittele. Lisää kaurahiutaleet ja maito. Blendaa 30-60 sekuntia. Kaada laseihin ja anna tasoittua jääkaapissa vartin verran.

Omenan tilalla voi käyttää myös jotain särmikkäämmän makuista hedelmää, kuten appelsiinia tai vaihtoehtoisesti marjoja, jopa puolukkaa tai tyrniä! Maltillinen makeutus ei ole ehdottoman kiellettyä.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Proteiinia ja hedelmiä ei tule sotkea smoothieissa keskenään, koska hedelmät sulavat paljon nopeammin kuin proteiinit. Jos hedelmät seisovat kauan vatsalaukussa proteiinin sulattelun vuoksi, ne voivat alkaa käymään. Proteiinien sijaan voi lisätä esim. avokadoa lisäämään smoothien "täyttävyyttä". Tai jos proteiinia haluaa niin lisää sitten esim. spirulinaa eikä todellakaan mitään eläinperäistä proteiinia kuten elimistöä tulehduttavia maitotuotteita.

Jos on ylipainoa, niin ennemmin jättäisin kyllä jotain muuta väliin kuin hedelmiä, marjoja ym. sisältävän ja smoothien. Ihme ohjeistusta Fogelholmilta. Syömällä pääosin vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja tuskin tarvitsee laskea mitään kaloreita.

Lähettänyt käyttäjä

Kun vain mainitaan Fogelholmin nimi, niin heti syntyy joillakin tarve nillittää, vaikka oma asiantuntemus on pelkkää mutu-tasoa.

Lähettänyt käyttäjä

Tarve nillittää syntyy siitä, jos ihmisille annetaan misinformaatiota "asiantuntijan" taholta, ei Fogelholmin nimestä. Ymmärrän Fogelholmin neuvon vain siinä tapauksessa jos kyseessä on joku hampurilaisketjun smoothie tai itse tehty smoothie johon on tungettu käsiteltyä/eristettyä sokeria tms., mutta se ei käy tuosta ilmi. Käyttäjän "Huokaus" oma panos varsinaisen tekstin kommentointiin jäi melko laihaksi, eikä vasta-argumentointikaan oikein vakuuttanut.

Lähettänyt käyttäjä

Itse syön päivittäin (enkä käytä proteiinia kuin silloin tällöin silkentofua) mutta nälkä lähtee kyllä. Hyvä vaihtoehto ja pitää kuunnella omaa kehoaan ja mieltään enemmän kuin nk. asiantuntijoita.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • mies VR-laseissa

  Estääkö pahoinvointi virtuaalitodellisuuden yleistymisen?

  VR-maailma ei ehkä sovi ihmisille, joita oksettaa bussissa.

  Olipa teknologia kuinka hieno tahansa, kukaan ei halua käyttää laitetta, jota pitää käyttää oksennuspussin kanssa, kirjoittaa Jukka Häkkinen blogissaan. Kävin jokin aika sitten virtuaalitodellisuuteen liittyvässä tilaisuudessa, jossa yritykset esittelivät sovelluksia ja pelejä. Vaeltelin innostuneena yritysten pöytien ääressä ja uppouduin virtuaalimaailmoihin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!

Tiede

 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  Ylen Hoivorobottikyselyn tulokset

  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.