Hyppää pääsisältöön

Miksi smoothiella ei lähde nälkä?

tyrnismoothie
tyrnismoothie Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrnismoothie

Blenderi on ratkeamaisillaan superfoodeiksi miellettyjä ainesosia, mutta nopean kylläisyyden tunteen jälkeen nälkä palaa pian takaisin. Missä vika?

Kun ruoka saapuu mahalaukkuun, näläntunnetta aiheuttavan greliini-hormonin erittyminen vähenee. Myös pureskelulla ja sen pituudella on vaikutusta kylläisyyden tunteen muodostumiseen.

- Mahalaukun venymisellä on osansa kylläisyydentunteen syntymisessä, koska kiinteä ruoka täyttää mahalaukkua pidemmän aikaa kuin nestemäinen, sanoo yliopistotutkija Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta .

Kolme eriväristä smoothieta.
Kolme eriväristä smoothieta. Kuva: Public Domain / Pixabay smoothie,smoothiet

Smoothiessa hedelmät, vihannekset ja marjat ovat tiiviissä muodossa ja nestemäisenä. Yksi teoria onkin, että nopeasti syöminen, kuten smoothien nauttiminen, ei anna ihmiskehon monimutkaisille ruokahalua sääteleville toiminnoille tarpeeksi työskentelyaikaa.

Nestemäistä ruokaa tulee huomaamatta nautittua myös yli energian tarpeen. Jatkuva nestemäisen ravinnon nauttiminen sekoittaa kehon kylläisyydensäätelyjärjestelmän. Jos on tarvetta rajoittaa omaa energian saantiaan esimerkiksi ylipainon vuoksi, kannattaa smoothiet jättää väliin, neuvoo professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

- Jos taas haluaa kasvattaa hedelmien ja vihannesten määrää päivittäisessä ruokavaliossa, niin kannattaa käyttää kaikki mahdolliset tavat saada niitä.

Kylläisyydensäätelyjärjestelmä ei muuten ole pelkkää fysiologiaa, vaan mukana on aimo annos psykologiaa. Sillä on merkitystä, mitä ihminen ajattelee nauttiessaan elintarviketta.

- Kun smoothie tarjoillaan houkuttelevasti pakattuna deluxe-tuotteena, sen on havaittu lisäävän greliini-hormonin eritystä ja pitoisuutta verenkierrossa, jos vertaa siihen, että sama tuote olisi vain “arki-smoothie”, mainitsee Marjukka Kolehmainen.

vihersmoothien ainekset blenderissä
vihersmoothien ainekset blenderissä Kuva: Rami Moilanen smoothie

Tehosekoitin ei smoothieta pilaa - varsinaisesti

Tehosekoitin silppuaa ainesosat tunnistamattomaksi mössöksi. Se rikkoo ruuan rakenteen, mutta ei vaikuta olennaisesti ravintoaineisiin, kunhan siinä yhteydessä ei heitetä mitään pois, kertoo Marjukka Kolehmainen.

- Rakenteiden sisällä olevat ravintoaineet ja hiilihydraatit ovat elimistölle helpompia käsitellä, kun niitä prosessoidaan. Sama efekti hieman pidemmälle vietynä tapahtuu vaikkapa, kun kasvikset keitetään keitoksi ja soseutetaan.

Hedelmien ja marjojen kuorissa on tiivistetyssä muodossa tärkeitä ravintoaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä, joilla on paljon erilaisia terveydelle edullisia vaikutuksia. Vaikkapa omenan kuorta ei kannattaisi tästä syystä heittää pois, vaan pestä huolella. Tehosekoitin silppuaa omenankin kuoren sileäksi. Kuidut eivät vahingoitu koneen terien pyörimisestä, koska kuitupartikkelit ovat niin pieniä

Miten smoothien nälänpitävyyttä voisi parantaa?

Näläntunne syntyy, kun verensokeri laskee. Tunne poistuu, kun verensokeri nousee. Smoothiessa sosemaisessa muodossa olevat ravintoaineet, eritoten hiilihydraatit, nostavat verensokerin nopeammin, koska ne on valmiiksi hienonnettu elimistölle helposti hyväksikäytettävään muotoon. Toisaalta verensokeri myös laskee nopeammin kuin kiinteän ruoan jälkeen ja siksi nälkä iskee pian uudelleen.

Mansikalla koristeltu pirtelö.
Mansikalla koristeltu pirtelö. Kuva: Public Domain / Pixabay pirtelöt,smoothie,smoothiet

Pelkkiä hedelmiä ja vihanneksia sisältävän smoothien ongelmana on se, että se viivähtää mahalaukussa vain ohikiitävän hetken, koska nesteet tyhjenevät nopeasti mahalaukusta. Kaurahiutaleet tai -leseet toimivat hyvänä jarruna, sillä ne muokkaavat smoothien viskositeettia.

- Kauran kuidut muuttavat nestettä hyytelömäiseksi lötkyksi, jolloin siitä tulee hitaasti valuvaa paksua nestettä. Tästä seuraa se, että annos viipyy mahalaukussa ja erityisesti ohutsuolessa pidempään, jolloin myös ravintoaineiden imeytyminen hidastuu, sanoo tutkijatohtori Kristiina Juvonen Itä-Suomen yliopistosta.

Smoothieissa on hyvä olla myös proteiinilisä – kuten maitoa, soijamaitoa tai jogurttia. Proteiinit lisäävät kylläisyyden tunnetta ja imeytyvät ruuansulatuksessa hitaammin, joten kylläisyyskin säilyy pidempään kuin jos nesteenä olisi käytetty mehua.

Smoothie ei useimmille meistä ole jokapäiväinen asia, eikä sillä ole tarkoitus korvata aterioita. Mutta hätä ei lue lakia.

- Jos on kiire ja tietää, että ei ehdi syömään pitkään aikaan kunnolla, niin kyllä smoothie on aina parempi vaihtoehto kuin lihapiirakka nakilla, toteaa Marjukka Kolehmainen.

Prisma Studion täyttävä smoothie kahdelle

1 hyvän kokoinen banaani
1 kookas omena
1 dl kaurahiutaleita
4 dl maitoa

Kuori ja paloittele banaani. Älä kuori omenaa, mutta pese se. Poista siemenkota ja paloittele. Lisää kaurahiutaleet ja maito. Blendaa 30-60 sekuntia. Kaada laseihin ja anna tasoittua jääkaapissa vartin verran.

Omenan tilalla voi käyttää myös jotain särmikkäämmän makuista hedelmää, kuten appelsiinia tai vaihtoehtoisesti marjoja, jopa puolukkaa tai tyrniä! Maltillinen makeutus ei ole ehdottoman kiellettyä.

 • Syö kuin astronautti: kvinoapuuroa marsilaisella pestolla

  Haastoimme huippukokki Henri Alénin valmistamaan Mars-ruokaa

  Millaisen gourmet-aterian huippukokki loihtisi Marsissa? Heitimme haasteen Henri Alénille, jonka tehtävänä oli valmistaa avaruusateria raaka-aineista, joita voidaan tulevaisuudessa kasvattaa Mars-maaperässä.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • esa saarinen filosofi

  Nuoren Esa Saarisen mielestä kaikkein tärkeintä oli vittuilu

  Esa Saarinen laati vittuilun teorian 1980-luvulla.

  Suomalainen kulttuuriväki oli 1980-luvulla niin lamaantunutta, että se piti vittuilla hereille. Koska vittuilu kuului taiteen ja tieteen kanssa inhimillisen toiminnan korkeimpaan luokkaan, se ansaitsi myös oman teoriansa. Ja sellaisen laati nuori filosofi Esa Saarinen. Vaikka Saarinen on sittemmin tullut tunnetuksi myönteisyyden lähettiläänä, hän näkee vanhoissa teeseissään paljon hyvää. Tosin tänä päivänä hän kirjoittaisi vittuilun sijaan kohottavuudesta.

 • Mauno Koivisto metsänraivauksessa Inkoon Tähtelässä

  Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

  Mauno Koivisto viihtyi maatilallaan Inkoon Tähtelässä-

  Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.

Tiede

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • hiilivoimala talvisessa maisemassa ja sen päällä kieltomerkki

  Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.