Hyppää pääsisältöön

Tule luomaan vanhasta uutta – Hack4FI toukokuussa Ylen Studiotalolla

Hack4FI-tapahtuma Aalto-yliopistolla vuonna 2016, osallistujia tietokoneiden kanssa
Hack4FI-tapahtuma pidettiin viime vuonna Aalto-yliopistolla. Hack4FI-tapahtuma Aalto-yliopistolla vuonna 2016, osallistujia tietokoneiden kanssa Kuva: AvoinGLAM/CC-BY 2.0 hack4fi,Hackathon,kulttuurihack,kulttuurihackathon

Hack4FI eli Hack your heritage -kulttuurihackathon järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa Helsingissä. Tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimii Yle, jonka studiotiloissa tapahtuma pidetään 5.–7.5.2017.

Kulttuurihackatonissa ideana on haastaa osallistujat jalostamaan eri kulttuuriaineistoista uusia sovelluksia. Aineistoja voivat olla esimerkiksi museoiden ja arkistojen digitoituja valokuvia, arkistodokumentteja sekä niihin liittyvää metatietoa.

Yle tuo tapahtumaan tänä vuonna Yle Beta Challenge 2017 -haastekilpailun, Oi Maamme -remixvideotyöpajan sekä Yle Arkiston mediahistoriahaasteen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on avoinna kaikille

Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa. Mukaan toivotaan edellisten vuosien tapaan innostuneita koodareita, taiteilijoita, graafisia suunnittelijoita sekä muita, joille avoin kulttuuridata on lähellä sydäntä.

Ilmoittaudu Hack4FI-tapahtumaan täällä.

“Osallistuakseen ei tarvitse olla koodari eikä guru. Palava kiinnostus kulttuuria kohtaan sekä viikonlopun verran vapaata aikaa riittävät. Oma kannettava tietokone on kuitenkin plussaa”, kertoo Yle Arkiston suunnittelija Tuomas Nolvi.

Kulttuurihackathonin järjestää Open Knowledge Finland -yhdistyksen alajaosto AvoinGLAM. Aineistoja ja haasteita on mukana Ylen lisäksi myös monilta muilta kulttuuriorganisaatioilta, kuten Kansalliskirjaston Finna-palvelulta sekä Helsingin kaupunginmuseolta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Aleksandra Mirolybov-Nurmela hymyilee kuvassa ja katsoo yläviistoon. Kuvan vasemmassa yläreunassa valkoinen Vaakakapina-leima.

  Liikunnanopettaja aiheutti ikuiset arvet: "Häpeä kulkee vahvasti mukanani"

  Aleksandra Mirolybov-Nurmela opettelee arvostamaan itseään.

  “Telinevoimistelutunnilla opettaja asetteli koko luokan ympärilleni katsomaan, kuinka tämä lihava lapsi yrittää hypätä pukin yli. Minä epäonnistuin joka kerta ja tömähdin siihen keskelle. Samaa nöyryytystä opettaja jatkoi kaikilla liikuntatunneilla."

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Martti Lutherin patsas

  Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

  Luther oli antisemitisti

  Uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämän pimeisiin puoliin kuuluu hänen suhtautumisensa juutalaisiin. On vaikea ymmärtää ja hyväksyä, että armosta ja armeliaisuudesta saarnaava ihminen on kirjoittanut kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan – kirjan, jossa kehotettiin polttamaan ja karkottamaan juutalaiset.