Hyppää pääsisältöön

Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva
sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva Kuva: Yle sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Millaisella musiikilla saatiin porttikielto Sofian kansainvälisille nuorisofestivaaleille?

Miksi festivaalin järjestäjät keskeyttivät radikaalin elektronisen esityksen? Lavalla oli Mauri Antero Nummisen johtama Sähkökvartetti Suomesta.

Sähkökvartetti soitti samannimistä, Erkki Kurenniemen rakentamaa soitinta, joka oli neljän elektronisen soittimen yhdistelmä. Laitteeseen kuuluivat melodiakone, viulukone, rumpukone ja laulukone. Sanotaan, että Sähkökvartetti-soitin oli maailman ensimmäinen kollektiivisesti soitettava elektronisoitin.

Laitetta soittamaan tarvittiin neljä muusikkoa, siis kvartetti. Sähkökvartettiin kuuluivat M.A. Nummisen lisäksi Tommi Parko, Peter Widén ja Arto Koskinen. Sähkökvartetti-yhtye esitti soittimella ainoastaan yhtä sävellystä, sävellystä nimeltä Kaukana väijyy ystäviä eli Därborta lurar nogra vänner. Se oli elektroninen, mitä ilmeisimmin improvisoitu teos, jonka tyyli ja pituus vaihtelivat aina esityskohtaisesti.

Levyllä julkaistu versio kappaleesta ilmestyi M.A.Nummisen albumilla Taisteluni. Tarina kertoo, että esitys on äänitetty 25. marraskuuta vuonna 1968, samana päivänä, jolloin opiskelijat valtasivat Helsingin Vanhan Ylioppilastalon.

Myöhemmin esitys on ilmestynyt muillakin julkaisuilla ja vuonna 2017 ilmestyi kaksi siitä tehtyä uutta tulkintaa: sekä remiksaus alkuperäisestä että uusi, näkemyksellinen versio.

Tässä Rasmus Hedlundin Remix:

Tässä saman vinyylisinglen toinen puoli. Mesak ja Irwin Berg:

Outoja ääniä on kuulunut myös Helsingissä Tukholmankadulla jo yli viisi vuotta. Siellä toimii Akusmata, Suomen ensimmäinen ja mitä ilmeisimmin ainoa äänitaiteen galleria. Akusmatan ensimmäinen äänitaiteen näyttely avautui helmikuussa 2012 ja sen jälkeen toiminta on ollut sekä uraa uurtavaa että aktiivista. Galleriassa on vieraillut lukuisia koti- ja ulkomaisia äänitaiteilijoita ja musiikin tekijöitä.

Gallerian on perustanut ja sitä luotsaa äänitaiteilija ja säveltäjä Petri Kuljuntausta. Akusmatassa on nähty ja kuultu paitsi ääni-installaatioita, mediataidetta ja äänitaidetta, myös elävää musiikkia.

Äänet dokumentoivat ja kommentoivat meidän kulttuuriamme, sanoi Petri Kuljuntausta eräässä haastattelussa. Maaliskuussa 2017 Akusmata-galleriassa esiintyi Esa Ruoho soolokonsertissaan. Ääniä ja tunnelmia, jotka sopivat Akusmatan henkeen. Sihinöitä, suhinoita, kohinoita, elektromagneettisia aaltoja ja digitaalisia tiloja.

AVARUUSROMUA 23.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SÄHKÖKVARTETTI: Kaukana väijyy ystäviä - osa - (Arktinen hysteria -kokoelma)
RASMUS HEDLUND: Kaukana väijyy ystäviä - Remix (singlejulkaisu)
MESAK & IRWIN BERG: Kaukana väijyy ystäviä - Versio (singlejulkaisu)
SONIC TEMPLE ASSASSINS: Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat (Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat)
WOJAZ: 17 (Hengienmaa)
ESA RUOHO: Live at Akusmata Sound Gallery 17.3.2017 - osa - (konserttitallenne)

BONUS! M. A. Numminen muistelee Sofian festivaalia:

 • Elektronisen modulaarisen äänisyntesoijan kytkentäjohtoja

  Tiesin, että olin löytänyt polkuni… Avaruusromua 28.5.2017

  Säveltäjä ja muusikko Mika Toivanen ja pakonomainen intohimo

  ”Siitä alkoi syvä, miltei pakonomainen intohimo luoda ääniä ja äänimaisemia sähköisin keinoin ja tallentaa niitä”, muistelee säveltäjä ja muusikko Mika Toivanen liki 40 vuoden takaisia tapahtumia. Hän kertoo, että kesti kuitenkin vuosikymmeniä kunnes tuo synteettisten suhinoiden ja pörinöiden tallentaminen tuli taas ajankohtaiseksi. Tämä saattaa kuulostaa oudolta. Mitä Mika Toivanen teki yli 30 vuotta, kun ei ehtinyt tallentaa elektronisia suhinoita ja pörinöitä? Totuus on melkein tarua ihmeellisempi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oululainen Satellite Stories -yhtye

  Satellite Stories: Tarttuvia melodioita ei tarvitse ujostella

  Oululaisbändi kävi South By Southwestissä.

  Satellite Stories kävi maaliskuussa esittäytymässä South By Southwest -festivaalilla Austinissa. Samalla bändi pyörähti keikalla New Yorkissa ennen Euroopan-kiertuettaan. Neljäs albumi Young Detectives on juuri julkaistu.

 • New York, öinen kaupunkikuva.

  Betoninen käytävä ja kadun äänet. Avaruusromua 21.5.2017

  Ääniä ympäristöistä, paikoista ja maisemista.

  Puistot. Tyhjät asunnot. Amerikkalaisen Ezekiel Honigin muistot kotikaupungistaan New Yorkista ovat ääniä ja tunnelmia. Ne ovat hänen musiikkinsa materiaalia. Monet musiikintekijät ovat käyttäneet ympäristöään, sen ääniä ja tunnelmia musiikkinsa lähteenä, sekä mielikuvallisesti että aivan konkreettisesti. Millaista musiikkia synnyttävät Havaijin viidakko, Mojaven autiomaa tai mielikuvituskaupungit? Avaruusromussa ääniä ympäristöistä, paikoista ja maisemista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua