Hyppää pääsisältöön

Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva
sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva Kuva: Yle sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Millaisella musiikilla saatiin porttikielto Sofian kansainvälisille nuorisofestivaaleille?

Miksi festivaalin järjestäjät keskeyttivät radikaalin elektronisen esityksen? Lavalla oli Mauri Antero Nummisen johtama Sähkökvartetti Suomesta.

Sähkökvartetti soitti samannimistä, Erkki Kurenniemen rakentamaa soitinta, joka oli neljän elektronisen soittimen yhdistelmä. Laitteeseen kuuluivat melodiakone, viulukone, rumpukone ja laulukone. Sanotaan, että Sähkökvartetti-soitin oli maailman ensimmäinen kollektiivisesti soitettava elektronisoitin.

Laitetta soittamaan tarvittiin neljä muusikkoa, siis kvartetti. Sähkökvartettiin kuuluivat M.A. Nummisen lisäksi Tommi Parko, Peter Widén ja Arto Koskinen. Sähkökvartetti-yhtye esitti soittimella ainoastaan yhtä sävellystä, sävellystä nimeltä Kaukana väijyy ystäviä eli Därborta lurar nogra vänner. Se oli elektroninen, mitä ilmeisimmin improvisoitu teos, jonka tyyli ja pituus vaihtelivat aina esityskohtaisesti.

Levyllä julkaistu versio kappaleesta ilmestyi M.A.Nummisen albumilla Taisteluni. Tarina kertoo, että esitys on äänitetty 25. marraskuuta vuonna 1968, samana päivänä, jolloin opiskelijat valtasivat Helsingin Vanhan Ylioppilastalon.

Myöhemmin esitys on ilmestynyt muillakin julkaisuilla ja vuonna 2017 ilmestyi kaksi siitä tehtyä uutta tulkintaa: sekä remiksaus alkuperäisestä että uusi, näkemyksellinen versio.

Tässä Rasmus Hedlundin Remix:

Tässä saman vinyylisinglen toinen puoli. Mesak ja Irwin Berg:

Outoja ääniä on kuulunut myös Helsingissä Tukholmankadulla jo yli viisi vuotta. Siellä toimii Akusmata, Suomen ensimmäinen ja mitä ilmeisimmin ainoa äänitaiteen galleria. Akusmatan ensimmäinen äänitaiteen näyttely avautui helmikuussa 2012 ja sen jälkeen toiminta on ollut sekä uraa uurtavaa että aktiivista. Galleriassa on vieraillut lukuisia koti- ja ulkomaisia äänitaiteilijoita ja musiikin tekijöitä.

Gallerian on perustanut ja sitä luotsaa äänitaiteilija ja säveltäjä Petri Kuljuntausta. Akusmatassa on nähty ja kuultu paitsi ääni-installaatioita, mediataidetta ja äänitaidetta, myös elävää musiikkia.

Äänet dokumentoivat ja kommentoivat meidän kulttuuriamme, sanoi Petri Kuljuntausta eräässä haastattelussa. Maaliskuussa 2017 Akusmata-galleriassa esiintyi Esa Ruoho soolokonsertissaan. Ääniä ja tunnelmia, jotka sopivat Akusmatan henkeen. Sihinöitä, suhinoita, kohinoita, elektromagneettisia aaltoja ja digitaalisia tiloja.

AVARUUSROMUA 23.4.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SÄHKÖKVARTETTI: Kaukana väijyy ystäviä - osa - (Arktinen hysteria -kokoelma)
RASMUS HEDLUND: Kaukana väijyy ystäviä - Remix (singlejulkaisu)
MESAK & IRWIN BERG: Kaukana väijyy ystäviä - Versio (singlejulkaisu)
SONIC TEMPLE ASSASSINS: Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat (Suurkaupunkien maanalaiset radioasemat)
WOJAZ: 17 (Hengienmaa)
ESA RUOHO: Live at Akusmata Sound Gallery 17.3.2017 - osa - (konserttitallenne)

BONUS! M. A. Numminen muistelee Sofian festivaalia:

 • Levylautakunnassa 22.4.2017 Juha-Pekka Sillanpää, Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja pj. Hanna Pakarinen

  Shakira Shokeerasi Pete Parkkosen ja Sami Pitkämön, John McGregor elvytti.

  Pitkän tauon pitänyt John McGregor palasi huipulle.

  Uutuuslevyjä ihmettelemässä olivat Pete Parkkonen, Sami Pitkämö ja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1. John McGregor: Ajatukset juoksevat 29 pistettä (John McGregor - Pekka Kuusisto) Pete: En ole tällaista musiikkia kuullut pitkään aikaan, soundimaailma toimi todella hienosti.

 • sähkötolppa, öinen taivas, käsitelty kuva

  Kaukana väijyy ääniä! Avaruusromua 23.4.2017

  Radikaaleissa äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä.

  Millaisella musiikilla tyhjennettiin Sofian suuren sirkuksen katsomo Bulgariassa vuonna 1968? Miksi radikaali elektroninen esitys keskeytettiin? M.A.Nummisen luotsaama Sähkökvartetti herättää edelleen intohimoja. Vuonna 2017 haasteeseen ovat tarttuneet nuoremmat suomalaiset musiikin tekijät. Entä miltä kuulostavat suurkaupunkien maanalaiset radioasemat? Avaruusromussa seikkaillaan myös spirituaalisissa pohjoisen äänimaisemissa ja äänitaiteen äärillä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Jami Liukkonen, Jannike ja Tomi Markkola Levylautakunnassa

  Lähes täydellinen popballadin teki Harry Styles

  Huippupoppia Britanniasta - Harry Styles

  Levyuutuuksia kuuntelivat Tangokuningas Tomi Markkola, ensilevynsä julkaissut Jannike Sandström ja Ylen Jami Liukkonen. Pisteet ja kommentteja 1. Harry Styles: Sign of the times 27 pistettä (Alex Salibian, Harry Styles, Jeff Bhasker, Mitch Rowland, Ryan Nasci, Tyler Johnson) Tomi: Ihan mieletön balladi, paras pitkään aikaan kuulemani kappale.

 • Miehet tarkastelevat outoa löytöään elokuvassa The Thing – "se" toisesta maailmasta

  Ääniä toisesta maailmasta!

  The Thing, I Dream of Wires, Avaruusromua

  Se oli maailman pelottavin ääni. Siinä oli jotakin selittämätöntä ja tuonpuoleista. Elokuva oli jännittävä, mutta se ääni… Se oli suorastaan jäätävä. Mistä se tuli? Mikä sai sen aikaan?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Vesipisarakuvan päällä vaaleanpunaisella pohjalla sydän.

  Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Rovastin vaurioitunutta mopoa tarkastellaan huoltamon pihalla. Erkki Siltola, Tauno Karvonen, Sylvi Salonen ja Tuire Salenius.

  Tankki täyteen – menestyskomedia, jossa ei viljelty vitsejä

  Koko sarja pysyvästi katsottavana Elävässä arkistossa.

  Vuonna 1978 aloittanut Tankki täyteen oli suomalaisen tilannekomedian pioneeri. Se nousi katsojien kestosuosikiksi, vaikka TV2:n ohjelmapäällikkö ihmettelikin, missä huumorisarjan vitsit viipyvät. Sarjan jaksot ovat pysyvästi katsottavina Elävässä arkistossa ja Areenassa. Tämä kooste tarjoaa niiden lisäksi myös tausta-aineistoa tv-klassikon tekemisestä.

 • Kaikkien aikojen juhannusjuhlien kartta

  Tule mukaan kaikkien aikojen juhannusjuhliin!

  Juhannuksena koko Suomi muuttuu valtavaksi juhla-areenaksi.

  Tänä juhannusaattona juhlimme yhdessä satavuotiasta Suomea! Keräämme yhteen festivaalit, tanssilavat, kaupunkien juhannustapahtumat ja ihmisten omat mökkibileet ja muutamme Suomen yhdeksi valtavaksi tanssipaikaksi – kaikkien aikojen juhannusjuhla-areenaksi. Katso kartasta, ketkä ovat jo mukana, ja lisää oma juhlasi mukaan!