Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pietari K. kävi täällä pääkuva

Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

Pietari K ja grafiikkaa
Pietari K ja grafiikkaa Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen jakso 4,Kirjojen Suomi,pietari k,pietari kylmälä

Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Panokset ovat kovat ja niin ovat myös suomalaiseen erityislaatuisuuteen liittyvät odotukset.

Mennään metsän helmaan.” Tällaisiin vanhoihin sanontoihin liittyy se vieläkin vahvasti elävä myytti suomalaisen luontosuhteen omalaatuisuudesta. Metsä on äiti, jonka helmoihin voi ryömiä. Kun metsä hahmotetaan äitinä, siihen liitetään samalla alkuperäisyyden, lapsuuden ja syntymän merkityksiä.

Myös uuden biotalouden kauppahenkilöt puhuvat mielellään suomalaisten erityisestä luontosuhteesta. Mutta miten luontosuhde muuttuu kun Suomi kaupungistuu kiihtyvää tahtia ja metsän tie vie yhä useammin biokaasutukseen?

Maaseudulta kotoisin oleva kaverini sanoi minulle, etten voi tuntea metsää koska olen syntyperäinen kaupunkilainen. Tämä on masentava totuus, mutta onneksi metsää voi opiskella myös kirjoista.

Kuuntele essee podcastina

Suomalaisten “erityinen luontosuhde” syntyi yhdessä modernin metsätalouden kanssa 1800–1900-luvun vaihteessa. Erityinen luontosuhde ankkuroitui laajentuneiden hakkuiden tuottamaan huoleen metsien säilymisestä. Ei ole sattumaa, että kansallinen metsäromantiikka ja modernin metsäteollisuuden synty ajoittuivat samoin. Jälkiteollisessa nyky-Suomessa suurin osa metsistä on jonkinlaisessa taloudellisessa käytössä.

Kirjallisesti tästä teollisesta murroksesta todistaa esimerkiksi Suomen tunnetuin eräkirjailija A. E. Järvinen. Järvisen metsäromantiikka sijoittuu 1950-60-luvuille, jolloin Pohjois-Suomen avohakkuut olivat jättimäisiä ja metsätalous ulotettiin kattamaan lopulta koko maa.

Järvinen on tullut tunnetuksi kauniista Lapin kuvauksistaan, joissa huurremetsot hakkailevat havuja, nokipannu porisee ja miehet mittailevat omaa elämänkokemustaan koskemattomissa metsissä ja jokivarsilla.

Miten voi olla mahdollista, että suuri avohakkuiden puolestapuhuja oli vanhojen metsien ihailija

Eräretkiensä ohella Järvinen työskenteli Metsähallituksessa metsänarvostelijana ja ylimetsänhoitajana, sekä vastasi laajojen avohakkuiden ja teollisen metsätalouden ulottamisesta kaikkein pohjoisimpiin metsiin.

Joskus metsästysretkillään Järvinen oli vitsaillut työkaveriensa kanssa olleensa “suunnittelemassa alkuperäisen luonnon pilaamista”. Miten voi olla mahdollista, että suuri avohakkuiden puolestapuhuja oli vanhojen metsien ihailija, joka vuodatti kirjallisuuteensa usein ahdistustaan alkuperäisen luonnon katoamisesta? Kyseessä on oppimisprosessi.

Järvisen elämäkerturit Petteri Holma ja Risto Pyykkö kertovat elävästi kuinka kirjailijan luontosuhde syveni pitkillä metsänarviointimatkoilla. Järvisen katse oli harjaantunut harottamaan skitsosti: toinen silmä arvioi metsää taloudellisen hyödyn näkökulmasta, toinen harhaili metsojen soidintantereilla ja tähtäili kurkien muuttoauroja.

Harottavan katseen vuoksi A. E. Järvisessä kiteytyy suomalainen moderni luontosuhde. Metsään ei enää mennä harjoittelemaan kansalaisuutta, kuten seitsemän veljeksen tapauksessa, vaan tekemään tiliä omasta ristiriitaisuudesta.

Artikkelin välipalkki, kuvassa Pietari K
Artikkelin välipalkki, kuvassa Pietari K Kirjojen Suomi,pietari k,välike 4

Niin, Seitsemän veljestä on tietysti yksi suomalaisen metsäkokemuksen perusteoksista. Kun Aleksis Kiven romaanissa (1873) veljesten tie nousee sivistyneessä yhteiskunnassa pystyyn, he pakenevat Impivaaraan. Impivaaralla on myyttinen kaiku suomalaisessa perinteessä. Yhtäältä “impivaaralaisuudella” tarkoitetaan takapajuista metsäläisyyttä, toisaalta se merkitsee luonnonläheisyyttä ja mehevää tonkimista.

Impivaaran metsissä veljeksillä on mahdollisuus olla vapaita ja välittämättä esivallan pitkästä kourasta. Samalla he voivat keskenään metsän piirissä harjoitella yhteiskunnan tavoille. Seitsemän veljeksen metsä muistuttaa hieman Montessori-koulua, jossa lapsille tarjotaan enemmän oppimisen välineitä ja olosuhteita, kuin suoranaista opetusta.

Metsään muuttaminen tarkoittaa eräänlaista uudelleensyntymää kansalaiseksi.

Veljekset menevät metsään, koska he haluavat osaksi yhteiskuntaa. Simeoni sanoo, että veljesten olisi luotava itselleen uusi sydän ja uusi koti metsien kohdussa. Metsään muuttaminen tarkoittaa eräänlaista uudelleensyntymää kansalaiseksi.

Tämän perinteiseksi muodostuneen tulkinnan lisäksi metsä merkitsee Seitsemässä veljeksessä kuitenkin myös jotakin aivan muuta. Simeonin ratketessa kaupunkimatkan päätteeksi ryyppäämään, hän näkee yhden suomalaisen kirjallisuuden suurimmista ja tunnetuimmista hallusinaatioista. Se on kaukana kansalaishyveistä.

Kun veljekset löytävät kadonneen Simeonin metsästä “sammaleisen kallion vinkalosta, muutaman korkean kuusen suojasta”, hän alkaa kertoa näkyään saapasnahkatornista. Näyssä “Isoturkki” nousee, “suuri sarvipää Mammona” ajaa ihmiskuntaa takaa ja maailmanloppu on lähellä. Simeonin saapasnahkatornin näky myös alkaa harhailulla metsässä (“pensasto, jossa istuin”) ja päätyy metsään (“erään kuusen juurelle”).

Metsästä saatu oppi on siis myös tällaista omaehtoista ja sekavaa metsän (ja viinaksien) kuiskintaa, joka hengeltään muistuttaa myöhemmän A. E. Järvisen jakautunutta luontosuhdetta. Simeoni nimittäin näkee omaan metsäänsä kohonneesta saapasnahkatornista käsin koko modernin maailman tuhovoiman, sodat ja kotikontujen tuhon. “Onko siis nyt hävitetty maailma, josta minä olin kotoisin?”, Simeoni kyselee saatanalta. Suomalaiseen erityiseen luontosuhteeseen ja metsän kokemukseen liittyy sen tuhon siemen.

Luonnon muutokset voivat tulevaisuudessa olla niin nopeita, että ehkä silloin on vain sukellettava metsän peittoon ja elettävä sillä, mikä kuitenkin jää jäljelle.

Nyt ilmastonmuutos ja kuudes maailmanlaajuinen joukkosukupuutto uhkaavat suomalaista erityistä metsäsuhdetta. Panokset ovat kovat ja niin ovat myös suomalaiseen erityislaatuisuuteen liittyvät odotukset.

Vuonna 2010 Jorma Ollilan vetämän Suomen maabrändivaltuuskunnan loppuraportissa suomalaisten läheinen luontosuhde nähtiin suureellisesti jopa ratkaisuna maailman ympäristöongelmiin. Mitä metsästä sitten voi oppia ilmastonmuutoksen maailmassa?

Luonnon muutokset voivat tulevaisuudessa olla niin nopeita, että ehkä silloin on vain sukellettava metsän peittoon ja elettävä sillä, mikä kuitenkin jää jäljelle.

Anni Kytömäen Kultarinta (2014) on luonnonsuojelijasukupolven suuri kertomus. Siinä metsä on jälleen pakopaikka, johon voi mennä pakoon yhteiskunnan pahuutta, sotaa ja nälkääkin. Metsä tarjoaa lohdun.

On helppo sanoa, että Anni Kytömäki on tämän ajan suurin suomalainen metsäkirjailija. Hänen Kultarintansa asettuu hankaukseen kaikkien maabrändiraporttien biotalousunelmien ja jopa kliseisen “suomalaisen erityisen luontosuhteen” kanssa.

Kultarinnassa suhde metsään on pakoton ja intohimoinen. Metsään ei astele metsästäjä tai hakkaaja kuten Järvisellä. Sieltä ei tulla ulos yhteiskuntakelpoisina tai näkyjen vallassa kuten Kivellä, vaan metsän peittoon jääminen merkitsee samaa ulkopuolisuutta, joka on syynä luonnonhelmaan hakeutumiselle.

Kultarinnassa metsään ei mennä porukalla oppimaan yhteisiä asioita ympäröivästä yhteiskunnasta, vaan oppimisen kohteena on metsä itse. Itse asiassa Kultarinnassa niin metsä kuin metsän kokemus ovat uhanalaisia.

Ollaan tultu aikakauteen, jossa metsää kohti on ponnisteltava.

Artikkelin välipalkki, kuvassa Pietari K
Artikkelin välipalkki, kuvassa Pietari K Kirjojen Suomi,pietari k,välike 4

Kun lukee suomalaisia metsäkirjoja, törmää yhä uudelleen A. E. Järvisen harittavaan skitsoiluun. Suomalaisille metsä on pyhä ja edellä kuvatussa harittavassa luontosuhteessa tulee hyvin esiin antropologien usein analysoima pyhän kaksoisluonne.

Pyhä on nimittäin sekä jotain kavahduttavaa että jotain haluttavaa, sekä likaista että puhdasta.

Ehkä meidän pitäisikin vihdoin hylätä romantisoitu metsäsuhteemme, joka näkee vain kultakauden maalaustaidetta ja kuulee metsässä sibeliaanista sinfonismia. Suomalainen metsäsuhde nimittäin harittaa sekä vaalimisen että hyväksikäytön suuntaan, kuten mikä tahansa moderni luontokäsitys.

Totuus metsästä on, että havut tuoksuvat biokaasulta.

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Pietari Kylmälä ja hevosaiheista grafiikkaa

  Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

  Kannattaa mennä ratsastustallille jos haluaa oppia jotain siitä, miten selviydytään “uuden työn” joustavassa ja tunneherkässä maailmassa. Tallilla hevoset ja nuoret naiset ratkovat sosiaalisen elämän monimutkaisia pulmia ja terapoivat toisiaan. Ennen hevonen veti tukkia metsässä ja teki sankaritekoja rintamalla, nykyään se seurustelee, reflektoi itseään ja käyttää kannettavaa elektroniikkaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä!

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Pum-pum, kuolit! Leikin säännöt on kirjoitettu sotakirjallisuuteen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Leikitään: entä jos Suomi ei olisi ollut sodissaan ikuinen “puolustusvoittaja” (á la Tali-Ihantala), vaan ihan oikea voittaja? Taantumassa kärvistelevä 2010-luvun Suomi tarvitsisi kunnon hyökkäyssodan, jotta vihdoin oppisimme voittamaan! Hyökkäys olisi tietysti turvallisinta suorittaa sepitteessä, jotta kukaan ei kuolisi, kirjoittaa Pietari K. esseessään. Essee on kuunneltavissa myös podcastina.

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

Kirjojen Suomi

Seuraa somessa

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Keskiluokkaa ahdistaa, sillä nykyään edes koulutus ei takaa hyvää työpaikkaa ja palkkaa. Luen 1920-luvun tyttökirjoja, joissa on jotain tuttua. Niistä näkyy, että yhteiskunnallisilla luokka-asemilla leikittely on mahdollista ainoastaan rikkaille. Downshiftaaminen oli tuttu ilmiö jo viime vuosisadan alussa. Lue kirjaessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Minä olin täällä! Kilroy-kirjat 40-luvulta ovat hipstereiden esihistoriaa

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Kaupunkilaisena oleminen vaatii erityisiä kaupunkilaistaitoja: on osattava olla yksin, asuttava tiiviisti ja opittava kuluttamaan. Näitä taitoja harjoiteltiin jo 1947 ilmestyneissä Kilroy-romaaneissa, kirjoittaa Pietari Kylmälä kirjaesseessään, ja raaputtaa työpaikan vessan seinään: “Kilroy was here!” Esseen voi kuunnella myös podcastina.

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Pum-pum, kuolit! Leikin säännöt on kirjoitettu sotakirjallisuuteen

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Leikitään: entä jos Suomi ei olisi ollut sodissaan ikuinen “puolustusvoittaja” (á la Tali-Ihantala), vaan ihan oikea voittaja? Taantumassa kärvistelevä 2010-luvun Suomi tarvitsisi kunnon hyökkäyssodan, jotta vihdoin oppisimme voittamaan! Hyökkäys olisi tietysti turvallisinta suorittaa sepitteessä, jotta kukaan ei kuolisi, kirjoittaa Pietari K. esseessään. Essee on kuunneltavissa myös podcastina.

 • Pietari Kylmälä ja hevosaiheista grafiikkaa

  Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

  Kannattaa mennä ratsastustallille jos haluaa oppia jotain siitä, miten selviydytään “uuden työn” joustavassa ja tunneherkässä maailmassa. Tallilla hevoset ja nuoret naiset ratkovat sosiaalisen elämän monimutkaisia pulmia ja terapoivat toisiaan. Ennen hevonen veti tukkia metsässä ja teki sankaritekoja rintamalla, nykyään se seurustelee, reflektoi itseään ja käyttää kannettavaa elektroniikkaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä!

 • Pietari K ja grafiikkaa

  Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

  Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

  Metsä on äiti, kultakauden maalaustaidetta ja sibeliaanista sinfoniaa. Skitsoa kyllä, metsä merkitsee suomalaisille myös talouden pohjaa, biokaasun ja sellun tuoksua. Ilmastonmuutoksen takia luontosuhdetta on kuitenkin pakko muuttaa. Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

 • Radion Lukupiirin vetäjä Kaisa Pulakka

  Hetkonen, Säädyllinen murhenäytelmähän on kostopornoa

  Kaisa Pulakan lukupiiri alkaa. Tervetuloa mukaan!

  Tervetuloa Kirjojen Suomen lukupiiriin! Luettavana on Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä, jossa kuvataan 1930-luvun kulttuurielämää niin rankasti, että osa kohtauksista sensuroitiin heti kättelyssä. Tällä kertaa lukupiiri toteutetaan yhdessä Radion lukupiirin kanssa, ja sen vetäjänä on toimittaja Kaisa Pulakka. Osallistu keskusteluun ja lue kirja suoraan täältä!

 • Graafinen kuva Kirjojen Suomen lukupiiriin osallistumisesta.

  Näin osallistut Kirjojen Suomen verkkolukupiiriin

  Lue kirjoja verkkolukupiirissä.

  Kirjojen Suomen seuraava lukupiiri käydään verkossa ja radiossa. Luettavana on Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä, ja lukupiirin vetää Kaisa Pulakka. Lue kirja ja keskustele siitä verkossa. Et lue yksin!

 • Seppo Puttosen lukulista 1980-luvulle.

  Ahneus ja pahuus hiipivät kirjoihin – näihin teoksiin kiteytyy 1980-luku

  Seppo Puttosen suositukset luettavissa e-kirjoina

  John Lennonin murha löi karmaisevalla tavalla leiman alkaneelle vuosikymmenelle. Mies, joka oli 1960-luvulta alkaen laulanut ja puhunut rakkauden puolesta ja sotaa vastaan, surmattiin kadulle New Yorkissa. Usko maailman ja ihmisten hyvyyteen oli murentunut. Ahneus ja pahuus olivat hiipineet ihmisten sisään. Tutustu 1980-lukuun ja lue nämä kymmenen teosta e-kirjana suoraan Kirjojen Suomen verkkosivuilta.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

 • Kirjailija Laura Gustafsson

  Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija Reidar Palmgren

  Reidar Palmgren: Isyys on suuri lahja ja hirvittävä tragedia

  Lapsen rakkaudessa on aina aikaraja.

  Vanhemman rakkaus lasta kohtaan on luja, ehdoton ja ikuinen. Traagista tässä on, että lapsen puolelta siteessä on aikaraja. Aikuistuessaan hän lakkaa rakastamasta takaisin, kirjailija Reidar Palmgren kirjoittaa kolumnissaan. Pilkun jälkeen -ohjelma käsittelee isyyttä kirjallisuudessa maanantaina 3.4. Yle Teemalla klo 21.

 • Kirjailija Katja Kettu vuonna 2017.

  Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

  Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

  Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

 • Näytelmäkirjailija Johannes Ekholm

  Johannes Ekholm: Ratkaisu ahdistukseen on kollektiivinen tai sitä ei ole

  Opittu kuva työn sankarista on vahingollinen ja vaarallinen.

  Emme tarvitse enempää työtä ja pitempiä ansioluetteloita, vaan enemmän ajan haaskausta, tehottomuutta, huolettomuutta ja huolimattomuutta! Enemmän kiusallisia hiljaisuuksia, katkoksia flowhun, jumitusta ja yhteistyöstä kieltäytymistä, kirjoittaa Johannes Ekholm kolumnissaan.

 • Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

  Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

  Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

  "Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

 • Toimittaja Atlas Saarikoski ulkona taivasta vasten.

  Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

  Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

  Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

 • Ylen 101 kirjan suosittelukone

  Lukemista vailla? Anna Kirjakoneen auttaa!

  Pääset lukemaan sinulle sopivan teoksen suoraan täältä.

  Ylen Kirjakone auttaa löytämään luettavaa melkein sadan kotimaisen kirjan joukosta. Kirja on luettavana suoraan sivuilta.

 • Kirjailija Laura Gustafsson

  Laura Gustafsson: Ihmiseläin teki massiivisen virhearvioinnin

  Ihminen selviäisi, vaikka eläimet saisivat oikeuden elää.

  Jos eläimille annettaisiin yksinkertaisin perusoikeus, oikeus elämään, talous ja ehkä koko yhteiskunta ajautuisivat hetkelliseen kaaokseen. Järjestelmät kuitenkin muuttuvat, ja ihminen on sopeutuva laji, kirjailija Laura Gustafsson kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kirjailija Tiina Raevaara

  Tiina Raevaara haluaisi lisää inhimillistettyjä eläimiä

  Eläinten oikeudet paranevat vääjäämättömästi

  Luonto ja ihminen limittyvät toisiinsa Tiina Raevaaran tuotannossa ja elämässä. Teksti: Jasmin Kuusela – Kirjailijan työ on mielettömän hienoa työtä, hehkuttaa kirjailija Tiina Raevaara, jonka meneillä olevaan viikkoon kuuluvat vielä kahden kirjan deadlinet. Raevaaraa miellyttää se, miten kaunokirjallisuus mahdollistaa ihmisten samaistumisen sell

 • Käsitelty kuva sudesta, jonka reunoilla on varjoja ja verta.

  Ison pahan suden kulttuurihistoria

  Tarinat ovat hellineet susivihaa vuosituhansia.

  Suomen kielessä susi on pahan vertauskuva. Toisin on esimerkiksi useilla intiaaniheimoilla, joille susi on ollut toteemieläin. Kertomusperinteessämme susivihaa on haudutettu pitkään ja rauhassa. Mitä tapahtuisi, jos susiin liitettyjä piirteitä kirjoitettaisiin uudestaan? Susi on villi, vapaa, voimakas ja älykäs eläin, Kasperi Lumijärvi kirjoittaa esseessään.

 • Kuvassa Tiina Raevaara, Niina Repo, Laura Gustafsson ja Antti Nylén.

  Eeva Kilven Animalia on ollut ajankohtainen 30 vuotta

  Kurjimman köyhälistön alapuolella ovat vielä nämä ei-ihmiset

  Kun juhlitaan satavuotiasta Suomea ja suomalaista kirjallisuutta, ei joukosta pidä unohtaa eläimiä ja niiden tarinoita historian kulussa. Pilkun jälkeen katsoo eläintä ja eläinten oikeuksia. Keskustelemassa ovat kirjailijat Laura Gustafsson ja Tiina Raevaara, sekä esseisti, lihateollisuutta keskitysleirien kauhuihin verrannut Antti Nylén.

 • Kirjailija Laura Gustafsson

  Laura Gustafsson ja strategia eläinoikeuksien parantamiseksi

  Ei ole tarkoitus tuputtaa kenellekään mitään

  Pienenä kirjailija Laura Gustafssonia ei juuri kiinnostanut lukeminen. Siitä huolimatta hän on julkaissut kolme kiitettyä romaania, näytelmiä sekä yhden kuunnelman. Monenlaiset sattumukset ovat vaikuttaneet siihen, että tähän hetkeen on tultu. Laura Gustafsson on Pilkun jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa eläinten oikeuksista Yle Teemalla 10.4. klo 21.00 ja Yle Areenassa jo nyt.

 • Kirjailija Juha Itkonen lähikuvassa

  Mitä Juha Itkonen ajattelee Olavi Paavolaisesta? Entä sinä?

  Mitä yhteistä on 30-luvulla ja nykyajalla?

  Totuuden ja mielikuvien kädenvääntö, uskontojen taipuminen erilaisiin tarkoituksiin ja nuoruuden kadehtiminen – Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi herätti Juha Itkosessa paljon ajatuksia. Teos luettiin Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirissä, jonka vetäjänä Itkonen oli. Jaa omat ajatuksesi kirjasta täällä!

 • Paavolainen työpöytänsä ääressä Yleisradiossa 1949

  Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!

  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!

 • Kirjailija Katri Vala 1930-luvulla

  Arvoituksellinen löytö Katri Valan kirjan välistä

  Sivut sen ympäriltä ovat värjäytyneet vaalean ruskeiksi

  Katri Valan runokokoelman Paluu välistä löytyi kaavake, jolla kutsuttiin henkilöitä poliisikuulusteluun. Täyttämätön lomake on 1940-luvulta. Se on ollut runoteoksen välissä niin kauan, että sivut sen ympäriltä ovat värjäytyneet vaalean ruskeiksi. Voisiko tämä kaavake olla Katri Valan veljeä Erkki Valaa varten?

 • Kirjojen Suomen tarjonta infografiikkana

  Mikä on Kirjojen Suomi?

  Mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme?

  Kirjojen Suomi on Ylen monikanavainen kirjallisuuskokonaisuus, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt, ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Kirjojen Suomi on osa Suomi 100-hanketta, ja kestää koko juhlavuoden 2017.

 • Suomi100

  Kirjojen Suomen kumppanit

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!