Hyppää pääsisältöön

Joka neljäs esimies on narsisti

(11.4.2017) Organisaatio, joka etsii rohkeita johtajia, saa usein röyhkeän pomon. Taustalla on usein narsismi.

Monet narsistit ovat valloittavia ihmisiä ja hyviä luomaan ensivaikutelmia. Viimeistään parin vuoden kuluttua saattaa esimiestyössä ilmetä yhteistyöongelmia sekä empatian ja todellisuudentajun puutetta.

Ejendalsin suojavarustevalmistajan HR-päällikkö Hanna Peltokangas on tehnyt väitöskirjan narsistisista esimiehistä. Nyt hän testaa konsernin kaikkia työnhakijoita Rorschach-menetelmällä, jotta liian narsistiset hakijat eivät pääsisi esimiestehtäviin. Satavuotias musteläiskätesti on kiistanalainen.

”Kansainvälisiä tutkimuksia johtajien ja esimiesten narsismista on pilvin pimein, mutta ongelmana on lähinnä se, miten narsismi on määritelty. Rorschach on perinteinen kliinisen psykologian testiväline ja aika työläs sellainen, joten sitä ei ole juurikaan käytetty johtamisen tutkimuskentässä”, Peltokangas sanoo Spotlight-ohjelmassa Narsistinen epidemia.

Peltokankaan tutkimuksessa narsistien osuus esimiehistä oli 27 prosentia kun vastaava luku alaisten keskuudessa oli vain 8 prosenttia. Ejendels lienee ainoa yritys Suomessa joka käyttää rekrytoinnissa Rorschachia, ja joka sen avulla pyrkii olemaan narsistivapaa työyhteisö.

Johtamisekspertti ja Nokian entinen juristi Annu Palmu uskoo että huumori on asia jota pitäisi testata rekrytoinnin yhteydessä.

”Johtajan huumorintaju on tärkeä. Onko se lempeää vai ilkeän sarkastista? Me olemme sokeita sille tosiasialle että ihminen ilman huumoria on yleensä aivan täynnä itseään. Narsisti ei pysty nauramaan itselleen”, Palmu toteaa.

Yhdysvaltalainen psykologi W. Keith Campbell toteaa uudessa kirjassaan ”The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement” että narsistinen epidemia on jyllännyt Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa jo 50 vuoden ajan. Suomessakin psykologit varoittavat narsismin kasvusta.

”Olen samaa mieltä Campbellin kanssa. Näen vastaanotolla yhä enemmän narsistin uhreja”, kertoo Vastaamon psykoterapeutti Ulrika Segercrantz.

Yle Fem tiistaina 11.4.2017
Spotlight: Narsistinen epidemia
Toimittaja: Stefan Brunow

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä

Ei pidä paikkaansa. Huumori on röyhkeän paras lyömäase, jolla puretaan omaa empatiakyvyttömyyttä ja heikkoutta toisia kohtaan.

Pelastus elämälle on, että suurin osa ihmisistä on hyviä ja empaattisia eivätkä röyhkeitä.

Röyhkeät sekaantuvat toisten elämään tai nostavat ja sen jälkeen häpäise toisen, ottavat kaiken selvää toisesta, silmätikuksi tai suojeltavaksi, eli pilaavat ihmisen oikean elämän ja maineen, eikä uhri voi tälle mitään.

Lähettänyt käyttäjä

Siis, mikä ei pidä paikkaansa? Artikkelissahan selkeästi sanotaan nimenomaan huumorin laadun olevan olennainen tekijä. "Onko se lempeää vai ilkeän sarkastista?"

Lähettänyt käyttäjä

Narsistille huumori on väline muihin, muiden nolaukseen tai häpäisyyn. Harvemmin lempeää ja hyvinvointia lisäävää, sellainen huumori on itseensä kohdistuvaa eikä ketään osoittavaaa. Muut voivat mennä viihdeohjelmiin pelleiksi, tai työpaikalla ilmeilevät hauskasti, haisevat hauskasti ja vaikka mitä. Huumori kohdistuu aina toiseen niin, että hänen arvo vähenee ja narsistin arvo nousee. Huumoria toisen kustannuksella.