Hyppää pääsisältöön

Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Naisen vartalo ei ole yksityisasia. Se on katseiden kohde ja arvioinnin alainen. Sille on olemassa ihannemalli, jonka vain harva tavoittaa. Yleensä ruumis on liian paksu, liian laiha, liian pyöreä tai liian kulmikas. Mutta kovalla työllä ja hyvillä geeneillä siitä voi saada melkein täydellisen: bikinifitness-kilpavartalon.

Bikinifitness on noussut viime vuosina nuorten naisten suosikkiharrastukseksi. Tarkan dieetin ja tiukasti ohjelmoidun kovan treenaamisen avulla bikinifitness-harrastajat muokkaavat omaa ruumistaan kohti ihannemuotoa. Dieetti huipentuu kilpailulavalle, jossa kisataan paremmuudesta toisten harrastajien kanssa.

Kati Juuruksen dokumenttielokuva Muodonmuutoksia tarkastelee bikinifitness-ilmiötä lähietäisyydeltä, neljän päähenkilönsä kautta.

“Ohjaajana minulle oli tärkeää, että päähenkilöt olisivat ihmisinä tunnistettavia. En halunnut moralisoida tai kauhistella lajia, vaan ymmärtää mikä vetää nuoria naisia tällaisen lajin pariin”, Juurus kertoo.

Hän sanoo jännittäneensä dokumentin ensimmäistä katselua päähenkilöiden kanssa. “Oli suuri helpotus, että he kokivat olevansa elokuvassa sellaisia kuin he ovat oikeastikin.“

Yhtymäkohtia uskontoon

Juurus kertoo kuvausten edetessä havainneensa monenlaisia yhtymäkohtia nykyajan arvojen ja bikinifitness-harrastuksen välillä. “Bikinifitness on itsekeskeistä, jopa narsistista. Se pakottaa keskittymään ulkonäköön. Se on äärettömän kilpailullista.”

Samanlaisia piirteitä on Juuruksen mielestä nykyisessä työelämässäkin. “Bikinifitness-kilpailijan on pakko hymyillä lavalla vaikka sattuisi ja pyörryttäisi. Kuinka monella työpaikallakin on pakko hymyillä?”, Juurus miettii.

Jutta odottaa pääsyä lavalle
Jutta (siniset bikinit) odottaa pääsyä lavalle Jutta odottaa pääsyä lavalle Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Dokumenttia valmistellessaan Juurus kertoo miettineensä bikinifitneksen yhtymäkohtia jopa uskontoon. “Tiukka dieetti, treeni, askeesi ja ohjeiden seuraaminen muistuttavat uskonnon harjoittamista. Ehkä bikinifitness-harrastajat ovat nykyajan nunnia, joilla ei ole aikaa muulle kuin täydellisyyden tavoittelulle.”

“Omasta mielestään jokainen bikinifitness-harrastaja on yksilöllinen, subjekti. Lavalla kilpailijat kuitenkin muuttuvat pelkiksi katseen kohteiksi, objekteiksi”, Juurus miettii.

Dokumentti antoi perspektiiviä

Täydellisyyden tavoittelussa tärkeänä apuna ovat bikinifitness-valmentajat. Valmentajan ja tuomarin katse lopulta määrittelee, milloin bikinifitness-vartalo on valmis ja kenen bikinifitness-vartalo on paras.

“Oli kiinnostavaa nähdä SM-kisojen jälkeisen päivän pettymys elokuvassa. Tilannetta pystyi katsomaan kuin ulkopuolelta ja siihen sai perspektiiviä. Vaikka silloin tuntui pahalta, enkä pystynyt käsittämään miksi en pärjännyt, niin elokuvan nähtyäni ymmärsin sen”, toteaa Aino, yksi elokuvan päähenkilöistä. Aino on iloinen että lähti mukaan dokumentin kuvauksiin. Myös Ainon äiti piti dokumenttielokuvasta ja toivoo sille jatko-osaa.

Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.
Aino (punaiset bikinit) jonottaa pääsyä esiintymislavalle. Aino jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä. Kuva: Yle/Meira Valtonen Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: muodonmuutoksia

Linda, toinen elokuvan päähenkilöistä, kokee dokumentin palkitsivimmaksi anniksi sen, että dokumentin avulla hän pääsi seuraamaan millainen tukiverkosto hänellä on. “Luulen, että äitini näki viime vuonna ensimmäistä kertaa kuinka kurinalaista elämää olen elänyt viimeiset neljä vuotta. Olen todella otettu siitä, että äitini suostui esiintymään dokumentissa ja tukemaan minua tässäkin asiassa.”

Elokuva arvosti kohteitaan ihmisinä

Elokuva sai ensiesityksensä Seasons Film Festivalilla Helsingissä 31.3. Ajankohtainen aihe kiinnosti ja sai yleisön elokuvan jälkeen mietteliääksi. “Tunteita ja ajatuksia herättävä dokumentti. Elokuva arvosti kohteitaan ihmisinä, mikä oli äärimmäisen tärkeää”, totesi dokumentin ensi-illassa nähnyt Juho Liukkonen.

Lisää aiheesta:

Dokumenttiprojekti: Muodonmuutoksia
Dokumentti näytti tukiverkoston tärkeyden
Prisma Studio: Bikinikuntoon terveys vai ulkonäkö edellä?

 • Hipsterin valloittama talo Englannissa kanaalin varrella

  Citizen Love -dokumentin ensi-ilta Englannissa oli menestys

  Lauri Love dokkarin ensi-ilta Englannissa oli menestys

  Citizen Love -dokumenttielokuvan näytös Lontoossa pidettiin hipsterien valloittamassa Hackney Wickissä. Elokuvan tekijät Raimo Uunila ja Lauri Danska seikkailivat hipsterien mukana ja raportoivat tunnelmista paikan päältä.

 • Häpeilemättä valehteleva presidentti Donald Trump järkyttää amerikkalaisia.

  Valepresidentti ja vihaiset alamaiset

  Valehteleva presidentti Trump hämmentää amerikkalaisia.

  On hämmentävää seurata Euroopasta, miten maailman johtavan suurvallan presidenttinä on ihminen, joka valehtelee avoimesti. Vielä hämmentävämpää se on amerikkalaisille. Enemmistö amerikkalaisäänestäjistä ei äänestänyt Donald Trumpia. Silti hekin joutuvat sopeutumaan valepresidenttiin ja jatkuviin skandaaleihin, joita tietämätön presidentti aiheuttaa.

 • Ulkolinja 40 vuotta logo

  Ulkolinjan kesä 2017

  Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmistoa

  Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmisto on julkaistu. Ensilähetys torstaisin TV1 klo 22.00, uusinta keskiviikon myöhäisillassa. Löydät Ulkolinjan myös Yle Areenasta.

 • Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa

  Elämä muistisairauden kanssa on aikamoista dadaa

  Kuinka syntyi leffa ja verkkokokonaisuus Olen jossain?

  Arki muistisairaan kanssa on aikamoista dadaa ”normaaliuden” näkökulmasta. Lapsen ja vanhemman roolit sekoittuvat. Kuka äitini on ilman muistia? Ja kuka minä olen muistisairaalle äidilleni? Ilman vertaistukea ja vinoa huumoria ei pitkälle jaksaisi. Näin pohtii dokumenttielokuvan Olen jossain ohjannut Tuula Rajavaara.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • esa saarinen filosofi

  Nuoren Esa Saarisen mielestä kaikkein tärkeintä oli vittuilu

  Esa Saarinen laati vittuilun teorian 1980-luvulla.

  Suomalainen kulttuuriväki oli 1980-luvulla niin lamaantunutta, että se piti vittuilla hereille. Koska vittuilu kuului taiteen ja tieteen kanssa inhimillisen toiminnan korkeimpaan luokkaan, se ansaitsi myös oman teoriansa. Ja sellaisen laati nuori filosofi Esa Saarinen. Vaikka Saarinen on sittemmin tullut tunnetuksi myönteisyyden lähettiläänä, hän näkee vanhoissa teeseissään paljon hyvää. Tosin tänä päivänä hän kirjoittaisi vittuilun sijaan kohottavuudesta.

 • Mauno Koivisto metsänraivauksessa Inkoon Tähtelässä

  Mauno Koivisto sai olla Inkoon Tähtelässä luova puuhastelija

  Mauno Koivisto viihtyi maatilallaan Inkoon Tähtelässä-

  Inkoon Tähtelä oli presidentti Mauno Koivistolle enemmän kuin kiireisten virkavuosien loma-asunto. Se oli paikka, jossa presidentistä kuoriutui esiin nestemoottoreita, traktoreita ja muuta tekniikkaa rakastava ”pikkupoika”, kuten rouva Tellervo Koivisto hymyillen luonnehtii.