Hyppää pääsisältöön

Panama-paperit kilpailee Lumilapio-palkinnosta

Minna Knus-Galán ja Kjell Lindroos ottavat vastaan Koura-palkinnon maaliskuussa 2017.
Minna Knus-Galán ja Kjell Lindroos ottavat vastaan Koura-palkinnon maaliskuussa 2017. Kuva: Yle/ Kjell Lindroos kjell lindroos,koura,minna knus-galán

MOT:n Minna Knus-Galán ja Spotligt-ohjelman Kjell Lindroos ovat viiden finalistin joukossa kilvoittelemassa Tutkivan journalismin yhdistyksen myöntämästä Lumilapio-palkinnosta.

Knus-Galán ja Lindroos ovat ehdolla vuonna 2016 tekemistään Panaman veroparatiisiyhtiöitä koskevista paljastuksista.

Palkintoraadin mukaan kaksikko osallistui poikkeukselliseen journalistiseen yhteistyöhön, jossa liki 400 toimittajaa noin 80 maasta tutki yhdessä maailmanhistorian suurinta tietovuotoa. Knus-Galán ja Lindroos tekivät valtavan ja digitaalisia taitoja vaatineen tutkivan journalismin ponnistuksen peratessaan jättiaineistosta esiin mm. Nordean ja Metson yhteyksiä Panaman veroparatiisiyhtiöihin.

Muut finalistiehdokkaat ovat Iltalehden Olli Ainola ja Marko-Oskari Lehtonen jutullaan ”Energiatuesta tuli rikkaiden köyhäinapu”, Long Playn Jeanette Björkqvist jutullaan ”Pelkosi ei ole objektiivisesti perusteltua, Jari Hanska ja Teemu Muhonen kirjallaan ”Eläketurma – Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus” sekä Turun Sanomien Rebekka Härkönen Turun kaupungin vanhuspsykiatrian potilaiden kaltoinkohtelun paljastaneella juttusarjallaan.

Lumilapio-palkinto jaetaan Helsingissä 18. toukokuuta. Palkinnon jakaa Tutkivan journalismin yhdistys. Sen tarkoituksena on edistää perusteellista ja kriittistä toimitustyötä.

 • Filippiiniläinen Niezel Carolino syöttää iäkästä naista palveltalossa.

  Hoitajana Suomessa uhkasakon alla

  Vanhushoitoa viiden vuoden pakkosopimuksilla

  (23.5.) Lähes viisisataa filippiiniläistä sairaanhoitajaa hoitaa Suomessa muistisairaita yksityisissä hoitokodeissa. He toimivat hoiva-avustajina, koska heidän yliopistokoulutuksensa ei kelpaa Suomessa. Moni on joutunut allekirjoittamaan laittoman sopimuksen.

 • Hitsaaja työssään Mayerin Turun telakalla huhtikuussa 2017.

  Tutki kiinnostavimpia yrityskauppoja

  MOT:n lista kiinnostavimmista yritysmyynneistä 20 vuodelta

  MOT on koonnut tietokannan kiinnostavimmista ulkomaille myydyistä yrityksistä kahdenkymmenen vuoden ajalta. Voit tutkia taulukkoa haluamiesi muuttujien mukaan. Taulukko liittyy maanantaina 22.5. esitettävään ohjelmaan MOT: Näin Suomi myytiin.