Hyppää pääsisältöön

Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

Skorpionin tähtikuviota
Skorpionin tähtikuvio Skorpionin tähtikuviota Kuva: YLE Minna Lusa Skorpioni

Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä.

Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen. Tähdistöstä näkyy Etelä-Suomessa vain sen pohjoisin osa, jossa on myös sen kirkkain tähti, punertava Antares. Antares löytyy varsin matalalta, noin sormenpaksuisen matkan päässä taivaanrannasta ylöspäin. Se on yksi suurimmista tunnetuista tähdistä.
Antares sijaitsee noin 550 valovuoden päässä ja sisältää valtavan punaisen A-jättiläistähden ja sitä paljon pienemmän B-kumppanitähden.

Etelä-Eurooppaan matkaava näkee Skorpionin kokonaan. Tähdistöllä on jännittävä pyrstöä mukaileva kiemurtava muoto, joka herättää aivan spontaanistikin huomiota tähtitaivaalla.

Puolen yön tietämillä eteläisellä taivaallamme majailee Neitsyt ja sen alueella on nyt myös kirkas Jupiter-planeetta. Aamuyön aikana melko himmeät tähtikuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä matkaavat kaakon suunnalta etelään päin.

Idän suunnalta etelään päin kulkee yöllä kesäkolmio, jonka muodostavat Lyyran Vega-tähti, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair. Altair on melko alhaalla kaakon suunnassa. Näistä kolmesta kirkkaasta tähdestä muodostuu selkeästi erottuva kolmio, joka näkyy yötaivaalla myös kesällä, mistä sille on tullut nimi kesäkolmio.

Kesäkolmio
Kesäkolmio Kesäkolmio Kuva: YLE Minna Lusa Kesäkolmio

Planeettataivaalla loistaa koko yön Jupiter kirkkaana Neitsyen tähtikuvion alueella. Jupiterin neljä suurinta kuuta näkyvät hyvin kiikarilla.

Jupiter
Jupiter-planeetta Jupiter Kuva: NASA Jupiter (planeetat)

Venus on nyt aamutähtenä, ja näkyy ennen auringonnousua melko matalalla.
Saturnuskin nousee aamuyöllä mutta jää hyvin matalalle ja näkyy vain Etelä-Suomessa. Mars on tällä hetkellä varsin himmeä ja laskee illalla länsiluoteeseen.

 • Syö kuin astronautti: kvinoapuuroa marsilaisella pestolla

  Haastoimme huippukokki Henri Alénin valmistamaan Mars-ruokaa

  Millaisen gourmet-aterian huippukokki loihtisi Marsissa? Heitimme haasteen Henri Alénille, jonka tehtävänä oli valmistaa avaruusateria raaka-aineista, joita voidaan tulevaisuudessa kasvattaa Mars-maaperässä.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä. Skorpioni on hyvä kohde yökukkujille, jotka jaksavat valvoa, tähtikuvio nousee nimittäin näkyviin vasta parisen tuntia puolenyön jälkeen.

 • kolme hymyilevää sormea puistossa

  Me ollaan kaikki mutantteja - toiset enemmän kuin toiset

  Kaikilla on jotain anatomisia tai fysiologisia poikkeamia.

  Meillä kaikilla on jonkinlaisia anatomisia tai fysiologisia poikkeamia. Joskus ne ovat hyvin ilmeisiä ja joskus niitä ei huomaa. Kuvantamisteknologioiden ja perimän sekvensoinnin kehittyessä mutantit kuitenkin huomataan yhä useammin. Rajanvedosta normaalin ja poikkeavan välillä tulee kokoajan hankalampaa. Millainen mutantti sinä olet, kysyy Lauri Reuter blogissaan.

 • astronautti Samantha Cristoforetti ISS:llä

  Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • hiilivoimala talvisessa maisemassa ja sen päällä kieltomerkki

  Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.