Hyppää pääsisältöön

Läskivihapuhe on yllättävän yleistä - harjoitatko sinäkin huomaamattasi?

Jenny Lehtinen kutsuu mukaan Vaakakapinaan.
Älä laihduta -päivää vietetään lauantaina 6.5. Vaakakapina on mukana rintamassa, yhdessä Syömishäiriöliitto Syli ry:n kanssa. Jenny Lehtinen kutsuu mukaan Vaakakapinaan. Kuva: YLE / Anne Hämäläinen Syömishäiriöliitto,vaakakapina

Läskivihapuheessa suvaitsemattomuus kohdistuu lihavuuteen ja lihaviin ihmisiin. Sen lisäksi, että ihmisen väitetään menettävän onnellisuutensa ja ulkoisen viehättävyytensä lihomisen myötä, Käypä hoito -suositus tarjoaa heti liudan sairauksia, joihin on vaara sairastua. Pelko ja ahdistus ei kuitenkaan edistä terveyttä, muistuttaa Syömishäiriöliitto Syli ry:n aktiivijäsen ja ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä Älä laihduta -päivän hengessä.

"Ehkä helpoiten tunnistettavaa läskivihapuhetta on, kun ylipainoon suhtaudutaan omana mokana esimerkiksi terveydenhuollossa, liikuntakeskuksissa ja mediassa. Mitäpä menit päästämään itsesi tuohon kuntoon. Kärsi ja taistele senkin surkimus! Syö vähemmän ja liiku enemmän.

Vihapuhetta on sekin, kun taivastellaan telkkarin ääressä julkisuuden henkilön kokoa tai ikkunan takana kävelevän naapurin pyöristynyttä olemusta. Miten tuokin on noin kamalaksi turvonnut, ennen niin hoikka ihminen.

Läskivihapuhetta on, kun ylipainoon suhtaudutaan omana mokana.

Harmittomaksi naamioitua läskivihapuhetta tapaa usein yhteisissä ruoka- ja kahvipöydissä. Ei kyllä tätäkään pitäisi syödä ja kyllä nyt pitää illalla lenkille lähteä, ettei tämä pulla tai peruna vaan päädy pysyvästi vyötärölle.

Tämänkaltaisen läskipuheen herkutteluosastoa ovat superlaihduttajien ja -kehonmuokkaajien sankaritarinat sekä ennen ja jälkeen -kuvat. Katsokaa minkälainen hirvittävä ilmestys olin ennen - ja miten ihana olento minusta kuoriutui sen kaiken kamalan läskin alta!

Läskivihapuhetta on oma sisäinen ääni, joka haukkuu itsekurin puutteesta.

Läskivihapuhe voi kohdistua myös niihin muutamaan omaan ylimääräiseen tai kuviteltuun ylimääräiseen kiloon, joista haluaisi päästä eroon.

Tai niihin kiloihin, jotka eivät vielä ole kehossani, mutta joiden pelkään kuollakseni löytävän paikkansa kehostani.

Läskivihapuheen katalin ilmentymä on ehkä kuitenkin omien korvien välinen ääni. Niiden korvien, jotka ovat liian paljon ja liian pitkään kuulleet läskivihapuhetta.

Piilossa kaikilta muilta, sisäinen puhe jaksaa muistuttaa miten riittämätön olet. Kaiken takana on huono itsekuri ja sinun pitäisi vain ottaa itseäsi tarmokkaammin niskasta kiinni.

Läskivihapuheen myötä koko kansakunnan yllä leijuu lihomisen pelko.

Pahinta, mitä ihmiselle voi sattua, on lihominen.

Läskivihapuhetta on kuolemalla pelottelu.

Sen lisäksi, että ihmisen sanotaan menettävän onnellisuutensa ja ulkoisen viehättävyytensä lihomisen myötä, Käypä hoito -suositus tarjoaa liudan sairauksia, joihin on vaara sairastua. Kuolokin korjaa tilastojen mukaan sitä aikaisemmin, mitä lihavampi on.

Ja kun kulttuurissamme terveys on viime vuosina ylikorostunut ja terveiden elintapojen mukaan elämisestä tullut yksilöllinen ja sosiaalinen hyve, kukapa ei lihomista ja sitä seuraavaa väistämätöntä huonon ihmisen leimaa pelkäisi.

Minulla ei ole tarjota ratkaisua kansanterveydelliseen lihavuusongelmaan. Mutta olen vakuuttunut, että ei sitä tarjoa läskivihapuhekaan.

Pelottelulla saavutetaan hirvittävä määrä normaalipainoisia ihmisiä, jotka ovat äärettömän ahdistuneita omista kehoistaan, syömisistään ja liikkumisistaan.

Voittaako kansanterveys?

Ei.

On aika kokeilla jotain muuta.

Aloitetaanko vaikka siitä, että vaa´alle kehottamisen sijaan kysyisimme useammin: mitä sinulle kuuluu?"


Vaakakapina peukuttaa Älä laihduta -päivää, jota vietetään lauantaina 6.5. Etsi tapahtumia läheltäsi tapahtumasivulta!

Kirjoittaja Katri Mikkilä on ravitsemusterapeutti (TtM) ja Syli ry:n aktiivijäsen.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • Anitan sydän pysähtyi rajun laihdutuskuurin tuloksena

  Laihdutuskuuri meni överiksi - "Minut elvytettiin ambulanssissa"

  Laihdutusvimma vei Anitan kuoleman portille.

  Oli elokuinen kesäjuhla. Tehokkaan kuurin hoikistama Anita otti muutaman lasillisen ja tuupertui. Ambulanssissa hänen vaatteensa leikattiin auki ja hänet elvytettiin. Överilaihduttaminen ei ole vain teinien ongelma - kuuskymppinenkin saattaa haksahtaa pikadieettien lumoon.

 • Lihavuustutkija Hannele Harjunen

  Lihavuustutkija Hannele Harjunen: Hyvinvoinnilla ja terveydellä tehdään bisnestä, ihmisten epävarmuudella rahastetaan

  Ulkonäöllä on valtavan suuri vaikutus ihmisten elämään.

  Ulkonäöllä on valtavan suuri vaikutus ihmisten elämään. Puhutaan paljon terveydestä ja hyvän fyysisen kunnon merkityksestä, mutta totuus on usein muuta. Terveyden tavoittelun sijaan monen juoksulenkin, salitreenin ja laihdutuskuurin takana on ulkonäköpaineet. "Meillä on kauhean tiukka käsitys siitä, millainen ihminen on terve, urheilullinen, hyväkuntoinen tai viehättävä, ja tätä väärää kuvaa pitää saada aktiivisesti murrettua", sanoo lihavuustutkija Hannele Harjunen.

 • Jussi tietää mitä ahmiminen on.

  Mies puhuu ahmimisesta - "Kun perhe nukkuu, mopo karkaa käsistä"

  Jussin ahmiminen alkoi jo pikkupoikana

  Ahmimisongelmasta puhuvat yleensä naiset. Äijälle saattaa olla jopa ihan ok mättää miehekkäitä annoksia. Jussi alias blogaaja Läskimaija on syönyt hillittömiä määriä salassa jo pikkupojasta asti. Nyt hän on valmis murtamaan miehisen vaikenemisen. "Kyllä ahmimista esiintyy miehilläkin.

 • Kapinajohtajan kuulumiset.

  Jenny Lehtinen: "Elämänmuutokseni on ollut totta vain sekuntien välähdyksinä"

  Jenny Lehtinen on nähnyt välähdyksiä elämänmuutoksestaan.

  "Vaakakapina kuvasi vähän aikaa sitten oikeaa elämänmuutosta tekevän ihmisen olevan kuin pallo flipperissä. Muutoksen tekeminen on jatkuvaa heiluriliikettä vanhan, tutun ja turvallisen, sekä uuden, tuntemattoman ja pelottavan välillä. Miten hyvin tuo kuvaakaan kaikkea sitä mitä olen tämän elämänmuutoksen aikana läpi käynyt. Ja käyn edelleen. Viimeistään tässä kohtaa, vuoden aktiivisen muutostyön jälkeen olen oppinut, että aina kun teen tai oivallan jotain oikeaan suuntaan, siitä seuraa vastareaktio", kirjoittaa Jenny Lehtinen.

 • Pasi haluaisi olla blingbling

  Pömpsäkkä heteromies Pasi - "Haluan olla bling, mutta pelkään olevani överi!"

  Onko tavallisella heteromiehellä #lupanäkyä?

  Moni mies pohtii vatsan seutuun kerääntyvää massaa. Yritänkö vielä laihtua, vai suostunko muhkeamman miehen identiteettiin? Pasi on 36-vuotias Helsinkiin valunut savolainen, joka ei halua maastoutua tylsänruskeaan mieheyteen. Saako tavallinen mahapömpsäkkä heteromies säihkyä?

 • Nainen ja turkoosit hiukset, ja #lupanäkyä-teksti. Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivää vietetään 23.5.2017.

  Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivä kannustaa olemaan kaikkea sitä, mitä haluat olla

  Näkyväksi tuleminen tekee havoittuvaiseksi.

  Itsensä pienentäminen on opittu käyttäytymismalli, joka juontaa juurensa usein lapsuuteen. Olemme saaneet vanhemmilta toruja äänekkyydestä tai oppineet kaveriporukassa, että joukosta erottumisella on ikäviä seurauksia. Usein on pelottavampaa säihkyä ja olla aidon rehellisesti näkyvillä kuin sulautua massaan ja jäädä turvallisesti taka-alalle. Näkyville tuleminen kun asettaa meidät haavoittuvaiseksi muiden katseelle – ja täten arvostelulle. Usein rajoitukset ovat kuitenkin enemmän omassa mielessämme olevia pelkoja kuin oikeasti totta.

 • Marian sitaatti: Seksuaalisuus on valava voimara eikä sitä kannata hukata.

  Jos haluat hyvää seksiä, opettele tuntemaan itsesi ja kehosi

  Hyvä seksi ei ole sidoksissa ulkonäköön

  Seksi on vain pieni osa seksuaalisuutta, ja omaan seksuaalisuuteen tutustuminen alkaa korvien välistä. Siksi - sen sijaan että keskittyisi toivomaan muutosta esimerkiksi vartaloonsa - kannattaa tehdä töitä ajatustensa kanssa. Hyvä suhde omaan seksuaalisuuteen vaikuttaa ihmisen koko energiaan, olemukseen ja itsetuntoon.

 • Vaakakapina: Jenny Lehtinen syö kuvassa vaahtokarkkia. Tietoinen syöminen. Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

  Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

  Opettele kuuntelemaan oman kehosi tarpeita ja merkkejä.

  Nälkä kurnii vatsassa, mutta ravinto-ohjelman mukaan ruoka-aika on vasta kahden tunnin päästä. Ei auta kuin kärvistellä nälissään. Näin moni ajattelee. Ravitsemusterapeutti Maare Kauppisen mielestä ulkoapäin annettujen ohjeiden sijaan kannattaisi opetella kuuntelemaan oman kehon tarpeita ja merkkejä. Omat tarpeet huomioiden ja ruokailuun keskittyen voi löytää rennon syömisen sekä vapauden nauttia ruoasta ja syömisestä.