Hyppää pääsisältöön

Älä usko kaikkea mitä luit Älä laihduta -päivästä

Marian sitaatti: Miten kehopositiivisuuden teemapäivä voidaankin ymmärtää niin moninkertaisesti väärin?
Marian sitaatti: Miten kehopositiivisuuden teemapäivä voidaankin ymmärtää niin moninkertaisesti väärin? Kuva: Yle maria jyrkäs

Viime lauantaina vietettiin kansainvälistä Älä laihduta -teemapäivää. Kehopositiivisuutta puolustavaa päivää on vietetty vuosittain jo 25 vuotta, ja sen perusti aikanaan itse syömishäiriöstä kärsinyt brittinainen. Suomessa asian puolesta kampanjoi Syömishäiriöliitto SYLI.

Minä meinasin vetäistä heti teemapäivän alkajaisiksi aamiaisen väärään kurkkuun, kun näin iltapäivälehden päivityksen aiheesta sosiaalisessa mediassa. Päivityksen kuvassa oli teksti: Tänään vietetään Älä laihduta -päivää. Tänään saa herkutella luvan kanssa! Tekstin ympärillä oli naksuja, suklaakonvehteja ja kuorrutettuja donitseja niin, että hampaita vihloi pelkästä katsomisesta.

Vielä enemmän vihlaisi sydämestä. Miten voi olla, että vielä vuonna 2017 kehopositiivisuudesta kertova teemapäivä ymmärretään noin moninkertaisesti väärin? Kuvan viesti oli niin pöyristyttävän vääristynyt, että on vaikeaa lähteä sitä edes purkamaan.

Laihduttamisen vastakohta ei ole herkuttelu. Laihduttamisen vastakohta on tavallinen elämä tavallisine syömisineen ja muine arkisine juttuineen.

Ensinnäkin: Laihduttamisen vastakohta ei ole herkuttelu. Laihduttamisen vastakohta on tavallinen elämä tavallisine syömisineen ja muine arkisine juttuineen.

Toiseksi: Herkuttelu ei tarkoita epäverveellisten ruokien syömistä. Se mikä kenellekin on herkkua riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jollekin kuvassa olleet konvehdit, sipsit ja donitsit ovat herkkua, mutta jollekin toiselle samanlaista nautintoa voi olla vaikka einesmaksalaatikko puolukkahillolla tai etikkakurkku.

Kolmanneksi: Herkuttelu ei tarkoita mahdollisimman suurien ruokamäärien syömistä, toisin kuin iltapäivälehden kuva viestittää.

Terveeseen painonhallintaan kuuluu myös nautinto, ja mielellään mahdollisimman usein.

Neljänneksi: Jos joku tarkkaileekin painoaan, se ei tarkoita, ettei voisi herkutella säännöllisesti. Terveeseen painonhallintaan kuuluu myös nautinto, ja mielellään mahdollisimman usein.

Viidenneksi: Herkutteluun ei tarvita kenenkään lupaa.

Kuudenneksi: Laihduttaminen ei ole ihmisen normaalitila. Kuva viestittää, että yhtenä ainoana päivänä on lupa olla laihduttamatta ja syödä donitseja, mutta kaikkina muina päivinä pitää olla nälässä ja kieltäytyä. Tässä vaiheessa kuvan viesti kääntyy jo täysin päinvastaiseksi Älä laihduta -päivän alkuperäisen sanoman kanssa.

Syömishäiriöliitto SYLI on muistuttanut, että laihduttamiseen liittyy paljon riskejä joista ei juurikaan puhuta. Usein laihdutusyritykset ovat rankkoja ja laihduttamisen onnistumisprosentti on huono. Suurin osa painoaan pudottavista saa kilonsa takaisin korkojen kera. Jojolaihduttaminen on terveydelle vaarallista. Laihduttaminen voi laukaista myös syömishäiriön, ja syömishäiriöön voi kuolla.

Herkutteluun ei tarvita kenenkään lupaa.

Kun iltapäivälehti korostaa että “tänään saa herkutella luvan kanssa”, se vain vahvistaa vääristynyttä käsitystä siitä, että tietynlainen syöminen on kiellettyä, ja että laihdutuskuuri on se, miten kuuluisi elää.

Älä laihduta -päivän keskeinen viesti on, että edes yhtenä päivänä kyseenalaistaisimme hoikkuuden ihannoinnin, ja muistaisimme, että kaikenlaiset kehot ovat hyviä. Tavoitteena on, että kaikenlaiset kehot ja elämäntavat hyväksyvä ajattelutapa omaksuttaisiin pysyväksi olotilaksi kaikkina päivinä. Iltapäivälehden viesti taas on, että vedä tänään kitusiin pullaa sen minkä pystyt, sillä huomenna olet taas dieetillä.

Kun iltapäivälehti korostaa että “tänään saa herkutella luvan kanssa”, se vain vahvistaa vääristynyttä käsitystä siitä, että tietynlainen syöminen on kiellettyä, ja että laihdutuskuuri on se, miten kuuluisi elää.

Seitsemänneksi: Todennäköisesti iltapäivälehden päivitys on tarkoitettu kevennykseksi, ja se on tehty hetken mielijohteesta, sen enempää miettimättä. Ja se onkin kaikkein surullisinta. Kun jokin tulee nopeasti selkäytimestä, se kertoo, mikä on alitajuinen suhtautumisemme asioihin.

Vielä on paljon tehtävää, jotta ymmärrämme perin pohjin, että hoikkuus ei ole itseisarvo eikä hyvän elämän mittari. Hyvää elämää ei mitata puntarilla.

Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

 • Jussi tietää mitä ahmiminen on.

  Mies puhuu ahmimisesta - "Kun perhe nukkuu, mopo karkaa käsistä"

  Jussin ahmiminen alkoi jo pikkupoikana

  Ahmimisongelmasta puhuvat yleensä naiset. Äijälle saattaa olla jopa ihan ok mättää miehekkäitä annoksia. Jussi alias blogaaja Läskimaija on syönyt hillittömiä määriä salassa jo pikkupojasta asti. Nyt hän on valmis murtamaan miehisen vaikenemisen. "Kyllä ahmimista esiintyy miehilläkin.

 • Kapinajohtajan kuulumiset.

  Jenny Lehtinen: "Elämänmuutokseni on ollut totta vain sekuntien välähdyksinä"

  Jenny Lehtinen on nähnyt välähdyksiä elämänmuutoksestaan.

  "Vaakakapina kuvasi vähän aikaa sitten oikeaa elämänmuutosta tekevän ihmisen olevan kuin pallo flipperissä. Muutoksen tekeminen on jatkuvaa heiluriliikettä vanhan, tutun ja turvallisen, sekä uuden, tuntemattoman ja pelottavan välillä. Miten hyvin tuo kuvaakaan kaikkea sitä mitä olen tämän elämänmuutoksen aikana läpi käynyt. Ja käyn edelleen. Viimeistään tässä kohtaa, vuoden aktiivisen muutostyön jälkeen olen oppinut, että aina kun teen tai oivallan jotain oikeaan suuntaan, siitä seuraa vastareaktio", kirjoittaa Jenny Lehtinen.

 • Pasi haluaisi olla blingbling

  Pömpsäkkä heteromies Pasi - "Haluan olla bling, mutta pelkään olevani överi!"

  Onko tavallisella heteromiehellä #lupanäkyä?

  Moni mies pohtii vatsan seutuun kerääntyvää massaa. Yritänkö vielä laihtua, vai suostunko muhkeamman miehen identiteettiin? Pasi on 36-vuotias Helsinkiin valunut savolainen, joka ei halua maastoutua tylsänruskeaan mieheyteen. Saako tavallinen mahapömpsäkkä heteromies säihkyä?

 • Nainen ja turkoosit hiukset, ja #lupanäkyä-teksti. Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivää vietetään 23.5.2017.

  Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivä kannustaa olemaan kaikkea sitä, mitä haluat olla

  Näkyväksi tuleminen tekee havoittuvaiseksi.

  Itsensä pienentäminen on opittu käyttäytymismalli, joka juontaa juurensa usein lapsuuteen. Olemme saaneet vanhemmilta toruja äänekkyydestä tai oppineet kaveriporukassa, että joukosta erottumisella on ikäviä seurauksia. Usein on pelottavampaa säihkyä ja olla aidon rehellisesti näkyvillä kuin sulautua massaan ja jäädä turvallisesti taka-alalle. Näkyville tuleminen kun asettaa meidät haavoittuvaiseksi muiden katseelle – ja täten arvostelulle. Usein rajoitukset ovat kuitenkin enemmän omassa mielessämme olevia pelkoja kuin oikeasti totta.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • Jussi tietää mitä ahmiminen on.

  Mies puhuu ahmimisesta - "Kun perhe nukkuu, mopo karkaa käsistä"

  Jussin ahmiminen alkoi jo pikkupoikana

  Ahmimisongelmasta puhuvat yleensä naiset. Äijälle saattaa olla jopa ihan ok mättää miehekkäitä annoksia. Jussi alias blogaaja Läskimaija on syönyt hillittömiä määriä salassa jo pikkupojasta asti. Nyt hän on valmis murtamaan miehisen vaikenemisen. "Kyllä ahmimista esiintyy miehilläkin.

 • Kapinajohtajan kuulumiset.

  Jenny Lehtinen: "Elämänmuutokseni on ollut totta vain sekuntien välähdyksinä"

  Jenny Lehtinen on nähnyt välähdyksiä elämänmuutoksestaan.

  "Vaakakapina kuvasi vähän aikaa sitten oikeaa elämänmuutosta tekevän ihmisen olevan kuin pallo flipperissä. Muutoksen tekeminen on jatkuvaa heiluriliikettä vanhan, tutun ja turvallisen, sekä uuden, tuntemattoman ja pelottavan välillä. Miten hyvin tuo kuvaakaan kaikkea sitä mitä olen tämän elämänmuutoksen aikana läpi käynyt. Ja käyn edelleen. Viimeistään tässä kohtaa, vuoden aktiivisen muutostyön jälkeen olen oppinut, että aina kun teen tai oivallan jotain oikeaan suuntaan, siitä seuraa vastareaktio", kirjoittaa Jenny Lehtinen.

 • Pasi haluaisi olla blingbling

  Pömpsäkkä heteromies Pasi - "Haluan olla bling, mutta pelkään olevani överi!"

  Onko tavallisella heteromiehellä #lupanäkyä?

  Moni mies pohtii vatsan seutuun kerääntyvää massaa. Yritänkö vielä laihtua, vai suostunko muhkeamman miehen identiteettiin? Pasi on 36-vuotias Helsinkiin valunut savolainen, joka ei halua maastoutua tylsänruskeaan mieheyteen. Saako tavallinen mahapömpsäkkä heteromies säihkyä?

 • Nainen ja turkoosit hiukset, ja #lupanäkyä-teksti. Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivää vietetään 23.5.2017.

  Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivä kannustaa olemaan kaikkea sitä, mitä haluat olla

  Näkyväksi tuleminen tekee havoittuvaiseksi.

  Itsensä pienentäminen on opittu käyttäytymismalli, joka juontaa juurensa usein lapsuuteen. Olemme saaneet vanhemmilta toruja äänekkyydestä tai oppineet kaveriporukassa, että joukosta erottumisella on ikäviä seurauksia. Usein on pelottavampaa säihkyä ja olla aidon rehellisesti näkyvillä kuin sulautua massaan ja jäädä turvallisesti taka-alalle. Näkyville tuleminen kun asettaa meidät haavoittuvaiseksi muiden katseelle – ja täten arvostelulle. Usein rajoitukset ovat kuitenkin enemmän omassa mielessämme olevia pelkoja kuin oikeasti totta.