Hyppää pääsisältöön

Unohdettu tähti Gene Tierney Teemalauantaissa ja klassikkoelokuvissa

Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven).
Cornel Wilde ja Gene Tierney elokuvassa Minun on kosto Kuva elokuvasta Minun on kosto (Leave Her to Heaven). elokuvat,Gene Tierney,John M. Stahl,Leave Her to Heaven,minun on kosto,Teemalauantai

Gene Tierney (1920–1991) oli 1940-luvun Hollywood-tähdistä suurimpia ja kauneimpia. On aika nostaa suotta unohdettu tähti esiin! Teema esittää uuden dokumentin Tierneyn elämästä sekä neljä elokuvaa.

Gene Tierney Teemalla 11.–18.5.2017

torstai 11.5. klo 21.00 Kummitus ja rouva Muir
lauantai 13.5. klo 21.10 Gene Tierney, unohdettu tähti Areenassa 90 päivää
lauantai 13.5. klo 22.05 Minun on kosto
sunnuntai 14.5. klo 12.00 Taivas odottakoon
torstai 18.5. klo 21.00 Missä jalkakäytävä loppuu

”Henkeäsalpaavan kaunis” – ”eksoottisen kaunis” – ”hehkuvan kaunis” – ”niin sorja, sulavalinjainen ja uskomattoman kaunis” – ” yksi kaikkien aikojen kauneimpia näyttelijättäriä”.

Kun lukee juttuja 1940-luvun suosituimpiin elokuvatähtiin kuuluneen Gene Tierneyn elämästä, törmää yleensä välittömästi yllä olevan kaltaisiin luonnehdintoihin Tierneyn ulkonäöstä, ja onkin helppo uskoa, että hänestä tuli suuri tähti nimenomaan kauneutensa vuoksi. Kun Tierney 17-vuotiaana esiintyi ensimmäistä kertaa Broadwayllä kantaen vesisaavin näyttämön poikki, Varietyn haltioitunut kriitikko kirjoitti että Tierney on ”ehdottomasti kaunein vedenkantaja mitä olen koskaan nähnyt”. Ja Tierneyn kuuluisimmassa elokuvassa Laura (1944) hänen roolihahmonsa kauneutta ylistetään elokuvan alkupuoliskon ajan niin että tämän murhaa tutkiva poliisi rakastuu kuolleeksi luulemaansa naiseen.

Gene Tierney
Gene Tierney Gene Tierney Gene Tierney,gene tierney, unohdettu tähti,Teemalauantai,teeman elokuvat

Korkeat poskipäät ja hurmaava ylipurenta antoivat Tierneylle eksoottisia piirteitä mutta oikeasti hän oli varakkaan irlantilais-englantilaisen newyorkilaisperheen kasvatteja Brooklynista. Hän syntyi 19.11.1920 ja kävi hienoja kouluja Sveitsissä ja Yhdysvalloissa, mutta piti hienostoelämää liian tylsänä ja päätti ryhtyä näyttelijäksi. Tierney työskenteli parin vuoden ajan teatterissa ja valokuvamallina herättäen välittömästi elokuvatuottajien huomion, ja niinpä hän teki elokuvadebyyttinsä jo 19-vuotiaana vuonna 1940. Westernien ja eksoottisten seikkailuelokuvien jälkeen hän nousi tähdeksi Ernst Lubitschin komediassa Taivas odottakoon (1943) ja rikosdraamassa Laura (1944).

Tierneyn kaunottaret saattoivat kuitenkin olla julmia. Ainoan Oscar-ehdokkuutensa hän saikin viehättävän mutta narsistisen ja mustasukkaisuudessaan suorastaan demonisen femme fatalen roolistaan elokuvassa Minun on kosto (1944). Siitä tuli vuosikymmenen suosituimpia amerikkalaisia elokuvia ja se lukeutuu Martin Scorsesen suurimpiin suosikkeihin.

Tierneyn roolihahmoilla oli säännöllisesti myös huono onni rakkauden suhteen. Hän saattoi rakastua kummitukseen (Kummitus ja rouva Muir, 1947), murhaajaan (Turha oli unelmani, 1946), pikkuhuijariin (Suurkaupungin yö, 1950) tai epärehelliseen poliisiin (Missä jalkakäytävä loppuu, 1950), ja hän itse manipuloi sydämettömästi läheisiään melodraamassa Veitsen terällä (1947). Suomalaiset saattavat muistaa Tierneyn erityisesti Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen Hollywood-versiosta (1954), jossa hän esitti faaraon sisarta.

Sinuhen aikaan Tierneyn filmiura oli kuitenkin jo melkein ohi. Hänen kolhitut roolihahmonsa tavoittivat hänen oman elämänsä, kun Tierneyn kauneus, terveys, ura ja yksityiselämä alkoivat kaikki horjua. Vuonna 1955 Tierney sai hermoromahduksen ja joutui parin vuoden ajaksi mieliparantolaan. Hänen masennustaan hoidettiin toistuvasti myös julmilla sähköshokeilla, mikä johti pakoyritykseen ja mahdolliseen itsemurhayritykseen.

Myöhemmin Tierney näytteli enää muutamassa elokuvassa 1960-luvulla ja vietti mieluummin aikaansa Houstonissa ja Floridassa solmittuaan vuonna 1960 avioliiton teksasilaisen öljymiljonäärin ja Hedy Lamarrin ex-miehen W. Howard Leen kanssa. He elivät yhdessä ilmeisen tyytyväisinä ja melko eristäytyneinä aina Leen kuolemaan asti. Tierney menehtyi kymmentä vuotta myöhemmin 6.11.1991.

Teemalauantain 13.5. aloittavassa Clara & Julia Kuperbergin ohjaamassa uudessa tv-dokumentissa Tierneystä puhuvat muun muassa Martin Scorsese, Joseph McBride ja Molly Haskell. Dokumentin jälkeen nähdään John M. Stahlin vuonna 1945 ohjaama Minun on kosto. Tämä hehkuvissa technicolor-väreissä kuvattu trilleri-melodraama oli Tierneyn suurimpia menestyksiä, ja se on yhä Scorsesen kaikkien aikojen suosikkielokuvia. Tierney esittää hienostonaista, jonka syvä rakkaus kirjailijaan alkaa muuttua pakkomielteiseksi vihaksi. Muissa rooleissa Cornel Wilde, Jeanne Crain ja Vincent Price.

Kino Klassikko esittää elokuvat Kummitus ja rouva Muir (11.5.) ja Missä jalkakäytävä loppuu (18.5.), ja sunnuntaimatineassa 14.5. nähdään elokuva Taivas odottakoon.

 • Kummitus ja rouva Muir (The Ghost and Mrs Muir, USA 1947) O: Joseph L. Mankiewicz. N: Gene Tierney, Rex Harrison
 • Gene Tierney, unohdettu tähti (Gene Tierney, une star oubliée), Ranska 2016. O: Julia & Clara Kuperberg
 • Minun on kosto (Leave Her to Heaven, USA 1945) O: John M. Stahl. N: Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price
 • Taivas odottakoon (Heaven Can Wait, USA 1943) O: Ernst Lubitsch. N: Don Ameche, Gene Tierney, Charles Coburn
 • Missä jalkakäytävä loppuu (Where the Sidewalk Ends, USA 1950) O: Otto Preminger. N: Dana Andrews, Gene Tierney
 • Teos Mona Hatoumi Kiasma

  Kuusi syytä rakastaa museoita ja yksi syy vihata niitä

  Merkintöjä matkalta Kohti tulevaisuuden museota

  Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi todisti monia rakkauden hetkiä ja yhden vihanpurkauksen tehdessään dokumenttia Kohti tulevaisuuden museota. Millaisia myötä- ja vastamäkiä museoilla on tulevaisuudessa edessään?

 • Ihmisiä väestösuojassa

  Tulevaisuuden museomatka karuun kilpailuyhteiskuntaan

  Museokäynti voi tarjota matkan tulevaisuuteen

  Elävä arkisto osallistuu Teeman museoviikkoon tarjoamalla kuvitteellisen museokäynnin, joka kertoo paremmasta tulevaisuudesta. Sukellamme myös Hämeen linnan värikkääseen ja veriseenkin historiaan. Ohjelmapaketti televisiossa: Maanantaina 22.5. klo 12.00 Torstaina 25.5. klo 23.05 Perjantaina 26.5.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

Yle Teema

 • Kent-yhtye istuu ja poseeraa.

  Kent är inte längre där – kaksiosaisessa dokumentissa jätetään tunteikkaat jäähyväiset Ruotsin suosituimmalle yhtyeelle

  Kentin viimeistä vuotta seurataan Teemalla 20.5. klo 21.30.

  "Vi är inte längre där, vi är nån annanstans...” Kaksiosainen dokumenttielokuva Ruotsin suosituimman yhtyeen viimeisestä vuodesta: viimeisen albumin teko, viimeinen kiertue ja viimeiset tunteikkaat esiintymiset. Kentin tarinaa ovat kertomassa yhtyeen jäsenten lisäksi ystävät, kollegat ja fanit. Per Sinding-Larsenin ohjaama dokumenttielokuva valmistui vain pari viikkoa Kentin viimeisen keikan jälkeen, jouluksi 2016. Suomen-ensi-ilta Teemalla 20.5. klo 21.30.

 • Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).

  Ella Fitzgerald oli jazzin kuningatar

  Uusi dokumentti ja Helsingin-konsertti Teemalla 20.5. klo 20

  "The only thing better than singing is more singing." Ella Fitzgeraldin satavuotispäivän kunniaksi nähdään juuri valmistunut tv-dokumentti sekä hieno taltio Fitzgeraldin Helsingin-konsertista 1965. Teemalauantai 20.5. klo 21.00–21.30.

 • Kollaasi Teema(n)lauantaiden loppukevään 2017 ohjelmistosta.

  Rolling Stones, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Kent... Teemalauantait ovat entistä musiikillisempia

  Teemalauantait ja musiikkidokumentit 29.4.–3.6.

  Vierivät kanavat eivät sammaloidu: Teemalauantait muuttavat kanavapaikalle 5 ja saavat seuraa musiikkidokumenteista. Ensi-illassa muun muassa Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä, Inside Llewyn Davis ja runsaasti jazzdokumentteja. Uuden ajan avaa The Rolling Stones kahden uuden dokumenttielokuvan illalla: seuraamme yhtyeen Havannan-konserttiin huipentunutta kiertuetta Latinalaisessa Amerikassa keväällä 2016.

 • Ville Haapasalo

  Villen seikkailua mystiseen Altai-vuoristoon seurataan Teemalla keskiviikkoiltaisin

  Ville Haapasalon Altai 30 päivässä keskiviikkoisin klo 21.

  Ville Haapasalon 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, kun Ville matkaa Kaakkois-Venäjälle, Altai-vuoristoon. Sanotaan, että Altai on Venäjän henkisin ja mystisin paikka. Siellä Ville tapaa vuoristoa palvovia alkuperäiskansoja, opettelee kurkkulaulantaa ja osallistuu ainoana ulkopuolisena koskenlaskun Venäjän mestaruuskisoihin.
  Keskiviikkoisin klo 21.00

 • Kuvakooste Doug Aitkenin elokuvasta Station to Station.

  Station to Station: 62 lyhytelokuvaa musiikillisesta junamatkasta läpi Amerikan

  Doug Aitkenin musiikillinen rail movie Teemalla 13.5. klo 20

  Musiikkidokumentti, multimediahappening, junaelokuva, nomadifestivaali… Kalifornialaisen taiteilijan Doug Aitkenin kokeellinen taideprojekti ulottui New Yorkista San Franciscoon ja kaikkiin taiteenlajeihin. Tästä ainutlaatuisesta projektista kertova elokuva koostuu 62:sta minuutin mittaisesta lyhytelokuvasta, joissa ovat mukana mm. Patti Smith, Suicide, Giorgio Moroder, Beck, Mavis Staples, Jackson Browne, Cat Power, Ariel Pink… Suomen-ensi-ilta.
  Nyt Areenassa

 • The Rolling Stones poseeraa Kuuban lipun edessä 2016. Kuva konsertti-dokumenttielokuvasta Havana Moon.

  Olé, Olé, Olé! Havana Moon! Komea tuplakattaus The Rolling Stonesia

  Kiertue Latinalaisessa Amerikassa huipentuu Kuubaan.

  Muutosten keskellä on jotain pysyvää: Teemalauantaiden ja Teeman musiikkidokumenttien uuden ajan aloittaa ikinuori The Rolling Stones. Ensin nähdään dokumenttielokuva Rolling Stonesin kiertueesta Latinalaisessa Amerikassa helmi-maaliskuussa 2016, sen jälkeen on vuorossa konserttielokuva Havannasta, jossa yhtye esiintyi vuosi sitten sadoilletuhansille katsojille, ensi kertaa Kuubassa. “Rollarit ovat uskonto täällä”, toteaa kuubalaisfani. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.
  Dokumentti ja konsertti nyt Areenassa!

 • Nick Cave (dokumentti)elokuvassa 20 000 päivää maan päällä.

  Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis: kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä

  Yksi päivä ja yksi viikko taiteilijaelämää

  Kaksi komeaa elokuvaa musiikintekijöistä: Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä ja Inside Llewyn Davis. Yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013 sekä yksi viikko folklaulaja Llewyn Davisin elämästä vuonna 1961 New Yorkin Greenwich Villagessa Coenin veljesten kuvittelemana. Toinen elokuva on faktaa, toinen fiktiota, tai molemmat ovat molempia.
  Katso molemmat elokuvat Areenassa!

 • Contessina (Annabel Scholey) ja Cosimo (Richard Madden) sarjassa Medicit, Firenzen valtiaat

  Medicit, Firenzen valtiaat

  Upea sarja renessanssiajan Italian mahtisuvun vaiheista

  Uusi upea kahdeksanosainen historiallinen draamasarja renessanssiajan Italian mahtisuvusta.
  keskiviikkoisin ja torstaisin 26.4. alkaen klo 20.00
  koko sarja Areenassa jo nyt

 • Ana (Paula Echevarría) ja Rita (Cecilia Freire) sarjassa Velvet

  Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Rebels on Pointe -elokuvan mainoskuva

  Rebels on Pointe – miehet kärkitossuissa

  Dokumentti Suomessa vierailleesta tanssiryhmästä

  Suomessa vieraileva Les Ballets Trockadero de Monte Carlo on kulttimaineinen amerikkalainen miesten tanssiryhmä, joka tanssii balettia ballerinojen asuissa taidokkaasti ja humoristisesti.

 • henkilökuva

  Marika Kecskeméti: Seinistä ja sisällöstä

  Teeman ohjelmapäällikkö kirjoittaa uudesta kanavapaikasta.

  Yle Teema & Fem aloittaa maanantaina 24.4.2017 ohjelmistonsa. Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti kirjoittaa uuden Teeman ohjelmistosta perinteisessä televisiossa ja uudella kanavalla Yle Areenassa.

 • Kollaasi Teeman ohjelmista: vasemmalta ylhäältä myötäpäivään Altai 30 päivässä, Ida, The Rolling Stones Kuubassa, Batman

  Näin löydät Teeman ohjelmat televisiossa

  Tutut ohjelmat uudella kanavapaikalla 24.4.2017 alkaen

  Teema muuttaa uudelle kanavapaikalle yhteen Yle Femin kanssa maanantaina 24.4.2017. Tutut ohjelmat jatkavat, monet niistä uusilla paikoilla. Teema ottaa myös iltapäivät ohjelmien käyttöön.

 • Minna Joenniemi, poika ja varis ohjelmassa Kohti tulevaisuuden museota

  Suomen pienimmät ja maailman suurimmat museot Teeman museoviikolla

  Wow-museoista ite-museoihin 22.–27.5.2017

  On wow-museoita, on ite-museoita ja kaikkea siltä väliltä. Teeman museoviikolla 22.–27.5. nähdään Suomen pienimpiä ja tuntemattomimpia ja maailman suurimpia ja kuuluisimpia museoita sekä etsitään tulevaisuuden museota. Viikon aikana nähdään myös museoissa ja taidemaailmassa liikkuvia elokuvia ja dokumentteja.

 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Kuvassa: Paperi T, juontaja Niina Repo, Elina Hirvonen ja Anu Kaaja.

  Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Kirjailija Anu Kaaja

  Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi?

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä.

 • Niina Repo

  Pilkun jälkeen

  Kymmenen keskustelua sadan vuoden kirjoista

  Uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo.
  maanantaisin 13.2. alkaen klo 21.00

 • Ralph Steadmanin kuva Mr. Gonzosta. Dokumenttielokuvasta For No Good Reason.

  For No Good Reason

  Dokumentti gonzokuvittaja Ralph Steadmanista nyt Areenassa

  Johnny Depp johdattaa katsojat Hunter S. Thompsonin ystävän ja kuvittajan Ralph Steadmanin villiin taiteeseen. Dokumenttielokuvan For No Good Reason ohjasi Charlie Paul.
  Nyt Areenassa

 • mistaken for strangers,

  Mistaken for Strangers

  Pikkuveli The Nationalin roudarina. Nyt Areenassa.

  The Nationalin laulusolisti Matt Berninger palkkaa bändinsä roudariksi pikkuveljensä. Pikkuveli Tom ottaa mukaan kameran. Lopputuloksena on erilainen kiertuetaltiointi, Spinal Tapin veroiseksi komediaksi kehuttu kuvaus kulttibändin keikka-arjesta, musiikkibisneksen kulissien takaisesta elämästä ja sisarussuhteiden vaikeudesta.
  Nyt Areenassa

 • Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

  Dokumentti klassikkobändin tuplalivealbumista.

  Dokumentti Deep Purplen legendaarisesta tuplalivealbumista, joka ilmestyi vuonna 1972. Japanin-kiertueella taltioidulla levyllä yhtye esiintyy klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
  Nyt Areenassa

 • Batman

  Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Batman-kuvakeräyksen satoa.

  Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Muoti ja kauneus -paketin kuva

  Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!