Hyppää pääsisältöön

Hannu Lintu johtaa Straussin Alppisinfonian RSO:n kevätkauden päätöskonsertissa

ylikapellimestari Hannu Lintu
ylikapellimestari Hannu Lintu Kuva: Veikko Kähkönen hannu lintu

RSO:n kevätkausi päättyy 24.5. Richard Straussin suurorkesterille säveltämään Alppisinfoniaan, jonka kokoonpanossa on mm. valtava määrä vaskisoittimia ja urut. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertissa kuullaan myös Aarre Merikannon orkesteriteos Pan ja Mozartin pianokonsertto nro 9, jonka solistina soittaa jo 15-vuotiaana Deutsche Grammophonille levyttänyt Jan Lisiecki. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso. Konsertin alkupuoli nähdään Yle Teeman RSO- Musiikkitalossa -ohjelmassa 4.6. ja jälkipuoli 11.6.

Alppisinfonia on yksiosainen, ohjelmallinen teos, joka on pikemminkin sinfoninen runo, kuin sinfonia. Teos koostuu 22 keskeytyksettä soitettavasta taitteesta, joilla maalaillaan kiipeäminen vuoren huipulle ja laskeutuminen sieltä alas. Noin 50-minuuttinen Alppisinfonia on viimeinen Straussin suurista sinfonisista sävellyksistä ja kirjoitettu kaikkiaan 125 soittajalle. Pelkästään käyrätorvisteja tarvitaan parikymmentä ja heidän rekrytoimisekseen RSO saikin apua Suomen Käyrätorviklubilta.

Kauden alussa alkanut, maamme säveltaiteen varhaisia modernisteja esittelevä teema jatkuu tässä konsertissa Aarre Merikannon orkesterirunoelmalla Pan. Tämä eteerinen ja impressionistissävyinen teos ei rakennu mihinkään nimenomaiseen tekstiin, mutta siinä voi havaita paimenjumala Panin tavoittelemassa Syrinx-nymfiä. Merikanto kirjoitti teoksen ensimmäisen version jo 20-luvun taitteessa, mutta paranteli pian teosta sen saatua huonon arvostelumenestyksen. Julkisuuteen jäänyt versio on vuodelta 1924 ja järjestyksessä kolmas.

Juuriltaan puolalaisen mutta Kanadassa kasvaneen Jan Lisieckin kansainvälinen ura sai alkunsa 2010 Chopinin pianokonserttojen live-esitysten levytyksistä. Seuraavana vuonna vain 15-vuotias Lisiecki sai levytyssopimuksen Deutsche Grammophonilta ja 2012–2013 DG julkaisi hänen ensimmäiset levynsä, jotka sisälsivät Mozartin pianokonserttoja ja Chopinin etydejä. Jan Lisiecki on esiintynyt mm. Philadelphian sinfoniaorkesterin, New Yorkin filharmonikkojen, Japanin radion sinfoniaorkesterin ja BBC:n sinfoniaorkesterin solistina. Omia soolokonsertteja hän on pitänyt mm. New Yorkin Carnegie Hall’ssa, Lontoon Wigmore Hall’ssa ja BBC Proms -festivaalilla. Kuluvalla kaudella Lisiecki soittaa solistina Lontoon filharmonikkojen Euroopan kiertueella sekä esiintyy mm. Zürichin Tonhalle-orkesterin ja Pariisin orkesterin kanssa. Soolokonsertteja hän pitää mm. Wienin Konzerthausissa, Zürichissä ja Firenzessä.

24.5. klo 19
Keskiviikkosarja 16

Hannu Lintu, kapellimestari
Jan Lisiecki, piano
Aarre Merikanto: Pan
W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 9 K 271 “Jeunehomme”
Richard Strauss: Alppisinfonia

 • avoin toimi, rso orkesteri

  Alttoviulun varaäänenjohtaja

  Radion sinfoniaorkesteri hakee alttoviulun varaäänenjohtajaa

  Koesoitto pidetään Helsingin Musiikkitalossa 11.–12.9.2017. Hakuaika tehtävään päättyy 9.8.2017 klo 15.00 Suomen aikaa.

 • ylikapellimestari Hannu Lintu

  Hannu Lintu: ”Alppisinfonia ei ole mikään matkailumainos”

  Hannu Lintu kertoo 24.5. konsertin ohjelmasta

  Straussin Alppisinfonia on ylikapellimestari Hannu Linnun mukaan toki luontoa kuvailevaa musiikkia, mutta "teoksen taustalla on myös vaikuttava henkinen sisältö." Lue, mitä muuta Lintu kertoo kevätkauden päätöskonsertin ohjelmasta Lotta Emanuelssonin haastattelussa.

 • ylikapellimestari Hannu Lintu

  Hannu Lintu johtaa Straussin Alppisinfonian RSO:n kevätkauden päätöskonsertissa

  RSO:n solistina 24.5. esiintyy pianisti Jan Lisiecki.

  RSO:n kevätkausi päättyy 24.5. Richard Straussin suurorkesterille säveltämään Alppisinfoniaan, jonka kokoonpanossa on mm. valtava määrä vaskisoittimia ja urut. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertissa kuullaan myös Aarre Merikannon orkesteriteos Pan ja Mozartin pianokonsertto nro 9, jonka solistina soittaa jo 15-vuotiaana Deutsche Grammophonille levyttänyt Jan Lisiecki.

 • Sakari Oramo

  Kunniakapellimestari Sakari Oramo johtaa RSO:a 19.5.

  Schullerin pasuunateoksen solistina soittaa Darren Acosta.

  RSO esiintyy kunniakapellimestarinsa Sakari Oramon johdolla Musiikkitalossa 19.5. Ennakkotiedoista poiketen ohjelmasta jää pois Jukka Tiensuun pasuunakonsertto, jonka sijasta kuullaan Gunther Schullerin pasuunateos Eine Kleine Posaunenmusik. Solistina teoksessa soittaa RSO:n soolopasunisti Darren Acosta. Lisäksi ohjelmassa on Anders Hillborgin Beast sampler sekä Edward Elgarin toinen sinfonia.