Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti

Vuoksen taimenen poikanen ihmisen kämmenellä

Vaelluskalojen kohtalonhetket

Vaelluskalakannat ovat vaarassa hävitä Suomesta.

"Vaelluskalakannat ovat vaarassa hävitä Suomesta. Ongelmia aiheuttaa jokivesien rakentaminen, veden laadun heikkeneminen ja liiallinen pyynti. Vyyhdin selvittämistä vaikeuttaa huomattavat taloudelliset intressit, joita asiaan liittyy. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton ja pieniä valonpilkahduksia on ollut viime vuosina havaittavissa", kirjoittaa toimittaja Juho-Matti Paavola.

Artikkeleita mielen sairaudesta

Kellokosken sairaala järveltä kuvattuna, heijastus ylösalaisin

Perusasioita mielen terveydestä ja sairaudesta

Mitä on mielisairaus?

"Hulluus kylässä -dokumentissa pitkän linjan ammattilainen toteaa saaneensa mielisairaanhoitajan koulutuksen, mutta tekevänsä nykyään mielenterveyshoitajan töitä. Tämä kuvaa sekä historiallista muutosta että mielenterveyden ja mielisairauden käsitteiden limittäisyyttä", toteavat HYKSin ylilääkäri Tuula Kieseppä ja ylihoitaja Päivi Soininen.

Kellokosken sairaala ilmakuvana

Seinät eivät paranna - yhä useampi avohoidossa

Miksi kauniilla paikoilla olevia mielisairaaloita lopetetaan

Dokumentti Hulluus kylässä on hieno ajankuva ja kunnianosoitus mielenterveystyölle, jota Kellokoskella on tehty 101 vuoden ajan, ja tehdään edelleen. Vanhan ajan mielisairaaloissa saavutettiin monasti toimiva, inhimillinen ja terapeuttinen ympäristö, joka dokumentissa tulee hyvin esiin", kirjoittaa HYKSin Psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi.

Päivi Rissanen

Apua, taas Kellokoskelle!

Tie mielisairaalasta tohtoriksi

"Hulluus kylässä Dokumenttiprojektin kuvaukset tarkoittivat minulle palaamista loputtomalta tuntuneeseen painajaiseen ja paikkaan, jossa minusta tuli toivoton tapaus. Kuvauspäivänä elin uudelleen ahdistuksen, pelot ja tuskan, mitä olin Kellokosken sairaalassa viettämieni vuosien aikana tuntenut." Näin kertoo Kellokosken sairaalassa useita vuosia potilaana viettänyt, sittemmin tohtoriksi väitellyt Päivi Rissanen.

Hulluus kylässä: Ohjaajan sana

ULKOLINJA

kuvassa poliisin ampumia ihmisiä.

Filippiinien huumesota - Kun poliisi tappaa

Filippiinien presidentin huumesodassa on surmattu tuhansia.

Se, että kuolee omilla kotinurkillaan poliisin ampumana, on Filippiineillä normaalia. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on antanut virkakunnalleen luvan tappaa - jopa rohkaissut siihen. Puolessa vuodessa poliisi on surmannut yli 2500 huumekauppiasta, huumeiden käyttäjää tai sellaiseksi epäiltyä. Ja erilaiset palkkatappajat noin 5500 lisää. Palkkatappajistakin osa on todistajalausuntojen mukaan naamioituneita poliiseja.

Oikeistopopulistisen FPÖ:n presidenttiehdokas päätyy teinien selfiekuviin.

Unkarilaisempi Eurooppa

Oikeistopopulismi on kovassa nosteessa kevään 2017 vaaleissa

Euroopassa käydään kevään aikana useita vaaleja, joissa oikeistopopulistit tavoittelevat vahvoja asemia. Koko Euroopan poliittinen kenttä on kovassa muutoksessa kun vanhat valtapuolueet menettävät asemiansa. Brexitin ja Trumpin ohella oppia tulee myös idästä. Monissa itäisen Keski-Euroopan maissa populistit ovat jo nyt vallassa.

Sano se saameksi!

Sano se saameksi perehdyttää Suomessa puhuttaviin saamen kieliin: pohjoissaameen, inarinsaameen ja koltansaameen. Lyhytdokumenttien kautta pääsee tutustumaan kieliin ja niiden puhujiin, ja fraasisanakirjan avulla voi opetella pohjoissaamea. Buresboahtin!

Radiodokumentit

ihmisiä laivasataman putkessa

Radiodokumentit 2017

Vuoden 2017 Todellisia tarinoita -radiodokumentit

Alla on esitelty vuoden 2017 Todellisia tarinoita -sarjan dokumentit. Todellisia tarinoita -radiodokumentteja Yle Radio 1:ssä torstaina klo 22.05 – 22.55, uusinta sunnuntaina klo 18.00-18.50.

Mikrofonista valuu keltaista maalia.

Pohjoismainen lyhytdokumenttikilpailu odottaa tarinaasi!

Osallistu 1.1.-28.2.2017

Oletko huomannut, että maailma on täynnä erilaisia rajoja ja rajoituksia? On maiden välisiä ja ihmisten välisiä rajoja. On konkreettisia ja keksittyjä rajoja, rajoja päässä ja maassa... Tämänkertainen Shortdox-kilpailu etsii radio- ja audioteoksia, joiden teemana on RAJA. Teemaa voi käsitellä vapaasti ja monitulkintaisesti.

Musiikkidokumentit

Mick Jagger lukee Bob Dylanin Bringing It All Back Home -albumin kansitekstejä vuonna 1965

Ääntä, vimmaa ja populaarimusiikin uranuurtajia: Soundbreaking ja muut Teeman musiikkidokumentit keväällä 2017

Kevään tapauksia: Soundbreaking-sarja, Dylan, Carole King...

Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenteissa perehdytään keväällä 2017 muun muassa hip hopin ja kitaravahvistinten historiaan ja Carole Kingiin (75 vuotta) – tuoretta Nobel-runoilijaa Bob Dylania unohtamatta. Kevään iso tapaus on populaarimusiikin kehitystä ja studiotyön salaisuuksia selvittävä huikea kahdeksanosainen Soundbreaking-sarja, joka alkaa 19.2.

Nostokuva: Suomihittien näkymättömät duunarit

Suomihittien näkymättömät duunarit

Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Festareilla

Historiadokumentteja Ylellä

Toimittaja James Fox istuu kirjoituskoneen ääressä

Yle Teeman historiadokumentit keväällä 2017

Yle Teeman historiapaikalla nähtävät dokumentit, kevät 2017

Seuraavat ulkomaiset dokumentit esitetään Yle Teeman historiaa käsittelevällä ohjelmapaikalla kevätkaudella 2017. Yle Teema tiistaisin klo 21.00, uusinta lauantaisin klo 20.00.

AJANKOHTAISTA

Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa

Olen jossain

Elämää muistisairauden kanssa

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Verkkodokumentit

Niklas Meltion verkkodokumentti: He katsovat kuolemaa silmiin.

Verkkodokumentti: He katsovat kuolemaa silmiin

Kuvajournalisti Niklas Meltio vieraili Sinjarin kaupungissa Pohjois-Irakissa kaksi kertaa keväällä 2015. Meltio eli kurditaistelijoiden kanssa sodan etulinjassa, vain muutamien kymmenien metrien päässä Isisin asemista, ja tallensi sodan arkea video- ja valokuvakamerallaan. Näistä kokemuksista syntyi He katsovat kuolemaa silmiin -verkkodokumentti.

Kuva irakilaisesta vauvasta ja teksti "Bagdad–Rovaniemi".

Bagdad–Rovaniemi

Haluaisin kysyä, mitä suomalaiset tekisivät meidän asemassa?

"Haluaisin kysyä, mitä suomalaiset tekisivät meidän asemassamme?" Entä jos olisit hengenvaarassa päivittäin, joutuisit jättämään kaiken rakentamasi ja ottamaan vauvasi mukaan vaaralliselle pakomatkalle?

Matin on pakko polkea

Matin on pakko polkea

Dokumentti Intiasta, Himalajasta ja elämästä

Dokumentti pyöräilijä Matti Rämön matkasta Intian halki Himalajalle. Millainen ihminen lähtee pyöräilemään vapaaehtoisesti räntäsateeseen keskellä kauneinta Suomen kesää? Tai hikoilemaan satulassa yli 40 asteen kuumassa kosteudessa monsuunitasangolla?

Huume-Suomen historia

Huume-Suomen historia: Amfetamiini

Amfetamiinia myytiin apteekeissa vielä 1960-luvulla. Mitä kaikkea amfetamiinilla on lääkitty? Miten sujuu vaatteiden silitys metamfetamiinin voimalla? Millainen mies oli Suomen ensimmäinen kovan luokan huumerikollinen Kosti Kustaa Kartiokari?

Huume-Suomen historia: LSD

LSD on maailman voimakkain aistiharhoja aiheuttava aine. Mitä tekemistä lääketehdas Leiraksella oli LSD:n raaka-aineen kanssa? Syöttikö Yhdysvaltain tiedustelupalvelu LSD:tä suomalaislapsille? Miksi LSD:n keksijä Albert Hofmann kävi Suomessa vuonna 1960? Huume-Suomen historia: neljä tv-dokumenttia ja neljä verkkodokumenttia.

Huume-Suomen historia: Kannabis

Kannabista on hyödynnetty Suomessa jo esihistoriallisella ajalla. Miten hamppu sensuroitiin Kalevalasta? Ketkä käyttivät kannabista nautintoaineena jo 1800-luvun lopulla? Milloin kannabiksen myynti apteekeissa loppui?

Huume-Suomen historia: Yskänlääkkeet

Yskänlääkkeillä on kautta historian lievitetty muutakin kuin yskää. Mitä sisälsivät apteekin astmasavukkeet? Minkä yskänlääkkeen käytöstä narahti hiihtäjä Jari Isometsä? Mikä sai virolaiset taideopiskelijat kiipeilemään seinille ja rakentamaan pesää?

DOCVENTURESIN NELOSKAUDEN LEFFAT

Dokumentit somessa

Uusimmat sisällöt - Dokumentit