Hyppää pääsisältöön
Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa

Elämä muistisairauden kanssa on aikamoista dadaa

Kuinka syntyi leffa ja verkkokokonaisuus Olen jossain?

Arki muistisairaan kanssa on aikamoista dadaa ”normaaliuden” näkökulmasta. Lapsen ja vanhemman roolit sekoittuvat. Kuka äitini on ilman muistia? Ja kuka minä olen muistisairaalle äidilleni? Ilman vertaistukea ja vinoa huumoria ei pitkälle jaksaisi. Näin pohtii dokumenttielokuvan Olen jossain ohjannut Tuula Rajavaara.

Dokumenttiprojekti

Linda Paldanius jonottaa pääsyä esiintymislavalle bikineissä.

Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

Muodonmuutoksia - Kohti ruumiin täydellisyyttä

Naisen vartalo ei ole yksityisasia. Se on katseiden kohde ja arvioinnin alainen. Sille on olemassa ihannemalli, jonka vain harva tavoittaa. Yleensä ruumis on liian paksu, liian laiha, liian pyöreä tai liian kulmikas. Mutta kovalla työllä ja hyvillä geeneillä siitä voi saada melkein täydellisen: bikini fitness-kilpavartalon.

ULKOLINJA

Häpeilemättä valehteleva presidentti Donald Trump järkyttää amerikkalaisia.

Valepresidentti ja vihaiset alamaiset

Valehteleva presidentti Trump hämmentää amerikkalaisia.

On hämmentävää seurata Euroopasta, miten maailman johtavan suurvallan presidenttinä on ihminen, joka valehtelee avoimesti. Vielä hämmentävämpää se on amerikkalaisille. Enemmistö amerikkalaisäänestäjistä ei äänestänyt Donald Trumpia. Silti hekin joutuvat sopeutumaan valepresidenttiin ja jatkuviin skandaaleihin, joita tietämätön presidentti aiheuttaa.

McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

Ulkolinja: #trumpland

Köyhän piirikunnan asukkaat äänestivät upporikasta Trumpia.

McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

Ulkolinja 40 vuotta logo

Ulkolinjan kesä 2017

Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmistoa

Ulkolinjan kesän 2017 ohjelmisto on julkaistu. Ensilähetys torstaisin TV1 klo 22.00, uusinta keskiviikon myöhäisillassa. Löydät Ulkolinjan myös Yle Areenasta.

Ulkolinja 40 vuotta

Kollaasi palestiinalaisista ja israelilaisista

Ulkolinja on seurannut Lähi-idän kriisiä jo viidellä vuosikymmenellä

Lähi-idän kriisin vaiheita ja käsittelyä Ulkolinjassa

Vuonna 1977 aloittanut Ulkolinja-dokumenttisarja on seurannut Lähi-idän tapahtumia alkuvuosistaan lähtien. Ulkolinjan toimittaja Vesa Toijonen kertaa artikkelissa Lähi-idän kriisin vaiheita. Koosteen alkupisteenä on Kuuden päivän sota vuonna 1967, jolloin Israel iski Egyptin lentotukikohtiin. Sodan jäljistä kertoi Ylen reportaasi, kymmenen vuotta myöhemmin kriisiä alkoi seurata uusi Ulkolinja-ohjelmasarja. Artikkeli käy läpi Lähi-idän kriisin vaiheita ja tapahtumien käsittelyä Ylen reportaasissa vuonna 1968 sekä Ulkolinja-dokumenttisarjassa vuodesta 1977 alkaen kevääseen 2017.

Sano se saameksi!

Sano se saameksi perehdyttää Suomessa puhuttaviin saamen kieliin: pohjoissaameen, inarinsaameen ja koltansaameen. Lyhytdokumenttien kautta pääsee tutustumaan kieliin ja niiden puhujiin, ja fraasisanakirjan avulla voi opetella pohjoissaamea. Buresboahtin!

Radiodokumentit

ihmisiä laivasataman putkessa

Radiodokumentit 2017

Vuoden 2017 Todellisia tarinoita -radiodokumentit

Alla on esitelty vuoden 2017 Todellisia tarinoita -sarjan dokumentit. Todellisia tarinoita -radiodokumentteja Yle Radio 1:ssä torstaina klo 22.05, uusinta sunnuntaina klo 18.00.

Musiikkidokumentit

Mick Jagger lukee Bob Dylanin Bringing It All Back Home -albumin kansitekstejä vuonna 1965

Ääntä, vimmaa ja populaarimusiikin uranuurtajia: Soundbreaking ja muut Teeman musiikkidokumentit keväällä 2017

Kevään tapauksia: Soundbreaking-sarja, Dylan, Carole King...

Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenteissa perehdytään keväällä 2017 muun muassa hip hopin ja kitaravahvistinten historiaan ja Carole Kingiin (75 vuotta) – tuoretta Nobel-runoilijaa Bob Dylania unohtamatta. Kevään iso tapaus on populaarimusiikin kehitystä ja studiotyön salaisuuksia selvittävä huikea kahdeksanosainen Soundbreaking-sarja, joka alkaa 19.2.

Nostokuva: Suomihittien näkymättömät duunarit

Suomihittien näkymättömät duunarit

Neljä muusikkolegendaa kertoo tarinan levyjen takaa.

Tiedätkö kuka soitti Tapani Kansan R-A-K-A-S-kappaleen rumpufillin tai bassoa Juha Tapion Kaksi puuta -hitissä? Entä kuka kannutti rumpuja Nylon Beatin Viimeinen-biisissä tai soitti kitaraa Jari Sillanpään Satulinna-kappaleessa? Tapani "Nappi" Ikonen, Juha Björninen, Anssi Nykänen ja Ako Kiiski kertoo tarinan levyjen takaa ja siitä, millainen on muusikon ammatti Suomessa. Hiteiltä, naurulta ja notkoilta ei vältytä.

Historiadokumentteja Ylellä

Toimittaja James Fox istuu kirjoituskoneen ääressä

Yle Teeman historiadokumentit keväällä 2017

Yle Teeman historiapaikalla nähtävät dokumentit, kevät 2017

Seuraavat ulkomaiset dokumentit esitetään Yle Teeman historiaa käsittelevällä ohjelmapaikalla kevätkaudella 2017. Yle Teema tiistaisin klo 21.00, uusinta lauantaisin klo 20.00.

AJANKOHTAISTA

Vanha valokuva naisesta ja teksti: Olen jossain – Elämää muistisairauden kanssa

Olen jossain

Elämää muistisairauden kanssa

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Näkymä Esplanadin puistosta Kauppatorin suuntaan, etualalla vossikoita ja Havis Amanda.

Havis Amanda - paljas ja paljastava

Havis Amanda nostatti Suomen ensimmäisen taidekiistan.

Havis Amanda nousi heti paljastamisensa jälkeen koko kansakunnan puheenaiheeksi. Suuresta yleisöstä oli ennenkuulumatonta, että julkisella paikalla esiintyi neito ilman rihman kiertämää. Patsasta pidettiin "riettaana" ja "lutkamaisena". Teos nostatti Suomen ensimmäisen laajamittaisen kiistan taiteesta ja siveellisyydestä. Sunnuntai, 20.

Verkkodokumentit

Niklas Meltion verkkodokumentti: He katsovat kuolemaa silmiin.

Verkkodokumentti: He katsovat kuolemaa silmiin

Kuvajournalisti Niklas Meltio vieraili Sinjarin kaupungissa Pohjois-Irakissa kaksi kertaa keväällä 2015. Meltio eli kurditaistelijoiden kanssa sodan etulinjassa, vain muutamien kymmenien metrien päässä Isisin asemista, ja tallensi sodan arkea video- ja valokuvakamerallaan. Näistä kokemuksista syntyi He katsovat kuolemaa silmiin -verkkodokumentti.

Kuva irakilaisesta vauvasta ja teksti "Bagdad–Rovaniemi".

Bagdad–Rovaniemi

Haluaisin kysyä, mitä suomalaiset tekisivät meidän asemassa?

"Haluaisin kysyä, mitä suomalaiset tekisivät meidän asemassamme?" Entä jos olisit hengenvaarassa päivittäin, joutuisit jättämään kaiken rakentamasi ja ottamaan vauvasi mukaan vaaralliselle pakomatkalle?

Matin on pakko polkea

Matin on pakko polkea

Dokumentti Intiasta, Himalajasta ja elämästä

Dokumentti pyöräilijä Matti Rämön matkasta Intian halki Himalajalle. Millainen ihminen lähtee pyöräilemään vapaaehtoisesti räntäsateeseen keskellä kauneinta Suomen kesää? Tai hikoilemaan satulassa yli 40 asteen kuumassa kosteudessa monsuunitasangolla?

Huume-Suomen historia

Huume-Suomen historia: Amfetamiini

Amfetamiinia myytiin apteekeissa vielä 1960-luvulla. Mitä kaikkea amfetamiinilla on lääkitty? Miten sujuu vaatteiden silitys metamfetamiinin voimalla? Millainen mies oli Suomen ensimmäinen kovan luokan huumerikollinen Kosti Kustaa Kartiokari?

Huume-Suomen historia: LSD

LSD on maailman voimakkain aistiharhoja aiheuttava aine. Mitä tekemistä lääketehdas Leiraksella oli LSD:n raaka-aineen kanssa? Syöttikö Yhdysvaltain tiedustelupalvelu LSD:tä suomalaislapsille? Miksi LSD:n keksijä Albert Hofmann kävi Suomessa vuonna 1960? Huume-Suomen historia: neljä tv-dokumenttia ja neljä verkkodokumenttia.

Huume-Suomen historia: Kannabis

Kannabista on hyödynnetty Suomessa jo esihistoriallisella ajalla. Miten hamppu sensuroitiin Kalevalasta? Ketkä käyttivät kannabista nautintoaineena jo 1800-luvun lopulla? Milloin kannabiksen myynti apteekeissa loppui?

Huume-Suomen historia: Yskänlääkkeet

Yskänlääkkeillä on kautta historian lievitetty muutakin kuin yskää. Mitä sisälsivät apteekin astmasavukkeet? Minkä yskänlääkkeen käytöstä narahti hiihtäjä Jari Isometsä? Mikä sai virolaiset taideopiskelijat kiipeilemään seinille ja rakentamaan pesää?

DOCVENTURESIN NELOSKAUDEN LEFFAT

Festareilla

Dokumentit somessa

Uusimmat sisällöt - Dokumentit

 • Hipsterin valloittama talo Englannissa kanaalin varrella

  Citizen Love -dokumentin ensi-ilta Englannissa oli menestys

  Lauri Love dokkarin ensi-ilta Englannissa oli menestys

  Citizen Love -dokumenttielokuvan näytös Lontoossa pidettiin hipsterien valloittamassa Hackney Wickissä. Elokuvan tekijät Raimo Uunila ja Lauri Danska seikkailivat hipsterien mukana ja raportoivat tunnelmista paikan päältä.

 • Dokumentti Afrikan tähti -pelin keksijästä, Kari Mannerlasta, piirtää riemukkaan kuvan luovasta ja kekseliäästä miehestä.

  Muisti: Kuka keksi Afrikan Tähden?

  Kekseliäs nuorimies kehitti ilmiömäisen lautapelin.

  Dokumentti Afrikan Tähti -pelin keksijästä, Kari Mannerlasta, piirtää riemukkaan kuvan luovasta ja kekseliäästä miehestä.