Mistä on kyse?

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Sillä aikaa kun liima kuivuu46

...Mutta voi ajatella omia asioita ja katsella katonrajassa olevia kipsikoristeita tai laskea montako kuvioa on tapetissa tai millaiset korvat kenelläkin paikallaolijalla, tai miettiä miten näyttää surkuhupaisalta labradorinnoutaja kun kyykistyy takajalat vähän levällään taloyhtiön nurmikolle tarpeilleen hän...

Julkaistu

Poimintoja aiheesta Koti

Näin korjaat itse vetoketjun

Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

Julkaistu

Kuorinta-aine ja tee sitruunankuoresta Strömsön ohjeella5

Usein sitruunasta puristetaan vain mehu ja kuori heitetään pois, vaikka suurin osa sitruunan terveyshyödyistä on juuri kuoressa. Tässä ohjeet teehen ja sitruunakuorintaan. Strömsön Alexandra pitää entisaikojen tavasta käyttää raaka-aineet mahdollisimman tarkkaan.

Julkaistu

Poimintoja aiheesta Vanhemmuus

Kotimaisia lastenvaatteita löytyy sittenkin!10

MOT-ohjelman nostama Reima-vaatemerkin ravisteli käsitystämme lastenvaatteiden kotimaisuudesta ja hetken aikaa näytti siltä, ettei Suomesta löydy yhtään oikeasti kotimaista lastenvaatemerkkiä. Kotimaisuus on suomalaisille vanhemmille tärkeä peruste vaatteen ostovalinnassa. Melli EcoDesignin lastenvaatteet ovat niin kotimaisia kuin mahdollista.

Julkaistu
Tyttö kävelee niityllä aikuisen kanssa.

Yksinkö hoituu? 39

Äiti, joka muutti bussilla numero 96 koko omaisuutensa – tavara kerrallaan. Äiti, jonka ainoa yksityinen hetki on vessassa – jos aina sielläkään. Äiti, joka makaa hammaslääkärin tuolilla ja heiluttaa rauhoitellen toisella kädellä rattaissa itkevää lasta. Äiti, joka joutuu ottamaan gynekologille tai jopa synnytykseen lapset mukaansa, koska ei ole ketään, joka lapsia voisi sillä aikaa hoitaa.

Julkaistu
Vauvan käsi äidin kädessä.

Lapset syntyivät, minä hävisin 28

Halusin äidiksi. Se ei ollut suuri unelma tai tavoite, enemmänkin oletusarvo. Kun minusta sitten tuli äiti, hukkasin itseni vanhemmuuteen ja aloin toteuttamaan niitä asioita, joita luulin, että vanhempana kuului tehdä. Vauvan kylkiäisenä saa huimat tunneöverit: vastuu, rakkaus, hellyys, sääli, suojelu, väsymys, turhautuminen, loputon kärsivällisyys ja yhtäkkiä yllättävä kärsimättömyys täyttävät vanhemman ja on lähes ihme, ettemme pullistu vappupalloiksi tunneheliumista.

Julkaistu , päivitetty

Kaikkein kivointa on olla yhdessä 35

Perheeseen syntyy lapsi, joka on toivottu ja haluttu. Häntä pidetään pienenä ihmeenä. Vauvaa kuljetetaan baby-biosta vauvauinnin kautta muskariin. Ostetaan kävelytuoli, konttauskypärä ja kehitystä edistäviä leluja. Beethovenia kuunnellaan, jotta lapsen matemaattinen äly kehittyy. Mutta mitä lapsi haluaa?

Suvaitsevaisuutta pienten patojen korville, pyydän 4

Aikuistuessaan lapset oppivat omista kokemuksistaan ja muokkaavat mielipiteensä itse, mutta vanhempien, isovanhempien tai perhetuttujen asenteiden vaikutusta ei voi vähätellä. Kun lipsauttelemme omia ennakkoluulojamme puolihuolimattomasti, nappaavat lapset ne itsestäänselvyyksinä tai totuuksina.

Poimintoja aiheesta Terveys

Muistihäiriöisen apuvälineet

Muistihäiriöisille ja heidän omaisilleen on valitettavan vähän tietoa apuvälineistä, joilla tukea ajattelua, muistia ja oppimista. Oikein valitut apuvälineet tukevat muistisairaan aktiivisuutta ja itsenäisyyttä luomalla turvaa ja varmuutta päivittäiseen toimintaan.

Julkaistu

Uusimmat jutut

Poimintoja aiheesta Ruoka

Saunaruokaa Strömsöstä

Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla – näillä ohjeilla saat sekä rentouttavat löylyt että maittavan aterian. Valitse joko makea lohinyytti tai pippurinen kaslerinyytti ja tarjoa lisukkeeksi yksinkertaista vihersalaattia, johon voit käyttää vaikkapa villiyrttejä. Saunaruokaa Strömsöstä, ole hyvä.

Julkaistu

Eroon vehnästä!

Laskemme kaloreita ja pudotamme painoa. Tiedämme terveellisestä ruokavaliosta enemmän kuin koskaan, liikumme paljon, mutta silti lihomme ja olemme sairaita. Yhdysvaltalainen sydänlääkäri William Davis osoittaa hiljattain suomennetussa Eroon vehnästä -teoksessa, että syyllinen on vehnä. Mitä sanovat suomalaiset asiantuntijat?

Julkaistu

Poimintoja aiheesta Tyyli

Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen. Viihdelehdistön välittämässä kuvassa kauneusleikkaus merkitsee useimmiten rintojen suurennusta, käytännössä silikoni-implantteja. Minna Klintrupin, 47, ensimmäinen leikkaus oli kuitenkin rintojen pienennys.

Julkaistu
Loukkantunut naine tehtaan raunioissa.

Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?1

Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Julkaistu

Poimintoja blogeista

Maatuskan mitoissa

Repaleinen ryhdistäytymishanke alkoi, kun Eve Mantu mittasi vyötärönsä. 100 cm. Oppisikohan sitä liikkumaan ja syömään? Äläkä sinä karkkipussi huutele mitään siellä! Hys!

Virkattu Tähtien sodan hahmo Yoda

Tee tai älä tee, yrittämistä ei ole5

Jedi-mestari Yodan viisaus ja söpöys sai innostumaan! Tähtien sodan filosofinen hahmo on järjestyksessä toinen virkkaamani saagaan kuuluva hahmo.

Julkaistu

Nappituntuma-blogi

Nappituntuma

Graafikko Kati Tavilampi näkee ympärillään koko ajan kaikkea äärettömän innoittavaa. Pieniä ja suuria asioita, jotka konkretisoituvat kotona, jalostuvat uusiksi ideoiksi tai ilahduttavat pelkällä olemassaolollaan. Inspiraation hetki lyö!

Betonivaluruukkujen teko

Betonipitsiä pihalle5

Vanhoista pitsiliinoista saa aikaan vaikka mitä, jopa niistä kahvinkellastamistakin. Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni betonin valamista. Kuvioin ruukun pinnan vanhalla pitsiverhon palasella. Siisti sisänäpertely vaihtui ulkohommiin kevätauringossa.

Julkaistu
Unikon nuppu

Kesäkukat ja joutilaisuus

Luovuus syntyy vain joutilaisuudessa. Jos jatkan vielä hetken tätä rataa, täytyy kohta alkaa varoa ettei päänuppi kuumene kaikista hienoista ideoista. Tai ehkä otan riskin ja ihailen vielä hetken unikoita, akileijoja ja kurjenmiekkoja...

Julkaistu

Laitakaupungin kanat -blogi

Omien kanojen munia

Kanat eivät kauaa pidätelleet lahjojaan ja Laitakaupungin kanalasta on tullut täysin omavarainen munien suhteen.

Julkaistu , päivitetty
kana valjaissa

Kuinka ulkoiluttaa kanoja kaupungissa? 1

Herkullinen nurmikko vihertää kanalan verkon takana. Miten kanoja voi ulkoiluttaa pihalla jossa ei ole aitoja? Testissa valjaat, talutusnuora, metalliverkko ja lehtikompostori.

Julkaistu , päivitetty
Kana nimeltä Luumu

Esittelyssä Luumu-kana

Mikä on kiiltävän musta, nimeltäänkin syötävä, pitkäkyntinen ja nokkava?

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • Tiina Koskela-Rasila, Hilla Blomberg, Kimmo Rasila
  Julkaistu . Päivitetty

  Aamusydämellä: Irti riippuvuuksista

  Pelaaminen ja päihteet koukuttivat Kimmo Rasilan jo nuorena. Häpeä ja velat ajoivat hänet yrittämään itsemurhaa, jopa 13 kertaa. Vaimo Tiina Rasila pysyi miehensä rinnalla läpi pahimpienkin hetkien. Pariskunta pääsi lopulta yhdessä kuntoutukseen, josta alkoi uusi elämä. Kimmon syöksykierre oli jo alkanut, kun hän tapasi Tiinan.

 • Inhimillinen tekijä YLE TV1 perjantai 05.09.2014 Hauraampi keho, vahvempi henki. Miten kiitollisuus tekee hyvää ihmiselle? Anne Flinkkilän vieraina kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari K
  Julkaistu . Päivitetty

  Inhimillinen tekijä - Miten kiitollisuus tekee hyvää ihmiselle?

  Syyskauden avaa 5.9 ohjelma, jossa Anne Flinkkilän vieraina ovat kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, perheneuvoja, tietokirjailija Kaija Maria Junkkari ja muusikko, matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas. He puhuvat siitä, mitä kiitollisuus ja onnellisuus oikein ovat. Vieraamme haluavat muistuttaa, että nyt ei puhuta mistään söpöistä ja lällyistä tunteista, vaan vahvoista ja dynaamisista tunteista, joiden vaaliminen vaatii myös kipeitä ratkaisuja elämässä.

 • Näyttelijä Sara Paavolainen vaalimainoskuvassa
  Julkaistu . Päivitetty

  Sara Paavolainen: Äitimuotokuvallani pitäisi olla kahdeksan kättä

  Millainen kuva ilmentäisi Sara Paavolaisen tapaa olla äiti?

 • Petteri Sihvonen on Yle Puheen ohjelmassa Lindgren & Sihvonen
  Julkaistu . Päivitetty

  Petteri Sihvonen: Urheilupuhetta Yle Puheella

  Äkkiä vilkaisten minulla ja räppäri Tommy Lindgrenillä ei pitäisi oleman mitään sen kummempaa kosketuspintaa urheilua koskettelevan radio-ohjelman pitimiksi. No, vasta aika näyttää, olivatko Yle Puheen Jonna Ferm ja Olli Junes oikeassa, kuin yhyttävät meidät Lindgrenin kanssa yhteen ja samaan radiostudioon.

 • Professori Dumbledore nukkena Harry Potter -studiokierroksella Englannissa
  Julkaistu .

  Puristaako työ liikaa? Myönnä itsellesi vartin saikku!1

  Huijaa itseäsi jaksamaan. Anna itsellesi varttitunnin mittainen huilitauko keskelle kiireistä päivää.

 • Etana
  Julkaistu . Päivitetty

  Musiikkia arkkitehtuurin ja puutarhanhoidon väliltä. Avaruusromua 13.7.2014

  Musiikkia arkkitehtuurin ja puutarhanhoidon väliltä. "Tahdon tehdä musiikkia, joka on lähes paikallaan pysyvää, tahdon tehdä jotakin joka muuttuu hitaasti kaiken aikaa, mutta ei välttämättä mene mihinkään", sanoo englantilainen Brian Eno. Avaruusromussa kuunnellaan hänen ambient-musiikkiaan viideltä vuosikymmeneltä, 1970-luvulta 2010-luvulle

 • Teatteriohjaaja Jussi Parviainen
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Hulluus ja kuolema

  Jussi Parviainen ei pelkää kuolemaa eikä hulluutta. Ivan Puopolo tapasi Parviaisen tyhjässä Lapinlahden mielisairaalassa, joka muistuttaa erehdyttävästi Overlook-hotellia elokuvasta Hohto. 2011.

 • Riikka-Maria
  Julkaistu . Päivitetty

  Vapaa pudotus

  Riikan elämä oli lähellä päättyä liitovarjo-onnettomuuteen Ranskan vuoristossa. Sairaalavuoteella hän alkoi suunnitella tulevaisuuttaan tietämättä pystyisikö enää koskaan kävelemään.

 • laatta puton penkissä
  Julkaistu . Päivitetty

  Puton muistolle

  Mitä puiston penkillä istuva ukonrähjä merkitsee kyläyhteisölle?

 • Kuvakaappaus Henry Wuorila-Stenbergin maalauksesta.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Olemisen sietämätön keveys

  Taidemaalari Henry Wuorila-Stenberg tunnetaan armottomasta sekoilusta. Toukokuussa 2013 hän oli kuitenkin kirjoittanut kirjan elämästään ja merkitysten etsimisestä.

 • Kirjailija Kari Hotakainen.
  Julkaistu . Päivitetty

  Strada-arkisto: Kari Hotakainen kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen

  Kari Hotakainen loukkaantui vuonna 2012 vakavasti auto-onnettomuudessa. Tuo kokemus siivilöityi uuteen romaaniin Luonnon laki. Juttu alkusyksystä 2013.

 • Stradan Ivan Puopolo, taustalla metsä
  Julkaistu . Päivitetty

  Strada-arkisto: Sairas – ja luova

  Minkälainen luovuuden lähde vaikea sairaus on? Miten yhdistyvät kuvallinen ja sanallinen ilmaisu ja pelottava, ahdistava epilepsiakohtaus? Strada selvitti.

 • Julkaistu . Päivitetty

  Perhesalaisuus vie voimia

  Millaista on elää vuosikymmeniä avioliitossa, jossa toisen osapuolen homoseksuaalisuutta pitää peitellä? Tai miettiä aikuisikään asti oman isänsä henkilöllisyyttä? Lauraliisa Pitkänen kertoo Inhimillisessä tekijässä 40 vuotta kestäneestä avioliitostaan homomiehen kanssa. Kukaan pariskunnan ulkopuolella ei tiennyt totuutta, kunnes 69-vuotiaana Lauraliisa erosi ja paljasti asian muille. Näyttelijä Pauliina Hukkanen puolestaan eli koko lapsuutensa kahden äidin kanssa ja mietti, kuka hänen isänsä oli. Äiti ei sitä suostunut kertomaan. Lopulta kahden lapsen äitinä hän sai salaisuuden selville ja yllättyi rajusti.

 • Ivan Puopolo kuuntelee kampanjatiimin kokousta
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Miltä kuolema saa näyttää?

  Strada pääsi seuraamaan Yhteisvastuukeräyksen uuden saattohoitokampanjan tekemistä tammikuussa 2014. Kampanja antoi kasvot kuolemalle.

 • Nainen sadeasussa juhannussäässä
  Julkaistu . Päivitetty

  Hyvää toppahousujuhannusta 2014!

  Suomalainen osaa ottaa ilon irti roisista juhannussäästä. Kylmyydestä ja sateesta valittaminen on pelkkää silmänlumetta. Jos olemme aivan rehellisiä, hellejuhannus on lällärijuhannus.