Vapaasti ladattavaksi ja muokattavaksi

Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön 11

Filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918

Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Nyt julkaistavat videot ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa.

Julkaistu , päivitetty

Lista Top 40 – katso tv-jaksot alusta alkaen

Lista Top 40 -ohjelmasarjan juontajia ohjelman alkuajoilta.

Suomen virallinen Lista Top 40 — näin musiikkiohjelman juontajat sen muistavat

Miten juontajat muistavat ohjelman 20 vuotta myöhemmin?

Vuonna 1994 televisioon saatiin vihdoin Suomen virallista levymyyntilistaa esitellyt ohjelma. Lista Top 40 kertoi ja näytti minkälaista musiikkia suomalaiset kuuntelivat. Musiikkivideoiden lisäksi viikoittaista ohjelmaa täydennettiin haastatteluilla ja live- sekä playback-esityksillä. Mitä Listan juontajat muistavat ohjelmasta 20 vuotta myöhemmin?

Julkaistu , päivitetty

Tulkoon Rockstop!

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmas kausi vuosilta 1989–1990.

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Julkaistu
Irwin Goodman Yle TV 2:n studiolla 1988.

Rockstopin toinen vuosi31

Musiikkiohjelmasarjan toinen kausi vuosilta 1988–1989.

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Julkaistu
Rockstop"-ohjelman juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.

Rockstopin ensimmäinen vuosi13

Musiikkiohjelmasarjan ensimmäinen kausi vuosilta 1987–88.

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Julkaistu

Hittihurmosta

Katso kaikki Hittimittarit

Kasarihittien hurmosta Timo T. A. Mikkosen ja Mikko Alatalon juontamana. Alueelliset katsojaraadit eri puolilla Suomea arvioivat vuosien 1984–1988 ajanvietemusiikin tuoreimpia uutuuksia.

Julkaistu
Hittimittarin ensimmäinen juontaja Timo Torsti Antero Mikkonen (1985)

”Tämä ei sitten ole mikään Levyraati!” — kasvukipuja ja anekdootteja Hittimittarin ensimmäiseltä vuodelta1

Taustoitus Hittimittari-ohjelmasarjaan vuosina 1984–85.

Jo Hittimittarin ensimmäinen juonto kiteytti ohjelmasarjan idean: kaikilla on mahdollisuus tulla suosituksi! Hittimittari todisti tämän esittelemänsä musiikin sekä ohjelmasarjana itsensä osalta. Hittimittari syöksähti Mainostelevision Levyraadin hallitsemille tv-aalloille syksyllä 1984 ja jo vuodenvaihteessa se oli noussut pieneksi hitiksi itsekin.

Julkaistu
Hittimittarin vappuohjelmaa juontava Mikko Alatalo kohottaa maljan päässään kolmionmuotoiset värikkäät silmälasit.

Mikko Alatalon isännöimä Hittimittari tarjoili kasaripopin kepeän kriittisesti8

Opas Mikko Alatalon juontamiin Hittimittareihin 1985–88

Hittimittarissa yliampuvuus kisaili tyylikkyyden kanssa, tanssipop kohtasi suomirockin ja r'n'b glam-metallin, ja alueraatien tavikset rankkasivat järjestykseen supertähtiä ja tähdenlentoja. Juohevan ironinen Mikko Alatalo juonsi "rytmisen käyttömusiikin" suosikkisarjaa vuosina 1985–1988. Ennen Alataloa ohjelman keulakuvana oli vuoden verran toiminut veteraanitoimittaja Timo T. A. Mikkonen.

Julkaistu

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Kuusamon sokea erakko ei halunnut olla muiden tiellä

Dokumentissa seurataan vuoden ajan Kuusamon Kirpistöjärven rannalle erakoituneen Voitto Käsmärannan elämää vuonna 1991. Käsmäranta oli sokea, mutta vamma ei ollut vienyt tuolloin 70-vuotiaan miehen elämänhaluja. Hän halusi selvitä yksin ilman ulkopuolisten apua.

Katunäkymä Helsingistä 1960-luvulta

Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön

Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Nyt julkaistavat videot ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa.

Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Puhu oikein kuin entisaikain suomalainen

Höhhötystä, muminointia ja muita Kouluradion puheharjoituksia

Lasten kieliä notkistettiin päristelyllä ja haukunnalla

Kouluradio tarjosi 1950- ja 1960-lukujen koululaisille runsaasti puheoppia. Opetusohjelmissa treenattiin notkeakielisyyttä mm. ammumisen, haukunnan ja päristelyn avulla. Koululogopedi Vilho Ollarannan vuonna 1957 toimittamasta Puhetaidon perusteita -sarjasta on säilynyt jälkipolville kaksi osaa.

Julkaistu
Peilikuvia-sarjan toisen jakson aloituskuva

Peilikuvia-sarja opetti ilmaisun iloa ja tekniikkaa

Ohjelmasarja puheviestinnästä ja ilmaisutaidoista

"Puhujaksi ja ilmaisijaksi ei kasva vain päätä tai ääntä harjoittamalla, ilmaisijan instrumentti on koko ruumis. Ilmaisun harjoittelu alkaa äänen ja kehon avaamisella, kontaktin etsimisellä omaan itseen. Insrumenttiaan on uskallettava käyttää." Kolmiosainen opetusohjelmasarja Peilikuvia vuodelta 1992 käsitteli puheviestintää ja ilmaisutaitoa.

Julkaistu

Sosiaali- ja terveydenhuollon vaiheita

Yö Töölön sairaalan tapaturma-asemalla 2

Elämän rujompaan puoleen tutustutaan Hannu Karpon ja Leena Hallmanin raportissa vuodelta 1968. Liikenneonnettomuuksien uhrit Töölön sairaalan tapaturma-asemalla herättävät kysymyksen, miksi autoa ei saa ajaa väsyneenä, mutta lääkäri saa leikata.

Julkaistu , päivitetty

Elokuvaklassikoita

Fennada aloitti vahvoilla naiselokuvilla

Ensimmäisissä Fennada-elokuvissa naiset olivat pääosassa

Fennada-Filmin kaksi ensimmäistä elokuvaa sijoittuivat kantaaottavasti naisten maailmaan. Ratavartijan kauniin Inkerin tarina näyttäytyi valkokankaalla uskottavana romantiikkana, sodan takia naimattomaksi jääneen Ylijäämänaisen kertomus taas piti sisällään tiukkaa moraalista pohdintaa.

Julkaistu , päivitetty

Jotunin Kultainen vasikka taipui kiitetyksi elokuvaksi 1961

Ritva Arvelo ohjasi Kultaisen vasikan elokuvaksi 1961

Ritva Arvelo ohjasi vuonna 1961 Maria Jotunin näytelmän Kultainen vasikka elokuvaksi, joka on kestänyt aikaa. Arvelo itsekin teki alalla historiaa: hän oli kaikkien aikojen neljäs suomalainen naispuolinen elokuvaohjaaja.

Julkaistu , päivitetty

Kansallistaiteilijoiden syntymästä 150 vuotta

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö

1800- ja 1900-lukujen taitteessa Tuusulanjärven seudulle syntyi taiteilijayhteisö, kun kirjailija Juhani Aho, säveltäjä Jean Sibelius ja kuvataiteilijat Pekka Halonen ja Eero Järnefelt asettuivat elämään rinnakkain rantatielle. Alue tarjosi kaivattua maaseudun rauhaa, mutta oli myös lähellä Helsinkiä.

Julkaistu , päivitetty

I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja 1

I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

I. K. Inha ikuisti ensimmäisenä 1800- ja 1900-lukujen taitteen Suomen valokuviin päästä varpaisiin. Hänen valokuviensa kulttuurihistoriallinen merkitys muun muassa Vienan Karjalan kannalta on mittaamattoman arvokas. Taiteilijana häntä ei kuitenkaan osattu omana aikanaan arvostaa.

Julkaistu , päivitetty

Sibeliaaninen lyhytfilmi Ainolan mestarista

Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Julkaistu , päivitetty

Pakolaiset sotien ja ennakkoluulojen armoilla

Ensimmäisiä Somalian ja Romanian pakolaisia vaadittiin jopa aidattaviksi

Keväällä 1990 Itä-Suomeen saapui Neuvostoliiton kautta suuri joukko pakolaisia Romaniasta ja Somaliasta. Joutsenossa ja Imatralla jotkut pelästyivät omaisuutensa ja henkensä puolesta. Säikähtäneimmät vaativat peräti pakolaisten eristämistä aitaukseen.

Julkaistu

Suomalaiset olivat valmiita avaamaan kotinsa Bosnian sodan uhreille 19921

Bosnian sota kosketti suomalaisia 1992

Jugoslavian hajoamiseen johtaneet sodat ja varsinkin Bosnian sota saivat suomalaisten auttamishalun liikkeelle. Moni oli valmis lähettämään rahaa alueelle tai jopa ottamaan sotalapsen. Ajankohtaisen kakkosen Sana sanasta -erikoisohjelma käsitteli aihetta elokuussa 1992, ja mietti miten suomalaiset voivat auttaa ja miten auttamisesta olisi eniten hyötyä.

Julkaistu

Pakolaisviha räjähti Valkealassa 1991

Valkealan vastaanottokeskuksessa räjäytettiin pommi.

Suomeen saapuvien somalipakolaisten määrän nopea kasvu talvella 1990–1991 vahvisti samalla pakolaisvastaisia asenteita. Muukalaisviha kärjistyi pelotteeksi tarkoitettuun pommi-iskuun Valkealan vastaanottoasemalle.

Julkaistu , päivitetty

Ysäri-Suomi totutteli monikulttuurisuuteen 1

Suomalaisten suhtautuminen ulkomaalaisiin.

Miten maahanmuuttajiin on suhtauduttu ja miten eri kulttuurien vaikutus näkyy Suomessa? Ensimmäiset pakolaiset tulivat 1970-luvulla, mitä heidän sopeuttamisestaan ajateltiin ja mitä siitä opittiin?

Julkaistu , päivitetty

Maahanmuuton hinta 16

Millaisia sosiaalietuuksia maahanmuuttajat saavat Suomessa ja muualla? Suomiko maailman avokätisin pakolaisten vastaanottaja? kysyy MOT-ohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Syyria suurvaltapolitiikan näyttämönä

Raportti Syyriasta vuonna 1983.

Ulkomaanraportti vie katsojan Syyriaan vuonna 1983. Ajankohtaisina aiheina ovat taloudellinen yhteistyö Neuvostoliiton kanssa, presidentti Hafez Al-Assadin vallan perusta, äärimuslimien oppositio sekä ulkopolitiikka, josta ei voi puhua puhumatta suurvaltapolitiikasta.

Julkaistu , päivitetty

Talviurheilu yllätti katsojan

Kummeli teki sketsiviihteen erittäin hyvin

"Simo ruumishuoneelta, moi"

Kolmen päivän pakastukset, yhden hinnalla.

Erikoistarjouksessa oli peräti kolmen päivän pakastus alle kahdellasadalla ja sukulaistarjous, jota kilpailijoiden oli vaikea ylittää.

Julkaistu , päivitetty

Chili con carnen kirous

Kummelin rallikatsaus

Ruotsin rallissa tilanne kiristyy. Tämä ei hätkähdytä rennosti esiintyvää rallikuskia Tommia. Myöhemmissä erikoiskokeissa vastoinkäymisiä on valitettavasti tiedossa.

Julkaistu , päivitetty

"Me on hävitty tää peli" 4

Pessimisti ei pety edes lätkässä, kuten sanottu.

Aimo Nivaska johtaa joukkuettaan suomalaisittain. Pessimisti ei pety, ei edes lätkässä. Artikkeliin on koottu kaikki valmentajagurun letkautukset.

Julkaistu , päivitetty

Selviytyjät 5

Kesän koittaessa jokin alkukantainen valtaa suuren osan suomalaisista. Mökille on päästävä vaikka väkisin. Askeettisissa oloissa piilee kuitenkin vaaroja.

Julkaistu , päivitetty

"Se oli tonnin seteli" 4

Meemisuosikiksikin noussut sketsi vuodelta 2000.

Sketsin kahvilanpitäjää näyttelevän Heikki Silvennoisen pokerinaama on myöhemmin lähtenyt elämään omaa elämäänsä internet-meeminä.

Julkaistu , päivitetty

Elävän arkiston uudistus jatkuu

Tervetuloa uudistuvan Elävän arkiston pariin. Tiesitkö, että Elävässä arkistossa on paljon tv-sarjoja ja kokonaisia ohjelmia? Olemme parantamassa Elävän arkiston ohjelmien löydettävyyttä ja tuomme kokonaiset ohjelmat katsottavaksi myös Yle Areenassa. Ensi vaiheessa voit katsoa kokeiluluonteisesti Elävässä arkistossa julkaistuja tv-sarjoja Areenan beta-versiossa

Lue lisää blogista ja anna palautetta

UMO jazzaa ja rytmittää musiikin uudeksi

Carola ja UMO

Carola vetäytyi keikkaelämästä 1970-luvun puolivälissä, mutta palasi seuraavalla vuosikymmenelle aika ajoin jazzkeikoille muun muassa UMOn solistina. Tämän yhteistyön hedelmiä tallentui myös radionauhoille.

Julkaistu
UMOn Ville ja Valle -konsertin tunnus

Ville, Valle ja kumppanit toivat 1970-luvun lastenmusaan popjazzin svengiä

Jazzmuusikko Eero Koivistoinen teki vuonna 1971 albumillisen Kirsi Kunnaksen runoihin sävellettyjä lastenlauluja. Ville ja Valle, Jussin talo ja monet muut Muusa ja Ruusa -levyn kappaleet ovat eläneet läpi vuosikymmenten eri esittäjien laulamina.

Julkaistu , päivitetty

UMO ja säveltäjien uusi musiikki

Uuden Musiikin Orkesteri on nimensä mukaisesti ollut instrumentti useiden säveltäjien uudelle musiikille. Ohessa nähdään UMO tulkitsemassa mm. Eero Koivistoisen, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Jarmo Savolaisen ja Erik Lindströmin sävellyksiä.

Julkaistu , päivitetty

Pekka Pöyry soitti soolot suoraan sydämestä

Hulisti ja saksofonisti Pekka Pöyry oli poikkeuksellisen lahjakkaana ja monipuolisena pidetty kansainvälisen tason jazzmuusikko, jota verrattiin usein Charlie Parkeriin. Kirsti Petäjäniemen dokumentissa Pöyryn kollegat muistelevat ystäväänsä. Muistikuvia siivittävät upea musiikki ja ajankuva jazzmuusikkojen työstä ja toimeentulosta 1970–80-luvuilla.

Julkaistu , päivitetty
UMO promokuva 2005

UMOn jazzia ja juhlaa Ylen äänitteillä

Ylen arkistossa on vajaa sata UMOn kanssa tehtyä musiikkiäänitettä. Elävä arkisto julkaisee näitä kantanauhoiksi kutsuttuja nauhoituksia Areenassa orkesterin 40-vuotisjuhlan kunniaksi.

Julkaistu

Radioääniä Suomen ja universumin laidalta

Äänien illoissa kuunnellaan kadonneitakin ääniä 7

Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin

Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin, höyrykoneesta Wartburgiin ja pärehöylästä hammasporaan — unohtamatta lirinää, lorinaa tai pimpahdusta. Jukka Mikkolan toimittamat Äänien illat ovat kaivaneet esiin ääniä menneisyydestä ja nykyisyydestä. Miltä maailmamme on kuulostanut? Mitkä äänet ovat kokonaan hiljenneet? Millainen on suomalainen äänimaisema?

Julkaistu

Ohjelmia embedattavaksi, valokuvia ja tehosteita ladattaviksi

Embeddausbannerikuva
Embeddausbannerikuva

Yle Arkivet

Arkivet: Tove Jansson läser Tove Jansson

Tove Janssons (1914-2001) mumintroll har spridits över hela världen och det går i dag att hitta allt från mumintvålar till kylskåpsmagneter. Här kan ni lyssna på när Tove Jansson läser ur sina böcker. Svenska Yle har ett unikt avtal med Moomin Characters som ger oss rätt att publicera muminberättelser i sin helhet.

Julkaistu , päivitetty

Metatiedot ladattavissa

Elävän arkiston ja Arkivetin metatiedot ovat nyt tarjolla koneluettavana datana, jota voi hyödyntää eri sovelluksissa.

Metatietosivu (beta)

Yle Arkistomyynti

Ota yhteys Yle Arkistomyyntiin, jos tarvitset Ylen tuottamaa sisältöä esim. ohjelmaasi, dvd-julkaisuun, näytelmään, näyttelyyn tai lehteen.

yle.fi/arkistomyynti

Arkisto-ohjelmia myös Teemalla ja Areenassa

Teeman Elävä arkisto näyttää aarteita menneisyydestä tiistai-iltaisin.

Teeman Elävä arkisto -sarja

Uusimmat sisällöt

 • Ilona Staller (Cicciolina) Ylen haastateltavana 1988.
  25.11.2015 Elävä arkisto

  Cicciolina vilautti eduskunnalle

  Italialainen pornotähti ja kansanedustaja Ilona Staller alias Cicciolina vieraili Suomessa syksyllä 1988. Hän kävi pehmoleluineen myös eduskunnassa tervehtien kollegoitaan protokollaan kuulumattomalla rinnanvilautuksella.
 • Metsurit pitämässä taukoa työstä.
  25.11.2015 Elävä arkisto

  Pöllimiesten savotta Sompion Lapin aarniometsissä

  Antero Ruuhosen ohjaamassa dokumentissa Savotta kurkistetaan Sompion Lapissa tapahtuvaan metsureiden työhön. Vuonna 1966 ilmestyneessä kuvauksessa katoavaa työläisperinnettä seurataan talvisella Savukosken savotalla, ennen kuin alueen valtasi Lokan tekoaltaan vesistö.
 • Mikko Alatalo kertoo diskokulttuurista Iltatähdessä.
  25.11.2015 Elävä arkisto

  Iltatähti sukeltaa diskon säihkeeseen

  Anna Mikko Alatalon johdattaa itsesi kimaltelevaan ja sykkivään diskokulttuuriin! Vuoden 1982 Iltatähdessä pohditaan diskon tosiolemusta.
 • Esko Mörkö (Timo Kahilainen) lukee vanhoja Jalluja.
  24.11.2015 Elävä arkisto

  Kummelin Esko Mörkö luki radiossa Jalluja ja palkkasi säämiehen

  Erotiikka on jännittävä, mutta luonteva osa lähes kaikkien ihmisten elämää. Vallankumouksellisesti tätä herkkua tarjoiltiin vuonna 1994 myös radioaalloilla. Vuorossa Kummelin Radio Yömyöhä. Äänessä monitoimimies Esko Mörkö.
 • Miehet tutkivat vaali-ilmoitusta
  23.11.2015 Elävä arkisto

  Pieneksi ja köyhäksi on turha Suomea surkutella

  Suomi on vauras maa, kunhan vain kansa puhaltaisi yhteen hiileen ja unohtaisi turhat ennakkoluulot. Näin todistellaan vuonna 1955 valmistuneessa Suomen Filmiteollisuuden elokuvassa, jolla vauhditettiin SKDL:n Eino Kilven vaalikampanjaa vuoden 1956 presidentinvaaleissa.
 • Aamiaistilaisuus Yhdysvaltojen suurlähetystössä. NKP:n pääsihteeri Leonid Brezhnev ja Yhdysvaltojen presidentti Gerald Ford keskustelevat.
  20.11.2015 Elävä arkisto

  Helsingin henki ja rikkiammuttu Etyk-sopimus

  Vuonna 1975 Suomessa sovittiin, että Euroopan rajat ovat pysyviä ja kaikki kansalaiset saavat yhtäläiset ihmisoikeudet. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssiin osallistuivat Euroopan, Yhdysvaltain ja Kanadan johtajat kylmän sodan maailmassa, mutta lämpimässä Helsingin hengessä. Kauaa ei kuitenkaan kestänyt, että konferenssin Etyk-päätösasiakirja, oli paperia vain. Jugoslavian ja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat tehneet Euroopan rajoista pysymättömiä ja mantereesta rauhattoman.
 • Miehet nostavat seinäelementtiä
  20.11.2015 Elävä arkisto

  Nyt valmistamme talon

  Sodan jälkeen tehdasvalmisteiset talopaketit tekivät vauhdilla tuloaan myös Suomeen, kun siirtoväkeä asutettiin ja kun sodan tuhoamaa asuntokantaa korvattiin uudisrakentamisella. Vuonna 1948 valmistuneessa filmissä opetetaan kädestä pitäen, miten talopaketti pystytetään ”nopeasti ja vaivatta”.
 • Anki Lindquist laulaa ohjelmassa Balladi -65.
  20.11.2015 Elävä arkisto

  Banjo kohtasi kanteleen suomifolkin potpurissa 1965

  Moderni kansanmusiikki, folk, oli vuonna 1965 nousemassa villitykseksi Suomessakin. Sen juuria, suuntauksia ja nuorta idealismia esiteltiin Balladi -65 -ohjelmassa, jota tähdittivät Hootenanny Trio, Anki Lindquist, Guldgurkorna, Kaj Järnström ja Pokelan pariskunta.
 • Liikennettä Helsingin rautatieasemalla
  20.11.2015 Elävä arkisto

  Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön

  Itsenäisyytemme ajan historiaa ja kehitysvaiheita on tallennettu runsaasti filmille. Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Nyt julkaistavat videot ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa.
  11
 • Kummelin sketsihahmot Urho Kekkonen ja Ahti Karjalainen
  19.11.2015 Elävä arkisto

  Kummeli: Kekkonen ja Karjalainen Neuvostoliitossa

  Pitkän linjan toimittajalla Jykällä on edellisilta venähtänyt pitkäksi ja siksi työpäivä pitää aloittaa kantakuppilassa hyvässä seurassa. Muistikuviensa pohjalta Jykä harmistuneena toteaa, että taisi tulla illalla mokattua.
 • Mauno Uusivirta harjoittelee maantiepyöräilyä.
  19.11.2015 Elävä arkisto

  Maantiepyöräilijä Mauno Uusivirran raastava matka olympialaisiin

  Maantiepyöräilyä pidetään yhtenä maailman raskaimmista urheilulajeista. Mauno Uusivirta saavutti lajin Pohjoismaiden mestaruuden vuonna 1975. Pian tämän jälkeen hän otti tavoitteekseen pääsyn uransa kolmansiin olympiakisoihin. Artikkelissa on katsottavissa kaksi henkilökuvaa turkulaispyöräilijästä vuosilta 1977 ja 1980.
 • Miehet asentavat kuitulevyä seinään
  18.11.2015 Elävä arkisto

  Kuitulevy on kylmän kotinne oivallinen villapaita

  Kun ulkona myrskyää, tuulee ja on kylmä, niin hyytävä viima pyrkii myös sisätiloihin. Onneksi on olemassa kuitulevy, kodin villapaita, jolla kodin saa pidettyä vähällä vaivalla lämpimänä. Kuitulevyn ansiosta vilu, nuha ja reumatismi pysyvät poissa, jos mainokseen on uskomista.
  2
 • Sokea Voitto Käsmäranta asui yksin Kuusamon Kirpistöjärven rannalla 1991.
  17.11.2015 Elävä arkisto

  Kuusamon sokea erakko ei halunnut olla muiden tiellä

  Vuonna 1991 esitetyssä dokumentissa seurataan vuoden ajan Kuusamon Kirpistöjärven rannalle erakoituneen Voitto Käsmärannan elämää. Käsmäranta oli sokea, mutta vamma ei ollut vienyt tuolloin 70-vuotiaan miehen elämänhaluja. Hän halusi selvitä yksin ilman ulkopuolisten apua.
 • Aikuislinjamainoksia.
  17.11.2015 Elävä arkisto

  Seksikuvat olivat tärkeitä miestenlehtien myynnille

  Toimittaja Marjut Reivilä analysoi vuonna 1972 radio-ohjelmassaan suomalaisia miestenlehtiä ja arvostelee näiden tarjontaa. Analyysiä täydennetään nelihenkisen raadin mielipiteillä ja lehtien edustajien haastatteluilla. Vaikuttaisi siltä, että etenkin seksi ja väkivallalla mässäilly olivat tärkeitä lehtien myynnille.
 • Kiinalaislapsia 2012
  13.11.2015 Elävä arkisto

  Kiinan yhden lapsen politiikka vanhensi ja miehisti väestön

  Kun Kiinan kansantasavalta perustettiin 1949, oli sen ihanteena väestönkasvu, joka vahvistaisi kiinalaisuutta ja taloudellista toimintaa. Muutama vuosikymmen myöhemmin kiihtyvä väestönkasvu nähtiin köyhyyttä lisäävänä ongelmana. Syntyvyyttä ryhdyttiin säännöstelemään, ja 1980-luvun kynnyksellä alettiin toteuttaa yhden lapsen politiikkaa. Sen synkkänä varjopuolena olivat arbortit, lapsikauppa, aikamiespoikien kylät ja eläkeläisten kansoittamat kaupungit. Artikkeliin kootuissa uutis- ja ajankohtaisjutuissa seurataan Kiinan yhden lapsen politiikan vaiheita.
 • Aleksander Lukka ja Niina Ollikainen
  13.11.2015 Elävä arkisto

  Kotimatka Karjalaan 50 vuoden jälkeen oli elämys

  ”Tällä kivellä minä istuin pikkupoikana kaksi vuorokautta ja odotin, että joku hakee meidät sodan jaloista pois. Isä oli sodassa etulinjassa. Meitä oli mummo, äiti ja seitsemän lasta. Eniten minua pelotti pauke, kun ei tiennyt mitä sota on.”
 • Musiikintekijä ja -tuottaja Victor Drobush
  13.11.2015 Elävä arkisto

  Venäläisen Viktor Drobyshin hittitehtaassa tehdään tähtiä

  Viktor Drobysh on venäläissyntyinen musiikintekijä ja -tuottaja, jonka sävellyksistä monet ovat Venäjällä olleet hittejä ja niiden esittäjät ovat niittäneet mainetta sekä kunniaa. Suomessakin asunut Drobysh kertoo musiikintekemisestä Venäjällä ja Suomessa Kosmos-reportaasissa vuonna 2005.
 • Valokuva-albumissa kuvia vuoden 1945 internointileiriltä.
  12.11.2015 Elävä arkisto

  Vihollisia omassa maassaan – leireille vangittujen suomalaisten tarinoita

  Jatkosodan jälkeen Suomi sopi välirauhansopimuksessa Neuvostoliiton kanssa internoivansa, eli eristävänsä vankileireille maassa oleskelevat saksalaiset ja unkarilaiset. Suomi päätti kuitenkin omin päin internoida myös saksalaisten kanssa perheen perustaneet suomalaiset naiset lapsineen. Internoidut lapset alkoivat 2000-luvulla vaatia julkisesti korvauksia kohtelustaan.
 • Poliisi-tv Extra -ohjelman logo.
  12.11.2015 Elävä arkisto

  Rikollisuus rehottaa Aurinkorannikon suljetuissa kabineteissa

  Costa del Crime, Los Petos ja Los Varkaus. Näillä nimillä kutsutaan Espanjan Aurinkorannikkoa ja sen kaupunkeja. Poliisi-TV Extra: Los Petos -raportissa vuodelta 2007 kurkistetaan suosittujen lomakohteiden Fuengirolan ja Torremolinoksen suomalaisten elämään ja alueiden nurjiin puoliin.
 • Leena Uotila (ulkomaalaisviraston päällikkö) ja Tuija Ahvonen (juontaja) sketsissä 1982.
  12.11.2015 Elävä arkisto

  Suomen rotusortojoukot torjuvat vierasmaalaisia Hukkaputkessa

  "Ulkomaalaisten sortotoimintaan" erikoistunut virasto on torjunut Suomea uhanneen 20-henkisen pakolaisvirran. Hukkaputki-viihdeohjelmassa vuonna 1982 nähty ronski Mutakuonojen maihinnousu -sketsi irvailee ajan kireälle maahanmuuttopolitiikalle.