Elokuvaklassikoita

Fennada aloitti vahvoilla naiselokuvilla

Ensimmäisissä Fennada-elokuvissa naiset olivat pääosassa

Fennada-Filmin kaksi ensimmäistä elokuvaa sijoittuivat kantaaottavasti naisten maailmaan. Ratavartijan kauniin Inkerin tarina näyttäytyi valkokankaalla uskottavana romantiikkana, sodan takia naimattomaksi jääneen Ylijäämänaisen kertomus taas piti sisällään tiukkaa moraalista pohdintaa.

Julkaistu , päivitetty

Jotunin Kultainen vasikka taipui kiitetyksi elokuvaksi 1961

Ritva Arvelo ohjasi Kultaisen vasikan elokuvaksi 1961

Ritva Arvelo ohjasi vuonna 1961 Maria Jotunin näytelmän Kultainen vasikka elokuvaksi, joka on kestänyt aikaa. Arvelo itsekin teki alalla historiaa: hän oli kaikkien aikojen neljäs suomalainen naispuolinen elokuvaohjaaja.

Julkaistu , päivitetty

Sananvapaudesta

Muhammed-pilapiirrosjupakka herätti keskustelua sananvapaudesta

Vuonna 2005 tanskalaisessa Jyllands-Posten-sanomalehdessä julkaistut Muhammed-pilakuvat johtivat laajoihin väkivaltaisiin mielenilmauksiin ympäri maailmaa. Länsimaissa korostettiin sananvapautta, islamilaiset maat vaativat anteeksipyyntöä. Kulttuurien törmäyksen syitä ja seurauksia pohtivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Julkaistu

Kohu Muhammed-pilakuvista

Kiista tanskalaislehden julkaisemista Muhammed-pilakuvista roihahti talvella 2006 ilmiliekkeihin. Muslimimaissa järjestettiin rajuja mielenosoituksia ja tanskalaistuotteet joutuivat ostoboikottiin.

Julkaistu

Kuvat ja filmit Jeesuksesta kuohuttivat mieliä maailmalla ja Suomessa 2

Muhammed-kuvien lisäksi myös Kristusta kuvaavat taideteokset ovat onnistuneet nostattamaan kiihkeitä mielenosoituksia ja sensuurivaatimuksia. Vuosituhannen taitteen kuohuttajiin kuuluivat Martin Scorsesen ja Mel Gibsonin elokuvat sekä ruotsalaisen Elisabeth Ohlsonin Ecce Homo -valokuvanäyttely. Suomessakin Jeesus-taide synnytti vastalauseita ja protestiadresseja.

Julkaistu , päivitetty

Salman Rushdie sai romaanin tähden tappotuomion

Salman Rushdien vuonna 1988 ilmestynyt satiirinen romaani Saatanalliset säkeet nostatti muslimien protesteja eri puolilla maailmaa. Iranin ajatollah Ruhollah Khomeini julisti, että Rushdie ansaitsi kuoleman ja hänen murhaajansa julistettaisiin autuaaksi marttyyriksi.

Julkaistu , päivitetty

Venäjällä kuolema kulkee sananvapauden kintereillä

Venäjä on sananvapaudelle maailman vaarallisimpia maita. Joka vuosi 40 - 50 toimittajaa pahoinpidellään ja 1- 2 toimittajaa murhataan heidän työnsä takia, eikä tekijöillä ole juurikaan kiinnijäämisen pelkoa. Venäjää pidetäänkin toimittajan työn kannalta maailman kolmanneksi vaarallisimpana maana heti Irakin ja Algerian jälkeen.

Julkaistu , päivitetty

Ihmisoikeudet Kiinassa

Kiinan lupausten ja todellisuuden ristiriita

Pekingin olympialaisten alla Kiinan johto lupasi lisätä avoimuutta ja kohentaa ihmisoikeuksia. Mutta kuinka on tosiasiassa käynyt?

Julkaistu , päivitetty

Hannu Salama lukee Juhannustansseja

Kirjailija Hannu Salama lukee otteita skandaaliromaanistaan.

Hannu Salaman vuonna 1964 ilmestynyt Juhannustanssit aiheutti kirjasodan. Kun prosessi oli lopullisesti takana, kirjailija pyydettiin television juhannusohjelmaan lukemaan otteita skandaaliromaanistaan.

Julkaistu , päivitetty
Rantahiekkan on kirjoitettu "libertad", "vapaus"

Sananvapausviikko

Teema omistaa viikon 19.–25.10. poliittisille pilapiirroksille, rohkeille bloggaajille ja muille sananvapauden mittareille. Dokumentteja, elokuvia, suoraa lähetystä sananvapausseminaarista ja Helsingin kirjamessuilta, joiden pääteemana on Venäjä. Viikko toteutetaan yhteistyössä Yle Puheen kanssa.

Julkaistu , päivitetty

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Yrittäjät torjuivat lamaa Lapissa 1991

Syyskuussa 1991 elettiin 90-luvun suuren laman toista vuotta. Kehitysaluerahasto kutsui liki 200 yrittäjää ja kansanedustajaa "henkiinjäämisseminaariin" lappilaisen rakovalkean ääreen.

Ihminen valitsee oman hyvinvointinsa, väitti Jari Sarasvuo 1990-luvulla

Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo tarjosi 1990-luvun suomalaisille oppia, jonka mukaan työelämässä menestyminen oli ratkaisevasti kiinni yksilön valinnoista. Tutkija Juha Siltalan mielestä Sarasvuon "sisäinen sankaruus" oli vain yritys mukauttaa työntekijät tehotalouden kiristyviin vaatimuksiin.

Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Pakolaiset sotien ja ennakkoluulojen armoilla

Ensimmäisiä Somalian ja Romanian pakolaisia vaadittiin jopa aidattaviksi

Keväällä 1990 Itä-Suomeen saapui Neuvostoliiton kautta suuri joukko pakolaisia Romaniasta ja Somaliasta. Joutsenossa ja Imatralla jotkut pelästyivät omaisuutensa ja henkensä puolesta. Säikähtäneimmät vaativat peräti pakolaisten eristämistä aitaukseen.

Julkaistu

Suomalaiset olivat valmiita avaamaan kotinsa Bosnian sodan uhreille 19921

Bosnian sota kosketti suomalaisia 1992

Jugoslavian hajoamiseen johtaneet sodat ja varsinkin Bosnian sota saivat suomalaisten auttamishalun liikkeelle. Moni oli valmis lähettämään rahaa alueelle tai jopa ottamaan sotalapsen. Ajankohtaisen kakkosen Sana sanasta -erikoisohjelma käsitteli aihetta elokuussa 1992, ja mietti miten suomalaiset voivat auttaa ja miten auttamisesta olisi eniten hyötyä.

Julkaistu

Pakolaisviha räjähti Valkealassa 1991

Valkealan vastaanottokeskuksessa räjäytettiin pommi.

Suomeen saapuvien somalipakolaisten määrän nopea kasvu talvella 1990–1991 vahvisti samalla pakolaisvastaisia asenteita. Muukalaisviha kärjistyi pelotteeksi tarkoitettuun pommi-iskuun Valkealan vastaanottoasemalle.

Julkaistu , päivitetty

1990-luvun Suomi maahanmuuttajan silmin

Mitä on olla ulkomaalainen Suomessa?

”Olemmeko rasisteja vai hyväuskoisia hölmöjä? Pitäisikö pakolaisten hyysääminen lopettaa vai kolkuttaville avata?” Vuosi on 1991 ja maahanmuuttokeskustelu käy kuumana.

Julkaistu , päivitetty

Maahanmuuton hinta 14

Millaisia sosiaalietuuksia maahanmuuttajat saavat Suomessa ja muualla? Suomiko maailman avokätisin pakolaisten vastaanottaja? kysyy MOT-ohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Syyria suurvaltapolitiikan näyttämönä

Raportti Syyriasta vuonna 1983.

Ulkomaanraportti vie katsojan Syyriaan vuonna 1983. Ajankohtaisina aiheina ovat taloudellinen yhteistyö Neuvostoliiton kanssa, presidentti Hafez Al-Assadin vallan perusta, äärimuslimien oppositio sekä ulkopolitiikka, josta ei voi puhua puhumatta suurvaltapolitiikasta.

Julkaistu , päivitetty

Sibeliuksen syntymästä 150 vuotta

Sibeliaaninen lyhytfilmi Ainolan mestarista

Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Julkaistu

Kummeli teki sketsiviihteen erittäin hyvin

"Simo ruumishuoneelta, moi"

Kolmen päivän pakastukset, yhden hinnalla.

Erikoistarjouksessa oli peräti kolmen päivän pakastus alle kahdellasadalla ja sukulaistarjous, jota kilpailijoiden oli vaikea ylittää.

Julkaistu , päivitetty

Chili con carnen kirous

Kummelin rallikatsaus

Ruotsin rallissa tilanne kiristyy. Tämä ei hätkähdytä rennosti esiintyvää rallikuskia Tommia. Myöhemmissä erikoiskokeissa vastoinkäymisiä on valitettavasti tiedossa.

Julkaistu , päivitetty

"Me on hävitty tää peli" 4

Pessimisti ei pety edes lätkässä, kuten sanottu.

Aimo Nivaska johtaa joukkuettaan suomalaisittain. Pessimisti ei pety, ei edes lätkässä. Artikkeliin on koottu kaikki valmentajagurun letkautukset.

Julkaistu , päivitetty

Selviytyjät 5

Kesän koittaessa jokin alkukantainen valtaa suuren osan suomalaisista. Mökille on päästävä vaikka väkisin. Askeettisissa oloissa piilee kuitenkin vaaroja.

Julkaistu , päivitetty

"Se oli tonnin seteli" 4

Meemisuosikiksikin noussut sketsi vuodelta 2000.

Sketsin kahvilanpitäjää näyttelevän Heikki Silvennoisen pokerinaama on myöhemmin lähtenyt elämään omaa elämäänsä internet-meeminä.

Julkaistu , päivitetty

Ihmisiä ja elämää Suomen saaristossa

Saaristolaiselämää aavan meren äärellä 1969

Elämä saaristossa on kamppailua luonnon kanssa

Suomen ulkosaaristossa etäisyydet ovat pitkät, mutta syyspäivän valo lyhyt. Olosuhteet karussa ja kylmässä saaristossa ovat haastavat, mutta silti siellä on pysyvää asutusta.

Julkaistu

Saaristolaiselämää Rosalassa ja Hiittisissä

Tavataan taas -ohjelmassa tutustutaan elämään saaristossa.

Saaristossa elämä saattaa olla karua ja työtäkään ei löydy helposti. Myös tavara- ja henkilökuljetukset luovat paikallisille haasteita. Tavataan taas -ohjelmassa tutustutaan Rosalan ja Hiittisen saaristokyliin sekä niiden asukkaisiin.

Julkaistu

Sopimuksen vaiheita uutis- ja ajankohtaisohjelmissa

Schengen-sopimuksen tavoitteena oli turvallinen ja vapaasti liikkuva Eurooppa

Schengen-sopimus poisti rajatarkastukset vaiheittain

Pienen luxemburgilaisen Schengenin kylän mukaan nimetty sopimus allekirjoitettiin vuonna 1985. Saksan, Ranskan, Belgian, Alankomaiden ja Luxemburgin kesken solmitun sopimuksen yksi perustavoite oli nopeuttaa tavaroiden ja henkilöiden liikkumisvapauden toteutumista. Käytännössä tämä tarkoitti passintarkastusten lopettamista alueen sisärajoilla.

Julkaistu , päivitetty

Katso koko Suomi–Ruotsi-maaottelun 90-vuotinen historia

Elävän arkiston uudistus jatkuu

Tervetuloa uudistuvan Elävän arkiston pariin. Tiesitkö, että Elävässä arkistossa on paljon tv-sarjoja ja kokonaisia ohjelmia? Olemme parantamassa Elävän arkiston ohjelmien löydettävyyttä ja tuomme kokonaiset ohjelmat katsottavaksi myös Yle Areenassa. Ensi vaiheessa voit katsoa kokeiluluonteisesti Elävässä arkistossa julkaistuja tv-sarjoja Areenan beta-versiossa

Lue lisää blogista ja anna palautetta

Hittihurmosta

Hittimittarin juontajat Timo T. A. Mikkonen ja Mikko Alatalo sekä 1980-luvun hittitähtiä

Katso kaikki Hittimittarit

Kasarihittien hurmosta Timo T. A. Mikkosen ja Mikko Alatalon juontamana. Alueelliset katsojaraadit eri puolilla Suomea arvioivat vuosien 1984–1988 ajanvietemusiikin tuoreimpia uutuuksia.

Julkaistu , päivitetty

”Tämä ei sitten ole mikään Levyraati!” — kasvukipuja ja anekdootteja Hittimittarin ensimmäiseltä vuodelta 1

Taustoitus Hittimittari-ohjelmasarjaan vuosina 1984–85.

Jo Hittimittarin ensimmäinen juonto kiteytti ohjelmasarjan idean: kaikilla on mahdollisuus tulla suosituksi! Hittimittari todisti tämän esittelemänsä musiikin sekä ohjelmasarjana itsensä osalta. Hittimittari syöksähti Mainostelevision Levyraadin hallitsemille tv-aalloille syksyllä 1984 ja jo vuodenvaihteessa se oli noussut pieneksi hitiksi itsekin.

Julkaistu , päivitetty

Mikko Alatalon isännöimä Hittimittari tarjoili kasaripopin kepeän kriittisesti 8

Opas Mikko Alatalon juontamiin Hittimittareihin 1985–88

Hittimittarissa yliampuvuus kisaili tyylikkyyden kanssa, tanssipop kohtasi suomirockin ja r'n'b glam-metallin, ja alueraatien tavikset rankkasivat järjestykseen supertähtiä ja tähdenlentoja. Juohevan ironinen Mikko Alatalo juonsi "rytmisen käyttömusiikin" suosikkisarjaa vuosina 1985–1988. Ennen Alataloa ohjelman keulakuvana oli vuoden verran toiminut veteraanitoimittaja Timo T. A. Mikkonen.

Julkaistu , päivitetty

UMO jazzaa ja rytmittää musiikin uudeksi

Carola ja UMO

Carola vetäytyi keikkaelämästä 1970-luvun puolivälissä, mutta palasi seuraavalla vuosikymmenelle aika ajoin jazzkeikoille muun muassa UMOn solistina. Tämän yhteistyön hedelmiä tallentui myös radionauhoille.

Julkaistu
UMOn Ville ja Valle -konsertin tunnus

Ville, Valle ja kumppanit toivat 1970-luvun lastenmusaan popjazzin svengiä

Jazzmuusikko Eero Koivistoinen teki vuonna 1971 albumillisen Kirsi Kunnaksen runoihin sävellettyjä lastenlauluja. Ville ja Valle, Jussin talo ja monet muut Muusa ja Ruusa -levyn kappaleet ovat eläneet läpi vuosikymmenten eri esittäjien laulamina.

Julkaistu , päivitetty

UMO ja säveltäjien uusi musiikki

Uuden Musiikin Orkesteri on nimensä mukaisesti ollut instrumentti useiden säveltäjien uudelle musiikille. Ohessa nähdään UMO tulkitsemassa mm. Eero Koivistoisen, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Jarmo Savolaisen ja Erik Lindströmin sävellyksiä.

Julkaistu , päivitetty

Pekka Pöyry soitti soolot suoraan sydämestä

Hulisti ja saksofonisti Pekka Pöyry oli poikkeuksellisen lahjakkaana ja monipuolisena pidetty kansainvälisen tason jazzmuusikko, jota verrattiin usein Charlie Parkeriin. Kirsti Petäjäniemen dokumentissa Pöyryn kollegat muistelevat ystäväänsä. Muistikuvia siivittävät upea musiikki ja ajankuva jazzmuusikkojen työstä ja toimeentulosta 1970–80-luvuilla.

Julkaistu , päivitetty
UMO promokuva 2005

UMOn jazzia ja juhlaa Ylen äänitteillä

Ylen arkistossa on vajaa sata UMOn kanssa tehtyä musiikkiäänitettä. Elävä arkisto julkaisee näitä kantanauhoiksi kutsuttuja nauhoituksia Areenassa orkesterin 40-vuotisjuhlan kunniaksi.

Julkaistu

Radioääniä Suomen ja universumin laidalta

Äänien illoissa kuunnellaan kadonneitakin ääniä 7

Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin

Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin, höyrykoneesta Wartburgiin ja pärehöylästä hammasporaan — unohtamatta lirinää, lorinaa tai pimpahdusta. Jukka Mikkolan toimittamat Äänien illat kaivavat esiin ääniä menneisyydestä ja nykyisyydestä. Miltä maailmamme on kuulostanut? Mitkä äänet ovat kokonaan hiljenneet? Millainen on suomalainen äänimaisema?

Julkaistu

Ohjelmia embedattavaksi, valokuvia ja tehosteita ladattaviksi

Embeddausbannerikuva
Embeddausbannerikuva

Yle Arkivet

Arkivet: Tove Jansson läser Tove Jansson

Tove Janssons (1914-2001) mumintroll har spridits över hela världen och det går i dag att hitta allt från mumintvålar till kylskåpsmagneter. Här kan ni lyssna på när Tove Jansson läser ur sina böcker. Svenska Yle har ett unikt avtal med Moomin Characters som ger oss rätt att publicera muminberättelser i sin helhet.

Julkaistu , päivitetty

Metatiedot ladattavissa

Elävän arkiston ja Arkivetin metatiedot ovat nyt tarjolla koneluettavana datana, jota voi hyödyntää eri sovelluksissa.

Metatietosivu (beta)

Yle Arkistomyynti

Ota yhteys Yle Arkistomyyntiin, jos tarvitset Ylen tuottamaa sisältöä esim. ohjelmaasi, dvd-julkaisuun, näytelmään, näyttelyyn tai lehteen.

yle.fi/arkistomyynti

Arkisto-ohjelmia myös Teemalla ja Areenassa

Teeman Elävä arkisto näyttää aarteita menneisyydestä tiistai-iltaisin.

Teeman Elävä arkisto -sarja

Uusimmat sisällöt

 • Vauvanukke.
  12.10.2015 Elävä arkisto

  Saako lääkäri kieltäytyä tekemästä aborttia?

  Kristillisdemokraatit-puolueen lakialoite vaati vuonna 2013 lääkäreille oikeutta kieltäytyä abortin tekemisestä eettisiin syihin vedoten. A-studion keskustelussa lakialoitteen puolesta puhuivat puolueen puheenjohtaja ja sisäasianministeri Päivi Räsänen sekä aborteista kieltäytyvä gynekologi Sari Tanus. Aloitteen vastustajina ohjelmassa esiintyivät kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ja gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Mäenpää.
  3
 • Naiset nipunvedossa -perinnenäytös Heinävedellä Varistaipaleen kanavalla 2004
  09.10.2015 Elävä arkisto

  Naiset tukkinippuja kiskomassa Varistaipaleen kanavalla

  Heinävedellä Varistaipaleen kanavassa kiskottiin tukkinippuja naisvoimin vielä 1960-luvulla. Eteläsavolaisen Varistaipaleen kylän nipunvetäjät olivat Suomen ainoat naiset tukkilaisten miehisessä ammattikunnassa. Kesällä 2004 kamera taltioi naisten nipunvetonäytöksen ja muisteluita.
 • Töölöntorilla Helsingissä
  09.10.2015 Elävä arkisto

  Tasaverokeskustelu asetti tasavertaisuuden ja hyvinvointiyhteiskunnan vastakkain

  Tasaveron käyttöönottoa ansiotulojen verotuksessa väläyteltiin Suomessa useaan otteeseen 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Aiheesta keskusteltiin laajasti niin eettis-moraalisesta kuin taloudellis-poliittisesta näkökulmsta myös useissa Yleisradion ajankohtaisohjelmissa.
  1
 • Bingokuponki täyttyy SM-kisoissa 1989.
  09.10.2015 Elävä arkisto

  Bingon SM-kisat miteltiin arvokkaissa puitteissa

  Suomen bingopelaajien kerma kokoontui vuonna 1989 Helsinkiin kilpailemaan huutolajin paremmuudesta. Dopingtestit suoritettiin jo kisapaikkana toimineen Finlandia-talon ulko-ovella.
 • Otsikoita "Nilsiän öljysheikistä" Tauno Kuosmasesta Hymy-lehdessä 1987.
  09.10.2015 Elävä arkisto

  Nilsiän öljyšeikin ihmeseerumi paransi kaiken

  "Nilsiän öljyšeikkinä" tunnettu omalaatuinen savolaisyrittäjä kehitti kotitekoisesta voiteluöljystään myös hämmästyttävän yleislääkkeen. Radiomafian haastattelussa 1992 hän lupasi sen parantavan muun muassa sokeritaudin, syövän ja aidsin.
 • Makupalojen uunimakkara, jossa pestoa ja mozzarellaa.
  08.10.2015 Elävä arkisto

  Makupaloissa syntyy euroruokaa lenkkimakkarasta, mozzarellasta ja pestosta

  Makupaloissa yhdistellään kotimaista lenkkimakkaraa ja välimerellistä mozzarellaa sekä pestoa. Tämä tarjoillaan rosepippurilla maustetulla spaghetilla. Koko komeus kevennetään itsetehdyllä, lorauksen valkoviiniä sisältävällä, tomaatti-valkosipulikastikkeella. Lopputuloksena syntyy kansainvälistä euroruokaa.
  1
 • Kuuluttaja Pentti Fagerholm lukemassa tiedotteita.
  08.10.2015 Elävä arkisto

  Merisää on radiotiedotteiden klassikko

  Yksi radion tunnetuimmista ja seuratuimmista tiedotteista on merisää. Viisi kertaa päivässä lähetettävä säätiedotus merenkulkijoille on samalla yksi pisimpään ohjelmistossa ollut tiedotus. Merisään mittauksesta ja tiedotteen tekemisestä vastaa ilmatieteen laitos. Se on osa Yleisradion viranomaistiedottamista.
  2
 • Kurdi-isä lapsensa kanssa talvisella pihalla Suomessa
  06.10.2015 Elävä arkisto

  Lasten turvallisuus oli kurdiperheelle tärkeintä

  Millaista on paeta kotimaastaan ja asua pakolaisena Suomessa? Ohjelma vuodelta 1995 kertoo kahdesta kurdiperheestä, jotka ovat tulleet Suomeen Iranista ja Turkista. Arkeen kuuluu muun muassa töitä pizzeriassa ja huolia kotimaan tilanteesta.
 • Ilkka Saari juontaa, taustalla rikottu ikkuna.
  06.10.2015 Elävä arkisto

  Rasismi roihahti liekkiin Tampereen polttopulloiskuissa 1989

  Kytevä muukalaisviha muuttui järjestelmällisiksi terroriteoiksi kesällä 1989, kun Tampereella alkoi kokonainen sarja maahanmuuttajiin kohdistettuja murhapolttoiskuja. Ulkomaalaisvastaisen ilmapiirin rohkaisemisesta syytettiin julkisuudessa myös Suomen maaseudun puoluetta.
  4
 • Kultainen vasikka (1961).
  06.10.2015 Elävä arkisto

  Jotunin Kultainen vasikka taipui kiitetyksi elokuvaksi 1961

  Ritva Arvelo ohjasi vuonna 1961 Maria Jotunin näytelmän Kultainen vasikka elokuvaksi, joka on kestänyt aikaa. Arvelo itsekin teki alalla historiaa: hän oli kaikkien aikojen neljäs suomalainen naispuolinen elokuvaohjaaja.
 • Ratavartijan kaunis Inkeri (1950).
  06.10.2015 Elävä arkisto

  Fennada aloitti vahvoilla naiselokuvilla

  Fennada-Filmin kaksi ensimmäistä elokuvaa sijoittuivat kantaaottavasti naisten maailmaan. Ratavartijan kauniin Inkerin tarina näyttäytyi valkokankaalla uskottavana romantiikkana, sodan takia naimattomaksi jääneen Ylijäämänaisen kertomus taas piti sisällään tiukkaa moraalista pohdintaa. Ensimmäisinä ohjaajina puikkoihin pääsivät Hannu Leminen ja Roland af Hällström.
 • Sana sanasta -ohjelmassa keskusteltiin Jugoslavian hajoamissotien pakolaisista 1992
  05.10.2015 Elävä arkisto

  Suomalaiset olivat valmiita avaamaan kotinsa Bosnian sodan uhreille 1992

  Jugoslavian hajoamiseen johtaneet sodat ja varsinkin Bosnian sota saivat suomalaisten auttamishalun liikkeelle. Moni oli valmis lähettämään rahaa alueelle tai jopa ottamaan sotalapsen. Ajankohtaisen kakkosen Sana sanasta -erikoisohjelma käsitteli aihetta elokuussa 1992, ja mietti miten suomalaiset voivat auttaa ja miten auttamisesta olisi eniten hyötyä.
  1
 • Jari Sarasvuo, Timo Harakka ja Juha Siltala keskustelevat.
  05.10.2015 Elävä arkisto

  Ihminen valitsee oman hyvinvointinsa, väitti Jari Sarasvuo 1990-luvulla

  Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo tarjosi 1990-luvun suomalaisille oppia, jonka mukaan työelämässä menestyminen oli ratkaisevasti kiinni yksilön valinnoista. Tutkija Juha Siltalan mielestä Sarasvuon "sisäinen sankaruus" oli vain yritys mukauttaa työntekijät tehotalouden kiristyviin vaatimuksiin.
  3
 • Anni Hynynen
  05.10.2015 Elävä arkisto

  Kuppari päästää pahat veret pois

  ”Puukon pitää olla terävä, jos mielii nahan halkaista ja pahan veren porrauttaa pois”, sanoo kupparimummo Anni Hynynen Nilsiästä. Erityinen teho kuppausveitseen saadaan, jos veitsi valmistusvaiheessa karkaistaan aviottoman ensisynnyttäjän maidossa.
  1
 • Juutinrauman silta rakenteilla
  02.10.2015 Elävä arkisto

  Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

  Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman ylittävän sillan rakentamishanke peruttiin useita kertoja 1990-luvun aikana. Siltatöiden aloittamista jarrutettiin mm. epäselvien ympäristövaikutusten vuoksi. Visioinnissa ja vastustuksessa oli suomalaisillakin sormensa pelissä. Valmistuttuaan Juutinrauman silta sujuvoitti työ- ja matkailuliikennettä sekä kuljetuksia, mutta muodostui myös Tanskan ja Ruotsin ulkomaalaispolitiikan vedenjakajaksi.
 • Mies sököpöydässä
  02.10.2015 Elävä arkisto

  Skandinavian parhaat sökömiehet nokittelivat laivalla

  "Mikä saa pelimiehen jättämään lähimmäisensä joulupyhien alla ja suuntaamaan risteilylle? Haluaako hän kenties sivistyneesti pelata hieman uhkaa?" Ruotsinlaivalla miteltiin joulukuussa 1990 avopokerin eli sökön Scandinavian Open -turnaus. Suurimmilla panoksilla pelattiin kilpapöytien ulkopuolella.
 • Pommin särkemä ikkuna Valkealan vastaanottokeskuksessa.
  02.10.2015 Elävä arkisto

  Pakolaisviha räjähti Valkealassa 1991

  Suomeen saapuvien somalipakolaisten määrän nopea kasvu talvella 1990–1991 vahvisti samalla pakolaisvastaisia asenteita. Muukalaisviha kärjistyi pelotteeksi tarkoitettuun pommi-iskuun Valkealan vastaanottoasemalle 7. tammikuuta 1991.
 • Mies keittää pontikkaa vessassa.
  02.10.2015 Elävä arkisto

  Pontikkaa kotipoltettiin 1970-luvulla kerrostaloissa

  Tislauslaitteiden kysynnän arveltiin olleen Suomessa korkeimmillaan Alkon lakon aikana keväällä 1972. Epävirallisen, mutta arvovaltaisen tahon mukaan yksin Porissa ehdittiin myydä vajaan kahden kuukauden lakon aikana peräti 4000 tislauslaitteistoa. Johtivatko jäljet pontikkatehtaalle? Länsi-Suomen vartti -ohjelma päätyi porilaiseen yksityisasuntoon.
 • Juan ja Eva Peron tervehtivät yleisöä virkaanastujaisjuhlassa 1952
  01.10.2015 Elävä arkisto

  Peronismi eli Argentiinan kolmas tie

  Juan Perón nousi vuonna 1946 kansansuosikkina ja työläisten oikeuksien puolustajana presidentiksi. Hänen politiikastaan syntyi ideologia, joka ei ollut aivan kapitalistinen, mutta ei sosialistinenkaan. Se flirttaili fasismilla ja paransi työläisten asemaa. Peronismia on sanottu politiikan kolmanneksi tieksi, ainutlaatuisesti argentiinalaiseksi ideologiaksi, joka voimistui ja uudistui 2000-luvulla.
 • Kalastaja liukuu veneellä rannan tuntumassa.
  01.10.2015 Elävä arkisto

  Saaristolaiselämää aavan meren äärellä 1969

  Suomen ulkosaaristossa etäisyydet ovat pitkät, mutta syyspäivän valo lyhyt. Olosuhteet karussa ja kylmässä saaristossa ovat haastavat, mutta silti siellä on pysyvää asutusta. Syyssaaristo: ihmisiä avomeren partaalla -ohjelmassa vuodelta 1969 tutustutaan ulkosaaristolaisten elämään.