Pertti Kurikan Nimipäivät soittaa aitoa punkia 3

Pertti Kurikan Nimipäivät perustettiin kehitysvammaisille suunnatulla työpajalla vuonna 2009. Yhtyeen soitanta on kantaaottavaa, kovaäänistä, nopeaa ja vihaista eli aitoa punkia.

Julkaistu , päivitetty

Nuoruutesi soundtrack?

Ohimennen-ohjelman logo Kuusiston linnan raunioilla

Ohimennen sai musiikkitähdet hupsuttelemaan 1

Ohimennen on ehkä 1960-luvun muistetuin pop-ohjelma. Ohjelman juontajina toimivat Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Markku ”Mape” Veijalainen.

Julkaistu
Kim Wilde The Second Time -musiikkivideolla 1984

Matkaa Hittimittarilla vuoteen 1984 1

Timo T. A. Mikkonen johdattelee katsojat joulun 1984 listahitteihin ja kuumimpiin musavideoihin. Uutena tulokkaana listalla Kim Wilde.

Julkaistu , päivitetty

Top 40 Lista 1994

Joulukuun 1994 listalla oli grungea ja kokoelmia. Nousussa olivat mm. Nirvana, Pearl Jam ja Aerosmith.

Julkaistu , päivitetty

Elävä arkisto uudistuu

Tervetuloa uudistuvan Elävän arkiston pariin. Ensimmäisessä vaiheessa näkyviä uusia ominaisuuksia ovat parempi mobiilikäyttö, uudistettu haku ja visualisoitu selailumahdollisuus.

Lue lisää blogista ja anna palautetta

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Uutta valoa jääkärihistoriaan — näin he itse sen kertoivat15

Elävä arkisto on julkaissut kolmasosan mittavasta jääkärihaastatteluiden kokoelmasta, jonka olemassaolo ei ole aiemmin ollut yleisesti tiedossa. Harvinaisten haastattelujen ansiosta pääsemme kuulemaan, miten aikansa radikaalit, jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915-1916 lähteneet miehet kertovat itse vaiheistaan. Millaiseksi he arvioivat jääkäriliikkeen merkityksen 50 vuotta itsenäistymisen jälkeen?

Julkaistu

100 vuotta syntymästä

Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Hiihdon MM – välähdyksiä vuosikymmeniltä

Hiihtäen lomalla

Lappi – lupausten maa

Lapin monipuolinen luonto on vetänyt matkailijoita puoleensa ammoisista ajoista asti. Verkkainen erämaamatkailu on sittemmin muuttunut massaturismiksi. Mainoselokuva vuodelta 1958 esittelee ruskan värejä, lumen sävyjä, matkailua ja teollista kasvua.

Julkaistu , päivitetty

Hankien hurmaa Keuruulla 3

Elämä on kuin rieskamaitoa, kun ihminen pääsee hiihtelemään hohtaville hangille ja nauttimaan muista talven riemuista. Näin todistellaan vuonna 1951 valmistuneessa mainosfilmissä, jossa matkataan hiihtolomalle Keuruun vaihteleviin maisemiin.

Julkaistu , päivitetty

Kaikki kerran talvilomalle!

Suomalaiseen talvilomailuun on aina liittynyt vahvasti ajatus ulkona urheilemisesta ja etenkin hiihtämisestä. Vuonna 1964 valmistuneessa filmissä esitellään talvimatkailun mahdollisuuksia eri puolilla Suomea. Siinäkin hiihtäminen hohtavilla hangilla on loman riemukas kohokohta.

Julkaistu , päivitetty

UMO jazzaa ja rytmittää musiikin uudeksi

UMO ja säveltäjien uusi musiikki

Uuden Musiikin Orkesteri on nimensä mukaisesti ollut instrumentti useiden säveltäjien uudelle musiikille. Ohessa nähdään UMO tulkitsemassa mm. Eero Koivistoisen, Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Jarmo Savolaisen ja Erik Lindströmin sävellyksiä.

Julkaistu , päivitetty

Elämäntyyli vapaa – dokumentteja omaperäisistä ratkaisuista

Johan on Venninen 51

Johan Venninen (1909-2008) oli itsenäinen ja kekseliäs pärjääjä. Hänelle mikään ei ole näyttänyt olevan mahdotonta. Sisukkaasta Vennisestä kertovat Tosi tarina -dokumentit kuvattiin vuosina 1997 ja 2008.

Julkaistu , päivitetty

Maalla kuin silloin ennen 1

Maaltapako autioitti Suomen syrjäseudut, mutta kaikki eivät alistuneet muutokseen. Dokumentti vuodelta 1980 kertoo Kinnusen perheen elämästä Hyrynsalmessa Kainuussa. Pihapiirissä pidetään yllä maaseudun vanhoja tapoja.

Julkaistu , päivitetty

Kuule ääniä

Ääniä tuhansien ja miljoonien vuosien takaa

Ihminen on tallentanut ääntä 1800-luvulta alkaen, mutta maapallolla on kuultavana paljon iäkkäämpiäkin ääniä, Eero Saarenheimo kertoo radiojutussaan vuonna 1956. Muinaisten soundien metsästäjä esittelee tuhansia vuosia vanhaa musiikkia ja tähtiääniä oman maailmamme alkuajoilta.

Julkaistu

Ihan vitsillä

Ohjelmia embedattavaksi, valokuvia ja tehosteita ladattaviksi

Embeddausbannerikuva
Embeddausbannerikuva

Yle Shop

DVD- ja CD-levyjä, t-paitoja ja muita Yle-tuotteita voit tilata Yle Shopin verkkokaupasta Suomeen ja ulkomaille.

yle.fi/yleshop

Yle Arkistomyynti

Ota yhteys Yle Arkistomyyntiin, jos tarvitset Ylen tuottamaa sisältöä esim. ohjelmaasi, dvd-julkaisuun, näytelmään, näyttelyyn tai lehteen.

yle.fi/arkistomyynti

Uusimmat sisällöt

 • Toimittaja Pentti Heimolainen kirjoittaa kirjoituskoneella (1965).
  02.03.2015 Elävä arkisto

  Vuonna 1965 toimittajaksi mielineen piti olla sinut kiireen, painomusteen ja tupakan kanssa

  Jukka Häyrisen vuonna 1965 toimittama dokumentti purkaa osiin sen, mitä lehtimiehen työ käytännössä on ja mitä hyvältä journalistilta edellytetään. Uutena suuntauksena esitellään mahdollisuus toimia freelancerinä ja varoitetaan uhasta ajautua sen myötä nälkätaitelijaksi.
 • Kotkalaisia nuoria dokumentista "Hei kuulet sä...?"
  27.02.2015 Elävä arkisto

  Nuorten elämää ja unelmia Kotkassa vuonna 2000

  Dokumentti "Hei, kuuntelet sä?" kurkistaa viiden teini-iän kynnyksellä olevan nuoren arkeen ja unelmiin Kotkassa vuonna 2000. Puheenaiheina ovat mm. koulu ja vapaa-aika sekä suhde vanhempiin, ystäviin, seksiin ja aikuisten maailmaan.
 • Naista autetaan pukeutumaan kimonoon
  26.02.2015 Elävä arkisto

  Japani vauhdittaa kansalaistensa naimapuuhia

  Japani heräsi 2000-luvulla karuun todellisuuteen: maan väestö harmaantuu kovaa vauhtia, eivätkä nuoremmat lisäänny toivottuun tahtiin. Niinpä valtio on päättänyt puuttua japanilaisten pariutumismenoihin. Kansalaisten avioitumista helpottamaan on perustettu iltoja, joihin kumppania tositarkoituksella etsivät saapuvat tapaamaan ja juttelemaan keskenään. Näitä avioliittoon rohkaisevia iltoja kutsutaan konkatsuiksi. Silminnäkijä kävi tutustumassa ilmiöön vuonna 2010.
  3
 • Viipurin pyöreä torni ja torikauppaa 1930-luvulla
  25.02.2015 Elävä arkisto

  Mikrofoni vierailee 1930-luvun Viipurissa

  Suomalainen Viipuri oli 1930-luvulla vilkas kauppapaikka ja historian täyteinen matkailukohde. Aikakauden radio-ohjelmat kertovat rinkelikaupungin kaupankäynnistä ja kulttuurista sekä esittelevät Viipurin linnaa ja kaunista Monrepos-puistoa kartanoineen.
 • Risto Siltanen edusti syksyllä 1978 Tampereen Ilvestä.
  25.02.2015 Elävä arkisto

  Jääkiekkoilija Risto Siltasen kiireinen arki

  Ylen kuvausryhmä seurasi vuorokauden ajan jääkiekkoilija Risto Siltasta harjoituksissa, työpaikalla ja jäähallissa. Ohjelma on kuvattu marraskuussa 1978. Seuraavana vuonna Siltanen siirtyi pelaamaan Pohjois-Amerikkaan ammattilaisena.
  1
 • Postinjakaja ojentaa postia
  25.02.2015 Elävä arkisto

  Yli vaarojen ja vainioiden käy postin tie

  Postin tulo on odotettu ja tärkeä tapahtuma, mutta millainen on se laitos, joka palvelee meitä ja tuo kauan kaivatun kirjeen vastaanottajalleen? Fennada-Filmi Juniorin valmistama lyhytelokuva vuodelta 1960 on katsaus tuon ajan monipuoliseen Postilaitoksen palvelutoimintaan.
 • Eino "Parta" Kourula vetää puukuormaa talvisessa metsässä
  24.02.2015 Elävä arkisto

  Parta Kourulan monologi Kittilän korvessa

  Kittilän pohjoisissa valtionmetsissä vuosikymmenet asunut erakko Eino "Parta" Kourula kertoo elämäntarinansa ja miettii luonnon ja maailman menoa Lompolon ja Raattaman välikorvessa. Jarmo laineen ohjaama dokumentti on vuodelta 1986.
 • nainen esittelelee salakuljettajan asuja
  23.02.2015 Elävä arkisto

  Luonnoton lihavuus herätti tullimiehen huomion

  ”Usein on luonnoton lihavuus herättänyt tullimiehen huomion, kun tavaraa on yritetty tuoda päällysvaatteiden alla salataskuissa." Liha, voi, kahvi, viljatuotteet, viina ja tupakka tekivät mustassa pörssissä hyvin kauppansa vielä sodan jälkeen. Rajan läheisyydessä salakuljettajat ja tullimiehet kävivät ikuista piiloleikkiä.
  1
 • Suomalaisjääkäreitä matkalla rintamalle (1916/1917).
  23.02.2015 Elävä arkisto

  Uutta valoa jääkärihistoriaan — näin he itse sen kertoivat

  Harvinaisten haastattelujen ansiosta pääsemme kuulemaan, miten aikansa radikaalit, jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915-1916 lähteneet miehet kertoivat itse vaiheistaan. Millaiseksi he arvioivat jääkäriliikkeen merkityksen 50 vuotta itsenäistymisen jälkeen? Tämä mittava haastatteluaineisto ei aiemmin ole ollut yleisesti tiedossa.
  15
 • Raimo ja Liisa Oikari avoautossa.
  20.02.2015 Elävä arkisto

  Raimo Oikari perusti eläkepäivien ratoksi automuseon

  73-vuotias Raimo Oikari on tehnyt koko elämänsä työtä, eikä aio pysähtyä eläkkeelläkään. Intohimo vanhoihin autoihin on synnyttänyt yhden Suomen suurimmista yksityisistä automuseoista. Dokumentti "Työn sankari" kertoo energisen Raimon elämästä ja siihen erottamattomasti kuuluvasta työstä.
 • UMO esiintyy Yle 50 -viihdekonsertissa 1976
  20.02.2015 Elävä arkisto

  Uuden Musiikin Orkesteri UMO sai alkunsa rakkaudesta jazziin

  Uuden Musiikin Orkesterin UMOn perustaminen vuonna 1975 oli merkkipaalu suomalaiselle jazzille, sillä siihen saakka Suomi-jazz oli sinnitellyt vailla virallisia tunnustuksia. UMO ponnisti osin Radion viihdeorkesterin riveistä ja alkuvuosina kumpikin orkesteri soitti vielä rinta rinnan. Osa-aikaisena big bandinä toimineesta UMOsta tuli kokopäiväinen ammattilaisorkesteri vuonna 1984.
 • piirros traktorista pellolla
  20.02.2015 Elävä arkisto

  Uusi traktori häikäisi 1950-luvun isännät

  Hevosvetoisella 50-luvulla uusi traktori oli vielä iso ihmetyksen kohde. Fennadan vuonna 1958 kuvaama mainosfilmi traktorista on mainio ajankuva. Mainoksissakin oli aikaa vielä esitelmöidä.
  1
 • Säveltäjä Henrik Otto Donne ja UMO orkesteriharjoituksissa 1992
  20.02.2015 Elävä arkisto

  UMO ja säveltäjien uusi musiikki

  Uuden Musiikin Orkesteri UMO on nimensä mukaisesti ollut instrumentti useiden säveltäjien uudelle musiikille. Kainuun Jazz Kevät 1985 -tapahtumassa UMO esitti Eero Koivistoisen sävellyksiä. Ohessa nähdään UMO tulkitsemassa myös mm. Otto Donnerin, Heikki Sarmannon, Jarmo Savolaisen ja Erik Lindströmin sävellyksiä.
 • Club For Fiven ja UMOn Erilainen tangokonsertti
  19.02.2015 Elävä arkisto

  Club For Five ja UMO avasivat tuttuihin tangoihin uuden kuuntelukulman

  Club For Five -lauluyhtyeen ja UMOn tangokonsertissa tarjoillaan Unto Monosen ja Toivo Kärjen ikivihreitä tangoja uusina ja yllättävinä versioina. Musiikkiesitysten lisäksi kuullaan Club For Fiven jäsenten ajatuksia kappaleiden treenaamisesta ja itse esityksestä. Suuri viihdespektaakkeli taltioitiin Helsingin Musiikkitalossa syyskuussa 2011.
 • Juhani Tammisen luistimet ja ohjelman esittelyteksti
  18.02.2015 Elävä arkisto

  Jääkiekon alkeet à la Tami Tamminen ja Tinke Lahtinen

  Juhani "Tami" Tammisen ja Timo "Tinke" Lahtisen suunnittelema ja toteuttama opetusohjelma vuodelta 1974. Huippukiekkoilijat esittelivät katsojille jääkiekkoilijan perustaidot.
 • hiihtäjäpoika, poika lakissa
  18.02.2015 Elävä arkisto

  Poika, sukset ja 30-luvun Helsinki

  Lyhytelokuva ”Poika ja sukset” on ajankuva 1930-luvun talvisesta Helsingistä. Myös ajan hiihtomuoti on hyvin esillä. Filmille on päässyt myös Hannes Kolehmaisen urheiluliike.
 • Jyrki Hämäläinen ja Markku Veijalainen Sonnyna ja Cherinä. Taustalla kuva kissasta.
  17.02.2015 Elävä arkisto

  Ohimennen sai musiikkitähdet hupsuttelemaan

  Ohimennen on ehkä 1960-luvun muistetuin pop-ohjelma. Sitä teki TV2:n nuorten ohjelmien toimitus vuosina 1965-1966 juontajinaan Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Markku ”Mape” Veijalainen. Nuoret ennakkoluulottomat juontajat olivat iältään kahdenkympin molemmin puolin. Tv-kokemus oli olematon, mutta suulas ja rento läsnäolo sitäkin magneettisempi.
  1
 • Antti Einiön yhtye soittaa satamassa
  17.02.2015 Elävä arkisto

  Yeah yeah – rautalangat laulaa

  Vuonna 1965 koottiin suomalaiset rautalankayhtyeet samaan ohjelmaan esiintymään varta vasten tehdyissä musiikkivideoissa. Kuvauskohteina nähtiin niin satamaa kuin rautatieasemaakin.
  1
 • Soundchek-musiikkia ilman rajoja 1993-94
  13.02.2015 Elävä arkisto

  Soundcheck oli aikuisemman musadiggarin rajaton riemu

  Helsingin Asematunnelin Jumo Jazzclubilla vuosina 1993–94 kuvattu kahdeksanosainen ohjelmasarja tarjoili musiikkia moneen makuun. Juontajapari Maria Lindell (myöhemmin Guzenina) ja Seppo Pietikäinen esittelivät kerran kuussa yleisölle musiikkimaailman ihmeellisyyksiä rokin, jazzin, etnon ja teknon vaikutuspiiristä, kotimaasta ja kaukomailta. Vain iskelmä oli julistettu ohjelmassa pannaan.
  3
 • UMO, Satu Sopanen ja Sorin Sirkus esiintyvät Olipa kerran orkesteri -konsertissa Tampereen Keskustorilla elokuussa 2005.
  12.02.2015 Elävä arkisto

  Olipa kerran UMO-orkesteri, Satu-täti Sopanen ja Sorin Sirkus

  Satu Sopanen ja UMO kuljettivat taikapeitolla yleisön musiikin maailmaan Tampereella elokuussa 2005 järjestetyssä konsertissa. Lavalla nähtiin myös Sorin Sirkuksen nuoria taitureita musiikin ja huikeiden sirkustemppujen pyörteissä. Hyväntuulinen Olipa kerran orkesteri -nimeä kantanut ilmaiskonsertti oli osa Kulttuuri identiteetin rakentajana -hanketta.