Huumeiden historiaa

Tietoiskut valistivat ja varoittivat huumeista 1970-luvulla 4

Lyhyet valistusiskut luottivat usein dramatiikkaan

Tietoiskut kannabiksesta ja amfetamiinista tulivat tv-ruutuihin 1970-luvun alussa, kun huumepolitiikkaan tarvittiin uusia keinoja poliisitoimien rinnalle. Ajatus valistuksen voimasta voitti alaa, vaikka muutaman kymmenen sekunnin mittaisissa pätkissä valistus usein pelkistyikin lähinnä varoitukseksi.

Julkaistu

1960-luvun tv-uutiset tekivät huumeista mustavalkoista draamaa

Huumeuutisissa käytiin hyvän ja pahan taistelua.

Huumeista tuli 1960-luvun lopulla yksi tv-uutisten uusista kohuaiheista. Varhaiset huumeuutiset viljelivät mieluusti dramatiikkaa: miljööt olivat hämäriä, kohtaukset tiheätunnelmaisia, ja hyvän ja pahan välillä kulki jyrkkä raja. Ralf Fribergin aloitettua Ylen uutispäällikkönä vuonna 1965 uutisia reivattiin reippaasti räväkämpään suuntaan.

Julkaistu
Huume-Suomen historia dokumenttisarjan banneri

Huume-Suomen historia TV1:ssä ja Areenassa

Heroiinia yskänlääkkeeksi? Kannabista päänsärkyyn? Metamfetamiinia masennukseen? Ja kaikki tämä täysin laillisesti apteekin hyllyltä. Koko viime vuosisadan alkupuoliskon kannabis, oopium, morfiini, heroiini ja amfetamiini olivat lääkeaineita, joita satunnaisesti myös väärinkäytettiin. Huume-Suomen historia maanantaisin TV1 klo 20. Kaikki neljä jaksoa katsottavissa jo Yle Areenassa.

Julkaistu

Yleisurheilun MM-kisojen lyhyt historia

Yleisurheilun MM-kisaperinne alkoi Helsingistä 1983

Yleisurheilun ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Suomessa.

Yleisurheilun ensimmäiset MM-kisat pidettiin Helsingissä elokuussa 1983. Tapahtuman ehdoton merkkimies oli kolme kultaa kahmaissut amerikkalainen Carl Lewis.

Julkaistu

Yleisurheilun MM-kisat Roomassa 1987

Doping ja välistävedot mustasivat kisasaavutuksia.

Yleisurheilun toisissa MM-kilpailuissa kestävyysjuoksun kärkeen nousivat afrikkalaiset juoksijat. Doping ja välistävedot mustasivat kisasaavutuksia. Rooman kisoissa todistettiin edelleen DDR:n naisurheilijoiden ylivaltaa. DDR saavutti kuusi mestaruutta ja yhteensä 23 mitalia. Keihäänheitossa Seppo Rädyn kulta jatkoi Suomen voitokasta linjaa.

Julkaistu

Viikon suosituimmat Elävässä arkistossa

Seppo, Seppo, Seppo...4

Seppo Räty ei ollut puheliaalla päällä pudottuaan Stuttgartin MM-kisojen keihäskarsinnassa 1993. Bubi Wallenius seurasi häntä sitkeästi pitkin maantietä.

Julkaistu

Johtavatko roolipelit saatananpalvontaan?21

Vakavaa keskustelua vuodelta 1997.

Lauantaivekkarissa pohdittiin vuonna 1997 vakavasti uhkasiko roolipelejä harrastavia nuoria saatananpalvonta vaiko jopa uusnatsit. Susanne Päivärinnan vieraiksi saapuivat Larppaaja-lehden päätoimittaja Esko "Elf" Vesala ja roolipeleihin seonneiden poikien huolestunut äiti Anna Lintunen.

Julkaistu

Elävän arkiston nettiradio

Elävän arkiston nettiradio tuo takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla.

Suomalaiset maahanmuuttajina

Sydämeni laulu puki kuviksi amerikansuomalaisten hymyn ja työn

Arvo Tamminen kuvasi amerikansuomalaisten arkea 1947

Arvo Tammisen vuonna 1947 Yhdysvalloissa kuvaamasta arvokkaasta filmimateriaalista koostettiin Suomessa komea dokumenttielokuva. Vaikka suomalaissiirtolaisten elämä kaukana ”lännen satumaassa” oli kovin erilaista kuin kotona sodanjälkeisessä Suomessa, työteliäitä oltiin sielläkin. Tarinan keskiössä on pikkutyttö nimeltään Kaarina, joka matkustaa uudelle mantereelle isäänsä tapaamaan.

Julkaistu , päivitetty

Suomalaissiirtolaisia ja intiaaneja yhdisti metsä 6

Intiaanien ja suomalaissiirtolaiden yhteinen historia.

Yhdysvalloissa, syrjäseudulla lähellä Kanadan rajaa on intiaanien hautausmaa, jonne saa haudata vain heimon jäseniä. Sen hautakivissä voi nähdä tuttuja nimiä kuten Haataja, Holappa ja Pelto. Ne ovat osa suomalaisten ja intiaanien yhteistä tarinaa, joka alkoi, kun suomalaiset lähtivät paremman elämän toivossa Pohjois-Amerikkaan ja päätyivät asumaan alkuperäisväestön naapurustoon.

Julkaistu , päivitetty
Amerikansuomalainen Erosen perhe uima-altaan teossa (1947).

Sisukkaat suomalaiset Villin lännen mailla 1947

Amerikansuomalaisten farmarien arkea vuonna 1947

Arvo Tammisen Yhdysvalloissa kesällä 1947 kuvaama filmi sai myöhemmin Suomessa tinkimättömän asiapitoisen ja vauhdikkaan, Carl-Erik Creutzin lukeman selostuksen.

Julkaistu , päivitetty

Svea-mamman ottolapset 2

Suomalaissiirtolaisten elämää Ruotsissa.

Suomesta muutti 1960-70-luvuilla lähes puoli miljoonaa ihmistä Ruotsiin. Neliosaisessa Svea-mamman ottolapset -sarjassa seurattiin suomalaissiirtolaisten elämää ja sopeutumista uuteen kotimaahansa.

Julkaistu , päivitetty

Suomalaisia Pietarissa

Venäjälle oli ennen ensimmäistä maailmansotaa muuttanut noin 150 000 suomalaista. Inkerinmaan ja Karjalan kannaksen lisäksi muuttokohteena oli Pietari.

Julkaistu , päivitetty

Ihan vitsillä

Elävän arkiston uudistus jatkuu

Tervetuloa uudistuvan Elävän arkiston pariin. Tiesitkö, että Elävässä arkistossa on paljon tv-sarjoja ja kokonaisia ohjelmia? Olemme parantamassa Elävän arkiston ohjelmien löydettävyyttä ja tuomme kokonaiset ohjelmat katsottavaksi myös Yle Areenassa. Ensi vaiheessa voit katsoa kokeiluluonteisesti Elävässä arkistossa julkaistuja tv-sarjoja Areenan beta-versiossa

Lue lisää blogista ja anna palautetta

Elokuvaklassikoita ja tarinoita kulissien takaa

Hittihurmosta

Hittimittarin juontajat Timo T. A. Mikkonen ja Mikko Alatalo sekä 1980-luvun hittitähtiä

Katso kaikki Hittimittarit

Kasarihittien hurmosta Timo T. A. Mikkosen ja Mikko Alatalon juontamana. Alueelliset katsojaraadit eri puolilla Suomea arvioivat vuosien 1984–1988 ajanvietemusiikin tuoreimpia uutuuksia.

Julkaistu , päivitetty

”Tämä ei sitten ole mikään Levyraati!” — kasvukipuja ja anekdootteja Hittimittarin ensimmäiseltä vuodelta 1

Taustoitus Hittimittari-ohjelmasarjaan vuosina 1984–85.

Jo Hittimittarin ensimmäinen juonto kiteytti ohjelmasarjan idean: kaikilla on mahdollisuus tulla suosituksi! Hittimittari todisti tämän esittelemänsä musiikin sekä ohjelmasarjana itsensä osalta. Hittimittari syöksähti Mainostelevision Levyraadin hallitsemille tv-aalloille syksyllä 1984 ja jo vuodenvaihteessa se oli noussut pieneksi hitiksi itsekin.

Julkaistu , päivitetty

Mikko Alatalon isännöimä Hittimittari tarjoili kasaripopin kepeän kriittisesti 8

Opas Mikko Alatalon juontamiin Hittimittareihin 1985–88

Hittimittarissa yliampuvuus kisaili tyylikkyyden kanssa, tanssipop kohtasi suomirockin ja r'n'b glam-metallin, ja alueraatien tavikset rankkasivat järjestykseen supertähtiä ja tähdenlentoja. Juohevan ironinen Mikko Alatalo juonsi "rytmisen käyttömusiikin" suosikkisarjaa vuosina 1985–1988. Ennen Alataloa ohjelman keulakuvana oli vuoden verran toiminut veteraanitoimittaja Timo T. A. Mikkonen.

Julkaistu , päivitetty

1970-lukua dokumentaristien silmin

Teräksestä laivaksi Turun Wärtsilän telakalla 1971 1

Dokumentissa seurataan valtamerilaivan rakennusoperaatiota Wärtsilän Turun telakalla, joka tuolloin oli Suomen suurin telakka ja myös Suomen suurin työpaikka. Tarina kulkee tarjouspyynnön vastaanottamisesta valmiin valtamerialuksen luovutukseen.

Julkaistu , päivitetty

Kansanedustajan työpäivä on muutakin kuin kokoustamista 1

Dokumentissa kurkistetaan Arkadianmäen kulissien taakse ja seurataan kansanedustajien arkea sekä virkistymishetkiä. Lisäksi pohditaan ennakkokäsityksiä, joita ylimmän valtiovaltamme edustajista on vuosien varrella syntynyt.

Julkaistu , päivitetty

Saimaalla

Saimaa – 1960-luvun järvimatkailun helmi

Osin dramatisoitu kertomus sisävesilaivan reitistä.

Suur-Saimaa vesireitteineen muodostaa kulkutien moniin itäisen Suomen keskuksiin. Fennada-Filmin elokuvassa kuljetaan valkokylkisin laivoin pitkin sinistä Saimaata, ja vieraillaan Lappeenrannassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Joensuussa, Kuopiossa, Varkaudessa ja Imatralla 1961.

Julkaistu , päivitetty

Saimaan nieriän ja lohen suvut jatkuivat ihmisen käsissä

1980-luvun dokumentit uhanalaisista Saimaan kaloista

Saimaan vesillä elävät saimaannieriä ja järvilohi ovat erittäin uhanalaisia. 1980-luvulla pelättiin jo seurattavan viimeisten Saimaalla uivien nieriöiden ja lohien elämää. Kalle Fröjdin toimittamissa ohjelmissa tutustutaan saimaannieriän ja järvilohen tilanteeseen vuonna 1983.

Julkaistu , päivitetty

Saimaa - muisto merestä 1

Saimaa, Suomen suurin järvi, on syntynyt kymmeniä tuhansia vuosia sitten jääkauden aikaan. Muistoksi meriyhteydestä järveen jäi monia reliktejä eli jäänne-eläimiä.

Julkaistu , päivitetty

Pepe & Saimaa mykisti ja villitsi

Pepe Willberg teki näyttävän paluun vuonna 2014

Yksi vuoden 2014 puhutuimmista musiikkitapauksista oli Pepe Willbergin nousu levylistojen kärkeen. Paluu eturiviin tapahtui suurisointisella, yllättävällä kombinaatiolla Matti Mikkolan ohjastuksessa.

Julkaistu , päivitetty

Radioääniä Suomen ja universumin laidalta

Äänien illoissa kuunnellaan kadonneitakin ääniä 6

Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin

Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin, höyrykoneesta Wartburgiin ja pärehöylästä hammasporaan — unohtamatta lirinää, lorinaa tai pimpahdusta. Jukka Mikkolan toimittamat Äänien illat kaivavat esiin ääniä menneisyydestä ja nykyisyydestä. Miltä maailmamme on kuulostanut? Mitkä äänet ovat kokonaan hiljenneet? Millainen on suomalainen äänimaisema?

Julkaistu

Ohjelmia embedattavaksi, valokuvia ja tehosteita ladattaviksi

Embeddausbannerikuva
Embeddausbannerikuva

Yle Arkivet

Arkivet: Tove Jansson läser Tove Jansson

Tove Janssons (1914-2001) mumintroll har spridits över hela världen och det går i dag att hitta allt från mumintvålar till kylskåpsmagneter. Här kan ni lyssna på när Tove Jansson läser ur sina böcker. Svenska Yle har ett unikt avtal med Moomin Characters som ger oss rätt att publicera muminberättelser i sin helhet.

Julkaistu , päivitetty

Metatiedot ladattavissa

Elävän arkiston ja Arkivetin metatiedot ovat nyt tarjolla koneluettavana datana, jota voi hyödyntää eri sovelluksissa.

Metatietosivu (beta)

Yle Arkistomyynti

Ota yhteys Yle Arkistomyyntiin, jos tarvitset Ylen tuottamaa sisältöä esim. ohjelmaasi, dvd-julkaisuun, näytelmään, näyttelyyn tai lehteen.

yle.fi/arkistomyynti

Arkisto-ohjelmia myös Teemalla ja Areenassa

Teeman Elävä arkisto näyttää aarteita menneisyydestä tiistai-iltaisin.

Teeman Elävä arkisto -sarja

Uusimmat sisällöt

 • Sauvo Puhtila ja kuu
  28.08.2015 Elävä arkisto

  Saukki ja Pikkuoravat radiossa

  Työteliäänä säveltäjänä ja sanoittajana kunnostautunut radiotoimittaja Sauvo "Saukki" Puhtila (1928–2014) muistetaan etenkin lastenlevytyksistään Pikkuoravien kanssa. Pikkuoravat Elmeri, Simeoni ja Nestori olivat yhtä kuin laulaja Eino Virtanen, joka esitti levytyksissä kaikkien kolmen oravan osat. Oravakolmikko muistetaan hyväntahtoisen isäntänsä jekuttamisesta milloin unten maille, milloin maan kiertoradalle asti.
 • Yle live Oulun musiikkivideofestareilla -ohjelman tunnus. Taustalla Oulun linnan torni
  28.08.2015 Elävä arkisto

  "Me haluttiin saada kaupunki haltuun" – Oulun musiikkivideofestivaalien tarina

  Ensimmäiset Oulun musiikkivideofestivaalit järjestettiin vuonna 1994. Vuosikymmenen alkupuoli olikin suurta suomalaisen musiikkivideon nousukautta, kun Music Television oli totuttanut nuorison visuaaliseen musiikin kuluttamiseen.
 • Valmentaja Petteri Piironen heittää keihästä
  28.08.2015 Elävä arkisto

  Petteri Piironen valmentaa keihäänheittäjiä huipulle kansallisuuteen katsomatta

  Suomen kuumimpia keihäsnimiä on suomalainen valmentaja Petteri Piironen. Mies löytyy niin vuoden 2014 maailmantilaston ykkösen, Egyptin Ihab Abdelrahmanin kuin monen muunkin ulkomaisen ja kotimaisen heittäjän taustalta. Myös kesällä 2015 maailmanmestariksi ennätysheitollaan yltänyt Julius Yego on hakenut Piiroselta oppia ja päätynyt kolaamaan lunta talviseen Suomeen.
 • Esko Valtaoja täyhyilee taivaalle
  28.08.2015 Elävä arkisto

  Onko siellä ketään?

  - Jos maailmankaikkeuden olemus olisi selvitetty, olisimme työttömiä kaikki, virnuilee avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Moottoripyöräilyä harrastava professori ei myönnä olevansa kovis. – Olen tällainen nössö, mutta näyttelen pahista.
 • Kata Kärkkäinen Resepti-ohjelmassa 1993.
  27.08.2015 Elävä arkisto

  Mattiesko, Kata ja Timo T. A. ysäri-fitnessin tv-lähettiläinä

  Fitness oli hottia 1990-luvun alkupuoliskolla. Timo Väyrynen ja Jarmo Friman juonsivat Resepti-ohjelman sarjaa, jossa paikalle kutsuttiin aikakauden julkkiksia kuntoiluvieraiksi. Vieraat kertoivat avoimesti omista elämäntavoistaan ja kuntoharjoittelustaan. Julkkiksilta mitattiin lähetyksessä myös näiden rasvaprosentti.
  1
 • Rahtilaiva Pallas satamassa Israelissa vuonna 1981.
  27.08.2015 Elävä arkisto

  Rahtilaivan kyydissä Israelista Helsinkiin

  Miehistö – mietteitä mereltä -ohjelmassa vuodelta 1981 seilataan rahtilaivalla Israelin Haifasta Helsingin Katajanokalle. Matkan aikana tutustutaan "skönäreiden" eli merimiesten sielunmaisemaan sekä kuullaan pohdintaa heidän ammatistaan.
 • Sotilaita vetäytymässä Syväriltä Jatkosodassa 1944.
  27.08.2015 Elävä arkisto

  Eino Seitavuori palasi sotavankeudesta ja kuolleista

  Kapteeni Eino Seitavuori haavoittui vakavasti Syvärin suurhyökkäyksessä kesällä 1944 jatkosodan loppuvaiheessa. Palattuaan seitsemän kuukauden sotavankeudesta hän sai huomata olevansa virallisesti kuollut. Niilo Ihamäki haastatteli sotaveteraania kolmekymmentä vuotta myöhemmin. Seitavuori oli tuolloin asunut kahdenkymmenen vuoden ajan erakkona Inarissa, hoitanut mieltään yksinäisyydessä.
 • Seiväshyppääjä Minna Nikkanen
  26.08.2015 Elävä arkisto

  Seiväshyppääjä Minna Nikkanen on huipputaivuttaja

  Minna Nikkasesta tuli jo nuorena suomalaisen naisseiväshypyn pioneeri, kun hän voitti nuorten Euroopan mestaruuden vuonna 2007.
 • Romaniperhe
  25.08.2015 Elävä arkisto

  Mustalainen laulaa mollissa

  Laulu ja musiikki kuuluvat vahvasti romanikulttuurin. Lähes jokainen mustalainen laulaa, ja moni laulaa todella hyvin. Mustalaisen laulu on usein alakuloista ja valittavaa.
 • Arne Vainio poikansa kanssa
  24.08.2015 Elävä arkisto

  Suomalaissiirtolaisia ja intiaaneja yhdisti metsä

  Yhdysvalloissa, syrjäseudulla lähellä Kanadan rajaa on intiaanien hautausmaa, jonne saa haudata vain heimon jäseniä. Sen hautakivissä voi nähdä tuttuja nimiä kuten Haataja, Holappa ja Pelto. Ne ovat osa suomalaisten ja intiaanien yhteistä tarinaa, joka alkoi, kun suomalaiset lähtivät paremman elämän toivossa Pohjois-Amerikkaan ja päätyivät asumaan alkuperäisväestön naapurustoon.
  6
 • Matti Kylmäluoma.
  24.08.2015 Elävä arkisto

  Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma

  Laatokan Mantsinsaari on ollut ihmisen asuttama ainakin 1000-luvulta lähtien. Yhdeksänsataa vuotta myöhemmin saari ehti olla erittäin omavarainen ja elinvoimainen asuinalue, mutta 1990-luvulle tultaessa saari oli enää vain muisto entisestään. Mantsinsaaren ainoa asukas Matti Kylmäluoma pohti A-studion Maailmankuvien haastattelussa omia mahdollisuuksiaan elää ja tulla toimeen saarella.
 • Purjelaivan kannella Saimaalla 1961
  21.08.2015 Elävä arkisto

  Saimaa – 1960-luvun järvimatkailun helmi

  Suur-Saimaa vesireitteineen muodostaa kulkutien moniin itäisen Suomen keskuksiin. Fennada-Filmin matkailuelokuvassa kuljetaan valkokylkisin laivoin pitkin sinistä Saimaata, ja vieraillaan Lappeenrannassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Joensuussa, Kuopiossa, Varkaudessa ja Imatralla kesällä 1961.
 • Pepe Willberg esiintyy (2014).
  21.08.2015 Elävä arkisto

  Pepe & Saimaa mykisti ja villitsi

  Yksi vuoden 2014 puhutuimmista musiikkitapauksista oli Pepe Willbergin nousu levylistojen kärkeen. Paluu eturiviin tapahtui suurisointisella, yllättävällä kombinaatiolla Matti Mikkolan ohjastuksessa. Uuden vuosituhannen Saimaa-ilmiötä päästiin kokemaan ensimmäisen kerran livenä Ruisrockissa.
 • Sirkka Rikka
  21.08.2015 Elävä arkisto

  Amerikansuomalaiset Sirkka ja Aarne Rikka lähtivät rakentamaan Neuvostoliittoa

  Tuhansien muiden amerikansuomalaisten eli amerikanskien tavoin Aarne ja Sirkka Rikka lähtivät Detroitista rakentamaan Neuvostoliittoa 1930-luvulla. Lamasta kärsivästä Yhdysvalloista poismuuttajat olivat iloisia työstä Neuvostoliitossa, mutta puolisoiden kohtalot erkanivat toisistaan. Sirkasta tuli juhlittu laulaja, kun taas Aarne päätyi sotavankileirille.
 • romaninainen
  21.08.2015 Elävä arkisto

  Mustalaismiehen sai 1600-luvulla hirttää ilman oikeudenkäyntiä

  Vielä 1700-luvun alussa Suomessa oli voimassa laki, joka määräsi, että mustalaismiehen sai hirttää ilman oikeudenkäyntiä. Vaikka tätä Ruotsin valtakunnassa vuonna 1637 säädettyä ”hirttolakia” ei sovellettu käytäntöön, kertoi se asenteista. Kiertolaiselämää viettäviä mustalaisia karsastettiin, vainottiin ja vihattiin.
 • Mikkelin Visulahden vahakabinetin valtiomiessali 1983.
  20.08.2015 Elävä arkisto

  Vahakabinetti sikisi rohkeudesta ja oli matkailusampo Mikkelille

  Matkailun edistämiskeskus palkitsi Mikkelin matkailu Oy:n vuoden 1983 parhaasta matkailutuotteesta. Tuote oli Suomessa uutuus: vahakabinetti eli ihmismuseo. Kabinetti sai yleisöltä loistavan vastaanoton ja jo neljässä kuukaudessa se tuotti tekijöilleen sijoitukset takaisin.
  5
 • Uhanalainen saimaannieriä
  20.08.2015 Elävä arkisto

  Saimaan nieriän ja lohen suvut jatkuivat ihmisen käsissä

  Saimaan vesillä elävät saimaannieriä ja järvilohi ovat erittäin uhanalaisia. 1980-luvulla pelättiin jo seurattavan viimeisten Saimaalla uivien nieriöiden ja lohien elämää. Mahdollisuudet kalakantojen elvyttämiseen olivat kuitenkin vielä ihmisten käsissä. Kalle Fröjdin toimittamissa ohjelmissa tutustutaan saimaannieriän ja järvilohen tilanteeseen vuonna 1983.
 • Kuvassa on Minikinon toisen tuotantokauden tunnus.
  20.08.2015 Elävä arkisto

  Minikino varhaisen mediakasvatuksen pioneerina

  Minikino-lastenohjelmaa esitettiin televisiossa kahteen otteeseen 1970-luvulla. Sen ideana oli, että 10 - 14-vuotiaat lapset saivat lähettää etukäteen tuotantotiimille käsikirjoituksia, joista osa valittiin tuotettaviksi. Valittujen käsikirjoitusten tekijöille annettiin käyttöön kaitafilmikamera, filmiä ja valot, jotta he saivat lyhytelokuvansa kuvattua.
  1
 • Pöydällä nauhuri, matkaesite ja juoma.
  17.08.2015 Elävä arkisto

  Kun suomalaiset rakensivat kylän Aurinkorannikolle

  Espanjan Fuengirolan kaupungin läheisyydessä sijaitsee pieni Los Pacosin kylä. Tämä suomalaisvoimin ja -rahoin rakennettu lomakylä oli usein esillä mediassa 1970-luvulla kyseenalaisten liiketoimien vuoksi. Vuonna 1976 ilmestyneessä Los Petos -dokumentissa käsitellään Los Pacosissa tapahtunutta kiinteistökauppaa sekä siihen liittyviä valuuttahuijauksia.
 • Opiskelija ottaa yskänlääkettä.
  14.08.2015 Elävä arkisto

  Viron meto-huumeen väitettiin herättävän käyttäjässään pesänrakennusvietin

  Vuonna 2002 Poliisi-tv kertoi Virossa leviävästä meto-huumeesta. Kuvanauhalle tallentui huumeen vaikutuksen alaisina toikkaroivia opiskelijoita. Meto-pillerit paljastuivat lailliseksi ja reseptivapaaksi yskänlääkkeeksi nimeltä Dexofan, joka oli yksi dekstrometorfaanin monista kauppanimistä.
  4