Hyppää pääsisältöön

Jakso 7: Työ

Miten työn merkitys on muuttunut

Millainen työ on näkymätöntä?

Näyttelijä, professori Elina Knihtilä, kirjailijat Riku Korhonen, Johannes Ekholm ja Niina Repo pohtivat työn, sen kuvausten ja merkitysten muutosta. yle.fi/kirjojensuomi

Jakso 6: Jumalallisuus meissä

Katja Kettu: Lällällää, helvettiäpä ei ole

Kirsi-mummon kuolema sai Katja Ketun ajattelemaan jumalaa.

Minulta kuoli hiljattain mummo. Kirsti Inkeri Heikkinen. Sinänsä Kirsti Inkerin kuolemaan ei liittynyt mitään tavatonta, mutta kuolema pistää miettimään mahdollisuutta kuolemanjälkeisestä olotilasta. Elo ilman jumaluutta on kolkkoa ja ankaraa, kun tulee kysymys kuolemasta ja olemisen rajallisuudesta, Katja Kettu kirjoittaa kolumnissaan.

Kokemukset kypsyttivät Kari Kanalasta papin

Outoudessa voi nähdä jotain olennaista

Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan tie papiksi oli pitkä kirja- ja elämänopeilla vuorattu tie. Papin ammatti oli ollut ajatuksissa jo pienestä pitäen, mutta ennen sitä oli hieman elettävä. Kanala on Pilkun jälkeen -ohjelman vieraana maanantaina 20.3. klo 21 Yle Teemalla.

Jakso 5: Naisen asema

Atlas Saarikoski: Kirjallisuus on harvojen käsissä

Rakenteellinen syrjintä estää kirjoittamista.

Rakenteellinen syrjintä vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus kirjoittaa. Maailmassa, jossa kaikki saavat kirjoittaa, olemme vähemmän toisia toisillemme ja enemmän kokonaisia itsellemme. Tämän takia kielen rajoja on höllennettävä, toimittaja Atlas Saarikoski kirjoittaa esseessään.

Nainen on aina vääränlainen

Tommi Kinnusen kirjoissa mies ei määritä naista.

Kirjailija Tommi Kinnunen haluaa, että hänen kirjoissaan nainen määrittyy omana itsenään – ei miehen, äidin eikä tyttären roolin kautta. Katso Pilkun jälkeen -ohjelman Naisen asema -jakso maanantaina 13.3. Yle Teemalta klo 21 tai Yle Areenasta heti.

Jakso 4: Me ja muut

Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

Nura Farah: Kuinka sanoin häpeälleni hyvästit

Olin kiitollinen. Olimme turvassa!

"Tanssin itsekseni keväisen auringon alla ja lupasin vastalahjaksi oman rakkauteni Suomelle", kirjoittaa Nura Farah hetkestä, jolloin turvapaikka oli myönnetty. Ennakkoluuloisessa Suomessa se ei lama-aikana kuitenkaan ollut helppoa. Onneksi oli kirjasto! Hänestä tuli kirjailija, joka voi auttaa meitä suvaitsevaisuuden tiellä.

Kirjailija Pasi Pekkola

Suomalainen voi kirjoittaa kulttuurivallankumouksesta - kiinalaisen täytyy vaieta!

Pasi Pekkola uskoo fiktion voimaan

Pasi Pekkola on julkaissut kaksi teosta, Unelmansieppaaja (2013) ja Lohikäärmeen värit (2015). Kirjojen kansitekstien perusteella saattaisi ajatella, että hän on entinen ammattilaiskoripalloilija, toimittaja ja vientiyrityksen toimitusjohtaja, joka on ryhtynyt kirjoittamaan. Mutta tässä Taneli Pyysalon haastattelussa selviää, että Pekkola on aina ollut ensisijaisesti kirjailija.

Kirjailija Nura Farah

Kivinen tie kirjailijaksi voi kannattaa

Lukijat odottavat skandaaleja

Kirjailija Nura Farah on sinnikäs nuori nainen, joka koulukiusaamisesta huolimatta on onnistunut toteuttamaan haaveensa ja kirjoittaa synnyinmaastaan Somaliasta

Jakso 3: Seksi

Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja Niina Repo

Muistatko kirjallisen ensisuudelmasi?

Sitä en muista, suudeltiinko poikakirjoissa

Mikä on se kirja, jonka sivuilta olet lukenut ensimmäisen kerran suudelmista tai seksistä, sitä kyselee kirjailija Niina Repo. Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -sarja tarttuu seksiin maanantaina Yle Teema 20.2. klo 22.55 ja Yle Areenalla jo nyt.

Jakso 2: Ilmastonmuutos

Kirjailija Emmi Itäranta

Emmi Itärannan fantasiassa maailmanlopussa itää toivo

"Ihminen pystyy sopeutumaan monenlaisiin asioihin."

Emmi Itäranta ei näe kirjojaan kertomuksina toivottomuudesta, vaan toivosta ja selviytymisestä maailmassa, joka väistämättäkin muuttuu tai jopa romahtaa. Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -sarja pureutuu ilmastonmuutokseen maanantaina Yle Teema 20.2. klo 21.00 ja Yle Areenalla jo nyt.

Jakso 1: Hulluus

Kirjailija, käsikirjoittaja, roolipelien suunnittelina Mike Pohjola

Mike Pohjola: Kun Aleksis Kivi ulostuslääkettä söi

Taiteilijan on pistäydyttävä hulluudessa.

Millainen on kirjailijan työpäivä? "Yhdeksältä työhuoneelle lukemaan sähköpostit, kymmeneltä lankeaminen hulluuteen, yhdeltätoista takaisin selkomaailmaan, yhdeltä lounas, viideltä kotiin", kirjoittaa kirjailija Mike Pohjola. Lue koko juttu >>

Pilkun jälkeen maanantaisin 13.2. alkaen Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena pysyvästi