Hyppää pääsisältöön

Oopperailta | Yle Radio 1

Rautavaaran kielletty Kaivos esitettiin Budapestissä

Kuuntele erittäin harvoin esitetty teos.

”Kaivos on ehkä paras kirjoittamani ja säveltämäni ooppera”, toteaa äskettäin edesmennyt säveltäjä Einojuhani Rautavaara vuonna 1962 valmistuneesta esikoisoopperastaan. Kaivos on odottanut näyttämöesitystään yli puoli vuosisataa. Ensiesitys Unkarin valtionoopperassa on osa kansannousun 60-vuotismuistovuotta. Huhtikuussa 1963 Kaivos nähtiin Ylen TV-teatterin toteutuksena, osittain etäännytettynä lähtökohdistaan. Levyltä Kaivos löytyy Hannu Linnun ja Tampere Filharmonian konserttiesityksenä vuodelta 2010. - Kuuntele Ennen oopperaa la 22.10. klo 19.03. - Tutustu juoneen ja librettoon ja kuuntele Einojuhani Rautavaaran Kaivos la 22.10. klo 19.45 Yle Radio 1 & jälkikäteen Areenassa.

Yle Elävä arkisto

Unkarin kansannousu 1956 tukahdutettiin väkivaltaisesti

Unkarin kansannousu syksyllä vuonna 1956 alkoi työläisten ja opiskelijoiden mielenosoituksesta. Budapestista alkanut tapahtumaketju laajentui nopeasti veriseksi kansannousuksi, josta seuranneet väkivaltaisuudet ja neuvostojoukkojen väliintulo järkyttivät koko Eurooppaa. Lue juttu & katso dokumentti su 23.10.

Katso konserttistriimauksia

RSO & Tomas Djupsjöbacka & Juho Pohjonen

Meta4-jousikvartetista tuttu sellisti ja kapellimestari Tomas Djupsjöbacka johtaa Radion sinfoniaorkesteria. Solistina on pianotaiteilija Juho Pohjonen, joka soittaa Mozartin pianokonserton nro 23 A-duuri K 488. Illan ohjelma sisältää yksinomaan Mozartin musiikkia, pianokonserton lisäksi sinfonian nro 29 K 201 ja Gran Partitan K 361. Palaa konserttiin / Watch on demand FRSO & Tomas Djupsjöbacka & Juho Pohjonen, piano playing Mozart at Helsinki Music Centre 19.10.2016.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Kamariooppera pelkistyy levyllä laulusarjaksi

Levyarvostelu

Säveltäjä Harri Ahmaksen kamariooppera Käärmesormus pohjautuu Tittamari Marttisen runokokoelmaan. Marttinen kertoo myöhäiskeskiajalle etäännytetyn tarinan vahvan naisen elämästä, mutta runot piirtävät lähinnä tilannekuvia, ja dynaamisen juonen joutuu lukija täydentämään. Oopperaesityksenä tanssin ja ohjauksen kera Käärmesormus lienee edennyt luontevasti, mutta äänilevyllä se pelkistyy ylipitkäksi laulusarjaksi.

Katso konserttistriimauksia

Katso suora maanantaina klo 20: Save Syria -tukikonsertti

Yle välittää YK:n päivänä 24. lokakuuta suorana tukikonsertin syyrialaisten tukemiseksi. Helsingissä The Circus -klubilla järjestettävässä konsertissa kerätään varoja ulkoministeriön kumppanuusohjelmassa mukana oleville avustusjärjestöille, jotka toimivat Syyrian kriisin lopettamiseksi. Esiintyjinä ovat mm. Minna Pensola, Tuomo Prättälä, Erin, Maija Vilkkumaa, Vuokko Hovatta, Scandinavian Music Group ja Tuure Kilpeläinen. Konsertin juontaa Rakel Liekki. Osallistu & katso suora lähetys ma 24.10. klo 20.

Taiteilijakohtaamisia

Jupu Poutanen - Kapellimestariluokan intendentti edellä aikaansa

Kapellimestarikoulutuksen menestystekijät julki.

Tässäkö tämä elämä nyt oli? kysyi Juhani "Jupu" Poutanen, kun ura Kansallisoopperan viulistina päättyi käsivammaan vasta 36-vuotiaana. Yllättävä uusi mahdollisuus avautui samaan aikaan Sibelius-Akatemiassa. Nyt 26 vuotta myöhemmin Jupu valmistautuu jäämään eläkkeelle huippuyksikkö kapellimestariluokan intendentin tehtävistä. Lue Jupu Poutasen tarina. Katso Kantapöydän taiteilijatreffit vieraina Jupu Poutanen ja poikansa Kansallisbaletin tähtitanssija Samuli Poutanen tai kuuntele Kantapöytä Yle Radio 1 ke 19.10. klo 14 & Areena.

Säveltäjä Joe Davidow: Minulle sanottiin great you are here!

Säveltäjä tuli New Yorkista Moskovan kautta Suomeen.

Säveltäjä ja elokuvaohjaaja Joe Davidow on asunut Suomessa yli 30 vuotta. New Yorkin Bronxista kotoisin oleva nuorukainen tuli Moskovan kautta Suomeen 1977. Millainen Suomi oli silloin, millainen Suomi on nyt? Lue Joen erikoinen tarina ja tutustu hänen musiikkiinsa 1980-luvulta tähän päivään.

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Tämä on nähtävä: sellotaiteilija Marko Ylösen vauhdikas kuvaus Shostakovitshin konsertosta

Katso suorana verkossa klo 14 ja osallistu lähetysikkunaan!

Sellotaiteilija Marko Ylönen kertoi nuorelle konserttivieraalle kokki Ida O´Mahoney'lle, mitä Shostakovitshin sellokonsertossa todella tapahtuu! Riikka Holopaisen ja Vesa Kytöojan muita vieraita olivat sellisti Jonathan Roozeman, viulisti Siljamari Heikinheimo, pianistit Heidi Kuusava ja Salla Karakorpi sekä näyttelijä Ville Seivo. Opiskelijatreffeillä tavattiin pianisti Ossi Tanner. Katso Kantapöytä 12.10. ja palaa edellisten viikkojen lähetyksiin.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Musiikkistudio | Yle Radio 1 torstaisin klo 14

Pekko Pulakka ja Jonathan Roozeman avasivat Musiikkistudion klubin

Viulisti Pekko Pulakka ja sellisti Jonathan Roozeman olivat Musiikkistudion klubin ensimmäiset isännät. Keikalla olivat mukana myös Jonathanin isä pianisti Robert Roozeman ja pikkusisko Rebecca Seele-kvartetin kanssa. Klubin säveltäjänimiä olivat mm. Bach, Shostakovitsh ja Piazzolla. Palaa klubi-iltaan Musiikkitalon Paavossa 13.10. - Watch On demand Jonathan Roozeman, cello & Pekko Pulakka, violin at Helsinki Music Centre Paavo Hall 13.10.

Tulevat striimaukset

lokakuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6

Torstai 6.10.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu

 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13

Torstai 13.10.2016

18.00

Isännöivät taiteilijat
Pekko Pulakka viulu
Jonathan Roozeman sello

 
14

Perjantai 14.10.2016

19.00

Markus Stenz, kapellimestari
Marko Ylönen, sello

 
15
 
16
 
17
 
18
 
19

Keskiviikko 19.10.2016

19.00

Tomas Djupsjöbacka kapellimestari
Juho Pohjonen piano

 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26

Keskiviikko 26.10.2016

14.00

Tervetuloa ke 26.10. klo 14!
Vieraina oopperalaulajat Petri ja Jouni Bäckström sekä Reetta Ristiluoma, ohjaaja Vilppu Kiljunen, urheilija ja tv-kasvo Tero Tiitu, toimittaja Liisa Vihmanen sekä Retuperän WBKn ja PKn edustustoa. Opiskelijatreffeillä tavataan gambisti Johanna Kilpijärvi.
Kahvia kaatavat Timo Asikainen ja Inari Tilli.

 
27

Torstai 27.10.2016

19.00

Daniel Cohen kapellimestari
Jakob Koranyi sello

 
28

Perjantai 28.10.2016

19.00

Sir Mark Elder, kapellimestari

 
29

Lauantai 29.10.2016

19.00

Jorma Elo koreografia
Robert Perdziola lavastus & puvut
Mikki Kunttu valaistus
Philippe Béran kapellimestari
Suomen kansallisoopperan orkesteri

17.00

Esiintyjät
Retuperän WBK
Torturo Canini johtaja

Polyteknikkojen Kuoro
Saara Aittakumpu kuoronjohtaja

 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Tulossa suora lähetys Suomen kansallisbaletista la 29.10. klo 19: Liisa Ihmemaassa

Tulossa: Suomen kansallisbaletti - Liisa Ihmemaassa la 29.10. klo 19

Katso Jorma Elon uusi baletti suorana lähetyksenä.

Liisa Ihmemaassa on Bostonin baletin koreografin Jorma Elon uusi teos Suomen kansallisbaletille. Suora lähetys Suomen kansallisoopperasta nähdään lauantaina 29. lokakuuta klo 19. Päärooleissa tanssivat Salla Eerola, Michal Krčmář, Frans Valkama, Xiaoyu He ja Samuli Poutanen. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Philippe Béran. Lavastus ja puvut Robert Perdziola.

Lewis Carrollin salainen maailma

Mitä tiedämme kirjailijan ja tytön suhteesta?

Liisa ihmemaassa on eräs kirjallisuushistorian lainatuimmista teoksista heti Raamatun jälkeen. Mutta mitä tiedämme kirjailija Lewis Carrollista ja kirjan kirjoittamiseen innoittaneesta tytöstä?

Katso konserttistriimauksia

Tulossa la 29. lokakuuta: Teekkarikulttuurin Tähdistö Musiikkitalossa

Retuperän WBK ja Polyteknikkojen Kuoro ylpeilevänä esittävät ennennäkemättömän yhteiskonsertin Musiikkitalon konserttisalissa. Mitä tapahtuu, kun suomalainen mieskuorolaulu ja uudempi ranskalainen torwimusiikki yhdistyvät? Millaista sekaannusta syntyy, kun taiteellinen harhaanjohtaja Torturo Canini saa johdettavakseen tupsulakkisen mieskuoron? Löytääkö kuoronjohtaja Saara Aittakumpu torviorkesterista maailmanluokan viskibasson? Virittävätkö retuperäläiset itsensä ääniraudalla vai maltaisella nuottiöljyllä? Katso suora lähetys la 29.10. klo 17. - Live Webcast RWBK & PK at Helsinki Music Centre Sat 29th Oct at 5 pm (UTC+2).

instagram #yleklassinen

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Minkälainen on orkesterimuusikon koeaika?

Riikka tapasi Tampere filharmonian konserttimestarin.

Riikka Holopainen tapasi Tampere filharmonian konserttimestari Pekko Pulakan. Viimeksi Riikka tapsi Pekon Sibelius-viulukilpailuissa, jossa tämä selviytyi välieriin. Pekko siirtyi viime keväänä Turun filharmonisesta orkesterista Tampereen filharmoniaan ja hän on nyt koeajalla. Riikkaa kiinnostikin tietää, että pitääkö koeajalla olla erityisen varpaillaan.

Riikan vlogi: Haba kasvaa johtamalla

Riikka tapasi kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin, joka on haluttu johtaja tällä hetkellä. Hän on Tampereen filharmonian ylikapellimestari, Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin päävierailija ja syksyllä 2017 hän aloittaa myös Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Riikka tiedustelikin Santtu-Matiakselta, että minkä orkesterin hän vielä haluaisi johdettavakseen, mutta nuori kapellimestari oli jo sitä mieltä, että eiköhän niitä ole riittävästi. Riikkaa kiinnosti myös se, kuinka fyysistä kapellimestarin työ on. Kyllä siinä haba eli hauis näyttää kasvavan.

Riikan vlogi: Minkälaista Ferruccio Busonin musiikki on?

Riikan vlogissa vieraina Risto-Matti Marin ja Emil Holmström

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi pianistit Risto-Matti Marinin ja Emil Holmströmin, jotka valmistautuvat Ferruccio Busonin 150-vuotisjuhlakonserttiin. Busoni oli oman aikansa tähtipianisti, mutta säveltäjänä tämä Jean Sibeliuksen ystävä oli tuntemattomampi - ja on edelleen. Riikka halusi tietää, miksi.

Ajassa soi uusi musiikki #ajassasoi

Maija Hynnisen sävelsi Ylelle radiofonian

Radiofonian säveltäminen Ylelle vei 5 vuotta.

”Kului lähes viisi vuotta siitä, kun aloin suunnitella radiofoniaa siihen hetkeen, kun teos oli valmis.” Säveltäjä Maija Hynninen kertoo ajasta, jolloin Ylen tilausteos Aina on tänään syntyi ja joka oli hänen elämänsä dramaattisin. Lue Maija Hynnisen kirjoitus ja kuuntele radiofoninen teos Yle Radio 1 ke 7.9. klo 22.05 & Areena.

V kansainvälinen Harald Andersén -kamarikuorokilpailu - V International Harald Andersén Chamber Choir Competition at Helsinki Music Centre 23.-24.9.2016

Latvialainen Youth choir Kamer... voitti Harald Andersén -kamarikuorokilpailun

Lauantai-iltana päättyneen V Kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun pääpalkinnon 10.000 euroa voitti latvialainen Youth choir Kamer... Kuoroa johtaa Janis Liepins. Toisen palkinnon sai irlantilainen New Dublin Voices ja kolmannen palkinnon jakoivat virolainen Collegium Musicale ja St.Jacobs Ungdomskör. Parhaan suomalaisen kuoron palkinnon sai Kari Turusen johtama Spira ja kilpailun pakollisen, Riikka Talvitien teoksen parhaan esityksen palkinnon sai New Dublin Voices. Palaa vielä kisatunnelmiin ja katso kaikki kilpailuesitykset. - Lopputulokset kilpailujärjestäjän sivuilla. - Kuoro vapaalla -kotivideokilpailun voitti ruotsalainen St Jacobs Ungdomskör. Lue videokilpailun tuomarina toimineen Club For Five -basso Tuukka Haapaniemen perustelut valinnalleen.

Katso yle.fi/klassisen verkossa

Uusia avauksia ja perinteisiä tapauksia: katso suorana Yle klassisen verkossa syksyllä 2016

Tarkista listalta klassisen musiikin videolähetykset.

Tarkista listalta klassisen musiikin videolähetykset. Voit nauttia RSOn ja HKOn tasokkaasta kausitarjonnasta Musiikkitalossa, voit katso balettia ja oopperaa suorana Kansallisoopperan lavalta sekä seurata suorana Kansainvälisen Harald Andersén -kuorokilpailun finaalin ja loppuhuipennuksen. Uutuutena tarjolle tulee Ylen äänitystuotantoon liittyvää musisointia: katso suorat kamarimusiikkikonsertit Musiikkitalon Paavo-salista lokakuussa ja joulukuussa.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Last Night of the Proms - Lontoon Proms-konserttien viimeinen ilta

Promien viimeinen ilta

Sakari Oramo johtaa perinteikkään BBCn Proms-konsertin.

BBCn sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa Lontoon Proms-konserttisarjan perinteikkään päätösillan Royal Albert Hallissa nyt toista kertaa. Mutta ensimmäistä kertaa riehakas Promien viimeinen ilta nähdään suorana nyt myös Yleisradiossa, Teema-kanavalla. Katso Last Night of the Proms Yle Teema la 10.9. klo 21.15 & Areena 7 vrk. Illan selostaa Pasilassa toimittaja Lotta Emanuelsson. Puoleen yöhän asti kestävän konsertin tähtisolistina on perulaistenori Juan Diego Flórez. - Radiossa Promien viimeinen ilta on lähetetty suorana useita kertoja, niin myös nyt. Paikalla Royal Albert Hallin tunnelmissa on toimittaja Riikka Holopainen. Kuuntele suorana Yle Radio 1 la 10.9. alkaen klo 21.10 & Areena 30 vrk. Katso myös toimittaja Riikka Holopaisen vlogi Lontoosta.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Da Kaapo - Kaapo Kamun muusikkomuotokuvia

Da Kaapo: Topi Lehtipuu

Kaapo Kamu kuvasi Juhlaviikkojen johtajan.

- Topi Lehtipuu, sanoi valokuvaaja Kaapo Kamu heti, kun tapasimme muotokuvasarjan merkeissä ensimmäisen kerran. Kysyin silloin Kamulta, keitä suomalaisia muusikoita hän piti kiinnostavina persoonallisuuksina, sellaisina, jotka hän halusi kuvata. Nyt Lehtipuu on valokuvaaja Kamun muotokuvasarjan ensimmäinen malli. Kamu on kuvannut Lehtipuun kerran aikaisemmin kymmenen vuotta sitten Pariisissa. Silloin nopeassa kansainvälisessä nousukiidossa oleva nuori tenori poseerasi frakki päällä, mutta paljain jaloin. Nyt Lehtipuun rooli festivaalijohtajana antoi valokuvaajalle uusia haasteita. - Lue myös juttu valokuvaaja Kaapo Kamusta: "Muotokuva on aina myös kuvaajan omakuva"

Katso oopperaa televisiossa | Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Iiron musiikkiluokka | Kuuntele & katso Areena

Jää Iiron musiikkiluokalle

Kitaravelhot Alexi Laiho, Juha Torvinen, Juha Björninen ja Erja Lyytinen olivat apuopettajina Iiro Rantalan kesän 2016 viimeisellä musiikkiluokalla maanantaina 25. heinäkuuta. Palaa Iiro Rantalan musiikkiluokalle ja katso kaikki viisi jaksoa sekä videoklippejä Areenassa tai katso jaksot ja lue niihin liittyvät artikkelit.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Stockhausenin järkyttävä omaelämäkerrallinen Donnerstag aus "Licht" Baselissa

Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

Yksi merkillisimmistä oopperaelämyksistäni, Anja Lankinen kirjoittaa Baselin oopperasta, missä ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen esitettiin Karlheinz Stockhausenin Donnerstag aus "Licht". Eurooppalaiset kriitikot kiittävät kilvan tätä oopperamaailman tapausta. Sopraano Anu Komsi teki jälleen huikean roolin kansainvälisellä oopperanäyttämölllä.

Klassikkoparatiisi | Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 & uusinta lauantaisin klo 11

Eva Tigerstedt vie klassikkoparatiisiin

Eva Tigerstedt vie kuulijaansa musiikin ja luonnon äärelle.

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia. Lue Eva Tigerstedtistä. Kuuntele Yle Radio 1 ti klo 11 & uusinta la klo 11 & Areena 30 vrk.

Säveltäjä Einar Englund 100-vuotta

Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa 12.5.2016

Sinfonia Lahti & Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa

Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 on kapellimestari Okko Kamun läksiäiskonsertin suurteos Lahdessa. Ilta päättää Kamun viisivuotisen kauden Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Mika Pohjonen ja basso Mika Kares ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis. Palaa konserttiin. Watch on Demand Lahti Symphony Orchestra & Okko Kamu playing Beethoven in Farewell Concert 12.5.2016.

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperassa

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.

Suosittelemme blogeja

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä