yle.fi/klassisen blogit

Talvisella matkalla Eskon ja Maritan kanssa 3

Franz Schubertin laulusarja Die Winterreise eli "Talvinen matka" oli merkitty suurin kirjaimin basso Mika Kareksen kalenteriin kuluneen elokuun kohdalle. Konsertteja oli neljällä paikkakunnalla ympäri Suomea. Matkakumppaneina olivat pianisti Marita Viitasalo ja näyttelijä Esko Salminen.

Kapellimestari Valeri Gergijev

Blogi: Valeri Gergijev uskoo Venäjän ja Euroopan yhteisiin arvoihin1

Puutarhanhoito on meinannut vallata Paula Nurmentauksen ajan tänä kesänä kokonaan, mutta ehti hän silti vierailla Mikkelin musiikkijuhlilla ja haastatteli juhlien tähteä, kapellimestari Valeri Gergijeviä, jota on parjattu polittiisien kommenttiensa takia liittyen Ukrainan kriisiin. Paula Nurmentaus halusi selvittää, mitä kuuluisa kapellimestari on oikeasti mieltä Ukrainan tapahtumista.

Savonlinna

Blogi: Ei kesää ole ilman Savonlinnaa2

Paula Nurmentaus nautti Savonlinnan oopperajuhlien tarjonnasta. Hän näki Madama Butterlyn, Taikahuilun, Carmenin, Kullervon ja teki huomioita. Siitä hän ei pidä, että Savonlinnan kaupunkimiljöö muuttuu.

BBC Proms -konsertit

instagram @yleklassinen

Poimintoja radiokonserteista

Kuuntele Proms-konsertteja Areenassa

Kuuntele konsertteja maailman suurimmalta klassisen musiikin festivaalilta BBC Promeilta Lontoosta. Yle Klassinen -digiradio lähettää tapahtumasta kahdeksan viikon aikana yli 70 konserttia.

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu syksyllä Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

Tulossa Kantapöydässä & jatkoilla

Tervetuloa Kantapöytään!

Kantapöydässä kahvia kaatavat toimittajat Inari Tilli ja Riikka Holopainen. Tällä viikolla luvassa paljastus: mikä kuoro on valittu uudeksi Ylen Vuoden nuorisokuoroksi? Lisäksi vieraina tavataan mm. harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ja tuleva Ylen Yhteiskunta-toimitusryhmän päällikkö Riikka Venäläinen. Katso & kuuntele & ota osaa keskusteluun ke 17.9. klo 14!

Klassista televisiossa

Katso Rameaun ooppera Pariisista: nimiosassa tenori Topi Lehtipuu 7

Teeman barokkioopperoiden sarjan aloittavassa Jean-Philippe Rameaun esikoisoopperassa "Hippolytos ja Arikia" nimiosissa nähdään baritoni Topi Lehtipuu ja sopraano Anne-Catherine Gillet. Esitys on kuvattu Pariisin kansallisoopperassa Opéra national de Paris’ssa vuonna 2012.

Osmo Vänskä ja Janne Koskinen soittavat Crusellin klarinettiduoa.

Kapellimestari Osmo Vänskä Stradassa

Taloustilanne on viime aikoina vaikeuttanut monien huippuorkestereitten toimintaa Yhdysvalloissa. Minnesotan orkesterin johtoon palannut kapellimestari Osmo Vänskä kertoi TV 1:n Stradassa, ettei ongelmiin löydy ratkaisua ylhäältä päin komentamalla.

Tero Saarinen, Hunt

Tanssitaiteilija Tero Saarinen 50 vuotta

Näyttävän kansainvälisen uran luonut tanssitaiteilija Tero Saarinen täyttää sunnuntaina 7. syyskuuta 50 vuotta. Teema-kanava juhlistaa tapahtumaa kolmella elokuvalla: dokumenteilla Utelias iho – Tero Saarinen ja Tuoli enkelille sekä soolotanssiteoksella Hunt. Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa Areenassa.

Klassisen konserttistriimaukset - Classical Live Webcasts

Klassista verkossa

Soittoa rauhan puolesta -konsertin 31.8.2014 logo.

Muusikot rauhan asialla

Kapellimestari ja viulisti Jan Söderblomin kokoonkutsuma epäpoliittinen, rauhan sanomaa ajava suuri yhteiskonsertti järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa sunnuntaina 31.8. Vapaaehtoisina esiintyjinä oli joukko nimekkäitä muusikoita sekä teknistä henkilökuntaa Suomesta, Venäjältä, Virosta, Ukrainasta, Moldovasta, Georgiasta ja Yhdysvalloista. Viisituntisessa musiikillisessa ilottelussa esiintyivät mm. huippusopraano Barbara Hendricks, viulistit Lisa Batiashvili ja Pekka Kuusisto sekä kapellimestari Eri Klas. Katso konsertti

Valkoista valoa - Johanna Korhonen

Myös Bach kierrättäisi jäätelökonetta

Jakamistalous on maailmalla kohta kova sana - älä osta, kun saat ilmaiseksikin! Eihän ole mieltä ostaa satasilla porakonetta, jota käyttää kolme minuuttia vuodessa. Jos tiedän, että naapurilla sadan metrin päässä on pora, jota hän mielellään lainaa, haluan ilman muuta mieluummin lainata. Vastapalvelukseksi voin viedä pullapussin tai luvata, että meidän jäätelökoneen saa sitten lainaan koska tahansa.

Suosittelemme blogeja

Janne Koskinen

Blogi: Berliinin Staatskapelle huipensi musiikkiviikonlopun

Daniel Barenboimin johtaman Berliinin Staatskapelle -orkesterin vierailukonsertti oli paras vierailukonsertti Musiikkitalossa tähän mennessä, herrasmiestoimittaja Janne Koskinen hehkuttaa blogikirjoituksessaan. Herrasmiestoimittajan musiikillinen viikonloppu alkoi Espoossa Domenico Cimarosan oopperalla Il Matrimonio.

Vanhan musiikin -yhtye Phantasm

Blogi: An Ode To True Musicianship eli oodi aidolle muusikkoudelle

Jukka Rautasalo innostui Sibelius-Akatemian Doctors In Performance -konferenssista niin, että kirjoitti blogikirjoituksen englanniksi. Konferenssissa puhui ja soitti gambisti ja Phantasm-orkesterin johtaja Laurence Dreyfus ja hänen kanssaan musisoivat yhtyekaverit Markku Luolajan-Mikkola ja Mikko Perkola.

Esa-Pekka Salonen johtaa Radion sinfoniaorkesteria

Blogi: Paljon melua Orangosta

"Itse teos sisälsi vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kaiken melun ja ylitsepursuavien karakterien sisältä en löytänyt kovinkaan paljon mielenkiintoista kuunneltavaa, vaikka esitys moitteeton olikin", toteaa herrasmiestoimittaja Janne Koskinen blogissaan.

Tero Saarinen Companyn Morphed

Blogi: Helsingin Juhlaviikot räjähti käyntiin

Juhlaviikot pitää Herrasmiestoimittajan kiireisenä. Hän nautti Tero Saarinen Companyn esityksestä Morphed, mutta paheksuu sitä, että Juhlaviikoilla yritetään häivyttää yleisön ja esiintyjien välistä rajaa.

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Miehemme Minnesotasta, kapellimestari Osmo Vänskä johtaa Espoossa

Kapellimestari Osmo Vänskä saapuu kahvittelemaan Kantapöytään suoraan Tapiola Sinfoniettan harjoituksista ke 10.9. Itse konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä to 11.9. klo 19.03. Lue lisää konsertista. Kantapöydässä vieraina myös sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja juristi & kirjailija Annu Palmu. Kahvia ovat kaatamassa toimittajat Helena Hannikainen ja Timo Asikainen. Palaa Kantapöytään.

"Kullervo–sisarukset" Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen ovat laulaneet aina

Lapsena vilkas ja meneväinen Ville piti isosiskonsa liikkeessä kolttosillaan, mutta yhteisen intohimon löydettyään laulavat sisarukset Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen ovat tehneet lukuisia kertoja yhteistyötä lavalla. Vaikka Sibeliuksen Kullervo–sinfoniasta on tullut heidän tavaramerkkinsä, ovat he soittaneet yhdessä myös jazzia. Katso Kantapöydän jatkot ja kuuntele Yle Radio 1 pe 12.9. klo 14.

RSOn muusikko esittelyssä

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Tulevat striimaukset

Maanantai, syyskuu 12014

Ma Ti Ke To Pe La Su
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Tulossa Musiikkitalosta

Suorana Musiikkitalosta syksyllä 2014

Katso Ylen kuvalliset konserttilähetykset suorana Musiikkitalosta! Tarkista listalta kaikki yle.fi/klassisen konserttistriimaukset syyskaudella 2014. Listalla myös Yle Teeman suorat RSO Musiikkitalossa -lähetykset.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Pianotaiteilija Arto Satukangas eli taiteesta ja taiteelle 1

In memoriam Arto Satukangas. - Musiikki oli erottamaton osa Arton identiteettiä. Harvoin enää kuulee pianisteja, joiden ilmaisussa joka sävelessä kuuluu oma eletty elämä. Ihmisyyden peruskysymykset ja ihmettely olemassaolon mysteeristä olivat alati toistuvia keskustelun aiheita Arton kanssa.

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Baritoni Tommi Hakala Kullervona

Savonlinnan Kullervo jätti toivon elämään

Kullervosta riitti useaan katsomiskertaan, Helena Juntunen oli koskettava Butterfly ja Carmen jaksoi yhä nostattaa. Anja Lankinen kertoo musiikkimatkastaan Savonlinnan oopperajuhlille.

Jonatha Roozeman

Pizzastipendi nuorelle Jonathan Roozemanille

Klassisen kesäduunarit valitsivat pizzastipendin saajaksi 16-vuotiaan sellistin Jonathan Roozemanin. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessa. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti.

Musiikista voimaa

pianon koskettimet

Musiikin voima loppui, tarinat jäävät elämään

Musiikki toi ratkaisun hankalassa perinnönjaossa, antoi voimaa epätoivoisella hetkellä ja auttoi alitajuntaa töiden valmistelussa. Syksy saapui ja kesäsarja Musiikin voima päättyi, mutta tänäkin kesänä palaute musiikin elvyttävästä voimasta on ollut pysähdyttävää. Toimitus kiittää kaikkia ohjelmaa kuunnelleita ja tarinoitaan lähettäneitä.

Näyttelijä-ohjaaja Petteri "Sökö" Kaukoranta ja Paco-koira

Petteri Kaukoranta - musiikki ja ihmeparantuminen

Näyttelijä ja ohjaaja Petteri Kaukoranta teki lujasti töitä ja vauhti oli kova. Yhtäkkiä kunto romahti, löytyi syöpä ja hoidot alkoivat heti. Lopullisesti sairauden selätti konserttielämys Johanneksenkirkossa. Kuuntele Musiikin voima.

VII Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu

Kateryna Kasper ja Beomjin Kim Mirjam Helin -kilpailun voittoon 3

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittajat ovat ukrainalainen sopraano Kateryna Kasper ja korealainen tenori Beomjin Kim. Parhaan suomalaisen laulun esityksen palkinto ei-suomalaiselle laulajalle annettiin kroatialaiselle baritoni Matija Meićille.

Mirjam Helin -finalistit haastattelussa

Jokainen Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalisti vastasi kolmeen kysymykseen orkesteriharjoituksen jälkeen. Kilpailija sai valita, millä kielellä vastaa. Videon alla on kooste suomeksi.

Taiteilijakohtaamisia

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä