Hyppää pääsisältöön

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Oopperaa, oopperaa! Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth Suomen kansallisoopperasta 24.2.2017

Katso tänään Kansallisoopperasta: Lady Macbeth kaipaa rakkautta

Dmitri Šostakovitšin 28-vuotiaana säveltämää oopperaa Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth juhlittiin Leningradissa 1934 kunnes kaikki muuttui; Stalin näki teoksen ja Pravdassa ilmestyi arvostelu "Sekasotkua musiikin asemesta". Tutustu Norjan kansallisoopperan, Berliinin Deutsche Operin ja Kansallisoopperan yhteistuotantoon, jonka ensi-ilta on Helsingissä pe 27.1. Tutustu juoneen ja kuuntele ooppera Yle Radio 1 tai katso suora kuvallinen verkkolähetys pe 24.2. klo 18.55. – Live Webcast Lady Macbeth of Mtsensk by Dmitri Shostakovich at Finnish National Opera Feb Fri 24th at 6.55 pm (UTC+2).

instagram #yleklassinen

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Masaaki Suzuki rajussa vireessä

Levyarvostelu

Bach-pastori Masaaki Suzuki joukkoineen on saanut ikuistettua enimmät Bachin kantaatit ja ison kasan cembaloteoksia kaupan päälle. Nyt Suzuki on iskenyt näppinsä Bachin urkuteoksiin, ja niitähän riittää. Projekti on vasta alussa, mutta ensimmäinen, hollantilaisilla uruilla tehty levytys keräsi jo kasan palkintoja, vaikkei Suzukia sitä ennen juuri urkurina jumaloitu. Sarjan toista levyä varten Suzuki on vetäytynyt Japaniin, Kobeen, Shoinin yliopiston kirkkoon, jonka ranskalaistyylisiä klassisia urkuja hän käytti jo kantaateissa. Mutta nyt soitin ei todellakaan jättäydy taustalle.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Da Kaapo - Kaapo Kamun muusikkomuotokuvia

Da Kaapo: Osmo Vänskä

Kaapo Kamu muotokuvasi kansainvälisen kapellimestarin.

Kansainvälinen kapellimestari Osmo Vänskä on Kaapo Kamun Da Kaapo -muotokuvasarjan viides ja viimeinen malli. Kamu tutustui Vänskään muutama vuosi sitten setänsä Okko Kamun järjestämällä kapellimestarien ”musiikkileirillä” Ruovedellä. Kamu kertoo arvostavansa Vänskää ennen kaikkea ihmisenä ja tunnustaa, että Vänskällä on ollut suuri merkitys hänen klassisen musiikin kuvaukselleen.

Katso konserttistriimauksia

RSO & kapellimestari Hannu Lintu & harpputaiteilija Xavier de Maistre

RSOn konsertissa Kaija Saariahon harppukonsertto.

Harpputaiteilija Xavier de Maistre esittää Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Kaija Saariahon harppukonserton ensi kertaa Suomessa. Maistre soittaa myös Myöhäisillan kamarimusiikissa konsertin jälkeen. Hannu Linnun johtamassa konsertissa kuullaan lisäksi Igor Stravinskyn Orfeus sekä Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 3 ”Eroica”. Palaa konserttiin - Watch on Demand from Helsinki Music Centre FRSO & Lintu & Maistre playing Stravinsky, Saariaho & Beethoven 10.2.2017.

Katso konserttistriimauksia

Musica nova Helsinki: HKO & kapellimestari Pierre-André Valade & alttoviulisti Atte Kilpeläinen

Helsingin kaupunginorkesterin Musica nova -konsertissa kuullaan ranskalaisen Gérard Grisey’n kulttiteos Les espaces acoustiques. Kapellimestarina on Pierre-André Valade ja solisteina alttoviulisti Atte Kilpeläinen (kuvassa) sekä käyrätorvensoittajat Ville Hiilivirta, Miska Miettunen, Joonas Seppelin ja Ilkka Puputti. Palaa konserttiin - Watch on Demand HPO & Valade playing Grisey at Helsinki Music Centre 3.2.2017.

Riikan vlogi

Mitä pitää tehdä Gérard Grisey’n kulttiteoksen väliajalla?

Miksi teos esitetään ensi kertaa Suomessa vasta nyt?

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi toimittaja Jaani Länsiön. Yhdessä he yrittivät tutustua Gérard Grisey’n kulttiteokseen Les espaces acoustiques. Teos kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa perjantaina 3.2.2017 Helsingin kaupunginorkesterin Musica nova -konsertissa.

Vuoden levy 2016

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Cottbusin kaupunginteatterin Don Carlo on elämys

Antiikki, barokki ja jugend kohtaavat toisensa herkullisesti

Cottbusilaiset halusivat jotain kerrassaan uutta ja erilaista, ja sitä tämä Bernhard Sehringin luomus oli. Arkkitehdin periaate oli yhdistää eri aikojen tyylejä samassa rakennuksessa ja siinä hän totisesti onnistui, kertoo Anja musiikkiterveisissään. Hän näki teatterissa Verdin Don Carlon ja nautti lähes täysin siemauksin.

Tulevat striimaukset

helmikuu 2017

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
1

Keskiviikko 1.2.2017

19.00

André de Ridder, kapellimestari
Nora Fischer, sopraano

 
2
 
3

Perjantai 3.2.2017

19.00

Pierre-André Valade kapellimestari
Atte Kilpeläinen alttoviulu
Ville Hiilivirta käyrätorvi
Miska Miettunen käyrätorvi
Joonas Seppelin käyrätorvi
Ilkka Puputti käyrätorvi

 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10

Perjantai 10.2.2017

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Xavier de Maistre, harppu

 
11
 
12
 
13
 
14
 
15

Keskiviikko 15.2.2017

14.00

Tervetuloa ke 1.3.2017!
Vieraina Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, kapellimestari John Storgårds, rap-artisti ja runoilija Paperi T, pianotaiteilija Tuija Hakkila ja musiikkitoimittaja Eva Tigerstedt. Opiskelijatreffeillä tavataan kitaristi Taavi Kiviranta.
Kahvia kaatavat toimittajat Riikka Holopainen ja Inari Tilli.

 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24

Perjantai 24.2.2017

19.00

Suomen kansallisoopperan orkesteri
Kapellimestari Oleg Caetani
Ohjaus Ole Anders Tandberg
Lavastus Erlend Birkeland
Puvut Maria Geber
Valaistus Ellen Ruge
Koreografia Jeanette Langert

 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

Elbphilharmonie - Hampurin uuden konserttitalon avajaiset tammikuussa 2017

Hampurilla on nyt Elphi

Risto Nieminen arvioi uutta konserttitaloa.

Lissabonin Gulbenkianin musiikkijohtaja Risto Nieminen oli niitä harvoja onnellisia, jolla oli lippu Hampurin uuden konserttitalon Elbphilharmonien avajaisiin 11. tammikuuta. Lue miten Helsingin Musiikkitalo ja Pariisin Philharmonie pärjäävät tulokkaalle Niemisen vertailussa.

Hampurin konserttitalon avajaiskonsertti

Eurooppa saa uuden konserttitalon, kun Elbphilharmonie - lempinimeltään Elphi - avataan Hampurin satamaan keskiviikkona 11. tammikuuta. Elben rannalla sijaitseva rakennus on 27-kerroksinen. Avajaiskonsertissa 2 150 -paikkaisessa pääsalissa esiintyy talon oma orkesteri NDR Elbphilharmonie Orchester kapellimestari Thomas Hengelbrockin johdolla. Kuuntele avajaiskonsertti Yle Radio 1 pe 20.1. klo 19.03.

Katso suorana konsertteja, oopperaa & balettia keväällä 2017

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Taiteilijakohtaamisia

Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti

Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.

Tiesittekö, että Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on luultavasti enemmän cembalisteja asukaslukua kohden kuin missään muualla maailmassa? Entä tiesittekö, että cembaloita arvellaan olevan noin 500 kappaletta Suomessa? Ettekö? Cembalisti Matias Häkkinen tietää. Tutustu Matiakseen.

Laulava näyttelijä Petrus Kähkönen: Mulla kävi hirmuinen tsägä.

Uskalsin laulaa soolona ihmisten edessä vasta lukiossa.

Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Petrus Kähkönen ei ole ensisijaisesti näyttelijä vaan laulaja. Laulamisesta tuli hänelle ammatti teatterikiinnityksen myötä runsaat viisi vuotta sitten. Vaikka koulut jäivät Petrukselta kesken, on ura laulavana näyttelijänä alkanut hienosti. Myös hyvällä tuurilla on ollut merkitystä. - Kantapöydän taiteilijatreffeillä Petrus vieraili yhdessä äitinsä, Sibelius-Akatemian laulun lehtori Outi Kähkösen kanssa.

Oopperaa, oopperaa! Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.2016

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperasta 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Tanssia, tanssia! Pieni merenneito Suomen kansallisbaletista 22.4.2016

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.