Hyppää pääsisältöön

Kantapöytä - Kuuntele Yle Radio 1 & katso Yle Teema & yle.fi/klassinen suora lähetys Savonlinnan kesäterassilta keskiviikkona 27.7. klo 19!

Kuuntele & katso ke 27.7. klo 19: Kantapöytä Savonlinnassa

Kuplivaa keskustelua savonlinnalaiselta kesäterassilta.

Kuplivaa keskustelua on luvassa Kantapöydän suorassa erikoislähetyksessä savonlinnalaiselta kesäterassilta. Lörtsyjä tarjoavat toimittajat Helena Hannikainen (kuvassa), Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja. Vieraslistalla on sekä tavallisia savonlinnalaisia että oopperajuhlaväkeä mm. juhlien johtaja Jorma Silvasti, hotelliyrittäjä Saimi Hoyer, Savonlinnan taidelukion kasvatti harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylä sekä Kuolleesta talosta -oopperan solisteja. Kuuntele Yle Radio 1 & katso Yle Teema & katso ja osallistu lähetysikkunakeskusteluun osoitteessa yle.fi/klassinen keskiviikkona 27.7. klo 19.03.

Katso oopperaa televisiossa | Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta Teemalla to 28.7. klo 19

Katso suorana Savonlinnan Oopperajuhlilta to 28.7. klo 19: Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle tuottaa oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Lue lisää oopperasta, katso Teema & katso yle.fi/klassinen to 28.7. klo 19.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11

Maisteri vierailee Kuolleessa talossa

Leoš Janačekin ooppera Kuolleesta talosta

Silloin, kun säveltäjä Leoš Janáček ei vaellellut metsissä ja puistoissa kirjoittamassa muistiin linnunlaulua, hän istuskeli kahviloissa ja toreilla nuotintamassa ihmisten puhetta. Leoš Janáček varusti nuotinnoksensa erilaisilla luonnehdinnoilla, kuten "ällistynyt", "arka ja empivä" tai "ilmeisen kiihtynyt".

Katso suorana Meidän festivaalin konsertit to 28. & pe 29.7.

Katso suorana Meidän festivaalin konsertteja

Pekka Kuusiston luotsaamalta Meidän festivaalilta nähdään ensi kertaa konsertteja myös suorina videolähetyksinä. Torstaina 28.7. klo 20.50 alkavassa lähetyksessä kuullaan Bela Bartokin Kontrasteja klarinetille, viululle ja pianolle sekä Robert Schumannin Es-duuri kvartetto pianolle ja jousille. Esiintyjät ovat Ale Möller, Mats Öberg, Pekka Kuusisto, Matt Hunt, Simon Crawford-Philips, Malin Boman, Tomas Djupsjöbacka ja Angela Hewitt. Perjantaina 29.7. klo 18.50 alkavassa lähetyksessä kuullaan mm. Miguel De Fiuenllanan ”Three Fantasies” ja Johannes Brahmsin pianotrio nro 1 H-duuri op. 8. Esiintyjät ovat Ismo Eskelinen, Malin Broman, Tomas Djupsjöbacka ja Bengt Forsberg. - Konsertit ovat suoria lähetyksiä myös Yle Radio 1:ssä to 28.7. klo 20.55 & pe 29.7. klo 19.

Yle Uutiset | Klassinen musiikki

Iiron musiikkiluokka | Kuuntele & katso Areena

Jää Iiron musiikkiluokalle

Kitaravelhot Alexi Laiho, Juha Torvinen, Juha Björninen ja Erja Lyytinen olivat apuopettajina Iiro Rantalan kesän 2016 viimeisellä musiikkiluokalla maanantaina 25. heinäkuuta. Palaa Iiro Rantalan musiikkiluokalle ja katso kaikki viisi jaksoa sekä videoklippejä Areenassa tai katso jaksot ja lue niihin liittyvät artikkelit.

instagram #yleklassinen

Proms-festivaali Ylen kanavilla 22.7. - 10.9.2016

Klassisen musiikin ykköstapahtuma täynnä suomalaistaiteilijoita

Suomalaiset hyvin esillä Promeilla.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Proms-festivaali on klassisen musiikin kiistaton ykköstapahtuma. Festivaalin esiintyjissä on merkittävä määrä suomalaisia: Pekka Kuusisto, Magnus Lindberg, Karita Mattila, Camilla Nylund, Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen ja John Storgårds. Konsertteja voi kuunnella Yle Klassinen -radiokanavalla. Tarkista tästä lähetysajat. Kuuntele festivaalin huikea päätöskonsertti suorana Yle Klassinen tai Yle Radio 1 tai katso Yle Teema la 10.9. klo 21.

Yle Radio 1 & konserttikesä 2016

Kuuntele Kuhmon huumaa!

Konserttilavalla kamarimusiikin helmiä ja tähtiä.

Kuhmon kamarimusiikin 2016 konserttiradiointeja kuullaan kolmena iltana peräkkäin torstaista lauantaihin 21.-23.7. klo 19.03 Yle Radio 1:ssä & 30 vrk Areenassa. Ensimmäisenä kuultava kahden konsertin kokonaisuus kantaa nimeä Aaveita ja Kivinen sielu, toinen on Ostalgiaa ja muistoja ja kolmas Kuhmon muistoille. Kuvassa Danel-kvartetin soittajat Marc Danel, Vlad Bogdanas, Gilles Millet ja Yovan Markovitch. - Konserttien ohjelmat löydät kootusti täältä.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Stockhausenin järkyttävä omaelämäkerrallinen Donnerstag aus "Licht" Baselissa

Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

Yksi merkillisimmistä oopperaelämyksistäni, Anja Lankinen kirjoittaa Baselin oopperasta, missä ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen esitettiin Karlheinz Stockhausenin Donnerstag aus "Licht". Eurooppalaiset kriitikot kiittävät kilvan tätä oopperamaailman tapausta. Sopraano Anu Komsi teki jälleen huikean roolin kansainvälisellä oopperanäyttämölllä.

Musiikin voima | Yle Radio 1 maanantaisin klo 14

Timo Asikainen etsii voimaa musiikista

Iloa, lohtua, parannusta... Musiikilla on ihmeellinen voima. Timo Asikaisen radiosarja Musiikin voima jatkuu myös kesällä 2016. Lue kaikki sarjaan liittyvät artikkelit ja kuuntele Yle Radio 1 ma klo 14 & uusinta pe klo 11 & Areena.

Katso oopperaa verkossa | The Opera Platform

Soiva puutarha | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 14

Osmo Tapio Räihälä kuokkii Soivassa puutarhassa

Musiikin kulttiteoksia viimeisen 100 vuoden ajalta.

Sienet eivät kasva siistissä rivissä - kasvavatko sävelet? Säveltäjä ja musiikkitoimittaja Osmo Tapio Räihälä esittelee kesäsarjassaan musiikin kulttiteoksia viimeisen sadan vuoden ajalta. Kuuntele Yle Radio 1 ke klo 14 & Areena.

Tulevat striimaukset

heinäkuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18

Maanantai 18.7.2016

19.00

Iiron Musiikkiluokka on musiikin opetus- ja kontaktiohjelma Balderin salista Helsingin sydämestä maanantaisin 27.6.-25.7. klo 19. Vastaamme kuulijoiden ja yleisön kysymyksiin suorassa lähetyksessä. - Sarjan viidennessä jaksossa 25. heinäkuuta tutustumme kitaraan.

 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27

Keskiviikko 27.7.2016

19.00

Tervetuloa!
Kantapöytä tekee heinäkuun lopussa kesäretken Savonlinnan oopperajuhlille. Vieraita vastaanotetaan terassilla Olavinlinnan kupeessa ke 27.7. klo 19-21.
Lörtsyjä ovat tarjoamassa toimittajat Riikka Holopainen, Helena Hannikainen ja Vesa Kytöoja.
Ohjelma lähetetään suorana tällä verkkosivulla sekä Yle Radio 1:ssä että Yle Teemalla.

 
28

Torstai 28.7.2016

19.00

Kapellimestari Tomáš Hanus
Ohjaus David Pountney
Lavastus ja puvut Maria Bjornson
Valaistus Chris Ellis
Kuoron valmennus Matti Hyökki

21.00

Ale Möller monet eri instrumentit
Mats Öberg piano
Pekka Kuusisto viulu
Matthew Hunt klarinetti
Simon Crawford-Phillips piano
Malin Broman alttoviulu
Tomas Djupsjöbacka sello
Angela Hewitt piano

 
29

Perjantai 29.7.2016

19.00

Ismo Eskelinen kitara
Malin Broman viulu
Tomas Djupsjöbacka sello
Bengt Forsberg piano

 
30
 
31
 

Kohtauspaikka & Näistä levyistä en luovu | Yle Radio 1 perjantaisin klo 14

Sulkavan laulavan metsäinsinöörin lempparit

Näistä levyistä en luovu - ohjelman vieraana perjantaina 8. heinäkuuta on Partalansaaren kesäteatterin valovoimainen laulava näyttelijä, metsäinsinööri Arto Tuomainen. Samalla, kun soittaa lempilevyjään, Tuomainen valmistautuu seuraamaan tämän kesän Sulkavan Soutuja. Soutukilpailun reitti kulkee juuri Partalansaaren ympäri. Kuuntele Yle Radio 1 pe 8.7. klo 14 & Areena.

Tri Charles Burneyn matka Ranskaan ja Italiaan 1770 | Yle Radio 1 torstaisin klo 11 | Yle Radio 1

Matkustamisen vaaroja, rumia naisia, musiikkia ja muita huomioita

Musiikkitieteen tohtori Charles Burneyn matka vuonna 1770

Vuonna 1770 päättää 44-vuotias lontoolainen Oxfordin yliopiston musiikkitieteen tohtori Charles Burney lähteä ulkomaille, Ranskaan ja varsinkin Italiaan, kerätäkseen aineistoa, jotta voisi joskus tulevaisuudessa kirjoittaa ensimmäisen nykyaikaisen musiikin historian englanninkielellä. Lue lisää ja seuraa Kari Rydmanin radiosarjaa Areenassa & Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 11 kesäkuusta syyskuuhun.

Klassista televisiossa

Tutkimusmatka virtuoosin pään sisään

Tiededokumentti menee virtuoosin pään sisään

Musikaalinen lahjakkuus ilmenee usein varhaisella iällä. Miten se on selitettävissä, ja mitkä biologiset mekanismit liittyvät musiikin hahmottamiseen? Salaisuus on muusikon aivoissa. Katso tiededokumentti Teema to 21.7. klo 21 & Areena.

Utelias äänimatkailija | Yle Radio 1 tiistaisin klo 11

Eva Tigerstedtin on utelias äänimatkailija samoilee luonnossa

Eva Tigerstedt vie kuulijaansa musiikin ja luonnon äärelle.

Utelias äänimatkailija yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita. Miten ympäröivän maailman äänet ovat muokanneet musiikkia ja kuunteluamme? Minkälainen paikka oli renessanssin aikainen puutarha, ja minkälaista musiikkia silloin sävellettiin? Keskustelun ja musiikin kautta aiheita pohdiskelevat eri alojen asiantuntijat ja utelias äänimatkailija Eva Tigerstedt. Kuuntele Yle Radio 1 ti klo 11 & uusinta la klo 11 & Areena.

Taiteilijakohtaamisia

Vaeltava kisälli | Yle Radio 1 maanantaisin klo 11

Lotta Emanuelsson kulkee kesän vaeltavan kisällin matkassa

Vaeltava kisälli - harharetkiä musiikin historiaan on radiosarja, joka kertoo tositarinoita historiallisten henkilöiden kohtaamisista, tragedioista, sattumista ja romansseista. Pääosassa on musiikki, johon tarinoiden henkilöt tavalla tai toisella liittyvät. Sarjan toimittaa Lotta Emanuelsson. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 & uusinta la klo 14 & Areena.

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperassa

Säveltäjä Einar Englund 100-vuotta

Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Nykymusiikki

Rostrum+, säveltäjärostrumin päivitetty versio

Rostrum+ avaa ovia ja luo yhteyksiä

Kansainvälinen säveltäjärostrum on järjestetty vuosittain jo 63 kertaa, viimeksi toukokuussa Wroclawissa. Yleisradio on osallistunut tapahtumaan jo 70-luvulta lähtien. Miten muuttunut mediamaailma on vaikuttanut tähän radioyhtiöiden nykymusiikkikatselmukseen? Toimittaja Ainomaija Pennanen palasi Ylen rostrum-edustajaksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kuuntele RSOn kamarimusiikkiviikonlopun konsertteja

The Grand Tour - muusikot matkalla Italiaan

RSO:n muusikoiden kamarimusiikkia kesätiistaisin klo 14.

Radion sinfoniaorkesterin muusikot ovat ahkeria kamarimuusikoita. Kamarimusisoinnin todellinen suursatsaus koettiin toukokuisena viikonloppuna Musiikkitalossa. Sen kuluessa yleisöllä oli vapaa pääsy konsertteihin, jotka oli koottu teeman "The Grand Tour" ympärille. Kuuntele konsertteja.

Katso konserttistriimauksia

RSO & Hannu Lintu & Violeta Urmana

Kauden viimeisessä konsertissa ollaan oopperatunnelmissa.

Radion sinfoniaorkesterin kauden viimeisessä konsertissa 27.5. on solistina sopraano Violeta Urmana. Konsertin johtaa RSOn ylikapellimestari Hannu Lintu ja ohjelmistossa on Ludwig van Beethovenin Leonore II:n alkusoitto, Hector Berliozin Kleopatran kuolema, Richard Wagnerin Siegfied-idylli ja Richard Wagnerin ”Starke Scheite” sekä loppukohtaus oopperasta Götterdämmerung. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO in Helsinki Music Centre with Violeta Urmana & Hannu Lintu playing Beethoven, Berlioz & Wagner.

RSO & David Zinman

Huippukapellimestari David Zinman johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Schumannin ja Brahmsin kolmannet sinfoniat. Schumann kuvaa kolmannessaan elämää Reinin rannoilla ja Brahmsin kolmosta sen kantaesittänyt kapellimestari Hans Richter kutsui säveltäjän Eroicaksi. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & David Zinman at Helsinki Music Centre 18.5.2016.

RSOn kamarimusiikkifestivaali

Eurooppalainen sivistyneistö tapasi käydä 1700-luvulla Grand Tourilla, joka tarkoitti kulttuuripainotteista opintomatkaa Italiaan. Tässä hengessä RSOn muusikot ovat päättäneet pakata laukun täyteen nuotteja ja lähteä katsomaan, minkälainen nykyaikainen Grand Tour voisi olla. Radion sinfoniaorkesterin kamarimusiikkifestivaalin The Grand Tourin avajaiskonsertin johtaa kapellimestari orkesterin soolokäyrätorvensoittaja József Hárs. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO The Grand Tour from Helsinki Music Centre.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa 12.5.2016

Sinfonia Lahti & Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa

Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 on kapellimestari Okko Kamun läksiäiskonsertin suurteos Lahdessa. Ilta päättää Kamun viisivuotisen kauden Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Mika Pohjonen ja basso Mika Kares ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis. Palaa konserttiin. Watch on Demand Lahti Symphony Orchestra & Okko Kamu playing Beethoven in Farewell Concert 12.5.2016.

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme blogeja

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä