Hyppää pääsisältöön

Katso konserttistriimauksia

RSO & kapellimestari Hannu Lintu & viulutaiteilija Frank Peter Zimmermann

Solistina viulutaiteilija Frank Peter Zimmermann.

Viulutaiteilija Frank Peter Zimmermann soittaa Radion sinfoniaorkesterin solistina ensi kerran Suomessa Magnus Lindbergin viulukonserton nro 2. Kapellimestarina on Hannu Lintu. Konsertin ohjelmassa kuullaan myös sarja Pjotr Tšaikovskin baletista Joutsenlampi sekä Igor Stravinskyn orkesteriteos Keijukaisen suudelma. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & Lintu & Zimmermann playing Tchaikovsky, Lindberg & Stravinsky at Helsinki Music Centre 18.1.2017.

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Uusi ooppera ja uudehko viulukonsertto

Katso Kantapöytä suorana aina keskiviikkoisin klo 14!

Kantapöydässä keskustellaan Suomessa ensiesityksensä saavasta Magnus Lindbergin toisesta viulukonsertosta sekä Oulussa juuri kantaesityksensä saaneesta Tapio Tuomelan uudesta oopperasta Neljäntienristeys. Ville Kompan ja Janne Koskisen vieraina ovat edellämainittujen säveltäjien lisäksi ohjaaja Heta Haanperä, kapellimestari Erkki Lasonpalo ja musiikkikriitikko Lauri Otonkoski. Mukana piipahtaa myös kuoronjohtaja Kari Turunen. Opiskelijatreffeillä tavataan alttoviulisti Anna-Maria Viksten. Musiikkia on esittämässä myös pianisti Matilda Kärkkäinen. Katso Kantapöytä ke 18.1. ja ohessa edellisten viikkojen lähetyksiä.

Sävel on vapaa | Yle Radio 1

Tulossa: Uuden musiikin sävel on vapaa

Mistä uuden musiikin teoksesta tulee klassikko?

Uusi vuosi alkaa aistit avoinna! Mikä uuden musiikin teos koskettaa, mikä kiihdyttää, mikä on mahdollisesti tulevaisuuden klassikko? Kokemuksia ja elämyksiä kuuntelijoiden kanssa jakavat lauantaina 21.1. klo 19.03 Suomen säveltäjien puheenjohtaja Antti Auvinen ja toimittaja Ainomaija Pennanen. Ohjelman suunnittelusta vastaa Timo Asikainen. Puheluita aletaan ottaa vastaan tuntia ennen lähetystä klo 18 numerossa 09-144 800. Musiikkia lähetykseen voi toivoa jo ennakkoon osoitteessa savel.vapaa@yle.fi. Viestiin tulee kirjoittaa mahdollisimman tarkat tiedot toivottavasta teoksesta, esittäjästä sekä toivojan nimi ja puhelinnumero.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Äänestä yleisön suosikki!

Vuoden levy 2016 - äänestä yleisön suosikki!

Äänestysaika 23.1.2017 asti. Julkistus Kantapöydässä 25.1.

Mikä näistä viidestä Yleisradion musiikkitoimittajien valitsemasta ehdokkaasta on Vuoden klassinen levy 2016? Äänestä nyt omaa suosikkiasi! Äänestysaikaa on maanantaihin 23.1.2017 asti. Yleisradion Vuoden levy 2016 julkistetaan Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkona 25.1.2017 klo 14. - Äänestä nyt!

Renessanssimusiikkijuhla Aurore Paavalinkirkossa 19.-22.1.2017

Elbphilharmonie - Hampurin uuden konserttitalon avajaiset tammikuussa 2017

Hampurilla on nyt Elphi

Risto Nieminen arvioi uutta konserttitaloa.

Lissabonin Gulbenkianin musiikkijohtaja Risto Nieminen oli niitä harvoja onnellisia, jolla oli lippu Hampurin uuden konserttitalon Elbphilharmonien avajaisiin 11. tammikuuta. Lue miten Helsingin Musiikkitalo ja Pariisin Philharmonie pärjäävät tulokkaalle Niemisen vertailussa.

Hampurin konserttitalon avajaiskonsertti

Eurooppa saa uuden konserttitalon, kun Elbphilharmonie - lempinimeltään Elphi - avataan Hampurin satamaan keskiviikkona 11. tammikuuta. Elben rannalla sijaitseva rakennus on 27-kerroksinen. Avajaiskonsertissa 2 150 -paikkaisessa pääsalissa esiintyy talon oma orkesteri NDR Elbphilharmonie Orchester kapellimestari Thomas Hengelbrockin johdolla. Kuuntele avajaiskonsertti Yle Radio 1 pe 20.1. klo 19.03.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Soolosellolevy koskettaa syvältä

Levyarvio

Pianisteilta on tottunut odottamaan soololevyjä, mutta aivan osattomia tällä saralla eivät ole viulistit ja sellistitkään. Voisi ajatella, että parasta kokonaisuutta voisi rakentaa hieman tunnelmia ja tyylejä vaihtelemalla, mutta tehdä voi myös niin kuin Natalie Clein: hän rakentaa runsaan tunnin mittaisen ohjelman 1940- ja 50-luvuilla sävelletyistä sooloselloteoksista, joissa on tyylillisesti enemmän yhteisiä kuin eriäviä piirteitä. Erinomainen soolosoitto ja onnistunut äänitys tuovat esiin teosten omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden, ja kokonaisuus on kaikkiaan onnistunut.

instagram #yleklassinen

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Tulevat striimaukset

tammikuu 2017

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13

Perjantai 13.1.2017

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Helena Juntunen, sopraano
Tommi Hakala, baritoni
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö

 
14
 
15
 
16
 
17
 
18

Keskiviikko 18.1.2017

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Frank Peter Zimmermann, viulu

 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25

Keskiviikko 25.1.2017

14.00

Tervetuloa ke 25.1.2017!
Läheyksessä julkistetaan Yleisradion Vuoden klassinen levy 2016 sekä yleisön suosikki. Vieraana on myös mm. Suomen Benelux-instituutin johtaja Aleksi Malmberg. Opiskelijatreffeillä tavataan kapellimestari Emilia Hoving.
Kahvia kaatavat toimittajat Riikka Holopainen ja Ville Komppa.

 
26
 
27

Perjantai 27.1.2017

19.00

Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Patricia Kopatchinskaja, viulu
Ennakkotiedoista poiketen konsertin johtaa Teodor Currentzisin sijaan Jukka-Pekka Saraste.

 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Da Kaapo - Kaapo Kamun muusikkomuotokuvia

Da Kaapo: Kari Kriikku

Kaapo Kamu kuvasi Avantin! taiteellisen johtajan.

Klarinettitaiteilija ja Avantin! taiteellinen johtaja Kari Kriikku on Kaapo Kamun Da Kaapo -muotokuvasarjan kolmas malli. Kamu halusi kuvata Kriikun mm. siksi, että suvereenilta muusikolta käy myös klezmer. Samaan aikaan, kun Kriikun oma kansainvälinen ura on vahvassa nosteessa, hän on huolissaan johtamansa kamariorkesterin tulevaisuudesta.

Musiikkistudion klubi-ilta

Palaa konserttiin: Café Barock ja kauneimmat barokkijoululaulut

Café Barockin Kauneimmat barokkijoululaulut -konsertissa 8.12.2016 Musiikkitalon Paavo-salissa tuudittaudutaan joulun tunnelmaan. Ilta sisältää tuttuja ja tuntemattomampia joululauluja Euroopasta 1500-1700-luvuilta, periodi-instrumentein soitettuna - yhteislaulua unohtamatta.Café Barockin muusikkoina ovat David Hackston, kontratenori, Jussi Salonen, tenori, Sini Vahervuo, nokkahuilu ja traverso, Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu, Mikko Ikäheimo, teorbi ja barokkikitara, Jugi Rautasalo, diskantti- ja bassogamba, barokkisello, sekä Matias Häkkinen, cembalo. Palaa konserttiin.

Taiteilijakohtaamisia

Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti

Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.

Tiesittekö, että Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on luultavasti enemmän cembalisteja asukaslukua kohden kuin missään muualla maailmassa? Entä tiesittekö, että cembaloita arvellaan olevan noin 500 kappaletta Suomessa? Ettekö? Cembalisti Matias Häkkinen tietää. Tutustu Matiakseen.

Laulava näyttelijä Petrus Kähkönen: Mulla kävi hirmuinen tsägä.

Uskalsin laulaa soolona ihmisten edessä vasta lukiossa.

Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Petrus Kähkönen ei ole ensisijaisesti näyttelijä vaan laulaja. Laulamisesta tuli hänelle ammatti teatterikiinnityksen myötä runsaat viisi vuotta sitten. Vaikka koulut jäivät Petrukselta kesken, on ura laulavana näyttelijänä alkanut hienosti. Myös hyvällä tuurilla on ollut merkitystä. - Kantapöydän taiteilijatreffeillä Petrus vieraili yhdessä äitinsä, Sibelius-Akatemian laulun lehtori Outi Kähkösen kanssa.

Katso oopperastriimauksia | Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.

Wagnerin Lentävä hollantilainen Kansallisoopperasta

Tanskalainen Kasper Holten, yksi aikamme maineikkaimmista ohjaajista, tuottaa Suomen kansallisoopperalle Lentävästä hollantilaisesta uudenlaisen tulkinnan, jossa kaupunkiympäristö ja kansainvälisen taidekaupan myrskyt kohtaavat Wagnerin vaikuttavan musiikin. Katso vuoden ajan lähetyspäivästä 24.11.2016. - Watch On Demand Finnish National Opera performing Richard Wagner's The Flying Dutchman directed by Kasper Holten 24.11.2016.

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Katso oopperaa televisiossa | Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Stockhausenin järkyttävä omaelämäkerrallinen Donnerstag aus "Licht" Baselissa

Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

Yksi merkillisimmistä oopperaelämyksistäni, Anja Lankinen kirjoittaa Baselin oopperasta, missä ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen esitettiin Karlheinz Stockhausenin Donnerstag aus "Licht". Eurooppalaiset kriitikot kiittävät kilvan tätä oopperamaailman tapausta. Sopraano Anu Komsi teki jälleen huikean roolin kansainvälisellä oopperanäyttämölllä.

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperassa

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.