11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu - 11th International Jean Sibelius Violin Competition 22.11. - 3.12.2015

Pekko Pulakka ja Sara Etelävuori jatkoon.

Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka välieriin

Välierät käydään perjantaista sunnuntaihin 27.-29.11. klo 10 & klo 17 Helsingin konservatoriolla. Finalistit julkistetaan suorassa striimissä sunnuntai-iltana n. klo 21.30. Katso alku- ja välierät suorina Helsingin Konservatoriolta | Esiintymisjärjestys & ohjelmat | Lue kisakatsaukset | Kuuntele Tero Latvalan radiokommentit
Live Webcasts from 11th International Jean Sibelius Violin Competition at Helsinki | Schedule & repertoires | Watch On Demand

Julkaistu , päivitetty

Palaa verkkokonsertteihin

Pianotaiteilija Paavali Jumppanen Musiikkitalon kanoopin kamerasta kuvattuna. RSO 20.11.2015.

RSO & Olari Elts & Paavali Jumppanen

Radion sinfoniaorkesterin perjantaikonsertissa 20.11. kuullaan kantaesityksenä Seppo Pohjolan pianokonsertto, solistina on pianotaiteilija Paavali Jumppanen. Ohjelmassa on myös Arvo Pärtin teos Silhouette, ensimmäistä kertaa Suomessa, sekä Johannes Brahmsin sinfonia nro 1. Kapellimestarina on Olari Elts. Myöhäisillan kamarimusiikissa Musiikkitalon kuoro esittää Brahmsin ja Pärtin kuoroteoksia. - Watch On Demand FRSO & Elts & Jumppanen at Helsinki Music Centre 20.11.2015.

Julkaistu

Palaa Kantapöytään

Kantapöytä Sibelius-viulukilpailun tunnelmissa

Katso Kantapöytä 25.11. Helsingin konservatorion kahvilasta Sibelius-viulukilpailun vilskeestä. Vieraina Ylen kisa-asiantuntijat viulistit Tero Latvala ja Antti Tikkanen, suomalaiskilpailijoista Sara Etelävuori, Kasmir Uusitupa ja Juho Valtonen sekä Ylen chättiviulisti Tami Pohjola yhdessä äitinsä kisapianisti Naoko Ichihashin kanssa. Säveltäjäpuheenvuoron pitää Uljas Pulkkis ja konserttivieraana piipahtaa Arto Nyberg, liput tuo konserttimestari Petri Aarnio. Kahvia kaatavat toimittajat Vesa Kytöoja ja Inari Tilli.

Julkaistu
Pianotaiteilija Paavali Jumppanen ja säveltäjä Seppo Pohjola.

Paavali Jumppanen: Uuden teoksen ensikuuleminen on alkuräjähdys

Paavali Jumppanen on Seppo Pohjolan perjantaina 20.11. kantaesityksensä saavan pianokonserton solisti. Kantapöydän konserttivieras poliitikko ja valtiotieteiden tohtori Arja Alho lähtee konserttiin innokkaana. Jennah Vainio puhuu säveltäjien puheenvuorossa humaaniuden puolesta. Lähetyksen alussa Herrasmiestoimittaja Janne Koskisen Skype-raportti Berliinistä. Kahvia kaatamassa toimittajat Helena Hannikainen ja Vesa Kytöoja. Katso Kantapöytä 18.11.

Julkaistu

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Musiikin voima | Yle Radio 1

Jovanka Trbojevicin sävellys syntyy vapaudesta ja kontrollista

Säveltäjä Jovanka Trbojevic kertoo työstään

Säveltäjä Jovanka Trbojevic tuli Pasilaan toimittaja Timo Asikaisen vieraaksi Musiikin voima -ohjelmaan. Kesken ohjelman äänityksen säveltäjä ja toimittaja siirtyvätkin naapuristudioon flyygelin ääreen. Lue juttu ja kuuntele Musiikin voima Yle Radio 1 ke 25.11. klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Julkaistu
Matti Raekallio Juilliardin edessä.

Matti Raekallion New York1

Matti Raekallion New York

Pianisti Matti Raekallio on työskennellyt New Yorkin maineikkaassa Juilliard Schoolissa pianonsoiton professorina vuodesta 2007. Lue Matti Raekallion New Yorkista ja kuuntele Musiikin voima.

Julkaistu

Vapaus alkoi ahdistaa

Vapaus alkoi ahdistaa

Olen tekemässä juttua säveltäjä-äänisuunnittelija Sanna Salmenkalliosta. Tarkoitus on kuvata hänen tavallista päiväänsä. Huomaan istuvani teatteriharjoituksissa, jossa päähenkilö on juuri vapautunut vankilasta. Musiikin voima keskiviikkoisin klo 11 Yle Radio 1:ssä.

Julkaistu

Välilevyjä

Kare Eskola

Kare Eskola uudisti Sibelius-viulukilpailun Välilevyissä

Maailma on muuttunut, Sibelius-viulukilpailu ei. Siksi Välilevyjen toimitus esittää seitsemän toimenpidettä, joilla kehitetään nykyaikainen Sibelius-viulukilpailu 2.0. Kuuntele ohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Tulevat striimaukset

marraskuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
 
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

instagram #yleklassinen

Yle Uutiset - Klassinen musiikki

Säveltäjä Jouni Kaipainen on kuollut

Säveltäjä Jouni Kaipainen on kuollut vaikean sairauden jälkeen. Häneltä jäi kesken sinfonia, jonka RSO oli tilannut häneltä. - Jouni Kaipainen in memoriam, säveltäjä Eero Hämeenniemi muistelee edesmennyttä säveltäjäkollegaa ja ystävää

Julkaistu , päivitetty

Soittotuntitarinoita

Kissan oksennus ja muita soittotuntitarinoita

Kissan oksennus ja muita soittotuntitarinoita

Soittotunneilla kaikki ei aina mene ihan nuottien mukaan. Parhaissa tapauksissa selityksiä kuuntelevan opettajan nauruhermot joutuvat koetteille. Toisinaan opettaja saa kuullakseen hienoja oivalluksia. Joskus voi joutua vain ihmettelemään...

Julkaistu , päivitetty

Tulossa: Kantapöytä - suorana Musiikkitalon kahvilasta keskiviikkona klo 14!

Joko Sibelius-viulukilpailussa löytyy voittajasuosikkeja?

Kantapöytä on yhä Sibelius-viulukilpailun tunnelmissa: mukana Ylen asiantuntijat Tero Latvala & Antti Tikkanen. Säveltäjäpuheenvuoron pitää Minna Leinonen, mukana myös mm. alttoviulisti ja Suomalaisen barokkiorkesterin toiminnanjohtaja Laura Kajander & sellisti ja Rantatie-kvartetin jäsen Lea Pekkala sekä saunamajuritar Saara Lehtonen. Katso suorana Musiikkitalosta & keskustele ja kuuntele Yle Radio 1 ke 2.12.!

Julkaistu

Taiteilijakohtaamisia

RSOn vierailevana kapellimestarina Olari Elts

Olari Elts johtaa RSOn konsertin 20.11.2015

Radion sinfoniaorkesteria johtaa 20.11.2015 virolainen kapellimestari Olari Elts. Sellisti Mikko Ivarsin haastattelussa hän kertoo konsertin ohjelmistossa olevasta Johannes Brahmsin ensimmäisestä sinfoniasta ja Arvo Pärtin teoksesta Silhouette sekä näiden kappaleiden kompastuskivistä. Watch the interview with Olari Elts.

Julkaistu
Viulisti Akiko Suwanai lähtee RSOn kanssa Japanin kiertueelle.

Viulutaiteilija Akiko Suwanai lähtee RSOn kanssa Japaniin

RSOn solistina Akiko Suwanai

Radion sinfoniaorkesterin Japanin kiertueella ja Musiikkitalon 23.10.2015 konsertissa solistina soittaa japanilaissyntyinen viulisti Akiko Suwanai. Ranskassa jo 15 vuotta asunut viulisti kertoo haastattelussa RSOn viulisti Taru Kircherille arvoviulustaan, Dolphin Stadivariuksesta. Syventyäkseen ranskalaiseen kulttuuriin Akiko Suwanai päätti kaksi vuotta sitten käydä ranskalaisen kokkikoulun ensimmäisen tason. Viulu laitettiin viideksi viikoksi nurkkaan ja Akiko opetteli mm. ranskalaisen kastikkeen tekoa. Lue haastattelu suomeksi. Watch the interview with Akiko Suwanai.

Julkaistu
Pianisti Stephen Hough keskustelee kapellimestari Hannu Linnun kanssa.

Pianisti Stephen Hough viettää Beethoven-kautta

Pianisti Stephen Hough keskustelee kapellimestari Hannu Linnun kanssa. "Meidän tehtävämme on löytää kunkin aikakauden parhaat teokset. On vaarallista ajatella, että vain moderni on arvokasta. Sehän voi olla jo ensi viikolla vanhentunutta. Meidän on elettävä tätä hetkeä, mutta myös nautittava menneisyyden helmistä", Stephen Hough kommentoi, kun Hannu Lintu ihmettelee, miksi Beethovenin esittämistä pidetään konservatiivisena. Watch the interview with Stephen Hough.

Julkaistu

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Slush-pelimusiikkikonsertti

Slush-pelimusiikkikonsertti: Tapiola Sinfonietta & Apocalyptica & Santtu-Matias Rouvali

Tapiola Sinfonietta ja Apocalyptica esiintyivät kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla Slush-tapahtuman pelimusiikkikonsertissa Musiikkitalossa tiistaiyönä 10. marraskuuta. Katso koko konsertti tai kaikki musiikkiesitykset omina videoinaan. Watch On Demand Tapiola Sinfonietta, Apocalyptica & conductor Santtu-Matias Rouvali playing Video Game Music at Slush at Helsinki Music Centre 10.11.2015.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suomen kansallisooppera

Katso: Kansallisoopperan ja muiden konsertteja verkossa

Palaa mm. Kansallisoopperan, Saimaa Sinfoniettan, Mikkelin kaupunginorkesterin ja yksittäisten solistien järjestämiin konsertteihin verkossa ja tutustu tarjontaan.

Julkaistu , päivitetty

Kohtauspaikalla Helena Hannikainen & Vesa Kytöoja | Yle Radio 1

Arja Saijonmaa - taiteilija ja taistelija

Laulaja Arja Saijonmaa vieraana Kohtauspaikka-ohjelmassa

Arja Saijonmaa kysyi Sibelius-Akatemian opiskelijana itseltään, mitä hyötyä hänen klassisesta pianonsoitostaan olisi yhteiskunnalle. Kun opinahjo ei pystynyt vastaamaan kysymykseen, hän lähti etsimään vastausta Ylioppilasteatterista. Sieltä hänet nappasi maailmankiertueelleen Mikis Theodorakis, ja tuolla kiertueella Saijonmaa on tietyllä tavalla edelleen. Lue juttu ja kuuntele Kohtauspaikka 16.10. Areenassa.

Julkaistu
Ritva Auvinen.

Elämä kuin oopperaa4

Oopperalaulaja Ritva Auvinen kertoo elämästään

Täyttä elämää. Se tulee ensimmäiseksi mieleen, kun istuu vastapäätä oopperalaulaja, laulunopettaja Ritva Auvista. Sopraano Ritva Auvinen oli 1970-90-lukujen suuria nimiä. Hän oli laulunopettaja Mirjam Helinin oppilas, ja myös Helinin tuuraaja ja seuraaja. Lue Riitta Väliahon juttu viime Mirjam Helin -laulukilpailun ajalta ja kuuntele, mitä Ritva Auviselle kuuluu nyt: Kohtauspaikka pe 13.11. klo 14 Yle Radio 1.

Julkaistu

Klassikkoparatiisi | Yle Radio 1

Eva Tigerstedt

Eva paratiisissa

"Visuaaliset taiteet, elokuvat ja kirjallisuus kiehtovat, luonto ja luonnontiede ovat sydäntäni lähellä jo perhetaustanikin takia. Rakastan matkustelemista ja olen asunut eri maissa," toimittaja Eva Tigerstedt kertoo. "Olen kuitenkin muusikko taustaltani. Toimin kymmenisen vuotta ammattihuilistina, kunnes käsivamma katkaisi muusikonuran." Lue lisää Evasta ja kuuntele Klassikkoparatiisi Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Katso Ylen konserttistriimauksia

Suorat verkkokonsertit Musiikkitalosta syksyllä 2015 1

Katso suorat kuvalliset konserttilähetykset internetissä

Tervetuloa Musiikkitalon konsertteihin verkon välityksellä! Syksyllä 2015 orkesterikonserttien lisäksi välitetään konsertit Lahden Sibelius-festivaalilta 31.8.-5.9. sekä Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu suorana alusta loppuun 23.11.-3.12.

Julkaistu , päivitetty

Suorassa Helsingin Musiikkitalon konsertissa Yhdysvalloissa 4

Delmar Williams asuu Yhdysvalloissa Atlantan metropolialueella Decaturissa. Delmar on aktiivinen Ylen suorien nettikonserttien katsoja. Nyt eläkkeellä hänellä on aikaa seurata nettikonserttitarjontaa myös ympäri maailmaa.

Julkaistu , päivitetty

Kultakuume & Kulttuuricocktail

Kuinka naissäveltäjä unohdetaan - tapaus Ann-Elise Hannikainen 1

Ann-Elise Hannikainen on unohdettu naissäveltäjä

Liian kansainvälinen suomalaisille? Liian vetäytyvä taiteilijasielu? Liian omaperäinen modernismin aikakaudella? Espanjassa uraa luonut säveltäjä Ann-Elise Hannikainen on jäänyt suomalaisille täysin tuntemattomaksi. Säveltäjä Markus Virtasen ooppera Ann-Elise Hannikaisen elämästä saa kantaesityksensä Metropoliassa perjantaina 13.11.2015.

Julkaistu , päivitetty

Ylen klassisen blogit

Musiikkitalo 2000-luvulla - kenelle ja miksi? 3

Risto Nieminen kritisoi Musiikkitalon toimintamallia.

"Musiikkitalon rakentamista vaadittiin, koska suomalaisten soittajien mielestä Finlandia-talon akustiikka oli huono. Sali saatiin ja nyt salin käyttäjien kanssa puhuessa kuulee, että ongelmia on siellä ja täällä." Risto Nieminen arvioi kriittisesti Helsingin Musiikkitalon akustiikkaa ja varsinkin sen toimintamallia. Lue blogi.

Julkaistu
Pariisi

Mikä on Euroopan paras konserttitalo?

Risto Nieminen vertailee Euroopan konserttisaleja.

"Satuin äskettäin käymään melkein peräkkäisillä viikoilla kolmessa eurooppalaisessa konserttisalissa. Pakostakin niitä tulee vertailluksi." Lissabonissa työskentelevä Risto Nieminen jatkaa blogiaan ja vie konserttimatkalle Berliiniin, Amsterdamiin ja Pariisiin. Lue blogi.

Julkaistu
Aix en Provencen musiikkijuhla 2015

Klassisen musiikin jähmettynyt maailma muuttumassa?

Risto Nieminen näki Jonathan Doven Hirviön labyrintissa.

"Puolentoista tunnin mittainen nykymusiikkiteos saa prime time -ensiesityksensä peräkkäisillä viikoilla Berliinin filharmoniassa, Lontoon Barbicanissa ja Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla Simon Rattlen johdolla. Epätodennäköistä mutta totta. Kyseessä on englantilaisen Jonathan Doven The Monster in the Maze, Hirviö labyrintissa." Lue Risto Niemisen blogi.

Julkaistu

Kuuntele konsertteja | Yle Radio 1

RSO konsertoi Tokiossa

Kuvassa vielä harjoitellaan, mutta keskiviikkoiltana 4.11. Radion sinfoniaorkesteri konsertoi Tokion kuulussa Suntory Hallissa. Orkesteria johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy japanilainen viulutaiteilija Akiko Suwanai. Ohjelmassa on pelkästään Sibeliuksen musiikkia; Finlandia, viulukonsertto ja sinfonia nro 2. Katso kuvat harjoituksista, lue lisää ja kuuntele Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Terveiset musiikkimatkalta

Tokion Suntory Hall on maineensa veroinen 1

RSO soitti yhdessä maailman parhaista konserttisaleista

"Loistava akustiikka on tosiaan ylellisyys, hetkeen katoava aistinautinto. Radion sinfoniaorkesteri soitti toisen Tokion konserttinsa Suntory Hallissa keskiviikkona 4.11. yhdessä maailman parhaista konserttisaleista. Ei ihme, että latautuneen tunnelman aisti kuuluttamossa asti," kirjoittaa Lotta Emanuelsson Japanin kiertueelta.

Julkaistu
konserttijuliste

RSO pyhän Fuji-vuoren juurella

RSO soitti kiertueellaan Shizuokassa

Lotta Emanuelsson kertoo Radion sinfoniaorkesterin toisesta kiertuepäivästä Shizuokaan, Honshun saaren etelärannalle 130 kilomertin päähän Tokiosta. Siellä kohoaa japanilaisten pyhä vuori Fuji. Keskiviikkona koittaa kiertueen kohokohta, konsertti Tokion Suntory Hallissa, joka lasketaan maailman parhaimpiin konserttisaleihin. Lue kiertueesta ja lue lisää & kuuntele konsertti Yle Radio 1 ke 4.11. klo 19.03.

Julkaistu
konserttimainos

RSO aloitti Japanin-kiertueensa kosiskelematta

Triphony Hallin konsertti avasi kiertueen komeasti

Lotta Emanuelsson matkustaa Radion sinfoniaorkesterin mukana Japanin-kiertueella. Ensimmäisenä vuorossa oli Triphony Hall Tokiossa. Lue kiertueesta.

Julkaistu

Elämää & tapahtumia Ylen M2-äänitysstudiossa

Kuuntele suomalaistaiteilijoiden tuoreimmat Sibelius-tulkinnat

M-studion Sibelius-marraskuu

Juhlavuoden kunniaksi Yle on tuottanut jälleen lisää uusia Sibelius-tulkintoja. Pasilan M2-studiossa ovat käyneet äänittämässä mm. Meta4-kvartetti, sopraano Soile Isokoski, viulistit Siljamari Heikinheimo ja Petteri Iivonen, sellistit Tuomas Lehto ja Samuli Peltonen, pianistit Roope Gröndahl, Laura Mikkola, Ilkka Paananen ja Juho Pohjonen sekä kitaristi Ismo Eskelinen. Klikkaa Sibelius soimaan tästä ja kuuntele Yle Radio 1 marraskuussa torstaisin klo 14 alkaen 5.11. ja jälkeenpäin Areenassa. #sibelius150

Julkaistu , päivitetty

Säveltäjä Einari Marvia 100 vuotta

Säveltäjä Einari Marvia täyttäisi 21. marraskuuta 100 vuotta. Marvia tunsi toisen juhlittavan Jean Sibeliuksen erinomaisen hyvin, mutta elämäntyönsä painopistettä Marvia siirsi sattumienkin kautta jo varhain alkaneesta säveltämisestä tutkimiseen ja tiedon levittämiseen, taidokkaisiin sovituksiin ja musiikin kustantamiseen - hän toimi Musiikki Fazerin kustannuspäällikkönä 34 vuoden ajan. Kuuntele M-studio.

Julkaistu , päivitetty

Elektronimusiikin historiaa radiossa

Atomien laulu

Elektroninen musiikki peilaa ihmisen, tekniikan ja kulttuurin mutkikasta suhdetta. Jukka Mikkolan toimittama 7-osainen radiosarja Atomien laulu on kulttuurisesti seikkaileva matka varhaisista elektronisen musiikin merkkiteoksista uuden vuosituhannen konemusiikkiin. Se on samalla myös tarina leikkivästä ja keksivästä ihmisestä, ihmisen loputtomasta halusta ilmaista itseään taiteen ja tekniikan avulla. Lue lisää ja kuuntele Yle Radio 1 maanantaisin klo 17.40 alkaen 2.11. ja jälkeenpäin Areenassa.

Julkaistu

Klassista televisiossa

Sibelius, Lintu ja RSO 11

Kapellimestari sinfonioiden jäljillä

Sibelius-juhlavuoden kunniaksi Radion sinfoniaorkesteri on tallentanut televisiolle kaikki säveltäjän seitsemän sinfoniaa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Lintu kulkee myös mestarin jalanjäljissä ja tutustuu maisemiin, jotka ovat vaikuttaneet sinfonioihin. Sarjan osat nähdään sinfonioiden esitysten yhteydessä Yle Teemalla lauantaisin klo 18 alkaen 10.10. Katso koko sinfonioiden sarja Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Klassista televisiossa

Sehän on Saariaho!

Nykysäveltäjä kotonaan ja Sibeliuksen työpöydän äärellä

Hieman yli 60-vuotiaana Kaija Saariaho on Suomen kansainvälisesti menestynein nykysäveltäjä. Hän asuu Pariisissa ja on juuri saattanut aikuiset lapsensa maailmalle. "Tunnen itseni todella suomalaiseksi, ja jos suomalaiset ovat sitä mieltä, että olen hyvä suomalainen, niin olen siitä vain iloinen", pohtii Kaija Saariaho Pariisin kotinsa sohvalla. Lue lisää ja katso tv-dokumentti.

Julkaistu , päivitetty

Sehän on Sibelius! - Katso koko sarja!

Sehän on Sibelius!

Fiktiivinen pienoisdokumentti Sehän on Sibelius! tarjoaa päivitetyn kuvan Sibeliuksesta ihmisenä. Piia Hirvensalon ja Minna Lindgrenin käsikirjoittama televisiosarja alkaa 6.10. Yle Teemalla. Haastatteluja, näyteltyjä kohtauksia, animaatiota ja trikkikuvia sisältävä dokumenttisarja esittelee säveltäjän persoonaa kahdeksasta eri näkökulmasta.

Julkaistu , päivitetty

Ajassa soi uusi musiikki

Luovuuden vapaus viehättää Jimmy Lópezia

Perulaissyntyisen, Suomessa opiskelleen säveltäjän muotokuva

Perulaissyntyinen, Suomessa opiskellut ja Kaliforniaan asettunut säveltäjä Jimmy López, "yksi ihaillummista nuorista eteläamerikkalaissäveltäjistä", on juuri saanut valmiiksi ensimmäisen oopperansa. Chicagon lyyrisen oopperan tilausteos, Bel Canto syntyi sopraano Renée Flemingin aloitteesta. Lópezin teokset ovat nousseet maailman ykkösorkestereiden ohjelmistoihin. Lue haastattelu ja kuuntele Ajassa soi 28.10. Areenassa.

Julkaistu

Kapellimestari Sakari Oramo 50 vuotta

Onnea kapellimestari Sakari Oramo 50 vuotta!

Sakari Oramo täyttää 50 vuotta ja nauttii elämästään.

”Tiedän jokseenkin tarkkaan, mitä teen kullakin viikolla vuoteen 2020 asti", sanoo Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari 2003-2012, nykyisin mm. BBCn sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina toimiva Sakari Oramo. Hän täyttää 50 vuotta 26.10.2015. Lue Riitta Väliahon henkilöjuttu tai lue Outi Paanasen tuore haastattelu ja kuuntele henkilökuva "Kapellimestari Sakari Oramo - musiikin ytimessä" Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Berliinissä on rahaa omalle Sibelius-orkesterille

Suomessa Sibeliuksen nimeä kantanut opiskelijaorkesteri soitti viimeisen konserttinsa lokakuussa. On kuitenkin myös toinen Sibelius-orkesteri, jolle kuuluu hyvää. Se toimii Berliinissä.

Julkaistu
Ildebrando D'Arcangelo lauloi kreivin roolin Figaron häissä

Figaron häät sen kun jatkuu

Miksi vuosisadasta toiseen kaikki tulevat kokemaan saman hölmöilyn? Kun musiikki alkaa, tajuaa. Siksi.

Julkaistu

Oopperaa, oopperaa!

Tituksen lempeys ei ollut Mozartin harha-askel

Mozartin Tituksen lempeys - saksalaista sikailua?

Romantiikan aikana Mozartin rakastetuin ooppera oli Tituksen lempeys. Uusi aika tuomitsi sen säveltäjänsä huonoimmaksi oopperaksi. Suomessakin Titusta saatiin odottaa 1990-luvulle saakka. Miksi Titus sai tuomionsa ja millainen on Tituksen paluu?

Julkaistu , päivitetty

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Sibelius kurkistaa putkeen

Ensimmäisen kuvatekstikilvan voitti punk-henkinen laulunsanoitus

Kuvatekstikilpailun ensimmäinen voittaja on valittu

Sibelius-juhlavuoden kuvatekstikilpailun ensimmäinen kuva kirvoitti lukuisia kekseliäitä ehdotuksia. Voittajaksi valikoitui sanoitus, jonka esikuvaa voi etsiä kevään Euroviisuista.

Julkaistu

Sibkompassi

Kompassi ohjaa Ainolaan

Lataa itsellesi Sibkompassi

Sibkompassi on uusi mobiilisovellus

Ylen Sibkompassi-mobiilisovelluksella kaikenikäiset voivat sukeltaa säveltäjä Jean Sibeliuksen elämään. Minuutin mittaiset kokonaisuudet antavat uuden mahdollisuuden eläytyä Sibeliukseen paitsi säveltäjänä myös ihmisenä. Kompassinuoli opastaa Sibeliuksen Järvenpäässä sijaitsevaan kotiin, Ainolaan. Jokaisesta ilmansuunnasta aukeaa yksi sinfonia ja sen alkutahdit.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme blogeja

Oboisti Piia Maunula bloggaa opiskelijavaihdostaan Amsterdamissa 2015-1016.

Blogi: Ja, hoor!

Piia Maunula on oboisti ja barokkioboisti, joka kirjoittaa elämästään vanhan musiikin vaihto-opiskelijana Amsterdamissa.

Julkaistu , päivitetty
Sellisti Jukka Rautasalo

Blogi: Uusia tuulia

Radion sinfoniaorkesterin sellisti Jukka Rautasalo kirjoittaa sellistin ja gambistin maailmasta. Viimeisimmässä blogikirjoituksessa hän toteaa, ettei hän musiikin alalla ylläty enää mistään, mutta saattaa silti innostua kuin lapsi.

Julkaistu , päivitetty

Radion klassiset äänet

Klassikkoparatiisi

Toimittaja Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin ja esittelemällä Klassikkoparatiisissa aina jonkin suurimuotoisen teoksen. Kuuntele Areenassa & Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja uusinta lauantaisin klo 11.

Julkaistu , päivitetty

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Areenassa & Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Julkaistu , päivitetty

Pizzastipendi

Pizzapalkittu pianisti Raili Peltonen on heittäytyjä

Seinäjokelainen pianisti Raili Peltonen sai pizzastipendin.

Näyttelijä Laura Jurkka perustelee pizzastipendiään seinäjokelaiselle pianistille Raili Peltoselle: "Raili työskentelee laaja-alaisesti laulajien ja instrumentalistien säestäjänä, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja orkesterissa. Hän innostuu poikkitaiteellisista kokeiluista yhtä hyvin kuin klassisen musiikin perusohjelmistosta ja työskentelee sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että amatöörien kanssa rakkaudesta musiikkiin." Lue lisää...

Julkaistu
Jonatha Roozeman

Jonathan Roozeman sai pizzastipendin jo 2014

Sellisti Jonathan Roozeman sai pizzastipendin.

Klassisen toimituksen nuoret kesäduunarit antoivat kesällä 2014 pizzastipendin 16-vuotiaalle lupaavalle sellistille Jonathan Roozemanille. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessa. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti. Lue lisää...

Julkaistu

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Klassista kahteen

Tunti klassista musiikkia.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Näistä levyistä en luovu

Musiikin rakastajat kertovat musiikillisia muistoja ja tarinoita sekä soittavat mielilevyjään

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Julkaistu , päivitetty