Hyppää pääsisältöön

Katso konserttistriimauksia

Richard Egarr johtaa RSO:n konsertin 26.4.17

RSO ja kapellimestari Richard Egarr kohtaavat Bachin

Richard Egarr tunnetaan ”vanhan musiikin Bernsteinina”.

Radion sinfoniaorkesterin konsertin johtaa Richard Egarr. Luvassa on tanssivaa Bachia, sillä hän johtaa Bachin orkesterisarjoja. Palaa konserttiin Konsertti tulee televisiosta Teema Fem -kanavalta kahdessa osassa: su 30.4. klo 16.10 nähdään J.S. Bachin Sarjat orkesterille nro 4 ja nro 1 ja su 7.5. Sarjat orkesterille nro 2 ja nro 3. - Watch on Demand from Helsinki Music Centre FRSO & Richard Egarr playing Bach.

Katso konserttistriimauksia

Helsingin kaupunginorkesteri vappuna 1921

Tulossa ma 1.5. klo 14: Helsingin kaupunginorkesterin perinteinen vappumatinea

Keväällä 1921 Helsingin kaupunginorkesterin vappumatinea soitettiin Kaivohuoneella Robert Kajanuksen (ylioppilas keskellä) johdolla. Tänä vappuna HKOn kanssa Musiikkitalon lavalle kiipeää myös Polyteknikkojen Kuoro. Kapellimestarina on konserttimestari Jan Söderblom. Kuuntele vappumatinea Yle Radio 1 tai katso suora striimi ma 1.5. klo 14. - Live Webcast HPO & The Polytech Choir & Jan Söderblom at Helsinki Music Centre Mon 1st of May at 2 pm (UTC+3).

Katso konserttistriimauksia

Susanna Mälkki ja Truls Mörk

HKO & kapellimestari Susanna Mälkki & sellotaiteilija Truls Mørk

Norjalainen sellotaiteilija Truls Mørk on Susanna Mälkin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin solistina, kun ohjelmassa on Ernest Blochin Schelomo, heprealainen rapsodia sellolle ja orkesterille. Konsertissa kuullaan myös Leevi Madetojan Okon Fuokosta osa Unitaikuri, Maurice Ravelin Daphnis ja Chloé sekä Jukka Tiensuun uusi teos Sinfoniaviis. Katso konsertti - Watch On Demand HPO & Mälkki & Mørk playing Bloch, Madetoja, Ravel & Tiensuu at Helsinki Music Centre 20.4.2017.

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

11-vuotias lapsisäveltäjä Sirkku Kaija, säveltäjä Pasi Lyytikäinen ja äänitaiteilija Tytti Arola toimittaja Riikka Holopaisen vieraina Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 26.4.2017.

Kuule minä sävellän!

Tervetuloa keskiviikkoisin klo 14!

Kantapöydän vieraina Musiikkitalon kahvilassa ovat 11-vuotias lapsisäveltäjä Sirkku Kaija, säveltäjä Pasi Lyytikäinen ja äänitaiteilija Tytti Arola. Riikka Holopaisen ja Helena Hannikaisen kahvipöytään istuivat myös kapellimestari Sakari Oramo, tuottaja Aarno Cronvall ja intendentti Tuula Sarotie sekä Tampereen pianokilpailun järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jani Aarrevaara ja Maj Lind -pianokilpailun pääsihteeri Terhi Luukkonen. Musiikkia ovat esittämässä myös viulisti Laura Ahola ja ääniteknikko Paavo Malmberg. - Katso Kantapöytä 26.4. ja palaa edellisten viikkojen lähetyksiin.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Tampereen pianokilpailu 24.4. - 5.5.2017

Musiikkistudion klubi-ilta

Fabulous Bäckström Brothers Show ja melodikat

The Fabulous Bäckström Brothers Show

Katso huikean musiikkikomedian 50. esitys.

The Fabulous Bäcktröm Brothers Show esitettiin 50. kerran ja juhlanäytös Musiikkitalon Paavo-salista on nyt katsottavissa. Huikea musiikkikomedia laulajaveljeksistä liikkuu sujuvasti Richard Wagnerin oopperoista ja Johnny Cashin tummista sävyistä Broadway-musikaalien värikkäisiin tunnelmiin. Fakta, fantasia ja Wagnerin oopperoista karanneet sankarit ja lohikäärmeet sekoittuvat sulavasti yhteen veljesten matkatessa halki Amerikan.

Riikan vlogi

Riikan vlogissa baritoni Jouni Bäckström.

Riikan vlogi: Miten olla hauska?

Riikka tapasi baritoni Jouni Bäckströmin.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi baritoni Jouni Bäckströmin ja kyseli, miten The Bäckström Brothers Show’n komiikka syntyy. Lisäksi hän halusi tietää, voivatko naiset olla hauskoja samalla tavalla kuin miehet ja miten hän itse voisi olla hauska. Jos vaikka joutuisi esiintymään sketsissä…

Taiteilijakohtaamisia

Lauluguru Dorothy Irving 90 vuotta: ”Uteliaisuus pitää hengissä”

Legenda elää ja opettaa edelleen.

Dorothy Irving tunnetaan kaikissa Pohjoismaissa näyttävän uran tehneenä konserttilaulajana ja suosittuna laulupedagogina - ja työ jatkuu edelleen. Irving on opiskellut 1950-luvulla Benjamin Brittenin oopperarooleja säveltäjän itsensä johdolla. Lauluguru juhli 90-vuotissyntymäpäiväänsä alkuvuodesta Tukholmassa ja tuli sitten pitämään mestarikurssia Sibelius-Akatemiaan. Oopperakoulutuksen opiskelijat harjoittelivat hänen kanssaan Brittenin Kesäyön unelmaa, jonka ensi-ilta on 22.4. Lue Dorothy Irvingin haastattelu.

instagram #yleklassinen

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2017

Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletissa

Seitsemän veljestä tanssien

Marjo Kuuselan koreografia Eero Ojasen musiikkiin valloitti yleisön sekä kantaesityksessään 1980 että Kansallisbaletin ulkomaanvierailuilla. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013. Katso puolen vuoden ajan lähetyspäivästä 7.4.2017. - Watch On Demand Finnish National Ballet performing The Seven Brothers 7.4.2017.

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2.2017

Kuorot matkalla Hämeenlinnaan - Sulasolin laulu- ja soittojuhlat 12.-14.5.2017

Naiskuoro Timotei

Osallistu videokampanjaan - Kuorot matkalla Hämeenlinnaan!

Sulasol ja Yle haastavat Hämeenlinnaan Laulu- ja soittojuhlille 12.-14.5. osallistuvat kuorot tekemään omia videoitaan teemalla Kuorot matkalla Hämeenlinnaan! Kerro oman kuorosi erityispiirteistä, kotipaikkakunnasta ja kuoron merkityksestä. Miksi kuorossa laulaminen on elintärkeää? Lue ohjeet videoiden tekemiseen, katso kampanjan ensimmäinen, loppelaisen Timotei-naiskuoron (kuvassa) video ja innostu!

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Der Pierre Boulez Saal - Berliinin uuden konserttisalin avajaiset maaliskuussa 2017

Tulevat striimaukset

huhtikuu 2017

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7

Perjantai 7.4.2017

19.00

Heinz Holliger, kapellimestari
Isabelle Faust, viulu

19.00

Koreografia - Choreography Marjo Kuusela
Musiikki - Music Eero Ojanen
Musiikinjohto - Conductor Dalia Stasevska
Lavastus - Sets Kati Lukka
Puvut - Costumes Anne Jämsä
Valaistus - Lighting design Olli-Pekka Koivunen
Dramaturgia Eino Tuominen

 
8
 
9
 
10
 
11
 
12

Keskiviikko 12.4.2017

19.00

Herbert Blomstedt, kapellimestari

 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19

Keskiviikko 19.4.2017

19.00

Jouni Bäckström baritoni
Petri Bäckström tenori
Jukka Nykänen piano

 
20

Torstai 20.4.2017

19.00

Susanna Mälkki kapellimestari
Truls Mørk sello

 
21

Perjantai 21.4.2017

19.00

Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Otto Virtanen, fagotti

 
22
 
23
 
24
 
25
 
26

Keskiviikko 26.4.2017

19.00

Richard Egarr, kapellimestari

 
27
 
28
 
29
 
30
 
Tutkija Elke Albrecht SKS:n arkistossa.

Tutkija Elke Albrecht ja libretistin arvoitus

Die Kalewainen -oopperassa yhtymäkohtia

Suomeen vuonna 1886 saapunut säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli hyvin kiinnostunut suomen kielestä ja kulttuurista. Suuri Richard Wagnerin ihailija innostui erityisesti Kalevalasta, sillä sen tarinoista löytyi monia yhtymäkohtia Wagnerin Nibelungin sormukseen ja Nürnbergin mestarilaulajiin. Tutkija Elkea Albrecht kertoo, miten oopperan libretisti selvisi vasta pari kuukautta sitten.

Kuka oli Karl Müller-Berghaus?

Hän tarttui Kalevala-aiheeseen ensimmäisenä.

Viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli Turun soitannollisen seuran kapellimestari vuosina 1886-1895. Juuri ennen paluutaan Saksaan, hän sävelsi Kalevala-aiheisen oopperan, joka hautautui arkiston kätköihin. Tutkija Elke Albrecht on tutkinut Kalevala-aiheisia oopperoita ja hän kertoo videolla, kuka oikein oli Karl Müller-Berghaus.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

L'Ange & Le Diable / Siranossian

Barokin viuluklassikoiden kunnianpalautus

Levyarvostelu

Nuori viulisti Chouchane Siranossian ja vanha cembalisti Jos van Immerseel ovat julkaisseet uutuuslevynsä L'Ange et Le Diable jo viime vuoden puolella, mutta vasta muutaman palkinnon myötä se herätti minun mielenkiintoni. Hyvä että herätti, koska armenialais-ranskalainen Siranossian on häikäisevä lahjakkuus, ja levy nostaa uuteen kunniaan ne barokkisonaatit, joita ennen väärinkäytettiin romanttisten viuluresitaalien lämmittelykappaleina.

Vuoden levy 2016

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Cottbus Stadttheater

Cottbusin kaupunginteatterin Don Carlo on elämys

Antiikki, barokki ja jugend kohtaavat toisensa herkullisesti

Cottbusilaiset halusivat jotain kerrassaan uutta ja erilaista, ja sitä tämä Bernhard Sehringin luomus oli. Arkkitehdin periaate oli yhdistää eri aikojen tyylejä samassa rakennuksessa ja siinä hän totisesti onnistui, kertoo Anja musiikkiterveisissään. Hän näki teatterissa Verdin Don Carlon ja nautti lähes täysin siemauksin.

Katso suorana konsertteja, oopperaa & balettia keväällä 2017

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Oopperaa, oopperaa! Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.2016

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Vox Aurea -kuoro.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Classical Trancelations on Concert Musiikkitalossa Helsingin juhlaviikoilla 26.8.2016.

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Kuoleesta talosta

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016

Tanssia, tanssia! Pieni merenneito Suomen kansallisbaletista 22.4.2016

Pieni merenneito -baletti suorana Kansallisbaletista 22.4.2016

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Pieni merenneito -baletti

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?