Palaa Ylen konsertteihin

Matti Hyökki johti Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertin Musiikkitalossa 15.11.2014.

Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertti Musiikkitalossa

Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertin 15.11. johtaa Matti Hyökki. Mukana on myös Ylioppilaskunnan Soittajat Mikk Murdveen johdolla. Konsertin ohjelmassa kuullaan kantaesityksenä Laulu-Miesten Mikko Heiniöltä tilaama teos Isoisän runoja sekä mm. Sibeliuksen ja Madetojan kuoroteoksia. Lavalla on myös Laulu-Miesten aikaisempien johtajien johdolla esiintyvä Suurkuoro.

instagram #yleklassinen

Suosittelemme konsertteja verkossa

Kansallisoopperan pikkujoulut

Oopperan ja baletin pikkujoulut suorana 21.11.

Suomen Kansallisoopperan marraskuussa Etelä-Suomessa kiertävää joulukonserttisarjaa pääsee seuraamaan myös Helsingissä, kun Lohjan Pyhän Laurin kirkon konsertti välitetään suoratoistona Narinkkatorin jättinäytöltä sekä verkossa klo 19. Oopperan joulu -konsertissa rakastetuimpia joululauluja tulkitsevat Kansallisoopperan solistikaarti, 30-henkinen orkesteri ja lapsikuoro.

Sopraano Anu Komsi.

Katso: TFOn verkkokonsertti Nymfin kaiku

Turun filharmonisen orkesterin konsertti Nymfin kaiku nähdään suorana verkkolähetyksenä to 20.11. klo 19. Orkesteria johtaa Leif Segerstam ja solistina laulaa sopraano Anu Komsi. Konsertin ohjelmassa on Karol Szymanowskin Satuprinsessan lauluja (laulut 3, 5 & 6 sov. Sakari Oramo), Aarre Merikannon Ekho ja Johannes Brahmsin sinfonia nro 3 F-duuri op. 90.

Kapellimestari Sasha Mäkilä johtaa Mikkelin kaupunginorkesteria.

Mikkelin kaupunginorkesteri striimaa to 20.11.

Katso Mikkelin kaupunginorkesterin konsertti suorana konserttitalo Mikaelista to 20.11. klo 19. Konsertin johtaa Sasha Mäkilä, solistina on cembalisti Matias Häkkinen. Ohjelmassa on Christian Holmqvistin Petite Suite Baroque, Joonas Kokkosen Durch einen Spiegel sekä J.S. Bachin orkesterisarja nro 2 sekä Brandenburgilainen konsertto nro 5.

Pianisti Roope Gröndahl.

Katso Sibelius-Akatemian verkkokonsertteja

Sibelius-Akatemian sivuilta löytyy kattava määrä taltioituja konsertteja. Konsertit lähetetään suorana ja lähetykset julkaistaan tallenteina noin kahden viikon kuluessa suorasta lähetyksestä.

Valkoista valoa - Johanna Korhonen

Luokatonta menoa

Eräänä päivänä joku kertoi, että luokkaretki tarkoittaa sosiaalista liikkuvuutta yhteiskuntaluokasta toiseen. Eihän meillä Suomessa edes pitänyt olla sen kummempia yhteiskuntaluokkia. Johanna Korhonen lukee kirjoja ja pohtii, kuka on nykyajan ylimys.

Julkaistu

Suu auki ja syö!

Piti olla hienostelua ruuan kanssa. Ruokana vietnamilaisia riisipaperirullia, chiliä, ankanrintaa ja avokadoa. Linnunmaksamoussea ja raparperia. Flambeerattua litsiä ja ... purupihkaa suoraan metsästä. Johanna Korhonen kertoo totuuden radio-ohjelman teosta.

Julkaistu

Palaa Kantapöytään & jatkoille

Oopperassa valmistaudutaan Lepakkoon

Kantapöydässä piipahtivat keskiviikkona 19. marraskuuta Kansallisoopperan tulevasta Lepakko-operetista sopraano Miina-Liisa Värelä ja koreografi Aleksi Seppänen. Muita kahvitettavia olivat mm. professori Laura Kolbe, Concerto grosso - tapahtuman Minna Kangas ja Sibelius-Akatemian uusi pianoprofessori Tuija Hakkila.

Taiteilijakohtaamisia

Sakari Oramo johtaa Radion sinfoniaorkesteria tv-studiossa

Suvereeni kapellimestari Sakari Oramo

Sakari Oramo palaa Musiikkitaloon johtamaan kolmea eri orkesteria. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on vuorossa 16.11., Helsingin kaupunginorkesteri 17.-18.12. ja Radion sinfoniaorkesteri 29.1. Lue Oramon haastattelu, miten hänestä tuli kansainvälinen huippukapellimestari, miten hän viihtyy maailmalla ja mitä hänelle kuuluu nyt.

Poimintoja radio-ohjelmista

Klami-sävellyskilpailun voitti italialainen Luca Vago, nuori Sauli Zinovjev kolmas

Perjantaina 14.11. Kotkassa päättyneen III Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun voitti italialainen Luca Vago. Voittaja sai palkinnoksi 11.000 euroa. Toisen palkinnon 9.000 euroa sai saksalainen Axel Ruoff ja kolmannen palkinnon 7.000 euroa suomalainen Sauli Zinovjev. Palkinnoista lisää kilpailujärjestäjän sivuilla. Lue myös Kotkassa taistellaan nyt säveltämisessä. Kuuntele vielä perjantain 14.11. finaalikonsertti.

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu syksyllä Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

Ylen konserttistriimauksia

Suorana Musiikkitalosta syksyllä 2014

Katso Ylen kuvalliset konserttilähetykset suorana Musiikkitalosta! Tarkista listalta kaikki yle.fi/klassisen konserttistriimaukset syyskaudella 2014. Listalla myös Yle Teeman suorat RSO Musiikkitalossa -lähetykset.

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla 1

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Klassista televisiossa

Syntynyt Riiassa -konsertti esittelee latvialaista osaamista

Euroopan kulttuuripääkaupunki Riika järjesti heinäkuussa suuren ulkokonsertin oopperatalon puistossa, jossa orkesteri, kuoro ja solistit esiintyivät useilla eri lavoilla sekä myös yleisön joukossa. Esiintyjinä mm. sopraano Inessa Galante ja sellisti Mischa Maisky. Katso Yle Teema la 15.11. klo 18 ja 30 vrk Areenassa.

Julkaistu
Anna Netrebko oopperassa Anna Bolena

Päärooleissa Anna Netrebko ja Elīna Garanča4

Gaetano Donizettin ooppera Anna Bolena perustuu Englannin kuningas Henrik VIII:n puolison tositarinaan. Anne Boleyn tuli kuninkaan toiseksi vaimoksi sen jälkeen, kun ensimmäinen avioliitto oli saatu mitätöidyksi. Oopperamaailman huipputähdet Anna Netrebko ja Elīna Garanča ovat pääosissa historiallisessa oopperassa Englannin kuninkaan vaimoista. Yle Teema la 8.11. klo 17.45 ja 30 vrk Areenassa.

Julkaistu

Palaa Ylen konsertteihin

Tulevat striimaukset

marraskuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Bigdatamies Kantapöydän konserttivieraana

Bigdata-evankelista Heikki Hämäläinen saa Kantapöydässä liput konserttiin RSOn konserttimestarilta Emma Vähälältä. Kantapöydässä vieraina myös kuoronjohtaja Matti Hyökki, kuoromestari Mika Lavonen, kirjailija Antti Vihinen ja säveltäjä Olli Virtaperko.

Haapaniemen veljekset vaihtoivat alttoviulun lauluun

Kantapöydän jatkoilla Musiikkitalon kahvilassa tavataan keskiviikkona ruuhkavuosiaan elävät nuoret perheenisät, veljekset ja laulajat Tuukka ja Sampo Haapaniemi. Isoveli-Tuukka, Club for Five -yhtyeen basso, valmistautuu parhaillaan joulukonserttikiertueeseen. Yhdeksän vuotta nuoremmalla pikkuveljellä Sampolla on juuri takanaan Trotskin baritonirooli Kalevi Ahon Frieda y Diego -oopperassa Sibelius-Akatemiassa. Kuuntele Kantapöydän jatkot Yle Radio 1 pe 14.11. klo 14.

Nenäpäivä 2014

RSOn Nenäpäivä-konsertti

RSO on ensimmäistä kertaa mukana Nenäpäivä-kampanjassa. Perjantain 24.10. konsertin lipputuotot menevät kokonaisuudessaan Nenäpäivä-keräykseen. Konsertin johtaa Hannu Lintu ja solisteina ovat sopraano Camilla Nylund sekä laulaja-lauluntekijä Ismo Alanko. Erikoistarjouksena nähdään ja kuullaan tähtitieteilijä Esko Valtaojan debyytti fagotistina. Juontajina ovat Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen.

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu , päivitetty
Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Suosittelemme blogeja

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

Blogi: Säveltäjä Lyytikäisen kynästä

"Kyse ei ole siitä, etteikö minulle olisi tapahtunut mielenkiintoisia asioita tässä välissä, vaan siitä, että niitä on tapahtunut niin paljon, ettei bloggaamiselle ole jäänyt juuri aikaa..." Lue säveltäjä Pasi Lyytikäisen edesottamuksista.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Herrasmiehen päiväkirja

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee.

Es-klarinetti ja B-klarinetti

Omat konsertit vetävät vakavaksi

Es-klarinetti on klarinettiperheen pikkuveijari, sellainen joka mahtuu povitaskuun. Jos soittaisin sitä kadulla, mummot huutaisivat: "Iso mies, ettet häpeä!"

Julkaistu
Klami-sävellyskilpailun 2014 voittaja Luca Vago sopraanosolisti Piia Komsin seurassa.

Klami-kilpailun voitto Italiaan

Kolmannen kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun ja 11 000 euroa voitti italialainen Luca Vago. Toisen palkinnon 9000 euroa sai Saksan Axel Ruoff, ja kolmannen palkinnon 7000 euroa Suomen Sauli Zinovjev.

Julkaistu

Ooppera

Kuuntele: Soile Isokoski Naksos-saaren sankarittarena

Radion lauantai-ilta 18.10. vietettiin Wienissä Richard Straussin Ariadne Naksos-saarella -oopperan parissa. Kuuntele 30 vrk Areenassa. Illan kuluessa oopperalaulajat Ritva-Liisa Korhonen ja Seppo Ruohonen sekä toimittaja Outi Paananen keskustelevat teoksesta ja sen esityksestä.

Suomen kansallisoopperan Boris Godunov 8

"Vaikka tsaari-Boriksella on kaikki valta, mieltä kalvavat tunnontuskat, houreet ja mustat ajatukset." Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto johdattelee Musorgskin oopperaan, jonka Yle Radio 1 radioi 11.10. - Lue myös Viikkoni tsaarintekijänä, toimittaja Lotta Emanuelsson kertoo oopperan äänitystyöstä.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Jotain mätää Töölönlahdella 3

Olen pyörinyt koko syksyn Töölönlahden tienoilla, niin sisä- kuin ulkotiloissa. Näissä maisemissa ei voi välttyä kulttuurilta, kun pyöräilee yli Kansalaistorin keskustan ja Töölön välillä. Töölönlahdelta kaikuvat kuuloelämykset ovat olleet syyskauden upeaa sadonkorjuuta, mutta visuaalisessa puolessa joku mättää, ainakin minun silmissäni, kirjoittaa Paula Nurmentaus blogissaan.

Mika Kares ja Simone Alberghini Permin oopperan Don Giovannissa 2014.

Blogi: 50 päivää Venäjällä

"Urani laulajana on vienyt minua ympäri maailmaa", kirjoittaa basso Mika Kares blogissaan. "Vierailu itäiseen naapurimaahamme kirvoitti muilta ihmisiltä selvästi enemmän mielipiteitä, huolta ja ennakkoluuloja, kuin mikään muista matkoista urani aikana."

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalistit kukitettuina kilpailun jälkeen.

Blogi: Jotain hienoa Töölönlahdella…

Hyvä että olin päässyt kotiutumaan Savonlinnasta, niin alkoi Mirjam Helin -laulukilpailu Helsingissä. Missasin pari ensimmäistä alkukilpailujen päivää, mutta sitten seurasin kilpailuja tiiviisti aina loppuun asti. - Blogisti Paula Nurmentaus on virkaheitto filosofian maisteri ja pitkän linjan toimittaja, joka on kiinnostunut varsinkin oopperasta.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Pizzastipendi nuorelle tanssijalle Sanni Giordanille

Kruununhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl halusi antaa pizzastipendin 24-vuotiaalle tanssitaiteilija Sanni Giordanille. Kaisa Hahl kuvailee Sannia määrätietoiseksi ja persoonalliseksi esiintyjäksi, josta huokui jo nuorena Kruununhaan yläasteen tanssiluokkalaisena rohkeus ja halu tutkia liikkeen erilaisia ulottuvuuksia.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

VII Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu

Kateryna Kasper ja Beomjin Kim Mirjam Helin -kilpailun voittoon 3

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittajat ovat ukrainalainen sopraano Kateryna Kasper ja korealainen tenori Beomjin Kim. Parhaan suomalaisen laulun esityksen palkinto ei-suomalaiselle laulajalle annettiin kroatialaiselle baritoni Matija Meićille.

Mirjam Helin -finalistit haastattelussa

Jokainen Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalisti vastasi kolmeen kysymykseen orkesteriharjoituksen jälkeen. Kilpailija sai valita, millä kielellä vastaa. Videon alla on kooste suomeksi.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä