Hyppää pääsisältöön

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Kapellimestari Susanna Mälkki ja pianotaiteilija Laura Mikkola.

Kantapöydässä julkistetaan uusi sävellyskilpailu!

Tervetuloa aina keskiviikkoisin klo 14!

Riikka Holopaisen ja Janne Koskisen kahvitettavina HKOn ylikapellimestari Susanna Mälkki ja RSOn solisti pianotaiteilija Laura Mikkola (kuvassa), taitoluistelukisoihin valmistautuva toimittaja Jere Nurminen sekä Sibelius-Akatemian uusi dekaani Kaarlo Hildén. Yrjö Kilpinen -seuran puheenjohtaja baritoni Jaakko Kortekangas ja pianotaiteilija Ilmo Ranta julkistavat seuran 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävän valtakunnallisen lied-sävellyskilpailun. Opiskelijatreffeillä tavataan nokkahuilisti Sofia Fernholm, jota säestää cembalisti Anssi Mattila. Katso Kantapöytä 22.3. ja palaa edellisten viikkojen lähetyksiin.

Katso konserttistriimauksia

Pianotaiteilija Laura Mikkola.

Tulossa: pianotaiteilija Laura Mikkola RSOn solistina

Laura Mikkola soittaa Radion sinfoniaorkesterin konsertin solistina perjantaina 24.3. klo 19. Kapellimestarina on Nicholas Collon. Konsertin ohjelmassa kuullaan kaksi Thomas Adèsin teosta, Dances from Powder her Face ja In Seven Days pianolle ja orkesterille (ensiesitys Suomessa) sekä Sergei Prokofjevin Sinfonia nro 5. Myöhäisillan kamarimusiikissa kuullaan myös Thomas Adèsin teoksia: Court studies from the Tempest ja Catch. Katso ja kuuntele suora lähetys. - Live webcast from Helsinki Music Centre FRSO & Nicholas Collon & Laura Mikkola playing Ades & Prokofjev March 24, 2017 at 7 pm (UTC+2).

Suosittelemme konsertteja verkossa

Tanssia, tanssia! Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletista 7.4.2017

Seitsemän veljestä Suomen kansallisbaletissa

Tulossa: Seitsemän veljestä tanssien

Marjo Kuuselan koreografia Eero Ojasen musiikkiin valloitti yleisön sekä kantaesityksessään 1980 että Kansallisbaletin ulkomaanvierailuilla. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013. Katso Seitsemän veljestä suorana verkkolähetyksenä Suomen kansallisbaletista pe 7. huhtikuuta klo 18.50. Live Webcast The Seven Brothers at Finnish National Ballet Fri Apr 7th at 6.50 pm (UTC+2).

Kantapöydän opiskelijatreffit

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Der Pierre Boulez Saal - Berliinin uuden konserttisalin avajaiset maaliskuussa 2017

Kuorot matkalla Hämeenlinnaan - Sulasolin laulu- ja soittojuhlat 12.-14.5.2017

Naiskuoro Timotei

Osallistu videokampanjaan - Kuorot matkalla Hämeenlinnaan!

Sulasol ja Yle haastavat Hämeenlinnaan Laulu- ja soittojuhlille 12.-14.5. osallistuvat kuorot tekemään omia videoitaan teemalla Kuorot matkalla Hämeenlinnaan! Kerro oman kuorosi erityispiirteistä, kotipaikkakunnasta ja kuoron merkityksestä. Miksi kuorossa laulaminen on elintärkeää? Lue ohjeet videoiden tekemiseen, katso kampanjan ensimmäinen, loppelaisen Timotei-naiskuoron (kuvassa) video ja innostu!

Oopperaa, oopperaa! Die Kalewainen in Pochjola Turun Logomosta la 4.3.2017 klo 19

Die Kalewainen in Pochjola

Die Kalewainen in Pochjola

Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlat tuottavat Die Kalewainen in Pochjola –oopperan kantaesityksen 127 vuotta teoksen valmistumisen jälkeen. Ensimmäisen Kalevala-aiheisen oopperan sävelsi Turun Soitannollisen Seuran saksalainen kapellimestari Karl Müller-Berghaus vuonna 1890. Turun esityksen ohjaaja on Tiina Puumalainen ja kapellimestarina toimii Leif Segerstam. Keskeisissä rooleissa laulavat mm. Tommi Hakala, Johanna Rusanen-Kartano, Christian Juslin, Kaisa Ranta, Anna Danik ja Petri Lindroos. Kuuntele ooppera Areenassa, tutustu esitykseen ja katso videotallenne Turun filharmonisen orkesterin verkkosivuilla.
Katso kuka oli Karl Müller-Berghaus? Lue kuka kirjoitti oopperan libreton.

Tutkija Elke Albrecht SKS:n arkistossa.

Tutkija Elke Albrecht ja libretistin arvoitus

Die Kalewainen -oopperassa yhtymäkohtia

Suomeen vuonna 1886 saapunut säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli hyvin kiinnostunut suomen kielestä ja kulttuurista. Suuri Richard Wagnerin ihailija innostui erityisesti Kalevalasta, sillä sen tarinoista löytyi monia yhtymäkohtia Wagnerin Nibelungin sormukseen ja Nürnbergin mestarilaulajiin. Tutkija Elkea Albrecht kertoo, miten oopperan libretisti selvisi vasta pari kuukautta sitten.

Kuka oli Karl Müller-Berghaus?

Hän tarttui Kalevala-aiheeseen ensimmäisenä.

Viulisti, säveltäjä ja kapellimestari Karl Müller-Berghaus oli Turun soitannollisen seuran kapellimestari vuosina 1886-1895. Juuri ennen paluutaan Saksaan, hän sävelsi Kalevala-aiheisen oopperan, joka hautautui arkiston kätköihin. Tutkija Elke Albrecht on tutkinut Kalevala-aiheisia oopperoita ja hän kertoo videolla, kuka oikein oli Karl Müller-Berghaus.

Oopperaa, oopperaa! Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth Suomen kansallisoopperasta 24.2.2017

Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth, Suomen kansallisooppera, kevät 2017.

Mtsenskyn kihlakunnan Lady Macbeth kaipaa rakkautta

Dmitri Šostakovitšin 28-vuotiaana säveltämää oopperaa Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth juhlittiin Leningradissa 1934 kunnes kaikki muuttui; Stalin näki teoksen ja Pravdassa ilmestyi arvostelu "Sekasotkua musiikin asemesta". Tutustu teokseen ja tekijöihin Kansallisoopperan sivuilla. Kuuntele ooppera ja katso verkossa. – Watch on Demand Lady Macbeth of Mtsensk by Dmitri Shostakovich at Finnish National Opera 24.2.

instagram #yleklassinen

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

cd-levyn kansi

Rakkauden ja menetyksen sankarittaret

Levyarvio

Laulut ovat aikojen alusta kuuluneet ihmiskulttuurin tärkeimpiin polttoaineisiin, ja ne ovat olleet sitä myös klassisen musiikin historiassa. Enkä puhu vain ooppera-aarioista tai romanttisista saksalaisista Liedeistä: laulettu musiikki ja laulelmat ovat toimineet inspiraationa kaikissa musiikinlajeissa ylipäätään. Sen vuoksi on mielenkiintoista tutustua sopraano Ruby Hughesin uuteen kamarimusiikkilevyyn, joka vie kuulijan 1600-luvulle, matkaan ajan laulukulttuuriin sekä naispuolisten musiikintekijöiden maailmaan.

Vuoden levy 2016

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Cottbus Stadttheater

Cottbusin kaupunginteatterin Don Carlo on elämys

Antiikki, barokki ja jugend kohtaavat toisensa herkullisesti

Cottbusilaiset halusivat jotain kerrassaan uutta ja erilaista, ja sitä tämä Bernhard Sehringin luomus oli. Arkkitehdin periaate oli yhdistää eri aikojen tyylejä samassa rakennuksessa ja siinä hän totisesti onnistui, kertoo Anja musiikkiterveisissään. Hän näki teatterissa Verdin Don Carlon ja nautti lähes täysin siemauksin.

Tulevat striimaukset

maaliskuu 2017

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
1

Keskiviikko 1.3.2017

19.00

John Storgårds kapellimestari
Golda Schultz sopraano

 
2
 
3

Perjantai 3.3.2017

19.00

Kirill Karabits kapellimestari
Elina Vähälä viulu

 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10

Perjantai 10.3.2017

19.00

Dima Slobodeniouk, kapellimestari
Johannes Piirto, piano
Musiikkitalon Kuoro, valm. Jani Sivén

 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16

Torstai 16.3.2017

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Olli Mustonen, piano

 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24

Perjantai 24.3.2017

19.00

Nicholas Collon, kapellimestari
Laura Mikkola, piano

 
25
 
26
 
27
 
28
 
29

Keskiviikko 29.3.2017

14.00

Tervetuloa ke 22.3.2017!
Vieraina Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki, pianotaiteilija Laura Mikkola, urheilutoimittaja Jere Nurminen, Taideyliopisto Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén, Yrjö Kilpinen -seuran puheenjohtaja, baritoni Jaakko Kortekangas ja pianotaiteilija Ilmo Ranta. Opiskelijatreffeillä tavataan nokkahuilisti Sofia Fernholm, jota säestää cembalolla Anssi Mattila.
Kahvia kaatavat toimittajat Riikka Holopainen ja Janne Koskinen.

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu

 
30
 
31
 
 
 

Katso suorana konsertteja, oopperaa & balettia keväällä 2017

Erik Satien syntymästä 150 vuotta

Erik Satie

Erik Satie 150

Säveltäjä Erik Satien persoona on kuin karikatyyripiirros.

Erik Satiestä on olemassa lukematon määrä anekdootteja ja tarinoita hänen eksentrisyydestään. Samalla hänen persoonansa on kuin karikatyyripiirros, jonka todellisesta lihasta ja verestä kukaan ei voi olla aivan varma. Muutamat hänen kappaleensa, kuten kolme Gymnopedieta ja kuusi Gnossiennea, ovat saaneet lähes pop-ikonin statuksen, mutta silti hän on säveltäjänä varmasti myös väärinymmärretty.

Taiteilijakohtaamisia

Cembalisti Matias Häkkinen.

Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti

Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.

Tiesittekö, että Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on luultavasti enemmän cembalisteja asukaslukua kohden kuin missään muualla maailmassa? Entä tiesittekö, että cembaloita arvellaan olevan noin 500 kappaletta Suomessa? Ettekö? Cembalisti Matias Häkkinen tietää. Tutustu Matiakseen.

Petrus Kähkönen Helsingin kaupunginteatterin Shrek-musikaalin päätähtenä 2016.

Laulava näyttelijä Petrus Kähkönen: Mulla kävi hirmuinen tsägä.

Uskalsin laulaa soolona ihmisten edessä vasta lukiossa.

Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Petrus Kähkönen ei ole ensisijaisesti näyttelijä vaan laulaja. Laulamisesta tuli hänelle ammatti teatterikiinnityksen myötä runsaat viisi vuotta sitten. Vaikka koulut jäivät Petrukselta kesken, on ura laulavana näyttelijänä alkanut hienosti. Myös hyvällä tuurilla on ollut merkitystä. - Kantapöydän taiteilijatreffeillä Petrus vieraili yhdessä äitinsä, Sibelius-Akatemian laulun lehtori Outi Kähkösen kanssa.

Oopperaa, oopperaa! Lentävä hollantilainen Suomen kansallisoopperasta to 24.11.2016

Yle klassinen ylpeänä esittää: oopperavideot à la Juha Laukkanen

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti Jukka Rautasalo soittaa myös kamariorkesteri Avantissa! ja sellon lisäksi myös gambaa - silloin kun ei kirjoita blogia. Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Blogi: Musiikinrakastajan tunnustuksia

Kari Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia.

Kari Lempiäinen tunnustaa olevansa musiikin rakastaja ja riippuvainen erityisesti oopperasta. Lempiäinen kirjoittaa Tarkkaamo-blogia. Lue lisää...

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Vox Aurea -kuoro.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Classical Trancelations on Concert Musiikkitalossa Helsingin juhlaviikoilla 26.8.2016.

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Oopperaa, oopperaa! Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta 28.7.2016

Kuoleesta talosta

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperasta 30.1.2016

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperasta 9.4.2016

Igor Stravinskyn ooppera Hulttion tie striimataan Suomen Kansallisoopperasta 9.4.2016.

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula ja tenori Tuomas Katajala Igor Stravinskyn oopperassa Hulttion tie. Suomen kansallisooppera 2016.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Tanssia, tanssia! Pieni merenneito Suomen kansallisbaletista 22.4.2016

Pieni merenneito -baletti suorana Kansallisbaletista 22.4.2016

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Pieni merenneito -baletti

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?