Yle Radio 1 kesän musiikkijuhlilla

Kamarimusiikkia Kuhmosta

Kuhmon kirkossa ja Kontion koulussa 24.7. äänitetyissä konserteissa esiintyy mm. Danel-kvartetti (kuvassa). Konserttikoosteessa kuullaan mm. Mozartin, Janácekin, Mahlerin, Sukin, Tshaikovskin ja Schnittken musiikkia festivaalin taiteilijoiden esityksinä. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu
Trio Malin Broman, Simon Crawford-Phillips ja Tomas Djupsjöbacka Meidän Festivaalin 2015 konsertin harjoituksissa.

Kamarimusiikkia Meidän Festivaalilta

Kamus-kvartetti, viulisti Pekka Kuusisto sekä trio (kuvassa) alttoviulisti Malin Broman, sellisti Tomas Djupsjöbacka ja pianisti Simon Crawford-Phillips esiintyy poikkitaiteellisista tempauksistaan tunnetulla Meidän Festivaalilla. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu
Aki Yli-Salomäen uuden teoksen Harhoja kantaesityksen harjoitukset ovat alkamassa Uudenkaupungin Vanhassakirkossa.

Aki Yli-Salomäen teoksen kantaesitys Crusell-viikolla

Uudenkaupungin Crusell-viikolta radioitavan konsertin musiikit ovat peräisin Ranskasta, Kuubasta, Brasiliasta, Argentiinasta ja myös Suomesta, kun kantaesityksenä kuullaan Aki Yli-Salomäen uusi teos Harhoja. Esiintyjät ovat muun muassa Amsterdamin Concertgebouw-orkesterista sekä Radion sinfoniaorkesterista ja Helsingin kaupunginorkesterista. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu

Oopperaa, oopperaa!

Teemalla lauantaisin: Metropolitanin Ring

Richard Wagnerin Nibelungin sormus, neljän oopperan kokonaisuus kantaesitettiin säveltäjän omassa oopperatalossa Bayreuthissa 1876. Sävellystyö kesti kolme vuosikymmentä ja tuloksena oli ennennäkemätön oopperan rajat rikkova kokonaistaideteos. Kun New Yorkin Metropolitan otti "Ringin" ohjelmistoonsa 2010, Robert Lepagen ohjaamasta miljoonatuotannosta tuli oopperatalon historian kaikkien aikojen mahtavin. Yle Teema lähetti METin Ringin keväällä 2013 ja uusii sen nyt. Lue lisää ja katso Teemalla Reininkulta la 18.7. klo 17.15, Valkyyria la 25.7. klo 16.00, Siegfried la 1.8. klo 16.00 & Areenassa ja Jumalten tuho la 8.8. klo 15.25.

Julkaistu
Operaplatform-verkkopalvelun etusivu.

Katso oopperaesityksiä ilmaiseksi verkossa

Uusi kansainvälinen The Opera Platform -sivusto tarjoaa oopperaesityksiä katsottavaksi verkossa ilmaiseksi. Suomen Kansallisooppera on mukana Tero Saarisen & Sibeliuksen Kullervolla.

Julkaistu
Karol Szymanowski: Kuningas Roger (Lontoon Covent Garden)

Szymanowskin arvoituksellinen Kuningas Roger

Oopperaillassa Szymanowskin mestarillinen Kuningas Roger

Karol Szymanowskin oopperan Kuningas Roger, joka kuultiin Yle Radio 1:n oopperaillassa 30.5. Lontoon Royal Opera Housen esityksenä, voi katsoa Opera Platformissa aina 17.11.2015 asti. Arvoituksellisen, monia kysymyksiä auki jättävän oopperan päähenkilö on 1000-luvun Sisilian kuningashuoneen ensimmäinen kuningas. Lue lisää ja löydä artikkelin lopusta oopperan videotallenne.

Julkaistu

Yle Uutiset - Klassinen musiikki

Janne-kirja lapsille

Lapsille suunnattu tietokirja Hämeenlinnan Janne kertoo, miten Jannesta tuli Jean Sibelius. Kirjailija Tapani Bagge puolestaan kertoo, että aihe vaati bluesmieheltä perehtymistä säveltäjän tuotantoon. Lue uutisjuttu. #sibelius150

Julkaistu
Juha T. Koskisen säveltämä ooppera Lusia Rusintytär esitetään Ahmaksen kalevalaisessa perinnekylässä Utajärvellä

Loppuunmyyty ilman ensimmäistäkään mainosta

Mezzosopraano Virpi Räisäsen alullepanema ooppera Lusia saa kantaesityksensä Ahmaksen perinnekylässä Utajärvellä isoin talkoovoimin. Tositapahtumiin pohjautuvan kamarioopperan on säveltänyt Juha T. Koskinen. Ohjaaja on Jorma Uotinen, libretto ja visuaalinen näyttämötoteutus on kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisäsen, kapellimestarina toimii Jonas Rannila. Lue uutinen ja kuuntele myöhemmin Espoon Sellosalin näytös (17.9. Yle Radio 1).

Julkaistu

Kultakuume | Yle Radio 1

Basso Matti Salminen viimeistä kertaa Boriksena. Savonlinnan oopperajuhlat 2015.

Boris palaa Savonlinnaan

Venäjän tsaari Boris palaa Savonlinnaan kuningasbasso Matti Salmisen hahmossa. Matti Salminen ja Boriksen ohjaaja Nicola Raab kertovat Savonlinnan uutuustuotannosta Musorgskin Boris Godunovista. Kuuntele Kultakuumeen juttu.

Julkaistu
Harrbådan Neito -oopperan tekijäjoukkoa, baritoni Riku Pelo, säveltäjä Seppo Pohjola ja sopraano Anu Komsi.

Kaksi Neito-oopperaa Kokkolassa

Kokkolan Oopperakesä juhlii 10-vuotista taivaltaan 22.-26.7. 2015 esittäen Snellman-salissa kahdesta oopperateoksesta muodostuvan kokonaisuuden. Jean Sibeliuksen Neito tornissa saa parikseen maailman kantaesityksenä Seppo Pohjolan Jusa Peltoniemen tekstiin säveltämän Harrbådan Neito oopperan, joka perustuu vanhaan kokkolalaiseen kummitustarinaan Harrbådan rannoilta. Kuuntele Kultakuumeen juttu.

Julkaistu

Hienostelua-radiosarja & Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Liisa Lagerstam

Laukon kartano avaa ovet

Laukon kartano viettää ensi vuonna 600-vuotisjuhliaan. Silloin avataan ovet suurelle yleisölle, kartanon omistaja Liisa Lagerstam lupaa. Tähän mennessä tiloihin on saanut tutustua erikseen varatuilla kiertokäynneillä. Tällaiselle yksityiselle kurkistukselle Laukkoon pääsee nyt herrasmiestoimittajan seurassa. Lue lisää ja kuuntele Hienostelua Areenassa.

Julkaistu
Iloinen leski Savonlinnan oopperajuhlilla

Savonlinnan kupliva operetti-piknik

Savonlinnan Oopperajuhlat käynnistyi kuumassa Olavinlinnassa Wienin Volksoperin vierailuesityksillä. Franz Lehárin Iloinen leski sai yleisön puolelleen. Lue lisää...

Julkaistu

BBC Proms 2015

BBC Proms soi Yle Klassinen -digiradiossa

BBC Proms soi digiradiossa

Maailman suurin klassisen musiikin festivaali BBC Proms soi Lontoossa syyskuun puoliväliin saakka. Yle Klassinen -digiradio lähettää perjantaista 24.7. klo 21 lähtien kahdeksan viikon aikana yli 70 konserttia festivaalilta. Avajaiskonsertissa ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria ja ohjelmassa on mm. Sibeliusta ja Mozartia. Lue lisää ja kuuntele Areenassa & Windows Mediassa ...

Julkaistu , päivitetty

BBC:n musiikkipäällikkö on paljon vartija

BBC:n tuore musiikkipäällikkö vierailee juuri Suomessa

Vuoden alusta BBC:n klassisen musiikin päällikkönä aloittanut Alan Davey on intohimoinen klassisen musiikin ystävä. Muusikkotaustaa hänellä ei ole, kuten ei ole ollut edeltäjilläkään. Outi Paananen tapasi Davey'n tämän vieraillessa Suomessa heinäkuun alussa ja puhui hänen kanssaan klassisen musiikin ja yleisradioyhtiöiden orkestereiden tulevaisuudesta sekä tietenkin 17.7. alkavasta maailman suurimmasta musiikkijuhlasta, Lontoon Proms-festivaalista.

Julkaistu , päivitetty

Iiron musiikkiluokka | Yle Radio 1

Yle Radio 1 kesän musiikkijuhlilla

Kuhmon kamarimusiikkijuhlat

Kuhmon kamarimusiikkijuhlat

Tässä Andrea Rucli ja Junio Kimanen vielä harjoittelevat nelikätisesti Maurice Ravelin Hanhiemo-sarjaa. Kuhmon kirkossa 23.7. äänitettyjen kahden konsertin ohjelmassa Ravelin lisäksi mm. Schumannin Märchenerzählungen op. 132 klarinetille, alttoviululle ja pianolle ja Mahlerin Vaeltavan kisällin lauluja. Katso kuvat ja kuuntele konsertit Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Sastamalan Pyhän Marian kirkko

Vanhaa musiikkia Sastamalassa

Musiikkia hämärän rajamailta on otsikkona konsertille, joka soi Hämeen sydämessä, Sastamalan Pyhän Marian keskiaikaisessa kivikirkossa. Ohjelmassa on Francesco Landinin (1325-1397) sävellyksiä ja esittäjänä vanhan musiikin yhtye La Morra. Kuuntele konsertti 22.7.Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Eero Annala, Tommi Hakala

Baritoni Tommi Hakala Urkuyön solistina

Baritoni Tommi Hakala laulaa solistina Urkuyö & aaria -festivaalin konsertissa Espoon keskiaikaisessa tuomiokirkossa. Hakalan kanssa esiintyvät urkuri Eero Annala (kuvassa vas) ja pianisti Kristian Attila. Ohjelmassa on Jean Sibeliuksen ja Mikko Heiniön musiikkia. Katso kuvat ja kuuntele konsertti 17.7. Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan.

Kesä täynnä konsertteja

Klassisen konsertit Yle Radio 1:ssä kesällä 2015

Yle Radio 1:n illoissa kuullaan kesällä yli viisikymmentä klassista konserttia monissa maisemissa, suurissa ja pienissä kokoonpanoissa, kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden esittämänä. Mukaan festivaalikesään pääset myös jälkikäteen Yle Areenan kautta.

Julkaistu , päivitetty

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Tulossa suorana: Janne-kilpailun finaali Hämeenlinnassa ti klo 19

Uuden, Jean Sibeliuksen lempinimeä kantavan Janne-kilpailun eli nuorten klassisen musiikin orkesterisolistien kilpailun finaali käydään Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Finaalissa soittavat huilistit Saara Lehtinen ja Janette Levan, pasunisti Mimosa Laine (kuvassa), lyömäsoittaja Pietari Huhtinen, viulistit Abel Puustinen ja Rebecca Roozeman, alttoviulisti Annariina Jokela (kuvassa) sekä sellisti Artturi Aalto. Katso finaalilähetys suorana e-concerthousen sivuilta ti 4.8. klo 19. #sibelius150

Julkaistu
Musiikin tutkija Timo Virtanen

Sibeliuksen perässä huutamaan Lontooseen

Sibelius-tutkija Timo Virtanen on huutanut kilpaa Lontoossa.

Tutkimuskohde on vienyt musiikintutkija Timo Virtasen mm. huutamaan kilpaa Sotheby’sin huutokauppaan. Lue lisää ja kuuntele Näistä levyistä en luovu Areenassa.

Julkaistu
Jean Sibelius, Osmo Tapio Räihälä

Sinfoninen takoja - kertojana Osmo Tapio Räihälä

"Sibelius oli omaan napaansa tuijottava taiteilija, joka upotti perheensä velkavuoreen elämäntavallaan, johon kuuluivat shampanja ja osterit. Mutta Sibelius myös uudisti sinfoniaa sävellysmuotona – kenties enemmän kuin kukaan muu sitten Haydnin ja Beethovenin." Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä kertoo 7-osaisessa radiosarjassaan Sibeliuksen sinfonioiden synnystä sekä esittelee rakenteen ja teemat. Luvassa on persoonallinen tutkimusmatka yhden musiikinhistorian valovoimaisimman hahmon värikkääseen elämään ja taiteeseen. Kuuntele koko suosittu sarja nyt Areenassa tai Yle Radio 1 pe klo 11.

Julkaistu

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Sibeliuksen poluilla Helsingissä 3

Kesällä voi tutustua Sibeliuksen Helsinkiin, Hämeenlinnaan..

Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen on toimittanut Sibeliuksen poluilla -oppaan ja kerännyt sen Helsingin kohteet. Muita paikkakuntia oppaassa ovat Hämeenlinna, Loviisa, Tuusula ja Järvenpää. Jäppinen tapaa yllättäen kaverinsa Janne Koskisen ja tempaa kiireisen herrasmiestoimittajan Sibeliuksen jalanjäljille.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme blogeja

Blogi: Oopperanoviisi maailmalla

Ville Blåfield on toimittaja ja oopperanoviisi, joka tutustuu Suomen Kansallisoopperalle pitämässään blogissa Euroopan oopperataloihin. Lue lisää...

Julkaistu

Kantapöydän erikoislähetys ke 12.8. klo 19

"Varjosynttärit" Sibeliuksen syntymäkodissa Hämeenlinnassa

Helena Hannikainen, Vesa Kytöoja ja Janne Koskinen pakkaavat eväskorin ja lähtevät retkelle Hämeenlinnaan keskiviikkona 12.8. Jos päivämäärän kääntäisi nurin 8.12. - niin sehän olisi säveltäjämestarin syntymäpäivä! Kantapöydän hilpeä seurue kokoontuu säveltäjän syntymäkotimuseossa. Kuplivan keskustelun lomasssa musisoidaan ja juhlitaan Sibeliuksen "varjosynttäreitä". Tule sinäkin mukaan! Kutsu tuttusi piknikille puistoon tai nyyttikesteihin yhteiseen pöytään keskiviikkoiltana. Katsokaa suoraa kuvallista verkkolähetystä tai kuunnelkaa Yle Radio 1:n suoraa lähetystä ke 12.8. klo 19. Osallistukaa keskusteluun lähetysikkunassa ja julkaiskaa kuvia juhlivasta seurueestanne Instagramissa #yleklassinen ja #sibelius150. Viettäkäämme yhdessä iloinen sibeliaaninen ilta!

Julkaistu , päivitetty

Taiteilijakohtaamisia

Alpo Aaltokosken tanssiteos Okon Fuoko elää some-maailmassa

Alpo Aaltokosken tanssiteos Okon Fuoko elää some-maailmassa.

"Okon Fuoko liittyy sosiaalisen median selfie-ilmiöön; mitä me olemme, miltä haluamme näyttää ja miten haluamme, että muut näkevät meidät?" Koreografi Alpo Aaltokoski kertoo joutuneensa some-maailmaan uutta teosta rakentaessaan. Alpo Aaltokoski Company tuo Leevi Madetojan balettipantomiimin vuodelta 1927 Aleksanterin teatteriin 28. elokuuta. Lue lisää...

Julkaistu
Laura Mikkolan kuusi kuvaa

Kuusi kuvaa pianotaiteilija Laura Mikkolan elämästä1

Pianotaiteilija Laura Mikkola on maailmantähti

Pianotaiteilija Laura Mikkola esittelee elämänsä 6 tärkeää kuvaa. Lapsuudenkodissa Haukilahdessa oli pianisti-äidin Steinway, jolla pieni taiteilijanalku pääsi harjoittelemaan. Rakkaus musiikkiin oli polttava ja sen voi aistia myös kuvista. Lue lisää...

Julkaistu

Terveiset musiikkimatkalta

Vattnäs Konsertlada

Jussi Björlingin elämä oopperana

Oopperalaulaja Jussi Björlingistä on tehty ooppera.

Kuuluisan ja rakastetun ruotsalaistenorin elämästä on nyt tehty ooppera. Terveiset musiikkimatkalta Taalainmaalta lähettää Suomen Kansallisoopperan nuotistonhoitaja emerita Anja Lankinen. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty
Mezzosopraano Ildikó Komlósi eli Judithin roolin.

Kuin olisin kuullut Bartókin Siniparran ensi kertaa!

Bartókin Siniparta Berliinin konserttitalossa

Valtionoopperan remontin valmistumista odotellessa Berliinin konserttitalo tarjosi upean konserttiversion Béla Bartókin yksinäytöksisestä oopperasta Herttua Siniparran linna. Terveiset musiikkimatkalta lähettää Suomen Kansallisoopperan nuotistonhoitaja emerita Anja Lankinen. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty
Muinaiset kreikkalaiset yhdistivät musiikin teorian  ja matematiikan. Sana 'musiikki' tulee ylijumala Zeuksen tyttärien, muusien mukaan .

Ateena - musiikkia kriisin varjossa

Ateena on edelleen merkittävä musiikkikaupunki

Joka tuutista tulee uutisia Kreikan pitkittyneestä talouskriisistä, mutta harvemmin kerrotaan kreikkalaisten arkipäivästä, jota kriisi tietenkin varjostaa, mutta jossa koetaan myös taidenautintoja. Terveiset Ateenan musiikkielämästä lähettää Suomen Kreikan-suurlähettiläs Pauli Mäkelä. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty
Covent Garden

Lähetä terveiset musiikkimatkalta! 2

Kuulitko matkallasi musiikkia? Törmäsitkö johonkin uuteen ja yllättävään? Löysit ehkä mukavan pikku kahvilan konserttitalon naapurista tai mainion ruokapaikan... Vinkkaa muille klassisen harrastajille, mitä koit ja mistä nautit! Ota yhteyttä...

Julkaistu , päivitetty

Minna Lindgren radiossa

Pizzastipendi

Pizzapalkittu pianisti Raili Peltonen on heittäytyjä

Seinäjokelainen pianisti Raili Peltonen sai pizzastipendin.

Näyttelijä Laura Jurkka perustelee pizzastipendiään seinäjokelaiselle pianistille Raili Peltoselle: "Raili työskentelee laaja-alaisesti laulajien ja instrumentalistien säestäjänä, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja orkesterissa. Hän innostuu poikkitaiteellisista kokeiluista yhtä hyvin kuin klassisen musiikin perusohjelmistosta ja työskentelee sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että amatöörien kanssa rakkaudesta musiikkiin." Lue lisää...

Julkaistu
Jonatha Roozeman

Jonathan Roozeman sai pizzastipendin jo 2014

Sellisti Jonathan Roozeman sai pizzastipendin.

Klassisen toimituksen nuoret kesäduunarit antoivat kesällä 2014 pizzastipendin 16-vuotiaalle lupaavalle sellistille Jonathan Roozemanille. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessa. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti. Lue lisää...

Julkaistu

Radion klassiset äänet

Lotta Emanuelssonin Vaeltava kisälli

Vaeltava kisälli - harharetkiä musiikin historiaan -radiosarjassa Lotta Emanuelsson kertoo tositarinoita historiallisten henkilöiden kohtaamisista, tragedioista, sattumista ja romansseista. Kuuntele Areenassa & Yle Radio 1 lauantaisin klo 14.

Julkaistu , päivitetty

instagram #yleklassinen

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Matti Salminen 70 vuotta

Syntymäpäiväsankari Matti Salmisen seurassa

Bassojätti Matti Salminen täyttää 70 vuotta

Kuningasbasso Matti Salminen juhlii 70-vuotispäiväänsä Savonlinnassa heinäkuun 7. päivänä. Puoli vuosisataa ammattilavoilla tulee täyteen ensi vuonna. Pian syntymäpäivän jälkeen bassojätti nousee Olavinlinnan näyttämölle Boris Godunov -oopperan nimiroolissa. Salminen kertoo toimittaja Outi Paanaselle rehevästi ja rehellisesti laulajantaipaleestaan, sen alkuvuosista aina uran jäähdyttelyvaiheeseen saakka. Kuuntele syntymäpäiväohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Katso oopperalaulaja Matti Salmisen muotokuva vuodelta 1973 2

Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muistoja ja musiikkia.

Bassolaulaja Matti Salminen vaihtoi tangon oopperaan jo parikymppisenä, mutta hienosti kaikuu Balladi Olavinlinnasta myös oopperajuhlista tutussa miljöössä. Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muotokuva nuoruusvuosilta ja Merikannon lauluja. Onnea 70-vuotiaalle!

Julkaistu , päivitetty

Klassista televisiossa

Maria Antoinetten lempimusiikkia

Versaillesin linnaan rakennettiin 1700-luvulla teatteri, jossa kuningatar Maria Antoinette viihdytti itseään ja vieraitaan. Lue lisää ja katso konsertti, jossa sopraano Sophie Karthäuser, baritoni Pierre-Yves Pruvot ja Guy van Waasin johtama Les Agrémens -orkesteri esittävät kuningattaren lempimusiikkia.

Julkaistu , päivitetty

Itämeren heinäkuu | Yle Radio 1

On sääli että poliittiset jännitteet lennättävät Itämerifestivaalin ympäristökysymykset roskakoriin

EP Salonen: Luontoasiat roskiin poliittisen jännitteen takia

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF palkitsi kolme vuotta sitten kapellimestarit Esa-Pekka Salosen ja Valeri Gergijevin sekä tukholmalaisen Berwaldhallen-konserttitalon johtajan Michael Tydénin Itämeren hyväksi tehdystä työstä. Palkinto myönnettiin vuosittain järjestettävästä Itämerifestivaalista, jonka katsottiin olevan tärkeä inspiraation lähde meren hyväksi tehtävässä työssä. Lue lisää ja katso haastattelu...

Julkaistu , päivitetty

Riston veneen kokka kohti Turkua

Musiikkitoimittaja Risto Nordell ja äänisuunnittelija Jaakko Jämsä purjehtivat kesällä 2011 Tukholmasta Turkuun. Matkalla poikettiin Utössä (1.7.), Nauvossa (8.7.) ja Rymättylässä (15.7.) Turkuun saavuttiin 22.7. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Ajassa soi uusi musiikki

Kamariorkesteri Ensemble Modern

Kantaesityksiä ja uutta kesän musiikkijuhlilla

Yle Radio 1:n kesässä myös uutta musiikkia!

Yle Radio 1:n kesässä soi uusi musiikki. Avantin! Suvisoitosta kuullaan kaksi konserttia, Viitasaaren Musiikin ajasta kolme ja Helsingin Juhlaviikoilta radioidaan peräti kolme kamarioopperaa. Jjuhlaviikoilla uusi musiikki on esillä myös Hong Kong Chinese Orchestran myötä. Tutustu tarjontaan...

Julkaistu , päivitetty
Tyytyväiset pianisti Nicolas Hodges, säveltäjä Sir Harrison Birtwistle (oikealla), konsertin jälkeen 2.7.2015 Viitasaaren kappelissa.

Säveltäjälegenda Sir Harrison Birtwistle Viitasaarella

Säveltäjämestari Harrison Birtwistle Viitasaarella.

Säveltäjälegenda Sir Harrison Birtwistle vieraili heinäkuun alussa Viitasaarella Musiikin Aika -nykymusiikkifestivaaleilla. Lue mitä säveltäjä Maija Hynninen oppi legendaariselta mestarilta ja kuuntele konsertti 7.7. Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Brian Ferneyhough Viitasaaren kappelissa Schatten aus Wasser und Stein -teoksen harjoituksissa 4.7.2015.

Säveltäjälegenda Brian Ferneyhough Viitasaarella 3

Säveltäjä Ferneyough'n musiikissa järki yhdistyy intuitioon

Säveltäjä Maija Hynninen tapasi myös Viitasaaren Musiikin Ajan toisen kuuluisan säveltäjävieraan Brian Ferneyhough'n. Lue mitä Ferneyhouh kertoi säveltämisestä ja kuuntele Areenassa Helsingin kamarikuoron konsertti 3.7. ja Musiikin ajan satoa -konsertti 7.7.

Julkaistu , päivitetty
Unescon kansainvälisen säveltäjärostrumin irC+ -logo

Suomalaiset kestomenestyjiä Unescon säveltäjärostrumissa 4

Musiikkia Unescon säveltäjärostrumista toukokuulta

Unescon kansainvälinen säveltäjärostrum Tallinnassa 12.-15-5. valitsi voittajiksi norjalaisen Jan Erik Mikalsenin ja slovenialaisen Matej Boninin teokset. Myös Suomen Sampo Haapamäki menestyi kappaleellaan Conception, joka valittiin suositeltavien teosten listalle. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Singer of the World - Cardiffin laulukilpailut 2015

Soile Isokoski Cardiffin tuomaristossa 1

Soile Isokoski Cardiffin laulukilpailujen tuomaristossa

Soile Isokoskella päättyy iso urakka BBC Wales'n Singer of the World -kisoissa finaalipäivänä 21. kesäkuuta. Hän on jälleen Cardiffissa ja tällä kertaa tuomariston jäsenenä. Sopraano Soile Isokoski osallistui Cardiffin laulukilpailuun kilpailijana vuonna 1987 sijoittuen toiseksi. Lue mitä Soile sanoo suomalaisten laulajien poissaolosta Cardiffin kisasta.

Julkaistu

Cardiffin laulukilpailun finaali12

Maailmankuulun laulukilpailun finaali suorana Teemalla.

Kahden vuoden välein järjestettävä kansainvälinen Cardiffin laulukilpailu huipentui suorassa lähetyksessä viiden finalistin koitokseen. Katso Cardiffin laulukilpailun finaali. Selostajina Pasilassa Lotta Emanuelsson ja asiantuntijana oopperalaulaja Sauli Tiilikainen.

Julkaistu
Cardiffin laulukipailu 2015 on juuri alkamassa

Seuraa Kokki duunissa -blogia

Kun olin täällä ensimmäisen kerran vuonnna 1989, se olikin varsinainen ”crème de la crème” vuosi, sillä finaalissa olivat Dmitri Horostovsky, Bryn Terfel, Hillevi Martinpelto, Monica Groop ja Helen Adams. Sitä finaalia täällä vieläkin muistellaan. Siitä lähtien joka toinen vuosi on Juhannukseni ollut varattu laululle, Heidi Kokki kirjoittaa blogissaan.

Julkaistu

Tulevat striimaukset

elokuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

III Kansainvälinen Sibelius-laulukilpailu 19.-25.4.2015

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Järvenpäässä lauantaina 25.4. päättyneen III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun on voittanut baritoni Aarne Pelkonen. Toiseksi tuli mezzosopraano Erica Back ja kolmanneksi sopraano Hanna Rantala. Voittajan palkinto on 12.000€, seuraavat 6.000€, 3000€ ja IV-VI palkinto á 1.000€. Kilpailussa jaettiin lisäksi erikoispalkintoja, jotka löytyvät kilpailujärjestäjän sivuilta. Lue lisää ja palaa vielä kilpailuillan lähetyksen tunnelmiin.

Julkaistu , päivitetty

Elämää & tapahtumia Ylen M2-äänitysstudiossa

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suomen kansallisooppera

Katso: Kansallisoopperan ja muiden konsertteja verkossa

Palaa mm. Kansallisoopperan, Saimaa Sinfoniettan, Mikkelin kaupunginorkesterin ja yksittäisten solistien järjestämiin konsertteihin verkossa ja tutustu tarjontaan.

Julkaistu , päivitetty

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Klassista kahteen

Tunti klassista musiikkia.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Näistä levyistä en luovu

Musiikin rakastajat kertovat musiikillisia muistoja ja tarinoita sekä soittavat mielilevyjään

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Julkaistu , päivitetty

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

Julkaistu , päivitetty

Sävel on vapaa | Yle Radio 1

45-vuotiaan Sävel on vapaan vakiotoivojat kertovat mikä saa langoille 3

Mikä saa ihmiset ohjelman pariin vuodesta toiseen?

Vuonna 1970 alkanut Sävel on vapaa on Ylen vanhimpia yhä jatkuvia ohjelmia. Vuodet ovat tuoneet ohjelmalle joukon luottoystäviä, jotka soittavat toiveensa miltei jokaiseen ohjelmaan. Nyt he kertovat, mikä saa heidät hakeutumaan ohjelman pariin vuodesta toiseen.

Julkaistu , päivitetty

Katso Ylen konserttistriimauksia

Delmar Williams watches live webcasts in his study on his laptop.

Suorassa Helsingin Musiikkitalon konsertissa Yhdysvalloissa 1

Delmar Williams asuu Yhdysvalloissa Atlantan metropolialueella Decaturissa. Delmar on aktiivinen Ylen suorien nettikonserttien katsoja. Nyt eläkkeellä hänellä on aikaa seurata nettikonserttitarjontaa myös ympäri maailmaa.

Julkaistu , päivitetty
Erkki Tomppo

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla 1

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Julkaistu , päivitetty
Konserttistriimauksen katselu

Naisporukka nautti rennosti konserttistriimistä 1

Tällä naisporukalla on tapana käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa ja tanssimassa ellei se sauno ja kokkaa yhdessä. Marraskuisena iltana kokoonnuttiin nauttimaan sienipiirakkaa ja punaviiniä ja seuraamaan RSOn suoraa konserttistriimausta. Oma hupinsa oli kommentoida konserttia lähetysikkunassa ja julkaista kuvia yle.fi/klassisen Instragram-galleriassa.

Julkaistu , päivitetty