Suora konsertti tänään klo 19: RSO, Dima Slobodeniouk ja Johannes Piirto

Kapellimestari Dima Slobodeniouk johtaa Radion sinfoniaorkesteria ja Tapiolan Kamarikuoroa tällä viikolla keskiviikkona ja torstaina. Solistina esiintyy pianotaiteilija Johannes Piirto. Illan ohjelma kiertyy mielenkiintoisesti Bachin ja Stravinskyn ympärille. Lue lisää, kuuntele suora konsertti to 24.4. Yle Radio 1 klo 19.03, katso Yle Teema klo 19 tai katso konsertti netissä. - Live Webcast from Helsinki Music Centre Apr 24th at 7 pm (UTC +2) Programme

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Elvi Räppääjä pani Kantapöydän järjestykseen

Elvi Räppääjä eli sopraano Päivi Kantola piipahti Kantapöydässä keskiviikkona 23. huhtikuuta kertomassa tulevasta lastenmusikaalista. Elvin aariassa häntä säesti musikaalin säveltäjä Iiro Rantala. RSOn tämän viikon kapellimestarivieras Dima Slobodeniouk joi Kantiksessa kahvia ystävänsä näyttelijä Nicke Lignellin kanssa. RSOn solisti pianotaiteilija Johannes Piirto ilahdutti Bach-numerolla ja kutsui konsertiin lapsuudenystävänsä Petra Siltainsuun. Pasi Lyytikäinen sävelsi suoran lähetyksen aikana teoksen, jonka kantaesitti ohjelman päätteeksi pianotaiteilija Kiril Kozlowski. Kahvia tarjoilivat Timo Asikainen ja Vesa Kytöoja. Tästä katsomaan edellisiä Kantapöytiä!

Muusikkous periytyy äidiltä tyttärelle: Eeva-Leena Pokela ja Soila Sariola

Kantapöydän jatkoilla keskiviikkona 23. huhtikuuta tavattiin energiset ja hyväntuuliset äiti ja tytär, monipuoliset muusikot Eeva-Leena Pokela ja Soila Sariola. Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikin lehtorina työskentelevä Eeva-Leena muistetaan 1960-luvun lapsitähtenä, koko kansan rakastamana Eveliinana. Lenni-vauvan äiti Soila on kuulunut Rajaton-lauluyhtyeeseen 15 vuotta ja kertoi palaavansa keikkaelämään kesällä. Ei ole yllätys, että nämä idearikkaat, rohkeat ja vauhdikkaat naiset paljastuivat molemmat enneagrammi-seiskoiksi! Tee oma enneagrammi-persoonallisuustesti. Ehdota vieraita Kantapöydän jatkoille. Kuuntele Kantapöydät jatkot Areenassa tai Yle Radio 1 pe 25.4. klo 14.

Palaa striimattuihin konsertteihin

Philomelan musiikillinen ilotulitus

Philomela juhli 30-vuotista taivaltaan lauantaina 29.3.2014. Illan johti Marjukka Riihimäki, joka on ollut kuoron ohjaksissa sen perustamisesta 1984 lähtien. Modernin, jazzahtavan, nostalgisen ja viihdyttävän juhlan juonsi toimittaja Inari Nuutero.

Joshua Weilerstein uusintakäynnillä

RSOn konsertin 26.3. johti amerikkalainen Joshua Weilerstein. Solistina esiintyi orkesterin oma trumpetisti Tomas Gricius. Ohjelmassa oli musiikkia säveltäjiltä Adams, Zimmermann ja Prokofjev.

Aikamme musiikin tähtiviulisti Leila Josefowicz

RSOn konsertin 21.3. johti englantilainen Oliver Knussen. Solisteina esiintyivät Leila Josefowicz, viulu ja Kirill Gerstein, piano. Ohjelmassa oli musiikkia säveltäjiltä Henze, Berg ja Schönberg.

Poimintoja radiosta ja televisiosta

yle.fi/klassisen blogit

Kapellimestari Mikko Franck johtaa Wienin valtionoopperassa.

Blogi: Harharetki muistojen Wieniin à La Boheme

Toimittaja Paula Nurmentaus lähti Wieniin vierailulle ja totesi, ettei kaupungissa ole muuttunut mikään. Lämpimässä Wienissä hän nautti basso Mika Kareksen esiintymisestä Don Giovannissa. Kapellimestari Mikko Franck taas johti Puccinin La Bohèmen, jossa lavastus oli sama kuin 20 vuotta sitten.

Basso Mika Kares Wienissä

Blogi: Laulaja Maestro Harnoncourtin opissa

Nikolaus Harnoncourtin Don Giovanni sai Wienissä loistavat arviot ja niin sai myös mukana ollut huomattavaa kansainvälistä uraa rakentava basso Mika Kares. Harnoncourtia voidaan pitää yhtenä "wieniläisen koulukunnan" tärkeimmistä ja jämäkimmistä tyylipoliiseista, Kares kertoo blogikirjoituksessaan.

Jonas Kaufmann

Blogi: Kaufmaniaa

Orkesterin- ja kuoronjohtoa Leipzigissa opiskeleva Jonas Rannila kirjoittaa kokemistaan huippu- ja ei niin huippu -oopperaelämyksistä sekä päiviensä kulumisesta opintojen parissa. Nyt Jonas on käynyt ihailemansa tenorin Jonas Kaufmannin konsertissa Berliinissä.

Suosittelemme blogeja

Jukka Rautasalo

Alkemisti Bach - epätieteellinen kirjoitelma

"Nyt kun tuloillaan on pääsiäinen ja jokavuotinen Bachin musiikin suuri juhla, ajattelin esitellä sinulle hänestä hieman tavanomaisesta poikkeava puolen", Radion sinfoniaorkesterin sellisti Jukka Rautasalo bloggaa.

Pasi Lyytikäinen

Blogi: Sukupuoliasioita

"Jorma Panula sanoi vain ääneen sen, mitä kulttuurimme tiedostamatta edelleen toteuttaa. Siksi me pillastuimme." Säveltäjä Pasi Lyytikäinen pohtii tasa-arvokysymystä klassisessa musiikissa.

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Heinz Holliger teki oopperan Lumikin myöhemmistä vaiheista

Kävin huhtikuisena viikonloppuna Berliinistä käsin katsomassa oopperaa ja muutenkin elämää naapurimaassa Sveitsissä, Anja Lankinen lähettää terveisiä musiikkimatkaltaan. Baselin maineikkaassa oopperatalossa esitettiin Heinz Holligerin moderni Schneewittchen eli Lumikki ja Pjotr Tshaikovskin Jevgeni Onegin. Molemmissa oli solisteina suomalaisia laulajia.

Radion klassiset äänet

Johanna Korhonen

Valkoista valoa

Johanna Korhonen pureutuu yhteiskunnallisiin aiheisiin puheen, resitatiivin ja musiikin voimalla. Kuuntele Valkoista valoa Yle Radio 1 to klo 11 ja uusintana la klo 11.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele Riston Valinta suorana lähetyksenä Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Välilevyjä Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Eva Tigerstedt

Klassikkoparatiisi

Klassikkoparatiisi avaa polkuja musiikkiin. Eva Tigerstedt esittelee persoonallisella tyylillään uuden suurimuotoisen teoksen joka tiistai. Kuuntele Klassikkoparatiisi Yle Radio 1 ti klo 11.

Klassista televisiossa

Tuomas-kuoro 800 vuotta

Tuomas-kuoron ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterin esitys on kuvattu kuoron 800-vuotisjuhlavuonna 2012. Esityksen johtaa kanttori Georg Christoph Biller. Solisteina esiintyvät sopraano Christina Landshamer, altto Stefan Kahle, tenorit Wolfram Lattke ja Martin Lattke sekä bassot Klaus Mertens ja Gotthold Schwarz.

Bloggaava herrasmies Stradassa

Ivan pohti kulttuuriblogien kriittisyyttä Stradassa perjantaina 4.4. Musiikkitoimittaja Janne Koskinen vastasi. Janne kirjoittaa "klassista musiikkia ja tyylikästä elämää" käsittelevää Herramiehen päiväkirja -blogia.

quartet-lab: konsertti

Helsingin juhlaviikkojen konsertissa jousikvartetti quartet lab eli viulistit Pekka Kuusisto ja Patricia Kopatchinskaja, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Pieter Wispelwey heittäytyvät kamarimusiikin vietäviksi.

Klassiset levyuutuudet puntarissa

Uudet levyt on maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma. Toimittajina ovat Kare Eskola, Ville Komppa ja Risto Nordell. Lue Uudet levyt -arvioita ja kuuntele Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11.

Barbara Hannigan

Avanti! 30 vuotta: Barbara Hannigan

Oopperalaulaja ja kapellimestari Barbara Hannigan on Avantin! kesän 2014 Suvisoiton taiteellinen suunnittelija. Barbara kertoo, mm. miten hänestä tuli avantilainen.

Tulevat striimaukset

huhtikuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä