Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso tänään klo 19: pianosiskot Tiina ja Salla Karakorpi

"Fantasiaa ja ääniä lastenhuoneesta" on Tiina ja Salla Karakorven pianoillan otsikko. Siskokset esittävät Sofia Gubaidulinan ja Robert Schumannin pianomusiikkia kaksi- ja nelikätisesti. Katso suora striimi Sibelius-Akatemian Camerata-salista to 23.10. klo 19.

Helsingin kaupunginorkesteri konsertoi John Storgårdsin johdolla 2013.

Katso Helsinki-kanavalla: HKO 100 vuotta kaupunginorkesterina

Helsingin kaupunginorkesterin konsertin 17.10. johtaa ylikapellimestari John Storgårds ja solistina on pianotaiteilija Dejan Lazic. Ohjelmassa on Joseph Haydnin sinfonia nro 103 ”Rummunpärinä” ja Johannes Brahmsin pianokonsertto nro 2. Ennen konserttia Ennakkoluulijoina Jari Eskola ja Sonja Fräki Jaani Länsiön seurassa, lisäksi erityisvieraana orkesterin johtokunnan pj. Wille Rydman.

Tulossa Ylen konserttistriimauksia

Katso suorana RSOn Nenäpäivä-konsertti pe 24.10. klo 19

RSO on ensimmäistä kertaa mukana Nenäpäivä-kampanjassa. Perjantain 24.10. konsertin lipputuotot menevät kokonaisuudessaan Nenäpäivä-keräykseen. Konsertin johtaa Hannu Lintu ja solisteina ovat sopraano Camilla Nylund sekä laulaja-lauluntekijä Ismo Alanko. Juontajina nähdään Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen. Katso & kuuntele konsertti suorana Yle TV1, yle.fi/klassinen & Yle Radio 1. Lue lisää Nenäpäivästä 7.11.

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu

instagram #yleklassinen

Valkoista valoa - Johanna Korhonen

Hiiteen positiivisuus – nyt valitetaan kunnolla!

Johanna Korhonen alkoi keräillä porukkaa omaan Valituskuoroonsa. Studio täyttyi oitis väestä, jolla oli vaikka mitä valitettavaa. Kuuntele Valkoista valoa, jossa positiivinen ajattelu vie ojasta allikkoon.

Julkaistu , päivitetty

Uudet huolet virkistävät

Mitkä asiat pitävät tutkijoita hereillä öisin? Tätä kysyi käteen sattuneen kirjan takakansi, joten pakkohan kirjaa oli ryhtyä lukemaan.

Julkaistu , päivitetty

Toivo urkumusiikkia nyt!

Organum-Seura järjestää 50-vuotisjuhlansa kunniaksi urkumusiikin toivekonsertin. Toiveita voi jättää lokakuun loppuun asti. Itse konsertti pidetään Helsingin Tuomiokirkossa 28.12. ja se radioidaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Palaa Ylen konsertteihin

Palaa Kantapöytään & jatkoille

Kapellimestari Leif Segerstam Kantapöydässä

Helsingin kaupunginorkesteria keskiviikkona 22.10. johtava Leif Segerstam ehti vieraaksi saman päivän Kantapöytään. Kahvittelemassa myös toinen Radion sinfoniaorkesterin Nenäpäivä-konsertin pe 24.10. juontajista, uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen ja konserttivieras everstiluutnantti evp. ja saaristo-opas Jarmo Nieminen sekä basisti Lasse Lagercrantz, jousenrakentaja Armin Seebass ja viulisti Kreeta-Julia Heikkilä.

Suosittelemme blogeja

Kreeta-Julia Heikkilä

Blogi: Punakynäniska ottaa kantaa Rondossa

Musiikkilehti Rondosta voi lukea Tanskan radion lakkautetun kamariorkesterin konserttimestarin Kreeta-Julia Heikkilän mielipidekirjoituksen ja Tatu Tammisen kommentin. Linkin takaa löytyy myös muita Punakynäniskan kirjoituksia.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Janne Koskinen

Blogi: Herrasmiestoimittajan päiväkirja

Herrasmiestoimittaja Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Seuraa SibHack-tapahtumaa 17.-19.10.

Koodia, musiikkia ja digitaalista luovuutta Sibeliuksen inspiroimana

Mikäli piipahdat viikonloppuna 17.–19.10. Helsingissä Ateneumin uudessa Sibelius ja taiteen maailma -näyttelyssä, voi olla, että törmäät käytävillä myös muutamaan SibHackin osallistujaan. Tapahtuman tavoitteena on luoda Sibeliuksen ja taiteen maailman inspiroimaa informatiivista, elämyksellistä sekä kokeilevaa digitaalista sisältöä. Seuraa Ylen SibHack-tiimiä twitterissä #sibkompassi. Seuraa koko tapahtumaa sosiaalisessa mediassa #sibhack. Tapahtuma on osa Sibeliuksen 150-vuotisjuhlintaa.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Ooppera

Kuuntele: Soile Isokoski Naksos-saaren sankarittarena

Radion lauantai-ilta 18.10. vietettiin Wienissä Richard Straussin Ariadne Naksos-saarella -oopperan parissa. Kuuntele 30 vrk Areenassa. Illan kuluessa oopperalaulajat Ritva-Liisa Korhonen ja Seppo Ruohonen sekä toimittaja Outi Paananen keskustelevat teoksesta ja sen esityksestä.

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Sibelius-Akatemia kantaesittää Kalevi Ahon Frida-oopperan

Sibelius-Akatemian tilausteos, Kalevi Ahon Frida y Diego -ooppera saa kantaesityksensä Musiikkitalon Sonore-salissa perjantaina 17.10. Toinen 'Fridoista' Erica Back piipahtaa Kantapöydässä yhdessä 'Lev Trotski' Sampo Haapaniemen ja kapellimestari Markus Lehtisen (oranssi villapaita) kanssa. Mukana myös mm. musiikkikriitikot Wilhelm Kvist ja Hannu-Ilari Lampila, pianotaiteilija Roope Gröndahl ja kuvataiteilija Marita Liulia.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Jotain mätää Töölönlahdella 3

Olen pyörinyt koko syksyn Töölönlahden tienoilla, niin sisä- kuin ulkotiloissa. Näissä maisemissa ei voi välttyä kulttuurilta, kun pyöräilee yli Kansalaistorin keskustan ja Töölön välillä. Töölönlahdelta kaikuvat kuuloelämykset ovat olleet syyskauden upeaa sadonkorjuuta, mutta visuaalisessa puolessa joku mättää, ainakin minun silmissäni, kirjoittaa Paula Nurmentaus blogissaan.

Mika Kares ja Simone Alberghini Permin oopperan Don Giovannissa 2014.

Blogi: 50 päivää Venäjällä

"Urani laulajana on vienyt minua ympäri maailmaa", kirjoittaa basso Mika Kares blogissaan. "Vierailu itäiseen naapurimaahamme kirvoitti muilta ihmisiltä selvästi enemmän mielipiteitä, huolta ja ennakkoluuloja, kuin mikään muista matkoista urani aikana."

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalistit kukitettuina kilpailun jälkeen.

Blogi: Jotain hienoa Töölönlahdella…

Hyvä että olin päässyt kotiutumaan Savonlinnasta, niin alkoi Mirjam Helin -laulukilpailu Helsingissä. Missasin pari ensimmäistä alkukilpailujen päivää, mutta sitten seurasin kilpailuja tiiviisti aina loppuun asti. - Blogisti Paula Nurmentaus on virkaheitto filosofian maisteri ja pitkän linjan toimittaja, joka on kiinnostunut varsinkin oopperasta.

Tulevat striimaukset

lokakuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Uutisia

Miljoonan dollarin Birgit Nilsson -palkinto Wienin filharmonikoille

Päivää ennen Nobelin vuoden 2014 kirjallisuuspalkinnon julkistamista Wienin filharmonikkojen pitkälti toistasataapäinen jäsenistö kävi Tukholmassa vastaanottamassa miljoonan dollarin suuruisen Birgit Nilsson -palkinnon. Samalla he julkistivat, mihin aikovat palkintorahat käyttää. Luvassa on panostuksia niin tiloihin, saavutettavuuteen kuin sosiaaliseen mediaan.

Julkaistu , päivitetty

Ylen klassista televisiossa

Kuva Jean-Philippe Rameaun oopperasta Galantit intiaanit (Les Indes galantes)

Galantit intiaanit kertoo rakkaudesta kaukomailla

Jean-Phiilippe Rameaun säveltämä oopperabaletti Galantit intiaanit on kuvattu Pariisin oopperassa vuonna 2004. Esityksen on ohjannut Andrei Serban, koreografian on laatinut Bianca Li, ja Les Arts Florissants -orkesteria johtaa William Christie.

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Pizzastipendi nuorelle tanssijalle Sanni Giordanille

Kruununhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl halusi antaa pizzastipendin 24-vuotiaalle tanssitaiteilija Sanni Giordanille. Kaisa Hahl kuvailee Sannia määrätietoiseksi ja persoonalliseksi esiintyjäksi, josta huokui jo nuorena Kruununhaan yläasteen tanssiluokkalaisena rohkeus ja halu tutkia liikkeen erilaisia ulottuvuuksia.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

Poimintoja radio-ohjelmista

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu syksyllä Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

Taiteilijakohtaamisia

RSOn solistina pianisti Jonathan Biss

Amerikkalainen pianisti Jonathan Biss esittää Radion sinfoniaorkesterin kanssa Ludwig van Beethovenin 4. pianokonserton 17. syyskuuta ja myös Bukarestin vierailulla 20.9. Orkesteria johtaa amerikkalainen kapellimestari Joshua Weilerstein. RSOn viulisti Taru Kircherin haastattelussa Jonathan Biss kertoo taustastaan ja pyrkii vastaamaan Tarulle, minkälainen ihminen hän on.

RSOn vierailevana kapellimestarina Joshua Weilerstein

Amerikkalainen kapellimestari Joshua Weilerstein johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertit 17. syyskuuta Suomessa ja 20.9. Bukarestissa. RSOn viulisti Taru Kircherin haastattelussa Joshua Weilerstein kertoo, miten ohjelmisto on valikoitunut Bukarestin vierailua varten ja hän kertoo myös unelmaohjelmistostaan, jonka hän pääsee toteuttamaankin.

VII Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu

Kateryna Kasper ja Beomjin Kim Mirjam Helin -kilpailun voittoon 3

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittajat ovat ukrainalainen sopraano Kateryna Kasper ja korealainen tenori Beomjin Kim. Parhaan suomalaisen laulun esityksen palkinto ei-suomalaiselle laulajalle annettiin kroatialaiselle baritoni Matija Meićille.

Mirjam Helin -finalistit haastattelussa

Jokainen Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalisti vastasi kolmeen kysymykseen orkesteriharjoituksen jälkeen. Kilpailija sai valita, millä kielellä vastaa. Videon alla on kooste suomeksi.