Hyppää pääsisältöön

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Mikä on läpimurto?

Katso Kantapöytä 31.8.2016.

Asiaa Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa pohtivat nuoret kapellimestarit Dalia Stasevska ja Eero Lehtimäki. Muita vieraita ovat Suomen Venezuelan suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä ja Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki. Opiskelijatreffeillä tavataan laulunopiskelija Henri Uusitalo. Musiikkia on esittämässä myös pianisti Tuomas Juutilainen. Kahvia ovat kaatamassa toimittajat Riikka Holopainen ja Timo Asikainen. Katso Kantapöytä 31.8.2016.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Tulossa: Lang Lang, Lintu & RSO vierailukonsertti to 1.9. klo 19

Kiinalainen tähtipianisti Lang Lang soittaa Radion sinfoniaorkesterin solistina Helsingin juhlaviikoilla ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Ohjelmassa kuullaan Ludwig van Beethovenin Coriolan-alkusoitto ja pianokonsertto nro 4, Einojuhani Rautavaaran Lintukoto sekä Sergei Prokofjevin pianokonsertto nro 3. Katso suorana yle.fi/klassinen ja kuuntele suorana Yle Radio 1 to 1.9. klo 19. (HUOM! Maarajaus: vain Suomessa.)

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Tulossa: Gustavo Dudamel & Venezuelan Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri pe 2.9. klo 19

Kapellimestari Gustavo Dudamel ja Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri vierailevat kahdeksan vuoden tauon jälkeen Helsingin juhlaviikoilla. Yleisö saa palata kuulemaan ja kokemaan, kuinka nuoret muusikot ovat kasvaneet yhdessä orkesterin kanssa. Musiikkitalon konsertissa kuullaan Latinalaisen Amerikan musiikkia: venezuelalaisen Paul Desennen barokista ja karibialaisesta musiikista ammentava teos Hipnosis Mariposa, Heitor Villa-Lobosin brasilialaista musiikkia Bachiin yhdistelevä Bachianas brasileiras sekä Maurice Ravelin Daphnis et Chloé -sarja nro 2 ja La valse. Katso suorana yle.fi/klassinen ja kuuntele suorana Yle Radio 1 pe 2.9. klo 19. (HUOM! Maarajaus: vain Suomessa.)

Sävel on vapaa | Yle Radio 1

Soita ja toivo: Sävel on vapaa la 3.9. klo 19.03

Toivo vanhaa musiikkia / Risto Nordell & Elina Mustonen.

Syksyn ensimmäinen Sävel on vapaa -puhelintoivekonsertti on omistettu vanhalle musiikille. Toivokaa siis vaikkapa luuttumusiikkia renessanssin ajalta, gregoriaanisia lauluja, Palestrinaa, Bachia, Händeliä - mitä tahansa, joka on sävelletty viimeistään 1700-luvun puolivälin tietämissä. - Toiveet puhelimitse lähetyspäivänä klo 18 alkaen puh. 09-144 800 tai etukäteen sähköpostitse osoitteeseen savel.vapaa@yle.fi lauantaihin klo 18 mennessä. Kirjoita viestiisi mahdollisimman tarkat tiedot toivekappaleesta ja sen esittäjästä, sekä yhteystietosi. Kolmituntisen suoran lähetyksen juontavat vanhan musiikin spesialistit: cembalotaiteilija Elina Mustonen ja musiikkitoimittaja Risto Nordell. Tervetuloa mukaan toivomaan ja nauttimaan hyvästä musiikista hyvässä seurassa!

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Eskelisen Bach-maku on loistava

Levyarvostelu

Bachin sarjat kiehtovat kitaristeja kuin sokeri syksyn ampiaisia. Kuuden kielen taitajat työstävät repertuaarihimossaan jousisoitinsarjoja, luuttusarjoja, jopa kosketinsoitinsarjoja, ja aina pitää tukalasti tasapainotella kitaralle sopivuuden ja Bachille uskollisuuden välissä. Kitaristi Ismo Eskelinen on omissa Bach-tutkimuksissaan edennyt jo toiseen levyyn, mutta tukalasta tasapainottelusta ei kuulu jälkeäkään. Eskelinen soittaa Bachin musiikkia, ei sovituksia.

Taiteilijakohtaamisia

Klaus Mäkelä, Pessi Levanto ja Marianna Jakobsson valmiina trance-konserttiin

Miten rave-musiikin helmet kääntyivät orkesterisovituksiksi?

Laulusolisti Marianna Jakobsson, kapellimestari Klaus Mäkelä ja sovittaja Pessi Levanto ovat valmiina Helsingin juhlaviikkojen trance-musiikille pyhitettyyn sinfoniakonserttiin. DJ Orkidean ja Lowlandin ideasta syntyneessä konsertissa - jonka liput myytiin salamana loppuun - Musiikkitalossa perjantaina 26. elokuuta esiintyvät Helsingin kaupunginorkesteri ja kamarikuoro Ahjo Ensemble. Lue crossover-konsertin taustoista ja tekijöistä.

Kuoromusiikin huiput Helsingissä

The Nordic Choir Expedition

Pohjoismaiset huippukuorot suorana Tenso Days -festivaalilt.

Tenso on eurooppalaisten ammattilaiskamarikuorojen verkosto. Vuosittain järjestetään joissakin Euroopan kaupungeissa kuorofestivaaleja ja tänä vuonna yksi niistä on Helsingin kamarikuoron isännöimä. Huippukuorot Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta vierailevat nyt Helsingin Tenso Days -festivaalilla. Ohjelmassa kuullaan Florian Benferin johtaman Eric Ericsonin kamarikuoron sekä Paul Hillierin johtaman Ars Nova Copenhagen -kuoron (kuvassa) konsertit. Kuuntele konsertti.

Uutta oopperaa

Olli Kortekankaan ooppera Oma vika

Monologiooppera käsittelee lapsen menettämistä.

Baritoni Sauli Tiilikaisen henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva ooppera käsittelee kipeää aihetta, oman lapsen menettämistä surutyötä tekevän vanhemman näkökulmasta. Kohdatessaan tyttärensä kuoleman isä joutuu kohtaamaan myös itsensä. Ajan myötä hänen ajatuksiinsa alkaa tihkua yhä enemmän valonpilkahduksia, kauneutta ja haurasta huumoria. Pintaan nousevat lämpimät muistot. Jäljelle jää rakkaus. Libreton on kirjoittanut Michael Baran. Isän roolissa on Sauli Tiilikainen, baritoni ja tytön roolissa on Aino Hosio. Musiikista vastaa Jukka Nykänen, piano ja musiikin johto, Susanna Suorttanen, viulu, Katja Kolehmainen, sello ja Henna Jämsä, klarinetti. Kuuntele ooppera.

Oopperailta | Yle Radio 1

Wagnerin Jumalten tuho soi Bayreuthista

Wagnerin Jumalten tuhon esitys Bayreuthista Yle Radio 1:ssä

Yle Radio 1 vie kuulijansa muutaman vuoden tauon jälkeen Bayreuthin Festspielhausiin. Vuonna 2013 säveltäjän syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi vihreällä kummulla toteutettiin uusi Ring Frank Castorfin kiisteltynä ohjauksena. Oopperaillassa kuultavan Ring-tetralogian päätösosan johtaa Marek Janowski. Teokseen studiossa uppoutuvat professori Anne Kauppala, filosofian tohtori Jukka von Boehm ja toimittaja Outi Paananen. Kuuntele Yle Radio 1 la klo 19.03.

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Mikä ihmeen omniwerk?

Säveltäjä Lauri Porra kertoo tilaamastaan soittimesta.

Toimittaja Riikka Holopainen halusi tietää, minkälainen soitin omniwerk oikein on. Soittimella on oma osuutensa Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa ja siellä erityisesti säveltäjä Lauri Porran teoksessa Kohta. Omniwerk on ollut olemassa kaksi vuotta ja se soi aina silloin tällöin konserteissa ja taideprojekteissa. Muutoin soitin majailee Lauri Porran makuuhuoneessa.

instagram #yleklassinen

Da Kaapo - Kaapo Kamun muusikkomuotokuvia

Da Kaapo: Topi Lehtipuu

Kaapo Kamu kuvasi Juhlaviikkojen johtajan.

- Topi Lehtipuu, sanoi valokuvaaja Kaapo Kamu heti, kun tapasimme muotokuvasarjan merkeissä ensimmäisen kerran. Kysyin silloin Kamulta, keitä suomalaisia muusikoita hän piti kiinnostavina persoonallisuuksina, sellaisina, jotka hän halusi kuvata. Nyt Lehtipuu on valokuvaaja Kamun muotokuvasarjan ensimmäinen malli. Kamu on kuvannut Lehtipuun kerran aikaisemmin kymmenen vuotta sitten Pariisissa. Silloin nopeassa kansainvälisessä nousukiidossa oleva nuori tenori poseerasi frakki päällä, mutta paljain jaloin. Nyt Lehtipuun rooli festivaalijohtajana antoi valokuvaajalle uusia haasteita. - Lue myös juttu valokuvaaja Kaapo Kamusta: "Muotokuva on aina myös kuvaajan omakuva"

Tulevat striimaukset

syyskuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
1

Torstai 1.9.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Lang Lang, piano

 
2

Perjantai 2.9.2016

19.00

Gustavo Dudamel kapellimestari
Venezuelan Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri

 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8

Torstai 8.9.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Karita Mattila, sopraano
Simon O’Neill, tenori
Mika Kares, basso

 
9

Perjantai 9.9.2016

19.00

Susanna Mälkki kapellimestari
Lilli Paasikivi mezzosopraano

 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16

Perjantai 16.9.2016

19.00

Esa-Pekka Salonen, kapellimestari

 
17
 
18
 
19
 
20
 
21

Keskiviikko 21.9.2016

19.00

Pablo Heras-Casado, kapellimestari
Javier Perianes, piano

 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30

Perjantai 30.9.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Helena Juntunen, sopraano
Topi Lehtipuu, tenori
Neal Davies, baritoni
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö

 
 
 

Proms-festivaali Ylen kanavilla 22.7. - 10.9.2016

Proms-festivaalit Ylellä - tarkista lähetysajat

Suomalaiset hyvin esillä Promeilla.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n Proms-festivaali on klassisen musiikin kiistaton ykköstapahtuma. Festivaalin esiintyjissä on merkittävä määrä suomalaisia: Pekka Kuusisto, Magnus Lindberg, Karita Mattila, Camilla Nylund, Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen ja John Storgårds. Konsertteja voi kuunnella Yle Klassinen -radiokanavalla. Tarkista tästä lähetysajat. Festivaalin päätöskonsertin voi kuunnella suorana paitsi Yle Klassinen-kanavalta myös Yle Radio 1:stä ja katsoa Yle Teemalta la 10.9. klo 21.

Musiikin voima

Perulaisen David Claudion kapellimestarihaave toteutui Suomessa

Claudio valmistui kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta

Perulainen David Claudio muutti Suomeen opiskellakseen Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa. Hän aloitti musiikkiopintonsa kotimaansa ainoassa musiikkikorkeakoulussa, Perun kansallisessa konservatoriossa, jonka pääsykokeisiin hän saapui upouuden muoviklarinettinsa kanssa. Kuuntele koko radio-ohjelma Areenassa.

Vakavan sairauden läpikäyneelle tenori Seppo Ruohoselle taide luo uskoa parempaan

Oopperalaulaja Seppo Ruohonen täytti huhtikuussa 70 vuotta

"Elämän ja kuoleman rajan häilyväisyys on asia, joka kiehtoo minua kovasti", kertoo tenori Seppo Ruohonen. Keväällä 70 vuotta täyttänyt Ruohonen on käynyt läpi kaksi vakavaa sairautta. Hänen mielestään taiteen tehtävä on luoda ihmisille uskoa parempaan ja auttaa heitä tavoittamaan jotakin arkipäivää ylevämpää.

Musiikin voima | Yle Radio 1 maanantaisin klo 14

Timo Asikainen etsii voimaa musiikista

Iloa, lohtua, parannusta... Musiikilla on ihmeellinen voima. Timo Asikaisen radiosarja Musiikin voima jatkuu myös kesällä 2016. Lue kaikki sarjaan liittyvät artikkelit ja kuuntele Yle Radio 1 ma klo 14 & uusinta pe klo 11 & Areena.

Katso Meidän festivaalin konsertit 28. & 29.7.

Meidän festivaali 2016: Moniääninen kitara

Pekka Kuusiston luotsaamalta Meidän festivaalilta nähdään ensi kertaa konsertteja myös videolähetyksinä. Palaa perjantain 29.7. konserttiin, jonka aluksi kitaristi Ismo Eskelinen esittää Miguel de Fuenllanan Kolme fantasiaa ja Alberto Ginasteran sonaatin op. 47. Lopuksi kuullaan Johannes Brahmsin pianotrio nro 1 H-duuri op. 8. Esiintyjät ovat viulisti Malin Broman, sellisti Tomas Djupsjöbacka ja pianisti Bengt Forsberg. - Voit myös kuunnella konsertin Areenassa.

Meidän festivaali 2016: Bartók & Schumann

Palaa torstain 28.7. konserttiin, jonka alussa Pekka Kuusisto soittaa juuri edesmenneen Einojuhani Rautavaaran kunniaksi säveltäjän Pelimannit-sarjaan liittyvän polskan. Sitten esiintyvät multi-instrumentalisti Ale Möller ja kosketinsoittaja Mats Öberg yhdessä sekä Pekka Kuusiston kanssa. Bela Bartokin Kontrasteja klarinetille, viululle ja pianolle esittävät Matt Hunt, Pekka Kuusisto ja Simon Crawford-Philips ja Robert Schumannin Es-duuri pianokvarteton esittävät Angela Hewitt, Pekka Kuusisto, Malin Broman ja Tomas Djupsjöbacka. - Voit myös kuunnella konsertin Areenassa.

Katso oopperaa televisiossa | Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara on kuollut

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara on kuollut

Rautavaara kuoli leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin.

Einojuhani Rautavaara kuoli keskiviikkona 27.7.2016 lonkkaleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Kuollessaan hän oli 87-vuotias ja yksi tunnetuimmista suomalaissäveltäjistä maailmalla. Lue uutinen. Kuuntele muistokonsertti Areenassa. Lue säveltäjän elämästä. Katso Rautavaaran haastattelu maaliskuulta 2015. Katso Elävästä arkistosta juttuja Rautavaaran säveltäjän uralta. Katso Vigilia Yle Teema la 30.7. klo 18.45 & Areenassa 30 vrk. Katso RSO, Franck ja Rautavaaran Angels and Visitations Areenassa.

Iiron musiikkiluokka | Kuuntele & katso Areena

Jää Iiron musiikkiluokalle

Kitaravelhot Alexi Laiho, Juha Torvinen, Juha Björninen ja Erja Lyytinen olivat apuopettajina Iiro Rantalan kesän 2016 viimeisellä musiikkiluokalla maanantaina 25. heinäkuuta. Palaa Iiro Rantalan musiikkiluokalle ja katso kaikki viisi jaksoa sekä videoklippejä Areenassa tai katso jaksot ja lue niihin liittyvät artikkelit.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Stockhausenin järkyttävä omaelämäkerrallinen Donnerstag aus "Licht" Baselissa

Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

Yksi merkillisimmistä oopperaelämyksistäni, Anja Lankinen kirjoittaa Baselin oopperasta, missä ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen esitettiin Karlheinz Stockhausenin Donnerstag aus "Licht". Eurooppalaiset kriitikot kiittävät kilvan tätä oopperamaailman tapausta. Sopraano Anu Komsi teki jälleen huikean roolin kansainvälisellä oopperanäyttämölllä.

Katso oopperaa verkossa | The Opera Platform

Soiva puutarha | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 14

Osmo Tapio Räihälä kuokkii Soivassa puutarhassa

Musiikin kulttiteoksia viimeisen 100 vuoden ajalta.

Sienet eivät kasva siistissä rivissä - kasvavatko sävelet? Säveltäjä ja musiikkitoimittaja Osmo Tapio Räihälä esittelee kesäsarjassaan musiikin kulttiteoksia viimeisen sadan vuoden ajalta. Kuuntele Yle Radio 1 ke klo 14 & Areena.

Utelias äänimatkailija | Yle Radio 1 tiistaisin klo 11

Eva Tigerstedtin on utelias äänimatkailija samoilee luonnossa

Eva Tigerstedt vie kuulijaansa musiikin ja luonnon äärelle.

Utelias äänimatkailija yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita. Miten ympäröivän maailman äänet ovat muokanneet musiikkia ja kuunteluamme? Minkälainen paikka oli renessanssin aikainen puutarha, ja minkälaista musiikkia silloin sävellettiin? Keskustelun ja musiikin kautta aiheita pohdiskelevat eri alojen asiantuntijat ja utelias äänimatkailija Eva Tigerstedt. Kuuntele Yle Radio 1 ti klo 11 & uusinta la klo 11 & Areena.

Tri Charles Burneyn matka Ranskaan ja Italiaan 1770 | Yle Radio 1 torstaisin klo 11 | Yle Radio 1

Matkustamisen vaaroja, rumia naisia, musiikkia ja muita huomioita

Musiikkitieteen tohtori Charles Burneyn matka vuonna 1770

Vuonna 1770 päättää 44-vuotias lontoolainen Oxfordin yliopiston musiikkitieteen tohtori Charles Burney lähteä ulkomaille, Ranskaan ja varsinkin Italiaan, kerätäkseen aineistoa, jotta voisi joskus tulevaisuudessa kirjoittaa ensimmäisen nykyaikaisen musiikin historian englanninkielellä. Lue lisää ja seuraa Kari Rydmanin radiosarjaa Areenassa & Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 11 kesäkuusta syyskuuhun.

Klassista televisiossa

Tutkimusmatka virtuoosin pään sisään

Tiededokumentti menee virtuoosin pään sisään

Musikaalinen lahjakkuus ilmenee usein varhaisella iällä. Miten se on selitettävissä, ja mitkä biologiset mekanismit liittyvät musiikin hahmottamiseen? Salaisuus on muusikon aivoissa. Katso tiededokumentti Teema to 21.7. klo 21 & Areena.

Vaeltava kisälli | Yle Radio 1 maanantaisin klo 11

Lotta Emanuelsson kulkee kesän vaeltavan kisällin matkassa

Vaeltava kisälli - harharetkiä musiikin historiaan on radiosarja, joka kertoo tositarinoita historiallisten henkilöiden kohtaamisista, tragedioista, sattumista ja romansseista. Pääosassa on musiikki, johon tarinoiden henkilöt tavalla tai toisella liittyvät. Sarjan toimittaa Lotta Emanuelsson. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 & uusinta la klo 14 & Areena.

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperassa

Säveltäjä Einar Englund 100-vuotta

Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Nykymusiikki

Rostrum+, säveltäjärostrumin päivitetty versio

Rostrum+ avaa ovia ja luo yhteyksiä

Kansainvälinen säveltäjärostrum on järjestetty vuosittain jo 63 kertaa, viimeksi toukokuussa Wroclawissa. Yleisradio on osallistunut tapahtumaan jo 70-luvulta lähtien. Miten muuttunut mediamaailma on vaikuttanut tähän radioyhtiöiden nykymusiikkikatselmukseen? Toimittaja Ainomaija Pennanen palasi Ylen rostrum-edustajaksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kuuntele RSOn kamarimusiikkiviikonlopun konsertteja

The Grand Tour - muusikot matkalla Italiaan

RSO:n muusikoiden kamarimusiikkia kesätiistaisin klo 14.

Radion sinfoniaorkesterin muusikot ovat ahkeria kamarimuusikoita. Kamarimusisoinnin todellinen suursatsaus koettiin toukokuisena viikonloppuna Musiikkitalossa. Sen kuluessa yleisöllä oli vapaa pääsy konsertteihin, jotka oli koottu teeman "The Grand Tour" ympärille. Kuuntele konsertteja.

Katso konserttistriimauksia

RSO & Hannu Lintu & Violeta Urmana

Kauden viimeisessä konsertissa ollaan oopperatunnelmissa.

Radion sinfoniaorkesterin kauden viimeisessä konsertissa 27.5. on solistina sopraano Violeta Urmana. Konsertin johtaa RSOn ylikapellimestari Hannu Lintu ja ohjelmistossa on Ludwig van Beethovenin Leonore II:n alkusoitto, Hector Berliozin Kleopatran kuolema, Richard Wagnerin Siegfied-idylli ja Richard Wagnerin ”Starke Scheite” sekä loppukohtaus oopperasta Götterdämmerung. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO in Helsinki Music Centre with Violeta Urmana & Hannu Lintu playing Beethoven, Berlioz & Wagner.

RSO & David Zinman

Huippukapellimestari David Zinman johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Schumannin ja Brahmsin kolmannet sinfoniat. Schumann kuvaa kolmannessaan elämää Reinin rannoilla ja Brahmsin kolmosta sen kantaesittänyt kapellimestari Hans Richter kutsui säveltäjän Eroicaksi. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & David Zinman at Helsinki Music Centre 18.5.2016.

RSOn kamarimusiikkifestivaali

Eurooppalainen sivistyneistö tapasi käydä 1700-luvulla Grand Tourilla, joka tarkoitti kulttuuripainotteista opintomatkaa Italiaan. Tässä hengessä RSOn muusikot ovat päättäneet pakata laukun täyteen nuotteja ja lähteä katsomaan, minkälainen nykyaikainen Grand Tour voisi olla. Radion sinfoniaorkesterin kamarimusiikkifestivaalin The Grand Tourin avajaiskonsertin johtaa kapellimestari orkesterin soolokäyrätorvensoittaja József Hárs. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO The Grand Tour from Helsinki Music Centre.

Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa 12.5.2016

Sinfonia Lahti & Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa

Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 on kapellimestari Okko Kamun läksiäiskonsertin suurteos Lahdessa. Ilta päättää Kamun viisivuotisen kauden Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Mika Pohjonen ja basso Mika Kares ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis. Palaa konserttiin. Watch on Demand Lahti Symphony Orchestra & Okko Kamu playing Beethoven in Farewell Concert 12.5.2016.

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme blogeja

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä