Pizzastipendi & Terveiset musiikkimatkalta

Uusien kulttuurirakennusten Pariisi

Helena Hannikainen lähettää terveiset Pariisista, missä voi käydä katsomassa uusia nykyarkkitehtuurin luomuksia ja testata tammikuussa avatun musiikkitalon akustiikkaa. Philharmonie de Paris ja Louis Vuitton –taidemuseo vetävät nyt utelaista yleisöä ympäri maailman.

Julkaistu
Covent Garden

Kuulitko matkallasi musiikkia? Kävitkö konsertissa tai oopperassa? Vinkkaa minne mennä!2

Missä matkustit? Mitä klassista musiikkia kuulit, minkä oopperan näit? Törmäsitkö johonkin uuteen ja iloisesti yllättävään? Löysit ehkä mukavan pikku kahvilan konserttitalon naapurista tai mainion ruokapaikan, jonne poiketa esityksen jälkeen... Jaa elämyksesi muiden klassisen musiikin harrastajien kanssa. Kirjoita ja kerro meille kaikille, missä olit, mitä koit ja mistä nautit.

Klaus Mäkelä

Pizzastipendi yllätti Klaus Mäkelän

Helsingin Saksalaisen koulun musiikinopettaja Joonas Ruppel halusi myöntää 10 euron pizzastipendin entiselle oppilaalleen sellisti-kapellimestari Klaus Mäkelälle.

Kohtauspaikalla Helena Hannikainen & Risto Nordell

Risto Nordell, Helena Hannikainen

Kohtauspaikalla Risto Nordell ja Helena Hannikainen1

Klassisen musiikin toimittajat Risto Nordell ja Helena Hannikainen ovat Yle Radio 1:n Kohtauspaikalla perjantaisin klo 14. He luotsaavat kiireettömiä iltapäiviä, joissa kohdataan ajankohtaisia ja ajattomia kulttuurintekijöitä hyvän musiikin äärellä. Lue miten Ristosta ja Helenasta tuli aikanaan radiotoimittajia.

instagram #yleklassinen

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Palaa Kantapöytiin

Magnus Lindberg ottaa sävellyksellään kantaa sananvapauteen

Magnus Lindbergin (toinen oik) pianokonsertto nro 2 kuullaan ensimmäisen kerran Suomessa RSOn konserteissa tällä viikolla. Helena Hannikaisen ja Inari Tillin muita kahvitettavia Kantapöydässä olivat kapellimestari Jukka-Peka Saraste (oik), kuvataiteilija Kimo Sarje (toinen vas), nuoret pianistit Juho Lepistö ja Kuisma Sippola ja urkuri Jan Lehtola. Säveltäjäpuheenvuoron käytti Johan Tallgren. Katso Kantapöytä 4.3.

Kantapöytä 25.2.2015

Kantapöydässä valosuunnittelija Mikki Kunttu

Sibeliuksen Kullervo Tero Saarisen koreografiana Kansallisoopperasta nähdään Yle Teemalla ja yle.fi/klassisessa suorana lähetyksenä perjantai-iltana. Esityksen valot ja lavastuksen suunnitellut Mikki Kunttu on Inari Tillin ja Ville Kompan vieraana viikon Kantapöydässä. Muita kahvitettavia ovat sellisti Timo Alanen, viulisti Jaakko Santasalo, nukkenäyttelijä Juha Laukkanen, säveltäjä Kalevi Aho ja Tanssi -lehden päätoimittaja Minna Tawast. Katso Kantapöytä 25.2.

Kantapöytä 11.2.2015

Mikä oli taidefilosofi Liisa Väisäsen vaikutelma Musiikkitalosta?

Italiassa pitkään asunut taidehistorioitsija ja -filosofi Liisa Väisänen astui Helsingin Musiikkitaloon ensimmäisen kerran keskiviikkona 11. helmikuuta. Mikä oli hänen vaikutelmansa talosta? Kantapöydän vieraina myös Uuden Musiikin Kilpailuun osallistuvat Ooppera Skaalan Visa Oscar ja Essi Luttinen, Musica novan taiteellinen johtaja sellotaiteilija Anssi Karttunen, pianotaiteilija ja -pedagogi Erik T. Tawaststjerna sekä Vuoden levy 2014 -kunniakirjan saajat Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen ja harmonikkataiteilija Janne Rättyä. Katso Kantapöytä 11.2.

Taiteilijakohtaamisia

Pasi Pirinen

Pasi Pirisestä ensimmäinen vaskisoitinmusiikin professori Sibelius-Akatemiaan

Helsingin kaupunginorkesterin soolotrumpetisti Pasi Pirinen on valittu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi vaskimusiikin professoriksi helmikuun alussa 2015. Valinnastaan iloinen Pirinen kertoo, että vaskisoittajien keskuudessa tätä professuuria on odotettu jo vuosikausia ja muihin Akatemian professuureihin nähden tehtäväkenttä ulottuu myös nuoriin harrastajiin.

Julkaistu

Ajassa soi - säveltäjäprofiilit

Einojuhani Rautavaara kertoo musiikistaan

Katajanokalla asuvaa 87-vuotiasta Einojuhani Rautavaaraa on ihmetyttänyt se, että hänen musiikkiaan pidetään monenkirjanava. Hänen mielestään se ei pidä paikkaansa. Säveltäjä kertoo Ajassa soi -ohjelmassa tietyistä tyypillisistä piirteistä, jotka toistuvat hänen musiikissaan, ja joista monet ovat olleet läsnä jo hänen ensimmäisissä teoksissaan. Kuuntele Einojuhani Rautavaaran säveltäjäprofiili.

Julkaistu , päivitetty

Einojuhani Rautavaara säveltää edelleen

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara kertoo säveltävänsä edelleen ja vaikka rutiini on hyvä, niin hän kertoo hieman hidastuneensa. Haastattelussa selviää myös, milloin hänen oma äänensä syntyi ja miten enkeli-teema ilmestyi hänen sävellyksiinsä. Einojuhani Rautavaara kommentoi myös edelliseen avioliittoonsa liittynyttä perheväkivaltaa, joka tuli julki vuonna 2014 ilmestyneessä elämäkerrassa.

Sibelius-juhlavuosi Kansallisoopperassa

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Hämeenlinnan raittiusravintolan interiööri

Luomuajattelua Sibeliuksen syntymän aikaan

Joko Jean Sibeliuksen syntymän aikaan osattiin arvostaa yksinkertaista ja luonnollista elämää? “Tarkoitatko tolstoilaisuutta?”, kysyy Kohti Sibeliusta -radiosarjan toimittaja Ainomaija Pennanen ja tarjoaa lasillisen raikasta lähdevettä. Luomuajattelua Sibeliuksen syntymän aikaan. Lue Sibeliuksen syntyajoista ja kuuntele Yle Radio 1 tiistaina klo 14 ja lähetyksen jälkeen Areenassa. #sibelius150

Lotta Emanuelsson

Lotta Emanuelssonin 150 Sibeliusta

Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson pohtii kysymystä: ihminen vai ikoni? Vuoden aikana hän tarkastelee 150 blogissaan säveltäjän elämän tärkeitä tapahtumia, paikkoja ja ihmisiä, Sibeliuksesta kirjoitettuja kirjoja ja lausuttuja mielipiteitä, ja ennen muuta hänen musiikkiaan. Löydä Lotta Emanuelssonin kaikki blogit ja lue uusin.

Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita.

Kuuntele, eläydy ja nauti - klikkaa soimaan suomalaistaiteilijoiden tuoreet Sibelius-äänitteet

Yle on tuottanut juhlavuoden kunniaksi suuren joukon uusia Sibelius-äänityksiä. Kuuntele täältä tuoretta Sibelius-satoa. Uusina lisäyksinä sellisti Klaus Mäkelän ja pianisti Risto-Matti Marinin sekä viulisi Annemarie Åströmin ja pianisti Sonja Fräkin äänitykset. Helmikuu on M-studio-ohjelmassa Sibelius-kuukausi. Kuuntele ohjelma Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 14 ja nauti yksittäisistä esityksistä täällä. Kuuntelulista karttuu koko juhlavuoden ajan. #sibelius150

Julkaistu , päivitetty
Jean Sibelius

Tutustu Ylen Sibelius-tarjontaan

Yleisradio tuo säveltäjämestari Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan jokaiseen suomalaiseen kotiin radiossa, televisiossa ja verkossa. Tutustu ajankohtaiseen tietoon Ylen Sibelius-tarjonnasta läpi juhlavuoden 2015.

Katso Ylen konserttistriimauksia

Musiikkitalon konserttikevät verkossa 1

Tarjoamme keväällä 2015 kaikki Radion sinfoniaorkesterin konsertit Musiikkitalosta sekä useita Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja suorina kuvallisina verkkolähetyksinä. Kuuntele konsertit suorina Yle Radio 1:ssä, katso useita konsertteja suorina tv-lähetyksinä Teemalla ja seuraa konsertteja verkossa ympäri maailmaa, osallistu keskusteluun ja palaa konsertteihin niiden tapahtumasivuilla.

Konserttistriimauksen katselu

Naisporukka nautti rennosti konserttistriimistä1

Tällä naisporukalla on tapana käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa ja tanssimassa ellei se sauno ja kokkaa yhdessä. Marraskuisena iltana kokoonnuttiin nauttimaan sienipiirakkaa ja punaviiniä ja seuraamaan RSOn suoraa konserttistriimausta. Oma hupinsa oli kommentoida konserttia lähetysikkunassa ja julkaista kuvia yle.fi/klassisen Instragram-galleriassa.

Erkki Tomppo

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla1

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Tulevat striimaukset

maaliskuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Kuuntele konsertteja

Niko Kumpuvaara

Talviharmonikka soi Kokkolassa

Kokkolan Talviharmonikka -tapahtumasta kuullaan pe 20.1. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertti johtajana Anna-Maria Helsing ja solistina harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara. Ohjelmassa on Arthur Honegger'n Pastorale d'éte, Nikos Skalkottasin Viisi kreikkalaista tanssia, Paul Hindemithin Kamarimusiikki nro 1 ja kantaesityksenä Kirmo Lintisen harmonikkakonsertto. Kuuntele konsertti Areenassa.

Kuuntele oopperaa

Jonas Kaufmann on vallankumousrunoilija Andrea Chénier

Intohimoisen vallankumousrunoilijan Andrea Chénier'n roolissa ovat loistaneet sellaiset tenorit kuin Beniamino Gigli, Mario del Monaco ja Placido Domingo. Lontoon Covent Gardenissa teosta ei ole nähty 30 vuoteen, mutta nyt on nimirooliin käytettävissä saksalaistenori, joka täyttää kaikki roolin vaatimukset, Jonas Kaufmann. Tutustu Yle Radio 1:n oopperaillan 21.2. Umberto Giordanon oopperaan Andrea Chénier ja kuuntele esitys Areenassa.

Andrea Chénier kahdessa minuutissa

Oopperakriitikko Jan Granberg seuraa oopperalaulaja Päivi Nisulan ja toimittaja Outi Paanasen kanssa oopperailtaa Lontoon Covent Gardenista Yle Radio 1:ssä la 21.2. klo 19. Kiireisille tai muuten vaan levottomille Jan esittelee Umberto Giordanon Andrea Chénier'n kahdessa minuutissa. Olkaa hyvät!

Suosittelemme konsertteja verkossa

Vuoden levy 2014

Yleisradion vuoden levyllä 2014 taituroi harmonikkataiteilija Janne Rättyä

Yleisradion klassisen musiikin toimitus valitsi vuoden 2014 parhaaksi levyksi harmonikkataiteilija Janne Rättyän Scarlatti-levyn. Harmonikalla soitetut Domenico Scarlattin sonaatit "syväluotaavat ihmismielen iloja ja suruja" ja Rättyä on onnistunut tekemään tulkinnoillaan pienestä suurta. Lue raadin perustelut. - Yleisö valitsi suosikikseen klarinetisti Mikko Raasakan levyn Contemporary Finnish Music for Clarinet, mutta vain yhden äänen erolla kakkoseksi tuli Helsingin barokkiorkesterin ja Monica Groopin levy Joseph Martin Krausin Aarioita ja alkusoittoja. Yleisöäänestyksen levypalkinnon voitti arvonnassa Anna-Maija Antila. Katso kunniakirjan jako Kantapöydässä 11.2.

Näin Janne Rättyä löysi harmonikan

Tutustu kansainväliseen harmonikkataiteilija Janne Rättyään ja katso haastattelu, jonka hän antoi piipahtaessaan Suomessa Ylen Vuoden levy 2014 -kunniakirjan jakotilaisuudessa.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Nuoret laulajat pilkkaavat Wagneria

Kannattaa mennä katsomaan, miten Eisbeinia haukataan ja Wagnerille nauretaan. Laulunopiskelijat debytoivat Helsingin Konservatoriolla operettiharvinaisuuden parissa.

Julkaistu
Ovela kettu kansallisoopperassa

Sedän kanssa oopperassa

Vaikkei Kansallisoopperan perjantaina 23.1. ensi-iltansa saanut Janáčekin Ovela kettu välttämättä mikään järisyttävä oopperakokemus olekaan, kannattaa koululaisen kanssa suunnata Töölönlahdelle. Jokaisen nuoren pitäisi saada käsitys lajista, herrasmiestoimittaja vakuuttaa.

Janne Koskinen Musiikkitalon kahvilassa.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee. Löydä kaikki herrasmiehen päiväkirjat.

Tanssia televisiossa

Teema tanssii

Teeman vuosittainen tanssikuukausi tarjoaa klassista balettia, uusia uria avaavia klassikkoversioita sekä aivan uuden teoksen, joka kertoo maailman rakastetuimmasta kulkurista, Charlie Chaplinista. Mats Ek on vaihtanut Juliassa ja Romeossaan Prokofjevin musiikin Tšaikovskiin. Matthew Bourne täydensi Tšaikovski-trilogiansa goottihenkisellä Ruususella. Dokumentit kertovat tanssitaiteesta valkokankaalla ja kuvaruudulla sekä maailman upeimpiin kuuluneen ballerinan karusta kohtalosta. Tutustu Teeman tarjontaan.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Mutkan kautta takaisin Saksaan

"Aloitin kansainvälisen urani 2005 Badenin valtionteatterissa Saksassa," Mika Kares kirjoittaa viimeisessä Yle-blogissaan. "Irtisanouduin 2010 samaisen teatterin solistikunnasta ja aloitin työni vapaana taiteilijana. Freelancerin uraani on ehtinyt kulua lähes viisi vuotta ennen kuin Saksan markkinat avautuivat minulle merkittävässä määrin uudelleen." Kuuntele myös Kohtauspaikka, jossa huomattavaa uraa luova basso on Helena Hannikaisen haastateltavana pe 23.1.klo 14.00 Yle Radio 1 & 30 vrk lähetyksen jälkeen.

Blogi: Suomessa amatöörillä turhan kielteinen sivumaku

"Suomessa sanalla amatööri on aivan turhan kielteinen sivumaku, vaikka amatöörit eli harrastajat omistautuvat asialleen koko sydämestään. Helsinginkadun Filharmonikoiden soitossa kaikuu todellinen rakkaus musiikkiin!" Näin Paula Nurmentaus hehkuttaa uskaltauduttuaan amatöörisinfoniaorkesterin konserttiin.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu , päivitetty
Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Suosittelemme blogeja

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

Blogi: Säveltäjä Lyytikäisen kynästä

"Kyse ei ole siitä, etteikö minulle olisi tapahtunut mielenkiintoisia asioita tässä välissä, vaan siitä, että niitä on tapahtunut niin paljon, ettei bloggaamiselle ole jäänyt juuri aikaa..." Lue säveltäjä Pasi Lyytikäisen edesottamuksista.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Eva Tigerstedt

Klassikkoparatiisi

Toimittaja Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin ja esittelemällä aina jonkin suurimuotoisen teoksen. Kuuntele Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja uusinta lauantaisin klo 11.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 ke klo 11 ja uusintana su klo 14 - huomaa uudet lähetysajat!

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.