Hyppää pääsisältöön

Hyvää juhannusta

Hyvää juhannusta

Klassisen musiikin toimitus toivottaa hyvää juhannusta!

Klassisen musiikin toimitus toivottaa hyvää juhannusta! Yle Radio1:stä voi kuunnella perjantai-iltana Rakastetuimpia klassikoita Pohjoismaista ja Baltiasta ja lauantaina Lauluja ja sävelkuvia Suomen suvesta. Yle Teemalla on ehkä hieman rujompi balettiprojekti esillä, kun neliosainen dokumentti esitetään lauantaina, jossa koregrafi Justine Kirk kokoaa viisi miestä tekemään kanssaan balettiesityksen saunaansaunabaletin.

Saunabaletti

Viisi miestä ja koreografi, viisi päivää ja yksi sauna.

Viisi miestä ja koreografi, viisi päivää ja yksi sauna. Tarkoitus on kehittää balettiesitys saunaan. Neliosainen sarja nähdään Yle Teemalla juhannusviikolla tiistaista perjantaihin kello 17 ja sarjaa edeltää erillinen jakso, Ennen saunabalettia, maanantaina 20.6. klo 17. Koko paketti katsottavissa myös lauantaina 25.6. klo 13.35 alkaen. Katso Areenasta.

Marikki Hakolan Luonnotar

Animaatio maailmansynnystä Sibeliuksen musiikkiin

Marikki Hakolan musiikkielokuvan lähtokohta on Jean Sibeliuksen sävelrunoelma sopraanolle ja sinfoniaorkesterille. Sävellys on sinfoninen tulkinta Kalevalan Ensimmäisestä laulusta, maailman syntymisen myytistä.

Indigo

Palaa metallinhohtoiseen Indigo-oopperaan Suomen Kansallisoopperasta 30. tammikuuta. Libretisti Sami Parkkinen, säveltäjät Perttu Kivilaakso ja Eicca Toppinen, sovitus ja orkesterinjohto Jaakko Kuusisto, ohjaus Vilppu Kiljunen ja tv-ohjaus Tiina Siniketo. - Watch On Demand Indigo from Finnish National Opera 30.1.2016. Indigo myös Yle Teemalla la 25.6. klo 11.30.

Kohtauspaikka & Näistä levyistä en luovu | Yle Radio 1 perjantaisin klo 14

Paula Koivuniemen lempilevyt

Paula Koivuniemi on Vesa Kytöojan vieraana.

"Kun lopettan joskus keikkailun, uskon istuvani suurimman osan vapaa-ajastani oopperassa ja klassisen musiikin konserteissa", Paula Koivuniemi kertoo. Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa hän on juhannustunnelmissa fillarin selässä yhdessä sihteerinsä Laura Vuorisen kanssa. Kuuntele ohjelma perjantaina 24.6. klo 14.

Anna Krohn kertoo lempilevyistään ja kohtaamisistaan

Säveltäjämestari läheisemmäksi juhlavuoden ansiosta.

Sibelius-viulukilpailun järjestäjätahoon kuuluva Krohn ei löydä maailman viulukonsertoista Sibeliusta ylittänyttä. Anna Krohnin lista on täynnä kaunista ja romanttista musiikkia, josta hän ammentaa voimia arkeen. Myös oma Krohnin kulttuurisuku on täynnä muusikoita, Ilmarin ja Felixin jälkeläisiä. Musiikkivalintojen lomassa Anna Krohn kertoo henkilökohtaisista kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa. Kuuntele ohjelma

Oopperalaulaja Jouni Kokoran toivelevyt

Toivelevyjen lomassa keskustelua elämästä ja taiteesta.

Toivelevyjen lomassa kuullaan keskustelua elämästä, taiteesta ja taiteilijaelämästä sekä niiden haasteista toimittaja Vesa Kytöojan kanssa. Keitoksen täydentävät kesäinen luonto äänineen ja tuoksuineen. Kuuntele Areenassa.

instagram #yleklassinen

Musiikin voima | Yle Radio 1 maanantaisin klo 14

"Improvisointi ja heittäytymiskyky saavat sydämeni sykkimään"

Anna-Mari Kähärälle mikään inhimillinen ei ole vierasta

Anna-Mari Kähärä on musiikin monipuolinen ammattilainen. Miten sellaisesta ihmisestä tehdään juttu? Kuka hänet parhaiten muusikkona tuntee?​ Kesäisenä kuvauspäivänä kameran linssiin tarttuu niitä, jotka tuntevat. Muusikkoja, joiden kanssa Kähärä mieluiten työskentelee, levyttää ja keikkailee. Pekka Kuusisto, Marzi Nyman, Jarmo Saari ja Pirjo Aittomäki antavat oman äänensä Kähärästä kertovaan tarinaan.
>Kuuntele Musiikin voima: Anna-Mari Kähärä - luomisen riemua ja perhosen lentoa 20.6. klo 14

Taru Valjakka löysi musiikin tervehdyttävän voiman

Laulamalla syntyi uudestaan yhteys muistisairaaseen mieheen.

Oopperalaulaja Taru Valjakka kohtasi musiikin voiman muistisairaan miehensä omaishoitajana. Yhteys mykäksi ja ilmeettömäksi muuttuneeseen mieheen syntyi uudestaan tuttujen laulujen avulla. Suomalaisen oopperan valoivoimaisena tähtenä parin vuosikymmenen ajan loistanut sopraano Taru Valjakka kertoo Musiikin voiman haastattelussa nauttivansa yksinäisyydestä. Lue lisää ja kuuntele Yle Radio 1 ma 6.6. klo 14 ja jälkeenpäin Areenassa.

Työhuoneena Kallion kirkko

Urkuri Pétur Sakari esittelee urkuja

Urkutaiteilija Pétur Sakari (s. 1992) pääsee työhuoneelleen harjoittelemaan varsin erikoisiin aikoihin. Hän kiipeää Helsingin Kallion kirkon takalehterille myöhään illalla tai kukonlaulun aikaan aamulla, kun kirkossa ei ole muuta toimintaa.

Iiron musiikkiluokka

Iiron musiikkiluokka

Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio kanavalta Yle Radio1 tai verkkosivu yle.fi/klassinen, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista. Tämä kesäisen pedantti ohjelma avaa musiikin salat kaikille musiikista kiinnostuneille. Apuopettajina toimivat käsin prässätyt musiikin huippuammattilaiset. Iiron Musiikkiluokka on musiikin opetus- ja kontaktiohjelma. Vastaamme kuulijoiden ja yleisön kysymyksiin suorassa lähetyksessä. Iiron musiikkiluokka aina maanantaisin 27.6. alkaen klo 19 Katsele tai kuuntele ohjelma ja osallistu keskustelemalla.

Iiron musiikkiluokka - ilmoittaudu yleisöksi

Iiron musiikkiluokassa on musiikin opetus- ja kontaktiohjelm

Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio tai verkkosivu yle.fi/klassinen, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista. Parhaan opin saat tietenkin, jos ilmoittaudut yleisöksi. Voit alla olevista linkeistä ilmoittautua kaikille kursseille tai sitten vain yhteen. Ilmoittaudu ja tule paikalle!

Missä on harmonikan sielu?

Iiron musiikkiluokan lämmittelyä

Iiron musiikkiluokan kesän ensimmäinen jakso käsittelee suomalaisten perinteistä lempisoitinta, harmonikkaa. Alansa mestarit, haitariniekat Maria Kalaniemi, Pedro Hietanen ja Niko Kumpuvaara vierailevat Iiro Rantalan apuopettajina johdattamassa palkeiden saloihin. Kumpuvaaran mukaan harmonikan juju on juuri palkeissa: siinä miten ääntä voi muokata soittaessaan.

Yle Radio 1 & konserttikesä 2016

Pori Organ Ylellä

Kaksi konserttia Pori Organ -festivaaleilta.

Keski-Porin kirkossa 17.6. äänitetyssä konsertissa esiintyy Pariisin Saint Denis -basilikan pääurkuri Pierre Pincemaille Konsertin ohjelmassa on Louis Viernen Urkusinfonia nro 2 e-molli sekä Pierre Pincemaillen puolituntinen improvisaatio virren 79 sävelmään. Konsertin jälkeen haastateltavana on Pori Organ -urkufestivaalin taiteellinen johtaja Juhani Romppanen. Kuuntele konsertti. Thomas Monnet'n konsertissa 18.6. soi seuraavat kappaleet Charles-Marie Widor: 1. ja 2. osa Urkusinfoniasta nro 5 f-molli. Antonín Dvorák ja Sinfonia nro 9 e-molli. Kuuntele konsertti.

Naantali aloittaa konserttikesän

Viulutaiteilijat Elina Vähälä (kuvassa), Christian Altenburger, Hagaï Shaham, alttoviulisti Hartmut Rohde, sellistit Hannu Kiiski, Ivan Monighetti, ja Samuli Peltonen, basisti Teemu Kauppinen, huilisti Patrick Gallois, oboisti Paula Malmivaara, cembalisti Irina Zahharenkova ja urkuri Kari Vuola esiintyvät Naantalin Musiikkijuhlien konsertissa Naantalin keskiaikaisesta harmaakivikirkossa. Konsertin ohjelmassa on Johann Sebastian Bachin musiikkia. Kuuntele Yle Radio 1 la 11.6. klo 19.03 ja jälkeenpäin Areenassa.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11

Maisteri luulosairaana

Molièren Luulosairas à la Charpentier

Hypokondria eli luulosairaus ja sen sisarvaiva hysteria olivat muodissa 1600-luvulta aina 1900-luvulle saakka. Molièren vuonna 1673 kirjoittama ja Marc-Antoine Charpentierin säveltämä "musiikkiin ja tanssiin sekoitettu komedia" Luulosairas pilkkaa kuitenkin tätä muotisairauttakin ponnekkaammin lääkäreitä, jotka tuohon aikaan eivät osanneet juuri mitään. Lue lisää ja kuuntele Yle Radio 1 ke 22.6. klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Beethovenin kaukainen rakkaus

Maisteri Lindgren esitelmöi täyttymättömästä rakkaudesta.

Ludwig van Beethovenin rakkaus kreivitär Josephine Brunsvikiin syttyi, kun nuori Josephine aloitti pianonsoiton 29-vuotiaan säveltäjän oppilaana. Lue lisää ja kuuntele Yle Radio 1 ke 15.6. klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Masentunut Rossini

Maisteri Lindgren palaa taas Yle Radio 1:n taajuudelle

Maisteri Lindgren palaa taas Yle Radio 1:n taajuudelle kesäkeskiviikkoisin klo 11 pitämään esitelmiä musiikista – ja siinä sivussa elämästä yleensä. Ensimmäisessä osassa maisteri esitelmöi Gioacchino Rossinista, joka oli hauska ja seurallinen, suuri humanisti ja aito valistuksenajan kansalainen, jolle tasa-arvo ja muut Voltairen ajatukset olivat tärkeitä. Lue lisää ja kuuntele Yle Radio 1 ke 8.6. klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Tulevat striimaukset

kesäkuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
1

Keskiviikko 1.6.2016

19.00

Juniori ja seniori-sarjojen finaaliin valittuja tanssijoita
Jere Nurminen juontaja

 
2

Torstai 2.6.2016

19.30

Lavalla mm. Berliinin valtionbaletin ensitanssijat Iana Salenko ja Marian Walter sekä Pariisin oopperan baletin solistitanssija Ida Viikinkoski. Lisäksi kilpailun finalistien esityksiä.

 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27

Maanantai 27.6.2016

19.00

Iiron Musiikkiluokka on musiikin opetus- ja kontaktiohjelma. Vastaamme kuulijoiden ja yleisön kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Utelias äänimatkailija | Yle Radio 1

Utelias äänimatkailija luonnossa

Eva Tigerstedt vie kuulijaansa musiikin ja luonnon äärelle.

Utelias äänimatkailija yhdistelee musiikkia, tieteitä ja taiteita. Miten ympäröivän maailman äänet ovat muokanneet musiikkia ja kuunteluamme? Mistä ääni ja sointi rakentuvat? Onko visuaalisten värien ja musiikin välillä jokin fysikaalinen yhteys? Mitä aika on ja miten se hahmottuu musiikissa? Minkälainen paikka oli renessanssin aikainen puutarha, ja minkälaista musiikkia silloin sävellettiin? Keskustelun ja musiikin kautta aiheita pohdiskelevat eri alojen asiantuntijat ja utelias äänimatkailija Eva Tigerstedt. Kuuntele aina tiistaisin klo 11.

Säveltäjä Einar Englund 100-vuotta

Einar Englund 100 vuotta – viisi kohtaamista

Einar Englundia juhlitaan Yle Radio 1:ssä pe 17.6. klo 19.03

Einar Englundin pitkän sävellysuran kruunu ovat tietenkin hänen seitsemän sinfoniaansa. Sinfonioiden lisäksi hän kuitenkin keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Einar Englundin syntymästä tulee perjantaina 17.6.2016 kuluneeksi 100 vuotta ja Yle Radio 1 juhlistaa hänen syntymäpäiväänsä 16.6. lähetettävällä henkilökuvalla vuodelta 1996 sekä teemaillalla 17.6. Outi Paanasen seurassa iltaa istuvat säveltäjät Kalevi Aho ja Christian Holmqvist ja ääneen pääsevät sekä Englund itse että monet muistelijat. Lue lyhyitä kohtaamisisa Einar Englundin kanssa. Kuuntele Einar Englundin henkilökuva 16.6. klo 13. Kuuntele teemailta 17.6. klo 19.03.

Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Sävel on vapaa | Yle Radio 1

Sävel on vapaa -puhelintoivekonsertti

Musiikki auttaa virittäytymään kesän ja juhannuksen odotukseen. Jos jokin tietty laulu tai kappale tuo kesän sydämeesi, voit toivoa kuulevasi sen ensi lauantaina Sävel on vapaa -puhelintoivekonsertissa. Voit toivoa lähes rajoitta, kunhan musiikki on klassista. Muita käytettyjä termejä ovat taidemusiikki ja vakava musiikki, mutta vakavaa klassisen musiikin ei tarvitse olla, ja mikä sitten on taidetta? Kuuntele ohjelma.

Nykymusiikki

Rostrum+, säveltäjärostrumin päivitetty versio

Rostrum+ avaa ovia ja luo yhteyksiä

Kansainvälinen säveltäjärostrum on järjestetty vuosittain jo 63 kertaa, viimeksi toukokuussa Wroclawissa. Yleisradio on osallistunut tapahtumaan jo 70-luvulta lähtien. Miten muuttunut mediamaailma on vaikuttanut tähän radioyhtiöiden nykymusiikkikatselmukseen? Toimittaja Ainomaija Pennanen palasi Ylen rostrum-edustajaksi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kuuntele torstaisin klo 11 | Yle Radio 1

Matkustamisen vaaroja, rumia naisia, musiikkia ja muita huomioita

Musiikkitieteen tohtori Charles Burneyn matka vuonna 1770

Vuonna 1770 päättää 44-vuotias lontoolainen Oxfordin yliopiston musiikkitieteen tohtori Charles Burney lähteä ulkomaille, Ranskaan ja varsinkin Italiaan, kerätäkseen aineistoa, jotta voisi joskus tulevaisuudessa kirjoittaa ensimmäisen nykyaikaisen musiikin historian englanninkielellä. Lue lisää ja seuraa Kari Rydmanin radiosarjaa Areenassa & Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 11 kesäkuusta syyskuuhun.

Terveiset musiikkimatkalta

Ihastuttava Viktoria ja hänen husaarinsa – traaginen oli tekijöidensä elämä

Anja kävi taas oopperamatkalla.

Kesäiset terveiset Gerasta, jonka muusien temppelissä kävin katsomassa ja kuuntelemassa ”Viktoriaa ja hänen husaariaan”. Kaupungilla on ikää yli tuhat vuotta ja asukkaita yli satatuhatta. Toisessa maailman sodassa kaupunki kärsi melkoisia tuhoja, mutta ainakin keskusta näyttää hienosti renoveeratulta. Lue Anjan Terveiset musiikkimatkalta.

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Laulaminen on kiva bonus kuorossa

Riikka ihmettelee, minkälaisia ovat kuoroihmiset.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Tuukka Haapaniemen VocalEspoon avajaiskonsertissa. Club For Five -yhtyeestä tuttu basso juonsi avajaiskonsertin ja Club For Five esiintyy myös festivaaleilla. Tuukka tunnustaa Riikalle, että jos hän jotain ehtisi harrastamaan, niin hän varmaan laulaisi kuorossa. Riikka hieman ihmetteleekin, minkälaisia ihmisiä nämä kuoroihmiset oikein ovat ja Tuukka toteaa, että sosiaalisia. Mutta mitä Tuukka laulaisi karaokessa kuoromatkalla? Katso Riikan vlogi ja kuuntele VocalEspoo -tapahtuman avajaiskonsertti Yle Radio 1 to 9.6. klo 19.03 ja jälkeenpäin Areenassa.

Yle Uutiset - Klassinen musiikki

Merkillinen oopperajohtaja Juhani Raiskinen

Musiikkipäällikkö emeritus Antero Karttunen muistelee.

"Hänen taustanaan oli suunnaton lukeneisuus, poikkeuksellisen laaja kielitaito, poliittinen valveutuneisuus sekä historian ja yhteiskunnan tuntemus. Hänellä oli ainutlaatuinen kyky eläytyä toiseen ihmiseen, taito myös nopeasti erottaa vilppi tai oman edun tavoittelu, joihin hän aikanaan ehtimiseen törmäsi. Silti hän säilytti valoisuutensa ja uskonsa myös sanan kaikissa merkityksissä." Lue Yleisradion emeritus musiikkipäällikkö Antero Karttusen muistosanat ystävästään oopperajohtaja Juhani Raiskisesta.

Kuuntele RSOn kamarimusiikkiviikonlopun konsertteja

The Grand Tour - muusikot matkalla Italiaan

RSO:n muusikoiden kamarimusiikkia kesätiistaisin klo 14.

Radion sinfoniaorkesterin muusikot ovat ahkeria kamarimuusikoita. Kamarimusisoinnin todellinen suursatsaus koettiin toukokuisena viikonloppuna Musiikkitalossa. Sen kuluessa yleisöllä oli vapaa pääsy konsertteihin, jotka oli koottu teeman "The Grand Tour" ympärille. Kuuntele konsertteja.

Oopperaa, oopperaa!

Huikeista huikein laulajakattaus: Angela Gheorghiu - Jonas Kaufmann - Bryn Terfel

Tosca huippuesityksenä Wienin valtionoopperasta

Sopraano Angela Gheorghiu, tenori Jonas Kaufmann ja bassobaritoni Bryn Terfel tähdittävät yhden maailman suosituimman oopperan esitystä Wienin valtionoopperassa. Kuuntele Puccinin Tosca Yle Radio 1 la 4.6. klo 19.03 & jälkikäteen Areenassa. Toimittaja Risto Nordellin kanssa teosta kuuntelevat oopperalaulajat Päivi Nisula ja Esa Ruuttunen.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu 2016

Korealainen Heesun Kim voittoon Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa 2016

Kilpailun pääpalkinto on Jane Erkko Grand Prix 15 000 €

Torstai-iltana 2.6. Suomen Kansallisoopperassa päättyneen Helsingin kansainvälisen balettikilpailun 2016 pääpalkinnon voittaja on korealainen Heesun Kim. Kilpailun pääpalkinto, Jane Erkko Grand Prix, on suuruudeltaan 15.000 euroa. Suomalainen Suvi Honkanen palkittiin Attitydi-kannustuspalkinnolla 1.000 euroa. Katso kaikki seniori- ja juniorisarjan palkitut sekä erikoispalkinnot kilpailujärjestäjän sivuilta. Katso vielä voittajan klassinen variaatio finaalista.

Suvi Honkanen - balettikisan suomalainen menestyjä

Suvi Honkanen on Helsingin kansainvälisen balettikilpailun 2016 parhaiten menestynyt suomalainen. Suvi on edennyt ainoana suomalaisena tanssijana sekä välierään että finaaliin. Toisena finaalipäivänä keskiviikkona 1. kesäkuuta Suvi tanssi flunssaisena, mutta vastasi urheasti Sandra Saulon kysymyksiin heti osuutensa jälkeen. Katso video.

Rennosti kohti balettikilpailuja

Balettikilpailun suomalaiskilpailijat esittelyssä.

Jännityksestä ei ole tietoakaan kun Helsingin kansainvälisiin balettikilpailuihin 23.5.-2.6.2016 osallistuvat ja Suomea edustavat kilpailijat tapaavat toisensa baletin harjoitussalissa. Kaikkia yhdistää halu päästä lavalle näyttämään yleisölle ja tuomareille omaa osaamista. Nämä nuoret tanssivat ja kilpailevat koska heillä kaikilla on esiintymisen palo ja halu kehittää itseään balettitanssijan raskasta ammattia varten. Lue lisää...

Doris Laine - tahtonainen perusti Helsingin kansainvälisen balettikilpailun

Balettijohtaja perusti areenan nuorille tanssijoille 1984.

Doris Laineen 1980-luvun puolivälissä perustama Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään touko-kesäkuun vaiheessa 23.5.-2.6.2016 jo kahdeksannen kerran. Kun Kansallisbaletin tanssijat jäävät lomille, nuoret tanssijalupaukset valtaavat näyttämön ja harjoitussalit. Balettikilpailuun osallistuu tänä vuonna 42 junioria ja 46 seniorisarjan tanssijaa 24 eri maasta. Lue lisää kilpailusta ja Ylen kisalähetyksistä.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Voltairen ja Rameaun upea spektaakkeli

Levyarvio

Myöhäisbarokin ykkösnimi ranskalaisessa oopperassa, Jean-Philippe Rameau jätti jälkeensä huomattavan tuotannon, jota edelleenkin vasta kaivetaan esiin. Nyt ensiesityksensä yli 260 vuoden tauon jälkeen saanut ooppera Le temple de la gloire eli Kunnian temppeli on paitsi ainoa toteutunut yhteistyö Rameaun ja legendaarisen Voltairen välillä, myös todella komea suuri ooppera, todellinen grand opéra. Les Agrémens -barokkiorkesteri ja Chambre de Namur -kuoro herättävät suuren teoksen henkiin innolla ja antaumuksella.

Katso konserttistriimauksia

RSO & Hannu Lintu & Violeta Urmana

Kauden viimeisessä konsertissa ollaan oopperatunnelmissa.

Radion sinfoniaorkesterin kauden viimeisessä konsertissa 27.5. on solistina sopraano Violeta Urmana. Konsertin johtaa RSOn ylikapellimestari Hannu Lintu ja ohjelmistossa on Ludwig van Beethovenin Leonore II:n alkusoitto, Hector Berliozin Kleopatran kuolema, Richard Wagnerin Siegfied-idylli ja Richard Wagnerin ”Starke Scheite” sekä loppukohtaus oopperasta Götterdämmerung. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO in Helsinki Music Centre with Violeta Urmana & Hannu Lintu playing Beethoven, Berlioz & Wagner.

RSO & David Zinman

Huippukapellimestari David Zinman johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Schumannin ja Brahmsin kolmannet sinfoniat. Schumann kuvaa kolmannessaan elämää Reinin rannoilla ja Brahmsin kolmosta sen kantaesittänyt kapellimestari Hans Richter kutsui säveltäjän Eroicaksi. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & David Zinman at Helsinki Music Centre 18.5.2016.

RSOn kamarimusiikkifestivaali

Eurooppalainen sivistyneistö tapasi käydä 1700-luvulla Grand Tourilla, joka tarkoitti kulttuuripainotteista opintomatkaa Italiaan. Tässä hengessä RSOn muusikot ovat päättäneet pakata laukun täyteen nuotteja ja lähteä katsomaan, minkälainen nykyaikainen Grand Tour voisi olla. Radion sinfoniaorkesterin kamarimusiikkifestivaalin The Grand Tourin avajaiskonsertin johtaa kapellimestari orkesterin soolokäyrätorvensoittaja József Hárs. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO The Grand Tour from Helsinki Music Centre.

Laulun paikka | Yle Radio 1 maanantaisin klo 14

Liedin mestari Hugo Wolf

Aarne Pelkonen ja Juho Alakärppä kertovat Hugo Wolfista.

Hugo Wolf sävelsi depressioidensa välissä maanisina ryöpsähdyksinä, jopa kolmen laulun päivävauhdilla. Aiheet vaihtelivat erotiikasta uskontoon, huumorista tragediaan. Ohjelmassa mukana baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä, joilla on jo viisi konserttia kaikkiaan heidän kuuden Hugo Wolf konsertin sarjasta. Kuuntele ohjelma.

Musiikkiluokkien nousu... ja tuho?

Koulujen musiikinopetus on murroksessa.

Suomalaisten kansainvälisesti esiintyvien taiteilijoiden kauttaaltaan korkeaa tasoa on jo pitkään selitetty laadukkaalla perusopetuksella, johon on kuulunut musikaalisesti lahjakkaiden oppilaiden mahdollisuus kehittää taitojaan taipumustensa edellyttämällä tavalla. Herkässä kehitysvaiheessa avainasemassa ovat yleensä olleet alakoulun kolmannelta alkaneiden musiikkiluokkien opettajat. Kai ne musiikkiluokat vielä kouluissa pyörivät, nyt jo omalla painollaan, vai pyörivätkö? Musiikkiluokkien asemasta on erityisen huolissaan Suomen musiikkiluokkien historian kirjoittanut Kouvolan musiikkiluokkien opettajana elämäntyönsä tehnyt Jouko Törmälä.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Radion klassiset äänet

Inspiraatiotärppejä parkkiintuneille korville

Kare Eskolan kuuntelutärpit Risto Nordellille ja toisinpäin

Mistä musiikkitoimittaja löytää innostuksen, kun kaikki lempilevyt on soitettu moneen kertaan? Kokeneet musiikkitoimittajat Risto Nordell ja Kare Eskola antavat toisilleen ja kaikille muillekin parkkiintuneille musiikinystäville kuuntelusuosituksia.

Terveiset musiikkimatkalta

Sopraano Miina-Liisa Värelän komea avaus

Suomalaissopraano debytoi Sentana Bremenissä.

"Kyllä siellä katsomossa oltiin suomalaisen kaverini kanssa pikkasen rinta rottingilla,” Anja Lankinen lähettää musiikkiterveiset Bremenistä. Sopraano Miina-Liisa Värelä debytoi paikallisessa teatterissa Wagnerin Lentävän hollantilaisen Sentana.

Wagnerin Lohengrin Kööpenhaminassa

Anja Lankinen näki Lohengrinin Kööpenhaminan oopperassa.

"Suomalaisittain illan teki erityisen mielenkiintoiseksi se, että ilkeän Ortrudin roolissa lauloi mezzosopraano Tuija Knihtilä,” Anja Lankinen lähettää musiikkiterveiset Kööpenhaminasta. Bassobaritoni Jukka Rasilainen ei sattunut samaan Wagnerin Lohengrinin esitykseen, mutta oopperaorkesterissa saattoi bongata kolme suomalaista muusikkoa.

Välilevyjä

Kare Eskolan palkittu pyörämatkaessee

Kare Eskolan Välievyjä -radiosarjan osa Kotomaamme koko kuva voitti Koura-rahaston Vuoden sivistysteko -tunnustuksen. Runoilija Jouni Tossavainen perusteli valintaansa näin: "Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot ovat sivistyksemme kivijalkaa. Miltä kotimaisen sivistyksen kasvot näyttävät tänä päivänä, siitä otti selvää toimittaja Kare Eskola pyöräilemällä 3 500 kilometriä kotomaamme teitä. Eskolan Välilevyjen läpisävelletyssä matkaesseessä saamme sibeliaanisen kansallisromantiikan sijasta annoksen realismia. Hetki taukopaikalla avartuu kuvaukseksi, jossa yhtyvät sekä sivistyneen ihmisen että taitavan kirjoittajan taidot niin, että löydän uutisen jopa kotiseudultani." Kuuntele Areenassa.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri 100 vuotta | Juhlakonsertti 14.5.2016

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri & Sakari Oramo & Jonathan Roozeman

Sibelius-Akatemian eli silloisen Helsingin Musiikkiopiston ensimmäinen orkesterikonsertti soitettiin 28.5.1916. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertin johtaa Sakari Oramo ja solistina on sellisti Jonathan Roozeman. Ohjelmassa on Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus, Sergei Prokofjevin Sinfonia concertante ja Magnus Lindbergin Kraft. Palaa konserttiin. - Watch On Demand Sibelius Academy Symphony Orchestra & Oramo & Roozeman playing Rautavaara, Prokofiev & Lindberg at Helsinki Music Centre 14.5.2016.

Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa 12.5.2016

Sinfonia Lahti & Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa

Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 on kapellimestari Okko Kamun läksiäiskonsertin suurteos Lahdessa. Ilta päättää Kamun viisivuotisen kauden Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Mika Pohjonen ja basso Mika Kares ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis. Palaa konserttiin. Watch on Demand Lahti Symphony Orchestra & Okko Kamu playing Beethoven in Farewell Concert 12.5.2016.

Taiteilijakohtaamisia

Kamu ei veisaa oodia Suomelle

Vaikka ylikapellimestarius Lahdessa loppuu, periaate säilyy.

Okko Kamu valmistautuu johtamaan jäähyväiskonserttinsa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina Sibeliustalossa torstaina 12. toukokuuta. Konsertin ohjelmassa on Beethovenin järkälemäinen sinfonia nro 9, jonka neljäs osa on Oodi ilolle. Iloisia sen sijaan eivät ole äskettäin 70 vuotta täyttäneen maestron ajatukset Suomen henkisestä tilasta. Lue Tatu Tammisen haastattelu.

Nuoren kapellimestarin Jaan Otsin ihanne on Roger Norrington

Hannu Linnun apulaiskapellimestari Jaan Ots esittelyssä.

Jaan Ots on toiminut Radion sinfoniaorkesterin apulaiskapellimestarina viime syksystä asti. Hän on opiskellut jokaisen RSOn konsertin partituurin, harjoitellut orkesterin harjoittamista ja ollut valmiina, jos vaikka tulisi sairastapaus tai vieraileva kapellimestari ei jostain syystä pääsisikään paikalle. Onko vuosi RSOn apulaiskapellimestarina ollut hyödyllinen? Ja onko hän sukua rakastetulle ooppera- ja iskelmälaulaja Georg Otsille?

Claude Debussy soi Riitta Nelimarkan teoksissa

Riitta Nelimarkka visualisoi Debussyä RSOn konsertissa.

Kuvataiteilija Riitta Nelimarkka on visualisoinut 5 Claude Debussyn preludia. Preludit on sovittanut orkesterille Colin Matthews. Visualisointi nähdään Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 6.4.2016. Riitta Nelimarkka kertoo, että Colin Matthewsin orkestraatiot ovat hänestä fantastisia.Visualisoinnon lähtökohtana ja tukirankana olivat värit: kullakin preludilla on oma värinsä, ja ne ovat säilyneet tukirankana koko prosessin ajan.

Sir András Schiff: "Vihasta ei seuraa mitään hyvää"

Unkarilaispianisti ei enää esiinny kotimaassaan

Unkarissa syntynyt pianotaiteilija ja kapelliomestari Sir András Schiff tunnetaan paitsi suurenmoisesta muusikkoudestaan, myös rohkeudestaan ottaa kantaa politiikkaan. Neljä vuotta sitten hän ilmoitti vastalauseena Unkarin nykyisen pääministerin Viktor Urbánin harjoittamalle politiikalle, ettei aio enää esiintyä synnyinmaassaan.

Palaa Kantapöytään - kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Baletin vahva tahtonainen Doris Laine perusti Helsinkiin kansainvälisen kilpailun

Kevään viimeisessä Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa Helena Hannikaisen ja Riikka Holopaisen vieraina ovat toimittaja Liisa Vihmanen, suomalaisen baletin Grand Old Lady Doris Laine ja päätoimittaja emerita Riitta Lindegren. Heidän lisäkseen kahvilla käyvät nuori balettitanssija Heidi Salminen, oopperalaulaja ja Wagner-stipendiaatti Tapani Plathan, trumpetisti Mari Pakarinen, puupuhallinmusiikin professori Harri Mäki sekä vaskisoitinmusiikin professori Pasi Pirinen. Palaa Kantapöytään 25.5.

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano on uusi Isolde

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano kahvittelee Kantapöydässä suuren Wagner-debyyttinsä jälkitunnelmissa. Mukana ovat myös tanssija-koreografi Jorma Elo, uuden tanssin keskuksen Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi, Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtori Minna-Maria Pesonen, säveltäjä Aino Tenkanen sekä Sibelius-Akatemian sävellyksen ja teorian ainejohtaja Minna Holkkola - musiikkiesityksistä vastaavat sellisti Martta Valkeus sekä Itä-Helsingin musiikkiopiston oppilaat. Kahvia kaatavat Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja. Palaa Kantapöytään 18.5.

Hevostyttö Ronja Salmi kohtasi muusikot Eero Lehtimäen ja Jonathan Roozemanin

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertin solistina esiintyvä sellisti Jonathan Roozeman (toinen oik), kapellimestari Eero Lehtimäki ja juontaja-kirjailija Ronja Salmi kahvittelivat Inari Tillin ja Helena Hannikaisen Kantapöydässä. Muita vieraita olivat RSOn cornisti ja kapellimestari József Hárs, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin intendentti Anna Rombach ja Sinfonia Lahden tuore intendentti Teemu Kirjonen. Palaa Kantapöytään 11.5.

Kuorolaulua!

Vaasan Kuorofestivaalin avajaiskonsertti

Mukana J.A.M.,Sterling, Röster ja Oulaisten nuorisokuoro.

Vaasan Kuorofestivaalien avajaiskonsertissa Vaasan kaupungintalolla keskiviikkona 4. toukokuuta esiintyivät J.A.M., Sterling, Röster ja Oulaisten nuorisokuoro. Konsertin yhteydessä muistettiin festivaalien pitkäaikaista tuottajaa Erkki Mendeliniä. Katso konsertti Areenassa.

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme blogeja

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Sibeliusta juhlittiin Berliinissä kotoisasti

Berliinin suomalaisyhteisöt näyttivät Sibeliuksen syntymäpäivänä parhaat voimansa. Suurlähetystöön oli saapunut tungokseen asti väkeä. Suomi-keskuksessa vaihdettiin piirakkareseptejä.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä