yle.fi/klassisen blogit

Kapellimestari Mikko Franck johtaa Wienin valtionoopperassa.

Blogi: Harharetki muistojen Wieniin à La Boheme

Toimittaja Paula Nurmentaus lähti Wieniin vierailulle ja totesi, ettei kaupungissa ole muuttunut mikään. Lämpimässä Wienissä hän nautti basso Mika Kareksen esiintymisestä Don Giovannissa. Kapellimestari Mikko Franck taas johti Puccinin La Bohèmen, jossa lavastus oli sama kuin 20 vuotta sitten.

Basso Mika Kares Wienissä

Blogi: Laulaja Maestro Harnoncourtin opissa

Nikolaus Harnoncourtin Don Giovanni sai Wienissä loistavat arviot ja niin sai myös mukana ollut huomattavaa kansainvälistä uraa rakentava basso Mika Kares. Harnoncourtia voidaan pitää yhtenä "wieniläisen koulukunnan" tärkeimmistä ja jämäkimmistä tyylipoliiseista, Kares kertoo blogikirjoituksessaan.

Poimintoja radiosta ja televisiosta

Pääsiäinen

Pääsiäinen on klassisen aikaa 2

Pääsiäisaikaan on tarjolla hyvää musiikkia. Yle Teemalla nähdään pääsiäislauantaina Tuomas-kuoron esittämänä Johann Sebastian Bachin Matteus-passio. Yle Radio 1:ssä kuullaan mm. Hiljaisen viikon Stabat mater -konsertti, Matteus-passio ja Helsingin barokkiorkesterin konsertti. Tutustu tarjontaan!

Risto Nordell

Pääsiäisenä Risto Nordellin seurassa

Pääsiäinen on Ristolle erityisen tärkeä, sillä se on parhaan mahdollisen musiikin sekä pääsiäisruokien, valon, toivon ja kirkkauden aikaa. "Ortodoksien pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan suureksi viikoksi", Risto sanoo. "Se on täynnä palveluksia, joissa seurataan Kristuksen kärsimystien kulkua.

Suosittelemme blogeja

Jukka Rautasalo

Alkemisti Bach - epätieteellinen kirjoitelma

"Nyt kun tuloillaan on pääsiäinen ja jokavuotinen Bachin musiikin suuri juhla, ajattelin esitellä sinulle hänestä hieman tavanomaisesta poikkeava puolen", Radion sinfoniaorkesterin sellisti Jukka Rautasalo bloggaa.

Pasi Lyytikäinen

Blogi: Sukupuoliasioita

"Jorma Panula sanoi vain ääneen sen, mitä kulttuurimme tiedostamatta edelleen toteuttaa. Siksi me pillastuimme." Säveltäjä Pasi Lyytikäinen pohtii tasa-arvokysymystä klassisessa musiikissa.

Tulossa: Kantapöytä ke 23.4. klo 14 & Kantapöydän jatkot klo 15.30

Eeva-Leena Pokela ja Soila Sariola - muusikkous periytyy äidiltä tyttärelle

Kantapöydän jatkoilla tavataan energiaa pursuavat monipuoliset muusikot, äiti ja tytär, Eeva-Leena Pokela ja Soila Sariola. Eeva-Leenan muistavat 1960-luvulla eläneet Eveliinana, koko kansan rakastamana lapsitähtenä ja idolina. Tytär Soila on laulanut ihaillussa, ammattilaisten muodostamassa Rajaton-yhtyeessä 15 vuotta. Kahdeksan kuukautta vanhan Lenni-vauvan äiti kertoo palaavansa keikkaelämään kesällä. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin lehtorilla Eeva-Leenalla on tuhat rautaa tulessa. Mitähän persoonallisuustyyppiä nämä vauhdikkaat, iloiset naiset ovat?

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Heinz Holliger teki oopperan Lumikin myöhemmistä vaiheista

Kävin huhtikuisena viikonloppuna Berliinistä käsin katsomassa oopperaa ja muutenkin elämää naapurimaassa Sveitsissä, Anja Lankinen lähettää terveisiä musiikkimatkaltaan. Baselin maineikkaassa oopperatalossa esitettiin Heinz Holligerin moderni Schneewittchen eli Lumikki ja Pjotr Tshaikovskin Jevgeni Onegin. Molemmissa oli solisteina suomalaisia laulajia.

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Päivi Nisula vaihtoi mezzosta sopraanoksi

Hienon uran tehnyt oopperalaulaja Päivi Nisula oli Kantapöydässä ke 9.4. Helena Hannikaisen ja Timo Asikaisen vieraana. Hänen lisäkseen kahville piipahtivat laulajien agentti Kalle Koiso-Kanttila Saksanmaalta, Mirjam Helin -kilpailujen pääsihteeri Marja-Leena Pétas, RSOn viulisti Hannu Vasara, pianotaiteilija ja Joensuussa aloittavien musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Janne Mertanen, Sinfonia Lahden solisteiksi valmistautuvat pasunisti Valtteri Malmivirta ja trumpetisti Pasi Pirinen sekä näyttelijä Merja Larivaara. Tästä katsomaan edellisiä Kantapöytiä!

Palaa striimattuihin konsertteihin

Philomelan musiikillinen ilotulitus

Philomela juhli 30-vuotista taivaltaan lauantaina 29.3.2014. Illan johti Marjukka Riihimäki, joka on ollut kuoron ohjaksissa sen perustamisesta 1984 lähtien. Modernin, jazzahtavan, nostalgisen ja viihdyttävän juhlan juonsi toimittaja Inari Nuutero.

Joshua Weilerstein uusintakäynnillä

RSOn konsertin 26.3. johti amerikkalainen Joshua Weilerstein. Solistina esiintyi orkesterin oma trumpetisti Tomas Gricius. Ohjelmassa oli musiikkia säveltäjiltä Adams, Zimmermann ja Prokofjev.

Aikamme musiikin tähtiviulisti Leila Josefowicz

RSOn konsertin 21.3. johti englantilainen Oliver Knussen. Solisteina esiintyivät Leila Josefowicz, viulu ja Kirill Gerstein, piano. Ohjelmassa oli musiikkia säveltäjiltä Henze, Berg ja Schönberg.

Radion klassiset äänet

Johanna Korhonen

Valkoista valoa

Johanna Korhonen pureutuu yhteiskunnallisiin aiheisiin puheen, resitatiivin ja musiikin voimalla. Kuuntele Valkoista valoa Yle Radio 1 to klo 11 ja uusintana la klo 11.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele Riston Valinta suorana lähetyksenä Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Välilevyjä Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Eva Tigerstedt

Klassikkoparatiisi

Klassikkoparatiisi avaa polkuja musiikkiin. Eva Tigerstedt esittelee persoonallisella tyylillään uuden suurimuotoisen teoksen joka tiistai. Kuuntele Klassikkoparatiisi Yle Radio 1 ti klo 11.

Klassista televisiossa

Bloggaava herrasmies Stradassa

Ivan pohti kulttuuriblogien kriittisyyttä Stradassa perjantaina 4.4. Musiikkitoimittaja Janne Koskinen vastasi. Janne kirjoittaa "klassista musiikkia ja tyylikästä elämää" käsittelevää Herramiehen päiväkirja -blogia.

Wagnerin Rienzi

Richard Wagnerin varhaiskauden ooppera Rienzi nähtiin Yle Teemalla la 5.4. Oopperan aiheena on diktaattorin nousu ja tuho. Berliinin Deutsche Operin tuotannossa vuodelta 2010 on mukana mm. suomalainen sopraano Camilla Nylund.

quartet-lab: konsertti

Helsingin juhlaviikkojen konsertissa jousikvartetti quartet lab eli viulistit Pekka Kuusisto ja Patricia Kopatchinskaja, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Pieter Wispelwey heittäytyvät kamarimusiikin vietäviksi.

Klassiset levyuutuudet puntarissa

Uudet levyt on maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma. Toimittajina ovat Kare Eskola, Ville Komppa ja Risto Nordell. Lue Uudet levyt -arvioita ja kuuntele Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11.

Barbara Hannigan

Avanti! 30 vuotta: Barbara Hannigan

Oopperalaulaja ja kapellimestari Barbara Hannigan on Avantin! kesän 2014 Suvisoiton taiteellinen suunnittelija. Barbara kertoo, mm. miten hänestä tuli avantilainen.

Tulevat striimaukset

huhtikuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä