Yle Radio 1 kesän musiikkijuhlilla

Tulossa: Unelmakonsertti päättää Urkuyön

Sopraano Soile Isokoski ja pianisti Ilkka Paananen ovat tämän kesän Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalin päätöskonsertin esiintyjät. Espoon tuomiokirkossa 27.8. äänitetyn konsertin säveltäjänimet ovat Händel, Wagner, Kilpinen ja Pylkkänen. Kuuntele Yle Radio 1 la 29.8. klo 19.03 ja jälkeenpäin Areenassa.

Julkaistu
Wozzeck Juhlaviikoilla 2015

Wozzeck Juhlaviikoilla

Alban Bergin Wozzeck, monien mielestä maailman paras ooppera, esitetään konserttiversiona Helsingin juhlaviikoilla Musiikkitalossa 28.8. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu, sotamies Wozzeckin roolissa esiintyy bassobaritoni Florian Boesch ja Mariena sopraano Karita Mattila. Tutustu teokseen, tapahtumiin ja konserttiversion esittäjiin. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu
Hong Kongin kiinalaisen orkesterin muusikko Musiikkitalon lavalla.

Hong Kongin kiinalainen orkesteri

Hong Kong Chinese Orchestra on sinfoniaorkesteri, joka soittaa kiinalaisia perinnesoittimia. Muusikot asettuvat orkesterin tavanomaiseen istumajärjestykseen. Sointi on kuitenkin aivan omanlaisensa. Helsingin juhlaviikkojen konsertissa Musiikkitalossa 27.8. kuullaan kiinalaista nykymusiikkia ja Juhlaviikkojen ja Hong Kong Chinese Orchestran yhteinen tilausteos säveltäjä Jukka Tiensuulta. Kuuntele Areenassa & katso kuvia orkesterista Musiikkitalon lavalla.

Julkaistu

instagram #yleklassinen

Katso Ylen konserttistriimauksia

Viulisti Elina Vähälä

RSOn kauden avajaiskonsertissa soi Sibelius ja Kalevi Aho

Radion sinfoniaorkesterin avajaiskonsertti nähdään ja kuullaan suorana verkkolähetyksenä, Yle Teemalla ja Radio Yle 1:ssä torstaina 3.9. klo 19. Orkesteria johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solisteina ovat viulisti Elina Vähälä ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Aallottaret (Yalen yliopiston versio) ja Viulukonserton alkuperäisversio sekä Kalevi Ahon Sinfonia nro 16 mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille, kyseessä on kantaesitys ja Ylen tilaus. Live webcast from Helsinki Music Centre with FRSO & Hannu Lintu & Elina Vähälä & Virpi Räisänen 7 pm (+2 UTC).

Julkaistu
Muokattu kuva.

Suorat verkkokonsertit Musiikkitalosta syksyllä 20151

Katso suorat kuvalliset konserttilähetykset internetissä

Tervetuloa Musiikkitalon konsertteihin verkon välityksellä! Syksyllä 2015 orkesterikonserttien lisäksi välitetään konsertit Lahden Sibelius-festivaalilta 31.8.-5.9. sekä Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu suorana alusta loppuun 23.11.-3.12.

Julkaistu

Ajassa soi uusi musiikki

Autuus-ooppera Helsingin juhlaviikoilla 2015

Miksi Jumala käskee tappamaan?

Säveltäjä Antti Auvisen ja libretisti Harry Salmenniemen Autuus-ooppera sai kantaesityksensä Helsingin juhlaviikoilla 16.8. Teoksen aiheita ovat uskonnollinen väkivalta, yksilön ja yhteisön välinen suhde, syrjäytyminen ja mielen hauraus. Autuus on defunensemblen ja Helsingin kamarikuoron yhteistilaus. Lue lisää ja kuuntele Areenassa...

Julkaistu , päivitetty
Kamariorkesteri Ensemble Modern

Kesässä soi uusi musiikki

Yle Radio 1:n kesässä myös uutta musiikkia!

Yle Radio 1:n kesässä soi uusi musiikki Avantin! Suvisoitossa Porvoossa, Viiitasaaren Musiikin ajassa kuin Helsingin Juhlaviikoillakin. Juhlaviikoilta radioidaan peräti kolme kamarioopperaa. Tutustu tarjontaan...

Julkaistu , päivitetty
Tyytyväiset pianisti Nicolas Hodges, säveltäjä Sir Harrison Birtwistle (oikealla), konsertin jälkeen 2.7.2015 Viitasaaren kappelissa.

Säveltäjälegenda Sir Harrison Birtwistle Viitasaarella

Säveltäjämestari Harrison Birtwistle Viitasaarella.

Säveltäjälegenda Sir Harrison Birtwistle vieraili heinäkuun alussa Viitasaarella Musiikin Aika -nykymusiikkifestivaaleilla. Lue mitä säveltäjä Maija Hynninen oppi legendaariselta mestarilta ja kuuntele konsertti 7.7. Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Brian Ferneyhough Viitasaaren kappelissa Schatten aus Wasser und Stein -teoksen harjoituksissa 4.7.2015.

Säveltäjälegenda Brian Ferneyhough Viitasaarella 3

Säveltäjä Ferneyough'n musiikissa järki yhdistyy intuitioon

Säveltäjä Maija Hynninen tapasi myös Viitasaaren Musiikin Ajan toisen kuuluisan säveltäjävieraan Brian Ferneyhough'n. Lue mitä Ferneyhouh kertoi säveltämisestä ja kuuntele Areenassa Helsingin kamarikuoron konsertti 3.7. ja Musiikin ajan satoa -konsertti 7.7.

Julkaistu , päivitetty

BBC Proms 2015

BBC Proms soi Yle Klassinen -digiradiossa

BBC Proms soi digiradiossa

Maailman suurin klassisen musiikin festivaali BBC Proms soi Lontoossa syyskuun puoliväliin saakka. Yle Klassinen -digiradio lähettää perjantaista 24.7. lähtien kahdeksan viikon aikana yli 70 konserttia festivaalilta. Avajaiskonsertissa ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria ja ohjelmassa on mm. Sibeliusta ja Mozartia. Katso milloin suomalaiset taiteilijat esiintyvät ja lue lisää & kuuntele Areenassa & Windows Mediassa ...

Julkaistu , päivitetty

BBC:n musiikkipäällikkö on paljon vartija

BBC:n tuore musiikkipäällikkö vierailee juuri Suomessa

Vuoden alusta BBC:n klassisen musiikin päällikkönä aloittanut Alan Davey on intohimoinen klassisen musiikin ystävä. Muusikkotaustaa hänellä ei ole, kuten ei ole ollut edeltäjilläkään. Outi Paananen tapasi Davey'n tämän vieraillessa Suomessa heinäkuun alussa ja puhui hänen kanssaan klassisen musiikin ja yleisradioyhtiöiden orkestereiden tulevaisuudesta sekä tietenkin 17.7. alkavasta maailman suurimmasta musiikkijuhlasta, Lontoon Proms-festivaalista.

Julkaistu , päivitetty

Oopperaa, oopperaa!

Tuhkimo Torinossa

Viehättävillä animaatioilla osittain kuvitettu G. Rossinin ooppera taltioitiin satumaailmaan soveltuvissa upeissa ympäristöissä. Tuhkimona esiintyy mezzosopraano Lena Belkina.

Julkaistu
Operaplatform-verkkopalvelun etusivu.

Katso oopperaesityksiä ilmaiseksi verkossa

Uusi kansainvälinen The Opera Platform -sivusto tarjoaa oopperaesityksiä katsottavaksi verkossa ilmaiseksi. Suomen Kansallisooppera on mukana Tero Saarisen & Sibeliuksen Kullervolla.

Julkaistu
Karol Szymanowski: Kuningas Roger (Lontoon Covent Garden)

Szymanowskin arvoituksellinen Kuningas Roger

Oopperaillassa Szymanowskin mestarillinen Kuningas Roger

Karol Szymanowskin oopperan Kuningas Roger, joka kuultiin Yle Radio 1:n oopperaillassa 30.5. Lontoon Royal Opera Housen esityksenä, voi katsoa Opera Platformissa aina 17.11.2015 asti. Arvoituksellisen, monia kysymyksiä auki jättävän oopperan päähenkilö on 1000-luvun Sisilian kuningashuoneen ensimmäinen kuningas. Lue lisää ja löydä artikkelin lopusta oopperan videotallenne.

Julkaistu

Klassista televisiossa

Taivaallisia ääniä

1700-luvun Italiassa kastroitiin vuosittain noin 5000 lasta heidän lauluäänensä säilyttämiseksi. Monista tuli aikansa supertähtiä, ensimmäisiä diivoja. Dokumentti kertoo kastraattimusiikin historiasta ja musiikkilajin jatkumisesta nykyaikana kontratenorien ja falsettilaulajien kautta. Mukana mm. Max Emanuel Cencic, Philippe Jaroussky ja Andreas Scholl.

Julkaistu

Magnificat1

Tanssiteos J. S. Bachin musiikkiin

"Olisipa tämä päivä huomenna ja eilinen tänään". Heinz Spoerlin kaunis koreografia perustuu J.S.Bachin musiikkiin. Zürichin baletti esiintyy. La Scintilla-orkesteria johtaa Marc Minkowski.

Julkaistu

Palaa Kantapöytään

Tuomas Katajalan Svarta rosor ja kaikki varjosynttäreiden Sibelius-numerot

Kantapöydän Helena Hannikainen, Vesa Kytöoja ja Janne Koskinen lähtivät retkelle Hämeenlinnaan Sibeliuksen syntymäkotiin 12.8. Jos päivämäärän kääntäisi nurin 8.12. - niin sehän olisi säveltäjämestarin syntymäpäivä! Varjosynttärilllä vieraina Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtaja, pianisti Erkki Korhonen, tenori Tuomas Katajala, museoamanuenssi Antti Krapu, mauntekijä Pirjo Päivärinta, viulisti Abel Puustinen, säveltäjä Sampsa Ertamo ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Katso myös kaikki solistinumerot omina videoinaan...

Julkaistu , päivitetty

Iiron musiikkiluokka | Yle Radio 1

Kultakuume | Yle Radio 1

Suomen Kansallisooppera etsii jälleen uutta kapellimestaria

Suomen Kansallisooppera etsii jälleen uutta kapellimestaria, sillä Michael Gütlerin kausi päättyy ensi keväänä. Ooppera on Lilli Paasikiven johdolla saanut yhdeksänkymmentä prosenttia oopperan lipuista myytyä. Sama tyyli jatkuu, sillä sen takaa musikaali Oopperan kummitus, joka saa peräti 52 esitystä tällä kaudella. Ensi-vuoden alussa kanta-esityksensä saava Apocalyptican muusikoiden säveltämä Indigo vetää puoleensa heviväkeä. Mahdotonta on silti saada kaikkia tyytyväisiksi. Lilli Paasikivi myöntää, että huipulla tuulee. Kuuntele ennakkopala Kultakuumeesta.

Julkaistu
Indigo-oopperan säveltäjät Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso sekä oopperjan orkestroija ja sovittaja Jaakko Kuusinen.

"Indigo-oopperan säveltäminen oli upeaa"

Apocalyptica-yhtyeen hevirokkarit Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso lupaavat säveltää lisää oopperoita, kun ovat nyt päässeet hyvään alkuun. Heidän uusi ooperansa Indigo perustuu Sami Parkkisen kehittelemään scifi-tarinaan. Tumma hevimusiikki saa sävyjä oopperan tutusta perinteestä, jonka kaverukset ovat aina tunteneet läheiseksi itselleen. Jaakko Kuusisto on toiminut musiikin sovittajana ja orkestroijana. Oopperan partituuri on jo valmiina odottamassa ensi-iltaansa tammikuun lopulla.. Ooppera tullaan näkemään myös suorana verkossa ja Yle Teemalta. Kuuntele ennakopala Kultakuumeesta.

Julkaistu
Lusia Rusintytär -ooppera

Noitaooppera Utajärvellä

Juha T. Koskisen säveltämä tositapahtumiin perustuva ooppera Lusia Rusintytär saa kantaesityksensä perjantaina 7.8. Utajärvellä Ahmaksen kylässä. Hannu Väisäsen kirjoittaman libreton päähenkilö, noituudesta tuomittu Lusia on kotoisin samasta kylästä. Mezzosopraano Virpi Räisänen on esityksen Lusia. Oopperan ohjaaja, koreografi Jorma Uotinen kertoo Kultakuumeessa esityksen mutkaisesta tiestä. Kuuntele Kultakuume.

Julkaistu

Suosittelemme radio-ohjelmia

Onko Fantastinen sinfonia oopiumin käyttäjän säveltämä?

Huumeita käyttävän myyttisen taiteilijan hahmo syntyi 200 vuotta sitten. Thomas De Quincey kirjoitti 1821 Englantilaisen oopiuminkäyttäjän tunnustukset ja Hector Berlioz sävelsi ensimmäisen psykedeelisen sinfonian Symphonie fantastiquen oopiumin innoittamana 1830. Kuuntele Areenassa Kulttuurin huumehistorian osa Skandaalinkäryä.

Julkaistu , päivitetty

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Kansallisoopperan War Requiem Helsingin juhlaviikoilla 5

Helsingin juhlaviikot ja Suomen Kansallisooppera julistavat rauhanaatetta Benjamin Brittenin suurteoksella War Requiem. Teoksen esittävät Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa Kansallisoopperan orkesteri ja -kuoro, Cantores Minores, kapellimestari Leif Segerstam ja solistit Jeremy Ovenden, tenori, Claire Rutter, sopraano sekä Stephen Gadd, baritoni. Katso konsertti 14.8. Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Brittenin War Requiem on 1900-luvun suuri sielunmessu

Brittenin War Requiem Helsingin juhlaviikoilla

Benjamin Brittenin War Requiem, Sodan sielunmessu lukeutuu 1900-luvun merkittävimpiin suuriin sinfonisiin teoksiin solisteille, kuorolle ja orkesterille. Britten koosti teoksen libreton yhdistelemällä perinteiseen messutekstiin, latinankieliseen sielunmessuun, I maailmansodassa kuolleen brittirunoilija Wilfred Owenin runoja. Näin vuonna 1940 maan tasalle pommitetun ja 1962 uudelleenrakennetun Coventryn katedraalin vihkiäisseremoniaan sävelletystä teoksesta tuli muistoteos niin I kuin II maailmansodan uhreille. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Abel Puustinen

Abel Puustinen voitti Janne-solistikykykilpailun

Uuden, Jean Sibeliuksen lempinimeä kantavan Janne-kilpailun eli nuorten klassisen musiikin orkesterisolistien kilpailun finaali käytiin Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kilpailun tulokset: 1. palkinto Abel Puustinen, viulu. 2. palkinto Saara Lehtinen, huilu ja jaettu 3. palkinto Rebecca Roozeman, viulu ja Pietari Huhtinen, lyömäsoittimet. Lisäksi tuomaristo jakoi neljä tunnustuspalkintoa: Janette Levan, huilu, Mimosa Laine, pasuuna, Annariina Jokela, alttoviulu ja Artturi Aalto, sello. #sibelius150

Julkaistu
Vladimir Ashkenazy

Vladimir Ashkenazy Sibeliuksen jalanjäljissä

Pianotaiteilija-kapellimestari Vladimir Ashkenazy kulki keväällä 2015 Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa, Järvenpäässä ja Helsingissä. Lontoolainen Philharmonia Orchestra ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö toteuttivat yhteistyössä videodokumentin verkkoon Ashkenazyn vierailusta. Dokumentissa hän tapaa mm. kapellimestari Susanna Mälkin, Ateneumin kuraattori Anna-Maria von Bonsdorffin ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajan Erkki Korhosen. Katso video... #sibelius150

Julkaistu

Yle Radio 1 kesän musiikkijuhlilla

Lontoon Haydn-kvartetti

Lontoon Haydn-kvartetti Pyhän Laurin kirkossa

Lontoon Haydn-kvartetti - Catherine Manson, viulu, Michael Gurevich, viulu, James Boyd, alttoviulu ja Jonathan Manson, sello - esiintyy BRQ Vantaa -festivaalilla 6.8. järjestetyssä konsertissa. Ohjelmassa on Haydnin jousikvartetot op. 55 nro 1 A-duuri ja op. 54 nro 2 C-duuri sekä Beethovenin jousikvartetto nro 16 F-duuri. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Ville Matvejeff

Ville Matvejeff johtaa Kansallisoopperan Kirkastetun yön

Kirkastettu yö on otsikkona Suomen Kansallisoopperan vierailukonsertille 6.8. Urkuyö & Aaria -festivaalilla Espoossa. Konsertin johtaa Ville Matvejeff (kuvassa), joka on myös toimittaja Ville Kompan haastateltavana. Solistina esiintyy taiteellinen johtaja, mezzosopraano Lilli Paasikivi. Konsertin ohjelmassa on Sibeliuksen ja Arnold Schönbergin musiikkia. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Raquel Andueza

Musiikki Espanjan kulta-ajalta soi Vantaalla

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 3.8. äänitetyssä BRQ Vantaan konsertissa esiintyvät espanjalaiset Raquel Andueza, sopraano, Jesús Fernández Baena, teorbi, ja Pierre Pitzl, barokkikitara. Kuuntele Areenassa.

Julkaistu , päivitetty
Camilla Nylund

Camilla Nylund Joroisten musiikkipäivillä

Sopraano Camilla Nylund ja pianisti Helmut Deutsch esiintyvät Juvan kirkossa sunnuntaina 2.8. äänitetyssä konsertissa. Ohjelmassa on Sibeliuksen ja Straussin lauluja. Katso kuvat ja kuuntele konsertti Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Yle Radio 1 kesän musiikkijuhlilla

Kesä täynnä konsertteja

Klassisen konsertit Yle Radio 1:ssä kesällä 2015

Yle Radio 1:n illoissa kuullaan kesällä yli viisikymmentä klassista konserttia monissa maisemissa, suurissa ja pienissä kokoonpanoissa, kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden esittämänä. Mukaan festivaalikesään pääset myös jälkikäteen Yle Areenan kautta.

Julkaistu , päivitetty

Tulevat striimaukset

elokuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Yle Uutiset - Klassinen musiikki

Ainolan ennätyskesä

Säveltäjämestari Jean Sibeluksen kodissa Järvenpään Ainolassa on ollut ennätyksellisen vilkas kesä. Viimeksi vastaava ryntäys koettiin 1974, kun Ainola avattiin yleisölle. Kuukaudessa Ainolaa on ihastellut yli 7 000 kävijää. Parhaana päivänä yli satavuotiaan hirsirakennuksen portaita on narisutellut yli 700 kenkäparia. Lue uutisjuttu...

Julkaistu
jukka-pekka saraste

Jukka-Pekka Saraste: Idols-ajattelu ei sovi klassiseen musiikkiin

Klassisen musiikin nuoret lahjakkuudet tarvitsevat kilpailuja. Kilpailuja, jotka motivoivat harjoittelemaan ja tuovat esiintymiskokemusta. Pikavoittoja tähteyteen näistä kilpailuista ei kuitenkaan saa, sillä klassisen musiikin soittajan tie huipulle on pitkä, sanoo Janne-solistikykykilpailun tuomari kapellimestari Jukka-Pekka Saraste. Lue uutisjuttu...

Julkaistu
Outi Tarkiainen

Outi Tarkiainen säveltäjävieraaksi Ranskaan

Rovaniemeläinen Outi Tarkiainen on kutsuttu ranskalaisen Musique Classique d'Uzerche -festivaalin säveltäjävieraaksi eli niin kutsutuksi residenssisäveltäjäksi.Tapahtumassa 14.-17.8. kuullaan viisi Tarkiaisen kamarimusiikkiteosta, joista yksi on festivaalin tilaama kantaesitys. Lue uutisjuttu...

Julkaistu

Hienostelua-radiosarja & Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Herrasmiestoimittaja vetäytyy ja Hienostelua päättyy

Herrasmiestoimittaja Janne Koskinen kertoo blogissaan vetäytyvänsä muihin maisemiin. Hienostelua-ohjelma Yle Radio 1:ssä päättyy ja vuonna 2011 alkaneen sarjan viimeinen osa kuullaan torstaina 27. elokuuta klo 11. Lue lisää uutisia...

Julkaistu
Tjusterbyn kartanon nuorin päärakennus on vuodelta 1867

Pernajan tiililinna on edelleen yksityiskoti

Antellin aatelissuvulle kuuluva Tjusterbyn kartano avasi pääovensa Hienostelua-ohjelmalle. Toukokuussa 1614 Tjusterby toimi hetken aikaa jopa Ruotsin valtakunnan pääkaupunkina.

Julkaistu
Sommelière Noora Bouix ja professori Olli Alho.

Miten juoda ja polttaa niin kuin Sibelius?

Jos ihailee säveltäjämestari Jean Sibeliusta niin paljon, että haluaisi juoda samoja viinejä ja polttaa samoja sikareita, niin olisiko se tänä päivänä edes mahdollista? Lue lisää...

Julkaistu

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Sibeliuksen poluilla Helsingissä 3

Kesällä voi tutustua Sibeliuksen Helsinkiin, Hämeenlinnaan..

Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen on toimittanut Sibeliuksen poluilla -oppaan ja kerännyt sen Helsingin kohteet. Muita paikkakuntia oppaassa ovat Hämeenlinna, Loviisa, Tuusula ja Järvenpää. Jäppinen tapaa yllättäen kaverinsa Janne Koskisen ja tempaa kiireisen herrasmiestoimittajan Sibeliuksen jalanjäljille.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme blogeja

Blogi: Oopperanoviisi maailmalla

Ville Blåfield on toimittaja ja oopperanoviisi, joka tutustuu Suomen Kansallisoopperalle pitämässään blogissa Euroopan oopperataloihin. Lue lisää...

Julkaistu

Taiteilijakohtaamisia

Alpo Aaltokosken tanssiteos Okon Fuoko elää some-maailmassa

Alpo Aaltokosken tanssiteos Okon Fuoko elää some-maailmassa.

"Okon Fuoko liittyy sosiaalisen median selfie-ilmiöön; mitä me olemme, miltä haluamme näyttää ja miten haluamme, että muut näkevät meidät?" Koreografi Alpo Aaltokoski kertoo joutuneensa some-maailmaan uutta teosta rakentaessaan. Alpo Aaltokoski Company tuo Leevi Madetojan balettipantomiimin vuodelta 1927 Aleksanterin teatteriin 28. elokuuta. Lue lisää...

Julkaistu
Laura Mikkolan kuusi kuvaa

Kuusi kuvaa pianotaiteilija Laura Mikkolan elämästä1

Pianotaiteilija Laura Mikkola on maailmantähti

Pianotaiteilija Laura Mikkola esittelee elämänsä 6 tärkeää kuvaa. Lapsuudenkodissa Haukilahdessa oli pianisti-äidin Steinway, jolla pieni taiteilijanalku pääsi harjoittelemaan. Rakkaus musiikkiin oli polttava ja sen voi aistia myös kuvista. Lue lisää...

Julkaistu

Terveiset musiikkimatkalta

Vattnäs Konsertlada

Jussi Björlingin elämä oopperana

Oopperalaulaja Jussi Björlingistä on tehty ooppera.

Kuuluisan ja rakastetun ruotsalaistenorin elämästä on nyt tehty ooppera. Terveiset musiikkimatkalta Taalainmaalta lähettää Suomen Kansallisoopperan nuotistonhoitaja emerita Anja Lankinen. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty
Mezzosopraano Ildikó Komlósi eli Judithin roolin.

Kuin olisin kuullut Bartókin Siniparran ensi kertaa!

Bartókin Siniparta Berliinin konserttitalossa

Valtionoopperan remontin valmistumista odotellessa Berliinin konserttitalo tarjosi upean konserttiversion Béla Bartókin yksinäytöksisestä oopperasta Herttua Siniparran linna. Terveiset musiikkimatkalta lähettää Suomen Kansallisoopperan nuotistonhoitaja emerita Anja Lankinen. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty
Muinaiset kreikkalaiset yhdistivät musiikin teorian  ja matematiikan. Sana 'musiikki' tulee ylijumala Zeuksen tyttärien, muusien mukaan .

Ateena - musiikkia kriisin varjossa

Ateena on edelleen merkittävä musiikkikaupunki

Joka tuutista tulee uutisia Kreikan pitkittyneestä talouskriisistä, mutta harvemmin kerrotaan kreikkalaisten arkipäivästä, jota kriisi tietenkin varjostaa, mutta jossa koetaan myös taidenautintoja. Terveiset Ateenan musiikkielämästä lähettää Suomen Kreikan-suurlähettiläs Pauli Mäkelä. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty
Covent Garden

Lähetä terveiset musiikkimatkalta! 2

Kuulitko matkallasi musiikkia? Törmäsitkö johonkin uuteen ja yllättävään? Löysit ehkä mukavan pikku kahvilan konserttitalon naapurista tai mainion ruokapaikan... Vinkkaa muille klassisen harrastajille, mitä koit ja mistä nautit! Ota yhteyttä...

Julkaistu , päivitetty

Minna Lindgren radiossa

Pizzastipendi

Pizzapalkittu pianisti Raili Peltonen on heittäytyjä

Seinäjokelainen pianisti Raili Peltonen sai pizzastipendin.

Näyttelijä Laura Jurkka perustelee pizzastipendiään seinäjokelaiselle pianistille Raili Peltoselle: "Raili työskentelee laaja-alaisesti laulajien ja instrumentalistien säestäjänä, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja orkesterissa. Hän innostuu poikkitaiteellisista kokeiluista yhtä hyvin kuin klassisen musiikin perusohjelmistosta ja työskentelee sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että amatöörien kanssa rakkaudesta musiikkiin." Lue lisää...

Julkaistu
Jonatha Roozeman

Jonathan Roozeman sai pizzastipendin jo 2014

Sellisti Jonathan Roozeman sai pizzastipendin.

Klassisen toimituksen nuoret kesäduunarit antoivat kesällä 2014 pizzastipendin 16-vuotiaalle lupaavalle sellistille Jonathan Roozemanille. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessa. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti. Lue lisää...

Julkaistu

Radion klassiset äänet

Lotta Emanuelssonin Vaeltava kisälli

Vaeltava kisälli - harharetkiä musiikin historiaan -radiosarjassa Lotta Emanuelsson kertoo tositarinoita historiallisten henkilöiden kohtaamisista, tragedioista, sattumista ja romansseista. Kuuntele Areenassa & Yle Radio 1 lauantaisin klo 14.

Julkaistu , päivitetty

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Matti Salminen 70 vuotta

Syntymäpäiväsankari Matti Salmisen seurassa

Bassojätti Matti Salminen täyttää 70 vuotta

Kuningasbasso Matti Salminen juhlii 70-vuotispäiväänsä Savonlinnassa heinäkuun 7. päivänä. Puoli vuosisataa ammattilavoilla tulee täyteen ensi vuonna. Pian syntymäpäivän jälkeen bassojätti nousee Olavinlinnan näyttämölle Boris Godunov -oopperan nimiroolissa. Salminen kertoo toimittaja Outi Paanaselle rehevästi ja rehellisesti laulajantaipaleestaan, sen alkuvuosista aina uran jäähdyttelyvaiheeseen saakka. Kuuntele syntymäpäiväohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Singer of the World - Cardiffin laulukilpailut 2015

Soile Isokoski Cardiffin tuomaristossa 1

Soile Isokoski Cardiffin laulukilpailujen tuomaristossa

Soile Isokoskella päättyy iso urakka BBC Wales'n Singer of the World -kisoissa finaalipäivänä 21. kesäkuuta. Hän on jälleen Cardiffissa ja tällä kertaa tuomariston jäsenenä. Sopraano Soile Isokoski osallistui Cardiffin laulukilpailuun kilpailijana vuonna 1987 sijoittuen toiseksi. Lue mitä Soile sanoo suomalaisten laulajien poissaolosta Cardiffin kisasta.

Julkaistu

Cardiffin laulukilpailun finaali12

Maailmankuulun laulukilpailun finaali suorana Teemalla.

Kahden vuoden välein järjestettävä kansainvälinen Cardiffin laulukilpailu huipentui suorassa lähetyksessä viiden finalistin koitokseen. Katso Cardiffin laulukilpailun finaali. Selostajina Pasilassa Lotta Emanuelsson ja asiantuntijana oopperalaulaja Sauli Tiilikainen.

Julkaistu
Cardiffin laulukipailu 2015 on juuri alkamassa

Seuraa Kokki duunissa -blogia

Kun olin täällä ensimmäisen kerran vuonnna 1989, se olikin varsinainen ”crème de la crème” vuosi, sillä finaalissa olivat Dmitri Horostovsky, Bryn Terfel, Hillevi Martinpelto, Monica Groop ja Helen Adams. Sitä finaalia täällä vieläkin muistellaan. Siitä lähtien joka toinen vuosi on Juhannukseni ollut varattu laululle, Heidi Kokki kirjoittaa blogissaan.

Julkaistu

III Kansainvälinen Sibelius-laulukilpailu 19.-25.4.2015

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Järvenpäässä lauantaina 25.4. päättyneen III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun on voittanut baritoni Aarne Pelkonen. Toiseksi tuli mezzosopraano Erica Back ja kolmanneksi sopraano Hanna Rantala. Voittajan palkinto on 12.000€, seuraavat 6.000€, 3000€ ja IV-VI palkinto á 1.000€. Kilpailussa jaettiin lisäksi erikoispalkintoja, jotka löytyvät kilpailujärjestäjän sivuilta. Lue lisää ja palaa vielä kilpailuillan lähetyksen tunnelmiin.

Julkaistu , päivitetty

Elämää & tapahtumia Ylen M2-äänitysstudiossa

Suosittelemme konsertteja verkossa

Suomen kansallisooppera

Katso: Kansallisoopperan ja muiden konsertteja verkossa

Palaa mm. Kansallisoopperan, Saimaa Sinfoniettan, Mikkelin kaupunginorkesterin ja yksittäisten solistien järjestämiin konsertteihin verkossa ja tutustu tarjontaan.

Julkaistu , päivitetty

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Klassista kahteen

Tunti klassista musiikkia.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Näistä levyistä en luovu

Musiikin rakastajat kertovat musiikillisia muistoja ja tarinoita sekä soittavat mielilevyjään

Julkaistu , päivitetty
Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Julkaistu , päivitetty

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Julkaistu , päivitetty

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

Julkaistu , päivitetty

Sävel on vapaa | Yle Radio 1

45-vuotiaan Sävel on vapaan vakiotoivojat kertovat mikä saa langoille 3

Mikä saa ihmiset ohjelman pariin vuodesta toiseen?

Vuonna 1970 alkanut Sävel on vapaa on Ylen vanhimpia yhä jatkuvia ohjelmia. Vuodet ovat tuoneet ohjelmalle joukon luottoystäviä, jotka soittavat toiveensa miltei jokaiseen ohjelmaan. Nyt he kertovat, mikä saa heidät hakeutumaan ohjelman pariin vuodesta toiseen.

Julkaistu , päivitetty