Hyppää pääsisältöön

Katso Ylen konserttistriimauksia

RSO, Gaffigan ja Gerhardt Musiikkitalossa 5.2.16

Kapellimestari James Gaffiganin lyönti on selkeä kuin liikennepoliisin mutta flow amerikkalaisen rento

Radion sinfoniaorkesteri soittaa Luzernin sinfoniaorkesterin johtajan James Gaffiganin johdolla Mozartia, ensin alkusoiton oopperasta Ryöstö seraljista ja konsertin lopuksi Jupiter-sinfonian. Välissä Prokofjevin Sinfonia concertanten solistina esiintyy saksalaissellisti, intohimoinen yleisökasvattaja Alban Gerhadt. Myöhäisillan kamarimusiikissa Gerhardt tulkitsee vielä Kodályn sonaatin. Katso striimi. - Watch on demand FRSO & James Gaffigan & Alban Gerhadt (UTC+2).

Uudet levyt

Shostakovich +

Re:orchestra astuu musiikkikolonialistiseen ansaan

Levyarvostelu

Dmitri Shostakovitshin jousikvartetot ovat niin täyttä tavaraa, että niistä riittää soitettavaa kokonaiselle kamariorkesterille. Sen osoittavat Rudolf Barshain suositut sovitukset. Mutta hollantilainen Re:orchestra on uudella levyllään katsonut, että Shostakovitshin kvartetot tarvitsevat vielä lisääkin ristivalotusta. Siksi kamarisinfonioiden kylkiäisinä tarjotaan itäeurooppalaista kansanmusiikkia. Harmi vaan että konsepti ei toimi.

Vuoden levy 2015

Äänestä suosikkisi.

Äänestä suosikkiasi Vuoden levyksi 2015!

Mikä näistä seitsemästä Yleisradion musiikkitoimittajien valitsemasta ehdokkaasta on Vuoden kotimainen klassinen levy 2015? Käy tutustumassa levyihin ja äänestä omaa suosikkiasi. Äänestysaikaa on maanantaihin 8.2. asti. Sekä Vuoden levy että yleisöäänestyksen tulos julkistetaan Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkona 10. helmikuuta.

Ulf Söderblom in memoriam

Suosittelemme konsertteja verkossa

Kultakuume & Kulttuuricocktail

Tampereen Oopperan Kohtalon voima

Kohtalon voima tulossa ensi-iltaan Tampereella

Tenori Mika Pohjonen ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano ovat Tampereen Kohtalon voiman tähtiä. "Aina ei tarvitse välittää siitä, mitä partituuriin on kirjoitettu." Näin ajattelevat ohjaaja Kari Heiskanen ja kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, joiden luotsaamana Tampereen ooppera valmistautuu Giuseppe Verdin Kohtalon voiman ensi-iltaan 13. helmikuuta. Rouvalin ja Heiskasen käsittelyssä sekavajuoninen Kohtalon voima muuttuu helpommin ymmärrettäväksi. Kuuntele Kultakuume 4.2.

Kantapöytä - suorana Musiikkitalon kahvilasta keskiviikkoisin klo 14!

Kantapöytä 3.2.2016

Sommelier Samuil Angelovin viinivinkit Tupu-mummille

Kantapöydän konserttivieras sommelier Samuil Angelov (toinen oik) vinkkaa lähetysikkunan Tupu-mummille viineistä. Riikka Holopaisen (vas) ja Vesa Kytöojan (oik) muita kahvitettavia olivat Radion sinfoniaorkesterin tiedottaja Satu Kahila (toinen vas) , Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja baritoni Kristian Lindroos, kapellimestari Jutta Seppinen ja Turun filharmonisen orkesterin historian kirjoittaja Kimmo Korhonen. Palaa Kantapöytään 3.2.

Laulun paikka | Yle Radio 1

Karen McLaughlin ja Mark Schubin

Pariskunta METin oopperakuvausten takana

Laulun paikka on kauan kaivattu laulumusiikille omistettu ohjelma Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 14 ja Areenassa. Anu Jaantilan toimittamassa Laulun paikassa tavataan newyorkilainen pariskunta cembalisti Karen McLaughlin ja "sound-insinööri" Mark Schubin, jotka työskentelevät yhdessä ja asuvat kävelymatkan päässä heitä työllistävästä Metropolitanin oopperasta. Karen toimii freelance-ohjaajana ja kuvaussihteerinä ja välillä partituurinlukijana. Metropolitan-produktioissa hänen tehtävänsä vaihtelevat, ja yhdessä vaiheessa hänen vastuualueeseensa kuuluivat ympäri maailmaa esitettävien oopperaelokuvien väliaikaohjelmat. Mark toimii Metropolitanin oopperan tv- ja elokuvatuotantojen teknisenä päällikkönä. Hän on ollut mukana Metin joka ikisessä suorassa lähetyksessä ja taltioinnissa vuodesta 1973. Kuuntele Yle Radio 1 ma 1.2. klo 14 tai Areenassa.

Irina Gavrilovici ja Vesa Kytöoja Wienissä

Irina Gavrilovici leipoo oopperatähtiä

Laulupedagogin studiossa opiskellaan intensiivisesti

Suurissa Keski-Euroopan kaupungeissa on yksityisiä laulustudioita, joiden opetus on yhtä ammattimaista ja korkeatasoista kuin musiikkikorkeakouluissa ja -yliopistoissa. Yksi niistä on Gesangstudio Irina Gavrilovici Wienissä. Kuvassa laulupedagogi Irina Gavrilovici on toimittaja Vesa Kytöojan seurassa. Lue lisää ja kuuntele Laulun paikka.

Indigo Suomen Kansallisoopperasta 30.1.2016

Tulossa maaliskuussa 2016: Klassinen Suomi

Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa toimittajat Pekka Laine (vas.) ja Kare Eskola.

Klassinen Suomi - tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan

10-osainen dokumenttisarja klassisen musiikin maailmasta

Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan. Sarjan ovat käsikirjoittaneet ja toimittaneet Pekka Laine, Kare Eskola ja Anu Holttinen. TV-sarjan on ohjannut Teemu Holttinen. Klassinen Suomi näkyy ja kuuluu televisiossa ja radiossa maanantaisin 7.3.2016 alkaen ja verkossa koko ajan.

Tulevat striimaukset

helmikuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
1
 
2
 
3
 
4

Torstai 4.2.2016

19.00

Susanna Mälkki kapellimestari
Bruno Weinmeister sello

 
5

Perjantai 5.2.2016

19.00

James Gaffigan kapellimestari
Alban Gerhardt sello

 
6
 
7
 
8
 
9
 
10

Keskiviikko 10.2.2016

14.00

Tervetuloa!
Vieraina 3.2.: Lappeenrannan laulukilpailujen voittaja Kristian Lindroos, sommelier Samuil Angelov, musiikkikirjoittaja Kimmo Korhonen, kapellimestari Jutta Seppinen ja RSOn tiedottaja Satu Kahila
Kahvia kaatamassa Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja

 
11

Torstai 11.2.2016

19.00

Mikko Franck, kapellimestari
Alina Pogostkina, viulu

 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 
 
 
 

instagram #yleklassinen

Riikan vlogi

Perttu Kivilaakso Riikan vlogivieraana.

Riikan vlogi: Muutama valmistava kysymys Indigo-oopperaa varten

Riikka Holopainen tapasi Indigo-oopperan tekijöitä.

Toimittaja Riika Holopainen ei ollut Kantapöydän juontovuorossa keskiviikkona 27.1.2016, mutta hän halusi tulla Musiikkitalolle tapaamaan Indigo-oopperan ohjaajaa Vilppu Kiljusta, kapellimestari Jaakko Kuusistoa ja oopperan toista säveltäjää, Apocalyptican Perttu Kivilaaksoa. Kantapöytä oli juuri alkamassa, mutta Riikka ehti kysyä muutaman tärkeähkön kysymyksen.

Markus Nykänen ja Marjukka Tepponen Riikka Holopaisen tentattavana.

Riikan vlogi: Missäs ne pitkätukkapojat on?

Riikka tutustuu Kansallisoopperan Indigoon.

Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Indigo-oopperan rakastavaiset tenori Markus Nykäsen ja sopraano Marjukka Tepposen. Riikalle tuli yllätyksenä se, ettei Apocalyptican Perttu ja Eicca olleetkaan paikalla, mutta sen sijaan hän pääsi kysymään, kuka tämä suomalaiselle yleisölle hieman vieraampi Markus Nykänen on. #indigo2016

Riston Valinta | Yle Radio 1

Riston Valinnan Risto Nordell

Riston taidekevät

Risto on palannut. Riston Valinta houkuttelee jälleen "erikoistarjouksilla parhaan musiikin ystäville". Risto Nordell viettää kevään myös renessanssitaiteen parissa. Kuuntele Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Terveiset musiikkimatkalta

Oulaisten Nuorisokuoro roomalaisessa kirkossa 2016

Suomalainen tyttökuoro lauloi paaville

Oulaisten Nuorisokuoro konsertoi ensi kertaa Roomassa.

Ympäri maailmaa reissannut Oulaisten Nuorisokuoro vieraili tammikuussa 2016 ensimmäisen kerran Roomassa. Yleisönä kuululla suomalaisella tyttökuorolla oli, ei enempää eikä vähempää kuin, itse paavi. Roomassa asuva Pirjo Pulkkinen lähettää terveiset kuoron konsertista, missä hän tapasi myös arvostetun kuoronjohtajan, musiikkineuvos Tapani Tirilän.

Salzburg - Mozartilla ja ilman

RSO:n Itävallan kiertueen 2016 päätepiste on Salzburg.

”Oman orkesterin” mukana elää aina voimakkaasti, oli sitten paikan päällä töissä tai ihan asianharrastuksesta. On konsertteja ja konsertteja, mutta uskon silti vakaasti: kotipesässäkin tiedetään, milloin kannattaa tuulettaa. Lue Outi Paanasen terveiset Radion sinfoniaorkesterin Itävallan kiertueen päätepisteestä Salzburgista.

Kuulitko matkallasi musiikkia? Kävitkö konsertissa tai oopperassa? Vinkkaa minne mennä!

Lähetä terveiset musiikkimatkalta.

Missä matkustit? Mitä klassista musiikkia kuulit, minkä oopperan näit? Törmäsitkö johonkin uuteen ja iloisesti yllättävään? Löysit ehkä mukavan pikku kahvilan konserttitalon naapurista tai mainion ruokapaikan, jonne poiketa esityksen jälkeen... Jaa elämyksesi muiden klassisen musiikin harrastajien kanssa. Kirjoita ja kerro meille kaikille, missä olit, mitä koit ja mistä nautit.

Oopperaa, oopperaa!

Ferruccio Furlanetto ja George Petean

Verdin Macbeth on verta ja valtataisteluja

Lue teoksen synnystä ja näytelmän tapahtumista.

Macbeth on Giuseppe Verdin ensimmäinen William Shakespearen draamaan perustuva ooppera. Dramaattisen ja väkevän musiikkinsa lisäksi se pohtii vallanhimon ja syyllisyyden teemoja. Tänä vuonna juhlitaan 400 vuoden kulumista William Shakespearen kuolemasta. Lue lisää ja kuuntele Oopperailta Yle Radio 1 la 23.1. klo 19.03 ja jälkikäteen Areenassa.

Operaplatform-verkkopalvelun etusivu.

Katso oopperaesityksiä ilmaiseksi verkossa

Uusi kansainvälinen The Opera Platform -sivusto tarjoaa oopperaesityksiä katsottavaksi verkossa ilmaiseksi. Suomen Kansallisooppera on mukana Tero Saarisen & Sibeliuksen Kullervolla.

Musiikkistudio | Yle Radio 1

Viulisti Tami Pohjola.

Viulisti Tami Pohjola Musiikkistudion suorassa erikoislähetyksessä

Uusi Musiikkistudio-ohjelmasarja aloittaa kahden tunnin erikoislähetyksellä Musiikkitalon Paavo-salista. Mukana keskustelemassa ja musisoimassa suorassa radiolähetyksessä ovat nuori viulisti Tami Pohjola (kuvassa), baritoni Jaakko Kortekangas, pianotaiteilija Ilmo Ranta ja kitaristi Timo Korhonen sekä toimittajat Lotta Emanuelsson ja Anu Jaantila. Kuuntele Yle Radio 1 to 21.1. klo 13 ja jälkeenpäin Areenassa.

Lauri Kivinen

Lauri Kivinen: Ylen tehtävään kuuluu varmistaa resurssit monipuoliselle musiikkituotannolle

Lauri Kivinen puhuu Ylen musiikkituotannon tulevaisuudesta

Yle luopui vuoden 2016 alussa Pasilan musiikkistudioistaan. Musiikin äänittäminen jatkuu mm. Musiikkitalossa, konserttisaleissa ja kirkoissa. Kantanauhatuotannon monimuotoisuudesta pidetään tulevaisuudessakin huolta, lupaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Lue haastattelu ja kuuntele suora Musiikkistudio-lähetys to 21.1. klo 13 Yle Radio 1.

Ajassa soi uusi musiikki

Uuden Ajan Ensemble Ritarihuoneessa

Uuden Ajan Ensemble - vastareaktio spesialisoitumiselle

Tapio von Boehmin mielestä nykymusiikki kuuluu kaikille

Avanti!, Zagros, Uusinta, defunensemble… Suomessa on useampia aikamme musiikkia esittäviä yhtyeitä. Mihin siis tarvitaan vuonna 2011 perustettua Uuden Ajan Ensemblea? “Sitä tarvitaan musiikin soittamiseen”, vastaa nasevasti yhtyeen primus motor, kapellimestari Tapio von Boehm, ja jatkaa: “Siis meidän aikamme musiikin kunnianhimoiseen esittämiseen."

Taiteilijakohtaamisia

Oopperalaulaja Matti Salminen täyttää 70 vuotta.

Matti Salmisen seurassa Mynämäen paviljongilta Metropolitaniin

Bassojätti Matti Salminen täyttää 70 vuotta

Pian alkavan Lappeenrannan laulukilpailun 1.-6.1.2016 tuomariston jäsen, oopperalaulaja Matti Salminen täytti 7. heinäkuuta 70 vuotta. Puoli vuosisataa ammattilavoilla tulee täyteen tulevana vuonna. Toimittaja Outi Paananen haastatteli kuningasbassoa hetkeä ennenkuin Salminen nousi Olavinlinnan lavalle uuden Boris Godunov -produktion nimiroolissa. Kuuntele syntymäpäiväohjelma.

Kuuntele radion toiveuusinta: Suomalainen valkyyria - Anita Välkki

Radion toiveuusinnassa sopraano Anita Välkki laulaa, nauraa, opettaa ja muistelee Outi Paanasen vuonna 1993 toimittamassa ohjelmassa. Kuuntele Yle Radio 1 la 2.1. klo 19.03. - Oopperalaulaja Anita Välkki vieraili keväällä 1972 viihdeohjelmassa Tapaus Ritva Valkama, jossa diivat esittivät Rossinin Kissaduettona tunnetun aarian. - Katso Elävässä arkistossa myös Anita Välkki laulaa Wagneria ja Itse asiassa kuultuna: Anita Välkki.

Kuuntele konsertteja | Yle Radio 1

Radion sinfoniaorkesteri Salzburgissa 2016

Kuuntele RSOn konsertti Salzburgista

Radion sinfoniaorkesteri konsertoi torstaina 14. tammikuuta Salzburgin Grosses Festspielhaus -konserttitalossa. - Kuvassa mm. konserttimestari Jari Valo ja orkesterilaisia konserttitalon backstagella. - Illan johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy viulutaiteilija Leila Josefowicz. Konsertin ohjelmassa on Sibeliuksen Tapiola ja viulukonsertto. Kuuntele konsertti Areenassa.

Wienin Konzert Haus

Kuuntele RSOn konsertti Wienissä

Radion sinfoniaorkesteri konsertoi sunnuntaina 10. tammikuuta Wienin konserttisalossa. - Kuvassa konserttitalo suruliputtaa säveltäjä Pierre Boulezin kuoleman johdosta. - Illan johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy viulutaiteilija Leila Josefowicz. Konsertin ohjelmassa on John Adamsin Sheherazade 2 ja Dmitri Shostakovitshin sinfonia nro 5. Lue lisää ja kuuntele konsertti Areenassa.

Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Baritoni Kristian Lindroos ja sopraano Suvi Väyrynen voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016.

Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

Lappeenrannan laulukilpailut päättyivät loppiaisena 6.1.2016. Naisten sarjan voitti sopraano Suvi Väyrynen ja miesten sarjan baritoni Kristian Lindroos. Naisten sarjan toinen palkinto jaettiin kahden mezzosopraanon, Erica Backin ja Anu Ontrosen kesken. Miesten kilpailun toiseksi tuli bassobaritoni Jussi Juola ja kolmanneksi baritoni Joonas Asikainen. Siirry kilpailusivulle.

In memoriam Pierre Boulez

Pierre Boulez in memoriam

Yksi aikamme suurimmista säveltäjä-kapellimestareista ranskalainen Pierre Boulez (1925-2016) kuoli loppiaisaattona 5. tammikuuta. Kuuntele konsertti vuodelta 2005, jossa maestro johtaa BBCn sinfoniaorkesteria, -kuoroa ja BBC Singers -yhtyettä Areenassa. Ohjelmassa on Debussyn Jeux, Boulez'n oma sävellys Le soleil des eaux ja Ravelin Daphnis et Chloé. Kuuntele myös Areenassa Ajassa soi -ohjelma, jossa Boulezia muistelevat mm. pianisti Paavali Jumppanen ja kapellimestari Susanna Mälkki.

Musiikin voima | Yle Radio 1

Emriikka Saloselle joulu on ihanaa aikaa olla töissä

Papin ja oopperalaulajan työkiireet osuvat jouluun

Pappi ja oopperalaulaja Emriikka Salosella joulun aikaan osuu molempien ammattien kiireisin kausi. Kirkossa joulusesonki alkaa jo ennen itsenäisyyspäivää, ja joulukonsertit ja niiden harjoitukset täyttävät myös kalenteria. Työasiat voi unohtaa sillä hetkellä, kun trumpetit ja Cantores Minores -poikakuoro kajauttavat ilmoille Bachin Jouluoratorion alkutahdit. Kuuntele Musiikin voima aatonaattona klo 11.00.

Orkesterikone

orkesterikone

Orkesterikone toimii!

Orkesterikone on keksitty ja toimii! Tutustu nyt orkesterisoittimiin Radion sinfoniaorkesterien muusikoiden opastuksella. Testaa musiikkitietämyksesi ja hanki musiikinteorian perustiedot. Lue suomalainen menestystarina ja kulje Jean Sibeliuksen jalanjäljissä. Siirry orkesterikoneeseen.

11. Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu - 11th International Jean Sibelius Violin Competition 22.11. - 3.12.2015

Christel Lee voitti Sibelius-viulukilpailun 2015.

Palaa Sibelius-viulukilpailun 2015 tapahtumiin ja tunnelmiin

3.12.2015 päättyneen 11. kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun voitti 25-vuotias yhdysvaltalainen Christel Lee. Toisen palkinnon sai itävaltalainen 20-vuotias Emmanuel Tjeknavorian ja kolmannen palkinnon saksalainen 25-vuotias Friederike Starkloff. Kaikki palkitut ja palkinnot. | The Winner of the Jean Sibelius Violin Competition 2015 is Christel Lee, 25 (USA). Second prize Emmanuel Tjeknavorian, 20 (AUT) and third prize Friederike Starkloff, 25 (GER). Other prizes and special prizes. - Yleisöäänestys/Outcome of the audience: 1. Minami Yoshida 2. Emmanuel Tjeknavorian 3. Friederike Starkloff.

Palaa Sibelius-juhlavuoden tarjontaan

Kansanpaljous Helsingin Tuomiokirkon portailla Sibeliuksen Finlandian yhteislaulutilaisuudessa säveltäjän syntymäpäivänä 8.12.2015 klo 12.

Palaa Sibelius-juhlavuoden tarjontaan | Katsele ja kuuntele

Palaa vielä Ylen Sibelius-juhlavuoden runsaaseen tarjontaan. Viimeisimpänä vietettiin säveltäjän 150-vuotissyntymäpäivää 8.12.2015. Palaa Aamu-tv:n aamukahveille Ainolaan. Palaa Finlandia-hymnin yhteislaulutilaisuuteen Senaatintorille. Palaa kuuntelemaan kansainvälistä Sibelius-konferenssia Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Katso 8-osainen Sehän on Sibelius! -sarja. Palaa Radion sinfoniaorkesterin juhlakonserttiin Hämeenlinnan Verkatehtaalla. #yleklassinen #sibelius150

Soittotuntitarinoita

Nuottien päälle oksentava kissa. (Piirros Pasi Lyytikäinen).

Kissan oksennus ja muita soittotuntitarinoita

Kissan oksennus ja muita soittotuntitarinoita

Soittotunneilla kaikki ei aina mene ihan nuottien mukaan. Parhaissa tapauksissa selityksiä kuuntelevan opettajan nauruhermot joutuvat koetteille. Toisinaan opettaja saa kuullakseen hienoja oivalluksia. Joskus voi joutua vain ihmettelemään...

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Slush-pelimusiikkikonsertti

Slush-pelimusiikkikonsertti: Tapiola Sinfonietta & Apocalyptica & Santtu-Matias Rouvali

Tapiola Sinfonietta ja Apocalyptica esiintyivät kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla Slush-tapahtuman pelimusiikkikonsertissa Musiikkitalossa tiistaiyönä 10. marraskuuta. Katso koko konsertti tai kaikki musiikkiesitykset omina videoinaan. Watch On Demand Tapiola Sinfonietta, Apocalyptica & conductor Santtu-Matias Rouvali playing Video Game Music at Slush at Helsinki Music Centre 10.11.2015.

Klassikkoparatiisi | Yle Radio 1

Eva Tigerstedt

Eva paratiisissa

"Visuaaliset taiteet, elokuvat ja kirjallisuus kiehtovat, luonto ja luonnontiede ovat sydäntäni lähellä jo perhetaustanikin takia. Rakastan matkustelemista ja olen asunut eri maissa," toimittaja Eva Tigerstedt kertoo. "Olen kuitenkin muusikko taustaltani. Toimin kymmenisen vuotta ammattihuilistina, kunnes käsivamma katkaisi muusikonuran." Lue lisää Evasta ja kuuntele Klassikkoparatiisi Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Ylen klassisen blogit

Helsingin Musiikkitalo illalla

Musiikkitalo 2000-luvulla - kenelle ja miksi?

Risto Nieminen kritisoi Musiikkitalon toimintamallia.

"Musiikkitalon rakentamista vaadittiin, koska suomalaisten soittajien mielestä Finlandia-talon akustiikka oli huono. Sali saatiin ja nyt salin käyttäjien kanssa puhuessa kuulee, että ongelmia on siellä ja täällä." Risto Nieminen arvioi kriittisesti Helsingin Musiikkitalon akustiikkaa ja varsinkin sen toimintamallia. Lue blogi.

Mikä on Euroopan paras konserttitalo?

Risto Nieminen vertailee Euroopan konserttisaleja.

"Satuin äskettäin käymään melkein peräkkäisillä viikoilla kolmessa eurooppalaisessa konserttisalissa. Pakostakin niitä tulee vertailluksi." Lissabonissa työskentelevä Risto Nieminen jatkaa blogiaan ja vie konserttimatkalle Berliiniin, Amsterdamiin ja Pariisiin. Lue blogi.

Klassisen musiikin jähmettynyt maailma muuttumassa?

Risto Nieminen näki Jonathan Doven Hirviön labyrintissa.

"Puolentoista tunnin mittainen nykymusiikkiteos saa prime time -ensiesityksensä peräkkäisillä viikoilla Berliinin filharmoniassa, Lontoon Barbicanissa ja Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla Simon Rattlen johdolla. Epätodennäköistä mutta totta. Kyseessä on englantilaisen Jonathan Doven The Monster in the Maze, Hirviö labyrintissa." Lue Risto Niemisen blogi.

Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Anna Kondracka Berliinin suurlähetystössä

Sibeliusta juhlittiin Berliinissä kotoisasti

Berliinin suomalaisyhteisöt näyttivät Sibeliuksen syntymäpäivänä parhaat voimansa. Suurlähetystöön oli saapunut tungokseen asti väkeä. Suomi-keskuksessa vaihdettiin piirakkareseptejä.

Suosittelemme blogeja

Blogi: Ja, hoor!

Piia Maunula on oboisti ja barokkioboisti, joka kirjoittaa elämästään vanhan musiikin vaihto-opiskelijana Amsterdamissa.

Blogi: Uusia tuulia

Radion sinfoniaorkesterin sellisti Jukka Rautasalo kirjoittaa sellistin ja gambistin maailmasta. Viimeisimmässä blogikirjoituksessa hän toteaa, ettei hän musiikin alalla ylläty enää mistään, mutta saattaa silti innostua kuin lapsi.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Areenassa & Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Pizzastipendi

Pizzapalkittu pianisti Raili Peltonen on heittäytyjä

Seinäjokelainen pianisti Raili Peltonen sai pizzastipendin.

Näyttelijä Laura Jurkka perustelee pizzastipendiään seinäjokelaiselle pianistille Raili Peltoselle: "Raili työskentelee laaja-alaisesti laulajien ja instrumentalistien säestäjänä, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja orkesterissa. Hän innostuu poikkitaiteellisista kokeiluista yhtä hyvin kuin klassisen musiikin perusohjelmistosta ja työskentelee sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että amatöörien kanssa rakkaudesta musiikkiin." Lue lisää...

Jonathan Roozeman sai pizzastipendin jo 2014

Sellisti Jonathan Roozeman sai pizzastipendin.

Klassisen toimituksen nuoret kesäduunarit antoivat kesällä 2014 pizzastipendin 16-vuotiaalle lupaavalle sellistille Jonathan Roozemanille. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessa. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti. Lue lisää...

Klikkaa karkkia korville!

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Musiikkistudio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä