Taiteilijakohtaamisia

RSOn solistina basso Mikhail Petrenko

Venäläinen basso Mikhail Petrenko on Radion sinfoniaorkesterin solistina perjantaina 27. maaliskuuta 2015. Hän laulaa basso-osuuden Dmitri Shostakovitshin sinfoniassa nro 13 "Babi Jar". Pietarin Mariinski-teatterin solistikuntaan kuuluva Petrenko kertoo Outi Paanaselle mm. sinfonian järkyttävästä aiheesta, poliitikkojen vastuusta nykymaailmassa ja siitä, millaista oli kasvaa laulajaksi Mariinskin kuuluisassa nuorten laulajien akatemiassa. Watch the interview with bass Mikhail Petrenko.

Julkaistu
Pasi Pirinen

Pasi Pirisestä ensimmäinen vaskisoitinmusiikin professori Sibelius-Akatemiaan

Helsingin kaupunginorkesterin soolotrumpetisti Pasi Pirinen on valittu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi vaskimusiikin professoriksi helmikuun alussa 2015. Valinnastaan iloinen Pirinen kertoo, että vaskisoittajien keskuudessa tätä professuuria on odotettu jo vuosikausia ja muihin Akatemian professuureihin nähden tehtäväkenttä ulottuu myös nuoriin harrastajiin.

Julkaistu

Palaa Kantapöytiin

Miten sopivat yhteen klassinen musiikki ja kestävä kehitys?

Euroopan Komission ympäristöjohtaja Timo Mäkelä sai Kantapöydässä ylikapellimestari Hannu Linnulta liput Radion sinfoniaorkesterin perjantaikonserttiin. Helena Hannikaisen ja Riikka Holopaisen kanssa kahvittelemassa myös säveltäjä-toimittaja Osmo Tapio Räihälä ja viulistipuoliso Maria Puusaari, Candomino-kuorolaiset Annastiina Jokitalo ja Anniina Pahkala ja säveltäjä Niilo Tarnanen. Katso Kantapöytä 25.3.

Kantapöytä 18.3.2015

Veli Kujala toi neljäsosasävelaskelharmonikan Kantapöytään

Harmonikkataiteilija Veli Kujala valmistautuu Jukka Tiensuun uuden teoksen kantaesitykseen HKOn konsertissa perjantaina 20.3. ja toi mukanaan neljäsosasävelaskelharmonikan Kantapöytään. Muita Ville Kompan ja Janne Koskisen vieraita olivat Kujalan puoliso, urkuri Susanne Kujala, näyttelijä Laura Jurkka ja Lysti-mopsi, alttoviulisti Olli Kilpiö, säveltäjä Sauli Zinovjev ja Kansallisoopperan Mestarilaulajissa debytoinut sopraano Tiina-Maija Koskela. Katso Kantapöytä 18.3.

Kantapöytä 11.3.2015

Vaskisoittajat Kantapöydässä

Helsingin poliisisoittokunnan kapellimestari Sami Ruusuvuori ja Sibelius-Akatemian vaskisoitinten professori, HKOn soolotrumpetisti Pasi Pirinen olivat vieraina viikon Kantapöydässä. Musiikista vastasivat Ristiveto-festivaalin jousikvintetti ja trumpetinsoiton opiskelija Xiang Guo Kiinasta. Riikka Holopaisen ja Inari Tillin muita kahvitettavia olivat pianisti Emil Holmström, tutkija Mikko Piispa ja tiedottaja Satu Kahila. Säveltäjäpuheenvuoron käytti Riikka Talvitie. Katso Kantapöytä 11.3.

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Kuuntele konsertteja

Anarkistinen kapellimestari Teodor Currentzis haastattelussa

Siperiaan asettunut kreikkalainen kapellimestari ja MusicAeternan taiteellinen johtaja Teodor Currentzis vie jo ennen haastattelun alkua keskustelun syvällisille vesille. ”Kristuksen ylösnousemus symbolisoi toivoa iankaikkisuudesta. Kun joka vuosi odottaa tätä aikaa, odottaa samalla jotakin todella hienoa omalta elämältä, henkistä uudelleensyntymistä." Ja tämä kommentin jälkeen alkaa Lotta Emanuelssonin haastattelu.

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Jean Sibelius, postikortti 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta. Alkuperäisen kuvan tekijä Daniel Nyblin.

Kuonasta kultaa

Sibelius uudisti sinfoniaa sävellysmuotona – kenties enemmän kuin kukaan muu sitten Haydnin ja Beethovenin. Säveltäjänä hän oli väsymätön takoja, jonka työpöydällä eri teemoista rakentui tavattoman lujia taideteoksia. Lue lisää ja kuuntele Osmo Tapio Räihälän 7-osainen Sinfoninen takoja -radiosarja tiistaisin alkaen 24.3. klo 14 Yle Radio 1.

Julkaistu
Lotta Emanuelsson

Lotta Emanuelssonin 150 Sibeliusta

Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson pohtii kysymystä: ihminen vai ikoni? Vuoden aikana hän tarkastelee 150 blogissaan säveltäjän elämän tärkeitä tapahtumia, paikkoja ja ihmisiä, Sibeliuksesta kirjoitettuja kirjoja ja lausuttuja mielipiteitä, ja ennen muuta hänen musiikkiaan. Löydä Lotta Emanuelssonin kaikki blogit ja lue uusin.

Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita.

Kuuntele, eläydy ja nauti - klikkaa soimaan suomalaistaiteilijoiden tuoreet Sibelius-äänitteet

Yle on tuottanut juhlavuoden kunniaksi suuren joukon uusia Sibelius-äänityksiä. Kuuntele täältä tuoretta Sibelius-satoa. Uusina lisäyksinä sellisti Klaus Mäkelän ja pianisti Risto-Matti Marinin sekä viulisi Annemarie Åströmin ja pianisti Sonja Fräkin äänitykset. Helmikuu on M-studio-ohjelmassa Sibelius-kuukausi. Kuuntele ohjelma Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 14 ja nauti yksittäisistä esityksistä täällä. Kuuntelulista karttuu koko juhlavuoden ajan. #sibelius150

Julkaistu , päivitetty
Jean Sibelius

Tutustu Ylen Sibelius-tarjontaan 2

Yleisradio tuo säveltäjämestari Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan jokaiseen suomalaiseen kotiin radiossa, televisiossa ja verkossa. Tutustu ajankohtaiseen tietoon Ylen Sibelius-tarjonnasta läpi juhlavuoden 2015.

instagram #yleklassinen

Katso Ylen konserttistriimauksia

Katso pe 27.3. - RSO ja Šostakovitšin kolmastoista sinfonia

Radion sinfoniaorkesterin konsertissa on perjantaina 27.3. tuhon ja sodan äänet kuultavissa. Ohjelmassa on Richard Straussin Metamorfooseja 23:lle soolojouselle ja Dimitri Šostakovitšin Sinfonia nro 13 ”Babi Jar”. Konsertin johtaa Hannu Lintu, solistina laulaa Mikhail Petrenko, basso ja Polyteknikkojen kuoron on valmentanut Saara Aittakumpu. Ennen konserttia Heikki Aittokoski luennoin aiheesta Babi Jar. Suora verkkolähetys ja keskustelu alkaa klo 18. Konsertin voi katsoa ja kuunnella suorana Yle Teemalta ja Yle Radio 1:stä klo 19. Live webcast from Helsinki Music Centre March 27 at 7 pm (UTC+2).

Delmar Williams watches live webcasts in his study on his laptop.

Suorassa Helsingin Musiikkitalon konsertissa Yhdysvalloissa1

Delmar Williams asuu Yhdysvalloissa Atlantan metropolialueella Decaturissa. Delmar on aktiivinen Ylen suorien nettikonserttien katsoja. Nyt eläkkeellä hänellä on aikaa seurata nettikonserttitarjontaa myös ympäri maailmaa.

Julkaistu
Kevään striimaukset Musiikkitalosta

Musiikkitalon konserttikevät verkossa1

Tarjoamme keväällä 2015 kaikki Radion sinfoniaorkesterin konsertit Musiikkitalosta sekä useita Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja suorina kuvallisina verkkolähetyksinä. Kuuntele konsertit suorina Yle Radio 1:ssä, katso useita konsertteja suorina tv-lähetyksinä Teemalla ja seuraa konsertteja verkossa ympäri maailmaa, osallistu keskusteluun ja palaa konsertteihin niiden tapahtumasivuilla.

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

HKO & Mälkki & Kujala

Helsingin kaupunginorkesterin tuleva taiteellinen johtaja kapellimestari Susanna Mälkki johtaa orkesterin konsertin Musiikkitalossa pe 20. maaliskuuta. Solistina on harmonikkataiteilija Veli Kujala ja ohjelmassa kuullaan Sibeliuksen Aallottaret, kantaesityksenä Jukka Tiensuun konsertto neljäsosasävelaskelharmonikalle sekä Richard Straussin orkesteriruno Also sprach Zarathustra. Watch On Demand HPO & Mälkki & Kujala at Helsinki Music Centre 20.3.2015.

Julkaistu
Radion sinfoniaorkesterin konsertti 18.3.2015

RSO & Lintu & Mustonen

RSO, ylikapellimestari Hannu Lintu ja pianotaiteilija Olli Mustonen esittävät Prokofjevin pianokonsertot nrot 1 ja 4. Ohjelmassa on myös Tšaikovskin sinfoninen fantasia Francesca da Rimini ja alkusoitto Romeo ja Julia. Watch On Demand FRSO & Lintu & Mustonen at Helsinki Music Centre 18.3.2015.

Krzystof Urbanski

RSO & Urbański & Siirala

Puolalainen kapellimestari Krzysztof Urbański johtaa maanmiestensä Pendereckin ja Lutoslawskin musiikkia RSOn konsertissa pe 13.3. Mozartin pianokonserton solistina esiintyy pianotaiteilija Antti Siirala. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSOn muusikot esittävät Mozartin jousikvinteton c-molli. - Watch On Demand FRSO & Urbański & Siirala at Helsinki Music Centre 13.3.2015.

Kohtauspaikalla Helena Hannikainen & Risto Nordell

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja toimittaja Risto Nordell

Progeklubien arasta vetäjästä barokkiorkesterin suojelijaksi

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja Risto Nordell keskustelevat arkuuden voittamisesta, maailman parantamisesta, citybongauksesta ja Britanniasta. Kuuntele Kohtauspaikka pe 27.3. klo 14.

Säveltäjä Jouni Kaipainen.

Säveltäjä Tampereelta

Säveltäjä Jouni Kaipainen ja toimittaja Helena Hannikainen keskustelevat Tampereella asumisesta, siitä mikä säveltämisessä on helppoa ja vaikeata sekä siitä, millaista on kun perheessä on pelkkiä poikia. Kuuntele Kohtauspaikka .

Julkaistu
Risto Nordell, Helena Hannikainen

Kohtauspaikalla Risto Nordell ja Helena Hannikainen1

Klassisen musiikin toimittajat Risto Nordell ja Helena Hannikainen ovat Yle Radio 1:n Kohtauspaikalla perjantaisin klo 14. He luotsaavat kiireettömiä iltapäiviä, joissa kohdataan ajankohtaisia ja ajattomia kulttuurintekijöitä hyvän musiikin äärellä. Lue miten Ristosta ja Helenasta tuli aikanaan radiotoimittajia.

Kuuntele oopperaa

Lauantain oopperailta radiossa: Voittaako rakkaus kuoleman?

Onko Christoph Willibald Gluck onnistunut ratkaisemaan arvoituksen oopperassaan Orfeus ja Eurydike? Teos kuullaan lauantaina 21.3. Yle Radio 1:n oopperaillassa. Lue mitä toimittaja Risto Nordell kirjoittaa teoksesta ja sen taustoista. Risto vieraineen kuuntelee oopperaa kanssanne.

Julkaistu , päivitetty

Andrea Chénier kahdessa minuutissa

Oopperakriitikko Jan Granberg seuraa oopperalaulaja Päivi Nisulan ja toimittaja Outi Paanasen kanssa oopperailtaa Lontoon Covent Gardenista Yle Radio 1:ssä la 21.2. klo 19. Kiireisille tai muuten vaan levottomille Jan esittelee Umberto Giordanon Andrea Chénier'n kahdessa minuutissa. Olkaa hyvät! - Lue lisää oopperasta ja sen taustoista ja kuuntele oopperailta.

Ajassa soi

Kevättalvella Ajassa soi vierailee nykymusiikkikonserteissa Sveitsissä

Ajassa soi -ohjelmassa tutustutaan maalis-huhtikuussa nykymusiikkikonsertteihin Cernierissä, Zürichissä, Lausannessa ja Baselissa. Ohjelmissa on kansainvälisiä säveltäjänimiä ja esiintyjiä 1900-luvun klassikoista kuten Luigi Nonosta ja Gérard Griseystä nuoremman polven eurooppalais- ja amerikkalaissäveltäjiin. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty

Einojuhani Rautavaara säveltää edelleen

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara kertoo säveltävänsä edelleen ja vaikka rutiini on hyvä, niin hän kertoo hieman hidastuneensa. Haastattelussa selviää myös, milloin hänen oma äänensä syntyi ja miten enkeli-teema ilmestyi hänen sävellyksiinsä. Einojuhani Rautavaara kommentoi myös edelliseen avioliittoonsa liittynyttä perheväkivaltaa, joka tuli julki vuonna 2014 ilmestyneessä elämäkerrassa. Kuuntele Einojuhani Rautavaaran säveltäjäprofiili.

Elämää & tapahtumia Ylen M2-äänitysstudiossa

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen Musiikkitalon kahvilassa.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee. Löydä kaikki herrasmiehen päiväkirjat.

Pizzastipendi & Terveiset musiikkimatkalta

Berliinin tähtisateessa

Domingo, Pape, Barenboim, Villazón... Anja Lankinen lähettää terveiset musiikkimatkalta Berliinistä, missä oopperatalot tarjoavat silkkaa tähtisadetta.

Julkaistu
Philharmonie de Paris

Uusien kulttuurirakennusten Pariisi

Helena Hannikainen lähettää terveiset Pariisista, missä voi käydä katsomassa uusia nykyarkkitehtuurin luomuksia ja testata tammikuussa avatun musiikkitalon akustiikkaa. Philharmonie de Paris ja Louis Vuitton –taidemuseo vetävät nyt uteliasta yleisöä ympäri maailman.

Julkaistu
Covent Garden

Kuulitko matkallasi musiikkia? Kävitkö konsertissa tai oopperassa? Vinkkaa minne mennä!2

Missä matkustit? Mitä klassista musiikkia kuulit, minkä oopperan näit? Törmäsitkö johonkin uuteen ja iloisesti yllättävään? Löysit ehkä mukavan pikku kahvilan konserttitalon naapurista tai mainion ruokapaikan, jonne poiketa esityksen jälkeen... Jaa elämyksesi muiden klassisen musiikin harrastajien kanssa. Kirjoita ja kerro meille kaikille, missä olit, mitä koit ja mistä nautit.

Tulevat striimaukset

maaliskuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Sibelius-juhlavuosi Kansallisoopperassa

Suosittelemme konsertteja verkossa

Vuoden levy 2014

Yleisradion vuoden levyllä 2014 taituroi harmonikkataiteilija Janne Rättyä

Yleisradion klassisen musiikin toimitus valitsi vuoden 2014 parhaaksi levyksi harmonikkataiteilija Janne Rättyän Scarlatti-levyn. Harmonikalla soitetut Domenico Scarlattin sonaatit "syväluotaavat ihmismielen iloja ja suruja" ja Rättyä on onnistunut tekemään tulkinnoillaan pienestä suurta. Lue raadin perustelut. - Yleisö valitsi suosikikseen klarinetisti Mikko Raasakan levyn Contemporary Finnish Music for Clarinet, mutta vain yhden äänen erolla kakkoseksi tuli Helsingin barokkiorkesterin ja Monica Groopin levy Joseph Martin Krausin Aarioita ja alkusoittoja. Yleisöäänestyksen levypalkinnon voitti arvonnassa Anna-Maija Antila. Katso kunniakirjan jako Kantapöydässä 11.2.

Näin Janne Rättyä löysi harmonikan

Tutustu kansainväliseen harmonikkataiteilija Janne Rättyään ja katso haastattelu, jonka hän antoi piipahtaessaan Suomessa Ylen Vuoden levy 2014 -kunniakirjan jakotilaisuudessa.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Mutkan kautta takaisin Saksaan

"Aloitin kansainvälisen urani 2005 Badenin valtionteatterissa Saksassa," Mika Kares kirjoittaa viimeisessä Yle-blogissaan. "Irtisanouduin 2010 samaisen teatterin solistikunnasta ja aloitin työni vapaana taiteilijana. Freelancerin uraani on ehtinyt kulua lähes viisi vuotta ennen kuin Saksan markkinat avautuivat minulle merkittävässä määrin uudelleen." Kuuntele myös Kohtauspaikka, jossa huomattavaa uraa luova basso on Helena Hannikaisen haastateltavana pe 23.1.klo 14.00 Yle Radio 1 & 30 vrk lähetyksen jälkeen.

Blogi: Suomessa amatöörillä turhan kielteinen sivumaku

"Suomessa sanalla amatööri on aivan turhan kielteinen sivumaku, vaikka amatöörit eli harrastajat omistautuvat asialleen koko sydämestään. Helsinginkadun Filharmonikoiden soitossa kaikuu todellinen rakkaus musiikkiin!" Näin Paula Nurmentaus hehkuttaa uskaltauduttuaan amatöörisinfoniaorkesterin konserttiin.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu , päivitetty
Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Suosittelemme blogeja

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

Blogi: Säveltäjä Lyytikäisen kynästä

"Kyse ei ole siitä, etteikö minulle olisi tapahtunut mielenkiintoisia asioita tässä välissä, vaan siitä, että niitä on tapahtunut niin paljon, ettei bloggaamiselle ole jäänyt juuri aikaa..." Lue säveltäjä Pasi Lyytikäisen edesottamuksista.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Eva Tigerstedt

Klassikkoparatiisi

Toimittaja Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin ja esittelemällä aina jonkin suurimuotoisen teoksen. Kuuntele Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja uusinta lauantaisin klo 11.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 ke klo 11 ja uusintana su klo 14 - huomaa uudet lähetysajat!

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.