Rauhaisaa joulua

Rauhaisaa joulua

Joulun kiireen keskellä ei välttämättä ehdi juuri oikealla kellonlyömällä radion ääreen. Mutta ei hätää: Areena auttaa! Kuuntele siis omassa tahdissa - kuitenkin lähetyspäivien jälkeen - ainakin nämä: Vuoden nuorisokuoron Candominon joulukonsertti, Ylen Kallion kirkon joulukonsertti jossa solistina Soile Isokoski, Sibeliuksen viisi joululaulua, Händelin Messias-oratorio, Faunin joulupäivä, Ylioppilaskunnan laulajien joulukonsertti, Kuuntelijoiden joulutoiveita ja Bachin jouluoratorio.

Soiva joulukalenteri

Soivassa joulukanterissa on 24 luukkua ja niissä Ylen pitkäaikaisen laulutoimittajan Veikko Ylikojolan valitsemat 24 laulajasuosikkia vuosien varrelta. Lauluihin on mahtunut kappaleita oopperasta jouluun ja luukuista löytyy myös ylimääräisiä numeroita, mm. Jaakko ja Pekka Kuusiston Jouluirrottelua. Kalenteri on vuodelta 2011. Katso myös video Näin löytyivät ihanat laulut.

Soile Isokoski solistina Ylen Euroradion joulukonsertissa

Sopraano Soile Isokoski uuden edessä

Viime kesänä maailmankuulu sopraanomme Soile Isokoski pudotti uutispommin: jätän oopperalavat ja siirryn laulunopettajaksi Ouluun! Mitä ihmettä? Isokoskihan oli uransa huipulla, ääni kunnossa ja isot oopperatalot kilpailivat hänestä! Laulajatar oli tullut elämässään käännekohtaan.

Julkaistu
Kallion kirkon kellot soittavat Sibeliuksen kellosävelmän.

Sibelius soi kirkonkelloissa

Kallion kirkon kellot ovat harvinaisuus suomalaisissa kirkoissa. Lyhyen sävelmän soittavia kirkonkelloja on Suomessa muuallakin, mutta Kallion kirkon koneiston tekee erityiseksi sen mittasuhteiden ohella Sibeliuksen juuri sitä varten suunnittelema kellosävelmä. Sibeliuksen kellosävelmä aloittaa myös Suomen Euroradion joulukonsertin 21.12.2014.

Julkaistu

Vuoden nuorisokuoro

Candomino laulaa joulusta

Candomino valittiin Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi syyskuussa. Nuorista aikuisista koostuva espoolainen kamarikuoro tunnetaan korkeatasoisesta musiikin esittämisestä, tiiviistä ja puhtaasta soinnista. Kuuntele Candominon 19.12. joulukonsertti Espoon tuomiokirkosta.

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

Jean Sibelius 150 vuotta

instagram #yleklassinen

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Suosittelemme konsertteja verkossa

Sakari Oramo harjoituttaa

Katso: Sakari Oramo johtaa Oodin ilolle

Helsingin kaupunginorkesterin konsertin 18.12. voi katsoa suorana Helsinki-kanavalla. Konsertissa kuullaan Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 "Oodi ilolle". Solisteina ovat Anu Komsi, Tuija Knihtilä, Mati Turi ja Juha Uusitalo, mukana Musiikkitalon kuoro.

Helsingin Johanneksenkirkko.

Katso Kansallisoopperan Verdin Requiem -konsertti

Katso Suomen Kansallisoopperan konserttien suoratoistojen sarjassa pyhäinpäivän konsertti 1.11.2014. Verdin Requiemin solisteina laulavat Claire Rutter, Lilli Paasikivi, Mika Pohjonen ja Roberto Scandiuzzi.

Pianisti Roope Gröndahl.

Katso Sibelius-Akatemian verkkokonsertteja

Sibelius-Akatemian sivuilta löytyy kattava määrä taltioituja konsertteja. Konsertit lähetetään suorana ja lähetykset julkaistaan tallenteina noin kahden viikon kuluessa suorasta lähetyksestä.

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Matti Hyökki johti Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertin Musiikkitalossa 15.11.2014.

Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertti Musiikkitalossa

Laulu-Miesten 100-vuotisjuhlakonsertin 15.11. johtaa Matti Hyökki. Mukana on myös Ylioppilaskunnan Soittajat Mikk Murdveen johdolla. Konsertissa kuullaan mm. kantaesitys: Laulu-Miesten Mikko Heiniöltä tilaama teos Isoisän runoja.

Palaa Kantapöytään & jatkoille

10 kysymystä pianotaiteilija Paavali Jumppaselle

Radion sinfoniaorkesterin kotimaan kiertueen 16.-19.12. pianosolisti Paavali Jumppanen oli mukana syksyn viimeisessä Kantapöydässä 10.12. Muita vieraita olivat Rajaton-lauluyhtyeen Ahti Paunu, kapellimestarina debytoinut sellisti Tomas Djupsjöbacka, aivotutkijat Katri Saarikivi ja Vesa Putkinen sekä nuori pianistilupaus Maria Hämäläinen.

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Candominon Tiernapojat Kantapöydässä

Ylen vuoden nuorisokuoron Candominon Tiernapojat kävivät tervehtimässä Kantapöydän väkeä Musiikkitalon lämpiössä keskiviikkona 3. joulukuuta. Muina vieraina mukana oopperalaulajat Tommi Hakala ja Jenni Lättilä, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja säveltäjä Heikki Sarmanto.

Vastakohtaiset veljekset Mikko-Ville ja Markku Luolajan-Mikkola

Säveltäjä Vilho Luolajan-Mikkolan pojista vanhempi, Mikko-Ville on viulisti, jonka kiinnostus on ulottuu klassisesta jazziin. Pikkuveli Markku vaihtoi jo vuosia sitten sellon gambaan. Veljekset kertovat olevansa monella tapaa vastakohtia toisilleen mm. vaikka elämänfilosofian suhteen. Kuuntele Yle Radio 1 pe 5.12. klo 14.

Julkaistu , päivitetty

Testaa kuulutko kulttuurieliittiin!

Stradan Kuulutko kulttuurieliittiin? - testin lähtökohtana on prof. Ilkka Ruostetsaaren kirja, Vallan sisäpiirissä (Vastapaino 2014), jossa kerrotaan tutkimukseen perustuvaa tietoa maamme eliiteistä, myös kulttuurieliitistä. Kulttuurieliitti on siis se joukko ihmisiä, joka tekee tärkeimmät kulttuuria koskevat päätökset Suomessa. Testi perustuu väljästi tähän tutkimustietoon, ja testin tekemällä saat huomaamattasi tietoa siitä, millainen joukko ihmisiä kulttuurieliittimme on. Vastausvaihtoehdot ja testin tulokset ovat osin humoristisia, mutta ne kuvastavat silti hyvin tutkimukseen perustuvaa tietoa. Testi on niille, joita kiinnostaa minkälainen joukko maamme kulttuurieliittiä johtaa, ja millä tavalla itse on erilainen tai samanlainen tuon joukon kanssa.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Suomessa amatöörillä turhan kielteinen sivumaku

"Suomessa sanalla amatööri on aivan turhan kielteinen sivumaku, vaikka amatöörit eli harrastajat omistautuvat asialleen koko sydämestään. Helsinginkadun Filharmonikoiden soitossa kaikuu todellinen rakkaus musiikkiin!" Näin Paula Nurmentaus hehkuttaa uskaltauduttuaan amatöörisinfoniaorkesterin konserttiin.

Töölönlahti Linnunlaulun suuntaan.

Blogi: Jotain mätää Töölönlahdella3

Olen pyörinyt koko syksyn Töölönlahden tienoilla, niin sisä- kuin ulkotiloissa. Näissä maisemissa ei voi välttyä kulttuurilta, kun pyöräilee yli Kansalaistorin keskustan ja Töölön välillä. Töölönlahdelta kaikuvat kuuloelämykset ovat olleet syyskauden upeaa sadonkorjuuta, mutta visuaalisessa puolessa joku mättää, ainakin minun silmissäni, kirjoittaa Paula Nurmentaus blogissaan.

Mika Kares ja Simone Alberghini Permin oopperan Don Giovannissa 2014.

Blogi: 50 päivää Venäjällä

"Urani laulajana on vienyt minua ympäri maailmaa", kirjoittaa basso Mika Kares blogissaan. "Vierailu itäiseen naapurimaahamme kirvoitti muilta ihmisiltä selvästi enemmän mielipiteitä, huolta ja ennakkoluuloja, kuin mikään muista matkoista urani aikana."

Poimintoja radio-ohjelmista

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

Tulevat striimaukset

joulukuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Valkoista valoa - Johanna Korhosen radio-ohjelma

Me kurjat raakimukset 1

Länsimainen kulttuuri. Arabialainen kulttuuri. Mitä tästä käsiteparista tulee mieleen? Pahimmillaan meille itseriittoisille länsimaalaisille ei tule toisesta kulttuurista mieleen oikein mitään, kritisoi Johanna Korhonen.

Julkaistu

Luokatonta menoa

Eräänä päivänä joku kertoi, että luokkaretki tarkoittaa sosiaalista liikkuvuutta yhteiskuntaluokasta toiseen. Eihän meillä Suomessa edes pitänyt olla sen kummempia yhteiskuntaluokkia. Johanna Korhonen lukee kirjoja ja pohtii, kuka on nykyajan ylimys.

Julkaistu , päivitetty

Taiteilijakohtaamisia

RSOn vierailevana kapellimestarina Heinz Holliger

Sveitsiläinen oboisti ja kapellimestari Heinz Holliger johtaa RSOta 26.11. Jukka Rautasalon haastattelussa Holliger kertoo siitä, miksi hän on katkera siitä, ettei syntynyt parikymmentä vuotta aikaisemmin.

RSOn solistina Christian Gerhaher

Saksalainen baritoni Christian Gerhaher laulaa RSOn solistina 26.11. Outi Paanasen haastattelussa hän pohtii Johann Sebatian Bachin ajan ihmiskuvan ja nykyihmiskuvan eroa, ja sitä miten mutkikasta onkaan tulkita Bachin aikaista runoutta.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee.

Sumi Hwang (Almirena) ja tanssijoita Händelin Rinaldossa Bonnin oopperassa.

Kaksi iltaa Bonnin oopperassa

Sisällä Bonnin oopperassa tunnelma on lähinnä provinsiaalinen. Zürichistä lainattu Händel-tuotanto muodostui silti menestykseksi.

Julkaistu

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu , päivitetty
Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Suosittelemme blogeja

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

Blogi: Säveltäjä Lyytikäisen kynästä

"Kyse ei ole siitä, etteikö minulle olisi tapahtunut mielenkiintoisia asioita tässä välissä, vaan siitä, että niitä on tapahtunut niin paljon, ettei bloggaamiselle ole jäänyt juuri aikaa..." Lue säveltäjä Pasi Lyytikäisen edesottamuksista.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Terveiset musiikkimatkalta - Pizzastipendi

Pizzastipendi nuorelle tanssijalle Sanni Giordanille

Kruununhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl halusi antaa pizzastipendin 24-vuotiaalle tanssitaiteilija Sanni Giordanille. Kaisa Hahl kuvailee Sannia määrätietoiseksi ja persoonalliseksi esiintyjäksi, josta huokui jo nuorena Kruununhaan yläasteen tanssiluokkalaisena rohkeus ja halu tutkia liikkeen erilaisia ulottuvuuksia.

Katso Ylen konserttistriimauksia

Naisporukka nautti rennosti konserttistriimistä 1

Tällä naisporukalla on tapana käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa ja tanssimassa ellei se sauno ja kokkaa yhdessä. Marraskuisena iltana kokoonnuttiin nauttimaan sienipiirakkaa ja punaviiniä ja seuraamaan RSOn suoraa konserttistriimausta. Oma hupinsa oli kommentoida konserttia lähetysikkunassa ja julkaista kuvia yle.fi/klassisen Instragram-galleriassa.

Radion sinfoniaorkesteri

Suorana Musiikkitalosta syksyllä 2014

Katso Ylen kuvalliset konserttilähetykset suorana Musiikkitalosta! Tarkista listalta kaikki yle.fi/klassisen konserttistriimaukset syyskaudella 2014. Listalla myös Yle Teeman suorat RSO Musiikkitalossa -lähetykset.

Erkki Tomppo

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla1

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.