Hyppää pääsisältöön

Tanssia, tanssia! Katso Helsingin kansainvälisen balettikilpailun finaalit 31.5.-1.6. & palkintogaala 2.6. yle.fi/klassinen

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu 2016

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun finaalissa kilpailee 26 tanssijaa. Heidän joukossaan on Suomen Suvi Honkanen (kuvassa). Finaalit käydään tiistaina ja keskiviikkona Kansallisoopperan päänäyttämöllä. Finaalissa kilpailijat tanssivat samana iltana sekä klassista että nykytanssia. Kilpailun voittajat julkistetaan torstaina gaalanäytöksessä, jonka juontavat tähtitanssija Minna Tervamäki ja professori Jorma Uotinen. Kilpailun pääpalkinto on 15 000 euron arvoinen Jane Erkko Grand Prix. Kilpailun voittajien lisäksi gaalanäytöksessä esiintyy mm. Pariisin oopperan baletin solistitanssija Ida Viikinkoski. Katso suorana tiistaina & keskiviikkona alkaen klo 18.45 ja torstaina alkaen klo 19.10.

Rennosti kohti balettikilpailuja

Balettikilpailun suomalaiskilpailijat esittelyssä.

Jännityksestä ei ole tietoakaan kun Helsingin kansainvälisiin balettikilpailuihin 23.5.-2.6.2016 osallistuvat ja Suomea edustavat kilpailijat tapaavat toisensa baletin harjoitussalissa. Kaikkia yhdistää halu päästä lavalle näyttämään yleisölle ja tuomareille omaa osaamista. Nämä nuoret tanssivat ja kilpailevat koska heillä kaikilla on esiintymisen palo ja halu kehittää itseään balettitanssijan raskasta ammattia varten. Lue lisää...

Doris Laine - tahtonainen perusti Helsingin kansainvälisen balettikilpailun

Balettijohtaja perusti areenan nuorille tanssijoille 1984.

Doris Laineen 1980-luvun puolivälissä perustama Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään touko-kesäkuun vaiheessa 23.5.-2.6.2016 jo kahdeksannen kerran. Kun Kansallisbaletin tanssijat jäävät lomille, nuoret tanssijalupaukset valtaavat näyttämön ja harjoitussalit. Balettikilpailuun osallistuu tänä vuonna 42 junioria ja 46 seniorisarjan tanssijaa 24 eri maasta. Lue lisää kilpailusta ja Ylen kisalähetyksistä.

Tulevat striimaukset

toukokuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
 
1

Sunnuntai 1.5.2016

14.00

Atso Almila kapellimestari & juontaja
Waltteri Torikka baritoni

 
2
 
3
 
4

Keskiviikko 4.5.2016

19.00

Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Augustin Hadelich, viulu

 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12

Torstai 12.5.2016

19.00

Sinfonia Lahti
Okko Kamu kapellimestari
Camilla Nylund sopraano
Tuija Knihtilä mezzosopraano
Mika Pohjonen tenori
Mika Kares basso
Chorus Cathedralis Aboensis

 
13

Perjantai 13.5.2016

19.00

József Hárs, kapellimestari
Jari Valo, Paula Sundqvist, Laura Vikman, Jukka Pohjola, Salla Savolainen, viulu
Jakob Dingstad & Camilla Vilkman, alttoviulu
Jukka Rautasalo & Tuija Rantamäki, sello
Kati Salovaara, kontrabasso
Ville Hiilivirta, Tommi Hyytinen, Satu Huuskonen & Péter Jánosi, käyrätorvi
Tomas Gricius, Jorma Rautakoski & Miikka Saarinen, trumpetti
Darren Acosta, Alan Vavti, Oliver Barrett & Matthew Winter, pasuuna
Anders Hauge, tuuba
Kazutaka Morita & Naoki Yasuda, lyömäsoittimet
Jouko Laivuori, cembalo

 
14

Lauantai 14.5.2016

19.00

Sakari Oramo kapellimestari
Jonathan Roozeman sello

 
15
 
16
 
17
 
18

Keskiviikko 18.5.2016

19.00

David Zinman, kapellimestari

 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27

Perjantai 27.5.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Violeta Urmana, sopraano

 
28
 
29
 
30
 
31

Tiistai 31.5.2016

19.00

Juniori ja seniori-sarjojen finaaliin valittuja tanssijoita
Jere Nurminen juontaja

 
 
 
 
 
 

Katso konserttistriimauksia

RSO & Hannu Lintu & Violeta Urmana

Kauden viimeisessä konsertissa ollaan oopperatunnelmissa.

Radion sinfoniaorkesterin kauden viimeisessä konsertissa 27.5. on solistina sopraano Violeta Urmana. Konsertin johtaa RSOn ylikapellimestari Hannu Lintu ja ohjelmistossa on Ludwig van Beethovenin Leonore II:n alkusoitto, Hector Berliozin Kleopatran kuolema, Richard Wagnerin Siegfied-idylli ja Richard Wagnerin ”Starke Scheite” sekä loppukohtaus oopperasta Götterdämmerung. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO in Helsinki Music Centre with Violeta Urmana & Hannu Lintu playing Beethoven, Berlioz & Wagner.

RSO & David Zinman

Huippukapellimestari David Zinman johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Schumannin ja Brahmsin kolmannet sinfoniat. Schumann kuvaa kolmannessaan elämää Reinin rannoilla ja Brahmsin kolmosta sen kantaesittänyt kapellimestari Hans Richter kutsui säveltäjän Eroicaksi. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO & David Zinman at Helsinki Music Centre 18.5.2016.

RSOn kamarimusiikkifestivaali

Eurooppalainen sivistyneistö tapasi käydä 1700-luvulla Grand Tourilla, joka tarkoitti kulttuuripainotteista opintomatkaa Italiaan. Tässä hengessä RSOn muusikot ovat päättäneet pakata laukun täyteen nuotteja ja lähteä katsomaan, minkälainen nykyaikainen Grand Tour voisi olla. Radion sinfoniaorkesterin kamarimusiikkifestivaalin The Grand Tourin avajaiskonsertin johtaa kapellimestari orkesterin soolokäyrätorvensoittaja József Hárs. Palaa konserttiin - Watch on Demand FRSO The Grand Tour from Helsinki Music Centre.

Laulun paikka | Yle Radio 1 maanantaisin klo 14

Musiikkiluokkien nousu... ja tuho?

Koulujen musiikinopetus on murroksessa.

Suomalaisten kansainvälisesti esiintyvien taiteilijoiden kauttaaltaan korkeaa tasoa on jo pitkään selitetty laadukkaalla perusopetuksella, johon on kuulunut musikaalisesti lahjakkaiden oppilaiden mahdollisuus kehittää taitojaan taipumustensa edellyttämällä tavalla. Herkässä kehitysvaiheessa avainasemassa ovat yleensä olleet alakoulun kolmannelta alkaneiden musiikkiluokkien opettajat. Kai ne musiikkiluokat vielä kouluissa pyörivät, nyt jo omalla painollaan, vai pyörivätkö? Musiikkiluokkien asemasta on erityisen huolissaan Suomen musiikkiluokkien historian kirjoittanut Kouvolan musiikkiluokkien opettajana elämäntyönsä tehnyt Jouko Törmälä.

Kohtauspaikka & Näistä levyistä en luovu | Yle Radio 1 perjantaisin klo 14

Erkki Liikanen on töissä taiteen keskellä

Helena Hannikaisen ja pääjohtaja Erkki Liikasen Kohtauspaikka perjantaina 27. toukokuuta on Suomen Pankissa. Pankin taidekokoelmista löytyy mm. taustalla näkyvä kansallisaarre, Akseli Gallén-Kallelan Aino-triptyykki. Kuuntele Kohtauspaikka Yle Radio 1 pe 27.5. klo 14 ja Areenassa.

Kantapöytä - suorana Musiikkitalon kahvilasta keskiviikkoisin klo 14!

Baletin vahva tahtonainen Doris Laine perusti Helsinkiin kansainvälisen kilpailun

Kevään viimeisessä Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa Helena Hannikaisen ja Riikka Holopaisen vieraina ovat (kuvassa vas.) toimittaja Liisa Vihmanen, suomalaisen baletin Grand Old Lady Doris Laine ja päätoimittaja emerita Riitta Lindegren. Heidän lisäkseen kahvilla käyvät nuori balettitanssija Heidi Salminen, oopperalaulaja ja Wagner-stipendiaatti Tapani Plathan, trumpetisti Mari Pakarinen, puupuhallinmusiikin professori Harri Mäki sekä vaskisoitinmusiikin professori Pasi Pirinen. Musiikkia esittämässä ovat pianistit Folke Gräsbeck ja Lotta Emanuelsson.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Radion klassiset äänet

Inspiraatiotärppejä parkkiintuneille korville

Kare Eskolan kuuntelutärpit Risto Nordellille ja toisinpäin

Mistä musiikkitoimittaja löytää innostuksen, kun kaikki lempilevyt on soitettu moneen kertaan? Kokeneet musiikkitoimittajat Risto Nordell ja Kare Eskola antavat toisilleen ja kaikille muillekin parkkiintuneille musiikinystäville kuuntelusuosituksia.

Ajassa soi uusi musiikki #ajassasoi

Oscar Bianchi voitti säveltäjärostrumin

Berliiniläissäveltäjä Oscar Bianchi vieraili Suomessa

Sveitsiläis-italialainen Oscar Bianchi voitti teoksellaan Partendo kontratenorille ja yhtyeelle kansainvälisen säveltäjärostrumin yleisen sarjan. Säveltäjärostrum, joka järjestettiin tällä kertaa Wroclawissa Puolassa huipentui tulosten julkistamiseen perjantaina 20. toukokuuta. Lue lisää Oscar Bianchista, joka vieraili Helsingissä alkuvuodesta. Alle 30-vuotiaiden säveltäjien sarjassa voittajaksi nousi virolaisen Maria Körvitsin orkesteriteos Langedes ülespoole, taeva kaarjasse kaussi. Suomalaissävellyksistä Lauri Supposen Ti-ti-uuu oli toinen suositelluista teoksista alle 30-vuotiaiden säveltäjien sarjassa. Kuuntele Ajassa soi Yle Radio 1 ke 25.5. klo 22.05.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Levykriitikko Ville Komppa: "Parasta on musiikki itse"

Uudet levyt -kriitikko esittelyssä.

Yle Radio 1:n Uudet levyt -ohjelma perjantaisin klo 11 on "maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma". Uusia levyjä arvioivat toimittajat Kare Eskola ja Ville Komppa. Mitä he ovat miehiään? Millaista on toimia musiikkikriitikkona niin pienessä maassa kuin Suomi? Ville Komppa vastaa omasta puolestaan.

Klassinen Suomi | Yle Teema & Yle Radio 1 & yle.fi/klassinensuomi - ohjelmat tarjolla 8.6. asti

Katso 10-osainen tv-dokumentti: Klassinen Suomi

"Antoisinta tässä Klassisen Suomen tekemisessä on ollut se, että olen päässyt keskustelemaan kiinnostavien ammattilaisten kanssa. Olen päässyt kuulemaan tarinoita, joita tämän vaikean tien valintaan liittyy," toimittaja Pekka Laine kuvaa tutkimusmatkaansa klassisen musiikin maailmaan. yle.fi/klassinensuomi. - Tästä on kyse.

Osa 10: Suomi-Finland

Klassinen Suomi: Suomi-Finland

Kansallinen muttei nationalistinen? Suomi-Finland -jakson tekeminen oli herkullista. Ei siksi, että musiikin ja nationalismin pakko- tai rakkausavioliiton tirkisteleminen erityisesti huvittaisi, vaan siksi että vastakkaisia mielipiteitä oli vielä tavallistakin enemmän tarjolla törmäytettäväksi.

Riston Valinta | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11

Riston valinnan toukokuun kuva - Giotto di Bondone: Kristuksen temppeliinkäynti

Riston valinnan toukokuun kuva.

Riston valinnan kuukauden kuva -ohjelmissa keväällä 2016 Risto Nordell uppoutuu kuvataiteen maailmaan ja tutkailee kuvien ja musiikin välisiä yhteyksiä. Toukokuun kuva on Giotto di Bondonen (1267-1337) teos Kristuksen temppeliinkäynti. Kyseessä on fresko, joka on valmistunut vuosina 1304-1306. Teoksen esittelee piispa Arseni.

Terveiset musiikkimatkalta

Sopraano Miina-Liisa Värelän komea avaus

Suomalaissopraano debytoi Sentana Bremenissä.

"Kyllä siellä katsomossa oltiin suomalaisen kaverini kanssa pikkasen rinta rottingilla,” Anja Lankinen lähettää musiikkiterveiset Bremenistä. Sopraano Miina-Liisa Värelä debytoi paikallisessa teatterissa Wagnerin Lentävän hollantilaisen Sentana.

Wagnerin Lohengrin Kööpenhaminassa

Anja Lankinen näki Lohengrinin Kööpenhaminan oopperassa.

"Suomalaisittain illan teki erityisen mielenkiintoiseksi se, että ilkeän Ortrudin roolissa lauloi mezzosopraano Tuija Knihtilä,” Anja Lankinen lähettää musiikkiterveiset Kööpenhaminasta. Bassobaritoni Jukka Rasilainen ei sattunut samaan Wagnerin Lohengrinin esitykseen, mutta oopperaorkesterissa saattoi bongata kolme suomalaista muusikkoa.

Klassikkoparatiisi | Yle Radio 1

Erik Satie 150 vuotta - henki elää!

Säveltäjä Erik Satie täyttäisi tiistaina 17. toukokuuta 150 vuotta. "Valitettavasti hän on jo kuollut", toimittaja Eva Tigerstedt huokaa ja iloisee: "Mutta henki elää!" Kuuntele kun, Eva kertoo omituisesta ranskalaissäveltäjästä ja soittaa hänen musiikkiaan Areenassa.

Eva paratiisissa

"Visuaaliset taiteet, elokuvat ja kirjallisuus kiehtovat, luonto ja luonnontiede ovat sydäntäni lähellä jo perhetaustanikin takia. Rakastan matkustelemista ja olen asunut eri maissa," toimittaja Eva Tigerstedt kertoo. "Olen kuitenkin muusikko taustaltani. Toimin kymmenisen vuotta ammattihuilistina, kunnes käsivamma katkaisi muusikonuran." Lue lisää Evasta ja kuuntele Klassikkoparatiisi Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Välilevyjä

Kare Eskolan palkittu pyörämatkaessee

Kare Eskolan Välievyjä -radiosarjan osa Kotomaamme koko kuva voitti Koura-rahaston Vuoden sivistysteko -tunnustuksen. Runoilija Jouni Tossavainen perusteli valintaansa näin: "Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot ovat sivistyksemme kivijalkaa. Miltä kotimaisen sivistyksen kasvot näyttävät tänä päivänä, siitä otti selvää toimittaja Kare Eskola pyöräilemällä 3 500 kilometriä kotomaamme teitä. Eskolan Välilevyjen läpisävelletyssä matkaesseessä saamme sibeliaanisen kansallisromantiikan sijasta annoksen realismia. Hetki taukopaikalla avartuu kuvaukseksi, jossa yhtyvät sekä sivistyneen ihmisen että taitavan kirjoittajan taidot niin, että löydän uutisen jopa kotiseudultani." Kuuntele Areenassa.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri 100 vuotta | Juhlakonsertti 14.5.2016

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri & Sakari Oramo & Jonathan Roozeman

Sibelius-Akatemian eli silloisen Helsingin Musiikkiopiston ensimmäinen orkesterikonsertti soitettiin 28.5.1916. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertin johtaa Sakari Oramo ja solistina on sellisti Jonathan Roozeman. Ohjelmassa on Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus, Sergei Prokofjevin Sinfonia concertante ja Magnus Lindbergin Kraft. Palaa konserttiin. - Watch On Demand Sibelius Academy Symphony Orchestra & Oramo & Roozeman playing Rautavaara, Prokofiev & Lindberg at Helsinki Music Centre 14.5.2016.

instagram #yleklassinen

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Sibelius-Akatemian orkesterin ensikonsertista 100 vuotta

Sibelius-Akatemian orkesteritoiminta sai alkunsa 1916

Toimittaja Riikka Holopainen kävi ihmettelemässä, mitä Rake-salissa tapahtui 29.4.2016. Siellä Sibelius-Akatemian Kapubändi pukeutui vuoden 1916 vaatteisiin ja pian Riikan vloggauksen jälkeen orkesteri soitti saman konserttiohjelmiston kuin Helsingin Musiikkiopiston orkesterin ensikonsertissa soitettiin 100 vuotta sitten. Juhlallisuudet liittyivät siis Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlintaan. Riikka ihmetteli soittajien hienoja asuja ja tunnelma oli juhlallinen, aivan kuin 1900-luvun alussa.

Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa 12.5.2016

Sinfonia Lahti & Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa

Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 on kapellimestari Okko Kamun läksiäiskonsertin suurteos Lahdessa. Ilta päättää Kamun viisivuotisen kauden Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Mika Pohjonen ja basso Mika Kares ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis. Palaa konserttiin. Watch on Demand Lahti Symphony Orchestra & Okko Kamu playing Beethoven in Farewell Concert 12.5.2016.

Taiteilijakohtaamisia

Kamu ei veisaa oodia Suomelle

Vaikka ylikapellimestarius Lahdessa loppuu, periaate säilyy.

Okko Kamu valmistautuu johtamaan jäähyväiskonserttinsa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina Sibeliustalossa torstaina 12. toukokuuta. Konsertin ohjelmassa on Beethovenin järkälemäinen sinfonia nro 9, jonka neljäs osa on Oodi ilolle. Iloisia sen sijaan eivät ole äskettäin 70 vuotta täyttäneen maestron ajatukset Suomen henkisestä tilasta. Lue Tatu Tammisen haastattelu.

Palaa Kantapöytään - kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano on uusi Isolde

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano kahvittelee Kantapöydässä suuren Wagner-debyyttinsä jälkitunnelmissa. Mukana ovat myös tanssija-koreografi Jorma Elo, uuden tanssin keskuksen Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi, Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtori Minna-Maria Pesonen, säveltäjä Aino Tenkanen sekä Sibelius-Akatemian sävellyksen ja teorian ainejohtaja Minna Holkkola - musiikkiesityksistä vastaavat sellisti Martta Valkeus sekä Itä-Helsingin musiikkiopiston oppilaat. Kahvia kaatavat Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja. Palaa Kantapöytään 18.5.

Hevostyttö Ronja Salmi kohtasi muusikot Eero Lehtimäen ja Jonathan Roozemanin

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertin solistina esiintyvä sellisti Jonathan Roozeman (toinen oik), kapellimestari Eero Lehtimäki ja juontaja-kirjailija Ronja Salmi kahvittelivat Inari Tillin ja Helena Hannikaisen Kantapöydässä. Muita vieraita olivat RSOn cornisti ja kapellimestari József Hárs, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin intendentti Anna Rombach ja Sinfonia Lahden tuore intendentti Teemu Kirjonen. Palaa Kantapöytään 11.5.

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja Tampere-ilmiö

Katso Kantapöydän 4.5. lähetys.

Santtu-Matias Rouvali ei lue Tampere Filharmonian täysiä saleja omaksi ansiokseen. Kantapöydän opiskelijatreffeillä tavataan liedpianistiksi valmistuva Sonja Hendunen, joka myös esiintyy suorassa lähetyksessä sopraano Annika Leinon kanssa. Muita kahvipöytävieraita ovat RSOn oboisti Päivi Kärkäs, Kiasman johtaja Leevi Haapala, säveltäjä Kalevi Aho, kapellimestari Aapo Häkkinen ja konsertteihin visualisointeja loihtiva Kristiina Helin. Kahvia kaatavat Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja. Palaa Kantapöytään 4.5.

Kuorolaulua!

Vaasan Kuorofestivaalin avajaiskonsertti

Mukana J.A.M.,Sterling, Röster ja Oulaisten nuorisokuoro.

Vaasan Kuorofestivaalien avajaiskonsertissa Vaasan kaupungintalolla keskiviikkona 4. toukokuuta esiintyivät J.A.M., Sterling, Röster ja Oulaisten nuorisokuoro. Konsertin yhteydessä muistettiin festivaalien pitkäaikaista tuottajaa Erkki Mendeliniä. Katso konsertti Areenassa.

Oopperaa, oopperaa!

Mozartin Ryöstö seraljista New Yorkin Metropolitanista

Mozartin Ryöstö seraljista suorana Metropolitanista la 7.5.

Lauantaina 7. toukokuuta vietetään Yle Radio 1:ssä jälleen oopperailtaa. Mozartin ooppera Ryöstö seraljista kuullaan silloin suorana lähetyksenä New Yorkin Metropolitanista. Lue lisää teoksesta ja esityksestä ja kuuntele Outi Paanasen emännöimää lähetystä, jossa ovat vieraina oopperalaulaja Jyrki Korhonen ja sellisti Jukka Rautasalo Palaa oopperailtaan Areenassa.

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperassa 30.1.2016

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

400 vuotta William Shakespearen kuolemasta

Kunniaa William Shakespearelle

Englantilaisen näytelmäkirjailijan ja runoilijan William Shakespearen kuolemasta tulee lauantaina 23. huhtikuuta kuluneeksi 400 vuotta. Yle Radio 1 juhlii mestaria Nils Schweckendiekin johtaman Helsingin kamarikuoron suoralla konsertilla, joka sisältää musiikkia Shakespearen teksteihin. Lue lisää konsertista ja kuuntele Areenassa. Kuuntele myös, kun teatteriohjaaja Juha Hurme, kapellimestari Hannu Lintu ja toimittaja Minna Lindgren keskustelevat Shakespearesta ja Verdistä Areenassa. Lue Shakespearen ajan perhe-elämästä.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme blogeja

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Vuoden levy 2015

Vuoden levy 2015 on Alba Recordsin & Kamus-kvartetin "Different Voices"

Lue voittajalevyn perusteet.

Vuoden levy -tunnustuspalkinnon saanut Alba Records on tamperelainen vuonna 1993 perustettu levy-yhtiö, jonka johdossa on alusta asti toiminut Timo Ruottinen. Viime huhtikuussa yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti Erkki Nisonen. Yleisradion Vuoden levyllä 2015 soivat Jean Sibeliuksen, Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun jousikvartetot.

Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

Lappeenrannan laulukilpailut päättyivät loppiaisena 6.1.2016. Naisten sarjan voitti sopraano Suvi Väyrynen ja miesten sarjan baritoni Kristian Lindroos. Naisten sarjan toinen palkinto jaettiin kahden mezzosopraanon, Erica Backin ja Anu Ontrosen kesken. Miesten kilpailun toiseksi tuli bassobaritoni Jussi Juola ja kolmanneksi baritoni Joonas Asikainen. Siirry kilpailusivulle.

Ylen klassisen blogit

Musiikkitalo 2000-luvulla - kenelle ja miksi?

Risto Nieminen kritisoi Musiikkitalon toimintamallia.

"Musiikkitalon rakentamista vaadittiin, koska suomalaisten soittajien mielestä Finlandia-talon akustiikka oli huono. Sali saatiin ja nyt salin käyttäjien kanssa puhuessa kuulee, että ongelmia on siellä ja täällä." Risto Nieminen arvioi kriittisesti Helsingin Musiikkitalon akustiikkaa ja varsinkin sen toimintamallia. Lue blogi.

Mikä on Euroopan paras konserttitalo?

Risto Nieminen vertailee Euroopan konserttisaleja.

"Satuin äskettäin käymään melkein peräkkäisillä viikoilla kolmessa eurooppalaisessa konserttisalissa. Pakostakin niitä tulee vertailluksi." Lissabonissa työskentelevä Risto Nieminen jatkaa blogiaan ja vie konserttimatkalle Berliiniin, Amsterdamiin ja Pariisiin. Lue blogi.

Klassisen musiikin jähmettynyt maailma muuttumassa?

Risto Nieminen näki Jonathan Doven Hirviön labyrintissa.

"Puolentoista tunnin mittainen nykymusiikkiteos saa prime time -ensiesityksensä peräkkäisillä viikoilla Berliinin filharmoniassa, Lontoon Barbicanissa ja Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla Simon Rattlen johdolla. Epätodennäköistä mutta totta. Kyseessä on englantilaisen Jonathan Doven The Monster in the Maze, Hirviö labyrintissa." Lue Risto Niemisen blogi.

Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Sibeliusta juhlittiin Berliinissä kotoisasti

Berliinin suomalaisyhteisöt näyttivät Sibeliuksen syntymäpäivänä parhaat voimansa. Suurlähetystöön oli saapunut tungokseen asti väkeä. Suomi-keskuksessa vaihdettiin piirakkareseptejä.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä