Klassista televisiossa

Galantit intiaanit kertoo rakkaudesta kaukomailla

Jean-Phiilippe Rameaun säveltämä oopperabaletti Galantit intiaanit on kuvattu Pariisin oopperassa vuonna 2004. Esityksen on ohjannut Andrei Serban, koreografian on laatinut Bianca Li, ja Les Arts Florissants -orkesteria johtaa William Christie. Katso Yle Teema la 20.9. klo 17.50 ja 30 vrk Areenassa.

Kuva oopperasta Hippolytos ja Arikia (Hippolyte et Aricie), 2012

Katso Rameaun ooppera Pariisista: nimiosassa tenori Topi Lehtipuu8

Teeman barokkioopperoiden sarjan aloittavassa Jean-Philippe Rameaun esikoisoopperassa "Hippolytos ja Arikia" nimiosissa nähdään baritoni Topi Lehtipuu ja sopraano Anne-Catherine Gillet. Esitys on kuvattu Pariisin kansallisoopperassa Opéra national de Paris’ssa vuonna 2012.

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia taustalla

Kaisa Suninen ja kaverit

Kaisa kutsui kaverit konserttiin5

Kaisa Suninen, Kruununhaan yläasteen 9-luokkalainen, on tutustumassa työelämään Ylen klassisen musiikin toimituksessa. Kaisa kutsui Radion sinfoniaorkesterin konserttiin kaverinsa Aidan, Alman ja Jenniferin ja kysyi heiltä, mitä konsertille pitäisi tehdä, jotta nuoret tulisivat paikalle?

Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

instagram @yleklassinen

Klassisen konserttistriimaukset - Classical Live Webcasts

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Tervetuloa Kantapöytään!

Kantapöydässä kahvia kaatavat toimittajat Inari Tilli ja Riikka Holopainen. Lähetyksessä julkistetaan Ylen vuoden nuorisokuoro ja tavataan mm. harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen sekä tuleva Ylen Yhteiskunta-toimitusryhmän päällikkö Riikka Venäläinen.

Poimintoja radio-ohjelmista

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu syksyllä Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

Tulossa Kantapöydässä & jatkoilla

Tulossa Musiikkitalosta

Suorana Musiikkitalosta syksyllä 2014

Katso Ylen kuvalliset konserttilähetykset suorana Musiikkitalosta! Tarkista listalta kaikki yle.fi/klassisen konserttistriimaukset syyskaudella 2014. Listalla myös Yle Teeman suorat RSO Musiikkitalossa -lähetykset.

Taiteilijakohtaamisia

RSOn solistina pianisti Jonathan Biss

Amerikkalainen pianisti Jonathan Biss esittää Radion sinfoniaorkesterin kanssa Ludwig van Beethovenin 4. pianokonserton 17. syyskuuta ja myös Bukarestin vierailulla 20.9. Orkesteria johtaa amerikkalainen kapellimestari Joshua Weilerstein. RSOn viulisti Taru Kircherin haastattelussa Jonathan Biss kertoo taustastaan ja pyrkii vastaamaan Tarulle, minkälainen ihminen hän on.

RSOn vierailevana kapellimestarina Joshua Weilerstein

Amerikkalainen kapellimestari Joshua Weilerstein johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertit 17. syyskuuta Suomessa ja 20.9. Bukarestissa. RSOn viulisti Taru Kircherin haastattelussa Joshua Weilerstein kertoo, miten ohjelmisto on valikoitunut Bukarestin vierailua varten ja hän kertoo myös unelmaohjelmistostaan, jonka hän pääsee toteuttamaankin.

Tulevat striimaukset

syyskuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

BBC Proms -konsertit

Suosittelemme blogeja

Kreeta-Julia Heikkilä

Blogi: Kreeta-Julia Heikkilä menetti orkesterinsa Tanskassa

Tanskan Radio on päättänyt lakkauttaa 75-vuotiaan Kamariorkesterinsa vuoden lopussa. Orkesterin toinen konserttimestari Kreeta-Julia Heikkilä on julkaissut mielipidekirjoituksen tapahtuneesta. Lue Heikkilän kirjoitus ja Rondon Tatu Tammisen kommentointi.

Vanhan musiikin -yhtye Phantasm

Blogi: An Ode To True Musicianship eli oodi aidolle muusikkoudelle

Jukka Rautasalo innostui Sibelius-Akatemian Doctors In Performance -konferenssista niin, että kirjoitti blogikirjoituksen englanniksi. Konferenssissa puhui ja soitti gambisti ja Phantasm-orkesterin johtaja Laurence Dreyfus ja hänen kanssaan musisoivat yhtyekaverit Markku Luolajan-Mikkola ja Mikko Perkola.

yle.fi/klassisen blogit

Talvisella matkalla Eskon ja Maritan kanssa 3

Franz Schubertin laulusarja Die Winterreise eli "Talvinen matka" oli merkitty suurin kirjaimin basso Mika Kareksen kalenteriin kuluneen elokuun kohdalle. Konsertteja oli neljällä paikkakunnalla ympäri Suomea. Matkakumppaneina olivat pianisti Marita Viitasalo ja näyttelijä Esko Salminen.

Blogi: Valeri Gergijev uskoo Venäjän ja Euroopan yhteisiin arvoihin 2

Puutarhanhoito on meinannut vallata Paula Nurmentauksen ajan tänä kesänä kokonaan, mutta ehti hän silti vierailla Mikkelin musiikkijuhlilla ja haastatteli juhlien tähteä, kapellimestari Valeri Gergijeviä, jota on parjattu polittiisien kommenttiensa takia liittyen Ukrainan kriisiin. Paula Nurmentaus halusi selvittää, mitä kuuluisa kapellimestari on oikeasti mieltä Ukrainan tapahtumista.

Klassista verkossa

Soittoa rauhan puolesta -konsertin 31.8.2014 logo.

Muusikot rauhan asialla

Kapellimestari ja viulisti Jan Söderblomin kokoonkutsuma epäpoliittinen, rauhan sanomaa ajava suuri yhteiskonsertti järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa sunnuntaina 31.8. Vapaaehtoisina esiintyjinä oli joukko nimekkäitä muusikoita sekä teknistä henkilökuntaa Suomesta, Venäjältä, Virosta, Ukrainasta, Moldovasta, Georgiasta ja Yhdysvalloista. Viisituntisessa musiikillisessa ilottelussa esiintyivät mm. huippusopraano Barbara Hendricks, viulistit Lisa Batiashvili ja Pekka Kuusisto sekä kapellimestari Eri Klas. Katso konsertti

Valkoista valoa - Johanna Korhonen

Mozart on kotonaan rautakaupassa

Me entiset metsien suomalaiset olemme nykyään rautakauppasuomalaisia: haaveilemme, suunnittelemme ja visioimme rautakauppojen sirkeässä ilmapiirissä. Mutta miten rautakauppa liittyy Mozartiin?

Myös Bach kierrättäisi jäätelökonetta

Jakamistalous on maailmalla kohta kova sana - älä osta, kun saat ilmaiseksikin! Eihän ole mieltä ostaa satasilla porakonetta, jota käyttää kolme minuuttia vuodessa. Jos tiedän, että naapurilla sadan metrin päässä on pora, jota hän mielellään lainaa, haluan ilman muuta mieluummin lainata. Vastapalvelukseksi voin viedä pullapussin tai luvata, että meidän jäätelökoneen saa sitten lainaan koska tahansa.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Baritoni Tommi Hakala Kullervona

Savonlinnan Kullervo jätti toivon elämään

Kullervosta riitti useaan katsomiskertaan, Helena Juntunen oli koskettava Butterfly ja Carmen jaksoi yhä nostattaa. Anja Lankinen kertoo musiikkimatkastaan Savonlinnan oopperajuhlille.

Jonatha Roozeman

Pizzastipendi nuorelle Jonathan Roozemanille

Klassisen kesäduunarit valitsivat pizzastipendin saajaksi 16-vuotiaan sellistin Jonathan Roozemanin. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessa. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti.

Musiikista voimaa

pianon koskettimet

Musiikin voima loppui, tarinat jäävät elämään

Musiikki toi ratkaisun hankalassa perinnönjaossa, antoi voimaa epätoivoisella hetkellä ja auttoi alitajuntaa töiden valmistelussa. Syksy saapui ja kesäsarja Musiikin voima päättyi, mutta tänäkin kesänä palaute musiikin elvyttävästä voimasta on ollut pysähdyttävää. Toimitus kiittää kaikkia ohjelmaa kuunnelleita ja tarinoitaan lähettäneitä.

Näyttelijä-ohjaaja Petteri "Sökö" Kaukoranta ja Paco-koira

Petteri Kaukoranta - musiikki ja ihmeparantuminen

Näyttelijä ja ohjaaja Petteri Kaukoranta teki lujasti töitä ja vauhti oli kova. Yhtäkkiä kunto romahti, löytyi syöpä ja hoidot alkoivat heti. Lopullisesti sairauden selätti konserttielämys Johanneksenkirkossa. Kuuntele Musiikin voima.

VII Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu

Kateryna Kasper ja Beomjin Kim Mirjam Helin -kilpailun voittoon 3

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittajat ovat ukrainalainen sopraano Kateryna Kasper ja korealainen tenori Beomjin Kim. Parhaan suomalaisen laulun esityksen palkinto ei-suomalaiselle laulajalle annettiin kroatialaiselle baritoni Matija Meićille.

Mirjam Helin -finalistit haastattelussa

Jokainen Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalisti vastasi kolmeen kysymykseen orkesteriharjoituksen jälkeen. Kilpailija sai valita, millä kielellä vastaa. Videon alla on kooste suomeksi.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Pianotaiteilija Arto Satukangas eli taiteesta ja taiteelle 1

In memoriam Arto Satukangas. - Musiikki oli erottamaton osa Arton identiteettiä. Harvoin enää kuulee pianisteja, joiden ilmaisussa joka sävelessä kuuluu oma eletty elämä. Ihmisyyden peruskysymykset ja ihmettely olemassaolon mysteeristä olivat alati toistuvia keskustelun aiheita Arton kanssa.