Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Taiteilijakohtaamisia

RSOn solistina sellotaiteilija Steven Isserlis

Englantilainen sellotaiteilija Steven Isserlis soittaa RSOn solistina 21. ja 22.1.2015. Hän soittaa William Waltonin sellokonserton. Steven on vieraillut Suomessa monta kertaa ja soittanut ystävänsä pianotaiteilija Olli Mustosen kanssa kamarikonserteissa ja monien orkesterien solistina. Jukka Rautasalolle hän kertoo, miksi ensimmäisestä Suomen vierailusta oli tulla myös viimeinen. Watch the interview with Steven Isserlis.

Vuoden levy 2014

Vuoden levy 2014 - äänestä yleisön suosikki!

Mikä näistä kuudesta Yleisradion musiikkitoimittajien ja -tuottajien valitsemasta ehdokkaasta on Vuoden levy 2014? Äänestä omaa suosikkiasi ja osallistu levyarvontaan. Äänestää saa 10.2. asti.

Uudet levyt

instagram #yleklassinen

Palaa Kantapöytiin 28.1. & 21.1.

Kapellimestari John Storgårds uuden edessä

Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari John Storgärds, joka on juuri saanut kutsun päävierailijaksi Ottawaan, piipahtaa Kantapöydässä. Muita kahvitettavia ovat Koreasta palanneen Tapiola Sinfoniettan intendentti Helena Värri sekä projektipäällikkö Mikko Nikkanen. Yleisradion Vuoden levy -ehdokkaat esittelee musiikkitoimittaja Kare Eskola ja säveltäjäpuheenvuoron käyttää Kimmo Hakola. - Katso HKOn konsertti suorana Helsinki-kanavalla to 29.1. alkaen klo 18.30. #sibelius150

Kantapöydässä puhutaan Pariisista

Riikka Holopaisen ja Helena Hannikaisen Kantapöydässä puhutaan Pariisista kapellimestari Susanna Mälkin ja Ranskan tuntijan prof. Tarmo Kunnaksen kanssa. Muita vieraina ovat mobiilioopperan pioneerit Miika Hyytiäinen ja Jaakko Nousiainen, Kirkon kulttuuripalkinnolla palkittu musiikkitoimittaja Risto Nordell, Sibelius-Akatemian sävellysprof. Veli-Matti Puumala ja Kansallisoopperan "ovelat ketut" baritoni Jaakko Kortekangas ja visuaalinen suunnittelija Klaus Haapaniemi.

Tulevat striimaukset

tammikuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Säveltäjänä Suomessa - Kimmo Hakolan puheenvuoro

Joka keskiviikko Musiikkitalon yleisölämpiössä Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 28. tammikuuta 2015 vuorossa oli säveltäjä Kimmo Hakola: Sibelius loi Finlandian, josta myöhemmin tuli itsenäisen Suomen ikoni.

Julkaistu
Säveltäjä Veli-Matti Puumala.

Säveltäjänä Suomessa - Veli-Matti Puumalan puheenvuoro

Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 21. tammikuuta 2015 vuorossa oli Sibelius-Akatemian sävellyksen professori Veli-Matti Puumala: Säveltäjänä toimiminen Suomessa lienee aina ollut erilaista kuin vanhoissa klassisen musiikin suurmaissa.

Julkaistu
Kantapöytä 14.1.2015

Säveltäjät yhä Sibeliuksen varjossa?

Säveltäjä Erik Bergman muisteli, kuinka 1940-luvulla Sibelius kuuli radiosta hänen musiikkiaan ja halusi tavata. Tavatessa mestari sanoi kuulleensa, että suomalaissäveltäjät tekevät työtä "Sibeliuksen varjossa". Sibeliuksen 150-juhlavuonna kysymme säveltäjiltä, millaista on olla säveltäjä tämän päivän Suomessa? Vieläkö ylle lankeaa Sibeliuksen varjo? Ensimmäisen puheenvuoron käyttää Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtaja Antti Auvinen.

Klassista televisiossa

Martti Talvelan syntymästä 80 vuotta

Martti Talvelan syntymästä tulee helmikuun 4. päivänä 2015 kuluneeksi 80 vuotta. Kuuluisa laulaja menehtyi sairaskohtaukseen uransa huipulla 54-vuotiaana vuonna 1989. Hannu Heikinheimon ohjaamassa tv-henkilökuvassa Martti Talvela – ammattina laulaja vuodelta 1970 seurataan kansainvälisen laulajan arkipäivää ja kulissien takaista elämää Bayreuthissa, Wienissä, Milanossa ja Anttolassa. Talvelan äänitteitä tunnin ajan Yle Klassinen digiradiossa ke 4.2. klo 13.

Marjut Tervola poseeraa suurmiesten seurassa

Sibeliuksen juhlat ylitse muiden

Taidemaalarit Axel Gallén ja Pekka Halonen sekä valokuvaaja ja kirjailija I.K. Inha syntyivät samana vuonna 1865 kuin Jean Sibelius. Sibeliuksen 150-vuotisjuhlat ovat nelikon suurimmat. Onko juhlien koko arvostuksen mitta? Katso Strada 23.1. Areenassa.

Katso Ylen konserttistriimauksia

Musiikkitalon konserttikevät verkossa 1

Tarjoamme keväällä 2015 kaikki Radion sinfoniaorkesterin konsertit Musiikkitalosta sekä useita Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja suorina kuvallisina verkkolähetyksinä. Kuuntele konsertit suorina Yle Radio 1:ssä, katso useita konsertteja suorina tv-lähetyksinä Teemalla ja seuraa konsertteja verkossa ympäri maailmaa, osallistu keskusteluun ja palaa konsertteihin niiden tapahtumasivuilla.

Konserttistriimauksen katselu

Naisporukka nautti rennosti konserttistriimistä1

Tällä naisporukalla on tapana käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa ja tanssimassa ellei se sauno ja kokkaa yhdessä. Marraskuisena iltana kokoonnuttiin nauttimaan sienipiirakkaa ja punaviiniä ja seuraamaan RSOn suoraa konserttistriimausta. Oma hupinsa oli kommentoida konserttia lähetysikkunassa ja julkaista kuvia yle.fi/klassisen Instragram-galleriassa.

Erkki Tomppo

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla1

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Nuoret laulajat pilkkaavat Wagneria

Kannattaa mennä katsomaan, miten Eisbeinia haukataan ja Wagnerille nauretaan. Laulunopiskelijat debytoivat Helsingin Konservatoriolla operettiharvinaisuuden parissa.

Julkaistu
Ovela kettu kansallisoopperassa

Sedän kanssa oopperassa

Vaikkei Kansallisoopperan perjantaina 23.1. ensi-iltansa saanut Janáčekin Ovela kettu välttämättä mikään järisyttävä oopperakokemus olekaan, kannattaa koululaisen kanssa suunnata Töölönlahdelle. Jokaisen nuoren pitäisi saada käsitys lajista, herrasmiestoimittaja vakuuttaa.

Janne Koskinen Musiikkitalon kahvilassa.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee. Löydä kaikki herrasmiehen päiväkirjat.

Terveiset musiikkimatkalta

Suomalaistaiteilijat Tukholmassa

Terveiset Tukholmasta, missä turisti ei voi olla törmäämättä mainoksissa suomalaistaiteilijoihin. Kaupungissa johtavat näinä päivinä kapellimestarit Sakari Oramo, Susanna Mälkki, Esa-Pekka Salonen ja Eva Ollikainen ja laulavat Anu Komsi ja Aarne Pelkonen. Anja Lankinen lähettää terveiset musiikkimatkalta Tukholmasta.

Julkaistu
Cremonassa sijaitseva Auditorium Giovanni Arvedi.

Musiikkimatkalla Cremonassa ja Milanossa

Musiikkitoimittaja Helena Hannikaisen terveiset Italiasta, jossa voi nauttia yhden viikonlopun aikana useasta musiikkitapahtumasta. Aamulennolla Milanoon ja sen jälkeen runsaan tunnin junamatka viulukaupunkiin Cremonaan. Paluumatkalla ehtii vielä nähdä Verdin Simon Boccanegran iltapäivänäytöksen La Scalassa.

Julkaistu

Tanssia televisiossa

Teema tanssii

Teeman vuosittainen tanssikuukausi tarjoaa klassista balettia, uusia uria avaavia klassikkoversioita sekä aivan uuden teoksen, joka kertoo maailman rakastetuimmasta kulkurista, Charlie Chaplinista. Mats Ek on vaihtanut Juliassa ja Romeossaan Prokofjevin musiikin Tšaikovskiin. Matthew Bourne täydensi Tšaikovski-trilogiansa goottihenkisellä Ruususella. Dokumentit kertovat tanssitaiteesta valkokankaalla ja kuvaruudulla sekä maailman upeimpiin kuuluneen ballerinan karusta kohtalosta. Tutustu Teeman tarjontaan.

Poimintoja radio-ohjelmista

Helena Hannikaisen Kohtauspaikalla basso Mika Kares

Helena Hannikaisen ensimmäisenä vieraana uudessa Kohtauspaikka-ohjelmassa on kansainvälistä karriääriä tekevä basso Mika Kares. Lue Kohtauspaikan emännästä ja isännästä, Helena Hannikaisesta ja Risto Nordellista ja heidän pitkistä radiouristaan. Lue myös Mika Kareksen viimeinen blogi työskentelystä saksalaisissa oopperataloissa. Kuuntele Kohtauspaikka 23.1. Areenassa.

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Mutkan kautta takaisin Saksaan

"Aloitin kansainvälisen urani 2005 Badenin valtionteatterissa Saksassa," Mika Kares kirjoittaa viimeisessä Yle-blogissaan. "Irtisanouduin 2010 samaisen teatterin solistikunnasta ja aloitin työni vapaana taiteilijana. Freelancerin uraani on ehtinyt kulua lähes viisi vuotta ennen kuin Saksan markkinat avautuivat minulle merkittävässä määrin uudelleen." Kuuntele myös Kohtauspaikka, jossa huomattavaa uraa luova basso on Helena Hannikaisen haastateltavana pe 23.1.klo 14.00 Yle Radio 1 & 30 vrk lähetyksen jälkeen.

Blogi: Suomessa amatöörillä turhan kielteinen sivumaku

"Suomessa sanalla amatööri on aivan turhan kielteinen sivumaku, vaikka amatöörit eli harrastajat omistautuvat asialleen koko sydämestään. Helsinginkadun Filharmonikoiden soitossa kaikuu todellinen rakkaus musiikkiin!" Näin Paula Nurmentaus hehkuttaa uskaltauduttuaan amatöörisinfoniaorkesterin konserttiin.

Jean Sibelius 150 vuotta

Lotta Emanuelsson

Lotta Emanuelssonin 150 Sibeliusta

Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson pohtii kysymystä: ihminen vai ikoni? Vuoden aikana hän tarkastelee 150 blogissaan säveltäjän elämän tärkeitä tapahtumia, paikkoja ja ihmisiä, Sibeliuksesta kirjoitettuja kirjoja ja lausuttuja mielipiteitä, ja ennen muuta hänen musiikkiaan. Löydä Lotta Emanuelssonin kaikki blogit.

Elisabeth Schwarzkopf

Elisabeth Schwarzkopf Sibeliuksen Luonnottarena

Eva Tigerstedtin Klassikkoparatiisissa kuullaan mm. historiallinen äänite vuoden 1955 Sibelius-viikolta, Helsingin kaupunginorkesteri esittää Sibeliuksen Luonnottaren Tauno Hannikaisen johdolla ja solistina loistaa aikakauden kirkkaimpiin tähtiin lukeutunut sopraano Elisabeth Schwarzkopf. Kuuntele Klassikkoparatiisi Areenassa.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Suosittelemme konsertteja verkossa

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu , päivitetty
Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Suosittelemme blogeja

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

Blogi: Säveltäjä Lyytikäisen kynästä

"Kyse ei ole siitä, etteikö minulle olisi tapahtunut mielenkiintoisia asioita tässä välissä, vaan siitä, että niitä on tapahtunut niin paljon, ettei bloggaamiselle ole jäänyt juuri aikaa..." Lue säveltäjä Pasi Lyytikäisen edesottamuksista.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Eva Tigerstedt

Klassikkoparatiisi

Toimittaja Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin ja esittelemällä aina jonkin suurimuotoisen teoksen. Kuuntele Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja uusinta lauantaisin klo 11.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 ke klo 11 ja uusintana su klo 14 - huomaa uudet lähetysajat!

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.