Tulossa Ylen konserttistriimauksia

Erkki Tomppo

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Radion sinfoniaorkesteri

Suorana Musiikkitalosta syksyllä 2014

Katso Ylen kuvalliset konserttilähetykset suorana Musiikkitalosta! Tarkista listalta kaikki yle.fi/klassisen konserttistriimaukset syyskaudella 2014. Listalla myös Yle Teeman suorat RSO Musiikkitalossa -lähetykset.

Palaa Kantapöytään & jatkoille

Sanna Salmenkallio haastaa naiset säveltämään

Kantapöydässä vieraina Kansallisteatterin Vanja-enon säveltäjä Sanna Salmenkallio (oik), parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ja RSOn soolosellisti Eeva Rysä sekä kamarimusiikkikonserttisarjojen järjestäjät RSOn viulisti Laura Vikman ja Kamus-kvartetin viulisti Jukka Untamala. Kahvia kaatamassa toimittajat Inari Nuutero (vas) ja Timo Asikainen.

Loistavat Bäckströmin veljekset jatkoilla

Jouni ja Petri Bäckström eivät juurikaan riitele, ja edellinen painiottelukin on käyty Jounin ollessa 4-vuotias. Kymmenen vuoden ikäeroa ei veljeksistä huomaa ja parhaillaan esitettävä Fabulous Bäckström Brothers on lähentänyt heitä entisestään. Katso Kantapöydän jatkot tai kuuntele Yle Radio 1 pe 3.10. klo 14.

instagram #yleklassinen

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Terveiset musiikkimatkalta - Musiikkineuvola - Pizzastipendi

Pizzastipendi nuorelle tanssijalle Sanni Giordanille

Kruununhaan yläasteen tanssitaiteen lehtori Kaisa Hahl halusi antaa pizzastipendin 24-vuotiaalle tanssitaiteilija Sanni Giordanille. Kaisa Hahl kuvailee Sannia määrätietoiseksi ja persoonalliseksi esiintyjäksi, josta huokui jo nuorena Kruununhaan yläasteen tanssiluokkalaisena rohkeus ja halu tutkia liikkeen erilaisia ulottuvuuksia.

Suosittelemme konsertteja verkossa

HKO & Saraste & Vähälä

Helsingin kaupunginorkesterin konsertin 25.9. 'Erään enkelin muistolle' voi katsoa Helsinki-kanavalla. Konsertin ohjelmassa on Alban Bergin viulukonsertto ja Gustav Mahlerin 5. sinfonia. Illan solisti on viulisti Elina Vähälä ja orkesteria johtaa Jukka-Pekka Saraste.

Pianisti Kiril Kozlovski ja sopraano Miina-Liisa Värelä

Sibelius-Akatemian konserttitallenteita

Sibelius-Akatemian konsertin 24.9. Miina-Liisa Värelä & Kiril Kozlovsky: Tribute to Galina Vishnevskaja voi katsoa myös jälkikäteen, noin kahden viikon kuluttua konserttipäivästä. Sitä odotellessa voi palata Sibelius-Akatemian muihin konserttitallenteisiin.

Palaa Kantapöytään ja jatkoille

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

yle.fi/klassisen blogit

Jotain hienoa Töölönlahdella…

Hyvä että olin päässyt kotiutumaan Savonlinnasta, niin alkoi Mirjam Helin -laulukilpailu Helsingissä. Missasin pari ensimmäistä alkukilpailujen päivää, mutta sitten seurasin kilpailuja tiiviisti aina loppuun asti. - Blogisti Paula Nurmentaus on virkaheitto filosofian maisteri ja pitkän linjan toimittaja, joka on kiinnostunut varsinkin oopperasta.

Talvisella matkalla Eskon ja Maritan kanssa 3

Franz Schubertin laulusarja Die Winterreise eli "Talvinen matka" oli merkitty suurin kirjaimin basso Mika Kareksen kalenteriin kuluneen elokuun kohdalle. Konsertteja oli neljällä paikkakunnalla ympäri Suomea. Matkakumppaneina olivat pianisti Marita Viitasalo ja näyttelijä Esko Salminen.

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

Kaisa Suninen ja kaverit

Kaisa kutsui kaverit konserttiin7

Kaisa Suninen, Kruununhaan yläasteen 9-luokkalainen, on tutustumassa työelämään Ylen klassisen musiikin toimituksessa. Kaisa kutsui Radion sinfoniaorkesterin konserttiin kaverinsa Aidan, Alman ja Jenniferin ja kysyi heiltä, mitä konsertille pitäisi tehdä, jotta nuoret tulisivat paikalle?

Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Ylen klassista televisiossa

Galantit intiaanit kertoo rakkaudesta kaukomailla

Jean-Phiilippe Rameaun säveltämä oopperabaletti Galantit intiaanit on kuvattu Pariisin oopperassa vuonna 2004. Esityksen on ohjannut Andrei Serban, koreografian on laatinut Bianca Li, ja Les Arts Florissants -orkesteria johtaa William Christie.

Kuva oopperasta Hippolytos ja Arikia (Hippolyte et Aricie), 2012

Katso Rameaun ooppera Pariisista: nimiosassa tenori Topi Lehtipuu8

Teeman barokkioopperoiden sarjan aloittavassa Jean-Philippe Rameaun esikoisoopperassa "Hippolytos ja Arikia" nimiosissa nähdään baritoni Topi Lehtipuu ja sopraano Anne-Catherine Gillet. Esitys on kuvattu Pariisin kansallisoopperassa Opéra national de Paris’ssa vuonna 2012.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.

Poimintoja radio-ohjelmista

Eeva Rysä ja Kazutaka Morita

Vuoden 2000 jälkeen sävellettyä musiikkia

Klang-konserttisarja jatkuu syksyllä Yle Radio 1:ssä. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Musiikkitalon Camerata-salissa taltioitavat konsertit lähetetään heti seuraavan keskiviikkoillan Ajassa soi -ohjelmassa klo 22.05.

Taiteilijakohtaamisia

RSOn solistina pianisti Jonathan Biss

Amerikkalainen pianisti Jonathan Biss esittää Radion sinfoniaorkesterin kanssa Ludwig van Beethovenin 4. pianokonserton 17. syyskuuta ja myös Bukarestin vierailulla 20.9. Orkesteria johtaa amerikkalainen kapellimestari Joshua Weilerstein. RSOn viulisti Taru Kircherin haastattelussa Jonathan Biss kertoo taustastaan ja pyrkii vastaamaan Tarulle, minkälainen ihminen hän on.

RSOn vierailevana kapellimestarina Joshua Weilerstein

Amerikkalainen kapellimestari Joshua Weilerstein johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertit 17. syyskuuta Suomessa ja 20.9. Bukarestissa. RSOn viulisti Taru Kircherin haastattelussa Joshua Weilerstein kertoo, miten ohjelmisto on valikoitunut Bukarestin vierailua varten ja hän kertoo myös unelmaohjelmistostaan, jonka hän pääsee toteuttamaankin.

Tulevat striimaukset

lokakuu2014

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

BBC Proms -konsertit

Suosittelemme blogeja

Kreeta-Julia Heikkilä

Blogi: Kreeta-Julia Heikkilä menetti orkesterinsa Tanskassa

Tanskan Radio on päättänyt lakkauttaa 75-vuotiaan Kamariorkesterinsa vuoden lopussa. Orkesterin toinen konserttimestari Kreeta-Julia Heikkilä on julkaissut mielipidekirjoituksen tapahtuneesta. Lue Heikkilän kirjoitus ja Rondon Tatu Tammisen kommentointi.

Vanhan musiikin -yhtye Phantasm

Blogi: An Ode To True Musicianship eli oodi aidolle muusikkoudelle

Jukka Rautasalo innostui Sibelius-Akatemian Doctors In Performance -konferenssista niin, että kirjoitti blogikirjoituksen englanniksi. Konferenssissa puhui ja soitti gambisti ja Phantasm-orkesterin johtaja Laurence Dreyfus ja hänen kanssaan musisoivat yhtyekaverit Markku Luolajan-Mikkola ja Mikko Perkola.

Valkoista valoa - Johanna Korhonen

Onko rikkaista meille jotain hyötyä?

Rikkaudesta ei oikein sovi puhua ja silti siitä puhuvat monet, ja usein. Johanna Korhonen tekee rikkaudesta asiallisia kysymyksiä ja hakee niihin asiallisia vastauksia. Siinä sivussa syntyy yksi humoristinen kantaatti.

Julkaistu

Mozart on kotonaan rautakaupassa

Me entiset metsien suomalaiset olemme nykyään rautakauppasuomalaisia: haaveilemme, suunnittelemme ja visioimme rautakauppojen sirkeässä ilmapiirissä. Mutta miten rautakauppa liittyy Mozartiin?

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 pe klo 11 ja uusintana su klo 13.

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

VII Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu

Kateryna Kasper ja Beomjin Kim Mirjam Helin -kilpailun voittoon 3

VII kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 voittajat ovat ukrainalainen sopraano Kateryna Kasper ja korealainen tenori Beomjin Kim. Parhaan suomalaisen laulun esityksen palkinto ei-suomalaiselle laulajalle annettiin kroatialaiselle baritoni Matija Meićille.

Mirjam Helin -finalistit haastattelussa

Jokainen Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalisti vastasi kolmeen kysymykseen orkesteriharjoituksen jälkeen. Kilpailija sai valita, millä kielellä vastaa. Videon alla on kooste suomeksi.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Pianotaiteilija Arto Satukangas eli taiteesta ja taiteelle 1

In memoriam Arto Satukangas. - Musiikki oli erottamaton osa Arton identiteettiä. Harvoin enää kuulee pianisteja, joiden ilmaisussa joka sävelessä kuuluu oma eletty elämä. Ihmisyyden peruskysymykset ja ihmettely olemassaolon mysteeristä olivat alati toistuvia keskustelun aiheita Arton kanssa.