Sibelius-juhlavuosi Kansallisoopperassa

instagram #yleklassinen

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Barbara Hannigan

HKO & John Storgårds & Barbara Hannigan Musica novassa

Helsingin kaupunginorkesteri avaa Suomen suurimman nykymusiikkifestivaalin Musica nova Helsingin pe 6.2. Konsertin johtavat ylikapellimestari John Storgårds, joka toimii myös viulusolistina ja Barbara Hannigan, joka esiintyy myös sopraanosolistina. Ohjelma sisältää teokset säveltäjiltä Henri Dutilleux, Louis Chiappetta, Pascal Dusapin ja Hans Abrahamsen. Watch On Demand HPO, Storgårds, Hannigan playing Dutilleux, Chiappetta, Dusapin & Abrahamsen at Helsinki Music Centre 6.2.2015.

Säveltäjänä Suomessa #sibelius150

Palaa Kantapöytiin

Kantapöydässä valosuunnittelija Mikki Kunttu

Sibeliuksen Kullervo Tero Saarisen koreografiana Kansallisoopperasta nähdään Yle Teemalla ja yle.fi/klassisessa suorana lähetyksenä perjantai-iltana. Esityksen valot ja lavastuksen suunnitellut Mikki Kunttu on Inari Tillin ja Ville Kompan vieraana viikon Kantapöydässä. Muita kahvitettavia ovat sellisti Timo Alanen, viulisti Jaakko Santasalo, nukkenäyttelijä Juha Laukkanen, säveltäjä Kalevi Aho ja Tanssi -lehden päätoimittaja Minna Tawast. Katso Kantapöytä 25.2.

Kantapöytä 11.2.2015

Mikä oli taidefilosofi Liisa Väisäsen vaikutelma Musiikkitalosta?

Italiassa pitkään asunut taidehistorioitsija ja -filosofi Liisa Väisänen astui Helsingin Musiikkitaloon ensimmäisen kerran keskiviikkona 11. helmikuuta. Mikä oli hänen vaikutelmansa talosta? Kantapöydän vieraina myös Uuden Musiikin Kilpailuun osallistuvat Ooppera Skaalan Visa Oscar ja Essi Luttinen, Musica novan taiteellinen johtaja sellotaiteilija Anssi Karttunen, pianotaiteilija ja -pedagogi Erik T. Tawaststjerna sekä Vuoden levy 2014 -kunniakirjan saajat Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen ja harmonikkataiteilija Janne Rättyä. Katso Kantapöytä 11.2.

Virpi Räisänen ja Zaida Bergroth

Mezzo Virpi Räisänen, elokuvaohjaaja Zaida Bergroth ja yhteinen ooppera

Elokuvaohjaaja Zaida Bergroth (oik) ja mezzosopraano Virpi Räisänen (vas) kertoivat Kantapöydässä monologioopperasta, jota he tekevät yhdessä Kansallisoopperaan. Muita Musica nova -nykymusiikkitapahtuman taiteilijoita Musiikkitalon kahvilassa olivat säveltäjä Lauri Supponen ja kitaristi Timo Korhonen. Oopperan harrastaja Veikko Koivunen sai alttoviulisti Jussi Tuhkaselta liput Radion sinfoniaorkesterin barokkikonserttiin. Katso Kantapöytä 4.2.

Katso Ylen konserttistriimauksia

Musiikkitalon konserttikevät verkossa 1

Tarjoamme keväällä 2015 kaikki Radion sinfoniaorkesterin konsertit Musiikkitalosta sekä useita Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja suorina kuvallisina verkkolähetyksinä. Kuuntele konsertit suorina Yle Radio 1:ssä, katso useita konsertteja suorina tv-lähetyksinä Teemalla ja seuraa konsertteja verkossa ympäri maailmaa, osallistu keskusteluun ja palaa konsertteihin niiden tapahtumasivuilla.

Konserttistriimauksen katselu

Naisporukka nautti rennosti konserttistriimistä1

Tällä naisporukalla on tapana käydä teatterissa, elokuvissa, ravintoloissa ja tanssimassa ellei se sauno ja kokkaa yhdessä. Marraskuisena iltana kokoonnuttiin nauttimaan sienipiirakkaa ja punaviiniä ja seuraamaan RSOn suoraa konserttistriimausta. Oma hupinsa oli kommentoida konserttia lähetysikkunassa ja julkaista kuvia yle.fi/klassisen Instragram-galleriassa.

Erkki Tomppo

Suorassa Musiikkitalon konsertissa työpaikalla1

Metsän inventoinnin professori Erkki Tomppo tekee usein töitä iltaisin työhuoneessaan. Jokin aika sitten hän huomasi ilokseen, että voi katsella Radion sinfoniaorkesterin suoraa konserttistriimausta Musiikkitalosta kahdesta eri kuvakulmasta, seurata sekä vaihtuvaa kuvavirtaa että keskittyä pelkästään kapellimestariin.

Jean Sibelius 150 vuotta #sibelius150

Kuvakollaashissa nuoria suomalaistaiteilijoita.

Kuuntele, eläydy ja nauti - klikkaa soimaan suomalaistaiteilijoiden tuoreet Sibelius-äänitteet

Yle on tuottanut juhlavuoden kunniaksi suuren joukon uusia Sibelius-äänityksiä. Kuuntele täältä tuoretta Sibelius-satoa. Uusina lisäyksinä sellisti Klaus Mäkelän ja pianisti Risto-Matti Marinin sekä viulisi Annemarie Åströmin ja pianisti Sonja Fräkin äänitykset. Helmikuu on M-studio-ohjelmassa Sibelius-kuukausi. Kuuntele ohjelma Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 14 ja nauti yksittäisistä esityksistä täällä. Kuuntelulista karttuu koko juhlavuoden ajan. #sibelius150

Julkaistu , päivitetty
Ainomaija Pennanen kohottaa vesilasin

Kohti Sibeliusta

Saisiko olla lasi vettä? Joko Jean Sibeliuksen syntymän aikaan juotiin vettä suomalaisesta lasista? Ainomaija Pennasen radiosarjassa eläydytään aikaan, jolloin Johan Christian Julius eli lapsuuttaan 1860-70-luvuilla. Lue hämeenlinnalaisten arjesta ja kuuntele Yle Radio 1 tiistaisin klo 14 ja lähetyksen jälkeen Areenassa. #sibelius150

Jean Sibelius

Tutustu Ylen Sibelius-tarjontaan

Yleisradio tuo säveltäjämestari Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan jokaiseen suomalaiseen kotiin radiossa, televisiossa ja verkossa. Tutustu ajankohtaiseen tietoon Ylen Sibelius-tarjonnasta läpi juhlavuoden 2015.

Lotta Emanuelsson

Lotta Emanuelssonin 150 Sibeliusta

Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden kunniaksi musiikkitoimittaja Lotta Emanuelsson pohtii kysymystä: ihminen vai ikoni? Vuoden aikana hän tarkastelee 150 blogissaan säveltäjän elämän tärkeitä tapahtumia, paikkoja ja ihmisiä, Sibeliuksesta kirjoitettuja kirjoja ja lausuttuja mielipiteitä, ja ennen muuta hänen musiikkiaan. Löydä Lotta Emanuelssonin kaikki blogit ja lue uusin.

Pizzastipendi & Terveiset musiikkimatkalta

Klaus Mäkelä

Pizzastipendi yllätti Klaus Mäkelän

Helsingin Saksalaisen koulun musiikinopettaja Joonas Ruppel halusi myöntää 10 euron pizzastipendin entiselle oppilaalleen sellisti-kapellimestari Klaus Mäkelälle.

Matti Hirvonen, Anu Komsi ja Aaarne Pelkonen

Suomalaistaiteilijat Tukholmassa

Terveiset Tukholmasta, missä turisti ei voi olla törmäämättä mainoksissa suomalaistaiteilijoihin. Kaupungissa johtavat näinä päivinä kapellimestarit Sakari Oramo, Susanna Mälkki, Esa-Pekka Salonen ja Eva Ollikainen ja laulavat Anu Komsi ja Aarne Pelkonen. Anja Lankinen lähettää terveiset musiikkimatkalta Tukholmasta.

Julkaistu , päivitetty
Cremonassa sijaitseva Auditorium Giovanni Arvedi.

Musiikkimatkalla Cremonassa ja Milanossa

Musiikkitoimittaja Helena Hannikaisen terveiset Italiasta, jossa voi nauttia yhden viikonlopun aikana useasta musiikkitapahtumasta. Aamulennolla Milanoon ja sen jälkeen runsaan tunnin junamatka viulukaupunkiin Cremonaan. Paluumatkalla ehtii vielä nähdä Verdin Simon Boccanegran iltapäivänäytöksen La Scalassa.

Julkaistu , päivitetty

Tulevat striimaukset

maaliskuu2015

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Kuuntele konsertteja

Niko Kumpuvaara

Talviharmonikka soi Kokkolassa

Kokkolan Talviharmonikka -tapahtumasta kuullaan pe 20.1. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertti johtajana Anna-Maria Helsing ja solistina harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara. Ohjelmassa on Arthur Honegger'n Pastorale d'éte, Nikos Skalkottasin Viisi kreikkalaista tanssia, Paul Hindemithin Kamarimusiikki nro 1 ja kantaesityksenä Kirmo Lintisen harmonikkakonsertto. Kuuntele konsertti Areenassa.

Kuuntele oopperaa

Jonas Kaufmann on vallankumousrunoilija Andrea Chénier

Intohimoisen vallankumousrunoilijan Andrea Chénier'n roolissa ovat loistaneet sellaiset tenorit kuin Beniamino Gigli, Mario del Monaco ja Placido Domingo. Lontoon Covent Gardenissa teosta ei ole nähty 30 vuoteen, mutta nyt on nimirooliin käytettävissä saksalaistenori, joka täyttää kaikki roolin vaatimukset, Jonas Kaufmann. Tutustu Yle Radio 1:n oopperaillan 21.2. Umberto Giordanon oopperaan Andrea Chénier ja kuuntele esitys Areenassa.

Andrea Chénier kahdessa minuutissa

Oopperakriitikko Jan Granberg seuraa oopperalaulaja Päivi Nisulan ja toimittaja Outi Paanasen kanssa oopperailtaa Lontoon Covent Gardenista Yle Radio 1:ssä la 21.2. klo 19. Kiireisille tai muuten vaan levottomille Jan esittelee Umberto Giordanon Andrea Chénier'n kahdessa minuutissa. Olkaa hyvät!

Suosittelemme konsertteja verkossa

Kohtauspaikalla Helena Hannikainen & Risto Nordell

Katri Kirkkopelto teki Sibelius-kirjan lapsille

Kuvataiteilija Katri Kirkkopelto kertoo miten Sibelius-kirjan hahmot kehkeytyivät ja miksi lasten kiusaamisesta syntyy kirja. Musiikkina mm. Sibeliuksen Impromptu sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin tulkintana. Kuuntele Areenassa. #sibelius150

Risto Nordell, Tuulikki Närhinsalo

Musiikkisuku Tuulikki Närhinsalon takana

Musiikin monitoiminainen Tuulikki Närhinsalo kertoo mm. musiikkisuvustaan. Musiikkina kuullaan mm. Tuulikin isän Taneli Kuusiston säveltämä Suomalainen rukous veljenpojan Jaakko Kuusiston sovituksena. Kuuntele Areenassa 5.3. saakka.

Risto Nordell, Helena Hannikainen

Kohtauspaikalla Risto Nordell ja Helena Hannikainen1

Klassisen musiikin toimittajat Risto Nordell ja Helena Hannikainen ovat Yle Radio 1:n Kohtauspaikalla perjantaisin klo 14. He luotsaavat kiireettömiä iltapäiviä, joissa kohdataan ajankohtaisia ja ajattomia kulttuurintekijöitä hyvän musiikin äärellä. Lue miten Ristosta ja Helenasta tuli aikanaan radiotoimittajia.

Vuoden levy 2014

Yleisradion vuoden levyllä 2014 taituroi harmonikkataiteilija Janne Rättyä

Yleisradion klassisen musiikin toimitus valitsi vuoden 2014 parhaaksi levyksi harmonikkataiteilija Janne Rättyän Scarlatti-levyn. Harmonikalla soitetut Domenico Scarlattin sonaatit "syväluotaavat ihmismielen iloja ja suruja" ja Rättyä on onnistunut tekemään tulkinnoillaan pienestä suurta. Lue raadin perustelut. - Yleisö valitsi suosikikseen klarinetisti Mikko Raasakan levyn Contemporary Finnish Music for Clarinet, mutta vain yhden äänen erolla kakkoseksi tuli Helsingin barokkiorkesterin ja Monica Groopin levy Joseph Martin Krausin Aarioita ja alkusoittoja. Yleisöäänestyksen levypalkinnon voitti arvonnassa Anna-Maija Antila. Katso kunniakirjan jako Kantapöydässä 11.2.

Näin Janne Rättyä löysi harmonikan

Tutustu kansainväliseen harmonikkataiteilija Janne Rättyään ja katso haastattelu, jonka hän antoi piipahtaessaan Suomessa Ylen Vuoden levy 2014 -kunniakirjan jakotilaisuudessa.

Taiteilijakohtaamisia

Pasi Pirisestä ensimmäinen vaskisoitinmusiikin professori Sibelius-Akatemiaan

Helsingin kaupunginorkesterin soolotrumpetisti Pasi Pirinen on valittu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi vaskimusiikin professoriksi helmikuun alussa 2015. Valinnastaan iloinen Pirinen kertoo, että vaskisoittajien keskuudessa tätä professuuria on odotettu jo vuosikausia ja muihin Akatemian professuureihin nähden tehtäväkenttä ulottuu myös nuoriin harrastajiin.

Julkaistu

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Nuoret laulajat pilkkaavat Wagneria

Kannattaa mennä katsomaan, miten Eisbeinia haukataan ja Wagnerille nauretaan. Laulunopiskelijat debytoivat Helsingin Konservatoriolla operettiharvinaisuuden parissa.

Julkaistu
Ovela kettu kansallisoopperassa

Sedän kanssa oopperassa

Vaikkei Kansallisoopperan perjantaina 23.1. ensi-iltansa saanut Janáčekin Ovela kettu välttämättä mikään järisyttävä oopperakokemus olekaan, kannattaa koululaisen kanssa suunnata Töölönlahdelle. Jokaisen nuoren pitäisi saada käsitys lajista, herrasmiestoimittaja vakuuttaa.

Janne Koskinen Musiikkitalon kahvilassa.

Blogi: Herrasmiehen päiväkirja

Janne Koskinen kirjoittaa klassisesta musiikista ja tyylikkäästä elämästä. Radio- ja tv-juontajana Koskinen on hillitty kulttuurielämän palvelija, mutta tästä blogista voit lukea mitä hän oikeasti ajattelee. Löydä kaikki herrasmiehen päiväkirjat.

Tanssia televisiossa

Teema tanssii

Teeman vuosittainen tanssikuukausi tarjoaa klassista balettia, uusia uria avaavia klassikkoversioita sekä aivan uuden teoksen, joka kertoo maailman rakastetuimmasta kulkurista, Charlie Chaplinista. Mats Ek on vaihtanut Juliassa ja Romeossaan Prokofjevin musiikin Tšaikovskiin. Matthew Bourne täydensi Tšaikovski-trilogiansa goottihenkisellä Ruususella. Dokumentit kertovat tanssitaiteesta valkokankaalla ja kuvaruudulla sekä maailman upeimpiin kuuluneen ballerinan karusta kohtalosta. Tutustu Teeman tarjontaan.

yle.fi/klassisen blogit

Blogi: Mutkan kautta takaisin Saksaan

"Aloitin kansainvälisen urani 2005 Badenin valtionteatterissa Saksassa," Mika Kares kirjoittaa viimeisessä Yle-blogissaan. "Irtisanouduin 2010 samaisen teatterin solistikunnasta ja aloitin työni vapaana taiteilijana. Freelancerin uraani on ehtinyt kulua lähes viisi vuotta ennen kuin Saksan markkinat avautuivat minulle merkittävässä määrin uudelleen." Kuuntele myös Kohtauspaikka, jossa huomattavaa uraa luova basso on Helena Hannikaisen haastateltavana pe 23.1.klo 14.00 Yle Radio 1 & 30 vrk lähetyksen jälkeen.

Blogi: Suomessa amatöörillä turhan kielteinen sivumaku

"Suomessa sanalla amatööri on aivan turhan kielteinen sivumaku, vaikka amatöörit eli harrastajat omistautuvat asialleen koko sydämestään. Helsinginkadun Filharmonikoiden soitossa kaikuu todellinen rakkaus musiikkiin!" Näin Paula Nurmentaus hehkuttaa uskaltauduttuaan amatöörisinfoniaorkesterin konserttiin.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä

Radion sinfoniaorkesteri - tapahtumia, taustoja & tekijöitä

trumpetisti Jouko Harjanne

Jouko Harjanne soittaa musiikkia, ei trumpettia

RSOn solistina 29.10. esiintyvä Jouko Harjanne sai soolotrumpetistin paikan kolmekymmentä vuotta sitten. ”Orkesteri on kehittynyt vuosien varrella valtavasti, ja myös kansainvälistynyt. Aloittaessani 1984, kaikki vaskisoittajat olivat suomalaisia". Lue Harjanteen haastattelu.

Julkaistu , päivitetty
Risto Poutanen

Risto Poutasen tie RSOn soolosellistiksi 1

- Kaikki on mennyt uusiksi, koulutusta, soittajia, parempia soittimia ja saleja myöten, Radion sinfoniaorkesterin pitkäaikainen soolosellisti Risto Poutanen summaa. Orkesteri on nyt aivan toisella tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Lue Poutasen mietteistä keskiviikkona 3. syyskuuta käynnistyvän RSOn syyskauden kynnyksellä.

Suosittelemme blogeja

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

Blogi: Säveltäjä Lyytikäisen kynästä

"Kyse ei ole siitä, etteikö minulle olisi tapahtunut mielenkiintoisia asioita tässä välissä, vaan siitä, että niitä on tapahtunut niin paljon, ettei bloggaamiselle ole jäänyt juuri aikaa..." Lue säveltäjä Pasi Lyytikäisen edesottamuksista.

Eero Lehtimäki

Blogi: Auf Wiedersehen Finnland!

Eero Lehtimäki on laskenut kädestään Retuperän WPK:n tahtipuikon ja matkustanut jatkamaan opintojaan Wieniin. Kapellimestari ja klarinetisti kertoo opiskelijaelämästä nuoren Sibeliuksen jalanjäljissä.

Jukka Rautasalo

Blogi: RSOn soolosellisti soittaa eikä sodi

Kun soitan, en sodi! oli kamariorkesteri Avantin kantaa ottava musiikkitapahtuma 1990-luvulla. Tapahtuman otsikko on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, enkä ole lopettanut soittamista. Jukka Rautasalo tarkastelee hiiriä ja ihmisiä RSOn sellopultin vinkkelistä.

Radion klassiset äänet

Kare Eskola

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi. Välilevyjä loksauttelee paikoilleen Kare Eskola. Kuuntele Yle Radio 1 ma klo 11 ja uusintana la klo 13.

Eva Tigerstedt

Klassikkoparatiisi

Toimittaja Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin ja esittelemällä aina jonkin suurimuotoisen teoksen. Kuuntele Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja uusinta lauantaisin klo 11.

Risto Nordell

Riston Valinta

Risto Nordell tekee erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Kuuntele suorana Yle Radio 1 ke klo 11 ja uusintana su klo 14 - huomaa uudet lähetysajat!

Klikkaa karkkia korville!

Kuulokkeet.

Faunin iltapäivä

Musiikkia kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin.

Kuulokkeet.

Lauantain toivotut

Toiveet osoitteella Lauantain toivotut levyt, PL 14, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

Kuulokkeet.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma.

Kuulokkeet.

M-studio

Valokeilassa Ylen musiikkituotannon suomalaiset taiteilijat.

Suosittelemme videoblogeja

Bachia kellarista - seuraa Markus Hohdin sellopäiväkirjaa

Sellisti Markus Hohti julkaisee yhden osan Bachin soolosellosarjasta kerran viikossa. Videot kuvataan harjoitushuoneella kerrostalon vanhassa pesutuvassa, matkoilla vaikkapa hotellihuoneessa, konserttisalin takahuoneessa tai lentokentällä. Ensimmäinen video on julkaistu 17.9.2014 ja projekti huipentuu soolosellosarjojen kokonaisesityksiin kesällä ja syksyllä 2015 J.S. Bachin 330-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vuoden nuorisokuoro

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Candomino-kuoroa johtaa Esko Kallio.