Hyppää pääsisältöön

Katso konserttistriimauksia

Tulossa perjantaina: RSO & Fabio Biondi

Barokkispesialisti Fabio Biondi johtaa Radion sinfoniaorkesteria perjantaina 29. huhtikuuta. Ohjelmassa on musiikkia säveltäjiltä Geminiani ja Rameau. Kuuntele suora konsertti Yle Radio 1 klo 19.03. Katso Fabio Biondin taiteilijatapaaminen Musiikkitalon päälämpiössä klo 18 ja konsertti klo 19. Live Webcast FRSO & Biondi playing Geminiani & Rameau at Helsinki Music Centre at 6 pm (UTC+3).

#omaklassinen | Klassinen Suomi

Laulun paikka | Yle Radio 1 maanantaisin klo 14

Operetin jano

Primadonnat Essi Luttinen, Mia Heikkinen ja Riikka Sirén tankkaavat Aleksanterinteatterissa Wieniläisverta-operetin tauolla. Operetti on taas nousussa Suomessa, toimittaja Vesa Kytöoja todistaa. Laulun paikka -ohjelmassa haastateltavina mm. Jukka Saarman, Jyrki Anttila, Anu Hälvä ja Stuart Köhler. Kuuntele Laulun paikka 25.4. Areenassa.

Musiikkistudio | Yle Radio 1 torstaisin klo 14

Tenori Seppo Ruohonen 70 vuotta - onnea!

Kuuluisista turkulaisista laulajaveljistä vanhin, oopperatenori Seppo Ruohonen täyttää 70 vuotta maanantaina 25. huhtikuuta. Merkkipäivän kunniaksi Musiikkistudiossa kuullaan Seppo Ruohosen hienoina tulkintoina mm. Oskar Merikannon Elämälle, Frans Linnavuoren Minä laulan sun iltasi tähtihin, Canion resitatiivi ja aaria Leoncavallon oopperasta Pajatso ja Cavaradossin aaria Puccinin oopperasta Tosca. Kuuntele Lotta Emanuelssonin toimittama Musiikkistudio Areenassa.

Klassinen Suomi 7.3. alkaen Yle Teema & Yle Radio 1 & yle.fi/klassinensuomi

Katso 10-osainen tv-dokumentti: Klassinen Suomi

"Antoisinta tässä Klassisen Suomen tekemisessä on ollut se, että olen päässyt keskustelemaan kiinnostavien ammattilaisten kanssa. Olen päässyt kuulemaan tarinoita, joita tämän vaikean tien valintaan liittyy," toimittaja Pekka Laine kuvaa tutkimusmatkaansa klassisen musiikin maailmaan. yle.fi/klassinensuomi. - Tästä on kyse. - Katso maanantaisin klo 21 Yle Teema | Kuuntele maanantaisin klo 11 Yle Radio 1.

Osa 8: Portinvartijat

Kare Eskolan blogi

Kaikki tuntevat kaikki? Pari tiedustelua lähipiiriltä ja puolen päivän nettisessio - niin on haarukoitu ehdokkaat musiikkipalkinnolle. Muutama tuhat euroa luottomuusikon levyprojektiin kuten aina ja puolet siitä nousevalle kyvylle - niin on tukirahat jaettu. Ja opiskelukaverilla on kuulemma uusi kamarimusiikkiprojekti - niin on festivaaliohjelma täydennetty.

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

instagram #yleklassinen

Kantapöytä - suorana Musiikkitalon kahvilasta keskiviikkoisin klo 14!

Hanhi konserttisalin katossa ja muita vappumuistoja

Helsingin kaupunginorkesterin emeritus soolokontrabasisti Jorma Katrama kertoi vappukonserteista prof. Atso Almilalle, Inari Tillille ja Helena Hannikaiselle. Almila johtaa HKOn vappumatineat tulevana sunnuntaina. Muita vieraita olivat Almilan kapellimestarioppilas Andres Kaljuste, joka valmistautuu johtamaan Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin näköiskonsertin 100 vuoden takaa, musiikkikasvatuksen jatko-opiskelija Laura Miettinen, oopperalaulaja Mia Huhta sekä sosiaalisen median toimittaja Sami Koivisto. Mukana on myös 25-vuotias kamarikuoro Kampin Laulu. Palaa Kantapöytään 27.4.

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Basso Jaakko Ryhänen ja pianisti Marko Hilpo yhdessä kiertueelle

Basso Jaakko Ryhänen (toinen oik) ja pianisti Marko Hilpo (toinen vas) piipahtavat Kantapöydässä ennen yhteistä konserttikiertuetta. Vesa Kytöojan ja Inari Tillin muita vieraita ovat tanssinopettaja ja juontaja Marco Bjurström, Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu sekä säveltäjät Osmo Tapio Räihälä ja Saara Lindahl. Opiskelijatreffeillä tavataan Sibelius-Akatemian oopperaluokalla opiskeleva basso Visa Kohva, jota säestää Mozart-numerossa Tero Valtonen. Palaa Kantapöytään 20.4.

Hyvää 60-vuotispäivää Jukka-Pekka Saraste!

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste, joka juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä, ystävänsä Ylen toimitusjohtaja emeritus Arne Wessberg sekä toimittajat Helena Hannikainen ja Inari Tilli nostivat maljan Kantapöydässä 13. huhtikuuta. Muita vieraita olivat Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve, Tampere Biennalen säveltäjät Sami Klemola ja Petri Kuljuntausta, Sibelius-Akatemiassa opiskeleva jazzkitaristi Veikki Virkajärvi, Alfons Almista elämäkerran kirjoittanut Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto sekä toimittaja Ainomaija Pennanen. Palaa Kantapöytään 13.4.

Konserttivieraana professori emeritus Sixten Korkman

Kantapöytä - kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa

Helena Hannikainen ja Vesa Kytöoja saavat vieraikseen Kantapöytään 6. huhtikuuta Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven, professori emeritus Sixten Korkmanin, kuvataiteilija Riitta Nelimarkan, musiikinopiskelija Aili Järvelän, oopperalaulaja Esa Ruuttusen ja muusikko Janne Valkeajoen. Palaa Kantapöytään.

Taiteilijakohtaamisia

Nuoren kapellimestarin Jaan Otsin ihanne on Roger Norrington

Hannu Linnun apulaiskapellimestari Jaan Ots esittelyssä.

Jaan Ots on toiminut Radion sinfoniaorkesterin apulaiskapellimestarina viime syksystä asti. Hän on opiskellut jokaisen RSOn konsertin partituurin, harjoitellut orkesterin harjoittamista ja ollut valmiina, jos vaikka tulisi sairastapaus tai vieraileva kapellimestari ei jostain syystä pääsisikään paikalle. Onko vuosi RSOn apulaiskapellimestarina ollut hyödyllinen? Ja onko hän sukua rakastetulle ooppera- ja iskelmälaulaja Georg Otsille?

Claude Debussy soi Riitta Nelimarkan teoksissa

Riitta Nelimarkka visualisoi Debussyä RSOn konsertissa.

Kuvataiteilija Riitta Nelimarkka on visualisoinut 5 Claude Debussyn preludia. Preludit on sovittanut orkesterille Colin Matthews. Visualisointi nähdään Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 6.4.2016. Riitta Nelimarkka kertoo, että Colin Matthewsin orkestraatiot ovat hänestä fantastisia.Visualisoinnon lähtökohtana ja tukirankana olivat värit: kullakin preludilla on oma värinsä, ja ne ovat säilyneet tukirankana koko prosessin ajan.

400 vuotta William Shakespearen kuolemasta

Kunniaa William Shakespearelle

Englantilaisen näytelmäkirjailijan ja runoilijan William Shakespearen kuolemasta tulee lauantaina 23. huhtikuuta kuluneeksi 400 vuotta. Yle Radio 1 juhlii mestaria Nils Schweckendiekin johtaman Helsingin kamarikuoron suoralla konsertilla, joka sisältää musiikkia Shakespearen teksteihin. Lue lisää konsertista ja kuuntele Areenassa. Kuuntele myös, kun teatteriohjaaja Juha Hurme, kapellimestari Hannu Lintu ja toimittaja Minna Lindgren keskustelevat Shakespearesta ja Verdistä Areenassa. Lue Shakespearen ajan perhe-elämästä.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Australialainen saksofonivirtuoosi valloittaa

Levyarvio

Uudella levyllään nuori saksofonivirtuoosi Amy Dickson esittää itselleen kirjoitettuja teoksia kolmelta australialaissäveltäjältä Sydneyn sinfoniaorkesterin kera. Korkeatasoinen soitto, epätavannomainen soolosoitin sekä teosten tuoreus—kaikki ovat nimittäin aivan viime vuosilta—tekevät levystä kiinnostavan. Kohokohdaksi levyllä nousee Brett Deanin maaginen teos, Siduri Dances.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tulevat striimaukset

huhtikuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
 
1

Perjantai 1.4.2016

19.00

Louis Langrée, kapellimestari
Steven Osborne, piano

 
2
 
3
 
4
 
5
 
6

Keskiviikko 6.4.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Olli Mustonen, piano
Riitta Nelimarkka, visualisointi

 
7
 
8
 
9

Lauantai 9.4.2016

19.00

Suomen Kansallisoopperan orkesteri
Eivind Gullberg Jensen kapellimestari - conductor
Tom Rakewell Steve Davislim, Anne Hanna Rantala, Nick Shadow Jaakko Kortekangas, Baba Päivi Nisula, Trulove Koit Soasepp, Sellem Mika Pohjonen

 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15

Perjantai 15.4.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Li-Wei Qin, sello

 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21

Torstai 21.4.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Jaan Ots, apulaiskapellimestari
Kornilios Michailidis, apulaiskapellimestari
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Emil Holmström, piano
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö

 
22

Perjantai 22.4.2016

19.00

Susanna Mälkki kapellimestari
Matija Meic baritoni

19.00

Kenneth Greve koreografia - choreography
Tuomas Kantelinen musiikki - music
Suomen Kansallisoopperan orkesteri
Mikhail Agrest kapellimestari - conductor
Erika Turunen puvustus - costumes
takis lavastus - sets

 
23
 
24
 
25
 
26
 
27

Keskiviikko 27.4.2016

14.00

Tervetuloa!
Vieraina ke 27.4. kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila, kapellimestariopiskelija Andres Kaljuste, kontrabasisti Jorma Katrama, musiikkikasvatuksen jatko-opiskelija Laura Miettinen, oopperalaulaja Mia Huhta & sosiaalisen median toimittaja Sami Koivisto - mukana myös 25-vuotiaan Kampin Laulun laulajia
Kahvia kaatamassa Helena Hannikainen & Inari Tilli

 
28
 
29

Perjantai 29.4.2016

19.00

Fabio Biondi, kapellimestari ja viulu
Davide Livermore, visualisointi

 
30
 
 

Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme blogeja

Blogi: Sellisti soittaa eikä sodi

RSOn soolosellisti Jukka Rautasalo kysyy: "Miten saisin omat lapseni ymmärtämään, että monet elämässä arvokkaat asiat vaativat pitkäjänteistä, tavoitteellista työtä?" Lue lisää...

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Kohtauspaikka & Näistä levyistä en luovu | Yle Radio 1 perjantaisin klo 14

Raoul Björkenheim - millaista oli olla Hollywood-tähden lapsi?

Raoul Björkenheim on Helena Hannikaisen vieraana Kohtauspaikalla perjantaina 1. huhtikuuta. Tunnettu jazzmuusikko ja säveltäjä kertoo mm. lapsuudestaan Yhdysvalloissa näyttelijä-äidin Taina Elgin kanssa, intohimosta kitaransoittoon ja työstä jazzin ja klassisen risteyksessä. Kuuntele Areenassa.

Riston Valinta | Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 11

Riston valinnan maaliskuun kuva - Rafael: La Déposition

Piinaviikon Riston valinnan aiheena Rafaelin La Déposition

Riston valinnan kuukauden kuva -ohjelmissa keväällä 2016 Risto Nordell uppoutuu kuvataiteen maailmaan ja tutkailee kuvien ja musiikin välisiä yhteyksiä. Maaliskuun kuva on pääsiäisen tapahtumiin liittyvä Rafaelin teos La Déposition, eli Ristiltäotto vuodelta 1507. Kuuntele Riston valinta ke 23.3. klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Oopperaa, oopperaa!

Intomielinen nuori ohjaaja Laura Åkerlund matkaa töihin Baijerin valtionoopperaan ja kertoo Euroopan kuumat oopperavinkit

Varaa aikaa ja selaa Lauran vinkit Euroopan oopperataloista.

Laura Åkerlund on 29-vuotias hurmioituneen innokas nuori oopperaohjaaja, joka suuntaa maaliskuun lopulla töihin Baijerin Valtionoopperaan Müncheniin. Laura on mukana kahden produktion, Wagnerin Mestarilaulajien ja Halévyn Juutalaisnaisen ohjaustiimeissä. Nämä molemmat oopperat voi katsoa suorana ja ilmaiseksi Staatsoper.tv:ssä ensi kesänä.

Terveiset musiikkimatkalta

Sopraano Miina-Liisa Värelän komea avaus

Suomalaissopraano debytoi Sentana Bremenissä.

"Kyllä siellä katsomossa oltiin suomalaisen kaverini kanssa pikkasen rinta rottingilla,” Anja Lankinen lähettää musiikkiterveiset Bremenistä. Sopraano Miina-Liisa Värelä debytoi paikallisessa teatterissa Wagnerin Lentävän hollantilaisen Sentana.

Wagnerin Lohengrin Kööpenhaminassa

Anja Lankinen näki Lohengrinin Kööpenhaminan oopperassa.

"Suomalaisittain illan teki erityisen mielenkiintoiseksi se, että ilkeän Ortrudin roolissa lauloi mezzosopraano Tuija Knihtilä,” Anja Lankinen lähettää musiikkiterveiset Kööpenhaminasta. Bassobaritoni Jukka Rasilainen ei sattunut samaan Wagnerin Lohengrinin esitykseen, mutta oopperaorkesterissa saattoi bongata kolme suomalaista muusikkoa.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri 100 vuotta | Juhlakonsertti 14.5. klo 19 Yle Teema

Klarinetisti Kari Kriikku etsii seuraajaa

Nuoria muusikoita Lindbergin Kraft-koesoitossa Akatemiassa.

1980-luvun alussa perustettu Toimii-yhtye oli kokeellinen muusikkojoukko, jonka jäseniä olivat muun muassa kapellimestari Esa-Pekka Salonen, säveltäjä-pianisti Magnus Lindberg, klarinetisti Kari Kriikku ja sellisti Anssi Karttunen. Toimii soitti solistiosuudet Magnus Lindbergin Kraftissa sen kantaesityksessä vuonna 1985. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esittää Kraftin 100-vuotisjuhlakonsertissaan toukokussa ja etsii nyt esitykseen solisteja. Lue myös juttu Satavuotias Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri on suomalainen musiikki-ihme.

Suosittelemme konsertteja verkossa

Ajassa soi uusi musiikki #ajassasoi

Liikkuvuus palkitsee riippumattomuudella

Berliiniläissäveltäjä Oscar Bianchi vieraili Suomessa

Nelikymppinen säveltäjä Oscar Bianchi on jo tuttu tekijä monissa nykymusiikin keskuksissa. Suomalaisyleisölle hän tuli esitellyksi helmikuussa uusimman musiikin Klang-konserttisarjassa. Bianchin teoksia kuultiin myös Ajassa soi -ohjelmassa. Italialais-sveitsiläisen Oscar Bianchin musiikkiharrastus alkoi niin kuin monen muunkin - pianotunneilla.

Vuoden levy 2015

Vuoden levy 2015 on Alba Recordsin & Kamus-kvartetin "Different Voices"

Lue voittajalevyn perusteet.

Vuoden levy -tunnustuspalkinnon saanut Alba Records on tamperelainen vuonna 1993 perustettu levy-yhtiö, jonka johdossa on alusta asti toiminut Timo Ruottinen. Viime huhtikuussa yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti Erkki Nisonen. Yleisradion Vuoden levyllä 2015 soivat Jean Sibeliuksen, Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun jousikvartetot.

Klassikkoparatiisi | Yle Radio 1

Eva paratiisissa

"Visuaaliset taiteet, elokuvat ja kirjallisuus kiehtovat, luonto ja luonnontiede ovat sydäntäni lähellä jo perhetaustanikin takia. Rakastan matkustelemista ja olen asunut eri maissa," toimittaja Eva Tigerstedt kertoo. "Olen kuitenkin muusikko taustaltani. Toimin kymmenisen vuotta ammattihuilistina, kunnes käsivamma katkaisi muusikonuran." Lue lisää Evasta ja kuuntele Klassikkoparatiisi Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 ja jälkeenpäin Areenassa.

Indigo Suomen Kansallisoopperasta 30.1.2016

Lappeenrannan laulukilpailut 2016

Sopraano Suvi Väyrynen ja baritoni Kristian Lindroos voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016

Katso voittajien suoritukset omilla sivuillaan.

Lappeenrannan laulukilpailut päättyivät loppiaisena 6.1.2016. Naisten sarjan voitti sopraano Suvi Väyrynen ja miesten sarjan baritoni Kristian Lindroos. Naisten sarjan toinen palkinto jaettiin kahden mezzosopraanon, Erica Backin ja Anu Ontrosen kesken. Miesten kilpailun toiseksi tuli bassobaritoni Jussi Juola ja kolmanneksi baritoni Joonas Asikainen. Siirry kilpailusivulle.

Ylen klassisen blogit

Musiikkitalo 2000-luvulla - kenelle ja miksi?

Risto Nieminen kritisoi Musiikkitalon toimintamallia.

"Musiikkitalon rakentamista vaadittiin, koska suomalaisten soittajien mielestä Finlandia-talon akustiikka oli huono. Sali saatiin ja nyt salin käyttäjien kanssa puhuessa kuulee, että ongelmia on siellä ja täällä." Risto Nieminen arvioi kriittisesti Helsingin Musiikkitalon akustiikkaa ja varsinkin sen toimintamallia. Lue blogi.

Mikä on Euroopan paras konserttitalo?

Risto Nieminen vertailee Euroopan konserttisaleja.

"Satuin äskettäin käymään melkein peräkkäisillä viikoilla kolmessa eurooppalaisessa konserttisalissa. Pakostakin niitä tulee vertailluksi." Lissabonissa työskentelevä Risto Nieminen jatkaa blogiaan ja vie konserttimatkalle Berliiniin, Amsterdamiin ja Pariisiin. Lue blogi.

Klassisen musiikin jähmettynyt maailma muuttumassa?

Risto Nieminen näki Jonathan Doven Hirviön labyrintissa.

"Puolentoista tunnin mittainen nykymusiikkiteos saa prime time -ensiesityksensä peräkkäisillä viikoilla Berliinin filharmoniassa, Lontoon Barbicanissa ja Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla Simon Rattlen johdolla. Epätodennäköistä mutta totta. Kyseessä on englantilaisen Jonathan Doven The Monster in the Maze, Hirviö labyrintissa." Lue Risto Niemisen blogi.

Herrasmiehen päiväkirja -blogi

Sibeliusta juhlittiin Berliinissä kotoisasti

Berliinin suomalaisyhteisöt näyttivät Sibeliuksen syntymäpäivänä parhaat voimansa. Suurlähetystöön oli saapunut tungokseen asti väkeä. Suomi-keskuksessa vaihdettiin piirakkareseptejä.

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä