Hyppää pääsisältöön

Katso konserttistriimauksia

RSO & Haydnin Vuodenajat

Haydnin Vuodenajat-oratorio pursuaa intoa, mielikuvitusta ja jekkuja, jotka muuttavat tavallisen henkeväksi ja arjen juhlaksi. Vuodenkierron pyörteissä kuullaan maanviljelijä Neal Daviesia, hänen tytärtään Helena Juntusta sekä maalaispoika Topi Lehtipuuta. Kapellimestarina on Hannu Lintu ja lavalla on myös Musiikkitalon kuoro. Ennen konserttia Hannu Lintu on toimittaja Outi Paanasen haastateltavana. Huom! Teknisistä syistä johtuen konsertin klipit tulevat katsottaviksi viikonlopun aikana. - Due to technical difficulties, concert clips will be uploaded during the weekend from Helsinki Music Centre FRSO & Hannu Lintu & Neal Davies & Helena Juntunen & Topi Lehtipuu & Helsinki Music Centre Choir Fri Sept 30, 2016 (UTC+3)

Kantapöytä Musiikkitalon kahvilassa keskiviikkoisin klo 14

Matti Klinge konserttivieraaksi Busonin 150-vuotiskonserttiin

Prof. Matti Klinge sai liput Ferruccio Busonin 150-vuotiskonserttiin pianisti Emil Holmströmiltä ja viulisti Pasi Eerikäiseltä. Timo Asikaisen ja Helena Hannikaisen muita vieraita ovat sopraano Helena Juntunen, joka laulaa solistina RSOn loppuunmyydyssä perjantaikonsertissa, säveltäjä Maija Hynninen ja espanjalaisen barokkioopperan ensi-iltaan valmistautuvat oopperalaulajat Essi Luttinen ja Angelika Klas. Opiskelijatreffeillä tavataan kantelisti Juulia Pölönen. Palaa Kantapöytään 28.9. ja katso edellisten viikkojen lähetyksiä.

Kantapöydän opiskelijatreffit

Ajassa soi uusi musiikki #ajassasoi

Maija Hynnisen sävelsi Ylelle radiofonian

Radiofonian säveltäminen Ylelle vei 5 vuotta.

”Kului lähes viisi vuotta siitä, kun aloin suunnitella radiofoniaa siihen hetkeen, kun teos oli valmis.” Säveltäjä Maija Hynninen kertoo ajasta, jolloin Ylen tilausteos Aina on tänään syntyi ja joka oli hänen elämänsä dramaattisin. Lue Maija Hynnisen kirjoitus ja kuuntele radiofoninen teos Yle Radio 1 ke 7.9. klo 22.05 & Areena.

Tulossa suora lähetys Suomen kansallisbaletista: Liisa Ihmemaassa

Lewis Carrollin salainen maailma

Mitä tiedämme kirjailijan ja tytön suhteesta?

Liisa ihmemaassa on eräs kirjallisuushistorian lainatuimmista teoksista heti Raamatun jälkeen. Mutta mitä tiedämme kirjailija Lewis Carrollista ja kirjan kirjoittamiseen innoittaneesta tytöstä?

Taiteilijakohtaamisia

Säveltäjä Joe Davidow: Minulle sanottiin great you are here!

Säveltäjä tuli New Yorkista Moskovan kautta Suomeen.

Säveltäjä ja elokuvaohjaaja Joe Davidow on asunut Suomessa yli 30 vuotta. New Yorkin Bronxista kotoisin oleva nuorukainen tuli Moskovan kautta Suomeen 1977. Millainen Suomi oli silloin, millainen Suomi on nyt? Lue Joen erikoinen tarina ja tutustu hänen musiikkiinsa 1980-luvulta tähän päivään.

instagram #yleklassinen

V kansainvälinen Harald Andersén -kamarikuorokilpailu - V International Harald Andersén Chamber Choir Competition at Helsinki Music Centre 23.-24.9.2016

Latvialainen Youth choir Kamer... voitti Harald Andersén -kamarikuorokilpailun

Lauantai-iltana päättyneen V Kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun pääpalkinnon 10.000 euroa voitti latvialainen Youth choir Kamer... Kuoroa johtaa Janis Liepins. Toisen palkinnon sai irlantilainen New Dublin Voices ja kolmannen palkinnon jakoivat virolainen Collegium Musicale ja St.Jacobs Ungdomskör. Parhaan suomalaisen kuoron palkinnon sai Kari Turusen johtama Spira ja kilpailun pakollisen, Riikka Talvitien teoksen parhaan esityksen palkinnon sai New Dublin Voices. Palaa vielä kisatunnelmiin ja katso kaikki kilpailuesitykset. - Lopputulokset kilpailujärjestäjän sivuilla. - Kuoro vapaalla -kotivideokilpailun voitti ruotsalainen St Jacobs Ungdomskör. Lue videokilpailun tuomarina toimineen Club For Five -basso Tuukka Haapaniemen perustelut valinnalleen.

Tulevat striimaukset

syyskuu 2016

Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 
1

Torstai 1.9.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Lang Lang, piano

 
2

Perjantai 2.9.2016

19.00

Gustavo Dudamel kapellimestari
Venezuelan Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri

 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8

Torstai 8.9.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Karita Mattila, sopraano
Simon O’Neill, tenori
Mika Kares, basso

 
9

Perjantai 9.9.2016

19.00

Susanna Mälkki kapellimestari
Lilli Paasikivi mezzosopraano

 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16

Perjantai 16.9.2016

19.00

Esa-Pekka Salonen, kapellimestari

 
17
 
18
 
19
 
20
 
21

Keskiviikko 21.9.2016

19.00

Pablo Heras-Casado, kapellimestari
Javier Perianes, piano

 
22
 
23
 
24

Lauantai 24.9.2016

13.00

Gaalakonsertti klo 19 - Gala Concert Programme at 7 pm
Osallistujakuorojen esityksiä - Performances by choirs participating in the competition
Club For Five, vokaaliyhtye - Vocal Ensemble
Tulokset ja palkintojen jako - Results and prize ceremony
Tuukka Haapaniemi, juontaja - The Host

 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30

Perjantai 30.9.2016

19.00

Hannu Lintu, kapellimestari
Helena Juntunen, sopraano
Topi Lehtipuu, tenori
Neal Davies, baritoni
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö

 
 
 

Katso yle.fi/klassisen verkossa

Uusia avauksia ja perinteisiä tapauksia: katso suorana Yle klassisen verkossa syksyllä 2016

Tarkista listalta klassisen musiikin videolähetykset.

Tarkista listalta klassisen musiikin videolähetykset. Voit nauttia RSOn ja HKOn tasokkaasta kausitarjonnasta Musiikkitalossa, voit katso balettia ja oopperaa suorana Kansallisoopperan lavalta sekä seurata suorana Kansainvälisen Harald Andersén -kuorokilpailun finaalin ja loppuhuipennuksen. Uutuutena tarjolle tulee Ylen äänitystuotantoon liittyvää musisointia: katso suorat kamarimusiikkikonsertit Musiikkitalon Paavo-salista lokakuussa ja joulukuussa.

Oopperailta | Yle Radio 1

Sevillan parturi Lontoon Covent Gardenista

Gioachino Rossinin 2-näytöksinen koominen ooppera Sevillan parturi kuullaan suorana radiolähetyksenä Covent Gardenista lauantai-iltana 17. syyskuuta. Lontoon kuninkaallisen oopperan kuoroa ja orkesteria johtaa Henrik Nánási. Lue lisää oopperasta, roolimiehityksestä ja tutustu juoneen. Korrepetiittori Liisa Pimiä ja oopperalaulaja Ville Rusanen kuuntelevat oopperaa Lontoosta toimittaja Outi Paanasen seurassa. Kuuntele Yle Radio 1 la 17.9. klo 20.30 & jälkeenpäin Areenassa.

Uudet levyt | Yle Radio 1 perjantaisin klo 11

Liki täydellinen jousiorkesterilevy

Levyarvio

Joskus käy niin, että musiikkiteos, esittäjät ja äänitys kohtaavat täydellisyyttä hipovalla tavalla. Näin käy norjalaisen TronheimSolistenen uudella levyllä Benjamin Brittenin, Ralph Vaughan Williamsin ja Igor Stravinskyn jousiorkesteriteoksista, joista erityisesti Brittenin Variaatiot Frank Bridgen teemasta onnistuu yli odotusten. TrondheimSolistenen soitto kutsuu ylisanoihin, mutta huomiota herättää myös äänitys.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Jyväskyläläinen Vox Aurea on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Tutustu kuoroon.

Jyväskyläläinen Vox Aurea on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016 - 2017. Ylen klassisen musiikin toimitus on valinnut Yleisradion vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

Riikan vlogi

Riikan vlogi: Soittajan sosiaaliset taidot tarkastelussa

Riikan mielestä pianistit ovat introverttejä.

Riikka Holopainen tapasi pianisti Niklas Pokin ja ihmetteli sitä, miksi pianistit ovat niin sisäänpäin kääntyneitä. Kyseessä on tietenkin hölmö yleistys, mutta Niklas Pokki ei ainakaan ole sisäänpäin kääntynyt - ja Riikka haluaa tietää, miksi.

Riikan vlogi: Promien vika ilta!

Riikka Holopainen juontaa Promien vikan illan radiossa.

Toimittaja Riikka Holopainen on Lontoossa. Hän juontaa suorana Promien vikan illan radiosta. Tilaisuus on ensimmäinen Riikalle, joten tietysti hän on aiheesta innoissaan. Kyseessä on riemukas festivaali, jossa esiintyvät tenori Juan Diego Flórez, baritoni Duncan Rock, BBC:n Proms-nuorisoensemble, BBC Singers, sekä BBC:n sinfoniaorkesteri- ja kuoro. Tätä kaikkea johtaa Sakari Oramo. Riikka Holopainen vloggasi juuri sen jälkeen, kun hän oli päässyt tutustumaan omaan työpisteeseensä.

Yleisradio 90 vuotta juhlakonsertti Musiikkitalossa la 10.9.2016 #yle90 #sinuntarinasi

Last Night of the Proms - Lontoon Proms-konserttien viimeinen ilta

Promien viimeinen ilta

Sakari Oramo johtaa perinteikkään BBCn Proms-konsertin.

BBCn sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo johtaa Lontoon Proms-konserttisarjan perinteikkään päätösillan Royal Albert Hallissa nyt toista kertaa. Mutta ensimmäistä kertaa riehakas Promien viimeinen ilta nähdään suorana nyt myös Yleisradiossa, Teema-kanavalla. Katso Last Night of the Proms Yle Teema la 10.9. klo 21.15 & Areena 7 vrk. Illan selostaa Pasilassa toimittaja Lotta Emanuelsson. Puoleen yöhän asti kestävän konsertin tähtisolistina on perulaistenori Juan Diego Flórez. - Radiossa Promien viimeinen ilta on lähetetty suorana useita kertoja, niin myös nyt. Paikalla Royal Albert Hallin tunnelmissa on toimittaja Riikka Holopainen. Kuuntele suorana Yle Radio 1 la 10.9. alkaen klo 21.10 & Areena 30 vrk. Katso myös toimittaja Riikka Holopaisen vlogi Lontoosta.

Katso & kuuntele Helsingin juhlaviikkojen konsertteja

Gustavo Dudamel & Venezuelan Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri

Kapellimestari Gustavo Dudamel ja Simón Bolívar -sinfoniaorkesteri vierailevat kahdeksan vuoden tauon jälkeen Helsingin juhlaviikoilla. Yleisö saa palata kuulemaan ja kokemaan, kuinka nuoret muusikot ovat kasvaneet yhdessä orkesterin kanssa. Musiikkitalon konsertissa kuullaan Latinalaisen Amerikan musiikkia: venezuelalaisen Paul Desennen barokista ja karibialaisesta musiikista ammentava teos Hipnosis Mariposa, Heitor Villa-Lobosin brasilialaista musiikkia Bachiin yhdistelevä Bachianas brasileiras sekä Maurice Ravelin Daphnis et Chloé -sarja nro 2 ja La valse. Palaa konserttiin yle.fi/klassinen ja (HUOM! Maarajaus: vain Suomessa.)

Lang Lang, Lintu & RSO 1.9.2016

Kiinalainen tähtipianisti Lang Lang soittaa Radion sinfoniaorkesterin solistina Helsingin juhlaviikoilla ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla. Ohjelmassa kuullaan Ludwig van Beethovenin Coriolan-alkusoitto ja pianokonsertto nro 4, Einojuhani Rautavaaran Lintukoto sekä Sergei Prokofjevin pianokonsertto nro 3. Palaa konserttiin (HUOM! Areena-klipeillä maarajaus: vain Suomessa.)

Helsingin juhlaviikot: Classical Trancelations in Concert 26.8.2016

Helsingin Juhlaviikkojen Classical Trancelations -konsertti Musiikkitalossa yhdistää ainutkertaisella tavalla perinteisen konsertin ja rave-tapahtumien teknisen tuotannon valoista äänentoistoon. Kantaesityksinä kuullaan Lowlandin ja Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista. Ensiesityksiään saavat myös mm. versiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta sekä Eric Prydzin Opuksesta. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Klaus Mäkelä. Mukana myös DJ Orkidea sekä kamarikuoro Ahjo Ensemble. Palaa konserttiin / Watch on demand

Da Kaapo - Kaapo Kamun muusikkomuotokuvia

Da Kaapo: Topi Lehtipuu

Kaapo Kamu kuvasi Juhlaviikkojen johtajan.

- Topi Lehtipuu, sanoi valokuvaaja Kaapo Kamu heti, kun tapasimme muotokuvasarjan merkeissä ensimmäisen kerran. Kysyin silloin Kamulta, keitä suomalaisia muusikoita hän piti kiinnostavina persoonallisuuksina, sellaisina, jotka hän halusi kuvata. Nyt Lehtipuu on valokuvaaja Kamun muotokuvasarjan ensimmäinen malli. Kamu on kuvannut Lehtipuun kerran aikaisemmin kymmenen vuotta sitten Pariisissa. Silloin nopeassa kansainvälisessä nousukiidossa oleva nuori tenori poseerasi frakki päällä, mutta paljain jaloin. Nyt Lehtipuun rooli festivaalijohtajana antoi valokuvaajalle uusia haasteita. - Lue myös juttu valokuvaaja Kaapo Kamusta: "Muotokuva on aina myös kuvaajan omakuva"

Katso oopperaa televisiossa | Kuolleesta talosta Savonlinnan Oopperajuhlilta

Katso: Savonlinnan Oopperajuhlat - Kuolleesta talosta

Dostojevskin romaaniin perustuva ooppera vankileiristä

Savonlinnan Oopperajuhlilta suorana televisioitava Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta perustuu Fjodor Dostojevskin omaelämäkerralliseen romaaniin. Poliittisista syistä tuomittu aatelismies saapuu vankileirille Siperiaan, missä häntä odottaa vuosien pakkotyö. Monien ihmiskohtaloiden leiri on kuin kuollut talo. Esitys on Walesin kansallisoopperan tuotanto. Kapellimestarina toimii Tomáš Hanus, kuoron on valmentanut Matti Hyökki, ohjaaja on David Pountney ja rooleissa nähdään mm. Ville Rusanen. Yle on tuottanut oopperan televisiolle yhteistyössä Japanin yleisradion NHK:n kanssa. Katso ooppera ja Lue lisää oopperasta.

Baritoni Ville Rusanen on Dostojevskin alter ego

Katso baritoni Ville Rusasen haastattelu.

Baritoni Ville Rusanen kertoo Alexandr Petrovič Gorjančikovin roolistaan Leoš Janáčekin oopperassa Kuolleesta talosta, itse oopperasta sekä sen harjoitusprosessista heinäkuun alussa Olavinlinnassa. Pääsemme myös kurkistamaan harjoituksiin ja opimme ainakin yhden tsekkiläisen haukkumasanan. Ja mitä se taas tarkoittaa, selviää katsomalla!

Iiron musiikkiluokka | Kuuntele & katso Areena

Jää Iiron musiikkiluokalle

Kitaravelhot Alexi Laiho, Juha Torvinen, Juha Björninen ja Erja Lyytinen olivat apuopettajina Iiro Rantalan kesän 2016 viimeisellä musiikkiluokalla maanantaina 25. heinäkuuta. Palaa Iiro Rantalan musiikkiluokalle ja katso kaikki viisi jaksoa sekä videoklippejä Areenassa tai katso jaksot ja lue niihin liittyvät artikkelit.

Terveiset musiikkimatkalta | Kirjoita ja kerro mitä kiinnostavaa kuulit ja näit!

Stockhausenin järkyttävä omaelämäkerrallinen Donnerstag aus "Licht" Baselissa

Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

Yksi merkillisimmistä oopperaelämyksistäni, Anja Lankinen kirjoittaa Baselin oopperasta, missä ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen esitettiin Karlheinz Stockhausenin Donnerstag aus "Licht". Eurooppalaiset kriitikot kiittävät kilvan tätä oopperamaailman tapausta. Sopraano Anu Komsi teki jälleen huikean roolin kansainvälisellä oopperanäyttämölllä.

Klassikkoparatiisi | Yle Radio 1 tiistaisin klo 11 & uusinta lauantaisin klo 11

Eva Tigerstedt vie klassikkoparatiisiin

Eva Tigerstedt vie kuulijaansa musiikin ja luonnon äärelle.

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia. Lue Eva Tigerstedtistä. Kuuntele Yle Radio 1 ti klo 11 & uusinta la klo 11 & Areena 30 vrk.

Säveltäjä Einar Englund 100-vuotta

Einar Englund – sinfonikko ja musiikin hanttimies

Säveltäjän haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Einar Englundin (1916–1999) pitkän sävellysuran kruunu ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Läpimurtonsa sinfonisti teki jo 1940-luvulla. Sinfonioiden lisäksi hän keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Artikkeliin on koottu Englundin haastatteluita neljältä eri vuosikymmeneltä.

Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa 12.5.2016

Sinfonia Lahti & Okko Kamun läksiäiskonsertti Sibeliustalossa

Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 9 on kapellimestari Okko Kamun läksiäiskonsertin suurteos Lahdessa. Ilta päättää Kamun viisivuotisen kauden Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, mezzosopraano Tuija Knihtilä, tenori Mika Pohjonen ja basso Mika Kares ja kuorona Chorus Cathedralis Aboensis. Palaa konserttiin. Watch on Demand Lahti Symphony Orchestra & Okko Kamu playing Beethoven in Farewell Concert 12.5.2016.

Oopperaa, oopperaa! Indigo Suomen kansallisoopperassa

Oopperaa, oopperaa! Hulttion tie Suomen kansallisoopperassa 9.4.2016

Igor Stravinskyn Hulttion tie

Ooppera katsottavissa 6 kk.

Palaa Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperan verkkolähetykseen Suomen kansallisoopperasta 9. huhtikuuta. Orkesterinjohto Eivind Gullberg Jensen, rooleissa Tom Rakewell - Steve Davislim, Anne - Hanna Rantala, Nick Shadow - Jaakko Kortekangas ja Baba - Päivi Nisula. Puvut Erika Turunen, ohjaus Dmitri Bertram ja tv-ohjaus Hannu Kamppila. Katso & kuuntele ooppera vuoden ajan.

Sopraano Päivi Nisula jää eläkkeelle parrakkaana naisena

Katso Hulttion tie suoratoistona Kansallisoopperasta 9.4.

On kulunut 26 vuotta siitä, kun Päivi Nisula teki ensimmäisen oopperaroolinsa ammattilaisympyröissä. Ura urkeni prinsessana Tampereen oopperassa ja tänä keväänä kivijalkasopimus Suomen kansallisoopperassa päättyy parrakkaana naisena.

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Pieni merenneito -baletti Suomen Kansallisoopperasta 22.4.

Pieni merenneito on täydellinen balettisatu

Pieni merenneito -baletin suoratoisto pe 22.4.

Hans Christian Andersenin satu pienestä merenneidosta on niin täydellinen balettisatu, että on syytä ihmetellä, miksi sitä ei ole aikaisemmin muokattu koreografiaksi. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven ja säveltäjä Tuomas Kantelisen Pieni merenneito -baletti sai kantaesityksensä viime syksynä.

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Tutustu kuvauksiin, valitse sopiva ja lue kuka olet.

Hans Christian Andersenista (1805-1875) tuli maailmankuulu juuri satujensa vuoksi. Pieni merenneito, Ruma ankanpoikanen, Pieni tulitikkutyttö, Keisarin uudet vaatteet...Tutustu luonnekuviin, valitse näköisesi ja lue vastaus!

Erika Turunen - Oopperan pieni suuri nainen

Tutustu Kansallisoopperan omaan pukusuunnittelijaan.

Hulttion tie -oopperaa seuraa Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä 22.4. Molempien teosten puvut on suunnitellut Kansallisoopperan oma pukusuunnittelija Erika Turunen. Kuka on tämä huikeita näkyjä loihtiva taiteilija, jolla on sekä tilanteentajua, tunneälyä että lehmänhermot?

Suosittelemme konsertteja verkossa

Katso Leif-gaala Turusta

Vuonna 1966 22-vuotias Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa. Tasan 50 vuotta myöhemmin, 19.5.2016, orkesteri palaa Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Juonnetussa konsertissa muistellaan nuoren Leifin suurinta musiikkihetkeä ja kapellimestariuran kohokohtia. #leiflive

Katso Carmina Burana Kansallisoopperasta

Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri esittävät Carl Orffin muhkean 24 maallisen laulun sävelteoksen Carmina Burana vuodelta 1937. Ennen esitystä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Vesa Sirén keskustelee teoksesta Erkki Pullisen ja Raimo Laukan kanssa.

Suosittelemme blogeja

Blogi: Musiikintutkijan Syötävät sävelet

Turkulainen musiikintutkija dos. Susanna Välimäki kirjoittaa klassisesta musiikista ja ruuasta. Syötävät sävelet -blogi sisältää musiikillisia reseptejä ja juttua historiallisten säveltäjien gastronomisista mieltymyksistä. Lue lisää...

Klassinen Facebookissa ja Twitterissä