Professori pitää kiinni etiketistä ja Kekkosesta

Professori Matti Klingen Upsalasta Pariisiin -muistelmateoksessa kirjoittajan itsekehun piirteet kiinnittävät lukijan huomiota. Etiketistä ja Kekkosesta kiinni pitävän muistelijan toinen puoli näyttäytyy historiantutkijan ottaessa käteensä pensselin. Poliittisen värikartan kanssa muistelijalla onkin jo paljon vaikeampaa.

Julkaistu
Roberto Bernardi: Le due Luci

Makea suola poistaa karvat ja yskän sekä taltuttaa himon

Tänä päivänä sokeria ahmitaan valtavia määriä, mutta toisaalta käydään keskustelua sokerin haittapuolista. Historiansa aikana sokeri on ollut terveysruokaa ja harvojen herkkua. Entisajan luksustuote on muuttunut nykypäivän ongelmaksi.

Julkaistu

Veltto Virtasen taidemääritelmä vesiämpärissä

Koreografi ja nykytanssija Elina Pirinen upotti päänsä vesiämpäriin ja hoki perussuomalaisten kansanedustajan Pertti ”Veltto” Virtasen taiteen määritelmää. Se kuului näin: "Keskeinen, henkisesti vapauttava, inhimillisesti läsnäolevaistuttava ja yksilöllisesti yhdistävä." Elina Piristä Virtasen sanat itse asiassa riemastuttivat.

Julkaistu
Frankit, Pekka ja muut harhailijat soittavat Pahat pojat -biisiä

Kuinka Frankit saivat aurinkolasinsa?

Kuinka Calamari Unionin Frankit saivat aurinkolasinsa? Aki Kaurismäen Calamari Union -elokuva täytti 30 vuotta. Filmiryhmä tapasi Frank-hahmojen näyttelijöitä ja kysyi heiltä kuvauksista syksyisessä Helsingissä vuonna 1984. Menikö kaikki käsikirjoituksen mukaan, ja tajusivatko näyttelijät millaista elokuvaa he olivat tekemässä?

Julkaistu , päivitetty
Calamari Union, ohjaus Aki Kaurismäki 1985.

Calamari Union 30 vuotta – Teemalauantai 7.3.

”Itkuvirsien aika on ohi. Lähdön aika on koittanut.” Siitä on 30 vuotta, kun 15 Frankiä ja yksi Pekka aloittivat vaelluksensa ahtaaksi käyneestä Helsingin Kallion työläiskaupunginosasta kohti Eiraa, jossa kadut ovat leveämpiä ja ilma raikkaampaa. Teema juhlistaa Aki Kaurismäen kulttielokuvan tasavuosia musiikillisella teemaillalla. Calamari Unionin alkukuvana nähdään Juice ja kumppanit Pieksämäen asemalla, illan päättää elokuva Leningrad Cowboys go America.

Julkaistu , päivitetty
mies soittaa elektronista kosketinsoitinta

Ei tuollainen mene kaupaksi! 2

Kuinka ihmeessä kukaan voisi olla kiinnostunut tuollaisesta levystä? Levyllä ei lauleta, kappaleilla ei ole kunnollisia nimiä, levyllä soitetaan vain elektronisia soittimia ja kaiken lisäksi levyn kannessa on pääkallo! Miksi joku haluaisi ostaa tuollaisen levyn? Ranskalainen Jean Michel Jarre oli tarjonnut nauhojaan jo moneen levy-yhtiöön, mutta kukaan ei tuntunut olevan kiinnostunut tämän nuoren miehen aikaansaannoksista. Kuinka ihmeessä Oxygeneä myytiin lopulta yli 15 miljoonaa?

Julkaistu , päivitetty

Stradaa

Joonatan haastattelee Meeri Koutaniemeä

Meeri Koutaniemi kuvaa vaginasi 5

Mitkä kaksi asiaa kiehtovat kutakuinkin kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää? Seksi ja avaruus. Vaikka eläisi kuinka vanhaksi, molemmat asiat jäävät ainakin osittain mysteereiksi jokaiselle ihmiselle. Mutta Heurekassa on mahdollisuus tutustua aiheisiin 11 Kollektiivin ja LongPlayn tapahtumassa. Ja Joonatanhan tutustui...

Julkaistu , päivitetty
Satu Silvo tuhkaristi otsassaan, Via Crucis harjoituksessa.

Satu Silvo sai tuhkaristin otsaansa

Helsingissä järjestettävä Via Crucis eli Ristin Tie –näytelmä viettää tänä pääsiäisenä 20-vuotisjuhliaan. Parhaimmillaan 20 000 katsojaa kaupungin kaduille keräävä kärsimysnäytelmä on Suomen suurin yksittäinen teatteriesitys. Samaan aikaan kirkon jäsenmäärä laskee, eikä sunnuntain jumalanpalveluksissa varsinaisesti ole tungosta. Miksi Ristin Tie pitää silti pintansa?

Julkaistu , päivitetty
Minä olen Charlie - näyttelyn pilapiirustuksia

Terroripelko selätti sananvapausnäyttelyn Helsingissä 5

Vuokranantajana toimiva Ilmarinen hyllytti Kirjasto 10:n sananvapausnäyttelyn. Minä olen Charlie -näyttely purettiin jo toistamiseen alas. Osallistu Stradan keskusteluun, onko ilmassa jo liikaa pelkoa pilapiirroksia kohtaan.

Julkaistu , päivitetty

Aristoteleen kantapää

Metsä

Viikon sitaattivinkki: Uudet ja vanhat puut

Kieli elää, sanotaan aina, mutta aina emme näe sitä elämää elämänä vaan outoina ärsyttävinä asioina. Meillä on tapana pitää virheinä kielellisiä ilmauksia, joihin emme ole tottuneet.

Julkaistu , päivitetty
lounas- ja a la carte -lista

Viikon sitaatti: Oikeus on sokea

Yhdysvalloissa monien juristien arkipäivää on etsiä ihmisiä, jotka ovat kokeneet tulleet suuryritysten kaltoin kohtelemaksi, jotta voivat haastaa firman oikeuteen vahingonkorvauksien toivossa.

Julkaistu , päivitetty
 Ukrainan sota on lisännyt vaatimuksia Suomen puolustuksen vahvistamisesta.

Viikon fraasirikos: Tähtäimessä liipaisin

Oikeastaan pitäisi olla kiitollinen siitä, että elämme sellaisia rauhan aikoja, jolloin aseiden tuntemus on niin heikkoa, että aseisiin, pyssyihin ja tuliluikkuihin liittyvät sanonnat alkavat olla käsittämätöntä mössöä. Ehkä kuitenkaan kaikille pakollinen aseellinen maanpuolustuskoulutuskaan ei päästäisi meitä lakkautusilmauksen olla liipaisimella vaivasta.

Julkaistu , päivitetty
Kiinalainen uusivuosi

Aristoteleen kantapää: Kiinalaisten kirjoitusmerkkien rakenne ja toiminta

Talvi on Suomessa sitrushedelmien aikaa. Viesti C-vitamiinin hyvistä vaikutuksista on mennyt perille ja ovathan appelsiinit, satsumat, klementiinit ja mandariinit hyvänmakuisia. Eksoottisia ovat näiden hedelmien nimetkin. Appelsiinin nimi syntyi kun saksankieliset eurooppalaiset toivat hedelmää Kiinasta.

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Juha Hurme: Homo Sittanerus

Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme haluaa sinun nousevan ylös tuolista. Muuten sinusta tulee Homo Sittanerus.

Julkaistu
Saara Cantell

Amuletin avulla

Mikä on tärkein esine, joka elokuvaohjaajalla täytyy olla kuvauksissa mukanaan? Käsikirjoitus on toki tarpeen, mutta kuukausia kestäneen ennakkosuunnitteluvaiheen jälkeen sen osaa kuvausten alkaessa jo aika lailla ulkoa. Kuvasuunnitelmat ja -listaukset puolestaan löytyvät tarvittaessa kuvaajalta ja apulaisohjaajalta.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Timo Kaukolampi

Timo Kaukolampi luo maailman musiikin ympärille

Timo Kaukolampi tunnetaan Larry and The Lefthandedin garagerokkarina, Op:l Bastardsin konemiehenä sekä nykyisen K-X-P-ryhmänsä ylipappina. Tänä päivänä mies luo hurjat musiikilliset visionsa ilman päihteitä.

Julkaistu

Iisa: "Rakastuneena on sekopäinen" 1

Iisa Pykäri on tunneihminen, jolle rakkaus merkitsee kaikkea. Vieraana: Iisa -ohjelmassa artisti esittää yhtyeensä kanssa itselleen tärkeän Brooklyn-kappaleen tunnelmallisessa livevedossa ja puhuu avoimesti rakkaudesta.

Julkaistu , päivitetty
The Silverin arvoitus

Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä

"Käsittämätöntä meteliä, räminää, musiikin toisella puolen.” Muun muassa näillä sanoilla kuulijat kuvailevat arvoituksellisen suomalaisbändin The Silverin musiikkia. Bändin jäsenten henkilöllisyys on säilynyt salassa yli kolme vuosikymmentä. Yle.fi/musiikki päätti selvittää salaisuuden.

Uusimmat sisällöt

 • Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien
  Julkaistu . Päivitetty

  Roy Andersson kävi täällä

  Roy Anderssonin ensimmäinen pitkä elokuva Eräs rakkaustarina (En kärlekshistoria, 1970) tuli Suomessa ensi-iltaan helmikuussa 1971. Esityspaikka oli elokuvateatteri Maxim Helsingissä. 44 vuotta myöhemmin hänen viides pitkä elokuvansa Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien sai ensi-iltansa samassa teatterissa. Roy Andersson Filmiryhmän haastattelussa Yle Radio 1:ssä 12.3. klo 17.20.

 • Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Serge Gainsbourg.
  Julkaistu .

  Keskiyöllä Pariisi herää

  Runsaasti arkistojen aarteita ja upeaa musiikkia sisältävä dokumentti kertoo ranskalaisen chansonin parhaista tulkitsijoista ja Pariisin vasemman rannan musiikkielämästä vuosina 1945–68. Mukana muun muassa Serge Gainsbourg, Jacques Brel, Charles Aznavour, Juliette Gréco, Barbara ja Georges Brassens.

 • Otso Kantokorpi
  Julkaistu .

  Epäjumalankuvien poliittinen voima

  Maailman lehdistössä ja myös YouTubessa voi juuri nyt seurata sitä, miten islamilainen jihadistijärjestö ISIS eli ”Islamilainen valtio” tuhoaa korvaamattomia taideaarteita Irakin Mosulissa. Edellinen vastaavaa huomiota osakseen saanut tapaus tapahtui Afganistanin Bamiyanissa, missä taliban-taisteilijat tuhosivat kaksi jättimäistä 500-luvun buddha-patsasta dynamiitilla vuonna 2001.

 • Kiinalaisen uuden vuoden juhlallisuuksia Hong Kongissa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Kiinalainen kirjoitusmerkki avautuu radikaalin kautta

  Mandariinikiina on maailman puhutuin kieli ja sitä kutsutaan usein myös maailman vaikeimmaksi kieleksi. Kiinan kirjoitusmerkeillä on yli 3000 vuoden historia, ja nykyisen muotonsa merkit saivat parituhatta vuotta sitten. Varhaisimmat löydetyt kirjoitusmerkit pitivät sisällään kysymyksiä jumalille ja hengille.

 • Niran Baibulatin taideteos: Roskat lentävät jätemaan yllä
  Julkaistu . Päivitetty

  Roskat lentävät myrkkymaan yllä

  Taiteilija Niran Baibulat vei säkin roskia ja joukon nuoria Helsingin Itäkeskuksen kupeeseen, paikkaan, joka kertoo oman tarinansa ihmisen suhteesta ympäristöönsä. Ja siitä, mihin piittaamattomuus saattaa johtaa.

 • Calamari Union, ohjaus Aki Kaurismäki 1985.
  Julkaistu . Päivitetty

  Calamari Union 30 vuotta – Teemalauantai 7.3.

  ”Itkuvirsien aika on ohi. Lähdön aika on koittanut.” Siitä on 30 vuotta, kun 15 Frankiä ja yksi Pekka aloittivat vaelluksensa ahtaaksi käyneestä Helsingin Kallion työläiskaupunginosasta kohti Eiraa, jossa kadut ovat leveämpiä ja ilma raikkaampaa. Teema juhlistaa Aki Kaurismäen kulttielokuvan tasavuosia musiikillisella teemaillalla. Calamari Unionin alkukuvana nähdään Juice ja kumppanit Pieksämäen asemalla, illan päättää elokuva Leningrad Cowboys go America.

 • Henkilökortti Pariisin yliopisto
  Julkaistu . Päivitetty

  Professori pitää kiinni etiketistä ja Kekkosesta

  Professori Matti Klingen Upsalasta Pariisiin -muistelmateoksessa kirjoittajan itsekehun piirteet kiinnittävät lukijan huomiota. Etiketistä ja Kekkosesta kiinni pitävän muistelijan toinen puoli näyttäytyy historiantutkijan ottaessa käteensä pensselin. Poliittisen värikartan kanssa muistelijalla onkin jo paljon vaikeampaa.

 • Kiinalainen uusivuosi
  Julkaistu . Päivitetty

  Aristoteleen kantapää: Kiinalaisten kirjoitusmerkkien rakenne ja toiminta

  Talvi on Suomessa sitrushedelmien aikaa. Viesti C-vitamiinin hyvistä vaikutuksista on mennyt perille ja ovathan appelsiinit, satsumat, klementiinit ja mandariinit hyvänmakuisia. Eksoottisia ovat näiden hedelmien nimetkin. Appelsiinin nimi syntyi kun saksankieliset eurooppalaiset toivat hedelmää Kiinasta.

 • mies soittaa elektronista kosketinsoitinta
  Julkaistu . Päivitetty

  Ei tuollainen mene kaupaksi!2

  Kuinka ihmeessä kukaan voisi olla kiinnostunut tuollaisesta levystä? Levyllä ei lauleta, kappaleilla ei ole kunnollisia nimiä, levyllä soitetaan vain elektronisia soittimia ja kaiken lisäksi levyn kannessa on pääkallo! Miksi joku haluaisi ostaa tuollaisen levyn? Ranskalainen Jean Michel Jarre oli tarjonnut nauhojaan jo moneen levy-yhtiöön, mutta kukaan ei tuntunut olevan kiinnostunut tämän nuoren miehen aikaansaannoksista. Kuinka ihmeessä Oxygeneä myytiin lopulta yli 15 miljoonaa?

 • Elina Pirinen
  Julkaistu .

  Veltto Virtasen taidemääritelmä vesiämpärissä

  Koreografi ja nykytanssija Elina Pirinen upotti päänsä vesiämpäriin ja hoki perussuomalaisten kansanedustajan Pertti ”Veltto” Virtasen taiteen määritelmää. Se kuului näin: "Keskeinen, henkisesti vapauttava, inhimillisesti läsnäolevaistuttava ja yksilöllisesti yhdistävä." Elina Piristä Virtasen sanat itse asiassa riemastuttivat.

 • eri maiden musiikkia
  Julkaistu . Päivitetty

  Voivatko suomalaiset valkonaamat soittaa uskottavasti muiden maiden musiikkia? Kuuntele ja arvioi itse!1

  Miksi suomalaisen muusikon pitäisi soittaa juuri suomalaista musiikkia? Ei pidäkään, esimerkiksi Shava ja Tuomas Logrén yhdistelevät suomalaisuutta muiden maiden perinnemusiikkiin kiinnostavasti. Toimiiko suomibhangra tai suomalaisen kansanmusiikin ja bluegrassin liitto? Kuuntele ja arvioi itse!

 • Joonatan haastattelee Meeri Koutaniemeä
  Julkaistu . Päivitetty

  Meeri Koutaniemi kuvaa vaginasi5

  Mitkä kaksi asiaa kiehtovat kutakuinkin kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää? Seksi ja avaruus. Vaikka eläisi kuinka vanhaksi, molemmat asiat jäävät ainakin osittain mysteereiksi jokaiselle ihmiselle. Mutta Heurekassa on mahdollisuus tutustua aiheisiin 11 Kollektiivin ja LongPlayn tapahtumassa. Ja Joonatanhan tutustui...

 • Sokereita
  Julkaistu . Päivitetty

  Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Sokeri 2.0

  Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Sitruunainen sokrikakku, Sitruunasiirappi, Sitruunainen kinuski, Sitruunainen praliini ja Ranskalainen marenki.

 • Roberto Bernardi: Le due Luci
  Julkaistu . Päivitetty

  Makea suola poistaa karvat ja yskän sekä taltuttaa himon

  Tänä päivänä sokeria ahmitaan valtavia määriä, mutta toisaalta käydään keskustelua sokerin haittapuolista. Historiansa aikana sokeri on ollut terveysruokaa ja harvojen herkkua. Entisajan luksustuote on muuttunut nykypäivän ongelmaksi.

 • Roy Andersson ja Marjut Tervola torikahveilla
  Julkaistu . Päivitetty

  Kumpi on melankolisempi - ruotsalainen vai suomalainen, Roy Andersson?

  Ruotsalainen ohjaaja Roy Andersson muistetaan Arlan jugurttimainoksista, sekä elokuvistaan, joissa on kalpeita, epätietoisia ja masentuneita ihmisiä. Nyt Anderssonilta on ilmestynyt uusi elokuva, jossa on jälleen kalpeita, epätietoisia ja masentuneita ihmisiä. Mutta eiväthän ruotsalaiset ole masentuneita ja epätietoisia!