Poimittua

Aavikkomaisema Abu Dhabissa, voimalinja horisontissa

Guggenheim-säätiön kova peli Persianlahdella1

Samalla kun Helsinkiin suunnitellaan Guggenheim-museota, Guggenheim-säätiön museohanke Abu Dhabissa on saanut monet kansalaisjärjestöt ja taiteilijat takajaloilleen. Yhdistyneiden Arabiemiraattien siirtotyöläisten työpanokseen perustuva talouskasvu on johtanut laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. New Yorkin yliopiston professori Andrew Ross kertoo laajassa haastattelussa Guggenheimia kritisoivan kampanjoinnin taustoista ja päämääristä.

Julkaistu
Puuvillapelto auringossa

Komea torjuu kaunista 1

Tennessee Williamsin näytelmä Kissa kuumalla katolla sai ensi-iltansa Broadwaylla maaliskuussa 1955. Richard Brooksin ohjaama elokuva tuli ensi-iltaan syyskuussa 1958.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Aulikki Oksanen

Onko runous ruisleipää vai karaokeravintolan kertosäkeitä?

Runoviikkoa voi verrata tuotteena kainuulaiseen ruisleipään, se tuoksuu kotoisalta eikä muoviselta tuotteelta, tällaista ei voi jäljitellä. Aitous ja paikallisuus ovat perusasioita. Runoviikko on kuin henkistä ruisleipää.

Julkaistu
Kirjailija Meri Kuusisto

Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Julkaistu
The typical tailfin of a 1960 Cadillac Coupe de Ville as the car is shown at the 'US Car Show' in Pforzen, Germany, 01 June 2014. Classic car owners were able to present their cars to the public during this meeting for vintage car enthusiasts.

Tytöt ennen Lolitaa 1

Nabokovin Annabel Leigh on lainaa Edgar Allan Poen runosta Annabel Lee jossa rakastetaan ja kuollaan nuorina, miltei lapsina, ”meren äärellä, rannalla ruhtinaan”. Ja tähän rakkauteen Humbert vetoaa ja puolustautuu omassa kierossa kertomuksessaan, joka viettelee lukijaa moniin harhapolkuihin

Julkaistu
iltamaisema järvelle

Kesällä kannattaa lukea

Alkuvuoden kirjayllätykset tulivat esikoiskirjailijoilta. Kaksi kevään mieleenjäävintä romaania olivat ensimmäistä teostaan julkaisevilta.

Julkaistu , päivitetty

Tanssiva karhu -ehdokkaat esittelyssä

Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka

Pohjanmaan avaruus ja vapaus

Andtbackan runoteoksia leimaa laaja-alaisuuden ja leviämisen tematiikka. Inspiraatio kirjoittamiseen voi löytyä mistä tahansa.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Pauliina Haasjoki

Ihmetyksen vallassa kirjoitettu runoteos

Haaveilen, että runous voisi jotenkin omalta osaltaan saada kiinni siitä, miten käsittämätöntä aikaa me elämme. Miten poikkeuksellinen historiallinen hetki on nyt käsillä.

Julkaistu , päivitetty
Kirjailija, runoilija Juha Kulmala

Kirjoittamiseen uppoaa koko päiväksi

Maailman kauheudella ei tarvitse mässäillä, en usko rappioromantiikkaan ja inhottavissa asioissa kieriskelyyn. Haluan muutosta, näytän ikävän asian, jotta se muuttuisi

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Harry Salmenniemi

Viiden päivän intohimoiset muistelmat

Runous on pitänyt minuakin huonoina aikoina hengissä. Se varmasti liittyy siihen, että runous tarkoittaa ja merkitsee, se huojuu sopivasti niin, että samasta runosta voi saada pahaa ahdistusta ja hienoa lohtua eri aikoina.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Sinikka Vuola

Yksittäisistä lauseista syntyi Maailman vaikein kieli

Uusi asia vie aina aikaa. On hidasta rakentaa uusi maailmankuva. Kirjoitan sen kaltaisessa tilassa kuin olisin koko ajan hämmästynyt, että en ymmärrä mitä tämä on, mutta juuri siksi on pakko jatkaa.

Julkaistu , päivitetty

Kolumneja

Saara Cantell

Nuoruus on lähtökohtaista ristiriitaisuutta

Nuoruus on suurta idealismia ja suunnatonta itsekkyyttä. Hillitöntä epävarmuutta, jatkuvaa tarvetta peilata omaa identiteettiä toisten katseista – ja samalla häikäilemätöntä kaikkivoipaisuutta. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Saara Cantell on nuoruuden äärellä.

Julkaistu
Juha Hurme

Bump pu bump bump, bump bump

Eräs maailman tunnetuimmista kitarariffeistä kuuluu näin: Bump pu bump bump, bump bump. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme muistuttaa riffin merkityksestä.

Julkaistu
Otso Kantokorpi

Otso Kantokorpi: Pitäisikö taiteilijallekin maksaa? 2

Taiteilijalle ei läheskään aina makseta palkkiota näyttelystä. Pahimmillaan taiteilija joutuu jopa maksamaan, jotta saa taidettaan esille. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otsi Kantokorpi ottaa asiaan kantaa.

Julkaistu

Tekijänä Evelin Kask

Evelin Kask on nuori valokuvaaja, jonka työt käsittelevät elämää kuoleman ja menetyksen kautta.

Julkaistu
Valokuvaaja Aki Roukala

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Stradan Ivan Hakaniemen torilla
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Taivaalliset soundit

  Hammond-uruissa on taivaan ja helvetin soundi. Strada tutustui kulttisoittimeen maaliskuussa 2013.

 • Tyttö lavalla.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Messutaan reiveissä

  Helsingin Mikael Agricolan kirkossa järjestettiin 14.3.2013 teknomessu. Toimiko tapahtuma kumpanakaan – jumalanpalveluksena tai reiveinä?

 • Kiväärin piippu.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Kongolla hirveä historia

  Luonnonvaroiltaan rikas Kongo on maailman köyhimpiä maita. Ylen ulkomaantoimittaja Ari Lehikoinen sekä belgialainen historoitsija David Van Reybrouck pohtivat Kongoa keväällä 2013.

 • Mies soittaa haitaria mustavalkoisessa elokuvassa.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Nauraako Vexi yhtään?

  Huumorimusiikin tuntematon suuruus Sauli Suomalainen joutui tosipaikan eteen, kun hänen kappaleensa ”Mie oon sängyssä hyvä” joutui mm. Vexi Salmen arvioitavaksi. Kevät 2013.

 • Jan Guilloun kirjoja.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Suomalainen dekkari vetää

  Pohjoismainen rikoskirjallisuus, nordic noir, on kansainvälisestikin yksi kaupallisesti vetävimpiä kirjallisia brändejä. Strada tutustui ilmiöön ja sen asiantuntijoihin syyskuussa 2013.

 • Jari Järvelä Rust-graffitin edessä
  Julkaistu . Päivitetty

  Ovatko graffitit töhryä vai taidetta?

  – Olen aina pitänyt kaupunkien pimeistä puolista, joita graffiti tällä hetkellä edustaa, sanoo kirjailija Jari Järvelä.

 • Ronja Nöjd.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Ekologisuuden Roope Ankka!

  Ronja Nöjd kutsuu itseään ekologisuuden Roope Ankaksi. Häneltä syntyy vuodessa vain pussi sekajätettä. Maaliskuu 2013.

 • Stradan Marjut Tervola ruusu suussaan.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Tango alkujaan Afrikasta!

  Stradan Marjut Tervola kysyi tangomies M.A. Nummiselta, mistä johtuu suomalaisen tangon alamäki, Numminen ja Pedro Hietanen esittivät minitangon "Hevoset ja minä". Helmikuu 2014.

 • Sarjakuvataiteilija Terhi Ekebom
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Terhille Puupäähattu-palkinto!

  Sarjakuvataiteilija Terhi Ekebom on omilla töillään osoittanut, että sarjakuva voi olla vakavaa ja syvällistä tai haiku-tyyppista pohdiskelua. Esitetty helmikuussa 2014.

 • Professori Heikki Paloheimo
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Tulevaisuuden kaupunki

  Onko tulevaisuuden kaupunki huipputeknologinen ekopolis? Strada tutustui Anna-Karin Grönroosin dokumenttiin kestävästä kehityksestä.

 • Näyttelijät Heikki Hela ja Heikki Silvennoinen.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Nyt naurattaa!

  Miten tehdään hyvä sketsihahmo? Reseptin kertoivat Stradan entinen juontaja Sanna Stellan sekä Kummeleiden Heikki Silvennoinen ja Heikki Hela.

 • Jori Pitkänen.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Larppaamalla maailmanrauha

  Pelipedagogi Jori Pitkäsen mukaan roolipelaaminen voi lisätä ihmisen empatiakykyä.Tuulianna pohti, voisiko larppaamisella edesauttaa maailmanrauhaa. Joulukuu 2013.

 • Sambialainen katu
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Sambia saa elokuva-alan kehitysapua

  Marraskuussa 2013 Strada tutustui Suomen Sambialle tarjoamaan elokuvaopetuksen kehitysapuun. Millaisia elokuvia sambialaiset opiskelijat tekevät, ja mitä he odottavat tulevaisuudelta?

 • Muusikko Ismo Alanko soittaa.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Alankoa 33 1/3

  Ismo Alanko oli vain 19-vuotias, kun Hassisen kone nousi lähes yhdessä yössä huipulle. Syksyllä 2013 Strada tutustui Ismoon, joka oli lähdössä elämänsä ensimmäiselle taiteilijajuhlakiertueelle

 • Ohjaaja Jari Halonen
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Ei mitään tunnetta!

  Ohjaaja Jari Halosen mielestä tänä päivänä elokuvissa nähdään liian kevyttä näyttelemistä. Ohjaaja Dome Karukoski oli asiasta täysin eri mieltä. Syksy 2013.