Hyppää pääsisältöön

Muuan epäonninen Shakespeare-ooppera

Shakespeare oopperassa Yle Radio 1 maanantaina 2.5. klo 14.

Suuret odotukset, isot panokset ja tuloksena teos, ”josta jokaikinen kuuli, että tämä ooppera ei ollut menestys”. Kun New Yorkin Metropolitan-ooppera sai pitkällisten vaiheiden jälkeen uuden kodin Lincoln Centerissä vuonna 1966, avajaisteos päätettiin tilata Yhdysvaltain sen hetken menestyneimmältä säveltäjältä Samuel Barberilta. Samuel Barberille aiheen valinta tuotti suunnatonta päänvaivaa.

Rikos

Tämä Rikos ei vanhene

Tämä Rikos ei ole vanhentunut. Skandinavisten rikossarjojen maailmanmenestyksen peruskivi on Sören Sveistrupin luoma Forbrydelsen eli Rikos. Television tiiliskivissä Rikos puretaan alkutekijöihinsä. Miksi Sarah Lund?

Kuolinpäiväsankarit

Kuolinpäivän arvoitus ja ratkaisu

Lauantai 23. huhtikuuta oli tärkeä päivä, kansainvälinen kirjan ja tekijänoikeuksien päivä, World Book and Copyright Day. Tämä päivämäärä on valittu siksi, että maailmankirjallisuuden jättiläiset Miguel de Cervantes Saavedra ja William Shakespeare kuolivat 23. huhtikuuta 1616, tasan 400 vuotta sitten. Kuitenkin Shakespeare nukkui pois kymmenen päivää Cervantesin jälkeen.

Kulttuuricocktail

Elävän kuvan metsästäjät: Nuori Zlatan

Dokumentissa Zlatan pelaa itsensä maailman huipulle.

Ruotsalainen jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović on yksilöurheilija maailman seuratuimmassa joukkuelajissa. Hän on yksinäinen oman tiensä kulkija myös ihmisenä – ainakin uuden dokumenttielokuvan mukaan. KulttuuriCocktailin elokuvaraati tutkii kuvia taiturin nuoruusvuosilta.

Kuvat sen todistavat: ukulelesta ei voi olla pitämättä

Kuvia KulttuuriCocktailin ukulelefestivaalilta.

KulttuuriCocktail järjesti 23.4.2016 Pienen ukulelefestivaalin, joka toi ukulelesta kiinnostuneet kaikkialta Suomesta Helsingin lavaklubille. Tapahtumassa vallitsi lämmin yhteishenki ja intohimoinen suhtautuminen ukenäppäilyyn. Esiintyjiä ja osallistujia tuli bussilasteittain, mm.

Television tiiliskivet

Uusi Sherlock

Mutta, hyvät käsikirjoittajat, kenestä Watson?

Sherlock Holmes ja tohtori Watson ovat yksi elokuva- ja televisiohistorian suosituimmista parivaljakoista. Mitä tapahtui kun Steven Moffat and Mark Gatiss päättivät luoda uuden version poikavuosiensa sankareiden seikkailuista? Jotain uutta oli keksittävä. Television tiiliskivet Yle Radio 1:ssä to 28.4. klo 17.20 ja ti 3.5. klo 22.05 + Areena.

Game of Thrones

Levotonta Westerosissa, Essos kuohuu

George Martin oli maaliskuun alussa kuollut musiikkituottaja, viides beatle, niin kuin häntä kutsuttiin Beatles-yhteyden takia. Vuosia ennen tutustumistani Game of Thrones -sarjaan ihmettelin, miksi nimi joskus vilahteli muodossa George R.R. Martin. Sittemmin olen tajunnut, että r-kirjaimet eivät ole nimessä, jotta Martin erottuisi musiikkituottajasta, vaan ehkä ennemminkin siksi, että niiden kautta syntyy yhteys J.R.R. Tolkieniin.

Silta

Saga Norén on erilainen.

Kun rikossarjan naispoliisia nimitetään otsikossa Saga Norénin manttelinperijäksi, on selvää, että Saga Norén on jättänyt pysyvän jäljen. Nimitykseen saattaa vaikuttaa sekin, että tämä uusi brittisarja Marcella on Silta-sarjan luojan Hans Rosenfeldtin kirjoittama. Tässä keskustelussa Tove Idström kertoo, miksi Saga on niin tärkeä hahmo.

#kulttuurinvälikysymys

Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

"Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

"He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

Youtube-taiteilija Tykkyläinen: "Toivon, että Suomessa menee kaikki persiilleen, niin pääsee taiteilijat pelastamaan"

Tykelevitsin Taidepäästö kädentaitojen puolesta

Lähes 30 miljoonan Youtube-katselun mies, taiteilija Kari "Tykylevits" Tykkyläinen teki Taidepäästön, joka on "kannanotto katoavien kädentaitojen puolesta, ja kaikkia lokerointeja ja normeja vastaan". Paitsi taiteellaan, Tykkyläinen vaikuttaa myös paikallispolitiikassa perussuomalaisten edustajana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

Anssi Kela: ”Eikö jumalauta voitais vain olla?”

Kela peräänkuuluttaa ihmisten inhimillisen puolen näkemistä.

”Se mitä toivon tapahtuvan on, että keskityttäisiin mieluummin meitä yhdistäviin kuin erottaviin asioihin”, vastaa Anssi Kela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä Suomessa tapahtuu todella vuonna 2016. Suomi on jakautunut kahtia, mutta Kela peräänkuuluttaa ihmisten inhimillisen puolen näkemistä. #kulttuurinvälikysymys julkaisee Anssi Kelan uuden musiikkivideon.

Kultakuumeen kolumneja

Taidetta testaamaan

Nuoret taiteen ääreelle

Suomen Kulttuurirahasto on käynnistänyt kiinnostavan hankeen. Taidetestaajat kokoaa Suomen kahdeksasluokkalaiset taiteen äärelle.

Ihminen joka katosi

Maahanmuuttoa Kafkan malliin

Taide kertoo usein terävämmin kuin uutiset. Tai vähintäänkin taide auttaa meitä ymmärtämään paremmin uutisia.

Tunnevelkaisen kansan tulevaisuus

Suomen herkkä ja tunnevelkainen kansa

Suomi on tunnevelkaantunut. Nyt olisi välttämätöntä saada velkaantuminen poikki. Maksamme edelleen tunnevelkoja sodista, lamasta ja päälle on nyt tullut tämän taantuman seurauksena tehty liiallinen tunnevelanotto, jota tulevat sukupolvet maksavat pitkään.

Radio-ohjelmia

Elektronista, instrumentaalista, vapaata, progressiivista, psykedeelistä… Avaruusromua 1.5.2016

Avaruusromussa kuunnellaan kosmista musiikkkia

”Kun me aloimme tehdä tällaista musiikkia, juuri kukaan ei ollut kiinnostunut siitä mitä me teimme”. Näin muisteli Tangerine Dream -yhtyeen Peter Baumann 1970-luvun alkupuolella. Hän kertoi, ettei heidän esittämälleen musiikille ollut tuolloin edes nimeä. Se ei ollut popmusiikkia. Se ei ollut avantgardea. Kunnes joku keksi: se oli kosmista musiikkia. Tai se oli avaruusmusiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan kosmista musiikkia, avaruusmusiikkia, joka on tehty pääosin elektronisesti, alan parhaiden perinteiden mukaisesti. Esittäjinä kaksi suomalaista alan tekijää: Kebu ja E-Musikgruppe Lux Ohr. Toimittajana Jukka Mikkola.

Sano se saameksi – Daja dan sámegillii

Hanke nostaa esille uhanalaiset saamelaiskielet.

Kaikki alkoi baari-illasta Kalliosta. Dokumentaristi Katri Koivula tutustui saamelaiseen runoilijaan Niillas Holmbergiin ja pyysi tätä opettamaan itselleen muutaman fraasin pohjoissaameksi.

Perhe-elämää Shakespearen tapaan

Shakespearella ei mennä kuin Strömsössä.

Shakespearen näytelmät tapahtuvat usein kuningashoveissa, sotatantereella ja leireillä. Mutta kaikkialta pilkistää myös perhe. Eikä shakespearelainen perhe-elämä mene koskaan niin kuin Strömsössä.

yle.fi/musiikki

Seksihullujen aikakäsitys

Punkyhtye Seksihullut ja ennenjulkaisematon Kello-biisi.

Punkyhtye Seksihullujen tarina alkoi nimestä. Se oli niin hyvä, että sen ympärille oli pakko perustaa bändi. Vieraana-sarjassa viisihenkinen ryhmä esittää ennenjulkaisemattoman Kello-biisinsä ja sarjakuvataiteilijanakin tunnettu lauluntekijä Jyrki Nissinen kertoo miten punk-musiikki tuli elämäänsä.

Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

Pyhimys on aina Pyhimys

Pyhimys esittää Vieraana-sarjassa Ote-biisinsä.

Pyhimys eli Mikko Kuoppala on aikaansaava räppäri. Soolouransa ohella hänet tunnetaan Teflon Brothers - sekä Ruger Hauer -kokoonpanoista ja päivätyökseen mies hoitaa monen muunkin artistin asioita. Vieraana-sarjassa Pyhimys esittää version Pettymys-albuminsa kappaleesta Ote.

Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä

"Käsittämätöntä meteliä, räminää, musiikin toisella puolen.” Muun muassa näillä sanoilla kuulijat kuvailevat arvoituksellisen suomalaisbändin The Silverin musiikkia. Bändin jäsenten henkilöllisyys on säilynyt salassa yli kolme vuosikymmentä. Yle.fi/musiikki päätti selvittää salaisuuden Atte Blomin, Rife Paanasen, Perttu Häkkisen ja Kari Heikosen avulla. Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä palkittiin KOURA-palkinnolla 2016.

Uusimmat sisällöt

 • Näin maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten riitoja ratkotaan!

  Näin maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten riitoja ratkotaan

  Naapuruussovittelija Miriam Attias uskoo enää yhteen asiaan tässä maailmassa: ihmisten väliseen vuoropuheluun. Hänellä on unelma, että jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin saadaan oma naapuruussovittelija.

 • Rikos

  Tämä Rikos ei vanhene

  Tämä Rikos ei ole vanhentunut. Skandinavisten rikossarjojen maailmanmenestyksen peruskivi on Sören Sveistrupin luoma Forbrydelsen eli Rikos. Television tiiliskivissä Rikos puretaan alkutekijöihinsä. Miksi Sarah Lund?

 • Delfiinien viimeinen viesti - Avaruusromua 8.5.2016

  Terve, ja kiitos kaloista.

  ”Terve, ja kiitos kaloista”. Näin sanoivat delfiinit, kun lähtivät maapallolta. Nämä maapallon toiseksi älykkäimmät olennot yrittivät epätoivoisesti varoittaa maapallon kolmanneksi älykkäimpiä olentoja eli ihmisiä maapalloa uhkaavasta vaarasta. Avaruusromussa kuunnellaan uutta suomalaista musiikkia. Matka vie Kreikan mytologiasta ja delfiineistä norjalaisen taidemaalarin Emanuel Vigelandin mausoleumiin, salakapakkaan ja moneen muuhun paikkaan. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Muuan epäonninen Shakespeare-ooppera

  Shakespeare oopperassa Yle Radio 1 maanantaina 2.5. klo 14.

  Suuret odotukset, isot panokset ja tuloksena teos, ”josta jokaikinen kuuli, että tämä ooppera ei ollut menestys”. Kun New Yorkin Metropolitan-ooppera sai pitkällisten vaiheiden jälkeen uuden kodin Lincoln Centerissä vuonna 1966, avajaisteos päätettiin tilata Yhdysvaltain sen hetken menestyneimmältä säveltäjältä Samuel Barberilta. Samuel Barberille aiheen valinta tuotti suunnatonta päänvaivaa.