Tässä on #betonikuvakilpailun voittaja! 3

Vuoden betonikuva on valittu. Kuvaajat osoittavat, että arjen harmaassa on sävyjä. Monissa kuvissa betoni muodosti vastuksen, josta vihreys tai huumori murtuu läpi. Betoni kuluu ja rapistuu. Se ilmaisee silloin myös surua tai nostalgiaa. Kouvostoliitto, Tallinnan Linnahall, Helsingin Merihaka, sillat, toimistojen ikkunarivit, purkutalot, graffitit, skeittaus ja betonilaatoitus olivat erityisen suosittuja aiheita.

Julkaistu , päivitetty

Sian elämä - Perttu Saksan vahva valokuvasarja 33

Millaista on sian elämä Suomessa? Eläimen ja ihmisen suhteen kuvaajana tunnetuksi tullut valokuvaaja Perttu Saksa otti Ylen haasteen vastaan ja loi kuvasarjan sian elämästä. Pohjaksi työlleen Fotofinlandia 2014 -palkittu kuvaaja sai käsikirjoituksen sian elämän keskeisistä vaiheista ja ongelmakohdista.

Julkaistu
Perttu Saksa kuvaa ihmisen ja eläimen suhdetta.

Valokuvaaja Perttu Saksa katsoo ihmistä kuvaamalla eläimiä 1

Nainen vetää päälleen jättimäistä tekomahaa ja valtavia vaahtomuovirintoja, dekolteehen hierotaan vaseliinia, silmänalusia tummennetaan. Valokuvaaja Perttu Saksa, 36, konstruoi kuvasarjaa varten mielikuvaansa tehotuotantoemakosta. Sian elämänkaaren alkupäässä pikkulapsi leikkii terävillä esineillä, lopussa teini suljetaan laatikkoon.

Julkaistu
Anssi Lassilan suunnittelema Talo Riihin on Mies van der Rohe -palkintoehdokkaana.

Periferiasta kajahtaa - OOPEAA luo rajaseutujen arkkitehtuuria 1

Puukuokka, paanukirkko ja Anssi Lassila. Periferiseen arkkitehtuurin toimiston OOPEAAn perustaja luo hyviä pyhiä tiloja puusta ja muusta. Rajaseudulta löytyy keskeisiä ideoita. Lassilan mukaan mikä tahansa rajaseutu on paljon mielenkiintoisempi kuin esimerkiksi puhtaasti maaseutu tai kaupunki.

Julkaistu
Maisema-arkkitehti ja skeittari Janne Saario

Betonista aaltoa etsimässä - skeittilauta on tärkein työväline

Maisema-arkkitehti Janne Saariolla on vientiä. Hänen suunnittelemilleen skeittipuistoille on tilausta Suomessa ja ulkomailla. Eikä se johdu pelkästään siitä, että arkkitehti Alvar Aalto on skeittaamisen esi-isä.

Julkaistu , päivitetty
Pietari Kylmälä

Millainen on tulevaisuuden taidemuseo?

Tulevaisuuden taidemuseota ei ole vielä keksitty, mutta juuri tällä hetkellä rakennettavia museoita on silti ajateltava tulevaisuuden perspektiivistä.

Julkaistu , päivitetty
Valmistelilla olevat nuket pöydällä.

Jokainen nukke kertoo tarinan 1

Omistatko nuken, joka on sinulle erityisen rakas? Oletko joutunut leikkimään erityisen pelottavalla nukella? Lähetä meille kuva nukestasi ja kerro siihen liittyviä tarinoita. Miten nukke on päätynyt sinulle? Mitä se on kokenut? Millainen kertomus sen säilymiseen kätkeytyy?

Julkaistu , päivitetty
Runoilija, lastenkirjailija Kirsi Kunnas

"Veisaisinpa virsiä jos muistuttaisin Kirsiä" 1

Kirsi Kunnas liikkui 50-luvulla boheemiympyröissä, niissä hän oli taiteilijaperheen kasvattina lapsuutensakin viettänyt. Sylvi Kunnas, Kirsin äiti, laittoi sisarusten kiiltokuvakirjoihin Edith Södergranin runoja. Sillä se selvä, Kirsi rupesi runoilijaksi ja julkaisi esikoisrunonsa 1947.

Julkaistu , päivitetty
Margaret Rutherford

13.12. Teemalauantai: Neiti Marple ja rouva Rutherford

Näyttelijä Margareth Rutherford tunnetaan parhaiten Agatha Christien luomana yksityisetsivä neiti Marplena. Rutherfordin oma elämä oli uskomaton, melkein kuin salapoliisiromaanista. Uusi dokumentti kertoo Rutherfordin tarinan. Teemaillan avaa Rutherfordin kenties kuuluisin elokuva, Agatha Christie -filmatisointi Murha junassa vuodelta 1961.

Julkaistu , päivitetty
Sotilaita San Franciscossa 1906

San Francisco Hammettista Philip K. Dickiin

Löysin Friscossa vieraillessani legendaarisesta City Lights –kirjakaupasta opuksen nimeltä San Francisco Stories. Yhtä lailla loistava löytö kuin Vintage Book of Indian Writing. Ihmiset, kun matkustatte, etsikää kirjakauppa. Sieltä löydätte kaupungin. Ikuiset kaupungit Yle Radio 1, ma 15.12. klo 17.20.

Julkaistu , päivitetty
USA GOLDEN GATE BRIDGE ANNIVERSARY

Ikuiset kaupungit - kerro sinun San Franciscostasi

Löysin Friscossa vieraillessani legendaarisesta City Lights –kirjakaupasta opuksen nimeltä San Francisco Stories. Ihmiset, kun matkustatte, etsikää kirjakauppa. Sieltä löydätte kaupungin. Terveisin JP Pulkkinen.

Julkaistu
Futudesignin suunnitelma Kankaanpään seurakuntakeksukseen

Voiko museo johdattaa pikkukaupungit tulevaisuuteen? 1

Kun katselee suomalaisia kaupunkeja Googlen kuvahausta tulee mieleen pääministeri Stubbin toteama, jonka mukaan asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät. Sympaattista, mutta vanhanaikaista. Missä ovat unelmat, esteettinen lumo ja tulevaisuuden dynamiikka? Museossa, vai huoltoasemalla? Ehkäpä kummassakin.

Julkaistu , päivitetty

Stradaa

Millä rahalla Samuel L. Jackson saatiin suomalaiselokuvan tähdeksi? 2

Elokuvabisnes on murroksessa, sekä elokuvien tekeminen että esittäminen on digitalisoitunut. Rahoituskuviot elävät: elokuvateattereilla pyyhkii hyvin mutta DVD-myynti on romahtanut Netflix ja muut digialustat sekoittavat pakkaa. Stradan Marjutille kotimaista leffabisnestä avaamassa ohjaaja Timo Vuorensola (Iron Sky), tuottaja Petri Jokiranta (Big Game), elokuvatutkija Outi Hupaniittu ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.

Julkaistu

Kulttuurieliitti on erillään muista eliiteistä

Maatamme johtavat eri aloja edustavat eliittiryhmät. Kulttuurin alan eliitti on kuitenkin tutkijan mukaan erillään muista eliittiryhmistä. Stradan Joonatan Pitkänen yrittää ymmärtää, mikä kulttuurieliitti on, ja keitä siihen kuuluu.

Julkaistu , päivitetty

Aristoteleen kantapää

Kanttarelli eli keltavahvero - Kerava, Finland

Viikon sitaattivinkki: Kypsyyskoe 2

Yleensä ajattelemme, että luonto on jossain tuolla asvaltoidun alueen ulkopuolella. Tämä ajatuksellinen etäisyys vaikuttaa siihen, miten puhumme muista luontokappaleista. Nimimerkki Futurologi lähetti meille esimerkin siitä, miten Helsingin Sanomien kaupunkitoimitus puhui metsän antimista heinäkuussa.

Julkaistu , päivitetty
Ketkon vanha mänty

Viikon sitaatti: Luonto oppilaitospolitiikan puuhun vetää

Yleensä asioiden hoitaminen on lasten leikkiä. Leikeistä on apua myös silloin, kun asiat mutkistuvat. Nimimerkkikuulijamme Poroporvoolainen kuunteli marraskuisena aamuna Yle Itä-Uusimaan aamuohjelmaa, jossa toimittaja haastatteli ammatti-oppilaitoksen rehtoria.

Julkaistu , päivitetty
Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään

Viikon fraasirikos: Päivän päätteeksi

Me suomalaiset emme välitä vanhoista tavoista ja protokollasta tippaakaan, mutta olemme avoimen uteliaita kaikkea kuninkaallisten ja eritoten Ruotsin prinsessan Victorian toimiin liittyvää kohtaan. Kiireessä tehdyt prinsessajutut eivät kuitenkaan aina mene kuninkaallisen protokollan mukaan.

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Juha Hurme

Juha Hurme: Oi aikoja

Mihin ajanlaskumme pohjaa? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme ajan alkulähteillä.

Julkaistu , päivitetty
Otso Kantokorpi

Otso Kantokorpi: Viina ja luovuus

Voiko taiteilija olla luova ilman päihteitä, ilman viinan huuruista luovuuden tilaa, joka on kuin rinnakkainen todellisuus? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otso Kantokorpi viinan ja luovuuden äärellä.

Julkaistu
Saara Cantell

Saara Cantell: Hämäränhyssyyn

Tämähän on oikeasti se kohta vuodenkierrossa, jolloin meidän tulisi käpertyä kodin suojiin. Jos eläisimme edes jotenkuten luonnollisesti, keskittyisimme näillä leveysasteilla nyt lepäämään ja keräämään voimia seuraavan kevään koitoksiin. Näin pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Saara Cantell.

Julkaistu
Toimittaja Anna Laine

Anna Laine: Svetlana Rönkkö, tee venäläisistä kivoja! 7

Mieleeni on kuitenkin hiipinyt yksi epämiellyttävä kysymys. Onko Svetlana Rönkön hahmo rasistinen? Olen pohtinut voisiko tv-ohjelman sketsihahmo olla yhtä railakkaasti esimerkiksi somali? Tai romani? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Anna Laine.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Vinyylilevyjä

Suomalaisen äänilevyhistorian Top10 4

Milloin Suomeen perustettiin ensimmäinen äänilevytehdas? Kenelle myönnettiin ensimmäinen kultalevy? Suomessa tehtiin levytyksiä ensimmäisen kerran 110 vuotta sitten. Tapahtuman kunniaksi dosentti Pekka Gronow nostaa 10 tärkeää hetkeä historiasta.

Julkaistu , päivitetty
Satellite Stories

Satellite Storiesin kulkureilla pysyy paketti kasassa

Indiepop-tykki Satellite Stories on juuri julkaissut uuden sinkkubiisin The Trap - juuri sopivasti valaisemaan vuoden synkintä ajankohtaa. Oululainen nelikko on koonnut nyt myös Viikonloppulistaansa kappaleita, jotka ovat tarttuneet bändin haaviin pitkän kiertueen ja studiosessioiden lomassa.

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Kallion kirkon kellot soittavat Sibeliuksen kellosävelmän.
  Julkaistu . Päivitetty

  Sibelius soi kirkonkelloissa

  Kallion kirkon kellot ovat harvinaisuus suomalaisissa kirkoissa. Lyhyen sävelmän soittavia kirkonkelloja toki on Suomessa muuallakin, mutta Kallion kirkon koneiston tekee erityiseksi sen mittasuhteiden ohella Sibeliuksen juuri sitä varten suunnittelema kellosävelmä. Sibeliuksen kellosävelmä aloittaa myös suoran Euroradion konsertin sunnuntaina 21.12. klo 15.05 Yle Radio 1.

 • Heta Mulari ja Joonatan Pitkänen
  Julkaistu . Päivitetty

  Päin seinää –ohjaaja Pesonen: ”Elokuva on mustetahratesti”

  Korsoteoria-lyhärillään leffakansan tietoisuuteen nousseen Antti Heikki Pesosen ensimmäinen pitkä elokuva Päin seinää saa ensi-iltansa tapaninpäivänä. Pääosassa nähdään kansansuosikki Armi Toivanen. Stradan jutussa ohjaaja paljastaa kuinka elokuva syntyi ja elokuvatutkija Heta Mulari kertoo, miten hän elokuvan tulkitsee.

 • Saramagon ja Pessoan kirjoja
  Julkaistu . Päivitetty

  Lissabon Saramagosta Tabucchiin

  Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20

 • Kuvituskuva.
  Julkaistu . Päivitetty

  Syvästi ihaillen, teidän Samuel Barber

  Yhtymäkohdat Jean Sibeliuksen ja amerikkalaisen Samuel Barberin välillä ovat joskus hätkähdyttäviä. Rakkaus lauluihin, esimerkiksi, joka kulkee käsi kädessä runojen rakastamisen kanssa.

 • Rosa Liksom kirjahyllyn edessä
  Julkaistu . Päivitetty

  Taiteilijan joulusaarna

  Radioteatterin ja Yle Radio 1:en jouluperinteisiin on jo lähes 70-vuoden ajan kuulunut Taiteilijan joulusaarna. Tänä vuonna Joulusaarnan pitää kirjailija Rosa Liksom. Perinne alkoi 1940-luvun puolessa välissä kun Nobelkirjailija F.E. Sillanpää alkoi tehdä ”Taatan” joulupakinoita.

 • Teemalauantaiden tarjontaa tammi-helmikuussa 2015.
  Julkaistu .

  Teemalauantaiden kevät 2015

  Teemalauantaiden aiheita tammi-helmikuussa ovat katuvalokuvaajat, kasarinostalgia, glamouria tihkuvat klassikot, mestarilliset dokumenttielokuvat, itäblokin mainosvelhot, Watergate-skandaali ja Oscar-voittajat kautta aikojen. Lauantai-iltojen tähtiä ovat muun muassa Elvis, Marlene, Tintti ja Nixon.

 • Halistenkosken kalatie Turussa
  Julkaistu . Päivitetty

  Tässä on #betonikuvakilpailun voittaja!3

  Vuoden betonikuva on valittu. Kuvaajat osoittavat, että arjen harmaassa on sävyjä. Monissa kuvissa betoni muodosti vastuksen, josta vihreys tai huumori murtuu läpi. Betoni kuluu ja rapistuu. Se ilmaisee silloin myös surua tai nostalgiaa. Kouvostoliitto, Tallinnan Linnahall, Helsingin Merihaka, sillat, toimistojen ikkunarivit, purkutalot, graffitit, skeittaus ja betonilaatoitus olivat erityisen suosittuja aiheita.

 • Ensimmäinen elokuva (The First Movie, 2009), ohjaus Mark Cousins.
  Julkaistu .

  Ensimmäinen elokuva

  Dokumenttielokuva siitä, miten pienen kurdikylän lapset Pohjois-Irakissa näkevät ja tekevät elokuvia ensi kerran elämässään. Prix Italia -palkitun taianomaisen, persoonallisen elokuvan ohjasi Mark Cousins vuonna 2009.

 • Charles Chaplinin kulkurihahmo
  Julkaistu . Päivitetty

  Kulkuri, herrasmies ja ikoni

  Charles Chaplinin kulkurihahmo nähtiin elokuvassa ensimmäistä kertaa sata vuotta sitten, vuonna 1914. "Uskon vapauteen. Olen ihmisen puolella", sanoi Chaplin. Charles Chaplinista ja hänen kulkurihahmostaan keskustelevat Filmiryhmässä 25.12. teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Katja Krohn sekä toimittaja Jukka Mikkola.

 • Amerikkalaisen lehtikriitikko Lawrence Gilmanin mukaan venäläinen karhu ja suomalainen leijona kohtasivat taisteluasemissa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Suomen leijona ja Venäjän karhu

  Tammikuussa 1922 bostonilainen aikakauslehti North American Review julkaisi artikkelin From Stravinsky to Sibelius. Siinä kriitikko Lawrence Gilman kirjoitti Igor Stravinskystä ja Jean Sibeliuksesta. Gilmanin mukaan venäläinen karhu ja suomalainen leijona kohtasivat taisteluasemissa: Igor Stravinsky oli arkkikapinallinen, Jean Sibelius taas tunnevoittoinen romantikko, joka jäi tuon ainutlaatuisen ja kiehtovan näyn varjoon.

 • Juha Hurme
  Julkaistu . Päivitetty

  Juha Hurme: Oi aikoja

  Mihin ajanlaskumme pohjaa? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme ajan alkulähteillä.

 • Kanttarelli eli keltavahvero - Kerava, Finland
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaattivinkki: Kypsyyskoe2

  Yleensä ajattelemme, että luonto on jossain tuolla asvaltoidun alueen ulkopuolella. Tämä ajatuksellinen etäisyys vaikuttaa siihen, miten puhumme muista luontokappaleista. Nimimerkki Futurologi lähetti meille esimerkin siitä, miten Helsingin Sanomien kaupunkitoimitus puhui metsän antimista heinäkuussa.

 • Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon fraasirikos: Päivän päätteeksi

  Me suomalaiset emme välitä vanhoista tavoista ja protokollasta tippaakaan, mutta olemme avoimen uteliaita kaikkea kuninkaallisten ja eritoten Ruotsin prinsessan Victorian toimiin liittyvää kohtaan. Kiireessä tehdyt prinsessajutut eivät kuitenkaan aina mene kuninkaallisen protokollan mukaan.

 • Ketkon vanha mänty
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaatti: Luonto oppilaitospolitiikan puuhun vetää

  Yleensä asioiden hoitaminen on lasten leikkiä. Leikeistä on apua myös silloin, kun asiat mutkistuvat. Nimimerkkikuulijamme Poroporvoolainen kuunteli marraskuisena aamuna Yle Itä-Uusimaan aamuohjelmaa, jossa toimittaja haastatteli ammatti-oppilaitoksen rehtoria.

 • Hirsimökki Utsjoella
  Julkaistu . Päivitetty

  Aristoteleen kantapää: Metsäsuomalaiset museossa

  Syksyllä maailmalle levisi pikku-uutinen Yhdysvaltain vanhimmasta hirsitalosta.