Poimittua

Kjell Westö pelottavan ajankohtainen

Romaani nationalismista sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Vaikka Kangastus 38 ajoittuu vuoden 1938 maaliskuusta marraskuuhun, silti se on valitettavan ajankohtainen. Muukalaisvastaisuus ja kansallismielisyys jylläävät ympäri maailman. Kjell Westö sanoo pelkäävänsä, että historia toistaa itseään.

Julkaistu
Kirjankansia Ikuiset kaupungit -sarjaan

Buenos Aires Borgesista Cortázariin

Tuli tarve matkustaa. Päätin samantien tehdä kahdeksan matkaa. Ensin Buenos Airesiin. Buukkasin tällit Jorge Luis Borgesin, Ernesto Sábaton ja David Byrnen kanssa. Näin aluksi. Terveisin J.P. Pulkkinen.

Julkaistu
Polin juhlavalossa

Suomalaisten suunnittelema museo Varsovassa on elämys1

Polin on hebreaa ja tarkoittaa " tässä on hyvä paikka olla". Polin eli vasta-avattu Puolanjuutalaisten historian museo on suomalaisen arkkitehtitoimiston Lahdelma & Mahlamäen suunnittelema. Se on elämys. Katso kuvakierros museosta.

Julkaistu
Toimittaja Antti Pikkanen

Työn sankarit 5

Toimittaja Antti Pikkasen, 23, elämäntapa on uhattuna. Media-alan työpaikat eivät ole missään suhteessa erilaisten oppilaitosten aloituspaikkoihin. Suurin uhka on printtimedian kriisi, joka ei enää hiillosta pelkästään ilmaisjakelulehtiä, sillä suurin osa niistä kuoli jo, tai siirtyi internetin uumeniin. Siksi itsensä lehdistön töillä elättävä alle kolmekymppinen alkaa olla harvinaisuus.

Julkaistu , päivitetty
Guggenheim Helsinki -museon kilpailuehdotuksessa taideteoksia ja arkkitehtooninen puinen rakenne

Missä on taiteen paikka arkkitehtien Guggenheimissa? 3

Kaikki 1715 kilpailuehdotusta Guggenheim Helsinki -museoksi ovat nyt nähtävissä netissä. Ota kantaa: kumpi voittaa Guggenheimin arkkitehtuurikilpailussa; talo vai taide?

Julkaistu , päivitetty
Aristoteles ja elokuva

Mitä Aristoteles tästä sanoisi?

Olisiko tämä Aiskhyloksen, Sofokleen ja Euripideen näytelmiä diggaillut ja analysoinut Aristoteles myös elokuvan ystävä? Runousoppivääntöä Arto Kivimäen ja Pekko Pesosen seurassa suorittaa J.P. Pulkkinen.

Julkaistu

Aristoteleen kantapää

Urho Kekkonen painii kalan kanssa hämmästynyt ilme kasvoillaan.

Viikon sitaattivinkki: Kuolemasta puhuminen on herkkäluonteista touhua

Kuulijanimimerkki Rigor Mortenson kysyy meiltä seuraavaa: ”Miksi sana kuolla tuntuu olevan mahdoton käyttää imperfektissä otsikoissa, kun kyseessä on henkilö? Otsikko on silloin lähes poikkeuksetta muotoa Muusikko Matti on kuollut eikä Muusikko Matti kuoli.”

Julkaistu , päivitetty
Wine and hard liquor bottles photographed through a multiprism filter

Viikon sitaatti: Syvällinen suhteemme alkoholiin näkyy kykynä kuvailla alkoholin vaikutuksia monipuolisesti ja vivahteikkaasti

Suomalaisten humalahakuinen juomakulttuuri on ehkä vähitellen loivenemassa, mutta syvällinen suhteemme alkoholiin näkyy kykynä kuvailla alkoholin vaikutuksia monipuolisesti ja vivahteikkaasti. Vakuuttuakseen tästä ei tarvitse syventyä tutkijoiden ja taiteilijoiden aikaansaannoksiin tai hakeutua nauhurin kanssa suurkuluttajien seuralaiseksi. Riittää kun lukee vaikkapa Ylen Uutisten nettisivuja.

Julkaistu , päivitetty
lapsi imee peukalo

Viikon fraasirikos: Kädestä suuhun -menetelmä

Kirjoittamaton sääntö, hiljainen tieto - nämä ilmaukset kertovat siitä erilaisten totuuksien sekamelskasta, joka päivittäisiä toimiamme ohjaa.

Julkaistu , päivitetty
Pääkalloja Meksikossa

Aristoteleen kantapää ja kuoleman kieli

Pyhäinpäivän tienoota, hyvät lukijat ja kuulijat. Tienoo on tässä kohdassa sopiva aikamääre, kun puhutaan juhlasta, jonka viettämispäivä on vaihdellut melkoisesti.

Julkaistu

Stradaa

Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut 1920-luvun Helsinkiin sijoittuvan dekkarin.

1920-luvun rikollinen Helsinki kiehtoo dekkarikirjailijoita 2

1920-luvun Helsinki tarjoaa dekkarille kutkuttavan tapahtumamiljöön. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Nina Hurma kertovat Stradassa kieltolain, riehakkaan jazzin ja sisällissodan katkeruuden värittämästä aikakaudesta.

Julkaistu , päivitetty
Eunsun Kim on paennut Pohjois-Koreasta.

Lomalle Pohjois-Koreaan? 1

Länsimaalaiset haluavat turistiksi Pohjois-Koreaan, mutta monet pohjoiskorealaiset haluavat paeta omasta kotimaastaan. Strada tapasi Helsingissä vierailevan pohjoiskorealaisen loikkarin Eunsun Kimin. Dokumentaristi Jouni Hokkanen on ollut turistina Pohjois-Koreassa ja haluaa sinne takaisin.

Julkaistu , päivitetty
Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla.

Taidemuseo vastasi Stradan Pissapoika-aloitteeseen 4

Strada teki syyskuussa aloitteen Tommi Toijan Bad Bad Boy -patsaan säilyttämisestä pysyvästi Kauppatorilla. Hankkeen tukijaksi saatiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Aloite on nyt käynyt läpi virallisen käsittelyn, ja Helsingin taidemuseo on antanut ratkaisunsa Pissapojan kohtalosta.

Julkaistu , päivitetty
Matti Mikkola, Stradan Marjut Tervola ja Virve Rosti

Matti Mikkola säveltää intuitiolla 1

Matti Mikkolan nimi nousi isosti esiin viime keväänä, kun hänen säveltämänsä Pepe & Saimaa – albumi nosti Pepe Willbergin takaisin artistien tähtikaartiin. Nyt sama mies on pannut diskopopin ikivihreän Virve Rostin laulamaan soulia. Onko Mikkola old school –iskelmälaulajien uran pelastaja?

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Juha Hurme

Suunnannäyttäjä

Aleksis Kivi tykkäsi Juteinin kamasta ja oppi häntä puoli vuosisataa varhaisemmalta sana- ja ajatustaiturilta ja kielimieleltä yhden jos toisenkin tempun. Yle Radion Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme suunnannäyttäjän jäljillä.

Julkaistu , päivitetty
Otso Kantokorpi

Otso Kantokorpi: Löysin paavin Porschesta 1

Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otso Kantokorpi törmäsi uutiseen, joka palautti mieleen netti-pelin, joka sai aikaan pohdinnan tekopyhyydestä.

Julkaistu
Saara Cantell

Saara Cantell: Siveellisen taiteen puolesta

Kullakin ajalla on sellaista taidetta kuin se ansaitsee, filosofian tohtori Fredrik J. Lindström toteaa, ja jatkaa: ”Sivistynyt yleisö etukädessä määrää, minkälainen taide kulloinkin rehottaa ja kukoistaa.”

Julkaistu
Toimittaja Anna Laine

Anna Laine: Svetlana Rönkkö, tee venäläisistä kivoja! 6

Mieleeni on kuitenkin hiipinyt yksi epämiellyttävä kysymys. Onko Svetlana Rönkön hahmo rasistinen? Olen pohtinut voisiko tv-ohjelman sketsihahmo olla yhtä railakkaasti esimerkiksi somali? Tai romani? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Anna Laine.

Julkaistu

Peter von Bagh

Muistoja Petteristä

Elokuvatetatteri Orionin sali täyttyi 30.9.2014 kun Peter von Baghin ystävät ja työtoverit kokoontuivat muistelemaan lukemattomien tarinoiden aihetta ja niiden kertojaa. Muistojen keräys jatkuu. Lisää omasi.

Julkaistu
Peter von Bagh

Peter von Bagh Aki Kaurismäen silmin3

"Se, mitä minä puolestani ajattelen Petterin kuolemasta, niin menetyshän on, menetyshän on… kukaan ihminen ei muka ole korvaamaton, mutta Petterin tapauksessa tämäkään ei pidä paikkaansa. Ei sellaista sivistystä ehdi kukaan enää tässä maailmassa hankkia. Olisi täytynyt syntyä kauan sitten."

Julkaistu

Työn sankarit 5

Toimittaja Antti Pikkasen, 23, elämäntapa on uhattuna. Media-alan työpaikat eivät ole missään suhteessa erilaisten oppilaitosten aloituspaikkoihin. Suurin uhka on printtimedian kriisi, joka ei enää hiillosta pelkästään ilmaisjakelulehtiä, sillä suurin osa niistä kuoli jo, tai siirtyi internetin uumeniin. Siksi itsensä lehdistön töillä elättävä alle kolmekymppinen alkaa olla harvinaisuus.

Julkaistu
Lotta Nieminen.

Tekijänä lehdentekijät

Tekijänä-sarjan syksyn uusien jaksojen nuoret päähenkilöt tekevät töitä alalla, joka elää suurta murroskautta.

Julkaistu
Valokuvaaja Aki Roukala

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Foo Fighters -yhtye

Foo Fightersin Nate Mendel: “Nashvillen studio oli haastavin”

Yle Teema näyttää sunnuntaisin tuoreeltaan Foo Fightersin Sonic Highways -dokumenttisarjan jaksoja. Ohjelma seuraa yhtyeen uuden albumin luomista eri studioissa ympäri Yhdysvaltoja. Foo Fightersin basisti Nate Mendel kertoi yle.fi/musiikille kuinka idea Sonic Highwaysiin syntyi, ja miksi Nashvillen Southern Ground Studiossa biisin luominen oli kaikkein haastavinta.

Julkaistu , päivitetty
Kitaristi Bill Frisell.

Parasta nyt: Tampere Jazz Happening Martin Luther Kingin linjalla

Messumeininki ja bileriehuminen loistavat poissaolollaan Tampereen Jazz Happening -tapahtumassa. Yli 40 vuotta suomalaisilla musiikkifestivaaleilla vierailleen musiikkitoimittajan Harri Tuomisen mukaan Tampereelle saavutaan nimenomaan musiikin takia. Yle Radio 1 -kanavan Jazzklubi-ohjelma on vankasti mukana tapahtumassa.

Julkaistu , päivitetty

Ei sivustakatsojille 1

Miksi klassisen ja populaarimusiikin yhdistäminen on vaikeaa ja miten se onnistuu? Tätä pohtii RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu. RSO:n Nenäpäiväkonsertti on yleisön toivekonsertti, jossa esiintyvät mm. Ismo Alanko, Camilla Nylund ja Esko Valtaoja. Suora lähetys 24.10. klo 19.00 Yle TV1:lla, Yle Radio 1:ssä ja osoitteessa yle.fi/rso, jossa voit osallistua keskusteluun.

Julkaistu , päivitetty
Sami Yaffa - Sound Tracker

Sami Yaffa - Sound Tracker, verkkospesiaali

Mitä kaikkea Sami Yaffa - Sound Tracker -maailmanympärimatkalla näkyi ja ennen kaikkea kuului? Katso, lue, kuuntele ja koe huippuhetket sekä sarjassa esittämättömät kappaleet Sound Tracker -verkkospesiaalista.

Uusimmat sisällöt

 • uutta Jyväskylää suunnittelemassa Kaupunki uusiksi kuvauksissa
  Julkaistu .

  Mihin nykypäivän kaupungissa tarvitaan toreja ja aukioita?

  Jyväskylässä arkkitehdit saavat tehtäväkseen herättää henkiin kaupungin aukiot. Kun kaupankäynti on siirtynyt toreilta pitkälti sisätiloihin, moni kaupunki on täynnä aukioita, jotka suurimman osan vuotta kumisevat tyhjyyttään. Millaisia toreja tarvitaan nykyään ja tulevaisuudessa, kun kaupungit muuttuvat?

 • Toimittaja Jonni Roos
  Julkaistu .

  Missä olit, kun ensi kerran kuulit arkkitehtuurista?

  Asuin lapsena keltaiseksi rapatussa kivitalossa Helsingin kantakaupungissa. Katu oli täynnään rakennuksia, joita yleisesti pidettiin toinen toistaan kauniimpina. Kameroin varustautuneet iltakävelijät kulkivat siellä huokaillen ihastuksesta, ja kysyivät myös meiltä lapsilta, millaista tuolla teidän talossanne on sisällä. Kiipeilimme pihapiirin suurissa lehmuksissa ja otimme ympäristön annettuna.

 • Juha Menna, Marjut Tervola ja Tapani Kokko
  Julkaistu . Päivitetty

  Inkkari ja länkkäri esittävät kuvanveistäjää1

  Kuvanveistäjät Tapani Kokko ja Juha Menna esittävät itseään Kansallisteatterin Veistäjät -näytelmässä. He ovat pukeutuneet intiaaniksi ja lännenmieheksi, ja molemmilla on tähän omat henkilökohtaiset syynsä. Stradan Marjut Tervola vierailee veistäjien maailmassa ja löytää kipinän veistotaiteeseen.

 • Kirjankansia Ikuiset kaupungit -sarjaan
  Julkaistu . Päivitetty

  Ikuiset Kaupungit - Buenos Aires sinun kanssasi

  (Tähän toimeksianto) Voit tehdä lisäyksen karttaan suoraan tämän linkin takaa. Kirjoita karttasovelluksen hakukenttään osoite, valitse ehdotetun osoitteen vihreää nuppineulaa ja klikkaa "lisää karttaan". Voit myös jakaa kokemuksesti tämän artikkelin pohjalta löytyvän kommenttikentän kautta.

 • Paavo J. Heinonen 21.8.2014
  Julkaistu . Päivitetty

  Paavo J. Heinonen, oululainen kulttuurivaikuttaja

  Paavo J. Heinonen on oululainen kulttuurivaikuttaja ja Kaltio-kulttuurilehden päätoimittaja.

 • arkkitehti Asmo Jaaksi ja Seinäjoen kirjastorakennus
  Julkaistu .

  Kuinka syntyy pöhisevä kirjasto

  Saako kiipeillä hyllyille, ryömiä seinän sisään lukukoloon tai bändi heittää keikan kirjastossa? Arkkitehdin puolesta kyllä. Asmo Jaaksi haluaa, että hänen suunnittelemissaan kirjastoissa on pöhinää. Arkkitehtitoimisto JKMM:n uudet elämykselliset kirjastot ovat kohtaamispaikkoja, jotka kilpailevat kaupallisten viihtymiskeskusten kanssa. Ja voittavat. Nyt Seinäjoen kirjasto Apila on nyt ehdolla arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi. Mutta millainen tulee Amos Anderssonin taidemuseosta tai Pietarin katutaiteen museosta?

 • Elokuvaohjaaja Randy Moore ja Stradan Joonatan Pitkänen puhuvat Escape from Tomorrow -elokuvasta.
  Julkaistu . Päivitetty

  Kauhuelokuva kännykällä ja ilman kuvauslupaa Disneylandissa1

  Rajoitukset ja rahapula inspiroivat joitakin elokuvaohjaajia. Night Visions -elokuvafestivaalilla vierailleen Randy Mooren kauhusatiiri Escape from Tomorrow on kuvattu ilman lupaa Disneyland-huvipuistoissa. Pablo Larcuen sen sijaan kuvasi elokuvansa Hooked Up kännykkäkameralla. Sarjamurhaajabuumin aloittanut John McNaughton sen sijaan ei olisi valmis riskeemaamaan itseaiheutetuilla rajoitteilla.

 • Wine and hard liquor bottles photographed through a multiprism filter
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaatti: Syvällinen suhteemme alkoholiin näkyy kykynä kuvailla alkoholin vaikutuksia monipuolisesti ja vivahteikkaasti

  Suomalaisten humalahakuinen juomakulttuuri on ehkä vähitellen loivenemassa, mutta syvällinen suhteemme alkoholiin näkyy kykynä kuvailla alkoholin vaikutuksia monipuolisesti ja vivahteikkaasti. Vakuuttuakseen tästä ei tarvitse syventyä tutkijoiden ja taiteilijoiden aikaansaannoksiin tai hakeutua nauhurin kanssa suurkuluttajien seuralaiseksi. Riittää kun lukee vaikkapa Ylen Uutisten nettisivuja.

 • Urho Kekkonen painii kalan kanssa hämmästynyt ilme kasvoillaan.
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaattivinkki: Kuolemasta puhuminen on herkkäluonteista touhua

  Kuulijanimimerkki Rigor Mortenson kysyy meiltä seuraavaa: ”Miksi sana kuolla tuntuu olevan mahdoton käyttää imperfektissä otsikoissa, kun kyseessä on henkilö? Otsikko on silloin lähes poikkeuksetta muotoa Muusikko Matti on kuollut eikä Muusikko Matti kuoli.”

 • Kjell Westö. Kuva: Cata Portin
  Julkaistu . Päivitetty

  Kjell Westö pelottavan ajankohtainen

  Romaani nationalismista sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Vaikka Kangastus 38 ajoittuu vuoden 1938 maaliskuusta marraskuuhun, silti se on valitettavan ajankohtainen. Muukalaisvastaisuus ja kansallismielisyys jylläävät ympäri maailman. Kjell Westö sanoo pelkäävänsä, että historia toistaa itseään.

 • Aristoteles ja elokuva
  Julkaistu .

  Mitä Aristoteles tästä sanoisi?

  Olisiko tämä Aiskhyloksen, Sofokleen ja Euripideen näytelmiä diggaillut ja analysoinut Aristoteles myös elokuvan ystävä? Runousoppivääntöä Arto Kivimäen ja Pekko Pesosen seurassa suorittaa J.P. Pulkkinen.

 • Elokuvaohjaaja Pedro Almodovar
  Julkaistu . Päivitetty

  "Kiehtova ja ällöttävä. Pidän paljon!"

  Kirjailija Miina Supinen ja muusikko Maija Vilkkumaa keskustelevat Pedro Almodovarin elokuvien naisista. Toimittajana Anna Tulusto.

 • Nenäliinat peittävät nuotit.
  Julkaistu .

  Vain oopperaa

  Kohti Joulun tähteä -kirjoitussarja seuraa, saavatko amatöörit aikaiseksi ammattilaisten avulla kokoillan oopperan. Mitä jos musiikki koskettaa tekijötä niin, että laulu menee itkemiseksi? Ei kai tässä sentään mitään vainelämää-oopperaa olla tekemässä?

 • Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut 1920-luvun Helsinkiin sijoittuvan dekkarin.
  Julkaistu . Päivitetty

  1920-luvun rikollinen Helsinki kiehtoo dekkarikirjailijoita 2

  1920-luvun Helsinki tarjoaa dekkarille kutkuttavan tapahtumamiljöön. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Nina Hurma kertovat Stradassa kieltolain, riehakkaan jazzin ja sisällissodan katkeruuden värittämästä aikakaudesta.

 • Saara Cantell
  Julkaistu .

  Saara Cantell: Siveellisen taiteen puolesta

  Kullakin ajalla on sellaista taidetta kuin se ansaitsee, filosofian tohtori Fredrik J. Lindström toteaa, ja jatkaa: ”Sivistynyt yleisö etukädessä määrää, minkälainen taide kulloinkin rehottaa ja kukoistaa.”