Poimittua

Oma kokemus auttaa uuden lastensairaalan suunnittelijaa 1

Uusi lastensairaala on saatava! Kansalaiskeräyksen 30 miljoonan tavoite on ylitetty. Mutta millainen sairaalasta tulee? Arkkitehti Antti-Matti Siikala avaa suunnitelmia Minna Joenniemelle Yle Radio 1:n uudessa radiosarjassa Rakenna minut! Omakohtaiset kokemukset sairaan lapsen vanhempana auttavat Siikalaa lastensairaalan suunnittelussa.

Julkaistu
Tuomas A Laitisen teoksesta Conductor Emma Espoon modernin taiteen museossa

Kuparin kierrätyksestä tuli teema taiteilijan teoksille

Kuvataiteilija Tuomas A. Laitista kiehtoo kuparin kiertokulku. Espoon EMMAssa avautuvassa näyttelyssä on esillä uusi Condoctor-niminen teos, jossa kuvataan ihmisen rakentaman ympäristön muutoksia juuri kuparin kiertokulun kautta.

Julkaistu

Oulu, pohjolan vai Länsi-Siperian pääkaupunki? 2

Kaupunki uusiksi -sarjan ensimmäisessä jaksossa arkkitehdit saapuvat Ouluun. 200-tuhannen asukkaan kaupungin tavoitteena on tulla pohjoisen metropoliksi. Arkkitehtien suunnittelukohteena on lähes joutomaaksi muuttunut valtava ratapiha. Yle Teema, maanantaina 20.10. klo 21

Julkaistu , päivitetty
Australilainen kirjailija Richard Flanagan pitää käsissään Booker Prizen voittanutta kirjaansa "The Narrow Road to the Deep North"

Australialainen Richard Flanagan voitti Booker-palkinnon

Australialainen kirjailija Richard Flanagan sai viime yönä englanninkielisen kirjallisuuden tärkeimmän palkinnon Man-Booker-palkinnon teoksellaan The Narrow Road to deep North eli Kapea tie syvälle pohjoiseen.

Julkaistu
Osa Nykyaikaa etsimässä -kirjan kannesta

”Tunnusta syntisi, Parisi!”

Kirjailija Olavi Paavolainen etsi 1920-luvulla nykyaikaa ja intoili tulenkantajana, 1930-luvulla matkusti maailman ääriin ja yritti nähdä tulevaisuuteen, 1940-luvulla näki propagandan ja sodan eron, 1950-luvulla kirjailija lopetti kirjojen julkaisemisen ja 1960-luvulla jatkoi juopotteluaan. Syksyllä 2014 kaksi professoria kirjoitti 50 vuotta sitten kuolleesta Paavolaisesta yli 1200 sivun verran elämäkertaa.

Julkaistu , päivitetty
Futudesign Oy:n (Auvo Lindroos, Aleksi Niemeläinen, Teemu Seppänen) visio Oulun uudeksi rautatieasemaksi.

Kaupunki muuttuu nopeammin kuin arvaatkaan 1

Suomessa vanhoja, ennen vuotta 1921 tehtyjä rakennuksia on vain viisi prosenttia rakennuskannasta. Peräti kolmasosa meitä ympäröivistä rakennuksista on noussut parin viime vuosikymmenen aikana.

Julkaistu , päivitetty

Stradaa

Stradassa kysytään miksi ikääntyneet katsojat eivät kelpaa televisiolle?

Hylkäsikö televisio seniorikatsojat? 55

Televisiota katsovat eniten eläkeläiset, mutta ohjelmat ja mainokset halutaan tehdä ennen kaikkea nuorille katsojille.

Julkaistu , päivitetty
Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut 1920-luvun Helsinkiin sijoittuvan dekkarin.

1920-luvun rikollinen Helsinki kiehtoo dekkarikirjailijoita

1920-luvun Helsinki tarjoaa dekkarille kutkuttavan tapahtumamiljöön. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Nina Hurma kertovat Stradassa kieltolain, riehakkaan jazzin ja sisällissodan katkeruuden värittämästä aikakaudesta.

Julkaistu , päivitetty
Matti Mikkola, Stradan Marjut Tervola ja Virve Rosti

Matti Mikkola säveltää intuitiolla 1

Matti Mikkolan nimi nousi isosti esiin viime keväänä, kun hänen säveltämänsä Pepe & Saimaa – albumi nosti Pepe Willbergin takaisin artistien tähtikaartiin. Nyt sama mies on pannut diskopopin ikivihreän Virve Rostin laulamaan soulia. Onko Mikkola old school –iskelmälaulajien uran pelastaja?

Julkaistu , päivitetty
Kirjailija Tuomas Kyrö

Kyllä ei Mielensäpahoittaja mene verkkareissa arkkuun

Joskus 15-vuotiaana Tuomas Kyrö tutustui kaverinsa Erkki-pappaan, joka sanoi: ”Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin.” Tämä jäi kaveriporukkaan lentäväksi lauseeksi ja vuosikymmeniä myöhemmin syntyi reilut 80-vuotias mariseva ukko, Mielensäpahoittaja .

Julkaistu , päivitetty
Grönlantilaispoika Jonas teräsmiehen asussa

Grönlannin teräsmieheltä loppuivat voimat

Valokuvaaja Tiina Itkonen on jo toistakymmentä vuotta kuvannut Grönlannissa. Yhdellä kuvausmatkoistaan hän kohtasi teräsmieheksi sonnustautuneen Jonaksen. Isoksi kasvettuaan teräsmieheltä katosi elämänvoima.

Julkaistu , päivitetty

Peter von Bagh

Muistoja Petteristä

Elokuvatetatteri Orionin sali täyttyi 30.9.2014 kun Peter von Baghin ystävät ja työtoverit kokoontuivat muistelemaan lukemattomien tarinoiden aihetta ja niiden kertojaa. Muistojen keräys jatkuu. Lisää omasi.

Julkaistu
Peter von Bagh

Peter von Bagh Aki Kaurismäen silmin3

"Se, mitä minä puolestani ajattelen Petterin kuolemasta, niin menetyshän on, menetyshän on… kukaan ihminen ei muka ole korvaamaton, mutta Petterin tapauksessa tämäkään ei pidä paikkaansa. Ei sellaista sivistystä ehdi kukaan enää tässä maailmassa hankkia. Olisi täytynyt syntyä kauan sitten."

Julkaistu

Kultakuumeen kolumneja

Juha Hurme

Suunnannäyttäjä

Aleksis Kivi tykkäsi Juteinin kamasta ja oppi häntä puoli vuosisataa varhaisemmalta sana- ja ajatustaiturilta ja kielimieleltä yhden jos toisenkin tempun. Yle Radion Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme suunnannäyttäjän jäljillä.

Julkaistu , päivitetty
Saara Cantell

Saara Cantell: Hyvän alun haasteet

Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Saara Cantell pohtii aloitusta. Mitkä ovat ne sanat, joilla lukija, katsoja tai kuulija viedään tarinan kannalta oikeaan paikkaan?

Julkaistu , päivitetty
Toimittaja Anna Laine

Anna Laine: Mantan takamus 2

Monikaan ei taida enää muistaa, että Finlandia-talon naapurissa sijaitseva Urho Kekkosen muistomerkki herätti paheksunnan ja huolen siitä, että taideteokseen liittyvään vesialtaaseen voi hukkua. Niinpä altaan reunaan kiinnitettiin pienet uimatikkaat. Sen jälkeen teos on saanut uinailla Hakasalmen puistossa ilman hämminkiä. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Anna Laine patsaiden äärellä.

Julkaistu , päivitetty

Tekijänä lehdentekijät

Tekijänä-sarjan syksyn uusien jaksojen nuoret päähenkilöt tekevät töitä alalla, joka elää suurta murroskautta.

Julkaistu
Valokuvaaja Aki Roukala

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Sami Yaffa - Sound Tracker

Sami Yaffa - Sound Tracker, verkkospesiaali

Mitä kaikkea Sami Yaffa - Sound Tracker -maailmanympärimatkalla näkyi ja ennen kaikkea kuului? Katso, lue, kuuntele ja koe huippuhetket sekä sarjassa esittämättömät kappaleet Sound Tracker -verkkospesiaalista.

Maritta Kuula

Maritta Kuula: Strange Fruit

Maritta Kuulan maata järisyttänyt kappale kuvailee Amerikan etelävaltioiden maisemaa yhdistettynä ihmisen raakuuteen. Tunnetuimman version Strange Fruit -kappaleesta on levyttänyt Billie Holiday.

Julkaistu , päivitetty
Rimpparemmi: Karja arktisessa paratiisissa

Tanhuvaara! 1

Kansantanssi - uhka vai mahdollisuus? Perinteisiin kangistunutta vai uutta luovaa? Kaipaako tanhu päivitystä? Vai vain mielikuva siitä? Anna tanhulle pikkusormi ja se vie…

Julkaistu , päivitetty
Tuomo livenä M1-studiossa

Parasta nyt: M1-studiossa Tuomo - Yle Live

Tuomo suuntasi The New Mystique -levyllä rohkeasti elektroniselle ulapalle. Miehen keikalla M1-studiossa lavalle nostettiin kitaroiden ja ja bassojen sijaan syntetisaattoreita ja rumpukoneita. Ensikosketus studioon oli Tuomon kohdalla kumminkin ”epävirallinen”. Yle Live: M1-studiossa Tuomo Yle Teemalla 19.10. klo 22.00.

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • Joogaa Highlinen kulmilla New York
  Julkaistu .

  Paikan henki lisää viihtymistä - ja nostaa hintoja

  Mitä täytyy ottaa huomioon, kun suunnitellaan viihtyisiä ja ihmisten välistä kanssakäymistä vahvistavia kaupunkitiloja? Yksi keino on paikkojen hengen luominen, niin kutsuttu placemaking. Maailmalla se on yhä tärkeämpi osa uusien alueiden kehittämistä. Tosin hyvä henki nostaa myös kiinteistöjen hintoja, jolloin köyhimmät joutuvat usein muuttamaan pois.

 • Zombie hyökkää
  Julkaistu .

  Zombit tulevat!

  Kun zombit laahustivat kohti katsojaa vuonna 1968, George A. Romeron elokuvassa Night of the Living Dead, ne olivat jotakin uutta. Ne olivat uudenlaisia hirviöitä. Sen jälkeen zombit ovat olleet kauhuelokuvien ja koko populaarikulttuurin vakioainesta. Muutaman vuosikymmenen aikana on tehty satoja zombielokuvia, ja tehdään edelleen. Zombit eivät kuole. Filmiryhmän vieraana elokuvaohjaaja Marko Mäkilaakso.

 • Otso Kantokorpi
  Julkaistu .

  Otso Kantokorpi: Löysin paavin Porschesta

  Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otso Kantokorpi törmäsi uutiseen, joka palautti mieleen netti-pelin, joka sai aikaan pohdinnan tekopyhyydestä.

 • Esiintymipukua sovitetaan
  Julkaistu .

  Ompelukone kauniiseen käteen

  Kohti Joulun tähteä -kirjoitussarja seuraa, saavatko kirkkonummelaiset amatöörit aikaiseksi ammattilaisten avulla kokoillan oopperan. Talkoot kunniaan, mutta onko jokaisen pakko ommella esiintymispukunsa itse?

 • Arkkitehti Pekka Salminen ja Fuzhou taide- ja kulttuurikeskus
  Julkaistu . Päivitetty

  Pekka Salminen voittaa Kiinassa arkkitehtuurikilpailuja

  Kiinassa arkkitehti voi toteuttaa suuria unelmia, mutta kuinka menestytään kiinalaisessa arkkitehtuurikilpailussa? Pekka Salminen tietää.

 • Julkaistu .

  Keravalaiset rakastavat sirkushevosiaan1

  Sirkusmuistomerkki on Keravan tunnetuin taideteos. Strada selvitti teoksessa olevien sirkushevosten kiinnostavaa taustaa.

 • Aristoteles ja elokuva
  Julkaistu . Päivitetty

  Mitä Aristoteles tästä sanoisi?

  Länsimaista taidetta tutkiessa törmää nopeasti Aristoteleeseen. Suuren kreikkalaisen 330–320-luvuilla ennen ajanlaskun alkua kirjoittama Runousoppi on kulunut lukemattomissa käsissä ja sen esittämät analyysit antiikin Kreikan tragedioista ovat lähetemättömästi käsityksissämme draamasta.

 • Helsingin Kirjamessut 2014
  Julkaistu . Päivitetty

  Yle.fi/kirjamessut -striimin ohjelma la 25.10. Helsingin Kirjamessuilta

  Seuraa suoria lähetyksiä pe 24.10. & la 25.10. ja katso tallenteet jälkeenpäin osoitteessa yle.fi/kirjamessut.

 • Helsingin Kirjamessut 2014
  Julkaistu . Päivitetty

  Yle.fi/kirjamessut -striimin ohjelma pe 24.10. Helsingin Kirjamessuilta

  Seuraa suoria lähetyksiä pe 24.10. & la 25.10. ja katso tallenteet jälkeenpäin osoitteessa yle.fi/kirjamessut.

 • Sateelliittikuvassa Irene-myrsky
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaatti: Esteri suo antejaan

  Säästä uutisointi on viime vuosina kehittynyt vahvasti katastrofijournalismin suuntaan, mutta sääutisointi voi olla myös iloista.

 • Creative-matkakaiutin rantakalliolla
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaattivinkki: 135°

  Erityisalojen kielikuvat ovat meistä usein kiehtovia, koska ne ovat vieraita ja eksoottisia. Aina niiden käyttäminen ei kuitenkaan osu suoraan kohteeseensa, kun emme osaa niiden luontevaa käyttötapaa.

 • Pässi.
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon fraasirikos: ei pässimpää!

  Lentopalloilu on meillä laajasti harrastettu kansanurheilun laji, luonnollisesti myös ammatti-innostujat kisojen selostamoissa päästivät tunteitaan valloilleen.

 • Sagrada Familia -kirkko Barcelonassa
  Julkaistu .

  Gaudi, Kopernikus, Brahe ja Trakl - Avaruusromua 19.10.2014

  Onko hän nero vai hullu? Näin kysyttiin katalonialaisesta arkkitehdista Antoni Gaudista. Keskitien kulkijoita eivät olleet myöskään tähtititeteen pioneerit Nikolaus Kopernikus ja Tyko Brahe, eikä runoilija Georg Trakl ollut omana aikanaan juhlittu sankari. Monet historian taiteilijat ja tieteilijät ovat antaneet inspiraatiota nykyajan musiikintekijöille. Millaista musiikkia ovat sankareilleen tehneet Robert Rich, Nemesis, Lightwave ja Klaus Schulze? Toimittajana Jukka Mikkola

 • maapallo
  Julkaistu .

  Athanasius, Milarepa, Escher ja El Greco - Avaruusromua 26.10.2014

  Tiedettä, taikauskoa, maagisia ja uskonnollisia elementtejä, runoja Tiibetistä, mahdottomia kuvia, syvää hartautta ja uskonnollisia maalauksia. Monet historian taiteilijat ja tieteilijät ovat antaneet inspiraatiota nykyajan musiikintekijöille. Millaisia ajatuksia ja millaista musiikkia synnyttävät Athanasius Kircher, Milarepa, Maurits Cornelis Escher ja El Greco. Millaisia ovat Lightwaven, Sven Grünbergin, Bill Rhodesin ja Vangelisin kunnianosoitukset näille merkkihenkilöille? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oulun suunnittelua
  Julkaistu .

  Kerroksellista kaupunkia eli kuinka ottaa haltuun jättialue

  Onko suuriluontoinen visiointi turhaa ja pitäisikö Oulun tyytyä olemaan tavallinen maakuntakeskus yksi muiden joukossa?