Hyppää pääsisältöön

Ylen Tanssiva karhu -palkinto Anja Erämajalle, Kääntäjäkarhu Katriina Ranteelle

Palkitut:Ehkä liioittelen vähän ja Korallia ja suolakiteitä

Yleisradion vuoden 2016 Tanssiva karhu -runopalkinto on myönnetty Anja Erämajalle kokoelmasta Ehkä liioittelen vähän. Kääntäjäkarhun sai Katriina Ranne afrikkalaisen runouden antologiasta Korallia ja suolakiteitä. Palkintoraadin jäsenet olivat tänä vuonna puheenjohtajana kriitikko Aleksis Salusjärvi

Tanssivan karhun voittanut Anja Erämaja: Tärkeintä on kosketus

Rakkauspuhetta ei ole maailmassa liikaa

Anja Erämajan Tanssivalla karhulla palkittu runokokoelma Ehkä liioittelen vähän pureutuu rakkauspuheeseen ja siihen, miten rakkauden ilmaisemisesta ja tunnustamisesta voi syntyä koomisiakin tilanteita. Vaikka Erämaja ottaa etäisyyttä kliseisimpään rakkauden kieleen, hän ei katso, että rakkauspuhetta olisi maailmassa liikaa. - Tokkopa sitä rakkauspuh

Kajaanin Runoviikolla tahtoisin kokea kaiken - rajallinen aika karsii ja on pystyttävä keskittymään hetkeen

Taide ei ole nopeuslaji

Kajaanin Runoviikko ja Tanssivan karhun jako ovat kirjallisuuteen keskittyneelle kulttuuritoimittajalle tasapainoilua kiireen ja kiirettömyyden välillä. On kulttuuritoimittajan työhön sisältyvä paradoksi tasapainoilla journalistisen nopeuden ja taiteen kokemiseen liittyvän hitauden sekä kärsivällisyyden välillä.

Iiron musiikkiluokka polkaistiin käyntiin palkeen puhalluksella

Haitaria lähestyttiin monelta suunnalta sarjan 1. osassa

Ensimmäisen jakson vieraina olivat Pedro Hietanen, Niko Kumpuvaara ja Maria Kalaniemi. Kolme eri tyyliä ja tapaa lähestyä harmonikan soittoa. Edellisestä vuodesta poiketen tämän kesän ohjelmasarja lähtee liikkeelle musiikin ja soittimien perusteista, unohtamatta kuitenkaan musiikin ammattilaisten taidonnäytteitä.

Tässä ovat #saunakuva-kilpailun voittajat!

#saunakuva-kilpailu ratkesi

Yle Teeman ja Yle Kulttuuriohjelmien #saunakuvakilpailuun lähetettiin noin 150 kuvaa. Raati palkitsi kuvia kolmessa alalajissa, ja koko kilvan voittajaksi nousi kuva saunovasta pojasta vilvoittavan veden alla. Kiitämme kaikkia osallistujia!

Tamminiemen saunassa

UKK:n ajan kuumimpia tarinoita Tamminiemen saunasta.

Tamminiemen saunassa -sarjassa ollaan Suomen myyttisimmän saunan lauteilla. Luvassa on Urho Kekkosen presidenttiajan asioiden kulkua ja kuumimpia tarinoita, Nikita Hruštšovin kosteita löylyjä, sekä saunarauhan rikkojia - ja tietenkin saatanan tunareita.

KulttuuriCocktail

Näin puhua lapsen kanssa transsukupuolisuudesta!

Näin puhua lapsen kanssa transsukupuolisuudesta!

Moni vanhempi on varmasti joskus miettinyt miten puhua erilaisuudesta ja transsukupuolisuudesta lasten kanssa. KulttuuriCocktail pyysi vinkkejä aiheeseen Takkutukkakeiju-näytelmän tehneeltä teatteriryhmältä F.A.Q:lta, Kesän jälkeen kaikki on toisin -kirjan kirjoittaneelta Siri Kolulta sekä dramaturgi-ohjaaja Valto Kuuluvaiselta.

Vj-hommia teknon tahtiin - näin musiikkia visualisoidaan

Opettele tutoriaalien avulla

Teknoklubien ja konserttien visuaaliset puitteet ovat nykyään sähäkkää ja näyttävää kuvamattoa. Kyse ei ole pelkästä musiikin koristamisesta, vaan voi väittää että suuri osa konsertin tai klubin tunnelmasta syntyy visaalien avulla. Tässä jutussa kuullaan kokeneilta vj-ammattilaisilta, miten visuaaleja tehdään.

Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

Helsinki Lit 2016

Kirjailijan pitää kuulla henkilöidensä puhuvan

Sairaat ja terveet sulautuvat yhteen

Tänä vuonna ilmestynyt Niin raskas on rakkaus (Beckomberga, 2014) on ensimmäinen Sara Stridsbergin (s. 1972) suomennettu romaani. Se sijoittuu vuonna 1995 lakkautettuun samannimiseen tukholmalaiseen mielisairaalaan, jota sanottiin kaupungiksi kaupungissa.

Kirjailija yritti saada romaanihenkilönsä ryyppäämään, ei onnistunut

Kinnunen myönsi ettei ole koskaan ollut runopoika

Kinnunen aloitti keskustelun toteamalla, että sekä hän itse että Lipson aloittivat kirjailijauransa suhteellisen myöhään. Kinnunen on syntynyt 1973, Lipson 1965. Lipson on tosin halunnut kirjailijaksi pienestä pitäen, kaikki on ollut valmistautumista kirjailijan uraa varten. Kinnunen myönsi ettei ole koskaan ollut runopoika, sen sijaan draama on aina ollut hänen alaansa.

“Oulu on mun Troija”

Savoyn lavalla oli kaksi kuvataiteilijaa

Savoyn lavalla oli kaksi kuvataiteilijaa, joista toinen on 2000-luvulla profiloitunut myös kirjailijana. Taiteilijat ovat ensimmäisen kerran tavanneet toisensa edellispäivänä, heitä yhdistää Pariisi. Hannu Väisänen on vuodesta 1989 alkaen asunut osan vuodesta Ranskassa. Vuonna 1978 syntynyt Hanna Saarikoski on tehnyt videoteoksen See Paris and Die (2012), jossa hän kulkee silmät suljettuina läpi Pariisin nähtävyyksien.

Tom of Finland on uusi Muumi!

Ulkopuolisuudesta, kotimaasta, vieraudesta.

Mark Levengoodin ja Rosa Liksomin keskustelu lähti liikkeelle Markin muistoista lapsuuden ajoilta. Mark perheineen asui Haukilahdessa aikana, jolloin Jukka Kuoppamäki yritti poliitikoksi. Kuoppamäki kävi puhumassa Haukilahdessa, Markille hän oli kuitenkin ensisijaisesti laulaja, jota kuunteli Finnhits-levyiltä. Finnhitsejä kuunneltiin koko ajan, ne ovat edelleen Markin musiikkimaun perusta.

Minua kiinnostaa se, miten ihmiset nähdään, sanoo Jonas Hassan Khemiri

onikulttuurisuuden ja kirjoittamisen suhde

Riikka Pulkkinen ja Jonas Hassen Khemiri ovat aiemmin tavanneet USA:ssa Bay Arean kirjallisuusfestivaaleilla. Ensimmäiseen keskustelun aiheisiin kuuluivat kliseet ja Knausgård, lavasteina oli Kalifornian maisemia, samppanjaa ja rap-kulttuuria. Savoyn lavalla keskustelu ajautui tästä monikulttuurisuuden ja kirjoittamisen suhteeseen.

Jos Dostojevski pystyi tähän, pystyn minäkin

Miksi kirjoitat?

Philip Teir aloitti keskustelunsa norjalaiskirjailija Tore Renbergin kanssa kysymyksellä, joka on yksinkertainen mutta perustava. Silti jokainen kirjailija on miettinyt vastauksen siihen. Niin oli Renbergkin, jonka ensimmäinen suomennettu romaani Huomenna nähdään (Vi ses i morgen, 2013) on juuri ilmestynyt suomeksi. Renberg on kirjoittanut 12 kirjaa.

Television tiiliskivet

Uusi Sherlock

Mutta, hyvät käsikirjoittajat, kenestä Watson?

Sherlock Holmes ja tohtori Watson ovat yksi elokuva- ja televisiohistorian suosituimmista parivaljakoista. Mitä tapahtui kun Steven Moffat and Mark Gatiss päättivät luoda uuden version poikavuosiensa sankareiden seikkailuista? Jotain uutta oli keksittävä. Television tiiliskivet Yle Radio 1:ssä to 28.4. klo 17.20 ja ti 3.5. klo 22.05 + Areena.

Narcos

Narcos, huumekauppa ja maaginen realismi

Narcos-sarjan alussa on tekstiplanssi, jossa määritellään maagisen realismin käsite. “Maagisessa realismissa yksityiskohtaisiin, realistisiin puitteisiin tunkeutuu jotain, mihin on vaikea uskoa. Sille, että maaginen realismi syntyi Kolumbiassa, on syynsä.”

Rikos

Tämä Rikos ei vanhene

Tämä Rikos ei ole vanhentunut. Skandinavisten rikossarjojen maailmanmenestyksen peruskivi on Sören Sveistrupin luoma Forbrydelsen eli Rikos. Television tiiliskivissä Rikos puretaan alkutekijöihinsä. Miksi Sarah Lund?

Kultakuumeen kolumneja

Lumivyöryvaroituksia sivistysvaltiossa

Tittelit, oppiarvot ja suorittaminen eivät takaa sivistystä.

Kirjallisuuden sanotaan kiinnostavan vähemmän. En usko! Kirjallisuus on edelleen villi ja radikaali taidemuoto ja sen opetus on yhä elintärkeää sivistysvaltiossa. Vai onko nykyisin turhaa ymmärtää ihmiskunnan kulttuurihistoriaa? Onko turhaa osata käyttää ja lukea kieltä, tunnistaa tekstilajeja ja niiden vaikutuskeinoja? Onko ylimääräistä pyrkiä hoksaamaan itseään ja muita?

Taiteilijat sivilisaation raunioilla

Taiteen ja yhteiskunnan suhde ei ole ennalta annettu.

Taiteen ja yhteiskunnan toisinaan monimutkaista ja ristiriitaistakin suhdetta on yritetty hahmotella Platonin Valtiosta saakka. Runoilijoita ei Platon olisi ihannevaltioonsa päästänyt, ja hän totesi muun muassa: ”Mutta se on tiedettävä, ettei valtioomme voida hyväksyä muuta runoutta kuin jumalhymnejä ja jalojen miesten ylistyslauluja.

Kapinalauluja

Agitaatiota, kiihotusta, yllytystä ja värväystä.

Varoitus: nyt tulee agitaatiota, kiihotusta, yllytystä ja värväystä. Työväenliikkeen kirjasto ja Työväenkirjaston ystävät ry. ja Työväenperinne ry. järjestävät ensi marraskuussa Stadin työväenkirjallisuuspäivät.

Radio-ohjelmia

Erikoislaatuinen suhde ilmiömaailmaan. Avaruusromua 3.7.2016

Avaruusromussa suomalaiset tekijät tutkivat ilmiömaailmaa.

”Taiteilijat ovat erikoislaatuisessa suhteessa ilmiömaailmaan”, sanoo Eliot Dole Hutchinson kirjassaan Luova ajattelu. Hän sanoo, että he löytävät siitä kauneutta ja tarkoitusta, joka jää muilta ihmisiltä salatuksi. Hutchinson muistuttaa, että taiteilija ei pyri päämääräänsä kunnian, maineen, rahan eikä minkään muun vähäpätöisen seikan vuoksi. Hän etsii, koska ei voi olla etsimättä. Avaruusromussa ilmiömaailmaa tutkivat Lubo-Mir, Vesa Turpeinen, JKS, Le Modem, Veli-Matti O Äijälä ja IO//IO. Toimittajana Jukka Mikkola.

yle.fi/musiikki

Seksihullujen aikakäsitys

Punkyhtye Seksihullut ja ennenjulkaisematon Kello-biisi.

Punkyhtye Seksihullujen tarina alkoi nimestä. Se oli niin hyvä, että sen ympärille oli pakko perustaa bändi. Vieraana-sarjassa viisihenkinen ryhmä esittää ennenjulkaisemattoman Kello-biisinsä ja sarjakuvataiteilijanakin tunnettu lauluntekijä Jyrki Nissinen kertoo miten punk-musiikki tuli elämäänsä.

Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

Pyhimys on aina Pyhimys

Pyhimys esittää Vieraana-sarjassa Ote-biisinsä.

Pyhimys eli Mikko Kuoppala on aikaansaava räppäri. Soolouransa ohella hänet tunnetaan Teflon Brothers - sekä Ruger Hauer -kokoonpanoista ja päivätyökseen mies hoitaa monen muunkin artistin asioita. Vieraana-sarjassa Pyhimys esittää version Pettymys-albuminsa kappaleesta Ote.

Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä

"Käsittämätöntä meteliä, räminää, musiikin toisella puolen.” Muun muassa näillä sanoilla kuulijat kuvailevat arvoituksellisen suomalaisbändin The Silverin musiikkia. Bändin jäsenten henkilöllisyys on säilynyt salassa yli kolme vuosikymmentä. Yle.fi/musiikki päätti selvittää salaisuuden Atte Blomin, Rife Paanasen, Perttu Häkkisen ja Kari Heikosen avulla. Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä palkittiin KOURA-palkinnolla 2016.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Kun kitara soi...

  Kitaran historiaa ja Iiron musaluokan lämmittelyä

  ...ei itkeä saa, laulaa Eppu Normaali. Mutta juuri kitarasta on tullut suosituin kansan tuntojen tulkki ympäri maailman viimeisen vuosisadan aikana. Millainen on kitaran historia ja ketkä sen hienoimpia taitajia? Kitaran lyhyt historia saattelee Iiron musiikkiluokalle ottamaan selvää kitarasta alan suomalaisten huippujen avustuksella.

 • Albert Edelfeltin elämän tärkein nainen oli äiti

  Albert Edelfelt

  Taiteilijaelämää Pariisissa viettänyt Albert Edelfelt kirjoitti äidilleen vuosina 1873–1901 satoja kirjeitä. Kirjeissä piirtyy Edelfeltin tie taiteilijaksi, epävarmuus ja menestys, ystävät, seurapiirit ja koko värikäs Pariisi. Toimittaja Eeva Luotonen haastattelee Edelfeltin kirjeet kirjaksi koonnutta tutkija Anna Kortelaista Viisasten kerho -ohjelmassa.

 • Johtamisen taito: muusikoille keppiä vai porkkanaa?

  Iiron musiikkiluokka pohti, onko Sun Tzu ainoa vaihtoehto?

  Musiikkiluokan neljäs jakso käsitteli kilometreittäin kirjahyllyjä täyttänyttä aihetta johtaminen. Apuopettajat ja yllätysvieraat pohtivat mm. pitääkö johtajan olla aina mukava alaisilleen ja toimiiko porkkana aina keppiä paremmin?