Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa 33

Cities: Skylines -peli on nelinkertainen yllättäjä.

Näin syntyy hittipeli: Linnoittaudutaan kellariin kolmeksi vuodeksi. Juodaan Cokista, nukutaan ilmapatjoilla ja pyyhitään huurua rilleistä. Nyt peliala on murroksessa, sillä nörtit ovat tulleet kellareistaan, tavanneet muita ihmisiä ja ymmärtäneet, että pitsaan tarvitaan myös rahaa. Pelialan muutos kiteytyy Karoliina Korppooseen, joka suunnitteli Cities: Skylines -pelin.

Julkaistu
Tekijänä Toni Fingerroos

Hill Climb Racing -mäkiautopeliä on ladattu yli 400 miljoonaa kertaa

Toni Fingerroos ei pelkää epäonnistumista.

Toni Fingerroos oli 10-vuotias kun hän koodasi ensimmäisen autopelinsä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänestä tuli miljonääri hittipeli Hill Climb Racingin maailmanlaajuisen menestyksen ansiosta. Millaisen pelifirman hän on rakentanut?

Julkaistu
Caspar David Friedrich - Mondaufgang am Meer (1822)

Kuvataide on keino paeta melankoliaa ja tyhjyyden tunnetta

Melankoliaa on kuvattu taiteissa kautta historian

Seison maalauksen edessä Gerhardt Richterin näyttelyssä Berliinissä vuonna 2012. Kuvassa ei ole ihmistä, siinä ei ole kaunista surumielistä maisemaa. Kuvassa on kynttilä. Äärettömän melankolinen kynttilä. Ensisilmäyksellä kynttilä on hyvinkin valokuvamainen, fotorealistinen. Lähempää katsottuna erottuvat Richterin vaakasuoraan kulkevat paksut siveltimenvedot.

Julkaistu
Matti Salminen Olavinlinnassa vuonna 1974 ohjelmassa Salminen Savonlinnassa.

7.7. Teeman Elävä arkisto: Matti Salminen 2

Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muistoja ja musiikkia.

Bassolaulaja Matti Salminen vaihtoi tangon oopperaan jo parikymppisenä, mutta hienosti kaikuu Balladi Olavinlinnasta myös oopperajuhlista tutussa miljöössä. Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muotokuva nuoruusvuosilta ja Merikannon lauluja. Onnea 70-vuotiaalle!

Julkaistu , päivitetty
Landscape in the Style of Guo Xi / artist: Tan Song

Kiinalainen kevät

Kiinalainen runo sekoitti kevään.

Neljätoistavuotiaana kirjoitin kouluaineeseen: ”Tänä iltana juon pitkään ja syvään:/ menköön järki!” Iäkäs äidinkielenopettaja tyrmistyi. En minä humalasta tiennyt vielä mitään, mutta olin ostanut runokirjan. Se oli Jadepuu, kokoelma Pertti Niemisen suomentamia vanhoja kiinalaisia runoja.

Julkaistu
Koivunrunko järvessä.

Suomen synty – oikopolkuja mytologiaamme

Suomen synty -sarja esittelee kansanperinteemme ytimen.

Miten maailmaan syntyi valo? Miksi suomalainen sankari ei saa naista? Kultakuumeen kesäsarja auttaa kansanperinteen kärryiltä tippuneet takaisin kyytiin. Siinä käydään läpi 10 vanhaa suomalaista runoa Sammon ryöstöstä Kultaneitoon.

Julkaistu
Tytti Junna, Saara Mänttäri, Pihla Pohjolainen ja Elina Saarela esityksessä Pikku Prinssi

Pikku prinssi on nuorten ylistyslaulu naiiviudelle

Herttainen esitys nähdään Huopalahden vanhalla asemalla.

Jotenkin näin he laulavat, neljä herttaista pikku prinssiä: Minä tahtoisin kevein askelin tanssia siellä, mutta aikuisten maailmassa olen vain tiellä. Pikku prinssi - Naiviuden puolustus (huom. naiviuden yhdellä i:llä!) on nuorten teatteriopiskelijoiden ja -harrastajien toteuttama esitys.

Julkaistu

Taideharrastus tuo sisältöä elämään ja auttaa vaikeuksien yli

Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista.

Ammattimaisen taiteen tekemisen ja kulttuurin rinnalla Suomessa sadattuhannet tekevät itse taidetta harrastuksenaan. Osa suhtautuu omaan taiteeseensa hyvinkin kunnianhimoisesti, osa kevyemmin. Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista ja käsitellä vastaantulevia ongelmia. Näitä asioita tutkailin vuonna 1999 nähdyssä tv-sarjassa Intohimona taide. Sarjaan haastateltiin yli 20 taiteen harrastajaa ja suurimmalla osalla taideharrastus vähintään joltain osin liittyi elämässä vastaantulleiden ongelmien käsittelyyn.

Julkaistu
Kesämaisema: laituri, järvi, metsää, ihminen. Kuvateksti Kesän lukusuosituksia, #101kirjaa

101 kirjasuositusta kesään 26

101 kesäkirjasuositusta - #101kirjaa

Mietitkö mitä luet kesällä? Seppo Puttonen on koonnut suosituksia tunnetuilta kirjojen ystäviltä. Nyt alkaa kesän 101 kirjasuositusta. #101kirjaa

Julkaistu , päivitetty
Purjeveneitä Ahvenanmaan saaristossa ohjelmassa Vene on silta.

30.6. Teeman Elävä arkisto: Ahvenanmaan saaristo

Saaristolaiselämää Ahvenanmaan idyllissä 1960-luvulla.

Lounais-Suomen Saaristomeri ja Ahvenanmaan saaristo on kaksi kesäkuukautta turistien suosiossa, loppuvuosi on hiljaisempaa. Kuinka saaristossa eleltiin 1960-luvulla?

Julkaistu , päivitetty

Moottoripyöriä, tuhkaa ja aavekaupungin ääniä - Avaruusromua 5.7.2015 1

Avaruusromussa kuunnellaan paikkoja ja maisemia.

Avaruusromussa kuunnellaan paikkoja ja maisemia, ääniä ja tunnelmia, muistoja ja mielikuvia erilaisista paikoista. Käymme muun muassa iltatorilla Thaimaassa, syvällä viidakossa haaksirikkoutuneen lentokoneen jäänteillä ja Varoshan aavekaupungissa Kyproksella. Musiikkia esittävät Steven Naylor, Simon Whetham, Ravi Shardja sekä Yannis Kyriakides. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013. Toimittanut Jukka Mikkola.

Julkaistu , päivitetty

Aristoteleen kantapää

Kielioppi yhdistää itämerensuomalaisia kieliä

Professori Riho Grünthal kertoo sukulaiskielistämme.

Suomi on yksi seitsemästä itämerensuomalaisesta kielestä. Itämerensuomalainen kielialue sijoittuu koillisen Itämeren alueelle. Itämerensuomalaisiin kieliin kuuluvat suomen lisäksi viro, inkeroinen, liivi, karjala, vatja ja vepsä.

Julkaistu

Aristoteleen kantapää: Finnit Itämeren rannalla

Inkeroinen, liivi, karjala, vatja, vepsä, viro ja suomi ovat itämerensuomalaisia kieliä. Millaisista kielistä on kyse, ja miten ne liittyvät Itämereen?

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Kusti ei polje 6

Kusti ei polje

Ajauduin taannoin miettimään nyky-yhteiskuntamme synkkää tilaa ja siitä eksyin jostain syystä oman työhistoriani muistelemiseen. Olen yrittänyt viime aikoina opetella tiedonvälityksessä toistuvia avainkäsitteitäkin: sellaisia sanoja kuin ’tuottavuusvaje’ ja ’tehostaminen’.

Julkaistu
Saara Cantell

Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

Tria oli kerännyt hyönteisiä aamuvarhaisesta asti, joten toiselle juomatauolle tultaessa aavikon hiekkapöly oli paakkuuntunut tukkaan paksuksi vaaleanharmaaksi tahnaksi. Hän katsoi kateellisena Jadia, joka oli jälleen kerran ymmärtänyt suojata kangaskaistaleilla kasvojensa lisäksi myös hiuksensa.

Julkaistu
Juha Hurme

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus30

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus

Alussa oli puhe. Ihminen on puhunut ainakin 100 000 vuotta, mutta osannut raapustaa puheen muistiinpanoja vaivaiset 5000 vuotta.

Julkaistu

Helsinki Lit 2015

Yle striimaa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmaa 22.-23.5.2015. Tule mukaan seuraamaan kirjallisuuskeskusteluita. Suora lähetys on käynnissä lauantaina 23.5. klo 11.10 - 13.00 ja 13.55 - 17.00. Lähetys on nähtävissä Yle Teemalla, Yle Areenalla ja tässä verkkolähetyksessä.

Julkaistu , päivitetty

Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen keskustelevat Venäjästä.

Uusi kirjallisuustapahtuma Helsinki Lit kokoaa yhteen kirjailijat ja lukijat. Sofi Oksanen ja Mihail Šiškin keskustelevat Neuvostoliitosta ja Venäjästä.

Julkaistu
Peter Høeg ja Monika Fagerholm

Helsinki Lit: Monika Fagerholm ja Peter Høeg

Eloisa keskustelu muistoista, kirjoittamisesta ja tanssista

Monika Fagerholm ja Peter Høeg keskustelevat Helsinki Litissä lapsuusmuistoistaan, kirjoittamisesta - ja tanssista.

Julkaistu
Kirjailijat Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Helsinki Lit: Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Hirvosen ja Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa.

Elina Hirvosen ja Jussi Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa. Helsinki Litissä kirjailijat kertovat romaaneistaan ja niiden synnystä.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Pumpeligaala

Ideoita, vaikuttamista ja nuorta voimaa

Miltä näyttää musiikkivideoiden nykypäivä ja tulevaisuus?

Oulun musiikkivideofestivaalit järjestetään 22. kerran 26.-30. elokuuta. Miltä näyttää musiikkivideoiden nykypäivä ja tulevaisuus kahden lupaavan nuoren musiikkivideo-ohjaajan ja musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan mielestä? Yle Teema uusii festivaalien kunniaksi Video Killed The Radio Star -sarjan kaikki 13 jaksoa maratonistunnossa sunnuntaina 30.8.

Julkaistu , päivitetty
Tytöt ei osaa räpätä - nostokuva

Naisen rooli miehisessä hip hop -maailmassa?

"Joku portsari saattaa kysyä, että ootko sä joku taustatanssija ja sitten kun mä sanon, että mä oon pääesiintyjä, ne on että mitä ihmettä." - Mercedes Bentso.

Julkaistu , päivitetty

Rauhassa-livesarja alkaa 24.8. Yle TV2:lla

360 asteen intiimit keikat täynnä tunnetta, heittäytymistä ja kohtaamisia artistien tunnetuimpien laulujen mukana. Sarjassa esiintyvät Jukka Poika, Egotrippi, Pariisin Kevät, Maija Vilkkumaa ja Robin. Sarjan starttaa Jenni Vartiainen maanantaina 24.8. klo 21 Yle TV2:lla. Kaikki jaksot ovat TV-esityksen jälkeen katsottavissa kokonaan verkossa, jossa on myös paljon lisämateriaalia mm. ohjelmissa esittämättömiä biisejä, iso nippu valokuvia, kitaristien soittokaluston esittelyt, artistien pitkät haastattelut ja henkilökohtaiset kommentit jokaisen biisin taustalta. Tutustu Rauhassa-sarjan sivuihin.

Julkaistu , päivitetty

Jatkuu - kysymys kiertää ketjukirjeen lailla

Jatkuu-sarjassa artistit esittävät kysymyksiä toisilleen. Aiheet vaihtelevat elämän, huumeiden, rikosten, lapsuusmuistojen, kaljamahojen ja skeittauksen välillä. Mukana mm. Mew, Paperi T, Ride, José Gonzáles, Timo Lassy, Rony Rex, Roope Salminen & Koirat, Teksti-TV 666, Veronica Maggio, Sanni, Von Hertzen Brothers, Natalie Prass ja Lasten Hautausmaa. Katso kaikki Jatkuu-jaksot täältä - maraton-katselu suositeltavaa!

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • Kirjan kansi, naisen selkä, tatuointi
  Julkaistu .

  Seuraa uuden Millennium-dekkarin vastaanottoa

  Kun uusi tekijä jatkaa edesmenneen kirjailijan hypersuosittua dekkarisarjaa, ensimmäinen kysymys on, tuliko jatko-osasta hyvä. Tätä ovat monet Stieg Larssonin Millennium-trilogian (2006–2008) fanit miettineet eri puolilla maailmaa.

 • Taksikuski Alex (Kari Väänänen) uhattuna. Haulikkoa pitelee ohjaaja Wim Wenders elokuvassa Helsinki Napoli All Night Long.
  Julkaistu .

  1.10. Kino Suomi: Helsinki Napoli All Night Long

  Berliinin alamaailmassa vilistää indieleffojen kulttihahmoja Mika Kaurismäen ensimmäisessä kansainvälisessä toimintakomediassa.

 • Meri, aaltoja.
  Julkaistu .

  Vesimusiikkia - Avaruusromua 30.8.2015

  Maapallolla on yli kymmenen miljoonaa järveä. Suomessa niistä on vajaat kaksisataa tuhatta. Se on paljon. Suomi on järvien maa: noin kymmenesosa Suomen pinta-alasta on järviä. Koko maapallon pinta-alasta vajaat kaksi prosenttia on järvien peitossa, mutta yli 70 prosenttia maapallon pinnasta on merien peitossa. Myös me ihmiset olemme yli 70-prosenttisesti vettä. Avaruusromussa kuunnellaan vesimusiikkia: Esa Kotilaisen ja Angélica Castellón musiikillisia ja äänimaisemallisia visioita. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kollaasi Teeman syksyn 2015 elokuvista
  Julkaistu . Päivitetty

  Teeman syksyn elokuvat 20151

  Syksyn elokuvissa muun muassa suomalaisia miehiä, Ingrid Bergman ja italialaisia klassikoita.

 • Kirjalija Veijo Meri
  Julkaistu .

  274 lyöntiä minuutissa1

  Veijo Mereltä romaani saattoi syntyä hyvinkin nopeasti, mutta kirjoitusprosessi saattoi muistuttaa sienestystäkin.

 • Finlaysonin suunnittelija Sami Vulli
  Julkaistu .

  Sami Vulli luo Finlayson-klassikoita

  Jopa 95 prosentista suomalaiskotitalouksia löytyy jokin Finlaysonin tuote - todennäköisimmin liinavaatekaapista. Yksi perinteikkään tekstiiliyrityksen suunnittelijoista on Sami Vulli, jonka kädenjälkeä ovat niin Avaruus-Aapat kuin Tom of Finland -mallisto.

 • Teemalauantaiden tarjontaa syksyllä 2015.
  Julkaistu . Päivitetty

  Teemalauantait syksyllä 20155

  Teemalauantait tarjoavat syksyllä elämysretkiä muun muassa gonzoon, neuvostojääkiekkoon, kauneuteen, uhkapeliin, maailmanloppuun, tangoon, rikoksiin ja rakkauteen. Syksyn elokuvia ovat Looking for Richard, Arvottomat, Täyskäsi, Jättiläinen, Kaukana poissa, Lacombe Lucien, Rampart, Musta lista, Jules ja Jim, Melankolia...

 • Otso Kantokorpi
  Julkaistu .

  Otso Kantokorpi: Jaloja puita ja vieraita lajeja

  Talossa, jossa asun, on käynnissä julkisivuremontti. Asun muovin sisällä. Sitä peittää jopa Coca-Cola-mainos. Juon aamukahvini viereisessä puistossa, koska jostain syystä tupakoin vieläkin.

 • Jalasjärven kyltti.
  Julkaistu .

  Paikannimen taivutus voi olla viesti menneisyydestä5

  Ikaalisissa vai Ikaalisilla? Imatrassa vai Imatralla? Raumalla vai Raumassa? Rovaniemellä vai Rovaniemessä? Paikannimet taipuvat eri tavoilla, ja nimen taivutusmuoto on kaupungin tai kunnan asukkaille identiteettikysymys. Tämä tekee taivutuksen ongelmalliseksi ulkopaikkakuntalaiselle. Sijapääte on usein viesti kaukaisuudesta ja voi kertoa muun muassa paikan asutushistoriasta.

 • Ai Weiwei
  Julkaistu .

  Ai Weiwei yllättää: ”Kiinan hallituksessa on paljon humaaneja ihmisiä”

  Kiinalaisen taiteilijan ja toisinajattelijan Ai Weiwein saksalaislehdelle antamat lausunnot . Mikä on saanut Kiinan hallituksen kiivaan kriitikon pehmentämään lausuntojaan? Miksi hän sai passinsa takaisin juuri nyt? Suomentaja Pertti Seppälä mukaan Ai Weiwein asenne hallitusta kohtaan on haastattelussa selvästi pehmeämpi kuin aiemmin.

 • Minnan taulu "Madonna"
  Julkaistu . Päivitetty

  Tuhkimotarinoiden Minnan taide on lohdullista

  Tuhkimotarinoiden Minna on aina löytänyt sisäisen rauhan maalatessaan. Taide on ollut hänelle tärkeä henkireikä elämän kriiseissä. Tämä on johdattanut Minnan hänen nykyiseen ammattiinsa taideterapiaohjaajaksi.

 • Härkälintu ui
  Julkaistu .

  Koukussa luontovalokuvaukseen?

  Kuinkahan moni meistä pitää päivittäin kameraa mukanaan ja ottaa kuvia havainnoistaan, ainakin joskus?

 • Yksityiskohta Eero Järnefeltin teoksesta Kaskenpolttajat
  Julkaistu .

  Suomalaisten kaiho on kesän kaipuuta ja koskenkorvamelankoliaa1

  Lyhyt kesä, kätkettävä onni, herätysliikkeitten taivaskaipuu. Synkkyys, yksinäisyys ja viinaan sekoaminen. Hiljaisen miehet ja vahvat naiset. Luonto ja korpifilosofit. Kaisa Pulakka tekee syväsukelluksen kulttuuriin, joka brändättiin melankoliseksi jo 1880-luvulla.

 • Teeman Kino Suomen syysohjelmisto 2015.
  Julkaistu . Päivitetty

  Kino Suomen syksyn pääosassa viihtyy jäyhä suomalainen mies.2

  Syksyn Kino Suomen kantava teema on mies: elokuvissa ollaan äijien kesken tien päällä tai puretaan miehisiä tuntoja ilman pyssyjä ja niitten kanssa. Syksyn tähtiohjaajia ovat Mika Kaurismäki ja Veikko Aaltonen.

 • ATK - naisen ystävä vai vihollinen (1986).
  Julkaistu . Päivitetty

  25.8. Teeman Elävä arkisto: Nainen ja tietokone3

  Suomen tietokoneistuminen alkoi 1960-luvulla: automaattinen tietojen käsittely eli ATK yleistyi ensin osana kirjanpito- ja arkistointijärjestelmiä. Parissa vuosikymmenessä päätteet korvasivat kirjoitus- ja laskukoneet ennen kaikkea naisvaltaisilla aloilla konttoreissa.