Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa 33

Cities: Skylines -peli on nelinkertainen yllättäjä.

Näin syntyy hittipeli: Linnoittaudutaan kellariin kolmeksi vuodeksi. Juodaan Cokista, nukutaan ilmapatjoilla ja pyyhitään huurua rilleistä. Nyt peliala on murroksessa, sillä nörtit ovat tulleet kellareistaan, tavanneet muita ihmisiä ja ymmärtäneet, että pitsaan tarvitaan myös rahaa. Pelialan muutos kiteytyy Karoliina Korppooseen, joka suunnitteli Cities: Skylines -pelin.

Julkaistu
Tekijänä Toni Fingerroos

Hill Climb Racing -mäkiautopeliä on ladattu yli 400 miljoonaa kertaa

Toni Fingerroos ei pelkää epäonnistumista.

Toni Fingerroos oli 10-vuotias kun hän koodasi ensimmäisen autopelinsä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänestä tuli miljonääri hittipeli Hill Climb Racingin maailmanlaajuisen menestyksen ansiosta. Millaisen pelifirman hän on rakentanut?

Julkaistu
Caspar David Friedrich - Mondaufgang am Meer (1822)

Kuvataide on keino paeta melankoliaa ja tyhjyyden tunnetta

Melankoliaa on kuvattu taiteissa kautta historian

Seison maalauksen edessä Gerhardt Richterin näyttelyssä Berliinissä vuonna 2012. Kuvassa ei ole ihmistä, siinä ei ole kaunista surumielistä maisemaa. Kuvassa on kynttilä. Äärettömän melankolinen kynttilä. Ensisilmäyksellä kynttilä on hyvinkin valokuvamainen, fotorealistinen. Lähempää katsottuna erottuvat Richterin vaakasuoraan kulkevat paksut siveltimenvedot.

Julkaistu
Matti Salminen Olavinlinnassa vuonna 1974 ohjelmassa Salminen Savonlinnassa.

7.7. Teeman Elävä arkisto: Matti Salminen 2

Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muistoja ja musiikkia.

Bassolaulaja Matti Salminen vaihtoi tangon oopperaan jo parikymppisenä, mutta hienosti kaikuu Balladi Olavinlinnasta myös oopperajuhlista tutussa miljöössä. Mestaribasson merkkipäivän kunniaksi muotokuva nuoruusvuosilta ja Merikannon lauluja. Onnea 70-vuotiaalle!

Julkaistu , päivitetty
Landscape in the Style of Guo Xi / artist: Tan Song

Kiinalainen kevät

Kiinalainen runo sekoitti kevään.

Neljätoistavuotiaana kirjoitin kouluaineeseen: ”Tänä iltana juon pitkään ja syvään:/ menköön järki!” Iäkäs äidinkielenopettaja tyrmistyi. En minä humalasta tiennyt vielä mitään, mutta olin ostanut runokirjan. Se oli Jadepuu, kokoelma Pertti Niemisen suomentamia vanhoja kiinalaisia runoja.

Julkaistu
Koivunrunko järvessä.

Suomen synty – oikopolkuja mytologiaamme

Suomen synty -sarja esittelee kansanperinteemme ytimen.

Miten maailmaan syntyi valo? Miksi suomalainen sankari ei saa naista? Kultakuumeen kesäsarja auttaa kansanperinteen kärryiltä tippuneet takaisin kyytiin. Siinä käydään läpi 10 vanhaa suomalaista runoa Sammon ryöstöstä Kultaneitoon.

Julkaistu
Tytti Junna, Saara Mänttäri, Pihla Pohjolainen ja Elina Saarela esityksessä Pikku Prinssi

Pikku prinssi on nuorten ylistyslaulu naiiviudelle

Herttainen esitys nähdään Huopalahden vanhalla asemalla.

Jotenkin näin he laulavat, neljä herttaista pikku prinssiä: Minä tahtoisin kevein askelin tanssia siellä, mutta aikuisten maailmassa olen vain tiellä. Pikku prinssi - Naiviuden puolustus (huom. naiviuden yhdellä i:llä!) on nuorten teatteriopiskelijoiden ja -harrastajien toteuttama esitys.

Julkaistu

Taideharrastus tuo sisältöä elämään ja auttaa vaikeuksien yli

Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista.

Ammattimaisen taiteen tekemisen ja kulttuurin rinnalla Suomessa sadattuhannet tekevät itse taidetta harrastuksenaan. Osa suhtautuu omaan taiteeseensa hyvinkin kunnianhimoisesti, osa kevyemmin. Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista ja käsitellä vastaantulevia ongelmia. Näitä asioita tutkailin vuonna 1999 nähdyssä tv-sarjassa Intohimona taide. Sarjaan haastateltiin yli 20 taiteen harrastajaa ja suurimmalla osalla taideharrastus vähintään joltain osin liittyi elämässä vastaantulleiden ongelmien käsittelyyn.

Julkaistu
Kesämaisema: laituri, järvi, metsää, ihminen. Kuvateksti Kesän lukusuosituksia, #101kirjaa

101 kirjasuositusta kesään 26

101 kesäkirjasuositusta - #101kirjaa

Mietitkö mitä luet kesällä? Seppo Puttonen on koonnut suosituksia tunnetuilta kirjojen ystäviltä. Nyt alkaa kesän 101 kirjasuositusta. #101kirjaa

Julkaistu , päivitetty
Purjeveneitä Ahvenanmaan saaristossa ohjelmassa Vene on silta.

30.6. Teeman Elävä arkisto: Ahvenanmaan saaristo

Saaristolaiselämää Ahvenanmaan idyllissä 1960-luvulla.

Lounais-Suomen Saaristomeri ja Ahvenanmaan saaristo on kaksi kesäkuukautta turistien suosiossa, loppuvuosi on hiljaisempaa. Kuinka saaristossa eleltiin 1960-luvulla?

Julkaistu , päivitetty

Moottoripyöriä, tuhkaa ja aavekaupungin ääniä - Avaruusromua 5.7.2015 1

Avaruusromussa kuunnellaan paikkoja ja maisemia.

Avaruusromussa kuunnellaan paikkoja ja maisemia, ääniä ja tunnelmia, muistoja ja mielikuvia erilaisista paikoista. Käymme muun muassa iltatorilla Thaimaassa, syvällä viidakossa haaksirikkoutuneen lentokoneen jäänteillä ja Varoshan aavekaupungissa Kyproksella. Musiikkia esittävät Steven Naylor, Simon Whetham, Ravi Shardja sekä Yannis Kyriakides. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013. Toimittanut Jukka Mikkola.

Julkaistu , päivitetty

Aristoteleen kantapää

Kielioppi yhdistää itämerensuomalaisia kieliä

Professori Riho Grünthal kertoo sukulaiskielistämme.

Suomi on yksi seitsemästä itämerensuomalaisesta kielestä. Itämerensuomalainen kielialue sijoittuu koillisen Itämeren alueelle. Itämerensuomalaisiin kieliin kuuluvat suomen lisäksi viro, inkeroinen, liivi, karjala, vatja ja vepsä.

Julkaistu

Aristoteleen kantapää: Finnit Itämeren rannalla

Inkeroinen, liivi, karjala, vatja, vepsä, viro ja suomi ovat itämerensuomalaisia kieliä. Millaisista kielistä on kyse, ja miten ne liittyvät Itämereen?

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Kusti ei polje 6

Kusti ei polje

Ajauduin taannoin miettimään nyky-yhteiskuntamme synkkää tilaa ja siitä eksyin jostain syystä oman työhistoriani muistelemiseen. Olen yrittänyt viime aikoina opetella tiedonvälityksessä toistuvia avainkäsitteitäkin: sellaisia sanoja kuin ’tuottavuusvaje’ ja ’tehostaminen’.

Julkaistu
Saara Cantell

Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

Tria oli kerännyt hyönteisiä aamuvarhaisesta asti, joten toiselle juomatauolle tultaessa aavikon hiekkapöly oli paakkuuntunut tukkaan paksuksi vaaleanharmaaksi tahnaksi. Hän katsoi kateellisena Jadia, joka oli jälleen kerran ymmärtänyt suojata kangaskaistaleilla kasvojensa lisäksi myös hiuksensa.

Julkaistu
Juha Hurme

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus30

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus

Alussa oli puhe. Ihminen on puhunut ainakin 100 000 vuotta, mutta osannut raapustaa puheen muistiinpanoja vaivaiset 5000 vuotta.

Julkaistu

Helsinki Lit 2015

Yle striimaa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmaa 22.-23.5.2015. Tule mukaan seuraamaan kirjallisuuskeskusteluita. Suora lähetys on käynnissä lauantaina 23.5. klo 11.10 - 13.00 ja 13.55 - 17.00. Lähetys on nähtävissä Yle Teemalla, Yle Areenalla ja tässä verkkolähetyksessä.

Julkaistu , päivitetty

Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen keskustelevat Venäjästä.

Uusi kirjallisuustapahtuma Helsinki Lit kokoaa yhteen kirjailijat ja lukijat. Sofi Oksanen ja Mihail Šiškin keskustelevat Neuvostoliitosta ja Venäjästä.

Julkaistu
Peter Høeg ja Monika Fagerholm

Helsinki Lit: Monika Fagerholm ja Peter Høeg

Eloisa keskustelu muistoista, kirjoittamisesta ja tanssista

Monika Fagerholm ja Peter Høeg keskustelevat Helsinki Litissä lapsuusmuistoistaan, kirjoittamisesta - ja tanssista.

Julkaistu
Kirjailijat Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Helsinki Lit: Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Hirvosen ja Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa.

Elina Hirvosen ja Jussi Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa. Helsinki Litissä kirjailijat kertovat romaaneistaan ja niiden synnystä.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

RSO

Klassinen musiikki tyhmyreille: kaavoja ja sirkustaiteilijoita 4

Mitä klasari eli länsimainen taidemusiikki oikeastaan on?

Tuntuuko klassinen musiikki vaikeasti lähestyttävältä? Mitä klasari eli länsimainen taidemusiikki oikeastaan on? Toimittaja-kirjailija Minna Lindgrenin ohjauksessa tyhmyrikin pääsee jyvälle tästä massiivisesta ja epäyhtenäisestä genrestä.

Julkaistu , päivitetty
Snoop Dogg

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa 1

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Mistä tietää kuuntelevansa rap-musiikkia? Miten rap on kehittynyt syntyajoistaan? Sampo Axelsson, taiteilijanimeltään DJ Anonymous, selventää rap-musiikin pääpiirteet niin, että tyhmyrikin ymmärtää.

Julkaistu
Michael Monroe Ankkarockissa 2004

Rock tyhmyreille: kummajaiskulttuurista massojen musiikiksi 2

Rock tyhmyreille: tärkeimmät perusasiat rockmusiikista

Rock on tänä päivänä massojen musiikkia, mutta mitä se oikeastaan on ja onko se mistään kotoisin? Onko rokki kukkoilua, sähkökitaran säröä vai taustalla nakuttava rumpukomppi? Musiikin erikoistoimittaja Pekka Laine selventää tärkeimmät perusasiat rockmusiikista niin että tyhmyrikin tajuaa.

Julkaistu , päivitetty
Erkki Kurenniemi musiikkia tuottavan Dimi-O-laitteistonsa kanssa. 1971.

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille: venytetystä lakasta ääniekologiaan 1

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille

Elektroakustinen musiikki on taidemusiikkia, joka koostuu elektronisesti tuotetuista tai käsitellyistä äänistä. Missä sitä voi kuulla? Miten ja millä sitä voi tehdä? Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian professori Andrew Bentley kertoo tyhmyreille, mistä oikein on kysymys.

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • lentokone
  Julkaistu .

  Näin keksitään uutta musiikkia!

  On sateinen tammikuun ilta Lontoossa vuonna 1975. Brian Eno on poistumassa myöhäisestä studiosessiosta, kun eräs Lontoon mustista takseista töytäisee hänet katuun suojatiellä. Tämä onnettomuus synnyttää uuden musiikin. Brian Enon Music for Airports on Avaruusromun kuukauden valinta elokuussa 2015.

 • tuolit ja pöytä hiekka-aavikolla
  Julkaistu .

  Etiketti Afrikassa

  ETIKETTI AFRIKASSA Runoilija ja muusikko Lauri Otonkoski vieraili Beninissä Villa Karo-kulttuurikeskuksessa ja sai kipinän suomentaa afrikkalaisia novelleja. Ilon ja kivun kääntöpiiri ilmestyi vuonna 2004.

 • timantti, graafisesti käsitelty kuva
  Julkaistu . Päivitetty

  New age – uuden ajan vanhaa musikkia? Avaruusromua 2.8.2015

  Oliko new age syntyessään undergroundiin verrattavaa vastakulttuuria? Oliko new age hiljaista melua? Kun new age -musiikki syntyi Yhdysvalloissa 1970-luvulla, se oli monitahoista ja luokittelematonta musiikkia. New agella oli suhteensa minimalismiin ja ambientiin, mutta oliko sillä suhteensa myös muzakiin? Avaruusromussa kuunnellaan amerikkalaista omakustanteista ja pienipainoksista new agea 1970 ja -80 -luvuilta. Ohjelma on uusinta vuodelta 2014. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teatterikapellimestari Risto Kupiainen
  Julkaistu .

  Muusikko Risto Kupiainen ei viihdy valokeilassa

  Risto Kupiainen, 27, on kapellimestari, pianisti, säveltäjä ja sovittaja, joka on johtanut jo monia teatteriorkestereja. Syksyllä vuorossa on Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaali. Vaikka Kupiaisen työajasta 80 prosenttia menee tällä hetkellä teatterikapellimestarin töissä, hänelle itselleen se on vain yksi työtehtävä muiden muusikon töiden ohella.

 • Lågskärin majakka ja asuinrakennuksia saarella. 2003.
  Julkaistu . Päivitetty

  Itämeri taiteen luomisympäristönä – Ahvenanmaan karuilta kallioilta Finnlinesin hyttiin

  Minkälaisen ympäristön Itämeri tarjoaa taiteen luomiselle? Entä miltä tuntuu vaihtaa helsinkiläinen kulttuurielämä ulkosaariston hiljaisuuteen? Kaksi Itämerestä inspiroitunutta taiteilijaa kertoo.

 • Morsian nostaa maljan.
  Julkaistu .

  Morsian, sisar ja heimo tulivat suomen kieleen balttilainoina

  Suomen kielessä on lukuisia lainasanoja balttikielistä. Vuonna 1896 selvisi, että sanat polveutuvat kantasuomesta, joka on puolestaan lainannut sanat kielestä, joka oli latvian ja liettuan lähisukulainen aikana, jolloin latviaa ja liettuaa ei vielä ollut. Vielä 1970-luvulla on löydetty uusia lainasanoja.

 • Jean Sibelius vuonna 1945 lyhytelokuvassa Sibelius kodissaan.
  Julkaistu .

  6.10. Teeman Elävä arkisto: Sibelius

  Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa. Ohjelma oli myös lähetystekninen kokeilu: se lähetettiin Early Bird –satelliitin välityksellä Yhdysvaltoihin vuonna 1965.

 • 1980-luvun muotia Vatevan muotinäytöksessä, ohjelmassa Vaateteollisuuden takana 40000 työpaikkaa, 1982.
  Julkaistu .

  29.9. Teeman Elävä arkisto: Kasarimuoti

  1980-luvun muoti oli farkkuineen ja olkatoppauksineen unohtumatonta. Yleisradiollakin tehtiin ohjelmia muodista, mutta näkökulma oli useimmiten vaateteollisuudessa, kuluttajavalistuksessa tai muodin työllistävässä vaikutuksessa.

 • Simo Rajamäki
  Julkaistu . Päivitetty

  Simo Rajamäki - Rakastan pelin tekemisen oravanpyörää

  Pelisuunnittelijan sydän sykkii pelin tekemisen prosessille. Olennaisena osana työhön kuuluu tiimin johtaminen. Ötökkäpeli Best Fiends päivitetään teemalla kiinalainen uusivuosi.

 • Walter Leistikow: Auffliegende Schwäne (ennen 1897)
  Julkaistu .

  Laulu, jota suomalaiset rakastavat tai vihaavat1

  Melankolian kulttuurihistoria, antiikista nykyaikaan aikaan, tiivistyy yhteen kappaleeseen: Jussi Hakulisen Yö-yhtyeelle vuonna 1984 sanoittamaan Joutsenlauluun. Kappale on täynnä viittauksia melankoliaan ja sen kulttuurihistoriaan, ainakin jos ne rivien välistä haluaa tonkia. Se on laulu, jota suomalaiset rakastavat tai vihaavat.

 • A shanty town in Soweto, South Africa.
  Julkaistu .

  Kirja oli pakko lukea

  Nadine Gordimerin romaani Burgerin tytär pantiin pannaan elokuussa 1979 ja vapautettiin lokakuussa. Seppo Loposen suomennos ilmestyi seuraavana vuonna ja se oli pakko lukea. Sen tarina nousi Soweton koululaisten mielenosoituksista ja kertoi Etelä-Afrikan päivänkohtaista politiikkaa.

 • elektroniikkaa, lähikuva
  Julkaistu . Päivitetty

  Suoraa lähetystä, hiljaista virtausta ja äänilääkintää - Avaruusromua 26.7.2015

  "Pelko teknologiaa kohtaan johtuu useimmiten väärinymmärryksestä ja tietämättömyydestä", sanoo amerikkalainen elektronisen musiikin veteraani Steve Roach. Hän on sitä mieltä, että teknologia tarjoaa meille hienoja työkaluja, se tarjoaa meille mahdollisuuksia tehdä asioita jotka aiemmin olivat mahdottomia, monia hyviä asioita. Digitaalista, hiljaisesti virtaavaa ja psykoaktiivista musiikkia esittävät Steve Roach, Erik Wøllo sekä Byron Metcalf & Rob Thomas. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013. Toimittanut Jukka Mikkola.

 • Julkaistu .

  Ääninäyttelijä laatii koreografian suuhunsa

  Näyttelijä, muusikko ja ääninäyttelijä Petrus Kähkönen kiinnitettiin Helsingin Kaupunginteatteriin neljä vuotta sitten, vain 23-vuotiaana.

 • rahtilaiva saapuu väinäjoelle
  Julkaistu .

  Latvian ja liettuan kielet eroavat toisistaan yhtä paljon kuin englanti ja saksa

  Nykyään puhuttavia balttilaisia kieliä on kaksi, liettua ja latvia. Kielet kuuluvat indoeurooppalaisiin kieliin, mutta ne eroavat toisistaan paljon. Liettuan kieli on hyvin vanhakantainen kieli, ja siinä on säilynyt monia hypoteettiselle indoeurooppalaiselle kielelle ominaisia piirteitä. Latvia puolestaan on modernisoitunut.

 • Heli Nevakare juonsi Rockstop!-ohjelmaa 1987.
  Julkaistu . Päivitetty

  21. ja 28.7. Teeman Elävä Arkisto: Rockstop!6

  Ilman Heli Nevakaren Rockstoppia 1980-luku ei olisi ollut ihan niin kasari. Ohjelma toi aikakauden kuumimmat musavideot teinien ulottuville, ja persoonallisista juonnoista ja haastatteluista oli jokaisella oma mielipide. Teeman Elävä arkiston Rockstop-illat ovat 21. ja 28. heinäkuuta, uusinnat samojen viikkojen perjantaina.