Poimittua

Aavikkomaisema Abu Dhabissa, voimalinja horisontissa

Guggenheim-säätiön kova peli Persianlahdella1

Samalla kun Helsinkiin suunnitellaan Guggenheim-museota, Guggenheim-säätiön museohanke Abu Dhabissa on saanut monet kansalaisjärjestöt ja taiteilijat takajaloilleen. Yhdistyneiden Arabiemiraattien siirtotyöläisten työpanokseen perustuva talouskasvu on johtanut laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. New Yorkin yliopiston professori Andrew Ross kertoo laajassa haastattelussa Guggenheimia kritisoivan kampanjoinnin taustoista ja päämääristä.

Julkaistu
Puuvillapelto auringossa

Komea torjuu kaunista 1

Tennessee Williamsin näytelmä Kissa kuumalla katolla sai ensi-iltansa Broadwaylla maaliskuussa 1955. Richard Brooksin ohjaama elokuva tuli ensi-iltaan syyskuussa 1958.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Aulikki Oksanen

Onko runous ruisleipää vai karaokeravintolan kertosäkeitä?

Runoviikkoa voi verrata tuotteena kainuulaiseen ruisleipään, se tuoksuu kotoisalta eikä muoviselta tuotteelta, tällaista ei voi jäljitellä. Aitous ja paikallisuus ovat perusasioita. Runoviikko on kuin henkistä ruisleipää.

Julkaistu
Kirjailija Meri Kuusisto

Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Julkaistu
The typical tailfin of a 1960 Cadillac Coupe de Ville as the car is shown at the 'US Car Show' in Pforzen, Germany, 01 June 2014. Classic car owners were able to present their cars to the public during this meeting for vintage car enthusiasts.

Tytöt ennen Lolitaa 1

Nabokovin Annabel Leigh on lainaa Edgar Allan Poen runosta Annabel Lee jossa rakastetaan ja kuollaan nuorina, miltei lapsina, ”meren äärellä, rannalla ruhtinaan”. Ja tähän rakkauteen Humbert vetoaa ja puolustautuu omassa kierossa kertomuksessaan, joka viettelee lukijaa moniin harhapolkuihin

Julkaistu
iltamaisema järvelle

Kesällä kannattaa lukea

Alkuvuoden kirjayllätykset tulivat esikoiskirjailijoilta. Kaksi kevään mieleenjäävintä romaania olivat ensimmäistä teostaan julkaisevilta.

Julkaistu , päivitetty

Tanssiva karhu -ehdokkaat esittelyssä

Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka

Pohjanmaan avaruus ja vapaus

Andtbackan runoteoksia leimaa laaja-alaisuuden ja leviämisen tematiikka. Inspiraatio kirjoittamiseen voi löytyä mistä tahansa.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Pauliina Haasjoki

Ihmetyksen vallassa kirjoitettu runoteos

Haaveilen, että runous voisi jotenkin omalta osaltaan saada kiinni siitä, miten käsittämätöntä aikaa me elämme. Miten poikkeuksellinen historiallinen hetki on nyt käsillä.

Julkaistu , päivitetty
Kirjailija, runoilija Juha Kulmala

Kirjoittamiseen uppoaa koko päiväksi

Maailman kauheudella ei tarvitse mässäillä, en usko rappioromantiikkaan ja inhottavissa asioissa kieriskelyyn. Haluan muutosta, näytän ikävän asian, jotta se muuttuisi

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Harry Salmenniemi

Viiden päivän intohimoiset muistelmat

Runous on pitänyt minuakin huonoina aikoina hengissä. Se varmasti liittyy siihen, että runous tarkoittaa ja merkitsee, se huojuu sopivasti niin, että samasta runosta voi saada pahaa ahdistusta ja hienoa lohtua eri aikoina.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Sinikka Vuola

Yksittäisistä lauseista syntyi Maailman vaikein kieli

Uusi asia vie aina aikaa. On hidasta rakentaa uusi maailmankuva. Kirjoitan sen kaltaisessa tilassa kuin olisin koko ajan hämmästynyt, että en ymmärrä mitä tämä on, mutta juuri siksi on pakko jatkaa.

Julkaistu , päivitetty

Kolumneja

Saara Cantell

Nuoruus on lähtökohtaista ristiriitaisuutta

Nuoruus on suurta idealismia ja suunnatonta itsekkyyttä. Hillitöntä epävarmuutta, jatkuvaa tarvetta peilata omaa identiteettiä toisten katseista – ja samalla häikäilemätöntä kaikkivoipaisuutta. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Saara Cantell on nuoruuden äärellä.

Julkaistu
Juha Hurme

Bump pu bump bump, bump bump

Eräs maailman tunnetuimmista kitarariffeistä kuuluu näin: Bump pu bump bump, bump bump. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme muistuttaa riffin merkityksestä.

Julkaistu
Otso Kantokorpi

Otso Kantokorpi: Pitäisikö taiteilijallekin maksaa? 2

Taiteilijalle ei läheskään aina makseta palkkiota näyttelystä. Pahimmillaan taiteilija joutuu jopa maksamaan, jotta saa taidettaan esille. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otsi Kantokorpi ottaa asiaan kantaa.

Julkaistu

Tekijänä Evelin Kask

Evelin Kask on nuori valokuvaaja, jonka työt käsittelevät elämää kuoleman ja menetyksen kautta.

Julkaistu
Valokuvaaja Aki Roukala

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Suurennuslasi, kuvituskuva
  Julkaistu . Päivitetty

  Aristoteleen kantapää ja epäilyksen varjo

  Joskus joutavanpäiväiseltä näyttävä lööppikohu paljastaa kielestämme yllättäviä näkökulmia. Johan Bäckmanin ja Jari Sarasvuon tekstiviestin vaihto synnytti pienoisen väärinkäsityksen.

 • Pala homejuustoa
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaattivinkki: pakotejuusto on must!

  Tuskin kukaan tiedotusvälineitä seuraava on voinut välttyä huomaamasta tutun pakote- sanan sisältävien yhdyssanojen vyöryä suomeen.

 • Pettyneen oloinen patsas
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaattivinkki: Voi nenä

  Nyt kun koulut ovat juuri alkaneet, saamme kuulijaltamme Nipottajalta postia, joka muistuttaa koulusivistyksen tärkeydestä.

 • Pop-taideteos
  Julkaistu . Päivitetty

  Aristoteleen kantapää ja Popland

  Suomen poptähdet rikkovat paraikaa erilaisia ennätyksiä ja tämä näkyy myös heidän markkinointiportaidensa luomissa ilmauksissa.

 • Palava pensas
  Julkaistu . Päivitetty

  Palava pensas vei Agnieszka Hollandin takaisin Prahaan

  Syksyn televisiotapaus, jännittävä tositarina vastarinnasta, uhrautumisesta, rohkeudesta ja moraalista. Agnieszka Hollandin HBO:lle ohjaama kolmiosainen Palava pensas kertoo Prahan kevään jälkeisestä hyisestä kaudesta Neuvostoliiton miehittämässä Tšekkoslovakiassa vuonna 1969. Teema esittää sarjan sekä sitä täydentävän dokumentin Paluu Prahaan viikonloppuna 26.–28.9.

 • Valokuva morsiamesta ja karhusta Puiden kansa -teoksesta.
  Julkaistu . Päivitetty

  "Metsä on akatemia, jonka barbaarit hävittivät"

  Olemme lähempänä metsäläishistoriaamme kuin monet Euroopan kansat, mutta metsän hengellinen arvo suomalaisille on vain varjo aiemmasta. Puiden kansa on kirja juuristamme ja miltei unohdetusta luontoyhteydestä.

 • Strada tapasi somalikirjailijat Nura Farahin ja Nadifa Mohamedin
  Julkaistu . Päivitetty

  Somalinaisten feminismi on ihmisoikeustyötä

  Media ei pääse irti lempiaiheestaan - tyttöjen ympärileikkauksesta. Auttaako ongelmilla retostelu länsimediassa somalinaisia itseään? Somalitaustaiset nuoret kirjailijat Nura Farah ja Nadifa Mohamed kirjoittavat vahvojen ja kapinallisten naisten kohtaloista.

 • Jussi TwoSeven ja Joonatan Pitkänen katsovat Jussin näyttelyä Galleria Heinossa Helsingissä
  Julkaistu .

  Jussi TwoSeven toi katutaiteen galleriaan

  Katutaiteilija Jussi TwoSeven toi katutaiteen yhteen Helsingin keskeisimmistä taidegallerioista. Jussi ei mielellään näytä kasvojaan, joten Joonatan Pitkäsen piti tavata hänen öiseen aikaan.

 • Stradan Joonatan tutustui Mantan historiaan ja kysyi japanilaiselta taiteilijalta Tatzu Nishiltä, miksi tämä suunnitteli Helsingin symbolin ympärille hotellin.
  Julkaistu . Päivitetty

  Hotelli Manta of Helsinki - Havis Amanda -patsaan viimeisin kohu

  Stradan juontaja testasi Hotel Manta of Helsinki -hotellin. Yöpyminen patsaan seurassa innosti.

 • Stradan Marjut Tervola haastatteli Eero Yli-Vakkuria.
  Julkaistu . Päivitetty

  Hevoslinjasta tuli keppihevosshow!

  Performanssitaitelija Eero Yli-Vakkuri sai Koneen Säätiöltä 30 000 euroa hevostien elvyttämistä varten - ratsasti keppihevosella.

 • Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), 2006.
  Julkaistu . Päivitetty

  30.8. Teemalauantai: Mustalaisiks' syntyneet

  Teemalauantait palaavat ruutuun 30.8. romanimusiikin tahdissa. Illan avaa romanimusiikin Buena Vista Social Clubiksi kutsuttu, upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva Romanien tie. Sen jälkeen nähdään pitkästä aikaa 1970-luvun suurmenestys, dramaattinen musiikkielokuva Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.

 • Kuva elokuvasta Mehiläispesän henki (El espiritu de la colmena)
  Julkaistu . Päivitetty

  20.9. Teemalauantai: Lapset elokuvissa

  Elokuvan tarinan ohjaaja Mark Cousins on tehnyt ihanan lisäosan sarjaansa: Elokuvan ja lasten tarinan (A Story of Children and Film, 2013) aiheena eivät ole lastenelokuvat vaan elokuvahistorian hienoimmat lapsikuvaukset maailmankuuluista klassikoista ja tuntemattomista helmistä 2010-luvulle asti. Dokumentin jälkeen nähdään lapsikuvausten huippuihin kuuluva Victor Ericen Mehiläispesän henki, täynnä kauhua ja kauneutta, pääosassa unohtumaton Ana Torrent. Yle Teema 20.9. klo 21.

 • Ohjaaja, käsikirjoittaja Juha Lehtola työssä
  Julkaistu .

  Itseironiasta suomalainen merkkituote

  Ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Lehtola haluaa, että ihminen tulee nähdyksi. Itseään ei pidä kuitenkaan ottaa kauhean tosissaan. Itseironiaa hän viljelee niin näytelmissään, elokuvissaan kuin omassa elämässään.

 • Sirpa Kähkönen
  Julkaistu .

  Aina kun Venäjällä kuohuu, katulapsista tulee valtava ongelma

  Romaani Graniittimies sijoittuu 1920-luvun Neuvostoliittoon. Maassa oli monenlaisia ongelmia, yksi pahimmista katulapset. Sirpa Kähkönen kertoo, kuinka myös Neuvostoliiton romahdettua 1991 näistä tuli valtava ongelma. Lapsia oli kaduilla kuin jyrsijöitten laumoja. Nuo lapset olivat kuin oma yhteiskuntansa. Heillä oli oma puhetapansa, joka muistutti vankien slangia.

 • Visualition Trillion
  Julkaistu .

  Aristoteleen kantapää: Viikon sitaattivinkki

  Suomessa lukutaito on lähes sata prosenttia. Ikävä kyllä tämä ei aina yllä taitoon käyttää lukuja. Valppaat lukutaitoisemmat kuulijamme ovat jälleen tehneet tukun ilmiantoja, joita yhdistää kansainvälinen tunnelma.