Junalla Helsingistä Tallinnaan? 5 visiota kaksoiskaupungista 2

Arkkitehdit Helsinki-Tallinna -tunnelin vaikutuksista

Mitä jos Helsingistä pääsisi junalla puolessa tunnissa Tallinnaan? Katso, millaiseksi suomalaiset ja virolaiset arkkitehdit kuvittelevat tunnelin yhdistämän kaksoiskaupungin.

Julkaistu , päivitetty

Finlandia-palkinto Laura Lindstedtin merkittävälle Oneiron -romaanille 8

Selkeästi muista ehdokkaista erottuva iso romaani

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon viidestä varteenotettavasta ehdokkaasta Laura Lindstedtin iso romaani Oneiron erottuu selvästi. Se on rakenteellisesti haastava teos ja rohkea mielikuvituksellisuudessaan. Tällaisia romaaneja ilmestyy suomalaisessa kirjallisuudessa vain pari vuosikymmenessä.

Julkaistu

A Girl Walks Home Alone at Night

Yksinäinen vampyyri skeittaa iranilaisen aavekaupungin yössä

Teeman elokuvafestivaalin uusimman teoksen pääosassa on iranilaisen aavekaupungin yössä skeittaava, kasaridiskoa kuunteleva yksinäinen vampyyrityttö. Amerikkalais-iranilaisen Ana Lily Amirpourin tunnelmallinen esikoiselokuva on 2010-luvun omaperäisimpiä kauhu- ja rakkauselokuvia. Ensi-ilta.

Julkaistu

Jotain ilmassa

Elokuva nuoruudesta ja vallankumouksesta jota ei tullutkaan

Kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta jota ei tullutkaan. Ohjaus Olivier Assayas. Ensi-ilta.

Julkaistu , päivitetty

Kulttuuricocktail

Kansallisteatteri, Olipa kerran minä, Minna Haapkylä, Heini Junkkaala, Milja Sarkola

Viisi oivallusta narsismista - tunnetut teatterintekijät kertovat

Viisi oivallusta narsismista

Unohda hetkeksi oman minän tarkkailu ja keskity toisiin, niin sinusta tulee kaunis! Muun muassa tällaisen oivalluksen kirjailija Heini Junkkaala teki tutkiessaan kolme vuoden ajan narsismia. Alla neljä muuta oivallusta aiheesta Kansallisteatterin Olipa kerran minä -esityksen tekijäkaartilta, kirjailija Heini Junkkaalalta, näyttelijä Minna Haapkylältä sekä ohjaaja Milja Sarkolalta.

Julkaistu , päivitetty
19 parasta efektiä

Historian 19 säväyttävintä elokuvaefektiä - kerro oma suosikkisi! 31

Miten elokuvan efektit kehittyivät runsaassa 100 vuodessa

Räjähdyksiä, avaruusaluksia, henkeäsalpaavia stuntteja, hirviöitä, mielikuvituksellisia kaupunkinäkymiä… Käänteentekeviä elokuvaefektejä on elokuvan runsaan 100 vuoden historiassa runsaastikin, mutta tässä on katsaus efektien huippuhetkiin. Kirjoita keskusteluun omat suosikkisi!

Julkaistu , päivitetty

kirjallisuuden finlandia -palkinto jaetaan 26.11.2015

Panu Rajala ja I.K.Inha

Onko Panu Rajalan Finlandia-ehdokaskirja plagiaatti? 23

Tekijänoikeus on taloudellinen ja moraalinen asia

Panu Rajalan kirjoittamassa Intoilija-romaanissa on ainakin parikymmentä sivua suoraan sanasta sanaan I.K. Inhalta kopioitua tekstiä. Otteet Rajala on poiminut muun muassa I.K.

Julkaistu , päivitetty
Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

Kaikki kunnia I.K. Inhalle 9

Missä kulkee raja, miten paljon voi toisen teosta lainata

Tekijänoikeus on taloudellinen ja moraalinen asia. Yleensä alkuperäiselle tekijälle kuuluu maksaa hänen luomastaan teoksesta, kun sitä käytetään kaupallisesti. Tämä velvollisuus korvauksiin ulottuu 70 vuoden päähän tekijän kuolemasta.

Julkaistu , päivitetty
I.k. Inha ja Pietari Kylmälä

Finlandia-ehdokas ja kirjallinen paranoia 5

Panu Rajalan Intoilija aiheuttaa paranoideja ajatuksia.

Julkisuudessa on viime viikkoina keskusteltu siitä, kuinka paljon kirjailijalla on oikeus lainata teokseensa tekstiä muista lähteistä. Panu Rajalan romaani Intoilija vie muiden lähteiden kopioimisen äärimmilleen. Rajala on sisällyttänyt valokuvaaja ja kirjailija I. K. Inhasta kertovaan Intoilija-romaaniinsa arviolta sata sivua päähenkilönsä muissa yhteyksissä julkaisemia kirjoituksia. Onko Intoilijan tapauksessa kyse harhautuksesta vai taidokkuudesta?

Julkaistu , päivitetty

Radio-ohjelmia

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Reinhold Ferninand Sahlberg kiertää maapallon kovakuoriaisten vuoksi

Sahlberg teki matkansa ennen kuin Alfred Wallace omansa.

Reinhold Ferninand Sahlberg (1811-1874) tutki ja keräsi hyönteisiä, Etelä-Amerikassa, Alaskassa ja Siperiassa. Teki neljän vuoden tutkimusmatkan maapallon ympäri ennen kuin britti Alfred Wallace oli tehnyt omansa. Monet kerätyistä lajeista ovat sellaisia, joita nykyään ei edes välttämättä ole olemassa.

Julkaistu
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Pehr Kalm mittaa Niagaran putokset

Pehr Kalm keräsi ja tutki Pohjois-Amerikan kasvistoa

Pehr Kalm oli kasvitieteilijä ja pappi, joka keräsi ja tutki Pohjois-Amerikan kasvistoa. Hän oli ensimmäinen, joka tieteellisesti kuvasi Niagaran putoukset. Maailmalta katsottuna Kalm on ylivoimaisesti tunnetuin suomalainen tutkimusmatkailija.

Julkaistu
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Liity tutkimusmatkailijoiden retkikuntaan!

Suomalaiset tutkimusmatkailjat 12-osaisena radiosarjana.

Hyppää aikajanalle - pääset mukaan seikkailuihin syvälle viidakkoon, aavikoille ja arktisiin pakkasiin. Kenen suomalaisen tutkimusmatkailijan matka on ollut vaarallisin, kenen tieteellisesti merkittävin, kuka on heistä kuuluisin?

Julkaistu , päivitetty
Egyptiläisiä hieroglyfejä

Ovatko emojit sukua hieroglyfeille, karttamerkeille vai kanjeille? 1

Emojit maailman kirjoitusjärjestelmien historiassa.

Emojit ovat nopeasti kehittyneet luontevaksi osaksi nykyajan ihmisten kommunikaatiota. Mutta millaisen historiallisen jatkumon osa ne ovat? Maailman kirjoitusjärjestelmien tuntija Klaus Karttunen pohtii, ovatko emojit sukua nuolenpäille, uskonnollisille symboleille vai karttamerkeille.

Julkaistu , päivitetty

Maailmankaikkeuden arvokkain aine. Avaruusromua 29.11.2015

50 vuotta Dyynistä, 40 vuotta Chronolysesta.

Se on rohto, joka parantaa sairauksia, pidentää elinikää ja laajentaa henkisiä kykyjä. Jatkuvasti nautittuna se antaa kyvyn nähdä tulevaisuuteen. Rohto on hallusinogeeni. Se tuottaa euforisen olon, mutta samalla se on voimakkaasti addiktoiva. Sanotaan, että se joka hallitsee tätä melanssi-nimistä rohtoa, hallitsee koko maailmankaikkeutta. Näin ainakin Frank Herbertin Dyyni-romaanien maailmassa. Vuonna 1976 Richard Pinhas teki modulaarisella Moog-syntesoijalla tuon mielikuvitusmaailman innoittamaa musiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan myös modulaarista Serge-syntesoijaa ja uusia Eurorack-keksintöjä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu

Autobahn ei ollut Hitlerin keksintö!

Atomien laulu -radiosarjan neljäs jakso.

1920-luvulla Hampurin ja Baselin välille suunniteltiin uudenaikaista, nopeaa autotietä. Tuo hanke ei koskaan toteutunut, mutta modernia tietä kuvaava nimi jäi elämään. Koska rautatie oli saksankielellä Eisenbahn, uusi autotie sai nimen Autobahn. 1960-luvun lopulla kaksi saksalaista nykymusiikin opiskelijaa, Ralf Hütter ja Florian Schneider tapaavat toisensa Düsseldorfin konservatoriossa, improvisaatiokurssilla. He perustavat yhtyeen nimeltä Kraftwerk ja levyttävät Autobahnin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Susi tulee ja vie

Taiteen ekosysteemi on herkkä kuin mikä.

Monimuotoisuus on tulevaisuuden läsnäoloa. En puhu mistään lautasmallista, vaan siitä tuutista joka pursuaa pursuamistaan mitä kekseliäimmin tavoin takapihoilla, asunnoissa, luonnoissa, näyttämöillä, suurissa huoneissa, päissä, missä tahansa, sekä paperilla, kankailla, saven, puun, soittimien, ihmisruumiiden, koneiden, kipsin ja vielä tuntemattomien materiaalien muodoissa.

Julkaistu
Otso Kantokorpi

Kun sivistyslautakunta taistelee sivistystä vastaan2

Sivistyslautakunta ehdottaa taidemuseon lakkauttamista.

Toisinaan uutiset ovat absurdeja. Olisitteko voineet kuvitella, että kaupungin sivistyslautakunta ehdottaa kaupungin taidemuseon lakkauttamista? Näin on käynyt Riihimäellä. Esityksen teki sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Jari Heikkinen (PS).

Julkaistu
Juha Hurme

Ihmiskunnan vivut2

Ei ole olemassa mitään muuta kuin ihmiset ja luonto.

Ei ole olemassa mitään muuta kuin ihmiset ja luonto. Mistään muusta ei ole ainakaan saatu ikinä minkäänlaista näyttöä. Luonnolla tarkoitetaan tässä jaossa aivan kaikkea, myös kosmosta, siis koko neliulotteista aika-avaruutta. Kosmoksesta eli luonnosta polveutuva ihminen on sekä luontoa että siitä millimetrin verran irrallaan.

Julkaistu

Niinistö: Luopuisin ennemmin kuulosta kuin lukutaidosta 1

Tasavallan presidentti ja Jörn Donner puhuivat laveasti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kulttuuripersoona sekä kirjailija Jörn Donner käyvät Helsingin Kirjamessuilla vilkkaan ja lavean keskustelun kirjoista, kirjallisuudesta ja lukemisesta. Käsitellyiksi tulevat niin Olavi Paavolainen, Väinö Linna kuin Aku Ankkakin.

Julkaistu , päivitetty

Luke Harding: Seuraava kirjani käsittelee pimeää Venäjää 1

Edward Snowden -kirjan kirjoittanut vieraili kirjamessuilla.

Kirjailija ja The Guardian -lehden toimittaja Luke Harding kävi Helsingin kirjamessuilla kertomassa juuri suomeksi ilmestyneestä Edward Snowdenia käsittelevästä kirjastaan Snowden - maailman halutuin mies. Miksi "tavallisten" ihmisten täytyisi välittää Snowdenin vuodosta?

Julkaistu , päivitetty

Jyrkkä ei ennakkosensuurille, malja sananvapaudelle 2

Helsingin kirjamessuilla puhuttiin propagandasta.

Propaganda kuuluu sananvapauteen, ja siksi propagandaa ei voi sivuuttaa tai sensuroida. Se pitää avata perusteellisesti, pohtivat Saara Jantunen, Jussi Niemeläinen ja Sofi Oksanen Charly Salonius-Pasternakin haastattelussa Helsingin kirjamessuilla.

Julkaistu , päivitetty

yle.fi/musiikki

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi -grafiikka

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi 11

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta?

Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: klubeilla järjestettävissä tansseissa urbaani nuorisokin innostuu paritansseista. Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta. Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Verkkofeaturessa esiintyvät Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila, We Love Helsinki -klubien isäntä TimoSantala, tanssilavayrittäjä Kari Lehtonen ja kaupunkilainen tanssinharrastaja Heidi Kettunen.

Julkaistu , päivitetty

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa 8

Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

Julkaistu , päivitetty
Sami vasten aurinkoa

Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä 8

Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

Julkaistu , päivitetty

Suomen rock-kulttuurin kätilö - Atte Blom

Ilman Blomia ei olisi suomalaista rockia

Vaatimaton musiikkimoguli. Tämä luonnehdinta kuvaa Atte Blomia täydellisesti: hän on toiminut suomalaisen musiikkibisneksen suunnannäyttäjänä mm. Love Recordsin ja Johannan ruorissa jo viidenkymmenen vuoden ajan, mutta pysytellyt itse visusti poissa parrasvaloista.

Julkaistu , päivitetty

Helsinki Lit

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen 1

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen keskustelevat Venäjästä.

Uusi kirjallisuustapahtuma Helsinki Lit kokoaa yhteen kirjailijat ja lukijat. Sofi Oksanen ja Mihail Šiškin keskustelevat Neuvostoliitosta ja Venäjästä.

Julkaistu
Peter Høeg ja Monika Fagerholm

Helsinki Lit: Monika Fagerholm ja Peter Høeg

Eloisa keskustelu muistoista, kirjoittamisesta ja tanssista

Monika Fagerholm ja Peter Høeg keskustelevat Helsinki Litissä lapsuusmuistoistaan, kirjoittamisesta - ja tanssista.

Julkaistu
Kirjailijat Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Helsinki Lit: Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Hirvosen ja Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa.

Elina Hirvosen ja Jussi Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa. Helsinki Litissä kirjailijat kertovat romaaneistaan ja niiden synnystä.

Julkaistu
Jörn Donner ja Lena Andersson Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Savoyssa 23.5.2015

Helsinki Lit: Jörn Donner ja Lena Andersson

Donner ja Andersson puhuvat Ruotsista ja rakkaudesta.

Helsinki Lit -festivaalin toisen päivän ensimmäiset keskustelijat ovat Jörn Donner ja ruotsalainen Lena Andersson. He keskustelevat Ruotsista ja rakkaudesta - sekä Ruotsidemokraateista, Syyrian pakolaisista ja Suomen ja Ruotsin eroavaisuuksista.

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Muusikko Maija Vilkkumaa ja kirjailija Emma Hooper
  Julkaistu . Päivitetty

  Oi Ankylosaurus, mikä vihellyskonsertti! - kanadalainen Emma Hooper kirjallisuusfestareilla Helsingissä

  - Huono musiikkipäivä voi olla hyvä kirjoittamispäivä. Puhetta kirjoittamisesta ja musiikista, rytmistä ja valkoisesta tilasta sanojen välissä.

 • John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus.
  Julkaistu . Päivitetty

  Missä olit, kun John Travoltan lantio heilahti?7

  Saturday Night Fever eli Lauantai-illan huumaa sai Suomen-ensi-iltansa huhtikuussa 1978. Siitä tuli hitti, ja se on sitä edelleen. Keräsimme elokuvaan liittyviä muistoja, ja saimme hienoja tarinoita. Vanhimmat ovat keväältä 1978, tuoreimmat kokemukset tältä vuodelta. Elokuva esitetään Teeman elokuvafestivaalilla tietysti lauantai-iltana.

 • Pilveä poltetaan elokuvassa Otetaan hatkat
  Julkaistu . Päivitetty

  Taking Off – otetaan hatkat2

  Milos Formanin nokkela komedia ja herkullinen ajankuva 1970-luvun alusta. Kotoa karanneiden lasten vanhemmat oppivat itse nauttimaan elämästä, kun teinit eivät ole nurkissa riesana. Mukana paljon musiikkia, hippejä, pössyttelykoulutusta ja amatöörien laulukilpailuja.

 • Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
  Julkaistu . Päivitetty

  Jotain ilmassa

  Kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta jota ei tullutkaan. Ohjaus Olivier Assayas. Ensi-ilta.

 • Kansallisen pelipäivän 2015 tunnus
  Julkaistu .

  Kansallinen pelipäivä 2015

 • Teenage. Dokumenttielokuva, ohjaus Matt Wolf. Elokuvan juliste.
  Julkaistu . Päivitetty

  Teenage on kapinallinen dokumenttielokuva nuorison synnystä

  Matt Wolfin ohjaama, draamaa ja dokumenttia villisti yhdistelevä elokuva kertoo teiniyden ja nuorisokulttuurin synnystä sekä kapinasta, joka ei kuole koskaan. Perustuu punk-historioitsija Jon Savagen kirjaan. Ensi-ilta.

 • Hilla Rudanko, Laura Suominen, Lauri Laisaar, Armin Valter
  Julkaistu . Päivitetty

  Junalla Helsingistä Tallinnaan? 5 visiota kaksoiskaupungista 2

  Mitä jos Helsingistä pääsisi junalla puolessa tunnissa Tallinnaan? Katso, millaiseksi suomalaiset ja virolaiset arkkitehdit kuvittelevat tunnelin yhdistämän kaksoiskaupungin.

 • Egyptiläisiä hieroglyfejä
  Julkaistu . Päivitetty

  Ovatko emojit sukua hieroglyfeille, karttamerkeille vai kanjeille?1

  Emojit ovat nopeasti kehittyneet luontevaksi osaksi nykyajan ihmisten kommunikaatiota. Mutta millaisen historiallisen jatkumon osa ne ovat? Maailman kirjoitusjärjestelmien tuntija Klaus Karttunen pohtii, ovatko emojit sukua nuolenpäille, uskonnollisille symboleille vai karttamerkeille.

 • Tunneli
  Julkaistu . Päivitetty

  Tunneli - millaisen rikossarjan sijoittaisit kaksoiskaupunkiin Helsinki-Tallinna?31

  Kirjoitushaaste! Millainen olisi tv-sarjan Silta suomalais-virolainen kilpailja Tunneli? Kulttuuricocktail haastoi juonta punomaan muun muassa Katja Ketun.

 • A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour.
  Julkaistu .

  A Girl Walks Home Alone at Night

  Teeman elokuvafestivaalin uusimman teoksen pääosassa on iranilaisen aavekaupungin yössä skeittaava, kasaridiskoa kuunteleva yksinäinen vampyyrityttö. Amerikkalais-iranilaisen Ana Lily Amirpourin tunnelmallinen esikoiselokuva on 2010-luvun omaperäisimpiä kauhu- ja rakkauselokuvia. Ensi-ilta.

 • Kirjailija Laura Lindstedt
  Julkaistu . Päivitetty

  Finlandia-palkinto Laura Lindstedtin merkittävälle Oneiron -romaanille8

  Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon viidestä varteenotettavasta ehdokkaasta Laura Lindstedtin iso romaani Oneiron erottuu selvästi. Se on rakenteellisesti haastava teos ja rohkea mielikuvituksellisuudessaan. Tällaisia romaaneja ilmestyy suomalaisessa kirjallisuudessa vain pari vuosikymmenessä.

 • Nadja Sumanen, Rambo, kansallisteatteri, Finlandia Junior -voittaja
  Julkaistu . Päivitetty

  Finlandia Junior –voittaja Nadja Sumanen: Rambo on rakkaudentunnustus levottomia poikia kohtaan

  Nadja Sumanen on yllättynyt. Yllättynyt ja iloinen tietenkin Finlandia Junior –voitosta, mutta yllättänyt myös siitä, miten monessa lyhyessäkin mainostekstissä kirjan päähenkilö Rambo kuvataan ADHD-tapaukseksi. - Eihän kirjan 238 sivulla mainita kuin kerran ADHD ja tarkkaavaisuushäiriö.

 • Sibeliuksen käsi nuottien päällä
  Julkaistu .

  Koko maailman Finlandia

  Mitä yhteistä on Edvin Laineella, Biafran itsenäisyyspyrkimyksillä ja amerikkalaisella kirkkokuorolla? Vastaus on tietenkin Finlandia, ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys. Eipä arvannut kolmikymppinen Jean Sibelius, millaisen aarteen tuli luoneeksi yli sata vuotta sitten.

 • Hämeenlinnan kartta, johon on merkitty Sibelius-kohteita
  Julkaistu .

  Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Vanha postikortti Pietarista
  Julkaistu . Päivitetty

  Sibeliuksen jalanjäljillä Pietarissa

  Pietari oli jo Sibeliuksen aikaan yksi Euroopan suurista kulttuurikaupungeista. Venäläiset rakastivat konsertteja, mutta heitä oli vaikea hurmata uudella musiikilla. Millaisen vastaanoton Sibelius siellä sai? Tervetuloa Sibeliuksen jalanjäljille Pietariin!