Poltettu majakka - ajatuksia Guggenheim Helsinki -kilpailun hiilloksella 1

Hetki jossittelua arkkitehtuurikilpailun hiilloksella

Hiiltynyt majakka voitti Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun. Se on ehdotus museoksi, jota turistit rakastaisivat rapsuttaa. Se on taiteen ja talouden näkökulmasta kilpailun kuudesta finalistista käytännöllisemmästä päästä. Mutta aivan eri asia on, syttyykö palanut majakka koskaan. Samalla ratkeisi muuten toinenkin kilpailu: hämähäkki voitti ilmapallokoiran. Mutta minä poltin näppini, kirjoittaa Minna Joenniemi.

Julkaistu
Etelä-Afrikkalainen tyttö kantaa pään päällä tarjotinta täynnä leipiä

Nigeriaa nurinkurin

Ensin yhdisti politiikka, sitten arvostettiin etnoa.

Nigerialaiselta kirjailijalta Chinua Achebelta on suomennettu kaksi hyvin erilaista teosta. Alkuperäinen ilmestymisjärjestys kertoo tarinan siitä mitä tapahtuu kun kaikki hajoaa. Suomennosjärjestys kertoo millaiseen Suomeen ne suomennettiin.

Julkaistu
Tapio Wirkkalan suunnittelema postimerkki

Aarteenetsintä: postimerkit1

Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Julkaistu

Taideharrastus tuo sisältöä elämään ja auttaa vaikeuksien yli

Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista.

Ammattimaisen taiteen tekemisen ja kulttuurin rinnalla Suomessa sadattuhannet tekevät itse taidetta harrastuksenaan. Osa suhtautuu omaan taiteeseensa hyvinkin kunnianhimoisesti, osa kevyemmin. Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista ja käsitellä vastaantulevia ongelmia. Näitä asioita tutkailin vuonna 1999 nähdyssä tv-sarjassa Intohimona taide. Sarjaan haastateltiin yli 20 taiteen harrastajaa ja suurimmalla osalla taideharrastus vähintään joltain osin liittyi elämässä vastaantulleiden ongelmien käsittelyyn.

Julkaistu
Kesämaisema: laituri, järvi, metsää, ihminen. Kuvateksti Kesän lukusuosituksia, #101kirjaa

101 kirjasuositusta kesään 15

101 kesäkirjasuositusta - #101kirjaa

Mietitkö mitä luet kesällä? Seppo Puttonen on koonnut suosituksia tunnetuilta kirjojen ystäviltä. Nyt alkaa kesän 101 kirjasuositusta. #101kirjaa

Julkaistu
Purjeveneitä Ahvenanmaan saaristossa ohjelmassa Vene on silta.

30.6. Teeman Elävä arkisto: Ahvenanmaan saaristo

Saaristolaiselämää Ahvenanmaan idyllissä 1960-luvulla.

Lounais-Suomen Saaristomeri ja Ahvenanmaan saaristo on kaksi kesäkuukautta turistien suosiossa, loppuvuosi on hiljaisempaa. Kuinka saaristossa eleltiin 1960-luvulla?

Julkaistu , päivitetty

Outoja soittimia vai kummaa musiikkia? Avaruusromua 28.6.2015

Avaruusromussa kuunnellaan outoja soittimia.

"Instrumenttien valmistajat osoittavat hätkähdyttävää mielikuvituksen puutetta", sanoo tuottaja Bart Hopkin. Kuin osoittaakseen, että asia voisi olla toisinkin, hän kokosi kaksi albumillista oudoilla, pääosin akustisilla tai elektroakustisilla tehtyä musiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan outoja soittimia ja kummaa musiikkia, tai kummia soittimia ja outoa musiikkia. Ohjelma on toiveuusinta vuodelta 2014. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu

Aristoteleen kantapää

Pian somalit ja suomalaiset ymmärtävät toisiaan entistä paremmin

Kielityöläinen Liban Ali Hersi kertoo somalin kielestä.

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä vietetään Somalian kansallispäivää. Laskentatavasta riippuen somalin kieltä puhuu maapallolla 8-20 miljoonaa ihmistä. Suomessa asuu noin 15000 somalia äidinkielenään puhuvaa ihmistä, ja somalit ovatkin Suomen neljänneksi suurin kielivähemmistö.

Julkaistu , päivitetty

Aristoteleen kantapää: Rakkaan oluen nimet

Suomalaisten olutmerkkien lyhyt historia.

Jos pitäisi arvata, mitä tarkoittaa humulus lupulus, veikkaisin huonosti latinaa tuntevana, että kyseessä on sananlasku ihminen on ihmiselle susi. Väärin meni, sehän on tietysti homo homini lupus. Lupus on latinaksi susi ja lupulus on pieni susi.

Julkaistu

Kultakuumeen kolumneja

Kusti ei polje 6

Kusti ei polje

Ajauduin taannoin miettimään nyky-yhteiskuntamme synkkää tilaa ja siitä eksyin jostain syystä oman työhistoriani muistelemiseen. Olen yrittänyt viime aikoina opetella tiedonvälityksessä toistuvia avainkäsitteitäkin: sellaisia sanoja kuin ’tuottavuusvaje’ ja ’tehostaminen’.

Julkaistu
Saara Cantell

Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

Uutinen, joka sai porukan kiihdyksiin

Tria oli kerännyt hyönteisiä aamuvarhaisesta asti, joten toiselle juomatauolle tultaessa aavikon hiekkapöly oli paakkuuntunut tukkaan paksuksi vaaleanharmaaksi tahnaksi. Hän katsoi kateellisena Jadia, joka oli jälleen kerran ymmärtänyt suojata kangaskaistaleilla kasvojensa lisäksi myös hiuksensa.

Julkaistu
Juha Hurme

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus29

Lisääntymiselimet ja ruuansulatus

Alussa oli puhe. Ihminen on puhunut ainakin 100 000 vuotta, mutta osannut raapustaa puheen muistiinpanoja vaivaiset 5000 vuotta.

Julkaistu

Helsinki Lit 2015

Yle striimaa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmaa 22.-23.5.2015. Tule mukaan seuraamaan kirjallisuuskeskusteluita. Suora lähetys on käynnissä lauantaina 23.5. klo 11.10 - 13.00 ja 13.55 - 17.00. Lähetys on nähtävissä Yle Teemalla, Yle Areenalla ja tässä verkkolähetyksessä.

Julkaistu , päivitetty

Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen keskustelevat Venäjästä.

Uusi kirjallisuustapahtuma Helsinki Lit kokoaa yhteen kirjailijat ja lukijat. Sofi Oksanen ja Mihail Šiškin keskustelevat Neuvostoliitosta ja Venäjästä.

Julkaistu
Peter Høeg ja Monika Fagerholm

Helsinki Lit: Monika Fagerholm ja Peter Høeg

Eloisa keskustelu muistoista, kirjoittamisesta ja tanssista

Monika Fagerholm ja Peter Høeg keskustelevat Helsinki Litissä lapsuusmuistoistaan, kirjoittamisesta - ja tanssista.

Julkaistu
Kirjailijat Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Helsinki Lit: Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

Hirvosen ja Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa.

Elina Hirvosen ja Jussi Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa. Helsinki Litissä kirjailijat kertovat romaaneistaan ja niiden synnystä.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

RSO

Klassinen musiikki tyhmyreille: kaavoja ja sirkustaiteilijoita 1

Mitä klasari eli länsimainen taidemusiikki oikeastaan on?

Tuntuuko klassinen musiikki vaikeasti lähestyttävältä? Mitä klasari eli länsimainen taidemusiikki oikeastaan on? Toimittaja-kirjailija Minna Lindgrenin ohjauksessa tyhmyrikin pääsee jyvälle tästä massiivisesta ja epäyhtenäisestä genrestä.

Julkaistu , päivitetty
Snoop Dogg

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Mistä tietää kuuntelevansa rap-musiikkia? Miten rap on kehittynyt syntyajoistaan? Sampo Axelsson, taiteilijanimeltään DJ Anonymous, selventää rap-musiikin pääpiirteet niin, että tyhmyrikin ymmärtää.

Julkaistu
Michael Monroe Ankkarockissa 2004

Rock tyhmyreille: kummajaiskulttuurista massojen musiikiksi

Rock tyhmyreille: tärkeimmät perusasiat rockmusiikista

Rock on tänä päivänä massojen musiikkia, mutta mitä se oikeastaan on ja onko se mistään kotoisin? Onko rokki kukkoilua, sähkökitaran säröä vai taustalla nakuttava rumpukomppi? Musiikin erikoistoimittaja Pekka Laine selventää tärkeimmät perusasiat rockmusiikista niin että tyhmyrikin tajuaa.

Julkaistu , päivitetty
Erkki Kurenniemi musiikkia tuottavan Dimi-O-laitteistonsa kanssa. 1971.

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille: venytetystä lakasta ääniekologiaan 1

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille

Elektroakustinen musiikki on taidemusiikkia, joka koostuu elektronisesti tuotetuista tai käsitellyistä äänistä. Missä sitä voi kuulla? Miten ja millä sitä voi tehdä? Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian professori Andrew Bentley kertoo tyhmyreille, mistä oikein on kysymys.

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • elektroninern kosketinsoitin, minimoog-syntesoija 1970-luvun alusta.
  Julkaistu .

  Henkilöauto vai Minimoog?

  Se maksoi 6100 Suomen markkaa. Siitä lähti ennenkuulumattomia ääniä. Se oli elektroninen soitin, jollaista Suomessa ei ollut vielä kenelläkään. Sen hinnalla olisi saanut henkilöauton, mutta Esa Kotilainen halusi tuo oudon soittimen. Hän halusi Minimoogin. Esa Kotilaisen albumi Ajatuslapsi on Avaruusromun kuukauden valinta heinäkuussa 2015.

 • pompidou museo malagassa
  Julkaistu . Päivitetty

  Kyllä taidemuseon arkkitehtuurissa pitää olla wauta!

  #arkkitehtuurimatka on mahdollinen myös Espanjan aurinkorannikolla. Jo nimi itsessään herättää odotuksia - Centre Pompidou Malaga - ranskalaisen museojätin tuore satelliittimuseo. Onhan Centre Pompidou kuuluisa paitsi taiteesta myös rohkeasta museoarkkitehtuurista. Malagan toimipiste on kuitenkin arkkitehtuuriltaan vaatimaton – voiko se silti toimia? Malagan Centre Pompidou on tuorein esimerkki kansainvälisten taidejättien rakentamista satelliittitoimipisteistä maailmalla. Kuten kilpailijansa, muiden muassa Louvre, Tate, Guggenheim ja Moderna Museet, myös Pompidou haluaa satelliittimuseolla saada laajat kokoelmansa käyttöön ja houkutella uusia yleisöjä.

 • Kuvassa mäntysuopaa
  Julkaistu .

  Mäntysuopa tuoksuu kesältä

  Tiesitkö, että Mäntysuopaa on käytetty paljon muuhunkin kuin mattojen pesemiseen? Presidentti Kekkonen käytti Mäntysuopaa kekseliäästi talvella.

 • Pieter Claeszoon: Vanitas (1630)
  Julkaistu .

  Kissavideoita ja renessanssin melankoliaa

  Jos kissavideoita katsoessa iskee outo tyhjyyden tunne, ei huolta! Samankaltainen tunne vaivasi ihmisiä jo renessanssin aikana. Melankoliset aiheet olivat renessanssiaikana suosittuja niin kuvataiteissa, musiikissa kuin kirjallisuudessakin. Keskiajalla melankolialle etsittiin lääketieteellisiä tai astrologisia syitä, renessanssi koki melankolian tunteena – suruna ilman syytä.

 • Purjeveneitä Ahvenanmaan saaristossa ohjelmassa Vene on silta.
  Julkaistu . Päivitetty

  30.6. Teeman Elävä arkisto: Ahvenanmaan saaristo

  Lounais-Suomen Saaristomeri ja Ahvenanmaan saaristo on kaksi kesäkuukautta turistien suosiossa, loppuvuosi on hiljaisempaa. Kuinka saaristossa eleltiin 1960-luvulla?

 • Etelä-Afrikkalainen tyttö kantaa pään päällä tarjotinta täynnä leipiä
  Julkaistu .

  Nigeriaa nurinkurin

  Nigerialaiselta kirjailijalta Chinua Achebelta on suomennettu kaksi hyvin erilaista teosta. Alkuperäinen ilmestymisjärjestys kertoo tarinan siitä mitä tapahtuu kun kaikki hajoaa. Suomennosjärjestys kertoo millaiseen Suomeen ne suomennettiin.

 • pianon koskettimisto, muokattu kuva
  Julkaistu .

  Outoja soittimia vai kummaa musiikkia? Avaruusromua 28.6.2015

  "Instrumenttien valmistajat osoittavat hätkähdyttävää mielikuvituksen puutetta", sanoo tuottaja Bart Hopkin. Kuin osoittaakseen, että asia voisi olla toisinkin, hän kokosi kaksi albumillista oudoilla, pääosin akustisilla tai elektroakustisilla tehtyä musiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan outoja soittimia ja kummaa musiikkia, tai kummia soittimia ja outoa musiikkia. Ohjelma on toiveuusinta vuodelta 2014. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kirjallisuudentutkija ja kriitikko Lasse Koskela
  Julkaistu . Päivitetty

  Miehen tie - Lasse Koskela on poissa

  Surullinen uutinen tuli tietoon juhannuksen jälkeen. Suomalaisen kirjallisuuden hieno tuntija ja analysoija Lasse Koskela kuoli juhannuksen alla. Pitkä sairaus lopulta nujersi sisukkaan miehen. Kävin Lassea tapaamassa Terho-kodissa toukokuun puolessa välissä. Silloin hän oli pirteä ja uskoi vielä pääsevänsä kotiin toipumaan. Toisin kuitenkin kävi.

 • Havainnekuva Guggenheim Helsinki kilpailun voittajasta
  Julkaistu . Päivitetty

  Poltettu majakka - ajatuksia Guggenheim Helsinki -kilpailun hiilloksella1

  Hiiltynyt majakka voitti Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun. Se on ehdotus museoksi, jota turistit rakastaisivat rapsuttaa. Se on taiteen ja talouden näkökulmasta kilpailun kuudesta finalistista käytännöllisemmästä päästä. Mutta aivan eri asia on, syttyykö palanut majakka koskaan. Samalla ratkeisi muuten toinenkin kilpailu: hämähäkki voitti ilmapallokoiran. Mutta minä poltin näppini, kirjoittaa Minna Joenniemi.

 • Kuvassa spitaaliset kävelevät kohti kirkkoa
  Julkaistu .

  Seilin spitaaliset

  Kesäloman tullen moni suomalainen suuntaa Turun saaristoon. Yksi kiinnostavimmista kohteista alueella on Nauvossa sijaitseva Seilin saari. Vuosisatojen mittaan se on todistanut monenlaisia ihmiskohtaloita. Seilin historia sairaalasaarena alkoi jo vuonna 1619, kun saarelle eristettiin leprapotilaita. Saarelta ei palattu. Lue myös:

 • Tapio Wirkkalan suunnittelema postimerkki
  Julkaistu . Päivitetty

  Aarteenetsintä: postimerkit1

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

 • Mustavalkoinen kuva sanakirjasta.
  Julkaistu . Päivitetty

  Pian somalit ja suomalaiset ymmärtävät toisiaan entistä paremmin

  Heinäkuun ensimmäisenä päivänä vietetään Somalian kansallispäivää. Laskentatavasta riippuen somalin kieltä puhuu maapallolla 8-20 miljoonaa ihmistä. Suomessa asuu noin 15000 somalia äidinkielenään puhuvaa ihmistä, ja somalit ovatkin Suomen neljänneksi suurin kielivähemmistö.

 • Otso Kantokorpi
  Julkaistu .

  Kusti ei polje6

  Ajauduin taannoin miettimään nyky-yhteiskuntamme synkkää tilaa ja siitä eksyin jostain syystä oman työhistoriani muistelemiseen. Olen yrittänyt viime aikoina opetella tiedonvälityksessä toistuvia avainkäsitteitäkin: sellaisia sanoja kuin ’tuottavuusvaje’ ja ’tehostaminen’.

 • Tapio Wirkkalan suunnittelemat Caravelle kupit
  Julkaistu .

  Aarteenetsintä: Finnairin astiastot

  Vuonna 1960 Suomi siirtyi suihkukoneaikaan. Caravelle -koneiden ensimmäisessä luokassa pöydät katettin Tapio Wirkkalan muotoilemilla valkoisilla muoviastioilla.

 • Näyttelijä Kari Väänänen Klonkkuna Suomenlinnassa 1988.
  Julkaistu . Päivitetty

  Taru sormusten herrasta Suomenlinnassa2

  Ryhmäteatteri esitti vuosina 1988 ja 1989 Suomenlinnassa J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvan näytelmän Taru sormusten herrasta. Reportaasissa seurataan näytelmän valmisteluita ja harjoituksia. Taru sormusten herrasta on kirjana mittava teos.