Helsinki Lit 2015

Yle striimaa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmaa 22.-23.5.2015. Tule mukaan seuraamaan kirjallisuuskeskusteluita. Suora lähetys on käynnissä 22.5. klo 17.20 - 20.30 ja 23.5. klo 11.10 - 17.00

Julkaistu , päivitetty

Kariniemen kuolleet pojat

Lihan alkuperästä on tulossa ruokatabu.

Lihan alkuperästä on tulossa meille tabu. Suojakaasuun pakatut, siistit ja verettömät fileepalat ja eineksinä myytävät lihajalosteet auttavat meitä unohtamaan, että jostain elävästä on alun perin ollut kyse. Syödään ensin!

Julkaistu
Hippo Taatila ja Timo Hännikäinen nyrkkeilykehässä

Timo Hännikäinen tylyttää: pehmoisä on kuhnuri8

Tasa-arvo hukassa? Vaimot määräävät miehille kotiintuloajat

Tasa-arvo hukassa? Vaimot määräävät miehille kotiintuloajat! Kirjailija Hännikäisen mielestä miehet haluavat puolisokseen mukavan kodin hengettären. Voiko pehmoisä olla hyvä roolimalli pojalle?

Julkaistu
Toimittaja Aleksis Salusjärvi

Miten käy kulttuurin Sipilän hallituksen vallan alla? 11

Hallitusratkaisu ei lupaa kulttuurille ruusuisia aikoja

Juha Sipilän hallitusta ovat muodostamassa kolme konservatiivipuoluetta, jotka ovat ideologisesti kaukana kaupunkilaistuneesta taideväestä. #kulttuurinvälikysymys -hankkeen toimittaja Aleksis Salusjärvi kiteyttää taiteen ja kulttuurin tulevaisuuden neljään valistuneeseen ennustukseen. Lupaamme seurata, miten ne käyvät toteen!

Julkaistu , päivitetty
Kenkäsuunnittelija terhi pölkki

Terhi Pölkki on oman merkkinsä ja itsensä pomo

kenkäsuunnittelijan työ edellyttää teknistä osaamista.

Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki työstää parhaillaan kahdeksatta mallistoaan. Naisen omaa nimeä kantava merkki on perustettu vuonna 2011. Pölkin kengät valmistuvat osittain kotimaassa, mutta osa kengistä tulee Portugalista tutulta tehtaalta. Terhi Pölkki kertoo, että kenkäsuunnittelijan työ edellyttää tekijältään paljon teknistä osaamista.

Julkaistu
Sofi Oksanen

Bazar lievensi korvausvaatimuksiaan Sofi Oksaselta 5

Sofi Oksanen ja Bazar riita oikeudessa

Kirjailija Sofi Oksasen ja Bazar-kustantamon välistä riitaa ratkottiin Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Kuultavina olivat Bazarin norjalainen johtaja Øyvind Hagen ja kirjailija Oksanen. Hagen kertoi olleensa vuonna 2005 ja sen jälkeen hyvin pitkälti Bazarin suomalaisen yhtiön tietojen varassa.

Julkaistu , päivitetty
Miss Suomi 1965. Vasemmalta Esti Östring, 2 perintöprinsessa, Miss Suomi 1965 Virpi Miettinen ja Raija Salminen, 1 pp.

19.5. Teeman Elävä arkisto: 1960-luvun missit 1

Arkistokoosteessa kaikki 60-luvun MIss Suomet!

Miss Suomi-kilpailut olivat koko kansan huvia 1960-luvulla. Missejä ihailtiin ja heistä puhuttiin. Arkistokoosteessa esitellään kaikki 60-luvun Miss Suomet ja ne kilpailut, joista materiaalia on ollut käytettävissä.

Julkaistu , päivitetty

Pikatie toiseen galaksiin! Avaruusromua 17.5.2015 4

Musiikkia mm. tieteiselokuvista Interstellar ja Gravity.

Miltä kuulostaa matka madonreiän kautta toiseen galaksiin? Entä avaruusromun väistely Maata kiertävällä radalla? Mitä näemme kun katsomme tähtiin? Millainen oli astronautin yksinäinen matka elokuvassa 2001 Avaruusseikkailu? Onko avaruudessa todella hiljaista? Avaruusromussa kuunnellaan musiikkia avaruudesta: Hans Zimmerin musiikkia tieteiselokuvasta Interstellar, Steven Pricen musiikkia Gravity-elokuvasta, VRTX Motionin kosmista matkailua ja As Lonely As Dave Bowmanin muistumia pitkästä matkasta Jupiteriin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu

Aristoteleen kantapää

Väki juhlii jääkiekon MM-kultaa vuonna 1995

Viikon sitaattivinkki: Pistetään pistetään banaania otsaan!

Sirkan ilmianto: "Pudotetulla Leijonalla banaani otsassa".

Urheiluslangi on yksi laajimmalle levinneitä erikoiskieliä, mutta silti sen ilmaukset saattavat tuottaa hämmennystä monelle. Kuulijamme Sirkka törmäsi tällaiseen tilanteeseen MTV:n verkkosivujen urheiluosastolla.

Julkaistu , päivitetty
leipiä toripöydällä

Viikon sitaatti: Toimi paikallisesti!

"Vaasan Lapin rieskaset leivotaan Oulussa".

Aina puhutaan siitä, miten maailma on pienentynyt, kun liikenneyhteydet ja tiedonvälitys ovat helpottaneet yhteydenpitoa kaukaistenkin maailmankolkkien välillä. Vähemmän puhutaan siitä, että myös oma maamme on pienentynyt. Kuulijamme Pekka löysi tästä hyvän osoituksen Vaasan leipomon rieskapakkauksen kyljestä.

Julkaistu
sinivuokko

Aristoteleen kantapää: Kukkien nimien tarinat

Mistä kevään kukkaset ovat saaneet nimensä?

Floran päivä on suomalaisille läheinen. Aluksi 1800-luvulla tämä kukanpäivä toukokuun kolmantenatoista oli lähinnä ylioppilaiden juhlapäivä, jolloin kokoonnuttiin Kumtähden kentälle nykyisen Kumpulan tienoille juhlistamaan kevään saapumista. Vuonna 1848 kokoontuminen sai vakavamman sävyn, kun opiskelijat lauloivat siellä Maamme-laulun ensimmäistä kertaa.

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Raunioarvoa mittaamassa

Raunioissa piilee romantiikkaa.

Rauniot kiinnostavat meitä. Niillä on tarinansa kerrottavanaan ja saamme niistä kummallista esteettistä nautintoa. Rakennuksia on jopa suunniteltu ottaen huomioon niiden tuleva rauniovaihe. Otso Kantokorpi pohtii raunioromantiikkaa.

Julkaistu
Saara Cantell

Tavallisesta ihmisestä

Tavallisesta ihmisestä

Jo ennen kuin on mitään muuta, on sydämenlyöntien takaa silloin tällöin kuuluva melodia. Kehon äänistä erottuva, toisenlainen rytmi, joka keinuttaa ja rauhoittaa. Se sama pehmeä melodia tyynnyttää senkin jälkeen, kun hänet on tempaistu pois kohdunsisäisestä turvapaikastaan. Se jää resonoimaan syvälle häneen.

Julkaistu
Juha Hurme

Vappupuhe119

Vappupuhe

Miten tähän on tultu? Tähän on tultu näin.

Julkaistu

Stradaa

Kulttuuriohjelma Stradasta tuli iloinen ruumis 12

Strada teki hulvatonta kulttuurijournalismia

Ylen kulttuuriohjelma Strada lasketaan tänään haudan lepoon. Seitsemän vuoden aikana ohjelma löysi aivan uuden tavan tehdä kulttuurijournalismia. Nyt veteraanit muistelevat.

Julkaistu , päivitetty

Strada: Kulttuuriohjelma vai pelkkää pieruhuumoria 2

Strada jakoi katsojat puolesta ja vastaan.

Elämäni Stradan tuottajana on ollut värikästä. Vuorotellen on riemastuttanut, hirvittänyt, kauhistuttanut, naurattanut ja useamman kerran olen ihaillut tekijöitten oivalluksia juttujen ideoinnissa, sisällöissä ja toteutuksissa.

Julkaistu , päivitetty

Punk-kevät haisee ilmassa: yle.fi/musiikki

Punk-visa

Tero Lieteen punk-visa 3

Hakaneula huuleen ja testaa tietosi punkista!

Hakaneula poskeen ja niittirotsi niskaan. 10 kysymystä punkista - testaa tietosi!

Julkaistu , päivitetty
Punk-univormu

7 väittämää punkista 4

Onko kilju hyvää? Mervi Vuorela ja Virpi Kytöaho vastaavat.

Onko enää kapinaa? Onko kilju hyvää? Antaa asiantuntijoiden Mervi Vuorelan ja Virpi "Hilu" Kytöahon vastata. Keskustelussa selviää ainakin se, että elektroninen musiikki on "järkyttävää paskaa" ja sisustusblogit "sielunvihollisuutta".

Julkaistu , päivitetty
Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa

Älä suojaudu punkilta! 5

Punk-kevät haisee ilmassa.

Pertti Kurikan Nimipäivät nähdään Euroviisujen semifinaalissa tiistaina 19. toukokuuta. Kahta päivää aiemmin Radio Suomessa vietetään Punk-iltaa. Se ei ole sattumaa. Punk-kevät haisee ilmassa.

Julkaistu , päivitetty
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983

Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä 5

Rane Raitsikka selventää punkin pääpiirteet.

Usein sillä on jotain sanottavaa. Se kuulostaa monesti rouhealta. Yy, kaa, koo, nee ja kitara rääkyy. Mitä punk-musiikki oikein on? Entinen Smack-kitaristi Harri ”Rane Raitsikka" Jäntti selventää tyhmyreille punk-musiikin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • Peter Høeg ja Monika Fagerholm
  Julkaistu .

  Helsinki Lit: Monika Fagerholm ja Peter Høeg

  Monika Fagerholm ja Peter Høeg keskustelevat Helsinki Litissä lapsuusmuistoistaan, kirjoittamisesta - ja tanssista.

 • Kirjailijat Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen
  Julkaistu .

  Helsinki Lit: Elina Hirvonen ja Jussi Valtonen

  Elina Hirvosen ja Jussi Valtosen romaanien teemoissa on paljon samaa. Helsinki Litissä kirjailijat kertovat romaaneistaan ja niiden synnystä.

 • Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen
  Julkaistu .

  Helsinki Lit: Mihail Šiškin ja Sofi Oksanen

  Uusi kirjallisuustapahtuma Helsinki Lit kokoaa yhteen kirjailijat ja lukijat. Sofi Oksanen ja Mihail Šiškin keskustelevat Neuvostoliitosta ja Venäjästä.

 • Kirjailija Henrik Tikkanen lasten seurassa
  Julkaistu .

  Kirjailija Henrik Tikkanen oli ristiriitainen monilahjakkuus

  Henrik Tikkanen (1924 – 1984) oli helsinkiläissyntyinen kirjailija, toimittaja ja piirtäjä. Vuonna 1971 tehdyssä ohjelmassa Tikkanen ja hänen työtoverinsa sekä läheisensä kertovat tästä monipuolisesti lahjakkaasta persoonasta. Kirjailijana Henrik Tikkanen oli hyvin laaja-alainen. Hän kirjoitti pienoisromaaneja, pakinoita, tv- ja radionäytelmiä.

 • Lapset tanssivat Maailma kylässä -festivaaleilla 2014
  Julkaistu .

  Kulttuuri liikkuvassa maailmassa

  Maailma kylässä -festivaaleilla keskustellaan lauantaina 23.5.2015 klo 13-15 kulttuurista liikkuvassa maailmassa. Kultakuumeen suoran lähetyksen aloittaa paneelikeskustelu, johon osallistuvat Kiasman tuleva johtaja Leevi Haapala, kuraattori Marita Muukkonen, kuvataiteilija Kalle Hamm, sekä Karri Miettinen, eli räppäri Paleface. Lisäksi ohjelmassa kuullaan haastattelut egyptiläiseltä protestilaulajalta Ramy Essamilta, algerialaiselta laulajalta Aziza Brahimilta sekä Helsinki-Cotonou Ensemblen Janne Haloselta.

 • Verstas Arkkitehdit
  Julkaistu . Päivitetty

  Millainen on parempi oppimisympäristö, Verstas Arkkitehdit?

  Miten uudet koulurakennukset muuttavat oppimista? Verstas Arkkitehdeilla on kolmen koulujättiläisen verran tuoretta kokemusta. He pääsevät kehittämään myös entisestä omasta oppimisympäristöstään Otaniemestä kansainvälisen huippuyliopiston kampusta.

 • Kooste kotimaisista kokeellisista elokuvista, Teeman Kino Suomi 28.5.2015.
  Julkaistu . Päivitetty

  28.5. Kino Suomi: Kotimainen avantgarde

  Kino Suomen kevään päättää katsaus suomalaisen kokeellisen elokuvan historiaan. Avantgardistisia lyhytelokuvia illan 60-lukukoosteeseen ovat tehneet muun muassa Risto Jarva, Eino Ruutsalo, Erkki Kurenniemi, Timo Aarniala, Pirjo Honkasalo ja M.A. Numminen.

 • Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin Ylen tunnuskuva
  Julkaistu . Päivitetty

  Helsinki Lit 2015

  Yle striimaa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmaa 22.-23.5.2015. Tule mukaan seuraamaan kirjallisuuskeskusteluita. Suora lähetys on käynnissä 22.5. klo 17.20 - 20.30 ja 23.5. klo 11.10 - 17.00

 • elektroninen kosketinsoitin
  Julkaistu .

  Vanhoilla soittimilla pitää tehdä uutta musiikkia! Avaruusromua 24.5.2015

  ”Ei vanhojen soittimien keräilyssä ole mitään mieltä, jollei niillä soittimilla tehdä uutta musiikkia”. Näin sanoo saksalainen Stephen Parsick, joka yhdessä Frank Makowskin kanssa oli vuosituhannen vaihteessa retromusiikin aallonharjalla. Yhdessä he tekivät musiikkia nimellä Ramp ja yhdessä he olivat mukana tuomassa Berliinin 1970-luvun kosmista musiikkia takaisin 2000-luvulle. Avaruusromussa palataan ajassa taaksepäin, aikaan ennen vuosituhannen vaihdetta ja kuunnellaan retroa eli Rampin musiikkia tuolta ajalta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Unikon nuppu
  Julkaistu . Päivitetty

  Puutarhan lumo

  Puutarha on mielentila, sielunmaisema, lapsuusnostalgia, muistojen sprii ja keidas. Puutarha on kulttuurihistoriaa, kuulkaa ja lukekaa vaikka Koraanin ja Raamatun innoittuneita kuvauksia. Puutarha on vallan ja arkkitehtuurin apoteoosi, mutta myös arjen ja yksityisyyden riemulaulua. Ei niin pientä mökkiä ettei sen rakkaudella vaalittu ympäristö todistaisi asujiensa kauneudentajusta.

 • Juha Hurme
  Julkaistu .

  Suomen historia3

  Alussa Suomi oli hajallaan ympäri avaruutta vetynä ja heliumina. Kului useita miljardeja vuosia, ennen kuin tähtienvälinen aine oli supernovien ydinreaktioissa rikastunut raskaammista alkuaineista ja kiinteämmän Suomen synty tuli ajankohtaiseksi. Ensimmäinen suomalainen syntyi jakautumalla 3,85 miljardia vuotta sitten. Hänellä ei ollut sukupuolta.

 • Batman - Lepakkomies, elokuva 1966. Kuvassa Adam West.
  Julkaistu .

  Lepakkomies ja Monsterimies – Teemalauantai 6.6.

  Aikuisia miehiä oudoissa kostyymeissä! Teeman Supersankariviikon päättävät naamiosankarit Batman ja Robin. Mukana myös Kissanainen, Jokeri, Pingviini, Arvuuttaja – ja Mr. Lordi Rovaniemeltä. Holy Happenstance!

 • Kirjoja matkalaukussa
  Julkaistu . Päivitetty

  Ilman säätiöiden tukia moni teos jäisi suomentamatta

  Kirjan myynti on laskenut viime vuosina. Kustantajat pitävät laskun syynä kiristynyttä taloudellista tilannetta sekä kysynnän vähenemistä. Kustantamoissa tilanteeseen on reagoitu karsimalla tappiolliseksi luokiteltavien kirjojen määrää. Samalla on panostettu hyvin myyviin bestsellereihin ja viihdekirjoihin.

 • Do the Right Thing, 1989.
  Julkaistu .

  Do the Right Thing! Kuumia päiviä Brooklynissa – Teemalauantai 30.5.

  Kesän avaa kaksi kulttikuvaa New Yorkin Brooklynistä: Spike Leen suuri läpimurto Do the Right Thing – kuuma päivä ja Michel Gondryn musiikkielokuva Dave Chappelle’s Block Party.

 • Kuvataiteilija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työhuoneellaan
  Julkaistu . Päivitetty

  Paavo Halosen taiteen ymmärtämiseen ei tarvita Wikipediaa

  Kuvataitelija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työstää teoksiaan kierrätysesineistä ja luonnonmateriaaleista. Taideteoksiksi taipuvat niin ystävien saksitut hiukset, puunoksat kuin täytetyt eläimet. Kuvataiteilijan työn ohessa hän suunnittelee kuoseja Marimekolle. ”Ihmisen päällä vaatekuosista tulee veistos”.