Poimittua

Aavikkomaisema Abu Dhabissa, voimalinja horisontissa

Guggenheim-säätiön kova peli Persianlahdella1

Samalla kun Helsinkiin suunnitellaan Guggenheim-museota, Guggenheim-säätiön museohanke Abu Dhabissa on saanut monet kansalaisjärjestöt ja taiteilijat takajaloilleen. Yhdistyneiden Arabiemiraattien siirtotyöläisten työpanokseen perustuva talouskasvu on johtanut laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. New Yorkin yliopiston professori Andrew Ross kertoo laajassa haastattelussa Guggenheimia kritisoivan kampanjoinnin taustoista ja päämääristä.

Julkaistu
Puuvillapelto auringossa

Komea torjuu kaunista 1

Tennessee Williamsin näytelmä Kissa kuumalla katolla sai ensi-iltansa Broadwaylla maaliskuussa 1955. Richard Brooksin ohjaama elokuva tuli ensi-iltaan syyskuussa 1958.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Aulikki Oksanen

Onko runous ruisleipää vai karaokeravintolan kertosäkeitä?

Runoviikkoa voi verrata tuotteena kainuulaiseen ruisleipään, se tuoksuu kotoisalta eikä muoviselta tuotteelta, tällaista ei voi jäljitellä. Aitous ja paikallisuus ovat perusasioita. Runoviikko on kuin henkistä ruisleipää.

Julkaistu
Kirjailija Meri Kuusisto

Meri Kuusisto: Amerikkalainen

Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Julkaistu
The typical tailfin of a 1960 Cadillac Coupe de Ville as the car is shown at the 'US Car Show' in Pforzen, Germany, 01 June 2014. Classic car owners were able to present their cars to the public during this meeting for vintage car enthusiasts.

Tytöt ennen Lolitaa 1

Nabokovin Annabel Leigh on lainaa Edgar Allan Poen runosta Annabel Lee jossa rakastetaan ja kuollaan nuorina, miltei lapsina, ”meren äärellä, rannalla ruhtinaan”. Ja tähän rakkauteen Humbert vetoaa ja puolustautuu omassa kierossa kertomuksessaan, joka viettelee lukijaa moniin harhapolkuihin

Julkaistu
iltamaisema järvelle

Kesällä kannattaa lukea

Alkuvuoden kirjayllätykset tulivat esikoiskirjailijoilta. Kaksi kevään mieleenjäävintä romaania olivat ensimmäistä teostaan julkaisevilta.

Julkaistu , päivitetty

Tanssiva karhu -ehdokkaat esittelyssä

Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka

Pohjanmaan avaruus ja vapaus

Andtbackan runoteoksia leimaa laaja-alaisuuden ja leviämisen tematiikka. Inspiraatio kirjoittamiseen voi löytyä mistä tahansa.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Pauliina Haasjoki

Ihmetyksen vallassa kirjoitettu runoteos

Haaveilen, että runous voisi jotenkin omalta osaltaan saada kiinni siitä, miten käsittämätöntä aikaa me elämme. Miten poikkeuksellinen historiallinen hetki on nyt käsillä.

Julkaistu , päivitetty
Kirjailija, runoilija Juha Kulmala

Kirjoittamiseen uppoaa koko päiväksi

Maailman kauheudella ei tarvitse mässäillä, en usko rappioromantiikkaan ja inhottavissa asioissa kieriskelyyn. Haluan muutosta, näytän ikävän asian, jotta se muuttuisi

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Harry Salmenniemi

Viiden päivän intohimoiset muistelmat

Runous on pitänyt minuakin huonoina aikoina hengissä. Se varmasti liittyy siihen, että runous tarkoittaa ja merkitsee, se huojuu sopivasti niin, että samasta runosta voi saada pahaa ahdistusta ja hienoa lohtua eri aikoina.

Julkaistu , päivitetty
Runoilija Sinikka Vuola

Yksittäisistä lauseista syntyi Maailman vaikein kieli

Uusi asia vie aina aikaa. On hidasta rakentaa uusi maailmankuva. Kirjoitan sen kaltaisessa tilassa kuin olisin koko ajan hämmästynyt, että en ymmärrä mitä tämä on, mutta juuri siksi on pakko jatkaa.

Julkaistu , päivitetty

Kolumneja

Saara Cantell

Nuoruus on lähtökohtaista ristiriitaisuutta

Nuoruus on suurta idealismia ja suunnatonta itsekkyyttä. Hillitöntä epävarmuutta, jatkuvaa tarvetta peilata omaa identiteettiä toisten katseista – ja samalla häikäilemätöntä kaikkivoipaisuutta. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Saara Cantell on nuoruuden äärellä.

Julkaistu
Juha Hurme

Bump pu bump bump, bump bump

Eräs maailman tunnetuimmista kitarariffeistä kuuluu näin: Bump pu bump bump, bump bump. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme muistuttaa riffin merkityksestä.

Julkaistu
Otso Kantokorpi

Otso Kantokorpi: Pitäisikö taiteilijallekin maksaa? 2

Taiteilijalle ei läheskään aina makseta palkkiota näyttelystä. Pahimmillaan taiteilija joutuu jopa maksamaan, jotta saa taidettaan esille. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otsi Kantokorpi ottaa asiaan kantaa.

Julkaistu

Tekijänä Evelin Kask

Evelin Kask on nuori valokuvaaja, jonka työt käsittelevät elämää kuoleman ja menetyksen kautta.

Julkaistu
Valokuvaaja Aki Roukala

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Julkaistu

Uusimmat sisällöt

 • Big Brother -sarjasta tuttu Kaki istuu sohvalla.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Julkisuuden kikat ja kirot

  Mitä tosi-tv-tähti hyötyy julkisuudesta, kun mitään myytävää ei ole? Big Brother 2006 -kilpailija Kaki oli saanut BB-talossa kököttämisen jälkeen juontokeikkoja sekä pr- ja mainoshommia. Lokakuu 2010.

 • Stradan Ivan joulupukiksi pukeutuneena, vieressä ohjaaja Jalmari Helander
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Missä totuus?

  Mikä on kätketty totuus joulupukista? Marraskuussa 2010 Ivan tapasi Rare Exports -elokuvan ohjaaja Jalmari Helanderin.

 • Teatteriohjaaja Jussi Parviainen
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Hulluus ja kuolema

  Jussi Parviainen ei pelkää kuolemaa eikä hulluutta. Ivan Puopolo tapasi Parviaisen tyhjässä Lapinlahden mielisairaalassa, joka muistuttaa erehdyttävästi Overlook-hotellia elokuvasta Hohto. 2011.

 • Sanna Stellan ja Kyösti Kakkonen Kakkosen kotona.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Kultasormi - Kyösti Kakkonen

  Vaalirahoittaja, Tokmanni-yhtiöstä tunnettu voimamies ja taidelasin kerääjä Kyösti Kakkonen oli Stradassa Sanna Stellanin tutkittavana 2011.

 • Sanna ja Jaakko Hämeen-Anttila.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Tuhannen ja yhden yön erotiikkaa

  Arabikulttuuri oli vielä 1900-luvun alkupuolelle asti eroottisen ja syntisen maineessa Euroopassa. Eurooppalaiset matkustivat sinne harrastamaan seksiturismia, kertoi Jaakko Hämeen-Anttila keväällä 2011.

 • Stradan Sanna liekkimeressä
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Tekoäly on yhä 50 vuoden päässä

  Britanniassa läpimurron tehnyt scifi-kirjailija Hannu Rajaniemi ennusti ihmisen ja koneen symbioosia ja yhteensulautumista keväällä 2011.

 • Vappujuhlimista.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Eternal Erectionin keikka kaatopaikalla

  Ivan ja Sanna joutuivat vappupainajaiseen, jossa Eternal Erection -yhtye soitti keikan Ämmässuon kaatopaikalla. 2011.

 • Kirjailija Katja Kettu
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Vaiettu suhde

  Katja Kettu oli kirjoittanut rakkausromaanin Lapin sodasta. Sanna kävi tapaamassa Kettua edesmenneen kirjailija Eeva Joenpellon talossa, jossa kirja on kirjoitettu ja jossa kummittelee. 2011.

 • Stradan Ivan sekä laulaja Kaija Saariaho New Yorkissa
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Saariahon, Allanin ja Avantin jäljillä

  Stradan Ivan Puopolo oli tangolaulaja Markus Allanin, Kaija Saariahon ja Avanti-orkesterin jäljillä New Yorkissa talvella 2012.

 • Teatteriohjaaja Andriy Zholdak
  Julkaistu . Päivitetty

  Strada-arkisto: Sadistinen demoni vai rakastava sotapäällikkö?

  Andriy Zholdak tunnetaan ohjaajana, joka ei säästele näyttelijöitä. Miksi teatterissa on mahdollista käyttää työtapoja, jotka eivät tulisi kysymykseen missään muualla? Mukana Strada-pakina.

 • Kuvakaappaus Red Forest Hotel -elokuvastsa
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Metsäskandaali Kiinassa

  Dokumenttiohjaaja Mika Koskinen lähti Kiinaan tekemään elokuvaa ilmastonmuutoksen torjunnasta, mutta törmäsikin suomalaisen metsäjätti Stora Enson metsähankkeen aiheuttamiin maakiistoihin. Tammikuu 2013.

 • Stradan Sanna sekä ohjaaja Katja Gauriloff.
  Julkaistu . Päivitetty

  Strada-arkisto: Säilöttyjä unelmia

  Dokumenttiohjaaja Katja Gauriloff seurasi kuvaajineen säilykepurkin materiaalien matkaa raaka-aineista valmiiksi tuotteeksi ja haastatteli ihmisiä tuotantolinjan varrelta. Strada tutustui dokkariin tammikuussa 2012.

 • Kotiteollisuuden Jouni Hynynen sekä bändin rumpali.
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Tee tulosta vittuilemalla

  Vittuilu on keskeinen osa suomalaisuutta. Näin väitti filosofian professori Timo Airaksinen Stradassa maaliskuussa 2013.

 • Stradan Sanna Stellan ylösalaisin
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Silkkaa hyvää roskaa

  Quentin Tarantinon idoli ja italialaisen roskaelokuvan mestari Enzo G. Castellari otti Sanna Stellanin syleilyynsä ja kertoi elokuvistaan lokakuussa 2011. Mukana Stradan oma roskaleffa.

 • Ohjaaja Lukas Moodysson
  Julkaistu .

  Strada-arkisto: Vad skriver du, Lukas?

  Ivan tapasi elokuvaohjaaja/kirjailija Luukas Moodyssonin ja selvitti, kuinka kouluruotsilla selviää Ingmar Bergmanin manttelinperijänä pidetyn miehen kanssa. Talvi 2011.