Hyppää pääsisältöön
Kirsten Dunst Lars von Trierin elokuvassa Melankolia.

Melankolia, maailmanloppu ja Lars von Trier Teemalauantaissa 13.2.

Provokaattori Trier teki seesteisen elokuvan maailmanlopusta

Teemaillassa nähdään tanskalaisen elokuvan ikuisen kauhukakaran kypsin elokuva. Melankolia kertoo masennuksesta ja maailmanlopusta, pääosissa Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling ja John Hurt. Elokuvan jälkeen on vuorossa Lars von Trierin avomielinen haastattelu. Aivan illan aluksi kuullaan Festivaalipuhetta Melankoliasta.

Otso Kantokorpi

Orwell tuli kylään

Ranneke kuin juutalaisten keltainen tähti

Tammikuussa uutisoitiin, että Walesissa oli turvapaikanhakijoita pakotettu pitämään kirkkaita rannekkeita, joita ei kyennyt irrottamaan rikkomatta niitä. Ranneke toimii takuuna kolmen päivittäisen aterian saamiseksi – muuta tukea ei sitten juuri ollutkaan tarjolla.

krista kosonen

Vuoden 2015 Jussi-ehdokkaat julkaistiin

Parhaan elokuvan Jussista kilpailee viisi elokuvaa.

Jussi-ehdokkaat vuoden 2015 kotimaisista elokuvista on valittu. Eniten ehdokkuuksia keräsi Aleksi Salmenperän ohjaama Häiriötekijä. Parhaan elokuvan tittelistä kilpailee viisi elokuvaa.

Jussi-gaalan nostokuva

Äänestä parasta kotimaista elokuvaa vuonna 2015

Äänestä suosikkielokuvasi voittoon Jussi-gaalassa.

Kotimaisen elokuvamaailman parhaat palkitaan Filmiaura ry:n järjestämässä Jussi-gaalassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla lauantaina 19.3.2016. Katsojilla on mahdollisuus äänestää suosikkielokuvaansa. Voittaja julkistetaan tv-lähetyksessä.

Lauri Viidan tuntemattomat runot

Sakari Katajamäki löysi Viidan runoja arkistojen kätköistä

Kirjailija Lauri Viita on runoillaan jättänyt vahvan muistijäljen suomalaiseen kirjallisuuteen. Hänen esikoiskokoelmansa Betonimylläri (1947) oli arvostelumenestys ja sen Alfhild-runosta tuli suomalaisen runoyleisön kestosuosikki. Viita julkaisi kaksi romaania ja neljä runokokoelmaa.

Tarinoita lajienvälisestä ystävyydestä

Arkisia kanssakulkijoita ja lohduttajia murheessa

Tarinoita lajienvälisestä ystävyydestä Hevoset ja koirat eivät ole pelkkiä lemmikkejä tai hyötyeläimiä. Ne ovat meille työtovereita, kumppaneita ja ystäviä – arkisia kanssakulkijoita ja lohduttajia murheessa. Koirien ja hevosten rooli ihmisen seuralaisena on toisenlainen kuin muiden eläinlajien.

Kulttuuricocktail

Mitä Jättiläinen-elokuva paljasti Talvivaarasta? Asianosaiset eivät halua kommentoida roolejaan

Jättiläinen kuvaa ympäristöviranomaisen löperöä toimintaa

Kaivosyhtiö Talvivaarasta kertova elokuva Jättiläinen kuvaa hyvä veli -järjestelmää ja rakenteellisesta korruptiota. Tekijät uskovat pystyneensä kuvaamaan jossain määrin myös Talvivaaraan liittyneitä poliittisia kytköksiä ja eturistiriitoja. Elokuvassa esiintyneet oikeat henkilöt eivät yhtä lukuunottamatta halunneet kommentoida roolejaan.

Taistolaislauluista terrorismiin – Missä vaiheessa ääriliike tarttuu aseisiin?

Vallankumousta toteutettiin Suomessa lauluin Saksassa asein

Länsi-saksalainen terroristiryhmä Punainen armeijakunta teki pommi-iskuja ja panttivankikaappauksia 70- ja 80-luvuilla. Se tavoitteli iskuillaan kommunistista vallankumousta, ja uskotteli voivansa herättää tavaratalojen pommittamisella Saksan liittotasavallan työläiset kansannousuun. Pankit ja suurkonsernit - kapitalismin syntipukit olivat vasemmistoterrorin kohteita. Samaa riistoa vastaan taisteltiin myös Suomessa. Oliko vain sattumaa, että Suomessa ei menty taistelulauluja pidemmälle?

Kaihon karavaani ja Orchestra Baobab Näsinpuistossa elokuussa 2015

Karavaani Baobab

Dokumentti erään musiikillisen unelman toteutumisesta.

Kesällä 2015 innostunut yleisö näki senegalilaisen Orchestra Baobabin ja suomalaisen Kaihon karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella. J.P. Pulkkisen ohjaamassa dokumentissa seurataan tämän unelman toteutumista.

Kultakuumeen kolumneja

Juha Hurme

Täydellinen uudissana

Suomen kieli sai täydellisen yleisnimen hiihtojalkineilleen

Kaupallisen alan ja mainostoiminnan huipputiimi kokoontui Lahden hotelli Carltonin kabinetissa 17. marraskuuta 1932 klo 19.

Koulutuksen avohakkuut

Koulujen lukukausimaksuilla saisi risteilyn kuuhun

Nostan monien todisteiden joukosta kaksi todistetta siitä mitä voi tapahtua jos kunnan vuokratalossa asuvalla lahjakkaalla lapsella on pääsy koulutukseen: muusikko David Bowie ja näyttelijä Alan Rickman. Heidän taiteellinen työnsä on vahvasti elossa, vaikka herrat itse siirtyivätkin tuntemattomille estradeille.

Radio-ohjelmia

Klikinsäästäjä ilmiantaa verkon harhaanjohtavat otsikot

Klikinsäästäjällä on jo yli 90 000 seuraajaa Facebookissa.

Lauri Skön perusti Klikinsäästäjä-yhteisön vastalauseena harhaanjohtavien ja klikkaamiseen houkuttelevien otsikoiden lisääntymiselle netissä. Yhteisö on kerännyt tykkääjiä jo reippaasti yli 90 000. Sivustolla kuka tahansa voi ilmiantaa klikkauksia kalastelevan otsikon.

Talonpoikaisten sanontojen juurilla

Juha Kuisma kertoo sanontojen talonpoikaisesta taustasta.

Käytämmekö tosiaan vieläkin talonpoikaisia sanontoja? Ja miten poliitikot ja muut vallanpitäjät voivat käyttää niitä hyväkseen?

harppu ilman soittajaa

Yli 500 liikkuvaa osaa! Avaruusromua 14.2.2016

Avaruusromussa harppu- ja kantelemusiikkia. Kyllä!

Se voi olla melkein kahden metrin korkuinen. Siinä on yli viisi sataa liikkuvaa osaa. Siinä on yleensä 47 kieltä ja sitä soitetaan näppäilemällä. Se on harppu. Harpun läheinen sukulaissoitin on meille hyvin tuttu, se on Suomen kansallissoitin. Se on kantele. Avaruusromussa harppu- ja kantelemusiikkia. Hans Otten, Juhani Nuorvalan, Timo Väänäsen ja John Cagen sävellyksiä esittävät Gabriele Emde, Hans Otte, Eija Kankaanranta ja Timo Väänänen. Toimittajana Jukka Mikkola.

yle.fi/musiikki

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta?

Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: klubeilla järjestettävissä tansseissa urbaani nuorisokin innostuu paritansseista. Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta. Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Verkkofeaturessa esiintyvät Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila, We Love Helsinki -klubien isäntä TimoSantala, tanssilavayrittäjä Kari Lehtonen ja kaupunkilainen tanssinharrastaja Heidi Kettunen.

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

Uusimmat sisällöt

 • Jussi-palkinnot jaetaan maaliskuussa.

  Suomalainen elokuva elää nyt toista kultakauttaan

  Suomalaista elokuvaa tehdään kuin 50-luvun kultakaudella.

  Kotimaisen elokuvan kulta-aikana on pidetty 1930-luvulta 1950-luvulle ulottuvaa ajanjaksoa. Silloin elokuvia tehtailtiin valtavia määriä ja kansa täytti teatterisalit. Muutaman viime vuoden aikana elokuvia on tehty liki samaan tahtiin, ja tutkijan mukaan sisällöllisesti kirjo on nyt historian laajin.

 • Juha Hurme: Töppöhörö. Kansalllisteatterissa näyttelevät Jarkko Lahti ja Alina Tomnikov.

  Miljardien vuosien evoluution lopputulema: Töppöhörö, pieni vihainen mies

  Töppöhörö tuo näyttämölle perussovinistiäijän uhon ja surun.

  Kansallisteatterin näyttämöllä askeltaa vihainen perusjuntti, rasisti-homofoobikko-lihansyöjä-machoäijä nimeltä Viki. Juha Hurmeen ohjaama Töppöhörö käsittelee yhtä aikamme stereotypiaa. Osan katsojista mielestä esitys myös jää stereotypian vangiksi.