Poimittua

Monty Pythonin pyhä tehtävä ja hankala matka Suomeen

Kun Monty Pythonin Lentävää Sirkusta alettiin esittää Suomen televisiossa vuonna 1972, sitä kutsuttiin hyväätekevän härskiksi ja sen sanottiin olevan täysin piittaamaton hyvästä mausta. Hyvin pian tv-sarja joutui meillä hyllylle, 20 vuodeksi! 1970-luvun puolivälissä valmistunut "Monty Python and the Holy Grail" oli legendaarisen komediaryhmän ensimmäinen täyspitkä elokuva. Mikä teki Monty Pythonista ainutlaatuisen? Miksi kookospähkinät olivat äärimmäisen tärkeitä Graalin kultaisen maljan etsinnässä? Filmiryhmän vieraana on torstaina 27.11. muun muassa Studio Julmahuvista ja äskettäisestä Aleksis Kivi -näytelmästään tuttu näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Petteri Summanen. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu
Maria Turtschaninoff

Protesti synnytti Finlandia Junior -voittajan

Maria Turtschaninoff on voittanut Finlandia Junior -palkinnon romaanillaan Maresi – punaisen luoustarin kronikoita. Romaanin on ruotsista suomentanut Marja Kyrö. Maresi syntyi turhautumisesta naisilta suljettuun maailmaan. Romaani on kertomus Punaisessa luostarissa asuvasta Maresi-nimisestä tytöstä, joka joutuu puolustamaan itsemääräämisoikeuttaan.

Julkaistu
Kirjailijat Heidi Jaatinen, Olli Jalonen, Tommi Kinnunen, Sirpa Kähkönen, Anni Kytömäki, Jussi Valtonen

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2014 2

- Listassa on kaksi erinomaista esikoiskirjailijaa, kaksi hienoa teosta kahdelta pitkään kirjoittaneelta kirjailijalta ja kaksi mielenkiintoista uutta löytöä vuoden kirjasadosta. Yhtään ruotsinkielistä kirjaa ei ole listalla. Teokset ovat tarinallisesti upeita, toteaa Seppo Puttonen juuri julkistetuista kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaita.

Julkaistu
Kiovan rautatieasema / Kyiv-Pasazhyrskyi railway station, Kyiv, Ukraine

Kerro sinun Kiovastasi

Kiova on minulle yhtä tuntematon kaupunki kuin Tokio, Tarragona tai Timbuktu. Dnepr siellä virtaa ja ennen neuvostoaikoja se kuulemma oli suunnattoman kaunis kaupunki. Puistoja siellä lienee edelleen runsaasti. Kannattaako sinne mennä? Ja jos menee, niin minne? Terveisin JP Pulkkinen.

Julkaistu
Onni ja Kirsti Malisen olohuone Espoossa on pariskunnan "home sweet home".

Tänään oli hyvä päivä 1

Voisiko musiikista olla lääkkeeksi muistisairauteen? Mm. tätä kysyy perjantain 21.11. Strada, jossa tutustumme Kirsti ja Onni Maliseen Espoosta. Kirstillä todettiin Alzheimer kolme vuotta sitten. Diagnoosin jälkeen aviomies Onni on lisännyt musiikin kuuntelua ja soittamista kotona, ja pariskunta on yhdessä löytänyt uudesta elämäntilanteestaan myös positiivisia puolia.

Julkaistu , päivitetty
Kirjailija Marcel Proust vuonna 1900

La belle epoque, Marcel Proust ja musiikki 1

Tunnen minäkin muutaman ranskalaissäveltäjän 1900-luvun alusta, Debussy ja Ravel olivat Proustin ikätovereita, mutta Kadonnutta aikaa etsimässä opastaa musiikinrakastajan paljon syvemmälle aikakauden soundtrackiin.

Julkaistu , päivitetty
Kirjailijat Juha Hurme, Sirpa Kähkönen, Peter Sandström, Riina Katajaharju, Jaakko Yli-Juonikas, Pajtim Statovci, Lars Sund, Olli Jalonen, Tommi Kinnunen, Anni Kytömäki, Juha Seppälä,Satu Taskinen

Näistäkö kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2014? 10

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistetaan perjantaina. Kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen tekivät omat veikkauksensa, mitkä teokset löytyvät ehdokkaiden joukosta. Katso, oletko sinä samaa mieltä ehdokkaista ja liitä kommenttikentään omat veikkauksesi.

Julkaistu
Taajama -liikennemerkki

Mitä pitäisi tehdä taajamille?

Taajama on jotain kaupungin ja maaseudun välissä. Sitä voi pitää jopa suomalaisen ”hyvän elämän” ruumiillistumana, kaupungin ja maaseudun parhaat puolet yhdistävänä asumisen taiteena. Mutta jos taajamakysymystä katsoo vasten maailmanlaajuista resurssien niukkuutta, onkin kuva toinen. Ja silloin on syytä pohtia, kuinka voisimme tihentää taajamien sisäistä vuorovaikutusta. Toisin sanoen tehdä taajamista kyliä ja kaupunkeja – tai metsää.

Julkaistu , päivitetty
Paavo lukee satua Liisa Ihmemaassa

Paavo kuunnelmien ihmemaassa

Miltä kuunnelman teko tuntuu? Puoli seiskan Paavo Häikiö pääsi kokeilemaan - kuuntele lopputulos itse!

Julkaistu , päivitetty
Espanja, Katalonia, Barcelona. Suihkukaivo Font Magica Montjuicin kukkulalla. Valaistu suihkukaivo Font Magica (taikasuihkukaivo). Ihmisiä seuraamassa tietokoneella ohjattua väri-, valo- ja musiikkiesitystä. Ilta, yö.

Ikuiset kaupungit - kerro sinun Barcelonastasi

Oma pieni elokuvallinen löytöni on Ramblan lähellä, Carrer de la Guàrdialla oleva baari nimeltä La Concha. Seinillä siellä on elokuvapotretteja, jokaisessa kuvassa on Sara Montiel (1928-2013), tähti menneisyydestä.

Julkaistu , päivitetty

Stradaa

Musiikki, takaovi mieleen? 1

Musiikilla on ihmeellinen vaikutus ihmiseen. Se tuo mieleen muistoja toisin kuin mikään muu tässä maailmassa. Mutta kuinka syvällä musiikki oikein on meissä? Ja voisiko siitä olla lääkkeeksi esimerkiksi muistisairauteen? Strada selvittää.

Julkaistu , päivitetty

Ihmisoikeudet eläimille?

Mitä tapahtuu, kun eläimille annetaan samat oikeudet kuin ihmisille? Tätä pohtii tänä syksynä kaksikin näytelmää: Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Oikeusjuttu ja Leea ja Klaus Klemolan Maaseudun tulevaisuus.

Julkaistu , päivitetty

Muistitko laulaa

Vaikka muisti on mennyt, ei lapsuudesta tuttu laulu unohdu. Strada muistuttaa muistin ja musiikin välisestä yhteydestä ja haastaa kaikki laulamaan muistisairaille osana #lupavälittää ja #hyväteko -kampanjoita!

Julkaistu , päivitetty
Lotta Nieminen katsoo ylös

How to Make It in America?

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Lotta Nieminen on toteuttanut unelmansa ja onnistunut lähes mahdottomassa tehtävässä; luonut menestyvän uran New Yorkissa. Mutta miten?

Julkaistu , päivitetty
Elina Lappalainen nojaa lasikaiteeseen

Nörttitytöstä taloustoimittajaksi

Elina Lappalainen kirjoitti pikkutyttönä satuja ja koululaisena juttuja Savon Sanomiin. Hän tähtäsi kulttuuritoimittajaksi, mutta kesätöistä uutistoimituksessa hänet pestattiinkin taloustoimitukseen ja sille tielle hän jäi.

Julkaistu , päivitetty
Kuvassa Kristiina Tolvanen, Aamulehden uutispäällikkö.

Rakkaudesta uutisiin 1

Aamulehden 34-vuotias uutispäällikkö on palkittu journalisti ja uutisnainen henkeen ja vereen. Kristiina Tolvanen on selvinnyt raskaista lapsettomuushoidoista - mutta miten hän aikoo selvitä printtimedian murroksesta?

Julkaistu , päivitetty

Aristoteleen kantapää

hauki kalastajan otteessa

Viikon sitaattivinkki: Bingo bango bongaus!

Aikamme ilmiöiden valtavirrat ovat välillä niin voimakkaita, että ne peittävät alleen muitakin kehityskulkuja. Turun Sanomat kirjoitti toukokuussa kalamaratonin yhteydessä aivan uudesta kalastustavasta, nimeltään: Fongaus eli fisubongaus. Kuulijaystävämme Turusta päivittelee, että ”Eläköön fingelska, aikamme Lingua Franca”.

Julkaistu , päivitetty
käki

Viikon sitaatti: Kukkuu!

Uusliberalististen ajattelijoiden mukaan verisin kilpailu tuottaa parhaat lopputulokset. Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmän jäsenen Riston syyskuisesta Ilta-Sanomista poimiman otteen perusteella kilpailu saa ainakin kirjoittajien luovuuden kukkimaan.

Julkaistu , päivitetty
värikkäät kalaverkot

Viikon fraasirikos: Verkostoitumisesta

Usein käytännön esineitä merkitseviä sanoja lainataan kuvaannolliseen käyttöön, jotta käsitteellinen asia muuttuisi jotenkin ymmärrettävämmäksi. Joskus kuitenkin uusi käsite alkaa muuttaa sanan merkitystä, eikä kukaan enää ymmärrä missä mennään. Kuulijamme Markku ei ole unohtanut sanojen merkityksiä.

Julkaistu , päivitetty
kiinalaista vesikalligrafiaa kahdella kädellä

Aristoteleen kantapää: Ravintolakiinaa länsimaalaisille

Hyvää sian kuukautta! Tuo kiinalaisen kalenterin 10. kuukausi tosin alkoi jo pari viikkoa sitten, mutta tämä vuoden toinen vesielementille omistettu kuukausi viilentää juuri loppunutta tulielementin vallitsemaa hevosen kuukautta. Kiinalainen ajanlasku puineen, taivaallisine runkoineen ja maallisine oksineen on jotakuinkin ikivanhinta, mitä kiinalaisuudessa on.

Julkaistu , päivitetty

Kultakuumeen kolumneja

Juha Hurme

Juha Hurme: Kadonnutta kolumnia etsimässä

Nousin viideltä aamulla ja lähdin etsimään kolumnia Helsingin rautatieasemalta. Kävelyreittini kulki Hakaniemestä Tokoinlahden rantapolkuja pitkin. Lämmintä oli kuin kesällä, joskin 15 metrin puuskittainen lounastuuli hieroi virkistävästi loputkin unenjämät silmistä. Kaupunki, mikä vaan kaupunki, on parhaimmillaan aamuviiden ja –kuuden välissä.

Julkaistu , päivitetty
Otso Kantokorpi

Otso Kantokorpi: Kaikessa soi blues

Suurin osa taidepoliittisista kannanotoista muodostuu ylevästä polopolosta, jossa korostetaan taiteen kuuluvan kaikille ja jossa uskotaan luovuuden merkitykseen eri elämänalueilla. Erityisen tärkeä kohderyhmä kaikille on lapset. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Otso Kantokorpi istui taidepoliittisessa seminaarissa.

Julkaistu
Saara Cantell

Saara Cantell: Siveellisen taiteen puolesta

Kullakin ajalla on sellaista taidetta kuin se ansaitsee, filosofian tohtori Fredrik J. Lindström toteaa, ja jatkaa: ”Sivistynyt yleisö etukädessä määrää, minkälainen taide kulloinkin rehottaa ja kukoistaa.”

Julkaistu
Toimittaja Anna Laine

Anna Laine: Svetlana Rönkkö, tee venäläisistä kivoja! 7

Mieleeni on kuitenkin hiipinyt yksi epämiellyttävä kysymys. Onko Svetlana Rönkön hahmo rasistinen? Olen pohtinut voisiko tv-ohjelman sketsihahmo olla yhtä railakkaasti esimerkiksi somali? Tai romani? Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Anna Laine.

Julkaistu

Peter von Bagh

Muistoja Petteristä

Elokuvatetatteri Orionin sali täyttyi 30.9.2014 kun Peter von Baghin ystävät ja työtoverit kokoontuivat muistelemaan lukemattomien tarinoiden aihetta ja niiden kertojaa. Muistojen keräys jatkuu. Lisää omasi.

Julkaistu
Peter von Bagh

Peter von Bagh Aki Kaurismäen silmin4

"Se, mitä minä puolestani ajattelen Petterin kuolemasta, niin menetyshän on, menetyshän on… kukaan ihminen ei muka ole korvaamaton, mutta Petterin tapauksessa tämäkään ei pidä paikkaansa. Ei sellaista sivistystä ehdi kukaan enää tässä maailmassa hankkia. Olisi täytynyt syntyä kauan sitten."

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Läpimurto: Jenni Vartiainen 2

Jenni Vartiaisen uraan mahtuu kolme läpimurtoa, joiden jälkeen laulajattaresta tuli koko kansan murunen. Miten se tapahtui ja mitä vinkkejä Jenni antaa aloitteleville artisteille?

Julkaistu , päivitetty
Anna Puu tekee yllätyksen

Parasta nyt: Jokainen rakkaus on laulun arvoinen

Miksi rakkauslauluja on niin paljon? Musiikin ja rakkauden suhdetta pohtii todellinen rakkauden ammattilainen, Lapin yliopistossa rakkautta tutkinut dosentti Satu Uusiautti. SuomiLOVE alkaa Yle TV2:lla lauantaina 15.11.

Julkaistu , päivitetty
Sibelius-Akatemian Folk Big Band

Miksi kansanmusiikkia EI kannata kuunnella - 10 hyvää syytä 2

Kansanmusiikki on epävireistä hilipatihippania, jollotusta kantelesäestyksellä tai Värttinä. Vai onko sittenkään? Kokosimme 10 syytä olla kuuntelematta kansanmusiikkia ja testaamme myytinmurtajien hengessä, kestävätkö stereotypiat testissä!

Julkaistu , päivitetty

Uusimmat sisällöt

 • Rear of a 2011 Casalini M10 Daytona (series 72) on the move, 635cc Mitsubishi diesel engine with 3.9kW. Engine number 46432. The warning triangle is to announce that this car, classified as a moped in Sweden, cannot be drien on highways.
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaattivinkki: ”Kevyt nelipyörä” *)

  Uudet asiat tuovat kieleen uusia sanoja.

 • A man enjoys a bratwurst at a German music festival in Osnabrück, Germany.
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon fraasirikos: Mikä pitää sanonnan tiellä?

  Kun sanotaan, että vanhat sanonnat ovat yleispäteviä, sillä tarkoitetaan sitä, että niiden viisaus toimii kaikissa paikoissa kaikkina aikoina, eikä suinkaan sitä, että näihin sanontoihin voisi vaihtaa minkä tahansa sanan tilalle minkä tahansa muun sanan. Kuulijaystävämme Nemo lähetti meille syyskuun Trendi-lehdessä ilmestyneen osoituksen tästä kultaisesta säännöstä.

 • A match between Brazilian Jiu-Jitsu blackbelts Gabriel Vella and Romulo Barral at the 2009 World Jiu-Jitsu Championships,(attempting a triangle choke).
  Julkaistu . Päivitetty

  Viikon sitaatti: Juu juu jujutsusta löytyy

  Urheilu ei ole niin helppoa hommaa kuin sivustaseuraaja luulisi.

 • Sarjakuva-aiheinen jalkapallo
  Julkaistu . Päivitetty

  Aristoteleen kantapää: Napsis tulee suusta että pam!

  Tieteellinen tapa aloittaa kieliohjelma olisi se, että määritellään ensin kieli. Arkijärjen mukaan se on puhetta ja tekstiä. Wikipedian mukaan kieli on ”järjestelmä, jossa ihminen ilmaisee ajatuksensa kielellisillä merkeillä, abstraktioilla”. Huhhuh, sehän menikin jo vaikeaksi!

 • Nader ja Simin: ero, ohjaus Asghar Farhadi.
  Julkaistu . Päivitetty

  Nader ja Simin: ero

  ”Runoutta joka paljastaa maailman syvimmät salaisuudet.” Kirjailija Katja Kallio kirjoittaa Asghar Farhadin elokuvasta Nader ja Simin: ero. Tämä iranilaiselokuva voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2012.

 • Mestarin Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman).
  Julkaistu . Päivitetty

  Mestari

  Paul Thomas Andersonin Mestari on sekä näyttelijätyön että elokuvakerronnan mestarinäyte, kirjoittaa ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää. ”Tarinan ihmisiä ympäröivä todellisuus on vain vaivoin hahmotettavaa sumua.” Pääosissa ovat Philip Seymour Hoffman ja Joaquin Phoenix.

 • Auringonnousu. Yle kuvapalvelu.
  Julkaistu . Päivitetty

  Auringonnousu

  Friedrich Wilhelm Murnaun Auringonnousu on mykän elokuvan loppukauden upea kukinto, kirjoittaa Helena Ylänen. ”Hieno elokuva, hupsu, tunteellinen, raadollinen ja lopulta myös oikeamielinen.”

 • Katseeseen kätketty, ohjaus Juan José Campanella.
  Julkaistu . Päivitetty

  Katseeseen kätketty

  Argentiinalainen Oscar-voittaja on tyylikäs murhamysteeri ja monessa aikatasossa liikkuva rakkaustarina.

 • Sean Penn elokuvassa This Must Be the Place.
  Julkaistu . Päivitetty

  This Must Be the Place

  Sean Penn tekee hillittömän hienon roolin erakoituneena goottirokkarina Paolo Sorrentinon elokuvassa This Must Be the Place. Curen laulusolistin näköinen Cheyenne lähtee Amerikkaan etsimään entistä SS-upseeria ja itseään.

 • kookospähkinöitä
  Julkaistu . Päivitetty

  Monty Pythonin pyhä tehtävä ja hankala matka Suomeen

  Kun Monty Pythonin Lentävää Sirkusta alettiin esittää Suomen televisiossa vuonna 1972, sitä kutsuttiin hyväätekevän härskiksi ja sen sanottiin olevan täysin piittaamaton hyvästä mausta. Hyvin pian tv-sarja joutui meillä hyllylle, 20 vuodeksi! 1970-luvun puolivälissä valmistunut "Monty Python and the Holy Grail" oli legendaarisen komediaryhmän ensimmäinen täyspitkä elokuva. Mikä teki Monty Pythonista ainutlaatuisen? Miksi kookospähkinät olivat äärimmäisen tärkeitä Graalin kultaisen maljan etsinnässä? Filmiryhmän vieraana on torstaina 27.11. muun muassa Studio Julmahuvista ja äskettäisestä Aleksis Kivi -näytelmästään tuttu näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Petteri Summanen. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riihiluhta
  Julkaistu . Päivitetty

  Uusi kaupunki - kollektiivin postikortteja tulevaisuuden Suomesta

  Uusi kaupunki ja haasteena tehdä siitä 48 tunnissa parempi. Nuorten arkkitehtien Uusi kaupunki -kollektiivilla on nyt kahdeksan työpajaa eri puolilla Suomea takana ja muuttanut arkkitehdin uraputkea. Täältä löydät kaupunkilaisten parhaiksi valitsemat ehdotukset ja ne tulevaisuuden visiot, joita et nähnyt Yle Teeman tv-sarjassa Kaupunki uusiksi.

 • Kissankehto: Minä haluan 23.11.2014
  Julkaistu . Päivitetty

  Kissankehto: Minä haluan!

  Musiikki parantaa ja yhdistää. Tämmöisenä aikana älytöntä, että sanotaan musiikin olevan auringonlaskun ala, levyt ei myy ja musiikkia on liikaa. Paskanmarjat, musiikki on nyt tärkeämpää kuin koskaan! Näin kertoo Samae Koskinen. Jouluna kerätään saldoa syksyllä itketyistä kyynelistä.

 • Kuorolaiset pohtivat keskenään, osaavatko he jo kaiken viikko ennen ensi-iltaa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Eturiviin maksoi mitä maksoi

  Paineet kasvavat. Ooppera on vielä lievästi levällään ja kulisseissa muhii konflikteja. Saadaanko kaikki valmiiksi ennen ensi-iltaa? Joulun tähti -kirjoitussarja seuraa, saavatko kirkkonummelaiset amatöörit ammattilaisten johdolla aikaiseksi kokoillan oopperan.

 • Tanja Heinänen näyttelee Mirjaa Säälistäjät-elokuvassa.
  Julkaistu . Päivitetty

  Säälipillua lääkkeeksi nuorten miesten syrjäytymiseen48

  Säälistäjät-elokuvassa työkkärin naiset tarjoavat asiakkaina oleville syrjäytyneille nuorille miehille säälipillua. Naisten tarkoitus on estää kouluampumisia.

 • Paavo lukee satua Liisa Ihmemaassa
  Julkaistu . Päivitetty

  Paavo kuunnelmien ihmemaassa

  Miltä kuunnelman teko tuntuu? Puoli seiskan Paavo Häikiö pääsi kokeilemaan - kuuntele lopputulos itse!