Sarjan uudet jaksot pelintekijöistä alkaen 27.07.2015

Miksi suomalaiset pelifirmat menestyvät maailmalla?

Elina Lappalaisen uusi kirja on Pelien valtakunta.

Miten suomalaiset peliyhtiöt valloittivat maailman? Hyvä, iso kysymys – ja tuoreen tietokirjan alaotsikko. Kirjan on kirjoittanut Tieto-Finlandialla palkittu toimittaja Elina Lappalainen.

Julkaistu , päivitetty

Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa 36

Cities: Skylines -peli on nelinkertainen yllättäjä.

Näin syntyy hittipeli: Linnoittaudutaan kellariin kolmeksi vuodeksi. Juodaan Cokista, nukutaan ilmapatjoilla ja pyyhitään huurua rilleistä. Nyt peliala on murroksessa, sillä nörtit ovat tulleet kellareistaan, tavanneet muita ihmisiä ja ymmärtäneet, että pitsaan tarvitaan myös rahaa. Pelialan muutos kiteytyy Karoliina Korppooseen, joka suunnitteli Cities: Skylines -pelin.

Julkaistu , päivitetty
Tekijänä Veli Laamanen

Veli Laamanen ja unelma omasta pelifirmasta

Veli Laamanen on juuri perustanut oman pelifirman.

Mun mielestä peli on paras mahdollinen tarinankerronnan väline, sanoo Veli Laamanen. Hän nauttii siitä, kuinka hyvän pelin äärellä voi uppoutua tarinaan, unohtaa ulkopuolisen maailman – ja olla osallisena pelissä.

Julkaistu , päivitetty
Epiphany pelaamassa ESL One Cologne -karsinnoissa

RCTIC nappasi suomalaisen huippujoukkueen 1

Epiphany Bolt siirtyy pelaamaan RCTIC:n riveihin

Suomalainen Counter-Strike: Global Offensive -joukkue Epiphany Bolt on päättänyt vaihtaa organisaatiota. Vaihdoksen takana on joukkueen tyytymättömyys entiseen organisaatioonsa. Jatkossa joukkue tulee pelaamaan suomalaisen RCTIC:n alaisuudessa.

Julkaistu
Simo Rajamäki

Simo Rajamäki - Rakastan pelin tekemisen oravanpyörää

Rakastan pelin tekemisen oravanpyörää

Pelisuunnittelijan sydän sykkii pelin tekemisen prosessille. Olennaisena osana työhön kuuluu tiimin johtaminen. Ötökkäpeli Best Fiends päivitetään teemalla kiinalainen uusivuosi.

Julkaistu , päivitetty
Tekijänä Toni Fingerroos

Hill Climb Racing -mäkiautopeliä on ladattu yli 400 miljoonaa kertaa

Toni Fingerroos ei pelkää epäonnistumista.

Toni Fingerroos oli 10-vuotias kun hän koodasi ensimmäisen autopelinsä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänestä tuli miljonääri hittipeli Hill Climb Racingin maailmanlaajuisen menestyksen ansiosta. Millaisen pelifirman hän on rakentanut?

Julkaistu , päivitetty

Peliala imaisi Elina Arposen mukaansa

Tribe Studiosin toimitusjohtaja Elina Arponen

”Huomattiin, että meidän tuntemissa ihmisissä on mieletön määrä osaamista ja monialaisuutta."

Julkaistu , päivitetty

TEKIJÖINÄ PELINTEKIJÄT

Pelintekijät -jaksoissa tarjotaan viisi tuoretta näkökulmaa suomalaisten pelintekijöiden ammattiin ja elämäntapaan. Kokenut ja menestyksen välttänyt Toni Fingerroos päätti vuonna 2012 yrittää vielä kerran ja osui – Hill Climb Racingista tuli kansainvälinen hitti. Fingerroos myös tukee, julkaisee ja neuvoo muita pelintekijöitä; Jyväskylässä hänen puheilleen tulee Veli Laamanen, jonka Shadow Bug –hanketta ohjaaja Tuula Viitaniemi lähtee seuraamaan.

Samaan aikaan Tampereella Colossal Orderin kaupunkisuunnittelupeli Cities Skylines lyö läpi miljoonamyynnillä. Sen suunnittelija Karoliina Korppoo haastaa pelialan kirjoittamattomat lait ja traditiot monin tavoin. Simo Rajamäki puolestaan johtaa Seriouslyn Best Friends -pelin räätälöintiä kiiinalaiseen uuteen vuoteen, ja rakastaa työssään itse tekemistä, ei vain menestystä. Ja Elina Arponen soveltaa peliteorioita työelämään, samalla kun pelit kietoutuvat perheeseen ja ystävyyssuhteisiin monin tavoin.

Marjaana Mykkänen, tuottaja

Suomen pelimaailman gurut äänessä

Lehdentekijät

Nörttitytöstä taloustoimittajaksi

Elina Lappalainen kirjoitti pikkutyttönä satuja ja koululaisena juttuja Savon Sanomiin. Hän tähtäsi kulttuuritoimittajaksi, mutta kesätöistä uutistoimituksessa hänet pestattiinkin taloustoimitukseen ja sille tielle hän jäi.

Julkaistu
Lotta Nieminen katsoo ylös

How to Make It in America?

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Lotta Nieminen on toteuttanut unelmansa ja onnistunut lähes mahdottomassa tehtävässä; luonut menestyvän uran New Yorkissa. Mutta miten?

Julkaistu
Kuvassa Kristiina Tolvanen, Aamulehden uutispäällikkö.

Rakkaudesta uutisiin1

Aamulehden 34-vuotias uutispäällikkö on palkittu journalisti ja uutisnainen henkeen ja vereen. Kristiina Tolvanen on selvinnyt raskaista lapsettomuushoidoista - mutta miten hän aikoo selvitä printtimedian murroksesta?

Julkaistu

Tekijänä lehdentekijät

Tekijänä-sarjan syksyn uusien jaksojen nuoret päähenkilöt tekevät töitä alalla, joka elää suurta murroskautta.

Julkaistu
Toimittaja Antti Pikkanen

Työn sankarit5

Toimittaja Antti Pikkasen, 23, elämäntapa on uhattuna. Media-alan työpaikat eivät ole missään suhteessa erilaisten oppilaitosten aloituspaikkoihin. Suurin uhka on printtimedian kriisi, joka ei enää hiillosta pelkästään ilmaisjakelulehtiä, sillä suurin osa niistä kuoli jo, tai siirtyi internetin uumeniin. Siksi itsensä lehdistön töillä elättävä alle kolmekymppinen alkaa olla harvinaisuus.

Julkaistu

Valokuvaajat

Tekijänä Evelin Kask 2

Käsittelee teoksissaan kuolemaa, menetystä – ja elämää

Evelin Kask on nuori valokuvaaja, jonka työt käsittelevät elämää kuoleman ja menetyksen kautta.

Julkaistu , päivitetty

Tekijänä Jussi Leinonen

Lehtikuvaaja ei aamulla tiedä, minne saattaa päivän aikana päätyä. Kuvaaja Jussi Leinonen suhtautuu jokaiseen työkeikkaan yhtä vakavasti ja on kokoajan valmis kaikkeen.

Julkaistu , päivitetty
Juha Mustonen, Tekijänä

Tekijänä Juha Mustonen

Muotikuvaaja Juha Mustosen tie Etelä-Euroopan muotikaupunkeihin kulki Rukan rinteiden kautta.

Julkaistu , päivitetty
Valokuvaaja Aki Roukala

Tekijänä Aki Roukala

Valokuvaaja Aki Roukala hylkäsi Helsingin, työpaikan Imagessa sekä boheemielämän, ja osti talon Hailuodosta. Tavoitteena oli oppia näkemään maailma omin silmin. Kolme vuotta on kulunut - mitä pohjoisesta löytyi?

Julkaistu , päivitetty
Valokuvaaja Topi Naskali

Hyvä valokuvaaja tuntee ihmisen, valon ja historian

Valokuvaus on Suomen suosituin kulttuuriharrastus. Siitä pitävät huolen älypuhelimet, alati edullisemmat kamerat sekä digitalisoituminen. Mutta millaista on valokuvauksen ammattilaisen työ, ja miten siihen opitaan?

Julkaistu , päivitetty
Meeri Koutaniemi

Tekijänä esittelee nuoria kulttuurivaikuttajia

Tekijänä on dokumenttisarja nuorista suomalaisista kulttuurin vaikuttajista ja taustavaikuttajista, heidän työstään, vaikuttimistaan ja arjestaan. Voit osallistua keskusteluun Twitterissä hashtagilla #tekijana.

Julkaistu , päivitetty

Aiemmat sarjan osat

Antto Melasniemi

Antto Melasniemi on ravintolakonseptien suunnittelija ja erilaisten ruokaan liittyvien tapahtumien järjestäjä. Vieraanvaraisuus, mutkaton maistuva ruoka ja mieleenpainuva kokonaiselämys ovat hänen toimintansa perusta.

Julkaistu , päivitetty

Miika Särmäkari

Miika Särmäkari, tunnetaan myös Loost Koos yhtyeen Mc Särrenä, on toiminut Basso Median mediapäätoimittajana kahden vuoden ajan. Ystäväpiiristä löytyivät tekijät radiokanavalle, lehdelle, netti-tv:lle ja -yhteisölle.

Julkaistu , päivitetty

Minna Parikka

Minna Parikan kengät ovat tunnettuja korkeista koroista ja naisellisuudesta, mutta myös leikkimielisyydestä ja huumorista. Kenkäsuunnittelija luotsaa yritystään intohimoisella otteella. Millainen on Parikan työpäivä?

Julkaistu , päivitetty

Puustinen & Hara

Avanto-arkkitehteinä tunnetut Puustinen ja Hara jättävät jälkensä kaupunkiin tuottaen iloa arkeen, oli kyse sitten Hernesaaren saunasta tai Pyhän Laurin kappelista. Lähtökohta on, että ympäristöön tulee parannus.

Julkaistu , päivitetty

Maija Koivisto

Teatterikorkeakoulun näytelijälinjalla opiskelevalla Maija Koivistolla on unelmakesätyöpaikka. Hän esittää pääosan, eli Marionin roolin, Ryhmäteatterin Suomenlinnan esityksessä Robin Hoodin sydän.

Julkaistu

Aamu Song

"Haluan tuoda ihmisille lisää iloa", sanoo taiteilija-muotoilija Aamu Song. Aamu työskentelee aviomiehensä Johan Olinin kanssa Company-nimisessä yrityksessä. He suunnittelevat uusia tuotteita maailmaan ja tekevät taidetta.

Julkaistu

Kasperi Laine

Kasperi Laine eli Laineen Kasperi kirjoittaa, räppää ja suunnittelee äänimaailmoja teatteri- ja tanssiesityksiä varten. Musiikin tekeminen on hänelle etsimistä ja taiteessa tärkeintä on sanoma, ei raha.

Julkaistu , päivitetty

Suvi Teräsniska

24-vuotias iskelmälaulaja kiertää Lappia yli 600 keikan ja 200 000 myydyn levyn kokemuksella. "Jumankauta, hommat hoidetaan niinku ne pitää hoitaa." Dokumentti yhdestä päivästä elämää, jossa takahuone on olohuone.

Julkaistu , päivitetty

Heini Riitahuhta

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta työskentelee Arabian sydämessä, perinteikkäällä Taideosastolla. Siellä syntyvät sekä uniikit että sarjatuotannon työt. Arabianrantaan on ankkuroitunut myös Riitahuhdan perheen arki.

Julkaistu

Yona

Laulaja-lauluntekijä Yonan musiikissa on vaikutteita jazzista, folkista, suomi-iskelmästä, räpistä ja reggaesta. "Mua ei helpolla saa mihinkään lokeroon, paitsi ehkä hörhölokeroon", nauraa Yona.

Julkaistu , päivitetty

Santtu-Matias Rouvali

"Pitää olla oma itsensä", sanoo kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Hän ei halua olla stara, vaan elellä maaseudun rauhassa ja elää ammatillista unelmaansa työskennellen maailman huippuorkestereiden kanssa.

Julkaistu , päivitetty

Sini Pesonen

Millaista on, kun unelma muuttuu yt-neuvotteluiksi? Nuori nainen pääkaupunkiseudulta lähti Kokkolaan kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi: "Tehdään tinkimättömästi taidetta ja kaikki vihaa sitä!"

Julkaistu

Jussi Nikkilä

Jussi Nikkilän ura alkoi nuorisoteatterin lavalta selin yleisöön. Monien elokuva- ja teatteriroolien jälkeen hän ohjaa Q-teatteriin Hämeenlinna-näytelmän. Millainen on Jussin työpäivä kolme viikkoa ennen ensi-iltaa?

Julkaistu

Saara Renvall

Saara Renvall on palkittu muotoilija, jonka mielestä maailma ei tarvitse lisää turhia tavaroita. Sen sijaan muotoilijalla on työllään mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä ja rakentaa parempaa maailmaa.

Julkaistu , päivitetty

Tiina Vihtkari

Olin jo lapsena tomera, muistaa manageri Tiina Vihtkari. Oma kädenjälki näkyy eturivin muusikoiden menestyksessä. Onnellisuus on tulevaisuuden näkymä, niin kollegojen kanssa työssä kuin lapsiperheenkin arjessa.

Julkaistu , päivitetty

Pilvi Porkola

Tampereen Teatterikesässä esitystaiteilija Pilvi Porkola lukee vanhoja rakkauskirjeitään viidentoista vuoden ajalta seitsemälle eri miehelle ja pohtii rakkautta. Ennen illan esitystä Pilvillä on paljon tehtävää.

Julkaistu

Samu-Jussi Koski

Samu-Jussi Koski suunnittelee vaatteita ajatteleville naisille. Työn ytimessä ovat eettisyys, materiaalit ja klassinen linjakkuus. Omassa yrityksessä työtä tehdään kera ystävien, kunnianhimoisesti ja inspiroituneesti.

Julkaistu , päivitetty

Jari Hanska

Lehtijutun ja dokumenttiteatterin taustoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Varsinkin, jos työn alla ovat Voima-lehti sekä Esa Leskisen taloushistoriaa pursuava näytelmä Neljäs tie. Jari Hanska ottaa työnsä vakavasti.

Julkaistu , päivitetty