Kaksi Felix-kurkkupurkkia

Miksi elintarvikkeen ainesosia voi vähin äänin muuttaa?

Joskus reseptin muutoksesta kertoo vain ainesosaluettelo.

Ruoka-aineallergioista kärsivä nainen ihmettelee, miksi elintarvikkeiden ainesosien muutos ei välttämättä ilmene muualta kuin ainesosaluettelosta. Usein valmistajat muuttavat myös pakkausta samalla, kun muuttavat sen sisältöä. Laki ei kuitenkaan edellytä, että tuotteen koostumuksen muutoksista pitäisi kertoa erikseen.

Julkaistu
popcornia

Tanskalaiskauppa lopetti mikropopcornin myynnin, Suomessa pakkausten haitallisia aineita ei seurata6

Mikropopcornien pakkauksissa haitallisia yhdisteitä.

Mikropopcornien pakkauksista löytynyt perfluoriyhdiste sai kansainvälisen Coop -ruokakauppaketjun vetämään mikropopcornit myynnistä Tanskassa. Suomessa elintarvikkeiden PFC-yhdisteille ei ole määritelty raja-arvoa, minkä vuoksi niitä ei seurata säännöllisesti. Perfluoriyhdisteitä on kuitenkin vaikea välttää.

Julkaistu

Ylioppilaslakkien hinnoissa yli sadan euron ero 5

Hinta tuo mukanaan valinnanvaraa valkolakkiostoksille.

Kun katsoo valkolakkimerta uusien ylioppilaiden juhlassa, näyttävät kaikki päähineet samanlaisilta. Ylioppilaslakeissa voi olla kuitenkin yli sadan euron hintaero. Mitä saa rahalla, jonka laittaa kalliimpaan ylioppilaslakkiin? Materiaalien erot näkyvät vasta vuosikymmenten kuluessa.

Julkaistu
Grafiikka

Näin pidät ylioppilaslakin edustuskunnossa vuosia

Valo ja pakkanen ovat lakin vihollisia.

Ylioppilaslakin valkoista pintaa uhkaavat monet vaarat. Kuningaskuluttaja kysyi ylioppilaslakkien valmistajilta, miten lakki pysyisi edustuskunnossa vuosia ja vuosikymmeniä. Useimpia lakin vihollisia vastaan on varsin helppo taistella, kun tietää keinot.

Julkaistu

Kesälomat mielessä:

Auton kojelauta

Autonvuokraajan muistilista - ymmärrä mistä maksat 7

Matkat varataan yhä useammin verkon kautta. Autoja sen sijaan vuokrataan enemmän vasta matkakohteessa kuin ennakkoon verkosta tai matkatoimistovirkailijan kautta. Autonvuokrauksessa on hyvä olla kieli keskellä suuta, sillä vuokrasopimusten vieraat lyhenteet, kummalliset lisävakuutukset ja -maksut voivat yllättää. Näillä vinkeillä ymmärät, mistä maksat.

Julkaistu , päivitetty
Lentokone

Lentojen hinnoittelun mystinen maailma 7

Voit varata lentosi suoraan lentoyhtiön sivuilta tai nettimatkatoimistosta tai ensin hakea edullisinta vaihtoehtoa nettihakukoneen kautta. Kuulostaako helpolta? Voit kuitenkin varautua pitkään ja rasittavaan matkaan – lentohintojen alati vaihtuvaan maailmaan.

Julkaistu , päivitetty
Valuuttaa

Älä jätä matkavaluutan vaihtoa lentokentälle 7

Monen lomamatka vie euromaiden ulkopuolelle. Kortilla on usein turvallisempi maksaa ulkomailla, mutta käteistäkin tarvitaan. Kortti ei vieläkään kelpaa joka taksissa tai kahvilassa. Selvitimme, mitä ulkomaan raha maksaa. Käteisen vaihtoa ei kannata jättää lentokentälle.

Julkaistu , päivitetty
Matkustajia odottamassa lentokentällä, lattialla kaksi ihmistä nukkuu.

Lentoyhtiöt väistelevät myöhästymisten vakiokorvauksia 17

Lentomatkustajalla voi olla oikeus jopa 600 euron ns. vakiokorvaukseen, jos lento menee pahasti pitkäksi. Usein korvauksen saa vain asiakas, joka osaa sitä tiukasti vaatia.

Julkaistu , päivitetty

5 kotimaista opetuspeliä lapsille 6

5 kotimaista opetuspeliä lapsille

Lapset ovat uskomattomia oppimaan uusia asioita, mutta aina ei vain huvita. Erilaisten taitojen opetteluun voi hakea vaihtelua mobiilipeleistä, jotka on suunniteltu nimenomaan lapsen opettamiseen. Tarjontaa löytyy, oli kyse sitten sävelistä, väreistä, kirjaimista tai numeroista.

Julkaistu
Tietokoneen työkalupakki

4 palvelua hyötykäyttöön: kuvia, tekstiä ja esityksiä

Pixlr, Tineye, Slideshare ja Pocket, ilmaista hyötyä.

Nykyään työnteko on liikkuvaa, joten aina ei oma kone ole käytössä, kun pitäisi edistää töitä tai vaikkapa opintoja. Onneksi selaimen kautta pystyy tekemään kaikenlaista, mihin aikaisemmin olisi tarvittu erillistä ohjelmaa.

Julkaistu
Koululaisia koulumatkalla

Jäljitä koululainen älypuhelimella: 5 paikannuspalvelua18

Pienten koululaisten vanhemmat saattavat olla näinä päivinä melko herkillä ja huolissaan siitä, missä lapset kulkevat. Älypuhelimiin on tarjolla monenlaisia sovelluksia, joiden avulla vanhempien huolta voi helpottaa. Kuningaskuluttaja tutustui viime syksynä niistä muutamiin.

Julkaistu
Kolme numeroa Helsingin Sanomia nipussa.

Miksi Hesarin viikonloppujakelusta jäävät tilaajat maksavat saman hinnan?

Hesarin viikonloppujakelu loppui osassa Pohjois-Suomea ja Pohjanmaata syyskuussa, tuon alueen tilaajat saavat viikonlopun lehtensä vasta seuraavalla viikolla. Nainen vaati alennusta lehden tilaamisesta, mutta hänelle korvattiin vain yhden kuukauden Hesarit.

Julkaistu , päivitetty
Subway:ssa myytäviä pullovesiä.

Miksi Lahden Subwayssa ei myydä hanavettä? 10

Yrittäjä päättää, saako asiakas vettä vain pullotettuna.

Lahtelainen asiakas ei saanut ostettua vauvalleen lasillista hanavettä Lahden Launeen Subway-ravintolassa. Myymälän työntekijä kertoi asiakkaalle, että terveysviranomainen on kieltänyt hanaveden myynnin. Henkilökunta kun käyttää kyseistä hanaa myös käsienpesuun.

Julkaistu
Luomumaito, purkista kaadetaan "paperimaitoa", Valio ja Pirkka -maidot

Miksi joitakin luomumaitoja homogenoidaan? 3

Homogenoimalla saadaan säilyvyysaikaa.

Kuningaskuluttajaan otti yhteyttä perheenäiti, joka ostaa aina luomumaitoa. Hän huomasi, että joitakin luomumaitoja on ryhdytty homogenoimaan. Silloin maidon rasva pilkotaan niin, ettei se nouse pintaan. Naisen mielestä homogenointi on kosmeettinen toimenpide, joka ei kuulu luonnonmukaiseen tuotteeseen. Pirkka-luomukevytmaitoa alettiin homogenoida syksyllä 2014, kerrotaan Keskolta.

Julkaistu

Kuningaskuluttaja odottaa juttuvinkkiäsi

Ihmetyttääkö saamasi palvelun laatu? Eikö ostamasi tuote vastannut lupauksia? Kummastuttaako hinnoittelu? Etsimme aina juttuaiheita, jotka ovat lähellä ihmisten arkea.

Kerro meille, mistä pitäisi puhua ja mitä pitäisi tonkia.

Julkaistu
Grafiikka jossa mies ja tarjouslehtiä

Pitääkö mainoksessa ilmoittaa tarjousten alkamisajankohta?6

Katsojamme sai tarjouksen, jota ei kaupasta vielä löytynyt.

Miehen postiluukusta putosi Carlson-tavaratalon mainoslehti. Lehden tarjouksissa oli päättymispäivä, mutta tarjousten alkamispäivää ei löytynyt. Kun mies meni tavarataloon noin tunnin kuluttua mainoslehden tulosta, kaupassa ei ollut mitään tietoa lehdessä ilmoitetuista tarjouksista.

Julkaistu

Uusimmat testit

Kuningaskuluttaja Areenassa

Uusin Kuningaskuluttaja-ohjelma


Selvitimme, mihin perustuu hokema: 10 euroa kuukaudessa kotimaisiin tuotteisiin luo 10 000 työpaikkaa.
Pitääkö testivoittaja Jamie Oliver pintansa myös käytössä? Tiina Lappalainen ja Kolme kovaa palaavat vuosi sitten testattujen pinnoitettujen kattiloiden ääreen.
Lauri Miettinen ja kolme kovaa testaavat, ovatko identtisen näköiset savustimet samanlaisia myös käytössä.

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

Kuluttajat kysyvät