Energiatodistuksen merkitys jäänyt kuluttajalle hämäräksi7

Viranomaisten mielestä eri taloja voi vertailla keskenään energiatodistusten avulla. Erityisesti omakotitalojen omistajat ovat kuitenkin eri mieltä ja suorastaan raivoissaan. Heidän mielestään nykyinen energiatodistus ei kerro totuutta kotien energiankulutuksesta.

Julkaistu
Pientalon energiatodistus

Talon energiatodistus: mikä se on?5

Kun myyt tai vuokraat 1980 tai myöhemmin rakennettua pientaloa, pitää sinulla olla myös energiatodistus. Näin sanoo laki. EU:sta tullut määräys on kuitenkin saanut ankaraa kritiikkiä, ja Suomi lobbaa Brysselissä saadakseen siihen lievennyksiä.

Julkaistu

Tee testi ja säästä rahaa

Skarppi kuluttaja säästää selvää rahaa. Viisaskin voi mennä vipuun verkkokaupan sudenkuopissa tai teknologian takuuehdoissa. Lompakkonsa puolesta ei tarvitse pelätä, kun hallitsee kuluttajan perusoikeudet ja tuntee käyttöehtojen lupaukset. Testaa kahdeksalla yksinkertaisella kysymyksellä, tunnetko oikeutesi.

Julkaistu , päivitetty

Lähetä juttuvinkki Kuningaskuluttajalle

Ihmetyttääkö saamasi palvelun laatu? Eikö ostamasi tuote vastannut lupauksia? Kummastuttaako hinnoittelu? Etsimme aina juttuaiheita, jotka ovat lähellä ihmisten arkea.

Kerro meille, mistä pitäisi puhua ja mitä pitäisi tonkia.

Matkustajat poistuvat laivasta.

Miksi paluumuuttajaa kohdellaan kuin maksuhäiriöistä? 9

Suomalaisnainen muutti Ruotsiin ja asui siellä kaksi vuotta. Sitten hän palasi Suomeen. Vuoden kuluttua paluusta nainen tilasi Saunalahden mobiililaajakaistan. Saunalahti vaati naiselta 300€ vakuusmaksua, koska tämä oli asunut välillä Ruotsissa. Naista kohdeltiin samalla tavalla kuin maksuhäiriömerkinnän saanutta henkilöä.

Julkaistu
Turisteja ottamassa aurinkoa ja viettämässä aikaa rannalla.

Miksi vakuutusehdot ilmoitettiin harhaanjohtavasti?

Asiakas luki LähiTapiolan matkavakuutusehdot yhtiön nettisivuilta. Vakuutusehtojen vieressä on painike, josta voi ostaa matkavakuutuksen. Asiakas saikin matkavakuutuksen, jossa on huonommat ehdot kuin aluksi kerrottiin.

Julkaistu , päivitetty
Lentokoneen siipi ja moottori lentokentällä.

Varoitettiinko lentomelusta riittävästi? 3

Suomalaismies matkusti Finnmatkojen pakettimatkalle. Hän kuitenkin keskeytti lomansa sietämättömän lentomelun takia. Matkanjärjestäjä ei hyvittänyt matkaa, koska lentomelusta oli mainittu yhtiön nettisivustolla.

Julkaistu , päivitetty
Vanha matkalippu, VR junalippu.

Kenen junaliput kallistuivat? 20

Kuka hyötyi VR:n hinnoittelu-uudistuksesta. Opiskelijat kertovat, että junamatkat ovat aiempaa kalliimpia. Yleistyneet ale-kampanjat hyödyttävät parhaiten satunnaismatkaajia. Heistäkin puolet kuitenkin kertoo lipunhintojen nousseen.

Julkaistu , päivitetty

Kolme kovaa testaa:

Sadeviitta suojaa, – tuulettomalla säällä7

Sateenvarjo on tuulella kehno sadesuoja, eikä sadetakkia tule aina otettua varalta mukaan. Voisiko sadeviitta olla ratkaisu syksyn keleihin? Kolmen kovan testiin valitsimme kolmen eri hintaluokan sadeviitat.

Julkaistu
Digilehtien iPad-sovelluksien kuvakkeita.

Tabletille suunnitellut lehdet voittivat digilehtivertailun2

Mobiililaitteiden mediakäyttö on rajussa kasvussa. Joka viides suomalainen lukee viikoittain lehtien sisältöä tabletilta. Kolme kovaa testasivat viiden valtakunnallisesti ilmestyvän sanomalehden iPad-sovellukset.

Julkaistu

Uusimmat testit

Kuningaskuluttaja Areenassa

Uusin Kuningaskuluttaja-ohjelma

Energiatodistus on monille pientaloille jo pakollinen. Maarit Åström-Kupsanen lähtee energiatodistuksen laatijan matkaan ja ottaa selvää ajaako halpa todistus asiansa siinä missä kalliimpikin.

Sadeviitta on kätevä ulkoiluvaruste. Kolmen kovaa hyppää tällä kertaa polkupyörän selkään ja testaa onko viitoilla eroa. Toimittajana Liisa Vihmanen.

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

Kuluttajat kysyvät