Miksi elintarvikkeen ainesosia voi vähin äänin muuttaa?

Joskus reseptin muutoksesta kertoo vain ainesosaluettelo.

Ruoka-aineallergioista kärsivä nainen ihmettelee, miksi elintarvikkeiden ainesosien muutos ei välttämättä ilmene muualta kuin ainesosaluettelosta. Usein valmistajat muuttavat myös pakkausta samalla, kun muuttavat sen sisältöä. Laki ei kuitenkaan edellytä, että tuotteen koostumuksen muutoksista pitäisi kertoa erikseen.

Julkaistu
popcornia

Tanskalaiskauppa lopetti mikropopcornin myynnin, Suomessa pakkausten haitallisia aineita ei seurata5

Mikropopcornien pakkauksissa haitallisia yhdisteitä.

Mikropopcornien pakkauksista löytynyt perfluoriyhdiste sai kansainvälisen Coop -ruokakauppaketjun vetämään mikropopcornit myynnistä Tanskassa. Suomessa elintarvikkeiden PFC-yhdisteille ei ole määritelty raja-arvoa, minkä vuoksi niitä ei seurata säännöllisesti. Perfluoriyhdisteitä on kuitenkin vaikea välttää.

Julkaistu
energiamerkintöjä kylmälaitteen  ovessa kaupassa

Näkökulma: Miten kodinkoneiden energiamerkit pilattiin9

Eri koneilla on eri asteikot. Joskus A+ on luokista huonoin.

Miten voi olla, että A+ on joissakin kodinkoneissa huonoin energialuokka? Kauppareissun jälkeen uskoni energialuokkien kirjaimiin on melko lailla mennyttä.

Julkaistu

Ylioppilaslakkien hinnoissa yli sadan euron ero 5

Hinta tuo mukanaan valinnanvaraa valkolakkiostoksille.

Kun katsoo valkolakkimerta uusien ylioppilaiden juhlassa, näyttävät kaikki päähineet samanlaisilta. Ylioppilaslakeissa voi olla kuitenkin yli sadan euron hintaero. Mitä saa rahalla, jonka laittaa kalliimpaan ylioppilaslakkiin? Materiaalien erot näkyvät vasta vuosikymmenten kuluessa.

Julkaistu
Grafiikka

Näin pidät ylioppilaslakin edustuskunnossa vuosia

Valo ja pakkanen ovat lakin vihollisia.

Ylioppilaslakin valkoista pintaa uhkaavat monet vaarat. Kuningaskuluttaja kysyi ylioppilaslakkien valmistajilta, miten lakki pysyisi edustuskunnossa vuosia ja vuosikymmeniä. Useimpia lakin vihollisia vastaan on varsin helppo taistella, kun tietää keinot.

Julkaistu

5 kotimaista opetuspeliä lapsille 6

5 kotimaista opetuspeliä lapsille

Lapset ovat uskomattomia oppimaan uusia asioita, mutta aina ei vain huvita. Erilaisten taitojen opetteluun voi hakea vaihtelua mobiilipeleistä, jotka on suunniteltu nimenomaan lapsen opettamiseen. Tarjontaa löytyy, oli kyse sitten sävelistä, väreistä, kirjaimista tai numeroista.

Julkaistu
Tietokoneen työkalupakki

4 palvelua hyötykäyttöön: kuvia, tekstiä ja esityksiä

Pixlr, Tineye, Slideshare ja Pocket, ilmaista hyötyä.

Nykyään työnteko on liikkuvaa, joten aina ei oma kone ole käytössä, kun pitäisi edistää töitä tai vaikkapa opintoja. Onneksi selaimen kautta pystyy tekemään kaikenlaista, mihin aikaisemmin olisi tarvittu erillistä ohjelmaa.

Julkaistu
Koululaisia koulumatkalla

Jäljitä koululainen älypuhelimella: 5 paikannuspalvelua18

Pienten koululaisten vanhemmat saattavat olla näinä päivinä melko herkillä ja huolissaan siitä, missä lapset kulkevat. Älypuhelimiin on tarjolla monenlaisia sovelluksia, joiden avulla vanhempien huolta voi helpottaa. Kuningaskuluttaja tutustui viime syksynä niistä muutamiin.

Julkaistu
Subway:ssa myytäviä pullovesiä.

Miksi Lahden Subwayssa ei myydä hanavettä? 9

Yrittäjä päättää, saako asiakas vettä vain pullotettuna.

Lahtelainen asiakas ei saanut ostettua vauvalleen lasillista hanavettä Lahden Launeen Subway-ravintolassa. Myymälän työntekijä kertoi asiakkaalle, että terveysviranomainen on kieltänyt hanaveden myynnin. Henkilökunta kun käyttää kyseistä hanaa myös käsienpesuun.

Julkaistu
Luomumaito, purkista kaadetaan "paperimaitoa", Valio ja Pirkka -maidot

Miksi joitakin luomumaitoja homogenoidaan? 3

Homogenoimalla saadaan säilyvyysaikaa.

Kuningaskuluttajaan otti yhteyttä perheenäiti, joka ostaa aina luomumaitoa. Hän huomasi, että joitakin luomumaitoja on ryhdytty homogenoimaan. Silloin maidon rasva pilkotaan niin, ettei se nouse pintaan. Naisen mielestä homogenointi on kosmeettinen toimenpide, joka ei kuulu luonnonmukaiseen tuotteeseen. Pirkka-luomukevytmaitoa alettiin homogenoida syksyllä 2014, kerrotaan Keskolta.

Julkaistu

Kevään juhlat lähestyvät:

Näin pidät kotisi puhtaana ilman suursiivouksia 12

Siivoaminen on taitolaji, jossa toiset pärjäävät paremmin kuin toiset. Vaikka hommaa ei rakastaisikaan, näillä ohjeilla voit pitää kotisi sellaisessa kunnossa, että urakkaluonteiset suursiivoukset voi unohtaa kokonaan.

Julkaistu , päivitetty
Ruusuja Ali-Marttilan kasvihuoneessa.

Mihin katosi suomalainen leikkoruusu? 10

Ruusu on edelleen suomalaisten suosikkikukka ja juhlien ehdoton ykkönen, mutta onnitteluruusu kasvaa enää vain harvoin Suomessa. Kun Suomi vuonna 1996 liittyi Euroopan unioniin ja kukkien suojatullit poistuivat, ulkomaista leikkokukkaa alkoi virrata maahan. Elinkeinona kotimaisen ruusuviljelyn tila on lohduton.

Julkaistu , päivitetty

Ikkunanpesutavat vertailussa: Perinteinen vesipesu paras 44

Kärcherin ikkunanpesulaitteen tekniikka oli vaativaa.

Ikkunoiden pesu vedellä ja tilkalla astianpesuainetta kuulostaa kovin vanhanaikaiselta. Mainokset rummuttavat näppäriä suihkeita ja ikkunanpesureita. Kolme kovaa vertaili kolme keinoa ikkunoiden pesuun. Vedellä lotraus päihitti uudemmat konstit.

Julkaistu , päivitetty
Kasvisten säilytys

Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein 2

Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

Julkaistu , päivitetty

Kuningaskuluttaja odottaa juttuvinkkiäsi

Ihmetyttääkö saamasi palvelun laatu? Eikö ostamasi tuote vastannut lupauksia? Kummastuttaako hinnoittelu? Etsimme aina juttuaiheita, jotka ovat lähellä ihmisten arkea.

Kerro meille, mistä pitäisi puhua ja mitä pitäisi tonkia.

Julkaistu
Grafiikka jossa mies ja tarjouslehtiä

Pitääkö mainoksessa ilmoittaa tarjousten alkamisajankohta?6

Katsojamme sai tarjouksen, jota ei kaupasta vielä löytynyt.

Miehen postiluukusta putosi Carlson-tavaratalon mainoslehti. Lehden tarjouksissa oli päättymispäivä, mutta tarjousten alkamispäivää ei löytynyt. Kun mies meni tavarataloon noin tunnin kuluttua mainoslehden tulosta, kaupassa ei ollut mitään tietoa lehdessä ilmoitetuista tarjouksista.

Julkaistu

Uusimmat testit

Kuningaskuluttaja Areenassa

Uusin Kuningaskuluttaja-ohjelma


Selvitimme, mihin perustuu hokema: 10 euroa kuukaudessa kotimaisiin tuotteisiin luo 10 000 työpaikkaa.
Pitääkö testivoittaja Jamie Oliver pintansa myös käytössä? Tiina Lappalainen ja Kolme kovaa palaavat vuosi sitten testattujen pinnoitettujen kattiloiden ääreen.
Lauri Miettinen ja kolme kovaa testaavat, ovatko identtisen näköiset savustimet samanlaisia myös käytössä.

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

Kuluttajat kysyvät