Saako kuoleman hinnasta puhua? 7

Hintatietoja piilotellaan hienotunteisuuden nimissä.

Hautauksen hintalappua kysyvä saattaa kuulla olevansa pihi tai epäkunnioittava. Hintojen vertailu puolestaan vaatisi jalkatyötä toimistoihin, joiden verkkosivuilta hintoja ei useinkaan löydy. Mainonta ja hinnoittelu repivät hautausalan yrittäjien välejä, mutta viranomaisen kanta peruskysymykseen on selvä: Tuotteiden ja palvelujen hintojen pitää olla esillä sekä kivijalkaliikkeissä että verkkosivuilla.

Julkaistu
Perhevalokuvia lipaston päällä

Näin saat sopuisankin kuolinpesän asiat solmuun4

Oikein laadittu perukirja voi pelastaa sukuriidalta

Useimmista meistä tulee jossain vaiheessa kuolinpesän osakas eli perikunnan jäsen. Huonosti selvitetty kuolinpesä voi kylvää kalliin riidan siemenet sopuisaankin sukuun. Nämä ovat perinnönjaon seitsemän yleisintä virhettä.

Julkaistu
Lakikirjoja tuomioistuimen pöydällä.

Lakipalveluiden vertailu venyttää pinnaa ja vie aikaa1

Miksi avoin kilpailu on lakialalla niin vaikeaa?

Lakiapua tarvitsevan on vaikea tietää, paljonko työtä ja millaista ammattitaitoa esimerkiksi perukirjan laatiminen oikeasti vaatii. Sattumanvaraiselta tuntuva hinnoittelu ja sekava ammattinimikkeistö hämmentävät soppaa entisestään.

Julkaistu

Näkökulma: Kuka varoittaisi teiniä Youtuben halpatyöstä?

Youtube on houkutteleva mainoskanava vailla pelisääntöjä.

Suosituimmista tubettajista on tullut teini-idoleja, joiden videoita nuoret fanittavat suorastaan intohimoisesti. Viimeistään nyt myös yritykset ovat ymmärtäneet Youtuben valtavan mainoksellisen arvon. Röyhkeimmät mainostajat yrittävät ostaa pääsylipun nuorten maailmaan pilkkahinnalla.

Julkaistu
Haastattelu autokaupassa

Autoalan lupaus ontuu: Täyttä romutuspalkkiota ei herunut kaikista autokaupoista 5

1500 euron palkkio pitäisi saada muiden alennusten päälle.

Heinäkuussa alettiin maksaa 1500 euron romutuspalkkioita uuden auton ostajille, jos nämä luopuvat samalla vanhasta menopelistään. Autoala lupasi, että palkkion saa aina kaikkien muiden alennusten päälle – Kuningaskuluttajan kokeilussa kävi kuitenkin toisin.

Julkaistu
Romuauto noudetaan pihasta.

Parin satasen peltoauto muuttuu helposti 1500 euron romupalkkioksi 2

Näillä vinkeillä vältät romuhankinnan pahimmat miinat.

Netin myyntipalstat ovat väärällään satasen, parin romuautoja. Sellaisen voi yleensä muuttaa helposti 1500 euron romutustodistukseksi, kunhan muistaa välttää pahimmat miinat.

Julkaistu , päivitetty

Maarit Åström-Kupsanen ja Mikko Ijäs paljain jaloin juoksupolulla.

Näin aloitat paljasjalkajuoksun 2

Urheilumyyjän, juoksijan ja lääkärin vinkit lajin alkuun.

Yhdelle paljasjalkajuoksu tarkoittaa juoksua avojaloin, toiselle juoksua paljasjalkakengillä. Onko paljasjalkajuoksu terveellisempää kuin perinteinen lenkkarijuoksu? Entä miten laji kannattaa aloittaa? Kysyimme neuvoa urheilumyyjältä, paljasjalkajuoksijalta ja urheilulääkäriltä.

Julkaistu
"Kuluttaja ostaa tuotteen sähköpostitse"

Onko sähköpostitse tehty kauppa aina etämyyntiä? 6

Etämyynti tuo palautusoikeuden, mutta mikä on etämyyntiä?

Myös muu kuin perinteisestä verkkokaupasta ostaminen voi olla etämyyntiä, joka takaa asiakkaalle palautusoikeuden. Vaikka toimitustavaksi sovittaisiin nouto myymälästä, kyseessä on etämyynti, jos itse sopimus on tehty etänä.

Julkaistu

Kaksi poikaa katsoo tablettia

Perheen käyttäjätilit haltuun: näin tiedät mitä sovelluksia lapsesi lataa 2

Maksullisen ja ilmaisen sisällön lataamista voi valvoa.

Kun perheen pienimmilläkin on omat mobiililaitteensa, kannattaa käyttäjätilien hallinnointi pitää aikuisten peukalon alla. Näillä vinkeillä tiedät, mitä sovelluksia nuoriso laitteeseensa lataa ja jaat ostoksia helposti perheen kesken.

Julkaistu
Viivakoodi ja viljantähkiä, grafiikka

2 sovellusta paremman ruuan ja kosmetiikan valintaan

Viivakoodit ja INCI-listat helposti selkokielelle.

Allergioiden ja yliherkkyyksien täyttämässä maailmassa kuluttajan tulee olla entistä paremmin itse kärryillä siitä, millaisia ainesosia tuotteissa on. Näillä kotimaisilla sovelluksilla saa lisätietoa kosmetiikan ainesosista ja ruokien ravintoarvoista.

Julkaistu
Spotifyn logo suurennuslasissa

Spotifyn uudet käyttöehdot hämmentävät: laskutus jatkuu vaikka musiikki loppuu 8

Spotify laskuttaa vaikka uusia käyttöehtoja ei hyväksyisi.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify päivitti elokuun loppupuolella käyttöehtojaan. Uudet ehdot myöntävät Spotify-sovellukselle pääsyn moniin puhelimeen tallennettuihin tietoihin, sen sijaintiin ja käyttäjän Facebook-profiiliin. Muutoksesta syntyi kohu, jonka jalkoihin jäi toinen, yhtiön laskutuskäytäntöä koskeva kummallinen muutos.

Julkaistu
Kissanhiekkoja lautasilla

Testissä uuden sukupolven kissanhiekat 17

Kissanhiekka saa kilpailijoita uusista materiaaleista.

Perinteinen savihiekkapohjainen kissanhiekka on saanut kilpailijoita uusista materiaaleista. Valitsimme testihiekoiksi puupelletit, vaaleat silikageelirakeet, paperimassapelletit sekä pähkinänkuorirouheen. Nimestään huolimatta ne eivät sisällä hiekkaa.

Julkaistu , päivitetty
Nainen suihkuttaa puutarhaletkulla vauva kantorepussa.

Testissä vauvojen kantoreput: monipuolinen Manduca voitti 7

Kantoreppu vapauttaa vanhemman kädet muihin askareisiin.

Vanhemman kädet ovat vapaana muihin askareisiin, kun vauva on turvallisesti kantorepussa. Kolmen kovan suosikkirepulla pärjää vastasyntyneestä pitkälle taaperoikään.

Julkaistu , päivitetty
Jäähallissa näytetään nastakengän pohjaa

Nastakengät testissä: liukkaiden kelien pelastus 22

Talvisin jopa 20 000 suomalaista teloo itsensä liukastuessaan – joka kuukausi. Apua pystyssä pysymiseen saa esimerkiksi nastakengistä.

Julkaistu , päivitetty

Kuningaskuluttaja odottaa juttuvinkkiäsi

Ihmetyttääkö saamasi palvelun laatu? Eikö ostamasi tuote vastannut lupauksia? Kummastuttaako hinnoittelu? Etsimme aina juttuaiheita, jotka ovat lähellä ihmisten arkea.

Kerro meille, mistä pitäisi puhua ja mitä pitäisi tonkia.

Julkaistu , päivitetty

Ilmoittaudu testaajaksi

Mukaan voi ilmoittautua myös kolmen kaverin porukalla.

Haluatko mukaan Kuningaskuluttajan tekemiseen? Tule testaajaksi. Tarvitsemme erilaisia ihmisiä ympäri Suomea auttamaan meitä tekemään entistä parempaa Kuningaskuluttajaa. Ilmoittaudu itse, tai kokoa kolmen kaverin, naapurin tai kollegan porukka ja tulkaa mukaan porukalla!

Julkaistu , päivitetty

Tee testi: Oletko fakta- vai fiilisostaja?4

Fiksunkin kuluttajan on joskus täysi työ pitää pää kylmänä.

Ostaminen on tasapainoilua tiedon ja tunteen välillä. Mielikuvien ja mainosrummutuksen keskellä fiksunkin kuluttajan on täysi työ pitää pää kylmänä. Kokosimme muutamia kysymyksiä, joihin useimmilta meistä löytyy vastaus nopeasti. Testaa perustuuko omasi faktaan vai fiilikseen.

Julkaistu

Kuningaskuluttaja Areenassa

Kuningaskuluttaja 8.10. YLE TV1 ja Areena klo 20.00

Voiko hautajaisten hintalappua kysyä ilman, että on tahditon tai pihi? Miksi hautaustoimiston palveluista ei löydy selkeitä hintoja? Toimittajana Liisa Vihmanen.
Maarit Åström-Kupsanen selvittää, onko paljasjalkajuoksu terveellisempää kuin lenkkarijuoksu ja miten se kannattaa aloittaa.

Kuningaskuluttaja Facebookissa ja Twitterissä

Kuluttajat kysyvät