Hyppää pääsisältöön

Seuraa suoraa lähetystä viirupöllön pöntöstä!

Lue lisää:

viirupöllö, Ranuan eläinpuisto, Elias ja Blondi

Lue lisää viirupöllön pesinnästä

Blondi ja Elias ovat Ranuan eläinpuistossa asuva viirupöllöpari. Yle Luonnon Miljoona linnunpönttöä – kampanja näyttää, mitä pariskunnan pöntössä tapahtuu.

Sitruunaperhonen imee mettä auringontähden kukassa elokuussa Hatanpään arboretumissa Tampereella

Bongaa kevät 2017

Seurataan kevään tuloa yhdessä!

Bongasitko leskenlehden? Löysitkö kotikuntasi ensimmäiset hiirenkorvat? Ota kuva heräävästä luonnosta ja lisää se kartalle. Seurataan kevään tuloa yhdessä!

Kani on villi vieras

Citykaneja asustaa jo cityjen ulkopuolella.

Citykanit ovat levittäytyneet cityjen ulkopuolelle. Helsingin lisäksi kaniyhdyskuntia löytyy jo Oulun korkeudelta. Pääkaupunkiseudulla villikanit ovat siirtyneet uusille alueille junaratoja pitkin.

Suomen hurjimmat kevätsäät

Kevät voi tulla ryminällä, ja silloin on suojauduttava.

Kevät voi tulla sellaisella ryminällä, että siltä pitää suojautua. Itsenäisen Suomen säähistoriaan mahtuu rajuja ukkosia, myrskytuulia ja suurtulvia.

Planeettamme maa II - tulossa 1.4.

Tätä on odotettu! BBC:n upea luontodokumenttisarja Planeettamme maa saa jatkoa Avarassa luonnossa huhtikuussa. Lauantaina 1.4. alkaen Yle TV1 klo 18.45 sekä Yle Areenassa katsottavissa jo heti lähetyspäivän aamuna 14 vrk:n ajan.

Miljoonan linnunpöntön logo.
Miljoonan linnunpöntön logo. miljoona linnunpönttöä
Sinitiaisen poikue pöntössä.

Kuka pöntössäsi pesi?

Vanha pesänpohja voi paljastaa pöntössä pesineen lajin.

Tiedätkö kuka pöntössäsi pesi? Tavallisimpia pönttöpesijöitä ovat tiaiset ja kirjosieppo, mutta toki muitakin on. Vanha pesänpohja voi paljastaa lajin. Talvi on hyvää aikaa tarkistaa tilanne ja puhdistaa pöntöt kesän jäljiltä. Kirput, väiveet ja muutkin syöpäläiset ovat kohmeessa, joten suuremmilta puremilta ja kutinoilta todennäisesti säästyy.

Pajulintu laulaa puussa.

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.

Helmipöllön tuijotus.

Miksi tarvitaan Miljoona linnunpönttöä?

Miljoona linnunpönttöä -kampanja syntyi pesäkolopulasta.

Suomen metsissä on kova pula koloista. Moni lintumme tarvitsee katettuja, suojattuja tiloja pesimiseen. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Miljoona linnunpönttöä -kampanjalla lahjoitamme turvallisia pesäkoloja linnuille. Ja samalla lisää linnunlaulua ensi vuonna sata vuotta täyttävälle Suomellemme.

Syötävä kaupunki

Kuvassa on ainoastaan tekstiä. Otsikko on: Tee kaupungistasi syötävä ja sen jälkeen on kuusi kohtaa, miten katsojaa neuvotaan toimimaan.
Kuvassa on ainoastaan tekstiä. Otsikko on: Tee kaupungistasi syötävä ja sen jälkeen on kuusi kohtaa, miten katsojaa neuvotaan toimimaan. Kuva: DocArt, Antti Saario asvalttiviidakot,kaupunkiviljely,petteri saario,syötävä kaupunki

Parhaat palat

Susi.

Tässäkö Suomen paras susiäänite?

Luontomiehet tallensivat susilauman ulvonnan hyvin läheltä.

Onni potkaisi Juha Laaksosta ja Riku Lumiaroa eräänä syyskuisena iltayönä Kuhmossa. Luontomiehet olivat äänistyspuuhissa, kun susilauma alkoi yhtäkkiä ulvoa aivan lähietäisyydellä. He saivat äänitettyä ulvonnan.

metsä

Pelastetaan Suomen metsät!

WWF:n Metsänhoito-opas tarjoaa keinoja, joiden avulla luonnon monimuotoisuuden turvaaminen onnistuu metsän käsittelyssä.

Yle luonto Instagramissa

Uusimmat sisällöt - Luonto

 • Lähi-idän upea luonto esittäytyy viisiosaisessa dokumenttisarjassa kaikessa monipuolisuudessaan.

  Avara luonto: Villi Lähi-itä

  Lähi-idän luonto esittäytyy kaikessa monipuolisuudessaan.

  Lähi-idän upea luonto esittäytyy viisiosaisessa dokumenttisarjassa kaikessa monipuolisuudessaan.

 • kiuru kivikossa

  Kevätaamun laulajia: Kiuru

  Kiurun kutsuääni on hyrähtävä ”drliu”.

  Kiuru on hieman kookkaampi kuin punatulkku mutta pitkänomaisempi. Höyhenpuku on päältä mustankirjavan harmaanruskea ja alta valkoinen. Kellertävässä rinnassa on mustia viiruja ja silmäkulmassa valkoinen juova. Laulu on kiihkeää, minuutista toiseen ryöpsähtelevää liverrystä. Kutsuääni on hyrähtävä ”drliu”.

 • Kaulushaikara kävelee hangella.

  Kevätaamun laulajia: Kaulushaikara

  Kaulushaikaran soidinääni muistuttaa laivan sumutorvea.

  Lennossa ison pöllön mieleen tuova kaulushaikara on varista huomattavasti isompi mutta harmaahaikaraa pienempi. Sillä on suhteellisen lyhyet jalat ja tikarimainen nokka. Kaula näyttää normaalisti lyhyeltä, mutta vaaraa epäilevä lintu ojentaa sen pystysuoraksi ja jähmettyy paikalleen. Höyhenpuku on kauttaaltaan mustankirjavan kellanruskea. Soidinääni on laivan sumutorven ääntä muistuttava puhallus ”buuh, buuh…” (läheltä kuultuna ”uh-buuh”), joka kantaa kilometrejä.