Hyppää pääsisältöön

Meidän maamme – Vårt land

TV1 maanantaista perjantaihin 9. - 20.1.2017 klo 18.30 - 19.00 ja lauantaina 21.1. klo 18.15 - 18.45, uusinta samana iltana n. klo 00.40 ja seuraavana arkipäivänä klo 9.30 Katsottavissa Yle Areenassa

Avara luonto keväällä 2017

Avara luonto keväällä 2017

Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2017. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)

Kaikki maailman makeanveden hylkeet elävät viidellä järvellä

Järvihylkeitä löytyy viideltä järveltä maailmassa.

Viisi vuotta sitten saimaannorppien kuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta päättivät etsiä kaikki maailman makeanveden hylkeet. Pysyviä järvihyljekantoja löytyy vain viideltä järveltä: Suomen Saimaa, Venäjän Laatokka ja Baikal, Alaskan Lake Iliamna ja Kanadan Seal Lakes. Kuvauksissa riitti niin dramatiikkaa kuin onnenkantamoisiakin.

Exploring Earth: Patagonia

Luontokuvaajat Konsta Punkka ja Mikko Lagerstedt taltioivat guanakoja, jotka ovat Etelä-Amerikan suurimpia maaeläimiä. Guanakot elävät tiiviissä laumoissa opettaen vasat juoksemaan heti syntymästä alkaen.

Kuka lintulaudallani ruokailee – opas talvilintujen tunnistamiseen

Metsän siimeksestä vierailevat

Tutustu kuusitiaiseen, lapintiaiseen, töyhtötiaiseen, hömötiaiseen, puukiipijään, varpuspöllöön, kuukkeliin, käpytikkaan, närheen, punatulkkuun, harmaapäätikkaan ja varpushaukkaan.

Asutuksen lähellä viihtyvät

Tutustu fasaaniin, pikkuvarpuseen, mustarastaaseen, harakkaan, sinitiaiseen, varikseen, varpuseen, naakkaan, keltasirkkuun, kesykyyhkyyn ja viherpeippoon.

Harvemmin tavatut vieraat

Tutustu punarintaan, pähkinähakkiin, taviokuurnaan, valkoselkätikkaan, mustapääkerttuun, peltopyyhyn ja nokkavarpuseen.

Miljoonan linnunpöntön logo. miljoona linnunpönttöä

Kuka pöntössäsi pesi?

Vanha pesänpohja voi paljastaa pöntössä pesineen lajin.

Tiedätkö kuka pöntössäsi pesi? Tavallisimpia pönttöpesijöitä ovat tiaiset ja kirjosieppo, mutta toki muitakin on. Vanha pesänpohja voi paljastaa lajin. Talvi on hyvää aikaa tarkistaa tilanne ja puhdistaa pöntöt kesän jäljiltä. Kirput, väiveet ja muutkin syöpäläiset ovat kohmeessa, joten suuremmilta puremilta ja kutinoilta todennäisesti säästyy.

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.

Miksi tarvitaan Miljoona linnunpönttöä?

Miljoona linnunpönttöä -kampanja syntyi pesäkolopulasta.

Suomen metsissä on kova pula koloista. Moni lintumme tarvitsee katettuja, suojattuja tiloja pesimiseen. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Miljoona linnunpönttöä -kampanjalla lahjoitamme turvallisia pesäkoloja linnuille. Ja samalla lisää linnunlaulua ensi vuonna sata vuotta täyttävälle Suomellemme.

Katoava Pohjola

Jakso 5: Kalastajien kotikenttä

Uhanalaista saimaannorppaa on yritetty pitää hengissä jo 60 vuotta. Suunnitelmat suojelutoimien lisäämisestä saavat paikalliset kalamiehet sotajalalle. Kimmo seuraa kuinka norppa joutuu erimielisyyksien syntipukiksi.

Eränkävijät

Arktinen erämaa ei tunne armoa

Tunturissa kannattaa aina tarkkailla säätä.

Kalastusretkillä tunturialueilla täytyy varautua kaikenlaisiin sääoloihin, niin talvella kuin kesälläkin. Sää tunturissa voi vaihtua täydestä auringonpaisteesta hurjaan lumituiskuun hetkessä.

Eränkävijät on sarja metsästyksestä ja kalastuksesta nykypäivän Suomessa

Eränkävijät esittelee katsojalle metsästystä nykypäivänä

Uusi sarja Eränkävijät seuraa neljän intohimoisen eränkävijän tarinaa metsästyksen ja kalastuksen parissa. Eri puolilta Suomea kotoisin olevia päähenkilöitä yhdistävät samat arvot ja rakkaus luontoon. Kun pohjoisessa tunturit ovat lumen peitossa ja järvet jäässä, kuljetaan etelässä vielä sulassa maassa ja kalastetaan virtaavissa vesissä.

Parhaat palat

Tässäkö Suomen paras susiäänite?

Luontomiehet tallensivat susilauman ulvonnan hyvin läheltä.

Onni potkaisi Juha Laaksosta ja Riku Lumiaroa eräänä syyskuisena iltayönä Kuhmossa. Luontomiehet olivat äänistyspuuhissa, kun susilauma alkoi yhtäkkiä ulvoa aivan lähietäisyydellä. He saivat äänitettyä ulvonnan.

Pelastetaan Suomen metsät!

WWF:n Metsänhoito-opas tarjoaa keinoja, joiden avulla luonnon monimuotoisuuden turvaaminen onnistuu metsän käsittelyssä.

Ötökkätieto tutustuttaa monimuotoiseen pihaluontoon

Opi tunnistamaan lajeja ja toimimaan puutarhassa.

Tiesitko, että kukkaravukki voi vaihtaa väriään alustan mukaan väijyäkseen saalista tai että kenttäkiitäjäiset hohtavat vihreää metallinväriä? Upouusi Ötökkätieto-palvelu auttaa tunnistamaan ötököitä kiehtovasti.

Yle luonto Instagramissa

Uusimmat sisällöt - Luonto

 • Avara luonto: Namibian aavikolla

  Miten eläimet selviävät hiekkadyynien keskellä?

  Namibian aavikkojen jokiuomat ylläpitävät hämmästyttävän monimuotoista elämää.

 • Avara luonto: Saalistajat

  Minkälaisia keinoja erilaiset saalistajat käyttävät?

  Avaran luonnon seitsemänosainen sarja kertoo, minkälaisia keinoja erilaiset saalistajat käyttävät.

 • Kaikki maailman makeanveden hylkeet elävät viidellä järvellä

  Järvihylkeitä löytyy viideltä järveltä maailmassa.

  Viisi vuotta sitten saimaannorppien kuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta päättivät etsiä kaikki maailman makeanveden hylkeet. Pysyviä järvihyljekantoja löytyy vain viideltä järveltä: Suomen Saimaa, Venäjän Laatokka ja Baikal, Alaskan Lake Iliamna ja Kanadan Seal Lakes. Kuvauksissa riitti niin dramatiikkaa kuin onnenkantamoisiakin.

 • Avara luonto keväällä 2017

  Avara luonto keväällä 2017

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2017. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)