Hyppää pääsisältöön

Pönttöohjeita opettajille

Linnunpönttöteema sopii erinomaisesti ilmiöoppimiseen.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja paketoi opettajille pönttötietoiskun, jonka avulla saa helposti tarpeellisen tiedon linnuista ja linnunpöntöistä. Linnunpönttöteema sopii erinomaisesti esimerkiksi ilmiöoppimiseen, sillä aihetta voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta oppiainerajat ylittäen.

Pönttöjä yhteensä jo

Rekisteröi pönttösi tästä!

Pöntöt kunnittain

 

Pöntöt pähkinänkuoressa

Mikä Miljoona linnunpönttöä?

Suomen puihin aiotaan nostaa miljoona linnunpönttöä.

Maaliskuun alussa käynnistyvä Miljoona linnunpönttöä -kampanja nostaa Suomen oksistoon miljoona toimivaa linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Nämä miljoona pönttöä ovat erinomainen ensiapu kolopesijöiden koko ajan pahenevaan asuntopulaan. Nyt tarkistetaan vanhat pöntöt, rakennetaan uusia ja rekisteröidään ne. Samalla syntyy Suomen ensimmäinen kuntakohtainen linnunpönttökartta. Tervetuloa mukaan maailman suurimpiin pönttötalkoisiin.

Pönttömyyntipaikkoja

Etsi tältä listalta lähin paikka hankkia pönttöjä.

Kysyimme Miljoona linnunpönttöä -kampanjan Facebook-ryhmässä, mistä saa ostaa kelpoja linnunpönttöjä. Tässä ryhmäläisten vinkit. Kerro meille muistakin paikoista kommenteissa.

Pönttöpesintä

Kuka pöntössäni asuu?

Pönttöpesijöiden tunnistamisen lyhyt oppimäärä. Katso, kuuntele ja tutki tästä, mikä lintu pöntössäsi mahdollisesti pesii.

Pönttöohjeita

Näin ripustat linnunpöntön valtion monikäyttömetsään

Metsähallitus tarjoaa mahdollisuuden ilman erillislupaa.

Osana Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa Metsähallitus tarjoaa mahdollisuuden ripustaa linnunpöntön valtion monikäyttömetsiin. Ripustamista varten ei kampanjan aikana tarvitse kysyä erillistä lupaa.

Pönttöhauskaa

Mikä Suomen pönttölintu olet?

Tee leikkimielinen testi!

Viihdytkö kotona vai kutsuuko tropiikki ajoittain pakkomielteen lailla? Haluatko olla yksin vai kaikkien kanssa? Tee leikkimielinen testi, josta selviää, mikä Suomen pönttölinnuista, eli kolopesijöistä, olet.

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä

 • Uuttukyyhkyt tappelevat pöntöistä!

  Uuttukyyhky kärsii pesäkolojen puutteesta.

  Uuttukyyhky on sepelkyyhkyä paljon vähälukuisempi lintu, joka kärsii pesäkolojen puutteesta. Pula pesäpaikoista voi olla niin kova, että linnut tappelevat pöntöistä esimerkiksi telkkien kanssa. Eero Haapanen on saanut aikaan pönttämisellä upean uuttukyyhkyjen kolonian!

 • Tuulihaukan poikaset kaipaavat pönttöjä!

  Tältä näyttää poikasten rengastaminen.

  Tuulihaukat ovat runsastuneet pönttöjen avulla. Auta sinäkin tätä supersankarin kykyjä omaavaa lintua! Tuulihaukat ovat myös näppäriä rastaiden ja myyrien torjujia.

 • Kirkkoherra pönttöilee Kotkassa

  Seurakuntien leirikeskukset ovat hyviä pöntötyskohteita

  Seurakuntien leirikeskukset ovat hyviä pöntötyskohteita. Ne ovat luonnon keskellä, ympäröivät metsät ovat saaneet kasvaa rauhassa ja lähistöllä on usein vesistö. Pönttöjen rakentaminen ja ripustaminen on myös hyvää yhteistä tekemistä niin seurakuntien työnetekijöiden kuin leiriläistenkin kesken. Kotkassa kirkkoherrakin ripusti rakentamansa pöntön puuhun yhteisissä talkoissa. Seurakunnan leirikeskus pöntötettiin talkoilla Kotkassa. Pönttötalkoilla haluttiin yhteistä kivaa tekemistä tilanteessa, jossa kolme seurakuntaa yhdistyvät, ja arki on yhtä toimintasuunnitelmien ja budjetin laatimista.