Väärinkäyttö tekee antibiootit tehottomiksi

Antibioottien leväperäinen käyttö lisää kuolemia.

Euroopassa kuolee vuosittain arviolta 25 000 ihmistä tehottomien antibioottien vuoksi. Lääketehtaat ovat kehittäneet kymmeniä tärkeitä antibiootteja, jotka eivät kuitenkaan enää tepsi kaikkiin sairauksiin. TV1:ssä MOT:n ohjelmapaikalla esitettävässä BBC:n dokumentissa ”Antibioottien kuolema” kerrotaan, että tällä menoilla 35 vuoden kuluttua vuosittaisia uhreja saattaa olla jo kymmenen miljoonaa.

Julkaistu

Finnwatchin tutkija yhä syytteessä Thaimaassa3

Andy Hall jatkaa kamppailua syytösoikeudenkäyntejä vastaan.

Maaliskuussa 2013 ihmisoikeusrikkomuksia Thaimaassa paljastanut brittitutkija Andy Hall jatkaa kamppailujaan syytösoikeudenkäyntejä vastaan. Hall on selvinnyt yhdestä syytteestä, mutta rankimmat oikeuskäsittelyt jatkuvat tammikuussa.

Julkaistu

UM:n poltti miljoonia salaviestihankkeessa

UM:n salaviestihanke kesken vaikka miljoonia euroja mennyt.

Ulkoministeriössä vuosia kehitelty salaviestihanke on pahasti kesken ja jäänyt asetetuista tavoitteistaan, vaikka siihen on uhrattu miljoonia euroja. Hankkeen tavoitteena on ollut se, että UM pystyisi suojaamaan tärkeimmiksi ja toiseksi tärkeimmiksi luokitellut tietonsa kansainväliseltä vakoilulta.

Julkaistu

MOT mukana haastamassa europarlamenttia oikeuteen 2

Euroopan parlamentti salasi meppien kulukorvaustiedot

Toimittajia kustakin Euroopan unionin 28 jäsenmaasta on ensimmäistä kertaa nostanut ryhmäkanteen Euroopan parlamenttia (EP) vastaan. Parlamentti on kieltäytynyt antamasta toimittajien pyytämiä tietoja siitä miten 751 parlamentin jäsentä (MEP) eli meppiä käyttävät kulukorvauksiaan. Ryhmäkanne jätettiin Euroopan unionin tuomioistuimeen 13. marraskuuta.

Julkaistu
Nauta teurastamossa verenlaskukaukalossa.

Evira löysi paljon puutteita teurastamoissa5

Evira on todennut puutteita teurastamoissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on todennut puutteita teurastamoissa, joissa kuvattua aineistoa esitettiin MOT-ohjelmassa 26.10. Puutteet liittyivät pääasiassa toimintaohjeistoihin ja kirjanpitoon sekä puuttuviin kelpoisuustodistuksiin. Sen sijaan Evira ei tarkastusten aikana havainnut ongelmia eläinten käsittelyssä ja tainnutuksessa.

Julkaistu

Julmuutta ja välinpitämättömyyttä suomalaisteurastamoissa 171

Vakavia epäkohtia suomalaisissa teurastamoissa.

MOT:n haltuunsa saama videomateriaali paljastaa vakavia epäkohtia suomalaisissa teurastamoissa. Erittäin laajamittaisen ja pitkään kuvatun materiaalin perusteella eläimiä käsitellään teurastamoissa tarpeettoman kovakouraisesti. Eläimiä hakataan laatikolla, vedetään jaloista ja kiskotaan turkista.

Julkaistu , päivitetty

Vaalirahoituksesta yhä suuria summia piilossa 15

Uutta tietoa presidentinvaalien 2006 rahoituksesta.

Poliitikkojen ja puolueiden saamista vaalituista julkistettiin ja paljastui vaalirahoituskohun aikaan vain jäävuoren huippu, väittää Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen MOT:n haastattelussa. Korhonen julkistaa pian ilmestyvässä ’Maan tapa’-kirjassaan aiemmin julkaisematonta sähköpostikirjeenvaihtoa muun muassa Sauli Niinistön vuoden 2006 presidentinvaalikampanjan varainkeruusta.

Julkaistu , päivitetty

Suomi jää sivuun energiabuumista 55

Suomesta uhkaa tulla energiavallankumouksen sivustakatsoja.

Suomi tekee vakavan ja kalliiksi käyvän virheen, kun energiantuotannossa keskitytään ydinvoiman tapaiseen suurtuotantoon. Tätä mieltä on joukko energia-alaan perehtyneitä professoreita.

Julkaistu , päivitetty
Panssariajoneuvo esittelytilaisuudessa Sloveniassa.

MOT arkistossa

Ylen Elävässä arkistossa on katsottavana kymmeniä vanhoja MOT-ohjelmia. Sieltä löytyy muun muassa ohjelma Patrian kiistellyistä vaunukaupoista.

Julkaistu , päivitetty

Aiempia aiheita

Saksan liittokansleri Angela Merkel.

MOT-kysely paljastaa euroalueen pahimmat mokat 13

Talousprofessoreilta tyly tuomio eurokriisin hoidosta

Talouskuria on harjoitettu Euroopassa jo viisi vuotta. Silti se ei ole nostanut euroalueen taloutta, vaan tuotanto on nyt jopa alemmalla tasolla kuin talouskriisin alkaessa 2008.

Julkaistu , päivitetty
Apteekkarin tulo verrattuuna lähihoitajan palkkaan.

MOT-selvitys: apteekkien huipputulokset 50

MOT:n selvitys apteekkien ja niiden yhtiöiden tuloksista.

MOT selvitti 50 suurimman apteekin sekä apteekkien yhteydessä toimivien osakeyhtiöiden tulokset. Alla olevasta hakukoneesta selviää muun muassa kosmetiikkaa ja luontaistuotteita myyvien osakeyhtiöiden vuoden 2014 liikevaihto, voitto, henkilöstökulut ja osingot.

Julkaistu , päivitetty
Viking Line kuuluu yritystukien saajien kärkikastiin.

Valtion jättitukiaiset pääosin viihderisteilyihin 5

Valtion jättitukia valuu viihderisteilyille

Keskusta linjasi ennen vaaleja, että viihdemerenkulun tukia karsitaan. Tämän vuoden budjetissa tukisumma päinvastoin kasvoi 100 miljoonaan euroon vuonna 2016. MOT julkaisee laajan tietoaineiston vuosina 2010-2014 maksetuista yritystuista avoimena datana. Aineisto sisältää tiedot lähes 5 miljardin euron tukien maksuista yrityksille.

Julkaistu , päivitetty
Vuodettuja salaisia asiakirjoja.

LuxLeaksin suomalaisyhtiöt – tutki itse 5

Vuodetussa Luxemburg-vero-aineistosta löytyy seitsemän suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yhtiötä. Neljä suomalaisyritystä ovat rakennusyhtiö SRV, pakkausyhtiö Huhtamäki, Suomen lähikauppa (johon kuuluvat muiden muassa Siwa ja Valintatalo) ja metsäalan rahaston konsulttiyhtiö Dasos Capital Oy.

Julkaistu , päivitetty

Spotlight

Perheenyhdistämisille uusia mutkia eteen 10

Suomi haluaa tiukentaa perheiden yhdistämistä.

Somalialainen tv-uutisten juontaja Nadifo Shador Ali tuli kuusi vuotta sitten kotimaastaan Suomeen ja haluaisi 7- ja 10-vuotiaat lapsensa luokseen. Suomen maahanmuuttovirasto kuitenkin katsoo, että Nadifolla ei ole oikeutta perheenyhdistämiseen. Viraston mukaan yhteinen perhe-elämä päättyi, kun Nadifo pakeni kotoaan

Julkaistu , päivitetty
Porstaita ruokahetkellä.

Eläinten hyvinvoinnille etsitään maksajaa 5

Kuka maksaa eläinten hyvinvoinnin?

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on linjannut että maataloudelle ei tule uusia kustannuksia tällä hallituskaudella. Tämä sopii hyvin kannattavuuskriisin kourissa olevalle maataloudelle, mutta mitä linjaus tarkoittaa eläinsuojelulaille?

Julkaistu

Torjunta-aineesta on tullut syöpäriski 5

Rikkakasvien torjunta-aine luultua vaarallisempaa.

Suomen eniten käytetty rikkakasvien torjunta-aine, glyfosaatti on aiempaa luultua vaarallisempaa. Sitä käytetään etenkin maanviljelyssä, mutta myös kaupunkien puistoissa ja tienvarsilla. Glyfosaatti kerääntyy ihmisen elimistöön ja aiheuttaa todennäköisesti syöpää. Suomessa käytetään vuodessa yli 500 tonnia glyfosaattia. Suurin käyttö on maanviljelyssä, etenkin suorakylvössä.

Julkaistu , päivitetty
Salainen klinikka paperittomille hoidon saamiseksi.

Paperittomuus – peliä terveydellä? 1

Paperittomien papereita varastetaan ja heitä riistetään.

Miksi Suomessa oleskeleville paperittomille - joilta siis puuttuu henkilötodistus ja oleskelulupa ja jotka piileksivät viranomaisia - pitäisi tarjota terveydenhuoltoa yhteiskunnan laskuun?

Julkaistu , päivitetty