Hyppää pääsisältöön

Velkavankeus voi kestää vuosikymmeniä

Ulosoton ja perinnän kierre voi kestää yli 20 vuotta

Uusia maksuhäiriöisiä rekisteröitiin viime vuonna reilun sadan hengen päivävauhtia. Maksamattomien velkojen, perinnän ja ulosoton kierre saattaa kestää yli kaksikymmentä vuotta.

Panama-paperit myllersivät paratiiseja

Tuhansien yhteydet veroparatiiseihin tutkitaan

Panamasta tullut asiakirjavuoto paljasti keväällä 2016 yksityiskohtaisesti kuinka veroparatiisit toimivat. Vuoto sai aikaan suuria otsikoita ja voimakkaita reaktioita eri puolilla maailmaa. Poliitikkoja joutui eromaan ja pankkien oli pakko tunnustaa laiminlyöntinsä. Vaikutukset eivät kuitenkaan loppuneet siihen.

Hyvät Veljet Kunnissa

-MOT kaipaa juttuvinkkiäsi

MOT kerää yleisöltä tietoa kuntapäättäjien sidonnaisuuksista. Kuntien korruptiiviset rakenteet eivät aina täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka ne ovat haitallisia ja eettisesti tuomittavia. Tehokkain torjuntakeino on avoimuus.

Ministeriö sai tarpeekseen urheilurahojen käytöstä

Urheilun tukirahat tarkempaan valvontaan

Opetusministeriö on ryhtynyt valvomaan tarkemmin sitä kuinka sen urheiluun ja liikuntaan jakamia tukimiljoonia käytetään. Taustalla ovat aiemmin tänä vuonna tehdyt raportit, jotka osoittivat varoja käytetyn vääriin tarkoituksiin. Ministeriössä ja olympiakomiteassa myönnetään, että rahan jakaminen on osin perustunut hyviin suhteisiin.

Terroritekojen uhka kasvaa Suomessa

Paatero vaatii lisää valvontaa

Vakavien terroritekojen todennäköisyys Suomessa on jatkuvassa kasvussa. Suojelupoliisi on korottanut uhka-arviotaan kaksi kertaa lyhyessä ajassa. Suomessa asuvien kytkennät kansainväliseen terrorismiin ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti.

Taistelu Juankosken tehtaasta jatkuu

Itäsijoittajat lupaavat miljoonia Juankoskelle

Miljoonatappiot tehneen savolaisen kartonkitehtaan omistuksesta kiistellään oikeudessa sekä Suomessa että Hollannissa. Omistajien taustalta löytyy yhteys myös Venäjällä konkurssiin menneen pankin varojen kavallukseen.

Juankosken salarahoittajat

Läpinäkymätön yhtiörakenne luo riskejä.

Piskuisessa Juankosken kunnassa sijaitsevan kartonkitehtaan ympärillä on pyörinyt erikoinen konsulttien, sijoittajien, valtion ja kunnan tukien sekä saneerausten ruletti jo vuosikymmenen ajan. Premium Board -tehtaaseen liittyykin poikkeuksellinen julkinen intressi, koska hankkeessa on palanut huomattavia määriä veronmaksajien rahaa.

Jalkapallohuliganismi lisääntyy myös Suomessa

Riskikannattajat vaarantavat fanikulttuurin.

Muualla Euroopassa jo vuosikymmeniä muhinut ilmiö, jalkapallohuliganismi ja jopa suoranainen organisoitu väkivalta, on leviämässä Suomeen. Suomessa on arviolta satakunta riskikannattajaa, joiden toiminta on pilaamassa tervehenkisen fanikulttuurin.

Aiempia aiheita

Jalkapallohuliganismi on rantautunut Suomeen

Jalkapallohuliganismi on rantautunut Suomeen.

Meno on äitynyt hurjaksi Suomen jalkapallokatsomoissa. Riskikannattajat polttavat soihtuja, heittelevät paukkupommeja ja ryntäävät kentälle. Stadioneilla ja niiden ulkopuolella isketään yhteen – ja kaiken lisäksi järjestetään tappeluita, jotka kuvataan ja joita levitetään verkossa.

Vauvoihin kohdistuu jopa törkeitä pahoinpitelyjä

Törkeitä pahoinpitelyepäilyjä lähes 20

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna lähes 5000 alle 14-vuotiaisiin lapsiin kohdistunutta pahoinpitelyä. Määrä oli viidenneksen suurempi kuin edellisvuonna. Syynä ilmoitusten rajuun kasvuun pidetään lastensuojelulain muutosta.

MOT-selvityksiä

Vastaanoton kustannukset laskettiin näin

Migrin huonojen sopimusten hinta noin 200 miljonaa euroa

Maahanmuuttoviraston tekemät sopimukset vastaanottokeskuksista aiheuttivat Suomelle vuoden aikana noin 200 miljoonan euron ylimääräiset kulut. Virasto eli Migri asetti alun perin tavoitteekseen hintatason, joka olisi merkinnyt 300 miljoonan euron kuluja. Lasku kohosi puoleen miljardiin.

Näin tehtiin MOT:n selvitys

Joka viides tuomio lievenee hovioikeudessa.

MOT tilasi ohjelmaa varten raiskausrikostuomiot kaikista Suomen hovioikeuksista vuosilta 2011 - 2015. Rikosnimikkeinä ovat raiskaus, törkeä raiskaus ja pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Tapauksia on 544.

Spotlight

Lentolipun ostaja jää usein yksin ongelmiensa kanssa

Nettilippujen ostaja joutuu usein ratkomaan ongelmat yksin.

(15.11.2016) Matkan tai hotellin varaaminen käy verkosta nopeasti, ja yhä suurempi osa reissuista ostetaankin kotisohvalla. Samalla matkailijasta voi tulla turvaton henkilö, joka ei ongelmien sattuessa saa apua nettimatkatoimistojen asiakaspalvelusta.

Historian suurin tietovuoto

Veroparatiisien salaiset kansiot

MOT on mukana kansainvälisessä tutkivien toimittajien verkostossa, joka on uutisoinut maailman suurimmasta tietovuodosta eli ns. Panama-papereista. Asiakirjoista on paljastunut muun muassa useiden valtionpäämiesten ja miljardöörien laittomia toimia veroparatiiseissa. Suomalaisittain kiinnostavimmat löydöt koskevat toistaiseksi Nordeaa ja Metsoa. Tästä linkistä pääset kaikkiin tv-ohjelmiin ja verkkoartikkeleihin.

Toimitus

  • Renny Jokelin Kuva: Yle renny jokelin
  • Magnus Berglund Kuva: Yle magnus berglund
  • Kai Byman Kuva: Yle kai byman
  • ohjaaja Marko Niemi Kuva: Yle marko niemi,niemi
  • Minna Knus-Galán Kuva: Yle knus-galan,mot
  • Tiina Lundell Kuva: Yle lundell,mot
  • Kirsi Skön Kuva: Yle mot,skön
  • Hannu Sokala Kuva: Yle hannu sokala,mot