Hyppää pääsisältöön

Puolueet kannattavat yhä taitettua eläkeindeksiä

Taitettu indeksi vie eläkeläiset köyhyyteen.

Eduskuntaryhmät eivät lämpene vaatimuksille muuttaa niin sanottua taitettua eläkeindeksiä. Yleisradion MOT- ohjelman tekemässä kyselyssä yksikään eduskuntapuolue ei kannata paluuta alkuperäiseen ansiotasoindeksiin, jota vaatii Suomen Senioriliike -niminen eläkeläisten etujärjestö.

Professori Heikki Hiilamo kehittäisi takuueläkettä

Professori Hiilamo ei lämpene indeksimuutokselle.

MOT testautti Suomen Senioriliikkeen teesejä ja muutosvaatimuksia Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorilla, Heikki Hiilamolla. Hän on tutkinut suomalaista eläkejärjestelmää. Haastattelimme Hiilamoa ennen 8.2. esitettyä MOT-ohjelmaa ja sitä seurannutta vilkasta keskustelua.

Eläkeläisten mitta alkaa täyttyä

Taitettu indeksi tekee lisää köyhiä eläkeläisiä.

Eläkkeiden jatkuva heikentyminen tuohduttaa eläkeläisiä yhä enemmän. Eläkeläiset yrittävät saada tilanteen korjattua muun muassa kansalaisaloitteen avulla.

Vastustajista kannattajiksi siirtyneet loikkarit kehuvat geenimuuntelua

Greenpeacen riveistä GM:n kannattajiksi

MOT:n ohjelmapaikalla esitettävä BBC:n Panorama-dokumentti ”Hyvä vai paha geenimuuntelu?” marssittaa esiin asiantuntijoita, jotka ovat kääntäneet kelkkansa geenimanipulaation suhteen. Keskeisiä heistä ovat Britannian Greenpeacen entinen toiminnanjohtaja Stephen Tindale ja nykyään Sainsbury Laboratoryn tutkijana toimiva Greenpeacen riveissä toiminut Jonathan Jones.

Valtion tukemissa asunnoissa jo lähes kovan rahan vuokrataso

VVO:n ara-vuokrat lähes markkinatasolla.

VVO kiskoi viime vuonna pääkaupunkiseudulla lähes markkinavuokria valtion tukemista vuokra-asunnoistaan, vaikka niiden vuokrissa ei saa kerätä voittoa. Espoossa rajoitusten alaiset vuokrat olivat keskimäärin jopa kalliimpia kuin vapailta markkinoilta vuokratuissa asunnoissa.

MOT:n paljastaman katsastustestin tulokset

Trafin katsastustestin tulokset karua luettavaa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi teki lokakuussa testiautoilla suoritettavan katsastusvalvontakierroksen pohjois- ja itä-Suomessa. Testi kohdistui 75:een katsastusasemaan.

MOT arkistossa

Ylen Elävässä arkistossa on katsottavana kymmeniä vanhoja MOT-ohjelmia. Sieltä löytyy muun muassa ohjelma Patrian kiistellyistä vaunukaupoista.

Aiempia aiheita

Energiapolitiikan tausta-aineistoja vaaditaan julki

Rehn lupaa julkaista kattavampia energia-aineistoja.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että ministeriö julkaisee jatkossa ”entistä kattavammin” energiapolitiikkaan liittyviä tausta-aineistoja – mukaan lukien ”skenaarioiden pohjana toimivia lähtötietoja”. Rehn kannustaa myös muita ministeriöitä ja tiedontuottajia toimimaan samalla tavalla.

Väärinkäyttö tekee antibiootit tehottomiksi

Antibioottien leväperäinen käyttö lisää kuolemia.

Euroopassa kuolee vuosittain arviolta 25 000 ihmistä tehottomien antibioottien vuoksi. Lääketehtaat ovat kehittäneet kymmeniä tärkeitä antibiootteja, jotka eivät kuitenkaan enää tepsi kaikkiin sairauksiin. TV1:ssä MOT:n ohjelmapaikalla esitettävässä BBC:n dokumentissa ”Antibioottien kuolema” kerrotaan, että tällä menoilla 35 vuoden kuluttua vuosittaisia uhreja saattaa olla jo kymmenen miljoonaa.

UM poltti miljoonia salaviestihankkeessa

UM:n salaviestihanke kesken vaikka miljoonia euroja mennyt.

Ulkoministeriössä vuosia kehitelty salaviestihanke on pahasti kesken ja jäänyt asetetuista tavoitteistaan, vaikka siihen on uhrattu miljoonia euroja. Hankkeen tavoitteena on ollut se, että UM pystyisi suojaamaan tärkeimmiksi luokitellut tietonsa kansainväliseltä vakoilulta.

Apteekit ovat kehittäneet huikeat tulot sivubisneksillä

Apteekkien yhteydessä toimii yhä useammin osakeyhtiöitä.

Apteekkien yhteydessä toimii yhä useammin erillisiä osakeyhtiöitä. Niiden kautta apteekkien tiloissa myydään kosmetiikkaa, luontaistuotteita ja erilaisia terveyspalveluja. Apteekista saa lääketiskin vierestä jopa smoothieita.

LuxLeaksin suomalaisyhtiöt – tutki itse

Vuodetussa Luxemburg-vero-aineistosta löytyy seitsemän suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yhtiötä. Neljä suomalaisyritystä ovat rakennusyhtiö SRV, pakkausyhtiö Huhtamäki, Suomen lähikauppa (johon kuuluvat muiden muassa Siwa ja Valintatalo) ja metsäalan rahaston konsulttiyhtiö Dasos Capital Oy.

MOT-selvitys: apteekkien huipputulokset

MOT:n selvitys apteekkien ja niiden yhtiöiden tuloksista.

MOT selvitti 50 suurimman apteekin sekä apteekkien yhteydessä toimivien osakeyhtiöiden tulokset. Alla olevasta hakukoneesta selviää muun muassa kosmetiikkaa ja luontaistuotteita myyvien osakeyhtiöiden vuoden 2014 liikevaihto, voitto, henkilöstökulut ja osingot.

MOT-kysely paljastaa euroalueen pahimmat mokat

Talousprofessoreilta tyly tuomio eurokriisin hoidosta

Talouskuria on harjoitettu Euroopassa jo viisi vuotta. Silti se ei ole nostanut euroalueen taloutta, vaan tuotanto on nyt jopa alemmalla tasolla kuin talouskriisin alkaessa 2008.

Valtion jättitukiaiset pääosin viihderisteilyihin

Valtion jättitukia valuu viihderisteilyille

Keskusta linjasi ennen vaaleja, että viihdemerenkulun tukia karsitaan. Tämän vuoden budjetissa tukisumma päinvastoin kasvoi 100 miljoonaan euroon vuonna 2016. MOT julkaisee laajan tietoaineiston vuosina 2010-2014 maksetuista yritystuista avoimena datana. Aineisto sisältää tiedot lähes 5 miljardin euron tukien maksuista yrityksille.

Spotlight

Nuoret työttömät jäävät ilman apua

Koulutetut nuoret jäävät oman onnensa nojaan.

Yhä useampi nuori on työtön ja työttömyys pitkittyy. Samaan aikaan hallitus leikkaa työllistämismäärärahoja ja työttömät ohjataan hoitamaan asiansa verkon kautta. Koulutetut nuoret työttömät eivät saa apua työvoimaviranomaisilta.

”Kyse on minun terveydestäni”

Kilpirauhassairaudet vaivaavat yhä useampia suomalaisia.

Kilpirauhassairaudet vaivaavat yhä useampia suomalaisia. Noin 300 000 henkilöä käyttää lääkkeitä kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi. Määrä on vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Useimpiin sairastuneisiin lääkkeet tepsivät, mutta eivät kaikkiin.

Kilpailutuksessa ei kuunnella asiakkaita

Kenen etu painaa kilpailutuksessa - asiakkaan vai yrityksen?

Helsingin kaupunki kilpailutti viime kesänä huumeiden käyttäjille suunnattujen palveluiden järjestäjät. Kyseisiä palveluja ovat kaksikymmentä vuotta hoitaneet A-klinikkasäätiö ja Diakonissalaitos. Kilpailutuksen seurauksena A-klinikkasäätiö ja Diakonissalaitos vaihtoivat tehtäviä keskenään. Tehtävien vaihto onnistunee, mutta palvelunkäyttäjien käyttäytyminen voi olla eri asia.

Muistisairaus joka kolmannen kohtalo

Joka 3. ihminen tulee sairastumaan muistisairauksiin.

Tänä vuonna syntyneistä pojista 30 prosenttia ja tytöistä 40 prosenttia tulee iän myötä sairastumaan muistisairauteen, kansainvälisen Alzheimer-yhdistyksen tutkimuksessa todetaa

Toimitus

 • Renny Jokelin
  Renny Jokelin Kuva: Yle
 • Magnus Berglund
  Magnus Berglund Kuva: Yle
 • Kai Byman
  Kai Byman Kuva: Yle
 • Riikka Kaihovaara
  Riikka Kaihovaara Kuva: Yle
 • Minna Knus-Galán
  Minna Knus-Galán Kuva: Yle
 • Tiina Lundell
  Tiina Lundell Kuva: Yle
 • Kirsi Skön
  Kirsi Skön Kuva: Yle
 • Hannu Sokala
  Hannu Sokala Kuva: Yle