Hyppää pääsisältöön

Golfista luopumiseen voi tarvita jopa rikollisten apua

Lomaosake joskus kaupaksi vain itse maksamalla.

Joitakin vuosia sitten vallinnut golf-innostus on kääntynyt lukuisten harrastajien paniikkiin, kuinka päästä eroon golf-osakkeesta ja siihen liittyvistä maksuista. Moni on yrittänyt luovuttaa osakkeensa pois ilmaiseksi, osa on turvautunut jopa hämärämiesten apuun.

Bahama-vuoto paljastaa uusia kytkyjä veroparatiiseihin

Uudessa veroparatiisivuodossa suomalaisia talousrikollisia

MOT:n haltuunsa saamat uudet asiakirjat tuovat esiin kansainvälisiä poliitikkoja ja muita henkilöitä, joilla on kytköksiä veroparatiiseihin. Tietovuoto koskee Bahamaa ja kaikkiaan yli 175 000 bahamalaisyhtiötä. Vanhimmat niistä ovat perustettu 1990, uusimmat tänä vuonna. Merkittävin hahmo on entinen kipailukomissaari, hollantilainen Neelie Kroes.

Historian suurin tietovuoto

Veroparatiisien salaiset kansiot

MOT on mukana kansainvälisessä tutkivien toimittajien verkostossa, joka on uutisoinut maailman suurimmasta tietovuodosta eli ns. Panama-papereista. Asiakirjoista on paljastunut muun muassa useiden valtionpäämiesten ja miljardöörien laittomia toimia veroparatiiseissa. Suomalaisittain kiinnostavimmat löydöt koskevat toistaiseksi Nordeaa ja Metsoa. Tästä linkistä pääset kaikkiin tv-ohjelmiin ja verkkoartikkeleihin.

Näin toimii Suomen Vastarintaliike

SVL ei puhu ulkopuolisille, mutta nyt hiljaisuus rikkoontuu.

Uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliike on tarkka julkisuuskuvastaan eivätkä jäsenet puhu liikkeen asioista ulkopuolisille. Nyt vaikenemisen laki murtuu. Esa Holappa oli perustamassa Suomen Vastarintaliikettä ja hänestä tuli järjestön julkinen keulakuva. Holappa oli vuosia vastarintaliikkeen ytimessä. Nyt hän kertoo Svenska Ylen Spotlightille siitä, miten järjestö toimii ja on kehittynyt perustamisestaan 2008.

Suomeen suunnitteilla toistakymmentä biopolttoainehanketta

Kaidin hanke on miljardi-investointi

Uusiutuvaa biopolttoainetta tuottavia yhtiöitä on Suomessa kolme: Neste Oil, UPM sekä ST1. Neste Oil ja UPM valmistavat uusiutuvaa dieseliä. Neste Oil käyttää raaka-aineena elintarviketeollisuuden rasvajätteitä kuten kasviöljyä ja eläinrasvoja, UPM sellutuotannon tähteenä saatavaa mäntyöljyä. ST1 valmistaa bioetanolia. Se käyttää raaka-aineena mm.

Hengästyttäviä kysymyksiä

Sairaaloita eivät kiinnosta happisäästöt

Onhan tämä hämmästyttävää: sairaaloita eivät kiinnosta säästöt eivätkä viranomaisia potilaiden määrät. Luulisi, että koko koneisto innostuisi, jos seitsemän euroa maksavan tuotteen voisi vaihtaa muutama kymmenen senttiä maksavaan vastaavaan tavaraan.

Metsäteollisuus laajentaa ja rakentaa uutta

Äänekoskelle nousee Euroopan suurin biotuotetehdas

Metsäteollisuus on jo usean vuoden ajan ollut Suomen ahkerimpia investoijia. Metsä Group rakentaa Äänekoskelle on parhaillaan biotuotetehdasta. Kyseessä on paitsi Suomen, myös Euroopan suurin metsäteollisuusinvestointi. Hankkeen kustannusarvio on 1,2 miljardia euroa. Tehdas valmistuu vuoden kuluttua syksyllä. Samaan aikaan useat muut metsäyhtiöt laajentavat tuotantolaitoksiaan.

Aiempia aiheita

Sairaalahapen markkinat uusjaon kynnyksellä

Sairaalahapen hinta saattaa romahtaa Suomessa.

Lääkehapesta ja sen käyttäjistä on kehkeytymässä kova taistelu Suomessa. Uusi yritys yrittää tunkeutua markkinoille, joka on vuosikymmeniä ollut kahden valmistajan hallussa. Markkinakuvion murtuminen saattaisi romahduttaa hinnat.

Parlamentti salaa yhä meppien kulukorvaustiedot – kiista jatkuu tuomioistuimessa

Toimittajat vaativat meppien kulukorvaustiedot julkisiksi

Euroopan-laajuinen toimittajaryhmä vaatii Euroopan unionin tuomioistuinta kumoamaan Euroopan parlamentin linjauksen, jossa se kieltäytyy luovuttamasta tietoja euroedustajien rahankäytöstä. MOT on mukana toimittajaryhmässä. Ryhmä pyysi heinäkuussa 2015 parlamenttia kertomaan mihin 751 jäsentä (meppiä) käyttävät kulukorvauksiaan. Ryhmässä on mukana toimittajia jokaisesta EU:n 28 jäsenmaasta.

Huoltovarmuuskeskus: ei periaatteellista estettä generoidulle lääkehapelle

Huoltovarmuuskeskus näyttää vihreää generaattorihapelle

Huoltovarmuuskeskus (HVK) pitää generaattorihapen rantautumista suomalaiseen terveydenhuoltoon myönteisenä asiana. HVK:n mukaan hapensaanti on nykysysteemilläkin turvattu kaikissa oloissa, mutta generoitu hapentuotantojärjestelmä olisi tervetullut, täydentävä elementti. Generaattorien avulla lääkehapen tuotantoa pystyttäisiin hajasijoittamaan laajemmalle maantieteelliselle alueelle.

MOT-selvityksiä

Näin tehtiin MOT:n selvitys

Joka viides tuomio lievenee hovioikeudessa.

MOT tilasi ohjelmaa varten raiskausrikostuomiot kaikista Suomen hovioikeuksista vuosilta 2011 - 2015. Rikosnimikkeinä ovat raiskaus, törkeä raiskaus ja pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Tapauksia on 544.

LuxLeaksin suomalaisyhtiöt – tutki itse

Vuodetussa Luxemburg-vero-aineistosta löytyy seitsemän suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yhtiötä. Neljä suomalaisyritystä ovat rakennusyhtiö SRV, pakkausyhtiö Huhtamäki, Suomen lähikauppa (johon kuuluvat muiden muassa Siwa ja Valintatalo) ja metsäalan rahaston konsulttiyhtiö Dasos Capital Oy.

MOT-selvitys: apteekkien huipputulokset

MOT:n selvitys apteekkien ja niiden yhtiöiden tuloksista.

MOT selvitti 50 suurimman apteekin sekä apteekkien yhteydessä toimivien osakeyhtiöiden tulokset. Alla olevasta hakukoneesta selviää muun muassa kosmetiikkaa ja luontaistuotteita myyvien osakeyhtiöiden vuoden 2014 liikevaihto, voitto, henkilöstökulut ja osingot.

Spotlight

Vanhuksen paras paikka ei aina ole kotona

Kunnat laskevat puutteellisesti kotihoidon menoja

Kolmisen vuotta sitten Kataisen hallitus päätti, että vanhustenhoidosta pitää säästää 300 miljoonaa euroa. Tämä piti toteuttaa korvaamalla kotihoidolla vanhainkotien ja terveyskeskusten laitospaikkoja. Kotihoito on kuitenkin täynnä myyttejä.

Natsijohtaja, jonka usko loppui

SVL:n ex-johtaja katuu natsivuosiaan.

Esa Henrik Holappa on pyhittänyt lähes puolet elämästään kansallissosialismille. Nyt hän on luopunut aatteestaan ja katuu vuosia, jolloin hän saarnasi vihan ja väkivallan puolesta. Holappa haluaa nyt tehdä menneisyytensä kanssa julkisen pesäeron huolimatta vaaroista, joita se tuo mukanaan.

Kansainväliset verkostot

Äärioikeistolaisilla on toimivat kansainväliset verkostot.

Äärioikeistolaisilla järjestöillä on erittäin toimivat kansainväliset verkostot, jotka tekevät yhteistyötä ja auttavat toisiaan. Verkostojen kautta järjestöt vaihtavat tietoja keskenään ja levittävät propagandaa ja musiikkia. Avoimesti äärioikeistolaiset kansainväliset jättikokoukset yleistyvät.

Riski olla riippuvainen Venäjän energiasta

EU etsii vaihtoehtoja venäläiselle ydinpolttoaineelle.

(26.4.16) Suomi jatkaa venäläisen kaasun, öljyn, sähkön ja ydinvoimaloiden raaka-aineen ostamista, vaikka samaan aikaan Euroopan unioni pyrkii vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Energiariippuvuudesta tulee iso riski, jos suhteet Venäjään yhä vaikeutuvat.

Toimitus

  • Renny Jokelin Kuva: Yle renny jokelin
  • Magnus Berglund Kuva: Yle magnus berglund
  • Kai Byman Kuva: Yle kai byman
  • ohjaaja Marko Niemi Kuva: Yle marko niemi,niemi
  • Minna Knus-Galán Kuva: Yle knus-galan,mot
  • Tiina Lundell Kuva: Yle lundell,mot
  • Kirsi Skön Kuva: Yle mot,skön
  • Hannu Sokala Kuva: Yle hannu sokala,mot