Hyppää pääsisältöön

Pestyä venäläisrahaa virrannut Suomeen – suurin summa Nordean kautta

Saga Fursin kautta kulkenut pestyä rahaa

Turkiksia, tietokoneita, sähkötyökaluja, rakennustarvikkeita, konsertteja . . . näihin on käytetty venäläistä pestyä rahaa Suomessa. Tähän asti suurin venäläinen rahanpesuvyyhti pumppasi 20 miljardia dollaria rikollista rahaa Moldovan kautta Euroopan unioniin. Rahanpesusta tunnetuista moldovalais- ja latvialaispankeista maksettiin pestyt rahat eteenpäin. Suomeen päätyi ainakin 19 miljoonaa euroa.

Petäjä kiistää jyrkästi tilanneensa epo-hormonia

Petäjä ja Kyrö edelleen sanasodassa

MOT kävi läpi vanhojen doping-käräjien esitutkintamateriaaleja, joista löytyi hiihtoliiton kunniapuheenjohtajaa, Lahden 2001 käryjen aikaan puheenjohtajana toiminutta Paavo M. Petäjää koskeva kova väite. Väitteen mukaan Petäjä olisi tilannut epo-hormonia hiihtoliiton käyttöön 90-luvun puolivälissä.

Kansalaisvinkit paljastivat kahdella tuolilla istuvia päättäjiä

Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

MOT sai kymmenittäin vinkkejä, joissa paljastettiin kuntapäättäjien kaksoisrooleja ja epäilyjä hyvä veli – tai sisko –verkostoista ja suosimisesta. Yksilöityjä epäilyjä tuli yli 50, niistä on tähän mennessä varmennettu parikymmentä. Karttaa klikkaamalla pääsee lukemaan miten monella tapaa kahdella tuolilla eri kunnissa istutaan.

Aiempia aiheita

Optikot ja silmälääkärit taistelevat silmäeuroista

Lääkärit huolissaan silmäpotilaista

Silmälääkäreiden ja optikkojen edustajat pääsivät muutama päivä sitten osittaiseen yhteisymmärrykseen kummankin osapuolen rooleista kun asiakkaiden silmiä tutkitaan ja kun heille määrätään silmälaseja. Yhteisymmärrys on eräänlainen välirauha kiistassa, joka on edennyt jo valituksiin valvoville viranomaisille.

Optikkobisnes on keskittynyt kolmelle ketjulle

Ulkomaalaiset hallitsevat silmalasibisnestä

Kolme neljäsosaa Suomen silmälasi- ja optikkobisneksestä on keskittynyt kolmelle ketjulle, Instru Optiikkalle, Silmäasemalle ja Specsaversille. Instru Optiikan liikevaihto on 116 miljoonaa, Silmäaseman 85 miljoonaa ja Specsaversin 40 miljoonaa. Suomen suurin optinen toimija on Instru Optiikka Oy. Yrityksen brändejä ovat Instrumentarium, Keops ja Nissen.

MOT-selvityksiä

Vastaanoton kustannukset laskettiin näin

Migrin huonojen sopimusten hinta noin 200 miljonaa euroa

Maahanmuuttoviraston tekemät sopimukset vastaanottokeskuksista aiheuttivat Suomelle vuoden aikana noin 200 miljoonan euron ylimääräiset kulut. Virasto eli Migri asetti alun perin tavoitteekseen hintatason, joka olisi merkinnyt 300 miljoonan euron kuluja. Lasku kohosi puoleen miljardiin.

Näin tehtiin MOT:n selvitys

Joka viides tuomio lievenee hovioikeudessa.

MOT tilasi ohjelmaa varten raiskausrikostuomiot kaikista Suomen hovioikeuksista vuosilta 2011 - 2015. Rikosnimikkeinä ovat raiskaus, törkeä raiskaus ja pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Tapauksia on 544.

Spotlight

Panama-papereiden otsikkokuva

Historian suurin tietovuoto

Veroparatiisien salaiset kansiot

MOT on mukana kansainvälisessä tutkivien toimittajien verkostossa, joka on uutisoinut maailman suurimmasta tietovuodosta eli ns. Panama-papereista. Asiakirjoista on paljastunut muun muassa useiden valtionpäämiesten ja miljardöörien laittomia toimia veroparatiiseissa. Suomalaisittain kiinnostavimmat löydöt koskevat toistaiseksi Nordeaa ja Metsoa. Tästä linkistä pääset kaikkiin tv-ohjelmiin ja verkkoartikkeleihin.

Toimitus

 • Renny Jokelin
  Renny Jokelin Kuva: Yle renny jokelin
 • Magnus Berglund
  Magnus Berglund Kuva: Yle magnus berglund
 • Kai Byman
  Kai Byman Kuva: Yle kai byman
 • ohjaaja Marko Niemi
  ohjaaja Marko Niemi Kuva: Yle marko niemi,niemi
 • Minna Knus-Galán
  Minna Knus-Galán Kuva: Yle knus-galan,mot
 • Tiina Lundell
  Tiina Lundell Kuva: Yle lundell,mot
 • Kirsi Skön
  Kirsi Skön Kuva: Yle mot,skön
 • Hannu Sokala
  Hannu Sokala Kuva: Yle hannu sokala,mot