Parasta nyt: Musiikkia mykkäelokuviin

Viisi kotimaista 1920-luvun mykkäelokuvaa sai uudet sävelet tilaustyönä. Yleisradio tilasi musiikin elokuviin viideltä säveltäjältä ja nyt leffat uusine ääniraitoineen nähdään telkkarissa.

Julkaistu , päivitetty

Purkkasoulin sanansaattajan Kasmirin kirjava Viikonloppulista

Vadelmavene-sinkustaan tutuksi tullut Kasmir on urbaanin purkkasoulin sanansaattaja. Vaikka Kasmirin omat sinkut ovat olleet kesäisiä ja iloisia, hän pitää kovasti myös kaihosta. Viikonloppulistaansa Kasmir valitsi biisejä, joita kuuntelee itsekin paljon.

Julkaistu
Saksofonisti Charlie Parker

Heroiini siivitti uuden sukupolven jazzia

Jos tahdot soittaa kuin Bird, sinun on elettävä kuin Bird, tiedettiin 1940-luvun jazzpiireissä New Yorkissa.

Julkaistu , päivitetty
reggaemies

Rasta laulaa ylistystä pyhälle yrtille

Reggae-musiikkia ja kannabista ei voi erottaa toisistaan. Niillä on yhteinen kulttuurihistoria. Jamaikalaiset artistit ovat laulaneet ylistystä yrtille 1970-luvun alusta lähtien.

Julkaistu , päivitetty
ekstaasipillereitä

Teknoreivit ja uuden maailman heimot

”Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin yhteiskunta”, Britannian pääministeri Margaret Thatcher erehtyi sanomaan 1980-luvulla, ”on vain yksilöitä”. Sitten tuli tekno – ja ekstaasi.

Julkaistu , päivitetty

Paluu 80-luvulle

Hauska, nostalginen, perusteellinen ja puistattavakin syväsukellus 1980-luvun moniin musiikki-ilmiöihin. Kuusiosaisessa sarjassa edetään postpunkista rave-partyihin – gootteja ja aerobicia unohtamatta: Mm. Wire, Devo, Duran Duran, Gary Numan, Kurtis Blow, Afrika Islam, Pete Waterman, Yello, Killing Joke ja Cabaret Voltaire.

Julkaistu , päivitetty

Ota kesämusa haltuun - vinkkejä Spotifyn käyttäjille 1

Spotify on Suomessa suosituin musiikin suoratoistopalvelu, josta kesälaitumilla olevat ihmiset hakevat taustaa, inspiraatiota ja ajanvietettä kesän hetkiin. Palvelu on suosittu, mutta monet käyttävät sitä vain päällipuolisesti. Tosiasiassa ruotsalaiset ovat koonneet palveluun runsaasti toimintoja, joista on huvia ja hyötyä. Tässä muutama vinkki, miten Spotifysta saa kaiken irti.

Julkaistu
Musiikkia

Poimintoja Spotify-sovelluksista

Kun kaikki maailman musiikki on kännykässä, muodostuu ongelmaksi uuden ja mielenkiintoisen musiikin löytäminen. Mihin en ole vielä tutustunut? Miten löytäisin kivoja valmiita soittolistoja? Suomen suosituimman musiikin tilauspalvelun, Spotifyn, ympärille on luotu useita sovelluksia auttamaan tässä ongelmassa. Tässä niistä muutama.

Julkaistu

YleXPop 2014

Tangokuningatar 2014 on Maria Tyyster 190

Vuoden 2014 Tangokuningatar on Maria Tyyster. Superfinaalissa hän sai tuomaristolta 4 ykkösijaa. Katso Tyysterin kruunauskappale La Cumparsita!

Julkaistu , päivitetty

Tangokuningas 2014 on Teemu Roivainen 204

Vuoden 2014 Tangokuningas on Teemu Roivainen. Hän villitsi yleisön Seinäjoki Areenalla kovimpiin aplodeihin läpi illan. Katso Roivaisen kruunauskappale: Onnemme kyyneleet!

Julkaistu , päivitetty
Naiset laulavat lavalla

Kuningatarfinaali - koe tunteet uudelleen! 30

Seinäjoen Tangomarkkinat 2014 Kuningatarfinaali käytiin suorassa lähetyksessä 12.7. Tangokuningattareksi kruunattiin Maria Tyyster. Katso kaikki lähetyksen huippuhetket: kilpailijoiden esitykset, väliaikanumerot ja upeat valokuvat täältä! Kuningattaren kruunua tavoittelevat Tyysterin lisäksi Raita Ilomäki, Mervi Kovero, Mariam Sandhu, Satu Suhonen ja Piritta Venho.

Julkaistu , päivitetty
Kuusi miestä lavalla

Kuningasfinaali - kertaa huippuhetket! 29

Seinäjoen Tangomarkkinat 2014 Kuningasfinaali käytiin suorassa lähetyksessä 10.7. Tangokuninkaaksi kruunattiin Teemu Roivainen. Katso kaikki lähetyksen huippuhetket: kilpailijoiden esitykset, väliaikanumerot ja upeat valokuvat täältä! Roivaisen lisäksi finaalissa kilapilivat Jarkko Honkanen, , Jarno Kokko, Juha Hautaluoma, Leif Lindeman ja Mikko Mäkeläinen.

Julkaistu , päivitetty
Musiikkiäänittäjä Robert "Robi" de Godzinsky

Onnettomuus muutti äänimaailman

Kapellimestarilegenda George de Godzinskyn poika Robert "Robi" de Godzinsky päätyi itsekin työskentelemään musiikin parissa, mutta auto-onnettomuus vuonna 1989 oli viedä häneltä työkyvyn. Kesäsarja Musiikin voima alkaa pe 6.6. klo 11 Yle Radio 1:ssä. Ensimmäisenä kuullaan musiikkiäänittäjä Robin tarina.

Robert de Godzinsky äitinsä Elisabeth Urbanoviczin ja isänsä George de Godzinskyn kanssa

George de Godzinsky oli rakastava isä, mutta aina töissä 1

Joviaali, ymmärtäväinen ja lempeä, mutta aina poissa. Näin kuvailee musiikkiäänittäjä Robert ”Robi” de Godzinsky isäänsä George de Godzinskyä, jonka syntymästä tulee 5. heinäkuuta kuluneeksi 100 vuotta. Minkälaista oli kasvaa muusikko- ja säveltäjälegendan poikana?

Julkaistu , päivitetty

We want more

We Want More on syksyn uusi viihdeavaus 176

Ylen uusi yhdeksänosainen viihdeohjelma We want more tuo suomalaisyleisön eteen viisi kauan kaivattua bändiä. Osa ei ole tehnyt musiikkia, osa ei ole koskenut entiseen instrumenttiinsa vuosiin ja ennen paluuta suuren yleisön eteen on kohdattava monta haastetta.

Julkaistu , päivitetty
Yleisöä Flowssa

Minkä bändin haluaisit palaavan? 298

Minkä bändin keikalla olet huutanut eturivissä ja haluaisit tehdä sen vielä uudestaan? Kakkosella nähdään ensi syksynä viiden suositun suomalaisen bändin paluu viihdeohjelmassa We Want More!

Julkaistu , päivitetty

Klassisen konserttistriimaukset

Hetkiä Kalliossa

Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.

Julkaistu , päivitetty

Aino Vennan veto saa valomiehenkin viheltämään 3

Aino Vennalle oli alusta saakka selvää, minkä biisin hän haluaa versioida Hetkiä Kalliossa -sarjassa. ”Jouduin kyllä perustelemaan valintaani hieman, mutta paras-adjektiivin hyökyaaltomainen käyttö nosti kappaleen lopulta voittoon muiden hyvin hypoteettisten ehdokkaiden joukosta”, hän kertoo.

Julkaistu , päivitetty

Ura 30 sekunnissa

Viikonloppulista

Robin

Luupilla Robinin korvissa

Suomen suosituin teiniartisti oli kolmannen albuminsa julkaisupäivänä kiireinen, mutta ehti silti väsätä oman Viikonloppulistansa. Energisen nuorukaisen soittolista valmistui muutamassa minuutissa ja sille päätyi kappaleita, joita hän on viime aikoina eniten kuunnellut.

Julkaistu , päivitetty
Kaveri Special

Kaveri Specialin Afrikan tähdet

Kaveri Special tarjoaa Viikonloppulistallaan "kuplivaa bassoa", "leivänpaahdinkitaraa" sekä muita ihmeellisyyksiä. Rytmi on kuningas afrikkalaisen kitaramusiikin viettelemän helsinkiläisnelikon soittolistalla.

Julkaistu , päivitetty

Jennie Abrahamsonin pyöräretki

Musiikissaan jylhiä maisemia maalaava laulaja-lauluntekijä tuo Viikonloppulistalla esiin omia suosikkiartistejaan lempiharrastuksensa pyöräilyn kautta. "It requires some singing along with a risk of swallowing some small flies", Abrahamson kirjoittaa.

Julkaistu , päivitetty

TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa.

Julkaistu
Paula Vesala

Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan.

Julkaistu
Jouni Hynynen ja Robin

Jouni Hynysen salattu kaksoiselämä: ”Äijä” onkin poppipoika, kuuntele karut demot!

Onko Jouni Hynysen äijä-imago vain silmänlumetta? Kotiteollisuuden keulakuva on nimittäin ollut toistakymmentä vuotta poppareiden ja hittimaakarien luottomies, jonka ääntä on hyödynnetty tulevien hittien demoissa, selvisi Emma-gaalassa. Hynysen ”monotoninen, harmaa ja persoonaton” laulusoundi sopii kappaleiden hittipotentiaalin mittaamiseen täydellisesti.

Julkaistu