Kansanmusiikin konevelhot 2

"Jos sähkö kuolisi, katoaisi sen mukana myös tämänpäivän kansanmusiikki", Amanda Kauranne kirjoittaa. Teemu Korpipää, Tuomas Norvio ja Eero Grundström ovat rikastaneet perinteen elektroniikalla.

Lue lisää >

Julkaistu , päivitetty

Hetkiä Kalliossa

Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.

Julkaistu , päivitetty

Aino Vennan veto saa valomiehenkin viheltämään 1

Aino Vennalle oli alusta saakka selvää, minkä biisin hän haluaa versioida Hetkiä Kalliossa -sarjassa. ”Jouduin kyllä perustelemaan valintaani hieman, mutta paras-adjektiivin hyökyaaltomainen ja jatkuva käyttö nosti kappaleen lopulta voittoon muiden hyvin hypoteettisten ehdokkaiden joukosta”, hän kertoo.

Julkaistu , päivitetty

Ylen musiikkitarjonta Top5 - huhtikuu 2

Valitsimme 5 helmeä televisiosta, radiosta ja netistä. Tässä kuussa ne ovat Hetkiä Kalliossa (Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen, Jonna Tervomaa, PK Keränen, Aino Venna), ilta Edith Piafin kanssa, Dannyn konsertti, dokumentit Big Star: Nothing Can Hurt Me ja A Band Called Death sekä Melankoliaa musiikissa: Tuonelan joutsenesta Yön Joutsenlauluun.

Julkaistu
kerro rakkautarinasi

Yllätä rakkaasi televisiossa!

Yle valmistelee keväällä kuvattavaa hyväntuulista TV-sarjaa, jossa esiintyy laaja kattaus kotimaisia artisteja. Etsimme SuomiLOVE-ohjelmaan suuria ja pieniä rakkaustarinoita sekä niihin liittyviä lauluja. Kerro tarinasi!

Julkaistu
Pääsiäinen

Pääsiäinen on klassisen aikaa

Pääsiäisaikaan on tarjolla hyvää musiikkia. Yle Teemalla nähdään pääsiäislauantaina Tuomas-kuoron esittämänä Johann Sebastian Bachin Matteus-passio. Yle Radio 1:ssä kuullaan mm. Hiljaisen viikon Stabat mater -konsertti, Matteus-passio ja Helsingin barokkiorkesterin konsertti. Tutustu tarjontaan!

Ensiesitys Suomessa - Big Star: Nothing Can Hurt Me

Vuonna 1971 perustettu Big Star ei saavuttanut suurta menestystä uransa aikana, mutta sittemmin bändistä on tullut yksi amerikkalaisen vaihtoehtorockin kulmakivistä. Bändin nimeen vannovat yhtyeet R.E.M.:stä Teenage Fanclubiin. Big Star: Nothing Can Hurt Me -dokumentti saa Suomen ensi-iltansa Yle Teemalla 6.4. Tätä et näe missään muualla Suomessa!

Julkaistu , päivitetty

Rakkautta ensikuulemalla

J. Karjalainen: Robert Johnson

"Bluesista ja Robert Johnsonista mä löysin sen Amerikan jota oli etsinyt ja ytimen johon kaikki loppujen lopuksi kulminoituu", J. Karjalainen kuvailee suurimpia vaikuttajiaan

Julkaistu , päivitetty

Tomi Leppänen: Let's Go Swimming

Tomi Leppänen haltioituu Arthur Russellin Let’s Go Swimming -kappaleesta.

Julkaistu , päivitetty

Anssi Kela: Mansion on The Hill

Jos Anssi Kelan pitäisi nimetä yksi vaikuttaja urallaan, se olisi Neil Young.

Julkaistu , päivitetty

Pekka Kuusisto: Toto

Pekka Kuusistolle Toto kolahti välittömästi.

Julkaistu , päivitetty
Musiikkia

Poimintoja Spotify-sovelluksista

Kun kaikki maailman musiikki on kännykässä, muodostuu ongelmaksi uuden ja mielenkiintoisen musiikin löytäminen. Mihin en ole vielä tutustunut? Miten löytäisin kivoja valmiita soittolistoja? Suomen suosituimman musiikin tilauspalvelun, Spotifyn, ympärille on luotu useita sovelluksia auttamaan tässä ongelmassa. Tässä niistä muutama.

Julkaistu
Tundramatiks eli Ilkka Tolonen ja Janne Masalin

Tundramatiksin Ajolista1

"Mikä ihmeen Ajolista", sinä kysyt? "Lista toimii tunnelman ja itsetunnon kohottajana tilanteissa, joissa kohotusta tarvitaan.", Tundramatiks vastaa. Viikonloppulistansa poukkoilee sulavasti malagalaisesta surf-musiikista Grindermaniiin ja Kipparikvartettiin.

Julkaistu

Viikonloppulista

Robin

Luupilla Robinin korvissa

Suomen suosituin teiniartisti oli kolmannen albuminsa julkaisupäivänä kiireinen, mutta ehti silti väsätä oman Viikonloppulistansa. Energisen nuorukaisen soittolista valmistui muutamassa minuutissa ja sille päätyi kappaleita, joita hän on viime aikoina eniten kuunnellut.

Julkaistu , päivitetty
Kaveri Special

Kaveri Specialin Afrikan tähdet

Kaveri Special tarjoaa Viikonloppulistallaan "kuplivaa bassoa", "leivänpaahdinkitaraa" sekä muita ihmeellisyyksiä. Rytmi on kuningas afrikkalaisen kitaramusiikin viettelemän helsinkiläisnelikon soittolistalla.

Julkaistu , päivitetty

Jennie Abrahamsonin pyöräretki

Musiikissaan jylhiä maisemia maalaava laulaja-lauluntekijä tuo Viikonloppulistalla esiin omia suosikkiartistejaan lempiharrastuksensa pyöräilyn kautta. "It requires some singing along with a risk of swallowing some small flies", Abrahamson kirjoittaa.

Julkaistu , päivitetty

Samaen hyvä päivä M1-studiossa

Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.

Julkaistu
Kuperseikkailu-bändi

Kuperseikkailu - lataa laulut ilmaiseksi!

Kuusi kotimaista huippuartistia sävelsi lasten tarinoista uutta musiikkia. Täältä oman räätälöidyn Kuperseikkailu-levyn voi ladata ilmaiseksi.

Julkaistu

Satin Circusta viedään maailmalle

Kotimaisen pop-musiikin tuoreimpiin lupauksiin kuuluvalla Satin Circus -yhtyeellä menee lujaa. Teinityttöjä villitsevä bändi julkaisi esikoisalbuminsa ystävänpäivänä, ja sen jälkeen yhtye on keikkaillut kotimaan lisäksi myös Norjassa.

Julkaistu

TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa.

Julkaistu
Paula Vesala

Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan.

Julkaistu
Jouni Hynynen ja Robin

Jouni Hynysen salattu kaksoiselämä: ”Äijä” onkin poppipoika, kuuntele karut demot!

Onko Jouni Hynysen äijä-imago vain silmänlumetta? Kotiteollisuuden keulakuva on nimittäin ollut toistakymmentä vuotta poppareiden ja hittimaakarien luottomies, jonka ääntä on hyödynnetty tulevien hittien demoissa, selvisi Emma-gaalassa. Hynysen ”monotoninen, harmaa ja persoonaton” laulusoundi sopii kappaleiden hittipotentiaalin mittaamiseen täydellisesti.

Julkaistu