Hyppää pääsisältöön
Sunrise Avenue-yhtye

Minne hävisi englanninkielinen kotimainen musiikki?

Kotimaiset englanninkieliset biisit katosivat hittilistalta.

Kotimainen englanniksi laulettu musiikki on lähes hävinnyt Suomen Top -100 hittilistalta viimeisen viidentoista vuoden aikana. Kun huippuvuonna 2004 englanninkielisten biisien osuus listalla oli 24 prosenttia, vuonna 2010 määrä oli romahtanut kuuteen prosenttiin. Viime vuonna Top 100 -hittilistalta löytyi vain yksi kotimainen englanninkielinen kappale.

Janne Westerlund - henkilökuva 1

Janne Westerlund ja muutoksen välttämättömyys

Tarvitseeko maailma enää yhtäkään uutta laulua?

Circlestä, Plain Ridesta, Pharaoh Overlordista ja soolourastaan tuttu Janne Westerlund ei ole yhden muotin mies. Yhtenä hetkenä hän tykittelee heviriffejä verkkosukkahousuissa ja vaaleanpunaisissa minishortseissa, toisena nousee lavalle pelkkä banjo seuranaan. Kriitikoiden suopeudesta huolimatta Westerlund sanoo usein miettivänsä, tarvitseeko maailma enää yhtäkään uutta laulua.

Musiikkituottaja Atte Blom, onko Love Records -elokuva totuudenmukainen?

Millainen on "tositarina" elokuvassa

Suomen rockhistorian yhdestä merkittävimmästä levy-yhtiöstä Love Recordsista on valmistunut elokuva nimeltä Love Records - Anna mulle Lovee. Päähenkilö on musiikkituottaja Atte Blom, jonka valintojen kautta rockhistoriaan astuivat mm. Hurriganes, Juice, Wigwam ja Tasavallan presidentti. Miten totuudenmukaisesti Anna Lovee- elokuva kuvaa Love Recordsin historiaa?

Emmi Jormalaisen kuvitus bändärit-juttuun

Musiikin ilottaret eli bändäreitä etsimässä

Olisiko rock-kulttuuria ilman kiljuvia tyttöjä?

Illanvietossa puhe poukkoilee aiheesta toiseen ja jostain tulee mieleen vanha valokuva Suosikin sivuilta 90-luvulta. Siinä ystäväni on kuvattu sangen menestyneen suomalaisen rockbändin takahuoneessa. ”Mutta enhän minä tietenkään ollut mikään bändäri”, ystäväni kiiruhtaa selittämään. ”Ajauduin takahuoneeseen vahingossa kaverin mukana.” Porukassa virnistellään ja heitetään herjaa bändäreistä. Itse jään mietteliääksi ja tuijottelen viinilasiin, mieleen nousee kysymyksiä. Miksi olisi noloa myöntää olevansa bändäri?

Laiturilla vuonna 1964. Kuva Josper Knutasin kotialbumista.

Minun musiikkini ei ole sinun musiikkiasi

Jokaisen ihmisen musiikkimaku on ainutlaatuinen.

Usein kun 1940- tai 50-luvuilla syntyneitä muusikkoja haastatellaan ja heiltä kysytään jostakin lapsuuden tai nuoruuden järisyttävästä musiikkikokemuksesta, he mainitsevat ensimmäisen kerran jolloin he kuulivat Elvistä tai The Beatlesia, ja kuvaavat kokemusta lähinnä uskonnollisin tai ruumiista irtautumista muistuttavin termein. Minä ymmärrän täysin heidän kokemuksensa laadun.

Kulkue Rion karnevaaleilla.

Mustan Orfeuksen jalanjäljillä — Elokuvakerhojen kasvatin matka brasilialaisklassikon synnyinseuduille

Rion maisemat heräsivät eloon Mustassa Orfeuksessa.

Mustan Orfeuksen maisemat tulivat minulle tutuiksi jo varhaisnuoruudessani. Tätini mies Olavi oli ollut 1930- luvulla merimieskokkina Etelä-Amerikan linjoilla. Hän oli tuonut matkoiltaan huikeita perhosensiipitauluja Rio de Janeirosta. Niiden värikylläinen maailma kiehtoi kauneudellaan. Tuon kaupungin maisemat heräsivät eloon elokuvakerhossa näkemässäni Mustassa Orfeuksessa. Tuskin vielä tuolloin olisin saattanut edes kuvitellakaan, että vuosikymmeniä myöhemmin saattaisin itsekin kokea Rion henkeäsalpaavan kauneuden ja kauneuden varjoihin kätkeytyvän karun todellisuuden.

Kaihon karavaani ja Orchestra Baobab Näsinpuistossa elokuussa 2015

Karavaani Baobab

Dokumentti erään musiikillisen unelman toteutumisesta.

Kesällä 2015 innostunut yleisö näki senegalilaisen Orchestra Baobabin ja suomalaisen Kaihon karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella. J.P. Pulkkisen ohjaamassa dokumentissa seurataan tämän unelman toteutumista. Ensiesitys Teemalla 31.1.2016 klo 21.30.

Teema hellii taas musadokkarilla: A Band Called Death

Dokumentti detroitilaisyhtyeestä Yle Teemalla.

Detroitilaisveljekset perustivat 70-luvun alussa bändin ja nimesivät sen Deathiksi. Ei mikään fiksu veto, amerikkalaiset kun kammoksuivat rankkaa nimeä. Bändi vaipuikin vuosiksi unholaan, mutta nousi kuolleista vuonna 2009. Ja siitä Deathin tarina oikeasti vasta alkoi. Yhtyeestä kertova dokumentti nähdään uusintana Yle Teemalla sunnuntaina 17.1. kello 21.00.

David Bowie 1947-2016

David Bowie - kaverini kuolema

Kuka nyt huolehtii maailman vinoudesta ja kolkkoudesta?

Tunsin David Bowien vain musiikkinsa, kirjoitetun tekstin ja dokumenttien kautta. Silti artistin poismeno tuntuu sille kuin joku kavereistani olisi kuollut. Lauri Leskisen teoria Starmanin kuolemasta on, että se on lavastettu.

Teemalauantai David Bowien (1947–2016) muistoksi

Suurta taiteilijaa muistellaan pitkässä teemaillassa 23.1.

David Bowien muistoillassa 23.1. esitetään kolme ohjelmaa: hieno dokumentti David Bowien viisi vuotta (2013), A Reality Tourin konsertti (2003) sekä D.A. Pennebakerin dokumenttielokuva Ziggy Stardust & The Spiders from Marsin viimeisestä konsertista (1973). Katso ohjelmat Yle Areenasta!

Bowien versioimat

David Bowien levyillään coveroimia lauluja.

David Bowien poismeno palautti mieliimme ensimmäisen kerran syyskuussa 2013 julkaistun artikkelin, jossa listasimme miehen studioalbumeilleen sisällyttämät versiot muiden tekemistä kappaleista. Soittolista paljastaa millainen musiikki innoitti miestä, joka itse inspiroi lukuisia muita musiikintekijöitä.

Rock-kameleontti David Bowien omaperäisyys näkyi hänen musiikkivideoillaan

Videoita kootusti vuosien varrelta ja artistin haastattelu.

Brittimuusikko David Bowie (1947–2016) oli 1900- ja 2000-lukujen populaarimusiikin omaperäisimpiä artisteja. Bowie aloitti uransa 1960-luvulla kevyellä popilla, josta kehittyi alkuvuosien glam rockin tunnetuimmaksi nimeksi. Teatraalisesta kimallemusiikista hän siirtyi nahkansa täysin luoneena mm. funkiin ja diskoon ja koetteli pop-musiikin rajoja uransa loppuun asti. Elävän arkiston koosteeseen on koottu Ylen ohjelmissa nähtyjä musiikkivideoita Bowien uran varrelta 1970-luvulta alkaen.

Zarkus Poussa – lyömäsoittimien suvereeni hallitsija

Muusikko Zarkus Poussa hurmaa monipuolisuudellaan

Lyömäsoitintaiteilija Markus "Zarkus" Poussan kädessä soi lähes mikä tahansa soitin. Pianisti Iiro Rantala kuvaa vuoden 2004 Lauantaivekkari-ohjelmassa uutta muusikkopolvea "käsittämättömän monipuoliseksi, joka hallitsee suvereenisti miltei kaikki tyylit, soittaa useita instrumentteja, laulaa, tanssii ja näyttelee". Zarkus Poussan hän nostaa tämän polven kirkkaimmaksi edustajaksi.

Suomi-rapin kuva 2015

Cheek, Elastinen, Paperi T ja muut kertovat.

Jare vs. Cheek -dokumenttia varten haastateltiin suuri määrä suomalaisia rap-artisteja. Leikkauspöydältä yli jäi runsaasti materiaalia, josta muodostuu rap-Suomen kuva vuonna 2015. Millaisena Elastinen, Paleface, Mikael Gabriel, Cheek, Pyhimys, Sere ja Paperi T näkevät hip hopin tilan? Jare vs. Cheek uusitaan Yle TV2:lla jouluaattona klo 21.55.

DJ Kridlokk – Omalaatuisen huumorintajun rakastaja

Kristo Laanti on underground-räpin moniosaaja.

Kristo Laanti on underground-räpin moniosaaja, jonka käsissä synkkiin kertomuksiin ilmestyy pilkahdus valoa. DJ Kridlokkina parhaiten tunnettu muusikko tehtailee gangsteritarinoita, joilla ei ole mitään tekemistä hänen oman arkensa kanssa.

Sittenkin ihan tavallinen tyyppi? – Cheekin kaksi puolta

Millaista on olla suomalainen supertähti?

Millaista on olla suomalainen supertähti? Cheek vs. 6 sanaa -haastattelussa maamme suosituin räppäri kertoo tuntemuksistaan viimeisten kuukausien ajalta. Dokumentti Jare vs. Cheek saa ensi-iltansa 8.11. Yle TV2:lla ja siinä seurataan Jare Henrik Tiihosen elämää lähes vuoden päivät.

Katunäkymä Buenos Airesista

Aavan meren tuolla puolen - Otteita rioplatalaisen tangon selviytymistarinoista

Tangon maanalainen elämä Telle Virtasen silmin.

Tango syntyi Plata-joen molemmin puolin, Argentiinassa ja Uruguayssa, runsaat satakolmekymmentä vuotta sitten. Paikallinen aristokratia hyljeksi sitä "epäargentiinalaisena ilmiönä". Myöhemmin siitä tuli olennainen osa Buenos Airesin asukkaiden, porteñojen identiteettiä. Kansansuosiosta huomimatta tangon mestarit ovat erinäisinä aikakausina joutuneet taistelemaan musiikkinsa olemassaolon oikeutuksen puolesta. Eräs niistä aikakausista oli sotilasdiktatuurien aika 1980-luvun molemmin puolin. Juuri tuolloin musiikkitoimittaja Telle Virtasen tie johti rahtilaiva Auroralla Helsingistä tangon synnynseuduille.

Yle Live: Laura Mvula, UMO & HKO uudenvuodenaattona Teemalla

Hurmaava souldiiva Laura Mvula esittää soulahtahtavaa poppia

HKO, UMO ja brittiläinen hurmaava souldiiva Laura Mvula ja Metropole Orkestin ylikapellimestari Jules Buckley konsertoivat Musiikkitalossa 27.10.2015. Tunnelmalliset soul-balladit ovat saaneet sinfonisen käsittelyn ja koko konsertti on katsottavissa Yle Teemalla uudenvuoden aattona.

M1-studio 1980

M1 - 35 vuotta musiikkituotantoja

Studio on ollut tärkeä erityisesti suomalaiselle jazzille.

M1 on Ylellä Pasilassa toimiva pinta-alaltaan Suomen suurin musiikkistudio. Se otettiin käyttöön 1982 ja puretaan 2016. Mikä siitä teki legendaarisen? Mitä siellä on tehty? Annetaan studion työntekijöiden kertoa. Ainakin suomalaiselle jazzille se on ollut kotipesä. Yle Teema lähettää suoran konsertin Yle Live: Viimeinen ilta M1-studiolla 15.12. klo 19.30.

Sivuraiteilla - keskusteluja musiikin ulkopuolelta

Sivuraiteilla: Anssi Kela tositelevisiotähtenä

Kelan ajatuksia tosi-tv:stä.

Vuonna 2013 Kela oli jo tullut sinuiksi Vain elämää -sarjan kanssa. Hän piti covereihin perustuvaa ohjelmaideaa kiinnostavana ja näki sarjan yleisömenestyksen generoivan hyvää koko suomalaiselle musiikkibisnekselle. Ainoastaan tositv-aspekti mietitytti.

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi -grafiikka

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta?

Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: klubeilla järjestettävissä tansseissa urbaani nuorisokin innostuu paritansseista. Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta. Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Verkkofeaturessa esiintyvät Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila, We Love Helsinki -klubien isäntä TimoSantala, tanssilavayrittäjä Kari Lehtonen ja kaupunkilainen tanssinharrastaja Heidi Kettunen.

Frank Sinatra – mies ja Ääni

Maratonohjelma 1900-luvun suurimmasta laulajasta.

Frank Sinatra on monessa yhteydessä julistettu 20. vuosisadan suurimmaksi laulajaksi. Juhani Similä, Peter von Bagh ja Pekka Laine omistivat hänelle vuonna 1994 mammuttimaisen radiospesiaalin, joka kävi juurta jaksain läpi niin miehen kuin hänen taiteensa vaiheet.

Katso Ylen konserttistriimauksia

RSO, Gaffigan ja Gerhardt Musiikkitalossa 5.2.16

Kapellimestari James Gaffiganin lyönti on selkeä kuin liikennepoliisin mutta flow amerikkalaisen rento

Radion sinfoniaorkesteri soittaa Luzernin sinfoniaorkesterin johtajan James Gaffiganin johdolla Mozartia, ensin alkusoiton oopperasta Ryöstö seraljista ja konsertin lopuksi Jupiter-sinfonian. Välissä Prokofjevin Sinfonia concertanten solistina esiintyy saksalaissellisti, intohimoinen yleisökasvattaja Alban Gerhadt. Myöhäisillan kamarimusiikissa Gerhardt tulkitsee vielä Kodályn sonaatin. Katso striimi. - Watch on demand FRSO & James Gaffigan & Alban Gerhadt (UTC+2).

yle.fi/musiikki

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta?

Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: klubeilla järjestettävissä tansseissa urbaani nuorisokin innostuu paritansseista. Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta. Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Verkkofeaturessa esiintyvät Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila, We Love Helsinki -klubien isäntä TimoSantala, tanssilavayrittäjä Kari Lehtonen ja kaupunkilainen tanssinharrastaja Heidi Kettunen.

DJ Kridlokk – Omalaatuisen huumorintajun rakastaja

Kristo Laanti on underground-räpin moniosaaja.

Kristo Laanti on underground-räpin moniosaaja, jonka käsissä synkkiin kertomuksiin ilmestyy pilkahdus valoa. DJ Kridlokkina parhaiten tunnettu muusikko tehtailee gangsteritarinoita, joilla ei ole mitään tekemistä hänen oman arkensa kanssa.

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.