Kuningas Matti ja ysäristit - katseluaika umpeutuu 30.5.!

Kuningas Matti ja ysäristit on joukkoistettu TV-dokumentti ja verkkosarja, jonka ovat kuvanneet YleX:n Parasta ennen -ohjelman isäntä Matti Airaksinen ja ohjelman kiihkeät fanit. Dokumentin verkkokatseluoikeus päättyy 30.5. Katso dokumentti ja sarjan kaikki jaksot!

Julkaistu , päivitetty

Euroviisuviikon parhaat somepalat!

Pettymyksen itkusta Conchita-kakkuun!

Euroviisut puhututti jälleen sosiaalisessa mediassa. Keräsimme parhaat somepalat yhteen!

Julkaistu
Punk-visa

Tero Lieteen punk-visa3

Hakaneula huuleen ja testaa tietosi punkista!

Hakaneula poskeen ja niittirotsi niskaan. 10 kysymystä punkista - testaa tietosi!

Julkaistu

Parasta aikaa: Euroviisut - tarua vai totta?

Viisujen yhteys Houstoniin pätkii ja pahasti.

PKN oli aidosti erilainen keskellä erilaisuutta simuloivaa kabareeta. Jotakin tällaista tarkoittaa englannin termi ”reality check”. Viisujen voittokulku perustuu sille, että yhteys Houstoniin pätkii pahasti. Viestit maailmasta häiritsevät tunnelmaa, kirjoittaa radioblogisti Pekka Laine.

Julkaistu , päivitetty
The Silverin arvoitus

Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä

"Käsittämätöntä meteliä, räminää, musiikin toisella puolen.” Muun muassa näillä sanoilla kuulijat kuvailevat arvoituksellisen suomalaisbändin The Silverin musiikkia. Bändin jäsenten henkilöllisyys on säilynyt salassa yli kolme vuosikymmentä. Yle.fi/musiikki päätti selvittää salaisuuden.

Julkaistu , päivitetty
Punk-univormu

7 väittämää punkista 4

Onko kilju hyvää? Mervi Vuorela ja Virpi Kytöaho vastaavat.

Onko enää kapinaa? Onko kilju hyvää? Antaa asiantuntijoiden Mervi Vuorelan ja Virpi "Hilu" Kytöahon vastata. Keskustelussa selviää ainakin se, että elektroninen musiikki on "järkyttävää paskaa" ja sisustusblogit "sielunvihollisuutta".

Julkaistu , päivitetty

Kuuntele Radio Suomen Punk-ilta

Kolmea tuntia lähentelevä punk-maraton sisältää paljon yleisötoiveita, Tero Lieteen ja Heimo "Holle" Holopaisen aikalaismuistoja sekä Valtio vihaa sua: Suomalainen punk ja hardcore 1985-2015 -kirjan toisen kirjoittajan Mervi Vuorelan haastattelun.

Julkaistu , päivitetty
Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa

Älä suojaudu punkilta! 5

Punk-kevät haisee ilmassa.

Pertti Kurikan Nimipäivät nähdään Euroviisujen semifinaalissa tiistaina 19. toukokuuta. Kahta päivää aiemmin Radio Suomessa vietetään Punk-iltaa. Se ei ole sattumaa. Punk-kevät haisee ilmassa.

Julkaistu , päivitetty

Yle Live

Yle Live toukokuussa: Jazzia ja stadionrokkia

Kaksi M1-sessiota sekä Muse ja Depeche Mode paisuttelemassa.

Toukokuussa tarjolla suuren maailman paisuttelua brittiläisten Musen ja Depeche Moden toimesta. Intiimimpää tunnelmointia luvassa Ylen M1-studiossa taltioiduissa sessioissa, joissa tällä kertaa Timo Kiiskinen sekä UMO vieraanaan jenkkilaulaja Gregory Porter. Eksoottisen lisän kuukauden livetarjontaan tuo näyttelijä-muusikko Hugh Laurie, joka esiintyy Queen Mary -laivalla.

Julkaistu , päivitetty

Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin 3

Dokumenttielokuva kitaristineron elämästä.

Perusteellinen muotokuva amerikkalaisen kitaralegendan lyhyestä elämästä, häikäisevästä urasta ja yhä jatkuvasta vaikutuksesta. Mukana on runsaasti musiikkia ja arkistojen aarteita sekä aiemmin esittämätöntä kuvamateriaalia muun muassa Hendrixin perheen kotiarkistoista.

Julkaistu , päivitetty

Kaikki Pertti Kurikan Nimipäivistä - yle.fi/pkn

Teemu Bergman

Teemu Bergman – punkmessias tahtomattaan

Muusikko Teemu Bergmanin ylle on asetettu viitta, jota mies ei koe omakseen kantaa. Häntä on jo useamman vuoden suitsutettu musiikkimediassa punkin 2000-luvun pelastajana ja sukupolvensa punk-äänenä. Mutta mitä mieltä mies on itse kruunajaisistaan?

Julkaistu , päivitetty
The Silverin arvoitus

Käsittämätöntä meteliä - The Silverin jäljillä

"Käsittämätöntä meteliä, räminää, musiikin toisella puolen.” Muun muassa näillä sanoilla kuulijat kuvailevat arvoituksellisen suomalaisbändin The Silverin musiikkia. Bändin jäsenten henkilöllisyys on säilynyt salassa yli kolme vuosikymmentä. Yle.fi/musiikki päätti selvittää salaisuuden.

Julkaistu

Poimintoja Elävästä arkistosta. Mene osoitteeseen yle.fi/elavaarkisto ja hae sanalla "punk" - valtavasti materiaalia tarjolla!

Punkin varhaiset vuodet Suomessa

Punk rantautui Suomeen vuoden 1977 tietämillä. Aatetta levittivät täällä mm. Pelle Miljoona, Eput, Maukka, Ratsia ja Aikamiehet-kuoro. Energisyyden ja rosoisuuden nimeen vannova punk kasvatti Suomessa kokonaisen uuden soittajasukupolven.

Julkaistu , päivitetty

Ramones

Täältä löydät mm. livetaltiointeja Provinssirockista -88 sekä Joey Ramonen haastattelun. Bändin vaikutus ulottui vahvana Suomeenkin, siitä todisteena Ne Luumäet.

Julkaistu , päivitetty
Snoop Dogg

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Mistä tietää kuuntelevansa rap-musiikkia? Miten rap on kehittynyt syntyajoistaan? Sampo Axelsson, taiteilijanimeltään DJ Anonymous, selventää rap-musiikin pääpiirteet niin, että tyhmyrikin ymmärtää.

Julkaistu

Suomen ensimmäinen joukkoistettu dokumentti: Kuningas Matti ja ysäristit

Fanien kuvaama dokumetti on ensimmäinen Suomessa.

Kuningas Matti ja Ysäristit käsittelee YleX:n Parasta ennen -ohjelman isäntää Matti Airaksista sekä ohjelman ympärille syntynyttä ysärifani-ilmiötä. Kuvaajina ovat toimineet Airaksinen ja ohjelman fanit. Projekti on ohjattu Facebookissa. Tekijät kertovat, millainen matka oli.

Julkaistu
Jouko Kyhälä

Jouko Kyhälä ja jyrkät portaat Svängin soundiin

Svängin perustajan, Jouko Kyhälän haastattelu

Me kaikkihan tiedämme, minkälainen soitin huuliharppu on: puhallus ja sointu, ilmaa sisään, toinen sointu. Helppoa kuin heinän teko. Not. Jouko Kyhälä ja Sväng on vienyt huuliharpun soiton aivan toiselle planeetalle. Svängin matkaan pääsee kuuntelemalla Etnoillan huhtikuun konserttitaltion Yle Areenasta.

Julkaistu
Pahvilaatikoita varastossa

Voitteko toimittaa meille 80 000 kappaletta levyänne? 1

Laurie Andersonin O Superman oli epätodennäköinen hitti.

Laurie Anderson koki olevansa avantgarde- ja performanssitaiteilija, ei mikään popmuusikko. Kaupallisen äänilevyn tekeminen oli viimeinen asia, johon hän halusi ryhtyä. Eräänä päivänä Laurie Anderson sai puhelinsoiton Lontoosta. Voitteko lähettää meille levyänne, sieltä tiedusteltiin. 40 tuhatta kappaletta ensi perjantaiksi ja toiset 40 tuhatta seuraavalla viikolla. Laurie Andersonin O Superman on Avaruusromun kuukauden elektronisen musiikin valinta.

Julkaistu
Viitasen Piia- henkilökuva 2

Viitasen Piia ja musiikin parantava voima 2

Muusikko Piia Viitanen kertoo musiikista ja elämästään.

Viitasen Piia -nimellä musiikkia tekevä artisti saa ihastella musiikin mullistavia vaikutuksia ihmisiin niin päivätyössään kuin esiintyessään yhtyeensä kanssa.

Julkaistu , päivitetty
Timo Kaukolampi

Timo Kaukolampi luo maailman musiikin ympärille

Timo Kaukolampi tunnetaan Larry and The Lefthandedin garagerokkarina, Op:l Bastardsin konemiehenä sekä nykyisen K-X-P-ryhmänsä ylipappina. Tänä päivänä mies luo hurjat musiikilliset visionsa ilman päihteitä.

Julkaistu
Laura Moisio - henkilökuva 4

Laura Moisio kääntää sisäisen surumielisyyden voimavaraksi 2

Hän operoi elämän, kuoleman ja kaipauksen rajapinnassa.

Laura Moisiota on kuvailtu yhtenä mielenkiintoisimmista tulokkaista naislaulaja-lauluntekijöiden joukossa. Hänen koskettava äänensä sekä rohkean rehellinen ilmaisunsa luovat maailman, joka pysäyttää kuuntelemaan. Toimittaja Marko Gustafsson kohtasi Moision hänen kotonaan Tampereella.

Julkaistu , päivitetty

Iisa: "Rakastuneena on sekopäinen" 1

Iisa Pykäri on tunneihminen, jolle rakkaus merkitsee kaikkea. Vieraana: Iisa -ohjelmassa artisti esittää yhtyeensä kanssa itselleen tärkeän Brooklyn-kappaleen tunnelmallisessa livevedossa ja puhuu avoimesti rakkaudesta.

Julkaistu , päivitetty

Kitarasankari Jukka Tolonen - Piritorilta taivasbändiin

Kitaralegendan harvinainen haastattelu ja dokumenttielokuva.

Jukka Tolosella on raju menneisyys, mutta harvinaisessa haastattelussa hän osoittautui herkäksi, kiltiksi ja melkein ujoksi. Harri Tuominen kertaa kohtaamistaan kitaristilegendan kanssa. Voit myös kuunnella haastattelun kokonaisuudessaan. 2014 valmistunut dokumenttielokuva Tolonen saa TV-ensi-iltansa Yle Teemalla pääsiäissunnuntaina 5.4. klo 21.00.

Julkaistu , päivitetty

Genesis: osien summa 6

Yhtyeen koko tarina progebändistä stadionpoppiin. Ensi-ilta.

Phil Collins, Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford ja Steve Hackett palaavat yhteen kertomaan Britannian kaikkien aikojen suosituimpiin bändeihin kuuluneen Genesisin tarinan, alusta loppuun, progesta stadionit täyttäneeseen poppiin, soolouria unohtamatta. Ensi-ilta.

Julkaistu
tähtitaivas, Avaruusromua-ohjelman toimittaja

Avaruusromua 25 vuotta radiossa ja kerran televisiossa! 5

Legendaarinen radio-ohjelma Avaruusromua täyttää 25 vuotta.

Mitä mieltä on tarjota kuuntelijoille musiikkia, joka ei ole tavanomaista? Avaruusromua on jo neljännesvuosisadan ajan tarjonnut musiikkia, joka rytmiltään, kestoltaan ja tunnelmaltaan on poikennut hyvinkin paljon siitä musiikista, jota radiosta yleensä kuullaan. Avaruusromua kuljettaa ajatuksia, luo tunnelmia ja herättää muistikuvia.

Julkaistu , päivitetty
Paleface

Suomalaisten protestilaulujen viisitoista valiota

Tutustu protestilauluihin eri vuosikymmeniltä!

Orjuus, sota, ihmis- ja kansalaisoikeudet, naisten ja vähemmistöjen asema, seksuaalinen tasa-arvo ja ympäristön tila. Näistä aiheensa ovat löytäneet myös räppärit Asa ja Paleface. Uusista virtauksista huolimatta monet jopa 50 vuotta vanhat protestilaulut ovat edelleen yhtä ajankohtaisia kuin syntyessään. Tutustu viidentoista väläyksen listaan eri vuosikymmeniltä!

Julkaistu , päivitetty
Viulisti Arto Arsi lapsena (Jan Söderblom). Elokuvasta Da Capo.

21.5. Kino Suomi: Da Capo 4

Honkasalon ja Lehdon suurelokuva viulun ihmelapsesta.

Viulua soittavan ihmelapsen ankara koulutus ja kapina ovat aiheina Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon suurelokuvassa, joka haki inspiraationsa viulisti Heimo Haiton omalaatuisesta elämästä.

Julkaistu , päivitetty
Kilpailija laulaa videokameralle tangomarkkinoiden esikarsintakiertueella Helsingissiä

Tangomarkkinoiden vuoden 2015 esikarsintakiertue päättyi

Tangomarkkinat 2015 esikarsintakiertue päättyi

Seinäjoki, Oulu, Rovaniemi, Kuopio, Jyväskylä, Kajaani, Lappeenranta, Lahti, Tampere, Turku sekä Helsinki. Siinä 11 kaupunkia, jossa tämän vuotinen tangomarkkinoiden esikarsintakiertue pysähtyi etsimässä tulevia tangokuninkaallisia.

Julkaistu , päivitetty

Ura 30 sekunnissa

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

HKO & Harth-Bedoya & Pahud

Helsingin kaupunginorkesterin solistina esiintyy 29.5. hartaasti odotettu Berliinin filharmonikkojen soolohuilisti Emmanuel Pahud. Kapellimestarina toimii Miguel Harth-Bedoya ja ohjelmassa on Aulis Sallisen orkesterialkusoitto Shadows, Jacques Ibert'n huilukonsertto ja Johannes Brahmsin sinfonia nro 4 e-molli. Watch On Demand HPO & Harth-Bedoya & Pahud at Helsinki Music Centre 29.5.2015.

Julkaistu
Säveltäjä Aulis Sallinen ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano

RSO & Hannu Lintu juhlivat Aulis Sallista

Radion sinfoniaorkesterin konsertti perjantaina 22.5 on omistettu juuri 80 vuotta täyttäneelle säveltäjä Aulis Salliselle. Ohjelmassa on Beethovenin sinfonia nro 1 ja Sallisen Elämän ja kuoleman lauluja. Laulusarjan solisteina esiintyvät sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen ja mukana on myös Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon Kuoro. Watch On Demand FRSO & Lintu & Ville Rusanen & Johanna Rusanen-Kartano at Helsinki Music Centre 22.5.2015.

Julkaistu
Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertti 2015

RSO & Pekkanen & nuoret solistit1

Kapellimestari Pertti Pekkanen johtaa Radion sinfoniaorkesteria 13.5. Solisteina esiintyvät nuoret pianistit Ossi Tanner, Juho Lepistö ja Mariola Aniolek, pasunisti Roosa Lampela, sellisti Milla Holm, baritoni Tomi Punkeri, huilisti Saara Lehtinen ja viulistit Otto Antikainen, Emma Mali ja Abel Puustinen. Watch On Demand FRSO & Pekkanen & Young Soloists at Helsinki Music Centre 13.5.2015.

Julkaistu

Punk-kevät haisee ilmassa: yle.fi/musiikki

Punk-visa

Tero Lieteen punk-visa 3

Hakaneula huuleen ja testaa tietosi punkista!

Hakaneula poskeen ja niittirotsi niskaan. 10 kysymystä punkista - testaa tietosi!

Julkaistu , päivitetty
Punk-univormu

7 väittämää punkista 4

Onko kilju hyvää? Mervi Vuorela ja Virpi Kytöaho vastaavat.

Onko enää kapinaa? Onko kilju hyvää? Antaa asiantuntijoiden Mervi Vuorelan ja Virpi "Hilu" Kytöahon vastata. Keskustelussa selviää ainakin se, että elektroninen musiikki on "järkyttävää paskaa" ja sisustusblogit "sielunvihollisuutta".

Julkaistu , päivitetty
Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa

Älä suojaudu punkilta! 5

Punk-kevät haisee ilmassa.

Pertti Kurikan Nimipäivät nähdään Euroviisujen semifinaalissa tiistaina 19. toukokuuta. Kahta päivää aiemmin Radio Suomessa vietetään Punk-iltaa. Se ei ole sattumaa. Punk-kevät haisee ilmassa.

Julkaistu , päivitetty
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983

Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä 5

Rane Raitsikka selventää punkin pääpiirteet.

Usein sillä on jotain sanottavaa. Se kuulostaa monesti rouhealta. Yy, kaa, koo, nee ja kitara rääkyy. Mitä punk-musiikki oikein on? Entinen Smack-kitaristi Harri ”Rane Raitsikka" Jäntti selventää tyhmyreille punk-musiikin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty