DJ Kridlokk - henkilökuva 1

DJ Kridlokk – Omalaatuisen huumorintajun rakastaja

Kristo Laanti on underground-räpin moniosaaja.

Kristo Laanti on underground-räpin moniosaaja, jonka käsissä synkkiin kertomuksiin ilmestyy pilkahdus valoa. DJ Kridlokkina parhaiten tunnettu muusikko tehtailee gangsteritarinoita, joilla ei ole mitään tekemistä hänen oman arkensa kanssa.

Julkaistu , päivitetty

Cheek: "Tämä on todellinen Jare" 1

Dokumentti ja konsertti Kakkosella isänpäivänä 8.11.2015.

Uusi dokumentti Jare vs. Cheek ja kesän 2015 Blockfest-konsertti Kakkosella isänpäivänä 8.11. klo 19.30.

Julkaistu , päivitetty

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa 8

Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

Julkaistu , päivitetty

Disco Demolition Night — päivä, jona disko yritettiin tuhota

Elokuvasta tuli diskon kaupallisen menestyksen huippukohta.

1977 ensi-iltansa saanut Saturday Night Fever — lauantai-illan huumaa oli diskomusiikin kaupallisen menestyksen huippukohta. Se johti vastareaktioon ja liikkeeseen, jolla oli vain yksi tavoite: diskona tunnetun musiikillisen taudin tuhoaminen.

Julkaistu , päivitetty

Musiikkia vanhoille jumalille — Wicker Manin soundtrackin arvaamaton vaikutus

B-elokuvasta rakastetuksi kulttiklassikoksi.

Vuonna 1973 julkaistu Uhrijuhla eli The Wicker Man on kasvanut vähälle huomiolle jääneestä b-elokuvasta rakastetuksi kulttielokuvaksi ja kauhuklassikoksi. Myös sen musiikki on saavuttanut klassikkoaseman ja inspiroinut artisteja Iron Maidenista Pulpiin. Miten elokuvan ainutlaatuisen soundtrackin luominen onnistui newyorkilaiselta teatterisäveltäjältä ja joukolta vastavalmistuneita musiikkiopiskelijoita?

Julkaistu , päivitetty

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi 11

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta?

Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: klubeilla järjestettävissä tansseissa urbaani nuorisokin innostuu paritansseista. Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta. Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Verkkofeaturessa esiintyvät Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila, We Love Helsinki -klubien isäntä TimoSantala, tanssilavayrittäjä Kari Lehtonen ja kaupunkilainen tanssinharrastaja Heidi Kettunen.

Julkaistu , päivitetty

Sivuraiteilla: Läjä Äijälä hullujen huoneella2

Kun Läjä Äijälä hullujen huoneella kävi.

”Voin sanoa, että joka haluaa käydä tutkimassa sieluaan, niin käy kerran elämässään hullujenhuoneella hoitamassa”, Läjä Äijälä sanoo. Keskustelu ajautui sivuraiteille, kun Mervi Vuorela kohtasi Äijälän.

Julkaistu
Unicef-yhtyeen Käkimassaa-singlen takakansi

Suomalaisen punkin olemus puolessatoista minuutissa

Unicefin ainoa julkaisu Käkimassaa on Suomen kallein single.

Unicef-yhtyeen ainoaksi levytykseksi jäi Käkimassaa-single. Vain yhdeksänkymmenen sekunnin mittaisena rutistuksenakin levyn nimikappale onnistuu kiteyttämään suomalaisen punkin olemuksen. Julkaisun arvo tunnustetaan laajalti ulkomaillakin: se on jo pitkään ollut Suomen kallein single.

Julkaistu

Atomien laulu -sarja maanantaisin Yle Radio 1:ssä

Musiikkia lentokentille ja kylpyhuoneisiin

Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille?

Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille? Tätä kysyi itseltään englantilainen Brian Eno 1970-luvulla. Tuloksena oli rauhallista instrumentaalimusiikkia, jota tekijä itse kutsui nimellä "ambient". Ambient oli musiikkia, jonka oli tarkoitus soida hiljaa taustalla. Se oli tarkoitus kuulla, mutta sitä ei ollut tarkoitus kuunnella. Ambientin historia johtaa Erik Satien ja John Cagen musiikkiin, mutta mitä ovat muzak ja new age? Atomien laulu -sarjan viides osa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu

Autobahn ei ollut Hitlerin keksintö!

Atomien laulu -radiosarjan neljäs jakso.

1920-luvulla Hampurin ja Baselin välille suunniteltiin uudenaikaista, nopeaa autotietä. Tuo hanke ei koskaan toteutunut, mutta modernia tietä kuvaava nimi jäi elämään. Koska rautatie oli saksankielellä Eisenbahn, uusi autotie sai nimen Autobahn. 1960-luvun lopulla kaksi saksalaista nykymusiikin opiskelijaa, Ralf Hütter ja Florian Schneider tapaavat toisensa Düsseldorfin konservatoriossa, improvisaatiokurssilla. He perustavat yhtyeen nimeltä Kraftwerk ja levyttävät Autobahnin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu , päivitetty
popcornia, paukkumaissia, lähikuva

Popcorn - synteettinen megahitti 1

Popcorn oli synteettinen ykköshitti vuonna 1972.

”Minä tein sen parissa minuutissa, koko sävellyksen”, paljasti Gershon Kingsley suurimman hittinsä synnystä. Hitti oli Popcorn. Pomppiva elektroninen hitti, joka vuonna 1972 soi radioissa ja diskoissa ympäri maailman. Se oli se ”jännä soundi, kiva melodia, jota ei voinut vastustaa”, tai ärsyttävä elektroninen renkutus, jota ei päässyt pakoon.

Julkaistu , päivitetty
analoginen modulaarinen syntesoija, kytkentäpaneeli, efektoitu kuva

Moog - kone täynnä ääniä

Elektroninen Bach, transistorit ja populaarimusiikki

Pitkään kuviteltiin, että elektronisen musiikin soittimet - syntesoijat - olivat ihmeellisiä sähköisiä laatikoita, jotka soittavat itsekseen musiikkia. Tosiasiassa nuo avaruusajan keksinnöt olivat epävarmoja ja mutkikkaita rakennelmia, joiden käyttäminen vaati insinööritaitojen lisäksi hyviä hermoja. Kun Wendy Carlosin Switched-On Bach -levy julkaistiin vuonna 1968, elektronisesti tuotetut äänet eivät olleet muusikoiden tai kuuntelijoiden arkipäivää. Ne olivat uusia, kummallisia ja huvittaviakin ääniä. Atomien laulu -sarjan toisessa osassa liikutaan elektronisen Bachin, transistorien ja populaarimusiikin maisemissa. Toimittajana Jukka Mikkola

Julkaistu , päivitetty
Philips-yhtiön Paviljonki Brysselin maailmannäyttelyssä 1958.

Organisoitua melua tulevaisuudesta

Atomien laulu -radiosarjan ensimmäinen osa

Se oli sisältä kuin lehmän vatsalaukku, ulkoapäin se näytti painajaismaisesti venyneeltä ja osittain kasaan romahtaneelta teltalta. Rakennuksen seiniin oli asbestilla muurattu yli 400 kaiutinta, joista kaikui outoja ja pelottavia ääniä. Atomien laulu -radiosarjan ensimmäinen osa liikkuu Brysselin Expo 58 -maailmannäyttelystä Päijänteen saareen ja uljaaseen uuteen maailmaan. Toimittajana Jukka Mikkola.

Julkaistu , päivitetty

Yle Live marraskuussa: Cheekin paluu ja Olavi Uusivirran polttarikeikka

Marraskuussa Mopo, Cheek, Olavi Uusivirta ja Pimeys.

Marraskuussa ulos putkahtaa tuoreita kotimaisia taltiointeja laidasta laitaan. Ensimmäistä kertaa katsottavissa Mopo M1-studiossa, Cheek Blockfestissä sekä Olavi Uusivirta ja Pimeys Ruisrockissa.

Julkaistu , päivitetty

Sittenkin ihan tavallinen tyyppi? – Cheekin kaksi puolta 4

Millaista on olla suomalainen supertähti?

Millaista on olla suomalainen supertähti? Cheek vs. 6 sanaa -haastattelussa maamme suosituin räppäri kertoo tuntemuksistaan viimeisten kuukausien ajalta. Dokumentti Jare vs. Cheek saa ensi-iltansa 8.11. Yle TV2:lla ja siinä seurataan Jare Henrik Tiihosen elämää lähes vuoden päivät.

Julkaistu , päivitetty

Rauhassa - Robin

Ohjelma on katsottavissa kokonaan verkossa (ensiesitys: Yle TV2 5.10.2015). Vierailijoina Vesa-Matti Loiri, JVG, Kasmir, Michael Monroe, Nikke Ankara, Mikael Gabriel, Elastinen ja Iiro Rantala. Muista verkkoekstrat: mm. TV:ssa esittämättömiä biisejä, Robinin pitkä haastattelu, laulajan henkilökohtaiset kommentit jokaiseen ohjelmassa esitettävään biisiin, bändin kitaristi Tomas Niemistön soittokaluston esittely sekä nippu upeita valokuvia.

Julkaistu , päivitetty

Lemmy 6

Dokumenttielokuva raskaan rockin legendasta.

Pataässä, pataässä! Dokumenttielokuva Lemmy Kilmisteristä pohjustaa (toivottavasti!) Motörheadin Helsingin-keikkaa itsenäisyyspäivänä 2015. Kyseessä on neljäs yritys saada Lemmy Suomeen.

Julkaistu , päivitetty

Minä - keskusteluja muusikoiden kanssa

Sami vasten aurinkoa

Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä 8

Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

Julkaistu , päivitetty
Noora Tommila - henkilökuva 2

Noora Tommila murhaajan kengissä

Kuinka selättää elämän pettymykset?

Kusivaurio, Dada Stunt Girl, Vittujengi, My Next Ex, Lowlife Philosophers ja Eleanoora Rosenholm. Näillä bändeillä on ainakin yksi yhteinen tekijä: Noora Tommila. Tommila on monipuolinen muusikko, joka selättää elämänsä pettymykset tekemällä niistä lauluja.

Julkaistu , päivitetty
Ville Leinonen - henkilökuva 4

Ville Leinonen ei lakkaa hämmästyttämästä 2

Ville Leinonen on kulkenut urallaan musagenrestä toiseen.

Ville Leinonen on soolourallaan ja eri yhtyeidensä kanssa kulkenut rohkeasti musiikkigenrestä toiseen. Kun uusi levy ilmestyy, on se tekijälleen jo vanha juttu ja Leinosen ajatukset tiukasti seuraavassa albumissa. Ja on hyvin todennäköistä, että se seuraava albumi tulee yllättämään sinut. Jälleen.

Julkaistu , päivitetty
Mirel Wagner - henkilökuva 3

Mirel Wagner kantaa lauluja mukanaan 2

Mirel Wagner kantaa lauluja mukanaan

Mirel Wagner on laulaja-lauluntekijä, jonka karmivan suloiset sanoitukset ja kuiskaileva ääni nostavat ihokarvat pystyyn. Avoin lava -illoista ponnistanut muusikko on julkaissut kaksi albumia ja keikkailee ympäri maailmaa.

Julkaistu , päivitetty

Musiikkigenret esiteltynä niin, että tyhmyrikin tajuaa

Erkki Kurenniemi musiikkia tuottavan Dimi-O-laitteistonsa kanssa. 1971.

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille: venytetystä lakasta ääniekologiaan 1

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille

Elektroakustinen musiikki on taidemusiikkia, joka koostuu elektronisesti tuotetuista tai käsitellyistä äänistä. Missä sitä voi kuulla? Miten ja millä sitä voi tehdä? Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian professori Andrew Bentley kertoo tyhmyreille, mistä oikein on kysymys.

Julkaistu , päivitetty
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983

Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä 7

Rane Raitsikka selventää punkin pääpiirteet.

Usein sillä on jotain sanottavaa. Se kuulostaa monesti rouhealta. Yy, kaa, koo, nee ja kitara rääkyy. Mitä punk-musiikki oikein on? Entinen Smack-kitaristi Harri ”Rane Raitsikka" Jäntti selventää tyhmyreille punk-musiikin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty
Buju Banton Ilosaarirockissa vuonna 2006.

Reggae tyhmyreille: rootsista rujoon dancehalliin

Mikä on reggaen perussyke? Tommi Tikkanen selventää asiaa.

Mikä on reggaen perussyke? Miten rastafarismi liittyy reggaehen? Tommi Tikkanen, Bommitommi-nimellä tunnettu tuottaja ja muusikko selventää reggaen perusasioita.

Julkaistu
miles davis, jazz, trumpetti

Jazz tyhmyreille: improvisoituja yllätyksiä 2

Jazz tyhmyreille: improvisoituja yllätyksiä

”Jazz on kuin banaani – se pitää nauttia tuoreeltaan paikan päällä.” Näin kuvasi jazzin olemusta ranskalaisfilosofi Jean-Paul Sartre. Onko jazz muutakin kuin Louis Armstrongia? Missä sitä kannattaa kuunnella? Jazztoimittaja Markus Partanen selventää tyhmyreille jazzin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty
Teeman musiikkidokumentteja syksyllä 2015.

Syksyn musiikkidokumentit kertovat suuria tarinoita 5

Maailman parhaita musiikkidokumentteja sunnuntaisin klo 21.

Tositarinoita musiikista ja sen tekijöistä, piuhoista, faneista, menestyksestä, unohduksesta, elämästä ja kuolemasta. Teeman sunnuntai-illoissa esitetään tänäkin syksynä maailman parhaita populaarimusiikkidokumentteja. Bluesia, jazzia, soulia, metallia, konemusiikkia, hiphoppia, brittipoppia, kambodžalaista rockia...

Julkaistu , päivitetty
Vinyylilevyjä

Mikä musiikki soi ohjelmassa?

Voit selvittää Ylen radiokanavalla soineen kappaleen.

Voit selvittää Ylen radiokanavalla soineen kappaleen näillä neuvoilla.

Julkaistu , päivitetty
Muokattu kuva.

Suorat verkkokonsertit Musiikkitalosta syksyllä 2015 1

Katso suorat kuvalliset konserttilähetykset internetissä

Tervetuloa Musiikkitalon konsertteihin verkon välityksellä! Syksyllä 2015 orkesterikonserttien lisäksi välitetään konsertit Lahden Sibelius-festivaalilta 31.8.-5.9. sekä Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu suorana alusta loppuun 23.11.-3.12.

Julkaistu , päivitetty

Palaa verkkokonsertteihin

Pianotaiteilija Paavali Jumppanen Musiikkitalon kanoopin kamerasta kuvattuna. RSO 20.11.2015.

RSO & Olari Elts & Paavali Jumppanen

Radion sinfoniaorkesterin perjantaikonsertissa 20.11. kuullaan kantaesityksenä Seppo Pohjolan pianokonsertto, solistina on pianotaiteilija Paavali Jumppanen. Ohjelmassa on myös Arvo Pärtin teos Silhouette, ensimmäistä kertaa Suomessa, sekä Johannes Brahmsin sinfonia nro 1. Kapellimestarina on Olari Elts. Myöhäisillan kamarimusiikissa Musiikkitalon kuoro esittää Brahmsin ja Pärtin kuoroteoksia. - Watch On Demand FRSO & Elts & Jumppanen at Helsinki Music Centre 20.11.2015.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi -grafiikka

Tanssilavojen viimeinen sukupolvi 11

Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta?

Tanssilavat sulkevat ovensa yksi kerrallaan. Kaupungeissa sen sijaan kuhisee: klubeilla järjestettävissä tansseissa urbaani nuorisokin innostuu paritansseista. Perinteiset valssit eivät heitä kuitenkaan kiinnosta. Katoaako lavatanssiharrastuksen mukana pala suomalaisuutta? Verkkofeaturessa esiintyvät Tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila, We Love Helsinki -klubien isäntä TimoSantala, tanssilavayrittäjä Kari Lehtonen ja kaupunkilainen tanssinharrastaja Heidi Kettunen.

Julkaistu , päivitetty

Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa 8

Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

Julkaistu , päivitetty
Sami vasten aurinkoa

Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä 8

Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

Julkaistu , päivitetty

Suomen rock-kulttuurin kätilö - Atte Blom

Ilman Blomia ei olisi suomalaista rockia

Vaatimaton musiikkimoguli. Tämä luonnehdinta kuvaa Atte Blomia täydellisesti: hän on toiminut suomalaisen musiikkibisneksen suunnannäyttäjänä mm. Love Recordsin ja Johannan ruorissa jo viidenkymmenen vuoden ajan, mutta pysytellyt itse visusti poissa parrasvaloista.

Julkaistu , päivitetty