Nimigeneraattori

Mikä on Juice-nimesi?

Testaa, mikä on Juice-nimesi.

Oletko miettinyt, mikä on Juice-nimesi? Suuri nimigeneraattori on nyt julkaistu. Testin avulla saat Juice-nimesi näppärästi selville.

Julkaistu , päivitetty

Rauhassa - Robin

Ohjelma on katsottavissa kokonaan verkossa (ensiesitys: Yle TV2 5.10.2015). Vierailijoina Vesa-Matti Loiri, JVG, Kasmir, Michael Monroe, Nikke Ankara, Mikael Gabriel, Elastinen ja Iiro Rantala. Muista verkkoekstrat: mm. TV:ssa esittämättömiä biisejä, Robinin pitkä haastattelu, laulajan henkilökohtaiset kommentit jokaiseen ohjelmassa esitettävään biisiin, bändin kitaristi Tomas Niemistön soittokaluston esittely sekä nippu upeita valokuvia.

Julkaistu , päivitetty

Suomen rock-kulttuurin kätilö - Atte Blom

Ilman Blomia ei olisi suomalaista rockia

Atte Blom on toiminut suomalaisen musiikkibisneksen suunnannäyttäjänä mm. Love Recordsin ja Johannan ruorissa jo viidenkymmenen vuoden ajan, mutta pysytellyt itse visusti poissa parrasvaloista. Hänen ansioluetteloonsa kuuluu mm. Wigwam, Hurriganes, Dave Lindholm, Badding, Maarit, Hanoi Rocks, Tuomari Nurmio, Pelle Miljoona, Leevi and the Leavings, Ultra Bra, Kotiteollisuus ja Maj Karma. Vain muutamia mainitakseni. Yle Teemalla saa sunnuntaina 4.10. ensi-iltansa dokumentti Valokeilassa: Atte Blom, joka luo läpileikkauksen rockin tienraivaajan uraan. Verkossa on tarjolla runsaasti lisämateriaalia: mm. Daven, Ylpön, Hynysen ja Andy McCoyn omakohtaiset muistot Blomista sekä arkistohelmiä Lovesta ja Johannasta.

Julkaistu , päivitetty

Kuningas Matti ja ysäristit - katso dokumentti!

Kuningas Matti ja ysäristit on joukkoistettu TV-dokumentti ja verkkosarja, jonka ovat kuvanneet YleX:n Parasta ennen -ohjelman isäntä Matti Airaksinen ja ohjelman kiihkeät fanit. Dokumentit esitetään Yle TV2 -kanavalla sunnuntaina 4.10. klo 22.05.

Julkaistu

Tehdään Nightwish-dokumentti - liity meihin!

Lähetä video jossa kerrot, mitä Nightwish sinulle merkitsee.

Tuomas Holopainen haluaa tietää, miksi Nightwish on faneille niin tärkeä. Jos Nightwish on muuttanut sinun elämäsi, lähetä video jossa kerrot, mitä bändi sinulle merkitsee.

Julkaistu
Tomas Niemistö Rauhassa-sarjan kuvauksissa

Pelit ja vehkeet2

Esittelyssä kuuden Rauhassa-kitaristin soittokalusto.

Millaisilla soittimilla ja laitteilla Rauhassa-sarjassa esiintyvät kitaristit soittavat? Pelit ja vehkeet käy läpi kuuden Rauhassa-kitaristin soittokaluston. Videoilla esiintyvät kitaristit ovat Riku Karvonen (Jenni Vartiainen), Jori Hulkkonen (Sound Explosion Band), Skele (Egotrippi), Artturi Taira (Pariisin Kevät), Mikko Kosonen (Maija Vilkkumaa) sekä Tomas Niemistö (Robin). Katso kaikki videot täältä.

Julkaistu
Sami Yaffa

Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

Julkaistu , päivitetty

Word! Asiaa rapista ja hip hopista

Dr. Dre toi gangsta rapin muhkeat soundit myös valkonaamoille 2

Straight Outta Compton on sukupolvikokemus.

Elokuva Straight Outta Compton kertoo gangsta rapin muuttumisesta valtavirtamusiikiksi, mutta myös lahjakkaan musiikkituottajan kasvusta liikemieheksi.

Julkaistu , päivitetty

N.W.A on räpin The Beatles

Kaikki olennainen N.W.A:sta

Compton on kaupunki Los Angelesin piirikunnassa, mutta paremmin se tunnetaan mielikuvana. Tämä mielikuva on matkailunedistäjien painajainen: aseita, huumeita ja poliiseja karkuun juoksevia jengiläisiä. Kiitos näistä mielikuvista kuuluu rapryhmä Niggaz Wit Attitudesille. Jodarok ja Särre kertovat, mitä ja mikä bändi on.

Julkaistu , päivitetty
Snoop Dogg

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa 2

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Mistä tietää kuuntelevansa rap-musiikkia? Miten rap on kehittynyt syntyajoistaan? Sampo Axelsson, taiteilijanimeltään DJ Anonymous, selventää rap-musiikin pääpiirteet niin, että tyhmyrikin ymmärtää.

Julkaistu , päivitetty
Tytöt ei osaa räpätä - nostokuva

Naisen rooli miehisessä hip hop -maailmassa?

"Joku portsari saattaa kysyä, että ootko sä joku taustatanssija ja sitten kun mä sanon, että mä oon pääesiintyjä, ne on että mitä ihmettä." - Mercedes Bentso.

Julkaistu , päivitetty
Roland 808

808 – rumpukone, joka muutti musiikin

Kasinollakasia, eli japanilaisen Roland-yhtiön rumpukonetta TR-808 ehdittiin valmistaa vain kolmen vuoden ajan 80-luvun alussa, mutta se riitti muuttamaan tavan, jolla musiikkia tehdään. Legendaarisen koneen nimiin vannovat edelleen lukemattomat artistit ja se on lainannut nimeään mm. Kanye Westin 808s & Heartbreak -albumille. Sen omintakeista, virheellistä soundia jäljitellään digitaalisesti kautta maailman. Tuotantoon sitä on turha enää kuitenkaan haikailla. Miksi? Se on salaisuus.

Julkaistu , päivitetty

Saatat pitää minua naiivina – Edwyn Collins, Orange Juice ja indiepopin synty

Kaunis dokumentti laulaja-lauluntekijä Edwyn Collinsista.

Yle Teemalla sunnuntaina 11.10. esitettävä James Hallin ja Edward Lovelacen kaunis dokumentti Kaikki on mahdollista kertoo laulaja-laulunkirjoittaja Edwyn Collinsin paranemisesta hänen kärsittyään kaksi massiivista aivoverenvuotoa vuonna 2005. Collins muistetaan paitsi 1990-luvun hitistään A Girl Like You, myös siitä, että 1980-luvun alussa hän loi Orange Juice -yhtyeensä kanssa indiepopin perustan.

Julkaistu
Noora Tommila - henkilökuva 2

Noora Tommila murhaajan kengissä

Kuinka selättää elämän pettymykset?

Kusivaurio, Dada Stunt Girl, Vittujengi, My Next Ex, Lowlife Philosophers ja Eleanoora Rosenholm. Näillä bändeillä on ainakin yksi yhteinen tekijä: Noora Tommila. Tommila on monipuolinen muusikko, joka selättää elämänsä pettymykset tekemällä niistä lauluja.

Julkaistu

Yle Live lokakuussa: Hyväntekeväisyyttä, jazzia ja sooloartisteja

Yle Livessä mm. Hozier, Ola Salo ja Global Citizen Festival.

Irlantilainen Hozier esiintymässä vanhassa kirkossa, Grammy-palkittu amerikkalainen Gregory Porter UMOn kanssa Ylen M1-studiossa ja ruotsalaisesta The Arkista tuttu Ola Salo soolokeikalla Ruisrockissa. Kaiken tämän, ja paljon muuta, voit nähdä Yle Livessä lokakuussa!

Julkaistu
Teeman musiikkidokumentteja syksyllä 2015.

Syksyn musiikkidokumentit kertovat suuria tarinoita 2

Maailman parhaita musiikkidokumentteja sunnuntaisin klo 21.

Tositarinoita musiikista ja sen tekijöistä, piuhoista, faneista, menestyksestä, unohduksesta, elämästä ja kuolemasta. Teeman sunnuntai-illoissa esitetään tänäkin syksynä maailman parhaita populaarimusiikkidokumentteja. Bluesia, jazzia, soulia, metallia, konemusiikkia, hiphoppia, brittipoppia, kambodžalaista rockia...

Julkaistu
Berliinin muuri lokakuu 1990

Kolahti: Yhdistyneen Saksan häävalssi1

Mikä kappale soi ensimmäisenä?

Jotkut hetket tuovat kokijalle uutta kosketuspintaa vanhaankin kappaleeseen. 3.10.1990 Berliinissä, tuttu laulu kolahti uudestaan. Kai Ulmanen kertaa jaetun Saksan viimeistä iltaa. Mikä oli ensimmäinen kappale, joka yhdistyneessä Berliinissä ja Saksassa 25 vuotta sitten soi? Kuuntele juttu!

Julkaistu

Jatkuu - kysymys kiertää ketjukirjeen lailla

Jatkuu-sarjassa artistit esittävät kysymyksiä toisilleen. Aiheet vaihtelevat elämän, huumeiden, rikosten, lapsuusmuistojen, kaljamahojen ja skeittauksen välillä. Mukana mm. Mew, Paperi T, Ride, José Gonzáles, Timo Lassy, Rony Rex, Roope Salminen & Koirat, Teksti-TV 666, Veronica Maggio, Sanni, Von Hertzen Brothers, Natalie Prass ja Lasten Hautausmaa. Katso kaikki Jatkuu-jaksot täältä - maraton-katselu suositeltavaa!

Julkaistu , päivitetty
Spotifyn logo suurennuslasissa

Spotifyn uudet käyttöehdot hämmentävät: laskutus jatkuu vaikka musiikki loppuu 8

Spotify laskuttaa vaikka uusia käyttöehtoja ei hyväksyisi.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify päivitti elokuun loppupuolella käyttöehtojaan. Uudet ehdot myöntävät Spotify-sovellukselle pääsyn moniin puhelimeen tallennettuihin tietoihin, sen sijaintiin ja käyttäjän Facebook-profiiliin. Muutoksesta syntyi kohu, jonka jalkoihin jäi toinen, yhtiön laskutuskäytäntöä koskeva kummallinen muutos.

Julkaistu
Kuva Apple Music -palvelun etusivusta

Kokeilussa Apple Music 7

Applen uusi suoratoistopalvelu ei ole parhainta Applea

Spotifyn ja Google Play Musicin haastaja tarjoaa perheille suunnattua kimppahinnoittelua ja oikeiden ihmisten taidolla laatimia soittolistoja. Applen uusi suoratoistopalvelu ei kuitenkaan ole parhainta Applea.

Julkaistu , päivitetty

Minä - keskusteluja muusikoiden kanssa

Ville Leinonen - henkilökuva 4

Ville Leinonen ei lakkaa hämmästyttämästä 2

Ville Leinonen on kulkenut urallaan musagenrestä toiseen.

Ville Leinonen on soolourallaan ja eri yhtyeidensä kanssa kulkenut rohkeasti musiikkigenrestä toiseen. Kun uusi levy ilmestyy, on se tekijälleen jo vanha juttu ja Leinosen ajatukset tiukasti seuraavassa albumissa. Ja on hyvin todennäköistä, että se seuraava albumi tulee yllättämään sinut. Jälleen.

Julkaistu , päivitetty
Mirel Wagner - henkilökuva 3

Mirel Wagner kantaa lauluja mukanaan 2

Mirel Wagner kantaa lauluja mukanaan

Mirel Wagner on laulaja-lauluntekijä, jonka karmivan suloiset sanoitukset ja kuiskaileva ääni nostavat ihokarvat pystyyn. Avoin lava -illoista ponnistanut muusikko on julkaissut kaksi albumia ja keikkailee ympäri maailmaa.

Julkaistu , päivitetty
Laura Naukkarinen - henkilökuva 1

Laura Naukkarinen ääniä etsimässä

Laura Naukkarinen ääniä etsimässä

Laura Naukkarinen on laulaja-lauluntekijä, säveltäjä ja tuottaja, joka tekee musiikkia nimellä Lau Nau. Hän on mukana monessa kokeellisessa kokoonpanossa ja säveltää musiikkia muun muassa elokuviin, äänitaideteoksiin ja teatteriesityksiin.

Julkaistu , päivitetty
Teemu Bergman

Teemu Bergman – punkmessias tahtomattaan 15

Onko Teemu Bergman punkin 2000-luvun pelastaja?

Muusikko Teemu Bergmanin ylle on asetettu viitta, jota mies ei koe omakseen kantaa. Häntä on jo useamman vuoden suitsutettu musiikkimediassa punkin 2000-luvun pelastajana ja sukupolvensa punk-äänenä. Mutta mitä mieltä mies on itse kruunajaisistaan?

Julkaistu , päivitetty

Musiikkigenret esiteltynä niin, että tyhmyrikin tajuaa

Erkki Kurenniemi musiikkia tuottavan Dimi-O-laitteistonsa kanssa. 1971.

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille: venytetystä lakasta ääniekologiaan 1

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille

Elektroakustinen musiikki on taidemusiikkia, joka koostuu elektronisesti tuotetuista tai käsitellyistä äänistä. Missä sitä voi kuulla? Miten ja millä sitä voi tehdä? Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian professori Andrew Bentley kertoo tyhmyreille, mistä oikein on kysymys.

Julkaistu , päivitetty
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983

Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä 6

Rane Raitsikka selventää punkin pääpiirteet.

Usein sillä on jotain sanottavaa. Se kuulostaa monesti rouhealta. Yy, kaa, koo, nee ja kitara rääkyy. Mitä punk-musiikki oikein on? Entinen Smack-kitaristi Harri ”Rane Raitsikka" Jäntti selventää tyhmyreille punk-musiikin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty
Buju Banton Ilosaarirockissa vuonna 2006.

Reggae tyhmyreille: rootsista rujoon dancehalliin

Mikä on reggaen perussyke? Tommi Tikkanen selventää asiaa.

Mikä on reggaen perussyke? Miten rastafarismi liittyy reggaehen? Tommi Tikkanen, Bommitommi-nimellä tunnettu tuottaja ja muusikko selventää reggaen perusasioita.

Julkaistu
miles davis, jazz, trumpetti

Jazz tyhmyreille: improvisoituja yllätyksiä 2

Jazz tyhmyreille: improvisoituja yllätyksiä

”Jazz on kuin banaani – se pitää nauttia tuoreeltaan paikan päällä.” Näin kuvasi jazzin olemusta ranskalaisfilosofi Jean-Paul Sartre. Onko jazz muutakin kuin Louis Armstrongia? Missä sitä kannattaa kuunnella? Jazztoimittaja Markus Partanen selventää tyhmyreille jazzin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty
Vinyylilevyjä

Mikä musiikki soi ohjelmassa?

Voit selvittää Ylen radiokanavalla soineen kappaleen.

Voit selvittää Ylen radiokanavalla soineen kappaleen näillä neuvoilla.

Julkaistu , päivitetty

Ismo Selin Group toi raippoja Rockstopille

Musiikkiohjelman sisäpiirin vitsi hämmensi yleisöä 1988.

Rockstopin työryhmän kahvipöytävitsistä kehittyi kokonaisen jakson mittainen kertomus mukamas maailmanmaineeseen nousseesta Ismo Selin Group -yhtyeestä. Sisäpiirin pila herätti hämmennystä muun muassa Dingo-yhtyeen jäsenissä ja tv-yleisö närkästyi.

Julkaistu , päivitetty
Keith Richards uudessa dokumentissa.

Keith Richards väittää olevansa parempi basisti kuin kitaristi

Uusi dokumentti kuvaa Rollari-Richardsin inspiraatioita

Keith Richardsin sooloalbumin Crosseyed Heartin promovideosta kasvoi Netflixissä ensi-iltansa saanut 80–minuuttinen dokumenttielokuva Keith Richards: Under The Influence. Morgan Nevillen ohjaama onnistunut dokumenttielokuva on sekoitus elämäkertaa ja tuokiokuvaa maineikkaan kitaristin nykyisestä elämänvaiheesta.

Julkaistu , päivitetty
Muokattu kuva.

Suorat verkkokonsertit Musiikkitalosta syksyllä 2015 1

Katso suorat kuvalliset konserttilähetykset internetissä

Tervetuloa Musiikkitalon konsertteihin verkon välityksellä! Syksyllä 2015 orkesterikonserttien lisäksi välitetään konsertit Lahden Sibelius-festivaalilta 31.8.-5.9. sekä Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu suorana alusta loppuun 23.11.-3.12.

Julkaistu , päivitetty

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Helsingin kaupunginorkesterin konsertti 8.10.2015

HKO & Musiikkitalon Kuoro & Mika Pohjonen & John Storgårds

Helsingin kaupunginorkesteria johtaa 8.10. ylikapellimestari John Storgårds. Solistina esiintyy tenori Mika Pohjonen ja mukana on myös Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon Kuoro. Ohjelmassa on Paavo Heinisen sinfonian nro 6 kantaesitys, Einojuhani Rautavaaran Balada ensi kertaa Suomessa ja Jean Sibeliuksen sinfonia nro 6. Watch On Demand Helsinki Philharmonic Orchestra & Helsinki Music Centre Choir & Mika Pohjonen & John Storgårds at Helsinki Music Centre 8.10. 2015.

Julkaistu

yle.fi/musiikki

Suomen rock-kulttuurin kätilö - Atte Blom

Ilman Blomia ei olisi suomalaista rockia

Atte Blom on toiminut suomalaisen musiikkibisneksen suunnannäyttäjänä mm. Love Recordsin ja Johannan ruorissa jo viidenkymmenen vuoden ajan, mutta pysytellyt itse visusti poissa parrasvaloista. Hänen ansioluetteloonsa kuuluu mm. Wigwam, Hurriganes, Dave Lindholm, Badding, Maarit, Hanoi Rocks, Tuomari Nurmio, Pelle Miljoona, Leevi and the Leavings, Ultra Bra, Kotiteollisuus ja Maj Karma. Vain muutamia mainitakseni. Yle Teemalla saa sunnuntaina 4.10. ensi-iltansa dokumentti Valokeilassa: Atte Blom, joka luo läpileikkauksen rockin tienraivaajan uraan. Verkossa on tarjolla runsaasti lisämateriaalia: mm. Daven, Ylpön, Hynysen ja Andy McCoyn omakohtaiset muistot Blomista sekä arkistohelmiä Lovesta ja Johannasta.

Julkaistu , päivitetty
Tytöt ei osaa räpätä - nostokuva

Naisen rooli miehisessä hip hop -maailmassa?

"Joku portsari saattaa kysyä, että ootko sä joku taustatanssija ja sitten kun mä sanon, että mä oon pääesiintyjä, ne on että mitä ihmettä." - Mercedes Bentso.

Julkaistu , päivitetty

Rauhassa-livesarja alkaa 24.8. Yle TV2:lla

360 asteen intiimit keikat täynnä tunnetta, heittäytymistä ja kohtaamisia artistien tunnetuimpien laulujen mukana. Sarjassa esiintyvät Jukka Poika, Egotrippi, Pariisin Kevät, Maija Vilkkumaa ja Robin. Sarjan starttaa Jenni Vartiainen maanantaina 24.8. klo 21 Yle TV2:lla. Kaikki jaksot ovat TV-esityksen jälkeen katsottavissa kokonaan verkossa, jossa on myös paljon lisämateriaalia mm. ohjelmissa esittämättömiä biisejä, iso nippu valokuvia, kitaristien soittokaluston esittelyt, artistien pitkät haastattelut ja henkilökohtaiset kommentit jokaisen biisin taustalta. Tutustu Rauhassa-sarjan sivuihin.

Julkaistu , päivitetty

Jatkuu - kysymys kiertää ketjukirjeen lailla

Jatkuu-sarjassa artistit esittävät kysymyksiä toisilleen. Aiheet vaihtelevat elämän, huumeiden, rikosten, lapsuusmuistojen, kaljamahojen ja skeittauksen välillä. Mukana mm. Mew, Paperi T, Ride, José Gonzáles, Timo Lassy, Rony Rex, Roope Salminen & Koirat, Teksti-TV 666, Veronica Maggio, Sanni, Von Hertzen Brothers, Natalie Prass ja Lasten Hautausmaa. Katso kaikki Jatkuu-jaksot täältä - maraton-katselu suositeltavaa!

Julkaistu , päivitetty