UMK16-haku syyskuussa!

Hakuaika 1.9. klo 12.00 - 8.9. klo 12.00!

Biisintekijät, bändit, artistit, tuottajat ja levy-yhtiöt huomio! Haku Uuden Musiikin Kilpailun seuraavalle kaudelle alkaa tiistaina 1. syyskuuta klo 12 ja päättyy tiistaina 8. syyskuuta klo 12.

Julkaistu , päivitetty

Iisa: "Rakastuneena on sekopäinen" 1

Brooklyn-biisin liveveto ja avointa puhetta rakkaudesta.

Iisa Pykäri on tunneihminen, jolle rakkaus merkitsee kaikkea. Vieraana: Iisa -ohjelmassa artisti esittää yhtyeensä kanssa itselleen tärkeän Brooklyn-kappaleen tunnelmallisessa livevedossa ja puhuu avoimesti rakkaudesta.

Julkaistu , päivitetty

Rauhassa - Jukka Poika

Yle TV2 ma 31.8.2015 klo 21.00. Muista verkkoekstrat: mm. Älä tyri nyt, upeat valokuvat, kitaristi Jori Hulkkosen soittokaluston esittely, Jukka Pojan syvähaastattelu ja artistin tarinat jokaisen ohjelmassa kuultavan biisin takaa. #Rauhassa #YleLive

Julkaistu
Jori Hulkkonen Rauhassa-sarjan kuvauksissa

Pelit ja vehkeet1

Esittelyssä kuuden Rauhassa-kitaristin soittokalusto.

Millaisilla soittimilla ja laitteilla Rauhassa-sarjassa esiintyvät kitaristit soittavat? Pelit ja vehkeet käy läpi kuuden Rauhassa-kitaristin soittokaluston. Videoilla esiintyvät kitaristit ovat Riku Karvonen (Jenni Vartiainen), Jori Hulkkonen (Sound Explosion Band), Skele (Egotrippi), Artturi Taira (Pariisin Kevät), Mikko Kosonen (Maija Vilkkumaa) sekä Tomas Niemistö (Robin). Katso kaikki videot täältä.

Julkaistu

Yle Live syyskuussa: Legendat ja tulokkaat

Yle Live muistaa B.B. Kingiä ja juhlii Stevie Wonderia.

Yle Live muistaa toukokuussa menehtynyttä bluesmuusikko B.B. Kingiä ja juhlii 65-vuotiasta laulaja-lauluntekijä Stevie Wonderia. Kahden järkälemäisen legendan välissä tapaamme yhden aikamme nimekkäimmistä pariskunnista sekä gaalailemme Alankomaissa.

Julkaistu

Syksyn musiikkidokumentit kertovat suuria tarinoita 1

Maailman parhaita musiikkidokumentteja sunnuntaisin klo 21.

Tositarinoita musiikista ja sen tekijöistä, piuhoista, faneista, menestyksestä, unohduksesta, elämästä ja kuolemasta. Teeman sunnuntai-illoissa esitetään tänäkin syksynä maailman parhaita populaarimusiikkidokumentteja. Bluesia, jazzia, soulia, metallia, konemusiikkia, hiphoppia, brittipoppia, kambodžalaista rockia...

Julkaistu , päivitetty

Musiikkivideoista:

Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista.

Video Killed the Radio Star 6

13-osainen ohjelmasarja kuuluisista musiikkivideoista

Ohjelmasarja kertoo kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä. Sarja alkaa 1980-luvun syntikkabändeillä ja päättyy 1990-luvun brittipoppiin. Oulun Musiikkivideofestivaalien kunniaksi sunnuntaina 30.8. uusitaan sarjan kaikki 13 jaksoa maratonistunnossa.

Julkaistu , päivitetty
Pumpeligaala

Ideoita, vaikuttamista ja nuorta voimaa

Miltä näyttää musiikkivideoiden nykypäivä ja tulevaisuus?

Oulun musiikkivideofestivaalit järjestetään 22. kerran 26.-30. elokuuta. Miltä näyttää musiikkivideoiden nykypäivä ja tulevaisuus kahden lupaavan nuoren musiikkivideo-ohjaajan ja musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan mielestä? Yle Teema uusii festivaalien kunniaksi Video Killed The Radio Star -sarjan kaikki 13 jaksoa maratonistunnossa sunnuntaina 30.8.

Julkaistu , päivitetty
Suosikkimusavideot-sarjan nostokuva

Suosikkimusavideot

Mikä on Sami Yaffan, Arto Tuunelan, Milla Rumin, Särren, Miro Palokallion, Tero Huotarin, Stepan, Musta Barbaarin, Iisa Pykärin ja Pekka Nisun suosikkimusavideo? Täältä selviää tarinoiden kera!

Julkaistu , päivitetty
Tytöt ei osaa räpätä - nostokuva

Naisen rooli miehisessä hip hop -maailmassa?

"Joku portsari saattaa kysyä, että ootko sä joku taustatanssija ja sitten kun mä sanon, että mä oon pääesiintyjä, ne on että mitä ihmettä." - Mercedes Bentso.

Julkaistu , päivitetty

Jatkuu - kysymys kiertää ketjukirjeen lailla

Jatkuu-sarjassa artistit esittävät kysymyksiä toisilleen. Aiheet vaihtelevat elämän, huumeiden, rikosten, lapsuusmuistojen, kaljamahojen ja skeittauksen välillä. Mukana mm. Mew, Paperi T, Ride, José Gonzáles, Timo Lassy, Rony Rex, Roope Salminen & Koirat, Teksti-TV 666, Veronica Maggio, Sanni, Von Hertzen Brothers, Natalie Prass ja Lasten Hautausmaa. Katso kaikki Jatkuu-jaksot täältä - maraton-katselu suositeltavaa!

Julkaistu , päivitetty
Spotifyn logo suurennuslasissa

Spotifyn uudet käyttöehdot hämmentävät: laskutus jatkuu vaikka musiikki loppuu 7

Spotify laskuttaa vaikka uusia käyttöehtoja ei hyväksyisi.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify päivitti elokuun loppupuolella käyttöehtojaan. Uudet ehdot myöntävät Spotify-sovellukselle pääsyn moniin puhelimeen tallennettuihin tietoihin, sen sijaintiin ja käyttäjän Facebook-profiiliin. Muutoksesta syntyi kohu, jonka jalkoihin jäi toinen, yhtiön laskutuskäytäntöä koskeva kummallinen muutos.

Julkaistu
Kuva Apple Music -palvelun etusivusta

Kokeilussa Apple Music 6

Applen uusi suoratoistopalvelu ei ole parhainta Applea

Spotifyn ja Google Play Musicin haastaja tarjoaa perheille suunnattua kimppahinnoittelua ja oikeiden ihmisten taidolla laatimia soittolistoja. Applen uusi suoratoistopalvelu ei kuitenkaan ole parhainta Applea.

Julkaistu , päivitetty
Muokattu kuva.

Suorat verkkokonsertit Musiikkitalosta syksyllä 2015 1

Katso suorat kuvalliset konserttilähetykset internetissä

Tervetuloa Musiikkitalon konsertteihin verkon välityksellä! Syksyllä 2015 orkesterikonserttien lisäksi välitetään konsertit Lahden Sibelius-festivaalilta 31.8.-5.9. sekä Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu suorana alusta loppuun 23.11.-3.12.

Julkaistu , päivitetty

Minä - keskusteluja muusikoiden kanssa

Mirel Wagner - henkilökuva 3

Mirel Wagner kantaa lauluja mukanaan 2

Mirel Wagner kantaa lauluja mukanaan

Mirel Wagner on laulaja-lauluntekijä, jonka karmivan suloiset sanoitukset ja kuiskaileva ääni nostavat ihokarvat pystyyn. Avoin lava -illoista ponnistanut muusikko on julkaissut kaksi albumia ja keikkailee ympäri maailmaa.

Julkaistu , päivitetty
Laura Naukkarinen - henkilökuva 1

Laura Naukkarinen ääniä etsimässä

Laura Naukkarinen ääniä etsimässä

Laura Naukkarinen on laulaja-lauluntekijä, säveltäjä ja tuottaja, joka tekee musiikkia nimellä Lau Nau. Hän on mukana monessa kokeellisessa kokoonpanossa ja säveltää musiikkia muun muassa elokuviin, äänitaideteoksiin ja teatteriesityksiin.

Julkaistu , päivitetty
Viitasen Piia- henkilökuva 2

Viitasen Piia ja musiikin parantava voima 1

Muusikko Piia Viitanen kertoo musiikista ja elämästään.

Viitasen Piia -nimellä musiikkia tekevä artisti saa ihastella musiikin mullistavia vaikutuksia ihmisiin niin päivätyössään kuin esiintyessään yhtyeensä kanssa.

Julkaistu , päivitetty
Teemu Bergman

Teemu Bergman – punkmessias tahtomattaan 15

Onko Teemu Bergman punkin 2000-luvun pelastaja?

Muusikko Teemu Bergmanin ylle on asetettu viitta, jota mies ei koe omakseen kantaa. Häntä on jo useamman vuoden suitsutettu musiikkimediassa punkin 2000-luvun pelastajana ja sukupolvensa punk-äänenä. Mutta mitä mieltä mies on itse kruunajaisistaan?

Julkaistu , päivitetty
Blogisti Pekka Laine ohjelmassa Parasta aikaa

Parasta aikaa: Tuubi mahdottomasta mahdolliseen

YouTube rakkauteni

Mittavaksi paisuneen Tubecon-tapahtuman uutisointia seuratessa on näin setämiehenä suuri kiusaus ryhtyä päivittelemään nuorison tai nuorison tavoin käyttäytymään pyrkivän aikuisväestön verkkotouhuilun narsistisimpia ja itselle oudoimpia ulottuvuuksia. Tubeconin juuri päätyttyä tunnen kuitenkin lähinnä pakottavaa tarvetta tunnustaa oman rakkauteni TouTubelle.

Julkaistu
Stadin kadonneet styget -työryhmä

Stadin kadonneet styget on hatunnosto Kurvin kundeille

Kansanlauluja Helsingistä - konsertti Areenassa

Anna E. Karvonen on kerännyt kansanlauluja Helsingistä slangiksi. Salapoliisityön tulos on nyt kuunneltavissa Yle Areenasta.

Julkaistu , päivitetty

Tyhmyreille - genret ja tyylit rautalangasta väännettyinä:

Snoop Dogg

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa 1

Rap tyhmyreille: bilemusiikkia ja politiikkaa

Mistä tietää kuuntelevansa rap-musiikkia? Miten rap on kehittynyt syntyajoistaan? Sampo Axelsson, taiteilijanimeltään DJ Anonymous, selventää rap-musiikin pääpiirteet niin, että tyhmyrikin ymmärtää.

Julkaistu
miles davis, jazz, trumpetti

Jazz tyhmyreille: improvisoituja yllätyksiä 2

Jazz tyhmyreille: improvisoituja yllätyksiä

”Jazz on kuin banaani – se pitää nauttia tuoreeltaan paikan päällä.” Näin kuvasi jazzin olemusta ranskalaisfilosofi Jean-Paul Sartre. Onko jazz muutakin kuin Louis Armstrongia? Missä sitä kannattaa kuunnella? Jazztoimittaja Markus Partanen selventää tyhmyreille jazzin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty
Buju Banton Ilosaarirockissa vuonna 2006.

Reggae tyhmyreille: rootsista rujoon dancehalliin

Mikä on reggaen perussyke? Tommi Tikkanen selventää asiaa.

Mikä on reggaen perussyke? Miten rastafarismi liittyy reggaehen? Tommi Tikkanen, Bommitommi-nimellä tunnettu tuottaja ja muusikko selventää reggaen perusasioita.

Julkaistu
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983

Punk tyhmyreille: armotonta tykitystä ilman sääntöjä 6

Rane Raitsikka selventää punkin pääpiirteet.

Usein sillä on jotain sanottavaa. Se kuulostaa monesti rouhealta. Yy, kaa, koo, nee ja kitara rääkyy. Mitä punk-musiikki oikein on? Entinen Smack-kitaristi Harri ”Rane Raitsikka" Jäntti selventää tyhmyreille punk-musiikin pääpiirteet.

Julkaistu , päivitetty
Erkki Kurenniemi musiikkia tuottavan Dimi-O-laitteistonsa kanssa. 1971.

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille: venytetystä lakasta ääniekologiaan 1

Elektroakustinen musiikki tyhmyreille

Elektroakustinen musiikki on taidemusiikkia, joka koostuu elektronisesti tuotetuista tai käsitellyistä äänistä. Missä sitä voi kuulla? Miten ja millä sitä voi tehdä? Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian professori Andrew Bentley kertoo tyhmyreille, mistä oikein on kysymys.

Julkaistu , päivitetty
RSO

Klassinen musiikki tyhmyreille: kaavoja ja sirkustaiteilijoita 4

Mitä klasari eli länsimainen taidemusiikki oikeastaan on?

Tuntuuko klassinen musiikki vaikeasti lähestyttävältä? Mitä klasari eli länsimainen taidemusiikki oikeastaan on? Toimittaja-kirjailija Minna Lindgrenin ohjauksessa tyhmyrikin pääsee jyvälle tästä massiivisesta ja epäyhtenäisestä genrestä.

Julkaistu , päivitetty
Michael Monroe Ankkarockissa 2004

Rock tyhmyreille: kummajaiskulttuurista massojen musiikiksi 2

Rock tyhmyreille: tärkeimmät perusasiat rockmusiikista

Rock on tänä päivänä massojen musiikkia, mutta mitä se oikeastaan on ja onko se mistään kotoisin? Onko rokki kukkoilua, sähkökitaran säröä vai taustalla nakuttava rumpukomppi? Musiikin erikoistoimittaja Pekka Laine selventää tärkeimmät perusasiat rockmusiikista niin että tyhmyrikin tajuaa.

Julkaistu , päivitetty
Tangotanssijoita

Suomalainen tango tyhmyreille: rakkautta ja kaukokaipuuta 5

Suomalainen tango tyhmyreille: rakkautta ja kaukokaipuuta

Mitä on suomalainen tango? Miksi suomalainen tango pitää erotella muusta tangosta? Näihin kysymyksiin vastaa Tangomarkkinoiden orkesterin kapellimestari Mika Toivanen.

Julkaistu , päivitetty

Kuningas Matti ja ysäristit

Kuningas Matti, osa 1: Janne in da traktor

Jos aika käy pitkäksi, Leila K. sähköistää tunnelman.

Jos aika käy pitkäksi, Leila K. sähköistää tunnelman. Sarjan ovat kuvanneet ysärifanit ja Matti. Pitkä dokumentti Kuningas Matti ja ysäristit tällä sivulla ja Yle Teemalla perjantai-iltana, tai no teknisesti lauantaina 20.6. klo 00.10.

Julkaistu
Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015

Kuningas Matti - asiakaspalvelija

Matti "Parasta ennen" Airaksisesta tuli Kuningas Matti.

Miten Matti "Parasta ennen" Airaksisesta tuli Kuningas Matti, joka saa digimedian vuonna 2015 kymmenettuhannet ysäridancen ystävät radion ääreen kerran viikossa? Oliko kaikki suunniteltua vai sattumaa? Onko julkisuudessa rooli päällä? Kotona ei ainakaan soi eurodance.

Julkaistu
Parasta ennen -risteily 26.3.2015

Suomen ensimmäinen joukkoistettu dokumentti: Kuningas Matti ja ysäristit

Fanien kuvaama dokumetti on ensimmäinen Suomessa.

Kuningas Matti ja Ysäristit käsittelee YleX:n Parasta ennen -ohjelman isäntää Matti Airaksista sekä ohjelman ympärille syntynyttä ysärifani-ilmiötä. Kuvaajina ovat toimineet Airaksinen ja ohjelman fanit. Projekti on ohjattu Facebookissa. Tekijät kertovat, millainen matka oli.

Julkaistu

Rakkaudesta - Tommi Kaleniuksen Viikonloppulista

Laulaja-lauluntekijä laati soittolistansa rakkauslauluista.

Kolme albumia julkaissut laulaja-lauluntekijä Tommi Kalenius laati Viikonloppulistansa lauluista, jotka kertovat rakkaudesta. Lukuisille muillekin artisteille kappaleita tehnyt Kalenius toi listan myötä esiin myös oman rakkautensa muita lauluntekijöitä kohtaan.

Julkaistu

Hyvää homoenergiaa - Miia Liun Viikonloppulista

Helsinki Priden tunnusbiisin tehneen Miia Liun soittolista.

Helsinki Priden tämänvuotisen tunnusbiisin tehnyt Miia Liu koosti soittolistansa teemaviikko mielessä. Listalta löytyy tekijälleen merkityksellisiä lauluja, homoenergiaa ja muistoja keravalaisista kotibileistä.

Julkaistu , päivitetty
Video Killed the Radio Star, ohjelmasarja musiikkivideoista.

Video Killed the Radio Star 6

13-osainen ohjelmasarja kuuluisista musiikkivideoista

Ohjelmasarja kertoo kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä. Sarja alkaa 1980-luvun syntikkabändeillä ja päättyy 1990-luvun brittipoppiin. Oulun Musiikkivideofestivaalien kunniaksi sunnuntaina 30.8. uusitaan sarjan kaikki 13 jaksoa maratonistunnossa.

Julkaistu , päivitetty

Pepe & Saimaa mykisti ja villitsi

Pepe Willberg teki näyttävän paluun vuonna 2014

Yksi vuoden 2014 puhutuimmista musiikkitapauksista oli Pepe Willbergin nousu levylistojen kärkeen. Paluu eturiviin tapahtui suurisointisella, yllättävällä kombinaatiolla Matti Mikkolan ohjastuksessa.

Julkaistu , päivitetty
Muokattu kuva.

Suorat verkkokonsertit Musiikkitalosta syksyllä 2015 1

Katso suorat kuvalliset konserttilähetykset internetissä

Tervetuloa Musiikkitalon konsertteihin verkon välityksellä! Syksyllä 2015 orkesterikonserttien lisäksi välitetään konsertit Lahden Sibelius-festivaalilta 31.8.-5.9. sekä Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu suorana alusta loppuun 23.11.-3.12.

Julkaistu , päivitetty
Kuva Apple Music -palvelun etusivusta

Kokeilussa Apple Music 6

Applen uusi suoratoistopalvelu ei ole parhainta Applea

Spotifyn ja Google Play Musicin haastaja tarjoaa perheille suunnattua kimppahinnoittelua ja oikeiden ihmisten taidolla laatimia soittolistoja. Applen uusi suoratoistopalvelu ei kuitenkaan ole parhainta Applea.

Julkaistu , päivitetty

Palaa Ylen konserttistriimauksiin

Kansallisoopperan War Requiem Helsingin juhlaviikoilla 5

Helsingin juhlaviikot ja Suomen Kansallisooppera julistavat rauhanaatetta Benjamin Brittenin suurteoksella War Requiem. Teoksen esittävät Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa Kansallisoopperan orkesteri ja -kuoro, Cantores Minores, kapellimestari Leif Segerstam ja solistit Jeremy Ovenden, tenori, Claire Rutter, sopraano sekä Stephen Gadd, baritoni. Katso konsertti 14.8. Areenassa.

Julkaistu , päivitetty

Brittenin War Requiem on 1900-luvun suuri sielunmessu

Brittenin War Requiem Helsingin juhlaviikoilla

Benjamin Brittenin War Requiem, Sodan sielunmessu lukeutuu 1900-luvun merkittävimpiin suuriin sinfonisiin teoksiin solisteille, kuorolle ja orkesterille. Britten koosti teoksen libreton yhdistelemällä perinteiseen messutekstiin, latinankieliseen sielunmessuun, I maailmansodassa kuolleen brittirunoilija Wilfred Owenin runoja. Näin vuonna 1940 maan tasalle pommitetun ja 1962 uudelleenrakennetun Coventryn katedraalin vihkiäisseremoniaan sävelletystä teoksesta tuli muistoteos niin I kuin II maailmansodan uhreille. Lue lisää...

Julkaistu , päivitetty

yle.fi/musiikki

Pumpeligaala

Ideoita, vaikuttamista ja nuorta voimaa

Miltä näyttää musiikkivideoiden nykypäivä ja tulevaisuus?

Oulun musiikkivideofestivaalit järjestetään 22. kerran 26.-30. elokuuta. Miltä näyttää musiikkivideoiden nykypäivä ja tulevaisuus kahden lupaavan nuoren musiikkivideo-ohjaajan ja musiikkivideofestivaalien taiteellisen johtajan mielestä? Yle Teema uusii festivaalien kunniaksi Video Killed The Radio Star -sarjan kaikki 13 jaksoa maratonistunnossa sunnuntaina 30.8.

Julkaistu , päivitetty
Tytöt ei osaa räpätä - nostokuva

Naisen rooli miehisessä hip hop -maailmassa?

"Joku portsari saattaa kysyä, että ootko sä joku taustatanssija ja sitten kun mä sanon, että mä oon pääesiintyjä, ne on että mitä ihmettä." - Mercedes Bentso.

Julkaistu , päivitetty

Rauhassa-livesarja alkaa 24.8. Yle TV2:lla

360 asteen intiimit keikat täynnä tunnetta, heittäytymistä ja kohtaamisia artistien tunnetuimpien laulujen mukana. Sarjassa esiintyvät Jukka Poika, Egotrippi, Pariisin Kevät, Maija Vilkkumaa ja Robin. Sarjan starttaa Jenni Vartiainen maanantaina 24.8. klo 21 Yle TV2:lla. Kaikki jaksot ovat TV-esityksen jälkeen katsottavissa kokonaan verkossa, jossa on myös paljon lisämateriaalia mm. ohjelmissa esittämättömiä biisejä, iso nippu valokuvia, kitaristien soittokaluston esittelyt, artistien pitkät haastattelut ja henkilökohtaiset kommentit jokaisen biisin taustalta. Tutustu Rauhassa-sarjan sivuihin.

Julkaistu , päivitetty

Jatkuu - kysymys kiertää ketjukirjeen lailla

Jatkuu-sarjassa artistit esittävät kysymyksiä toisilleen. Aiheet vaihtelevat elämän, huumeiden, rikosten, lapsuusmuistojen, kaljamahojen ja skeittauksen välillä. Mukana mm. Mew, Paperi T, Ride, José Gonzáles, Timo Lassy, Rony Rex, Roope Salminen & Koirat, Teksti-TV 666, Veronica Maggio, Sanni, Von Hertzen Brothers, Natalie Prass ja Lasten Hautausmaa. Katso kaikki Jatkuu-jaksot täältä - maraton-katselu suositeltavaa!

Julkaistu , päivitetty