Hyppää pääsisältöön

Kolmannen maailman puheenvuoroja

Ohjelma Areenassa

 • Harmaakiharapäinen nainen hymyilee

  Viisi merkitsevää naista Tunisian historiassa

  29.05.2017Yhteiskunta
  Ranskalais-tunisialainen kehitystutkija Sophie Bessis syntyi Tunisian pääkaupungissa Tunisissa juutalaiseen perheeseen ja hän on kertonut kouluvuosistaan v. 2000 julkaisemansa teoksensa ”L´Occident et les autres (Länsimaat ja muut) johdannon alussa:
 • Mies kirjankannessa katsoo sivulle

  Voiko arabimaissa kolumnisti olla itsenäinen?

  27.04.2017Yhteiskunta
  Kamel Daoud on ollut pitkään algerialaisen sanomalehden ”Le Quotidien d´Oranin” kolumnisti ja viime vuosina hänen kolumnejaan on näkynyt myös kansainvälisissä sanomalehdissä. Hän sai v. 2015 ranskalaisen kunniamaininnan parhaasta journalismista.
 • Mies puhumassa mustaa taustaa vasten

  Barbarioiden törmäys Lähi-Idässä

  12.04.2017Yhteiskunta
  "Viime joulukuun lopulla mieleen jäi katkera vaikutelma siitä, että jälleen yksi annus horribilis, kauhea vuosi, oli takanapäin. Kun tammi- ja marraskuun terroriattentaatit olivat šokeeranneet Ranskaa edellisenä vuonna, nyt šokki näytti maailmanlaajuiselta.
 • pyöreäsilmälasipäinen mies katsoo kiinteästi suu raollaaan

  Yhdysvaltojen strategiset intressit Somaliassa

  23.03.2017Yhteiskunta
  Somalian presidentiksi helmikuussa valittu Mohamed Abdullahi Farmajo oli presidentinvaalin yllätysvoittaja. Lähes koko aikuisikänsä Yhdysvalloissa asunut Farmajo oli vielä viime kuussa New Yorkin osavaltion liikennelaitoksen palkkalistoilla vähemmistöjen oikeuksista vastaavana virkamiehenä Buffalon haarakonttorissa.
 • Nuorehko aasialainen mies puhujanpöntössä

  Kiinan uusi silkkitie ja tuleva maailmanjärjestys

  20.03.20171Yhteiskunta
  ”Kiinan presidentti Xi Jinping puhui syyskuussa 2013 Kazakstanissa ensimmäisen kerran julkisesti uuden silkkitien rakentamisesta. Kuukausi myöhemmin Indonesiassa hän mainitsi, että merireitit Kiinasta Afrikkaan ja Eurooppaan ovat myös osa uutta silkkitietä.
 • harmapääinen mies puhuu suullaan ja käsillään

  Kuinka tärkeä on oma Palestiinan valtio?

  27.02.2017Yhteiskunta
  ”Politiikka on ollut minulle aina keino, ei päämäärä. Sanon tämän siksi, koska olen ajan myötä tullut huomanneeksi, että monille ihmisille politiikka on pikemminkin itse päämäärä.
 • puhujapöntössä olevan miehen varjo heijastuu verhoihin

  Uusi suuri peli Afganistanissa

  09.02.2017Yhteiskunta
  ”Afganistanin strateginen asema on muuttumassa. Yhdysvaltojen sotilaallinen merkitys on vähentynyt ja talebanit vahvistuvat. Naapurivaltiot kilpailevat vaikutusvallasta Afganistanissa solmimalla uusia liittolaisuuksia. Samaan aikaan jopa miljoonia afgaanipakolaisia uhkaa karkotus entiseen kotimaahansa Pakistanista, Iranista ja Euroopasta. Uusi suuri peli näyttää alkaneen Afganistanissa”.
 • silmälasipäinen nainen kertoo käsillään

  Tunisia viisi vuotta Arabikevään jälkeen

  26.01.2017Yhteiskunta
  Arabikeväät alkoivat Tunisiasta, mutta tämä maa on myös ainoa, jossa muutos on tapahtunut. Se perustuu kaikkien poliittisten voimien kompromissiin, kertoo nuori tunisialainen naispuolinen kansalaisaktivisti Riha Mejri.
 • Kirjan kansiteksti ja sotakuva

  Maa liekeissä - syyrialaiset vallankumouksessa ja sodassa

  12.01.20171Yhteiskunta
  Syyrialaisten kertomuksia keskeltä sotaa ja raunioita Robin Yassin-Kassabin ja Leila al-Shamin viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Maa liekeissä (Burning Country).
 • silmälasipäinen vaaletukkainen mies hymyilee

  Näkemyksiä digitalisaatioon Etelästä

  15.12.2016Yhteiskunta
  Sen jälkeen kun 1970-luvulla ryhdyttiin keskustelemaan uuden informaatio- ja kommunikaatioteknologian kehitysvaikutuksista, on puhuttu erilaisista kuiluista maiden sisällä ja niiden välillä.
 • Miess katsoo kameraan vähän sivuttain

  Ydinaseiden uusi tuleminen

  01.12.20161Yhteiskunta
  ”Intian ja Pakistanin ydinasevarustelu muistuttaa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton varustelukierrettä kylmän sodan aikana. Etelä-Aasian tilanne eroaa kuitenkin suurvaltojen välisestä tilanteesta siinä, että Intian ja Pakistanin välillä eivät toimi tavanomaiset varajärjestelmät mahdollisten väärien ydinhälytysten sattuessa.
 • partainen mies sivukuvassa mikrofoni edessään

  On väärin puhua Mosulin vapauttamisesta

  17.11.20162Yhteiskunta
  ”Väkivaltaisuuksien viimeisimmän vaiheen raivotessa Irakissa kukaan ei näytä kyseenalaistavan vallitsevaa näkemystä tämänhetkisestä konfliktista.
 • mies puhujapöntössä

  Muslimien on vapautettava itsensä oman kulttuurinsa äärinäkemyksistä

  07.11.2016Yhteiskunta
  Libanonilainen sunnioppinut Mohammad Sammakin sanoma välittyy myös libanonilaisen Amine Issan kirjoittamasta kirjasta Kaksi Imaamia – Koraani islamin pimeitä tulkintoja vastaan. Liisa Liimataisen toimittamassa Kolmannen maailman puheenvuorossa esitellään vastakkaisia, myös Euroopan muslimien näkemyksiä.
 • tunnus, tekstiä ja kuva rakennuksesta

  Näin ydinvoimaa markkinoidaan Nigeriassa

  20.10.2016Yhteiskunta
  Mielikuvat länsiafrikkalaisesta Nigeriasta eivät heti vastaa käsitystä ydinvoimavaltiosta.
 • silmälasipäinen mies kartan edessä

  Voiko uskonto torjua ilmastonmuutosta?

  29.09.2016Yhteiskunta
  Paavi Franciscuksen päivä oli kiireinen. Veerabhadran Ramanathanille annettiin vain pari minuuttia aikaa parkkipaikalla tapaamiseen. Siinä ajassa hänen oli taivuteltava paavi Franciscus puhumaan ilmastonmuutoksesta seuraajilleen. Ramanathan valitsi sanansa tarkoin.
 • vaalilippu uurnaan

  Somalian vaalientapaiset ja niiden haasteet

  22.09.20162Yhteiskunta
  Pitkällisestä sisällissodasta ja poliittisesta kaaoksesta hiljalleen toipuvassa Somaliassa on määrä järjestää lokakuussa ensimmäiset vaalit sitten vuoden 1967.
 • silmälasipäinen vaaleatukkainen mies hymyilee lievästi

  Näkökulmia urheiluun ja liikuntaan Etelässä

  25.08.2016Yhteiskunta
  Urheilu on ollut pinnalla viime viikkoina Rion olympialaisten johdosta. Ei liene sattuma, että saksalainen kehityspoliittinen aikakauslehti ”Entwicklung und Zusammenarbeit” on käsitellyt urheilun ja liikunnan merkitystä nimenomaan Etelässä teemanumerossaan. Tapansa mukaan tämä lehti käsittelee asiaa monipuolisesti ja kriittisesti.
 • mies punaisessa kravatissa punainen lippu vierellään

  Kiina ja sen rajoittava kulttuuripolitiikka

  11.08.2016Yhteiskunta
  Lokakuun 15. päivänä vuonna 2014 Kiinan kommunistisen puolueen puheenjohtaja Xi Jinping piti Pekingissä kulttuuripolitiikkaa käsittelevän puheen Kiinan arvovaltaiselle kulttuurieliitille. Puheen pääsanoma oli, että kirjallisuuden ja taiteiden tulee edistää kommunistisen puolueen ideologiaa sekä patriotismia, toisin sanoen nationalismia.
 • Mies tiiliseinän edessä ja mukana kuvatekstejä

  Valikoivaa uutisointia maahanmuuttajista ja muukalaisvihasta

  09.06.2016Yhteiskunta
  Euroopan pakolaiskriisin uutisoinnissa on ollut varmasti paljon puutteita. Kun pakolaisten lähtömaiden ahdingosta ei ole kerrottu mediassa riittävän selkeästi, monet ovat kuvitelleet, että pakolaiset ovat tulleet Eurooppaan lähinnä etsimään parempaa toimeentuloa.
 • vaaleahiuksinen ja silmälasipäinen mies katsoo kohti

  Onko Arabikevät tuulen viemää?

  26.05.2016Yhteiskunta
  ”Arabikevään” vaikutukset ovat ulottuneet myös arabimaiden ulkopuolelle. Libyan ajautuminen kaaokseen on synnyttänyt levottomuuksia Sahelin alueen maissa kuten Tsadissa, Nigerissä ja Malissa. Libyasta on tullut Afrikasta tulevien pakolaisten välietappi matkalla Italiaan.

Eurooppalaisia, Amerikkalaisia ja Kolmannen maailman puheenvuoroja vuoroviikoin. Ennen suomeksi julkaisemattomia kirjoja, tekstejä ja haastatteluja. Tuottaja Juha Kulmanen. Kuuntele Yle Radio 1 suorana netin kautta (Yle Areenassa).