Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut 1920-luvun Helsinkiin sijoittuvan dekkarin.
29.10.2014 Kulttuuri

1920-luvun rikollinen Helsinki kiehtoo dekkarikirjailijoita

1920-luvun Helsinki tarjoaa dekkarille kutkuttavan tapahtumamiljöön. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Nina Hurma kertovat Stradassa kieltolain, riehakkaan jazzin ja sisällissodan katkeruuden värittämästä aikakaudesta.
 • 24.10.2014 Kulttuuri

  Asuuko onni Pohjolassa?

  Pohjoismaat ovat vuosikymmenien ajan sijoittuneet kärkipaikoille, kun on tutkittu, missä päin maailmaa ihmisten on hyvä elää ja asua. Tanskalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä, Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä, Norjalla on öljymiljoonansa, Ruotsi on maailman paras maa asua, jos on nainen.
 • Tommi Toijan monumentti Bad Bad Boy pissaa Kauppatorilla.
  24.10.2014 Kulttuuri

  Taidemuseo vastasi Stradan Pissapoika-aloitteeseen

  Strada teki syyskuussa aloitteen Tommi Toijan Bad Bad Boy -patsaan säilyttämisestä pysyvästi Kauppatorilla. Hankkeen tukijaksi saatiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Aloite on nyt käynyt läpi virallisen käsittelyn, ja Helsingin taidemuseo on antanut ratkaisunsa Pissapojan kohtalosta.
  4
 • Janne Koskinen tapaa HBL:n musiikkikritikon Wilkelm Kvistin.
  24.10.2014 Kulttuuri

  Onko musiikkikriitikko saalistaja vai sukupuuttoon saalistettu?

  Musiikkikriitikot ovat susia. Niitä on kuulemma enää tosi vähän, mutta aina niitä jossain nähdään ja vähän pelätäänkin. Ei kannata tehdä liian läheistä tuttavuutta. Kun aamu valkenee, on lauma taas ollut liikkeellä ja jostain löytyy raadeltu peura. Strada haastattelee tämän hetken tunnetuinta klassisen musiikin kriitikkoa Norman Lebrechtiä ja hänen suomalaisia kollegoitaan.
  3
 • Eunsun Kim on paennut Pohjois-Koreasta.
  24.10.2014 Kulttuuri

  Lomalle Pohjois-Koreaan?

  Länsimaalaiset haluavat turistiksi Pohjois-Koreaan, mutta monet pohjoiskorealaiset haluavat paeta omasta kotimaastaan. Strada tapasi Helsingissä vierailevan pohjoiskorealaisen loikkarin Eunsun Kimin. Dokumentaristi Jouni Hokkanen on ollut turistina Pohjois-Koreassa ja haluaa sinne takaisin.
  1
 • Raskaan sarjan käsityöläiset Seija Arola (vas.) ja Manki Hietala.
  24.10.2014 Kulttuuri

  Madonna saa soittaa!

  Miten raskaan sarjan taiteilija enää erottuu mustasta massasta kun hevikansalle löytyy kaupoista vaatteita joka lähtöön? Ja millainen ylipäätään on hyvä esiintymisasu? Strada tutustuu artistien esiintymisasuja valmistaviin rock-käsityöläisiin sekä kokeilee Suomessa näyttämöllä jo liikkuvia e-tekstiilejä.
  1
 • 22.10.2014 Kulttuuri

  Keravalaiset rakastavat sirkushevosiaan

  Sirkusmuistomerkki on Keravan tunnetuin taideteos. Strada selvitti teoksessa olevien sirkushevosten kiinnostavaa taustaa.
  1
 • Matti Mikkola, Stradan Marjut Tervola ja Virve Rosti
  17.10.2014 Kulttuuri

  Matti Mikkola säveltää intuitiolla

  Matti Mikkolan nimi nousi isosti esiin viime keväänä, kun hänen säveltämänsä Pepe & Saimaa – albumi nosti Pepe Willbergin takaisin artistien tähtikaartiin. Nyt sama mies on pannut diskopopin ikivihreän Virve Rostin laulamaan soulia. Onko Mikkola old school –iskelmälaulajien uran pelastaja?
  1
 • Panu Rajala Marjut Tervolan haastattelussa
  16.10.2014 Kulttuuri

  Panu Rajala kohauttaa jälleen!

  Rajala yllätettiin Kämpin hotellihuoneesta yhdessä ilkialastoman Marjut Tervolan kanssa! Mitä kylpyhuoneessa tapahtui? Katso rohkeat kuvat! Yksinoikeudella Stradassa!
  3
 • Stradassa kysytään miksi ikääntyneet katsojat eivät kelpaa televisiolle?
  15.10.2014 Kulttuuri

  Hylkäsikö televisio seniorikatsojat?

  Televisiota katsovat eniten eläkeläiset, mutta ohjelmat ja mainokset halutaan tehdä ennen kaikkea nuorille katsojille.
  56
 • Joonatan Pitkänen ja Ranja Omaheimo
  10.10.2014 Kulttuuri

  Teatteria vai terapiaa

  Miten marginaaliin jäävien ääni saadaan kuuluviin? Kuinka teatterin lavalle tuodaan ne tarinat, joita ei muuten kuunnella? Mikä on taiteen ja terapian välinen suhde? Tänä syksynä voi tutustua kahden teatterin erilaiseen yritykseen.
  1
 • Stradan Marjut Tervola
  10.10.2014 Kulttuuri

  Syntiä Mäntän uudessa taidemuseossa

  Stradan Marjut Tervola perehtyy Mäntän Gösta-museon Synti-näyttelyyn.
  1
 • Peter Andbergin kääpiövillakoira Gus taitaa valokuvamallin hommat.
  10.10.2014 Kulttuuri

  Mitä koira sanoisi tähän?

  Ihmisen ja koiran välinen suhde on merkillinen. Jo vähintään 10 000 vuoden ajan ihminen on haudannut koiria sekä samaan hautaan itsensä kanssa että hautausmaille. Onpa koirat käsitetty välillä ihan sukulaisiksikin. Tietokirjailija Petri Pietiläinen otti ja selvitti ensimmäistä kertaa miltä koirien mielestä yhteinen historiamme tarkoittaa - ja yllättyi.
  1
 • J-P Valkeapää ja Joonatan He ovat paenneet -elokuvan kuvauspaikalla Helsingin Kallvikissä.
  09.10.2014 Kulttuuri

  Kaunis & rankka elokuva nuorten rajusta pakomatkasta

  Elokuvaohjaaja J-P Valkeapää esittää He ovat paenneet –elokuvallaan modernin sadun syrjäytyneiden nuorten kohtalosta, jotka pakenevat aikuisten synkkää, raakaa ja väkivaltaista maailmaa. Rohkea elokuva syntyi, kun ohjaaja sai idean kokeilla Grimmin saduista tuttuja tarinallisia täyskäännöksiä. Stradan Joonatan liftaa J-P:n Saabin kyytiin ja hankkii lisätietoja 17.10.2014 ensi-iltaan tulevasta elokuvasta.
 • Siri Hustvedt
  03.10.2014 Kulttuuri

  Muistat sen, minkä haluat

  Mistä johtuu, että et muista jotain tapahtumaa? Miksi vaalit joitain muistoja ja sivuutat toiset? Maailmankuulu kirjailija Siri Hustvedt sekä psykoanalyytikko Elina Reenkola puhuvat muistista, identiteetistä ja häpeästä.
 • Strada kävi Ilmailumuseossa perehtymässä vanhojen matkustuskoneiden sisustukseen.
  03.10.2014 Kulttuuri

  Liian vähän jalkatilaa?

  Turistiuluokan matkustajan kannalta lentäminen on koko ajan muuttunut ahtaammaksi ja epämukavammaksi. Suunnittelijalla on vain vähän pelivaraa matkustajan viihtyvyyden lisäämisessä, mutta keinoja löytyy. Strada perehtyi tähän taitolajiin.
 • Peräti 12 vuotta kuvatun Boyhood-elokuvan tähti Ellar Coltrane keilasi Stradan Joonatanin kanssa ja kertoi elämästään ja uutuuselokuvastaan.
  03.10.2014 Kulttuuri

  Boyhood-tähti: ”elokuvan näkeminen oli brutaali kokemus!”

  Ohjaaja Richard Linklater kuvasi tuoreinta elokuvaansa Boyhoodia peräti 12 vuoden ajan! Elokuvamaailmassa valtavan huomion herättäneen elokuvan pääosaa näytellyt Ellar Coltrane saapui Suomeen Rakkautta & Anarkiaa –elokuvan vieraaksi ja päätyi Helsingin Kallioon keilaamaan Stradan Joonatanin kanssa.
 • Antti Heikkinen urakoi lähes 500-sivuisen elämäkerran Juice Leskisestä.
  02.10.2014 Kulttuuri

  Kestääkö Juice?

  Juice Leskisen kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi kahdeksan vuotta. Samaan aikaan ilmestyy ensimmäinen perusteellinen Leskisestä tehty elämäkerta, nilsiäläisen Antti Heikkisen kirjoittama Risainen elämä. Siispä kysymmekin nyt, millainen on suomalaisten tuntojen kuvaajana ja yhteiskuntakriitikkona tunnetun Juicen kestävyys?
  1
 • Marjut Tervola ja Marianna Stolbow
  26.09.2014 Kulttuuri

  Onni alkaa avioerosta

  Ennen erotarinat olivat dramaattisia tragedioita, joissa naisten rooli oli olla petetty uhri, miehen väkivaltainen ja itsekäs roisto. Nykyään erotarinat ovat kasvutarinoita tai jopa romansseja. "Se Oikea" löytyy vasta avioeron jälkeen.
 • Katariina Haikala ja Vilma Metteri
  26.09.2014 Kulttuuri

  Tärähtäneet ämmät rikkovat normeja

  Taiteilijaduo Tärähtäneet ämmät (eli Katriina Haikala ja Vilma Metteri) penkoo naisten karvoitusta, tekee uimapukuja yksirintaisille naisille ja esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa hämmentävävillä tavoilla. Stradan Joonatan Pitkänen pääsi käymään heidän työhuoneellaan.
Tilaa syöte Strada