eri maiden musiikkia
27.02.2015 Kulttuuri

Voivatko suomalaiset valkonaamat soittaa uskottavasti muiden maiden musiikkia? Kuuntele ja arvioi itse!

Miksi suomalaisen muusikon pitäisi soittaa juuri suomalaista musiikkia? Ei pidäkään, esimerkiksi Shava ja Tuomas Logrén yhdistelevät suomalaisuutta muiden maiden perinnemusiikkiin kiinnostavasti. Toimiiko suomibhangra tai suomalaisen kansanmusiikin ja bluegrassin liitto? Kuuntele ja arvioi itse!
1
 • Joonatan haastattelee Meeri Koutaniemeä
  27.02.2015 Kulttuuri

  Meeri Koutaniemi kuvaa vaginasi

  Mitkä kaksi asiaa kiehtovat kutakuinkin kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää? Seksi ja avaruus. Vaikka eläisi kuinka vanhaksi, molemmat asiat jäävät ainakin osittain mysteereiksi jokaiselle ihmiselle. Mutta Heurekassa on mahdollisuus tutustua aiheisiin 11 Kollektiivin ja LongPlayn tapahtumassa. Ja Joonatanhan tutustui...
  3
 • Roy Andersson ja Marjut Tervola torikahveilla
  27.02.2015 Kulttuuri

  Kumpi on melankolisempi - ruotsalainen vai suomalainen, Roy Andersson?

  Ruotsalainen ohjaaja Roy Andersson muistetaan Arlan jugurttimainoksista, sekä elokuvistaan, joissa on kalpeita, epätietoisia ja masentuneita ihmisiä. Nyt Anderssonilta on ilmestynyt uusi elokuva, jossa on jälleen kalpeita, epätietoisia ja masentuneita ihmisiä. Mutta eiväthän ruotsalaiset ole masentuneita ja epätietoisia!
 • Satu Silvo tuhkaristi otsassaan, Via Crucis harjoituksessa.
  27.02.2015 Kulttuuri

  Satu Silvo sai tuhkaristin otsaansa

  Helsingissä järjestettävä Via Crucis eli Ristin Tie –näytelmä viettää tänä pääsiäisenä 20-vuotisjuhliaan. Parhaimmillaan 20 000 katsojaa kaupungin kaduille keräävä kärsimysnäytelmä on Suomen suurin yksittäinen teatteriesitys. Samaan aikaan kirkon jäsenmäärä laskee, eikä sunnuntain jumalanpalveluksissa varsinaisesti ole tungosta. Miksi Ristin Tie pitää silti pintansa?
 • Minä olen Charlie - näyttelyn pilapiirustuksia
  26.02.2015 Kulttuuri

  Terroripelko selätti sananvapausnäyttelyn Helsingissä

  Vuokranantajana toimiva Ilmarinen hyllytti Kirjasto 10:n sananvapausnäyttelyn. Minä olen Charlie -näyttely purettiin jo toistamiseen alas. Osallistu Stradan keskusteluun, onko ilmassa jo liikaa pelkoa pilapiirroksia kohtaan.
  5
 • kuva keikalta, pimeää
  23.02.2015 Kulttuuri

  Stradan keikkakuvakilpailussa toinen toistaan surkeampia kuvia

  Etsimme Stradassa surkeimpia keikkakuvia ja saimme valtavan määrän toinen toistaan epäonnistuneimpia kuvia. Huonous kyllä Suomessa osataan. Kuvaajat eivät osaa tarkentaa tai pitää kameraa vakaana, artistikaan ei aina osu kuvaan. Tässä kokoelma toinen toistaan surkeampia kuvia, olkaa hyvät!
  8
 • Wille Hyvönen, Marjut Tervola ja Jarno Alastalo klikkaussodassa
  20.02.2015 Kulttuuri

  Some, oletko valmis? Täältä tulee Angry Bitch!

  Erään tutkimuksen mukaan 15% maailman nettiliikenteestä on kissavideoiden ja -kuvien katselua. Mutta mitä tarinoita ne loput 85% sitten ovat? Entä miksi yhdestä tubettajasta tulee tähti ja toisesta ei?
  1
 • Rosa Liksomin burka-valokuva.
  20.02.2015 Kulttuuri

  Mitä kiistelty vaatekappale burka kertoo?

  "Burka on niin loistava graafinen elementti! Eri valossa ja eri ilmanalassa näyttää aivan erilaiselta ja siihen tarttuu tuuli hienosti", sanoo Rosa Liksom. Rosa Liksom julkaisi kesällä Burka-nimisen valokuvakirjan. Liksom valokuvasi ja videoi sinisiin burkiin pukeutuneita naisia Suomen kansallismaisemissa ja kaupungeissa.
  6
 • David Magnusson Purity Ball
  18.02.2015 Kulttuuri

  Tyttärien ja isien siveysjuhlakuvat suututtavat ja nolostuttavat

  Siveysjuhlissa tyttäret lupaavat isilleen pysyä neitsyinä, ja isät lupaavat tukea tytärtään päätöksessä. Osallistu Stradan keskusteluun, mitä tunteita valokuvaaja David Magnussonin ottamat kuvat herättävät.
  64
 • silmät sidottuina
  13.02.2015 Kulttuuri

  Ota riski- kokeile kulttuuria sokkona

  Tuntuisiko kulttuurikokemus erilaiselta, jos päätyisit sinne tietämättä lainkaan minne olet menossa? Juontajamme Marjut testasi Sika säkissä – konseptia, jossa kulttuuriesitykseen ostetaan lippu tietämättä siitä juurikaan mitään.
  1
 • strada haastatelee jukkaa
  13.02.2015 Kulttuuri

  C-kasettimies Jukka Nousiainen pelastaa rockin

  Tee-se-itse henkinen Jukka Nousianen nousi vuonna 2014 suomirockin kärkikaartiin. Kriitikot ovat ylistäneet messiaanisella innolla Nousiaisen albumeita, viimeksi soololevyä Huonoa seuraa ja Räjäyttäjien Rock´n´Roll painajaista. Strada kävi kurkkaamassa Nousiaisen biisintekotyöpajaan.
  2
 • Peter Flinckenberg
  13.02.2015 Kulttuuri

  Suomalaiskuvaaja kansainvälisen läpimurron portilla

  Betoniyö-elokuvan kuvaaja Peter Flinckenberg on voittanut ensimmäisenä suomalaisena arvostetun yhdysvaltalaisen Spotlight-palkinnon. Suomessa mies on napannut kaksi viimeisintä parhaan kuvauksen Jussi-palkintoa. Strada tavoitti hänet kesken työkiireiden, Arto Halosen Valkoinen raivo -dokumenttielokuvan kuvauksista.
  4
 • Rotuhygieenikkojen salaisista arkistoista löytynyttä kuvamateriaalia
  11.02.2015 Kulttuuri

  Ruotsidemokraateilla on katkeamattoman juuret natsismissa

  Ruotsissa ei voida puhua uusnatsismista, vaan natsismin perinnön jatkumisesta. Kansankodin puhdistaminen vieraista on ideologisesti verrannollinen 1900-luvun alun rotuoppeihin.
  17
 • Sorsille pullaa Töölönlahden rannalla. Syöttäjinä Virpi Räisänen, Janne Koskinen ja Zaida Bergroth
  06.02.2015 Kulttuuri

  Poen Korppi oopperassa

  Täysin lintuihin perehtymätön saattaa määrittää lintukirjaa tutkimalla heinäsorsan tundrakurmitsaksi tai tylliksi. Miten partituurin lukemista osaamaton pystyy ohjaamaan oopperaa? Kulttuuritoimittaja Janne Koskinen lukee lintukirjaa kuin elokuvaohjaaja Zaida Bergroth partituuria.
 • Stradan Marjut tutustui Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti -radiosatiirin tekemiseen. Kuvassa Jukka Puotila, Marjut Tervola, Martti Suosalo, Nora Rinne ja Miira Karhula.
  06.02.2015 Kulttuuri

  Strada etsii satiirin syvintä olemusta

  Pariisin järkyttävät tapahtumat herättivät alkuvuodesta valtavasti keskustelua sananvapauden rajoista. Mitä satiiri on? Miksi se tuntuu joskus loukkaavalta? Mihin sitä tarvitaan? Strada selvitti asiaa haastattelemalla Tohtori Raimo -radiosatiirin käsikirjoittaja-ohjaaja Miira Karhulaa ja Helsingin Sanomien entistä pääkirjoitustoimittaja Antti Blåfieldiä.
  2
 • Tiedemies Stephen Hawking
  06.02.2015 Kulttuuri

  Miten vammaisuutta saa esittää viihteessä?

  Tiedemies Stephen Hawkingin elämästä tehty Kaiken teoria -elokuva osoittaa taas, miten viihdeteollisuus käsittelee vammautumista.
  1
 • Vanki Eikka Lehtosaari ja ohjaaja Tuija Minkkinen
  03.02.2015 Kulttuuri

  Elinkautisvangit kirjoittivat kokemuksistaan näytelmää

  Vangit kertoivat dokmenttiteatteriesityksessään ulkoiluista käsiraudoissa sukkasillaan talvipakkasessa ja sellissä lemmikkinä pitämistään rotista. Strada kävi seuraamassa harvinaisen esityksen Kylmäkosken vankilassa.
  1
 • 30.01.2015 Kulttuuri

  Suomalaisista tauluväärennöksistä maksettiin 15 miljoonaa euroa!

  Suomessa paljastui maanantaina valtava taideväärennösvyyhti: arviolta 250 taulua on väärennetty, ja niiden myynnistä on saatu voittoja peräti 15 miljoonaa euroa! Kiinnostava yhteensattuma on, että samalla viikolla Docpointissa esitettiin saksalaisesta taideväärentäjästä kertova dokumenttielokuva Beltracchi - The Art of Forgery (Saksa, 2014). Väärentäjien toimissa on kosolti yhteistä.
 • Reijo Nikkilä, Joonatan Pitkänen ja suomettumiskala
  30.01.2015 Kulttuuri

  Docpoint -elämäntyöpalkinnon saanut Reijo Nikkilä on sinut neukkumenneisyytensä kanssa

  Kylmän sodan aikana ei ollut helppoa olla Moskovan kirjeenvaihtaja. Oli siteerattava Neuvostoliiton virallisia tiedotteita ja pitäydyttävä YYA-henkisessä ystävyysliturgiassa. Päällystakit suojasivat toimittajia joutumasta kosketuksiin tavallisen kansan kurimuksen kanssa ja isoveli valvoi jokaista sanankäännettä. Kaikkea varjosti pelko siitä, että neuvostotankit vyöryisivät myös Suomeen.
  16
 • Hannu Väisänen on innsotunut japanilaisesta kulttuurista.
  29.01.2015 Kulttuuri

  Hannu Väisänen: "Minusta on tullut luonnon tarkkailija ja luontokuvaaja."

  Kirja-Finlandialla palkittu kirjailija/taidemaalari Hannu Väisänen asuu ja työskentelee Ranskassa ja intoilee Japanista. Strada kävi kuvaamassa Hannu Väisäsen elämää Souillacin kaupungissa Lounais-Ranskassa, jossa Väisänen maalaa pystysuuntaan käännettyjä jokia.
  1
Tilaa syöte Strada