Tanja Heinänen näyttelee Mirjaa Säälistäjät-elokuvassa.
21.11.2014 Kulttuuri

Säälipillua lääkkeeksi nuorten miesten syrjäytymiseen

Säälistäjät-elokuvassa työkkärin naiset tarjoavat asiakkaina oleville syrjäytyneille nuorille miehille säälipillua. Naisten tarkoitus on estää kouluampumisia.
50
 • Joonatan Pitkänen laulaa dementiakoti Wilhelmiinassa
  21.11.2014 Kulttuuri

  Musiikki, takaovi mieleen?

  Musiikilla on ihmeellinen vaikutus ihmiseen. Se tuo mieleen muistoja toisin kuin mikään muu tässä maailmassa. Mutta kuinka syvällä musiikki oikein on meissä? Ja voisiko siitä olla lääkkeeksi esimerkiksi muistisairauteen? Strada selvittää.
  1
 • Stradan Marjut Tervola ruokamaistelijana
  21.11.2014 Kulttuuri

  Testaa, kuinka foodie olet?

  Stradan testi paljastaa, asuuko sielusi sisällä hedonistinen ruokanautiskelija.
  11
 • Maaseudun tulevaisuus -näytelmässä Juha Variksen panopässi Oxford Down ja Sari Puumalaisen Hattara
  21.11.2014 Kulttuuri

  Ihmisoikeudet eläimille?

  Mitä tapahtuu, kun eläimille annetaan samat oikeudet kuin ihmisille? Tätä pohtii tänä syksynä kaksikin näytelmää: Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Oikeusjuttu ja Leea ja Klaus Klemolan Maaseudun tulevaisuus.
 • toimittaja-ohjaaja, TV1 Strada
  21.11.2014 Näkökulmat

  Nyt vähän pätkii!

  Mitä jatkuva ylikuormitustila tekee pienen tai vähän isommankin toimittajan muistille? Ja mitä hyötyä on luovan työn tekijälle päänupista, joka pätkii tieto- ja ärsyketulvan keskellä? Näinä aikoina kun pitäisi vain olla kiitollinen siitä, että on työpaikka, moni painii oman henkisen suoritus- ja keskittymiskykynsä kanssa hiki virraten. Nyt yleläiset ovat pääsemässä mukaan uuteen tutkimukseen, joka pyrkii selvittämään mm. muistamattomuutta.
 • Onni ja Kirsti Malisen olohuone Espoossa on pariskunnan "home sweet home".
  19.11.2014 Kulttuuri

  Tänään oli hyvä päivä

  Voisiko musiikista olla lääkkeeksi muistisairauteen? Mm. tätä kysyy perjantain 21.11. Strada, jossa tutustumme Kirsti ja Onni Maliseen Espoosta. Kirstillä todettiin Alzheimer kolme vuotta sitten. Diagnoosin jälkeen aviomies Onni on lisännyt musiikin kuuntelua ja soittamista kotona, ja pariskunta on yhdessä löytänyt uudesta elämäntilanteestaan myös positiivisia puolia.
  1
 • Marjukka Riihimäki laulattaa Muistaakseni laulan -kuoroa dementiakoti Wilhelmiinassa
  17.11.2014 Lupa välittää

  Muistitko laulaa

  Vaikka muisti on mennyt, ei lapsuudesta tuttu laulu unohdu. Strada muistuttaa muistin ja musiikin välisestä yhteydestä ja haastaa kaikki laulamaan muistisairaille osana #lupavälittää ja #hyväteko -kampanjoita!
  1
 • Arkkitehti Janna Levitt vieraili Suomessa
  14.11.2014 Kulttuuri

  Mitä ulkomaiset arkkitehtuuritoimittajat ajattelevat Suomesta?

  Joukko ulkomaisia arkkitehtuuritoimittajia kiersi Suomea tutustumassa uuteen arkkitehtuuriin ja klassikoihin, kuten Alvar Aallon rakennuksiin. Stradan Jonni Roos kysyi, mikä heitä ilahdutti, ja mitä parannettavaa he löysivät.
  2
 • Stradan dragtähti Jeannetta Kincku
  14.11.2014 Kulttuuri

  Kun heterotkin halusivat olla homoja

  Homo- ja lesbokulttuurin kuvakieli on tullut tärkeäksi osaksi nykytaidetta. Strada kysyi suomalaisen taidekentän vaikuttajilta, mitä "homotaiteelle" oikein kuuluu?
  1
 • Janne Koskinen haastattelee säveltäjä Sauli Zinovjevia Stradassa.
  14.11.2014 Kulttuuri

  Kotkassa taistellaan nyt säveltämisessä

  Kotkassa eletään kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun huipennusta: viikkoa, jonka aikana viisi finaaliin päässyttä uutta kamariorkesteriteosta harjoitellaan esityskuntoon. Kotkassa ja Kouvolassa pidettävien konserttien ja radioinnin takia kilpailu herättää kiinnostusta maailmalla, sillä paljon on myös sävellyskilpailuja, jotka ratkaistaan pelkkien partituurien perusteella. Tällä kertaa kilpailuun saapui 265 sävellystä 37 maasta. Viisi finalistia ovat Saksasta, Italiasta ja Suomesta.
  1
 • Sotakarkuri Paul Grappe naamioitui naiseksi.
  13.11.2014 Kulttuuri

  Sotakarkuri 10 vuotta naisen vaatteissa

  Paul Grappe karkasi rintamalta ensimmäisen maailmansodan aikana ja pakeni poliisia tekeytymällä naiseksi. Paul käytti nimeä Suzanne Landgard ja näytteli vaimonsa Louise Landyn kanssa lesbopariskuntaa Pariisissa kuohuvalla kaksikymmentäluvulla… Nyt Grappen tarinasta on syntynyt Ranskassa historiateos sekä sarjakuvaromaani.
  2
 • Tom of Finland - postimerkki vuodelta 2014
  11.11.2014 Kulttuuri

  Homotaiteesta on tullut trendikäs brändi

  Yrittävätkö heterotaiteilijat brändätä itseään kiinnostavammaksi homotaiteen avulla? Miten käy todellisen homotaiteen, kun heterotaiteilijat yrittävät matkia sitä?
  10
 • Strada puki neukkupatsaalle Pussy Riot -pipot solidaarisuuden eleenä Venäjän sananvapausongelmille
  07.11.2014 Kulttuuri

  Venäläiset taiteilijat elävät pelon ilmapiirissä

  Kun Venäjän hallintoa vastustavat taiteilijat ja toimittajat saavat surmansa "epämääräisissä" olosuhteissa, herää pelko ja alkaa itsesensuuri. Millaista on olla taiteilija nyky-Venäjällä?
 • Koulukiusaamista tutkiva tohtori Virpi Pöyhönen ja Stradan Joonatan katsastivat Luokkajuhla-ensi-iltaelokuvan.
  07.11.2014 Kulttuuri

  Onko uusi koulukiusaamiselokuva kosto?

  Taiteilija ja Luokkajuhla-elokuvan ohjaaja Anna Odell pettyi kuullessaan lapsuutensa koululuokan pitäneen luokkajuhlat häneltä salaa. Tapahtuma inspiroi koulukiusattua Annaa tekemään elokuvan luokkakemuista, joissa hänkin on mukana. Koulukiusaamisesta väitöskirjan tehnyt Virpi Pöyhönen katsoi ensi-iltaelokuvan Stradan Joonatanin kanssa.
 • Jouko Ollikaisen Itkevä Maria maalaus nyrkkeilyhanskoissa
  06.11.2014 Kulttuuri

  Kun vahva nainen uupuu

  Liiankin tuttu tarina: Mies pitää huolta omista harrastuksistaan, vaimo hoitaa kodin ja lapset. Mitä tapahtuu, kun vahvalta vaikuttava nainen ei enää jaksa? Graafikko, kuvittaja Jouko Ollikainen kertoo Stradalle oman tarinansa.
 • Leonor Ruiz Dubrovin käyttää turmelemista taiteellisena keinona.
  06.11.2014 Kulttuuri

  Taiteilija turmelee taulujaan

  Strada tapasi espanjalais-suomalaisen kuvataiteilijan Leonor Ruiz Dubrovinin. Hän opetti Marjut Tervolalle, miten turmellaan taidetta. Tuhoaminen on Ruiz Dubrovinille olennainen osa uuden luomista.
 • Juha Menna, Marjut Tervola ja Tapani Kokko
  31.10.2014 Kulttuuri

  Inkkari ja länkkäri esittävät kuvanveistäjää

  Kuvanveistäjät Tapani Kokko ja Juha Menna esittävät itseään Kansallisteatterin Veistäjät -näytelmässä. He ovat pukeutuneet intiaaniksi ja lännenmieheksi, ja molemmilla on tähän omat henkilökohtaiset syynsä. Stradan Marjut Tervola vierailee veistäjien maailmassa ja löytää kipinän veistotaiteeseen.
  1
 • Elokuvaohjaaja Randy Moore ja Stradan Joonatan Pitkänen puhuvat Escape from Tomorrow -elokuvasta.
  31.10.2014 Kulttuuri

  Kauhuelokuva kännykällä ja ilman kuvauslupaa Disneylandissa

  Rajoitukset ja rahapula inspiroivat joitakin elokuvaohjaajia. Night Visions -elokuvafestivaalilla vierailleen Randy Mooren kauhusatiiri Escape from Tomorrow on kuvattu ilman lupaa Disneyland-huvipuistoissa. Pablo Larcuen sen sijaan kuvasi elokuvansa Hooked Up kännykkäkameralla. Sarjamurhaajabuumin aloittanut John McNaughton sen sijaan ei olisi valmis riskeemaamaan itseaiheutetuilla rajoitteilla.
  1
 • Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut 1920-luvun Helsinkiin sijoittuvan dekkarin.
  29.10.2014 Kulttuuri

  1920-luvun rikollinen Helsinki kiehtoo dekkarikirjailijoita

  1920-luvun Helsinki tarjoaa dekkarille kutkuttavan tapahtumamiljöön. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Nina Hurma kertovat Stradassa kieltolain, riehakkaan jazzin ja sisällissodan katkeruuden värittämästä aikakaudesta.
  2
 • 24.10.2014 Kulttuuri

  Asuuko onni Pohjolassa?

  Pohjoismaat ovat vuosikymmenien ajan sijoittuneet kärkipaikoille, kun on tutkittu, missä päin maailmaa ihmisten on hyvä elää ja asua. Tanskalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä, Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä, Norjalla on öljymiljoonansa, Ruotsi on maailman paras maa asua, jos on nainen.
Tilaa syöte Strada