Stradan Jonni Roos tutustuu Lönnströmin taidemuseon suunnitelmiin luopua museorakennuksestaaan
19.12.2014 Kulttuuri

Taidemuseo luopuu kalleimmastaan

Raumalla sijaitseva Lönnströmin taidemuseo luopuu hienosta museorakennuksestaan. Stradan Jonni Roos tutustuu tilanteeseen paikan päällä.
2
 • Marjut Tervola tapasi Stradassa rikoskirjailija Antti Korhosen
  19.12.2014 Kulttuuri

  Seksiä, väkivaltaa ja Alppilan kohuopettaja

  Alppilan koulun kohuopettajana tunnettu Antti Korhonen on nyt myös kovaksikeitetyn koulukunnan rikoskirjailija. Strada kysyi. miten suurta julkisuutta saanut Alppilan koulun kurinpitojupakka vaikutti orastavaan rikoskirjailijaan, joka pitää rouheasta tyylistä.
  1
 • Jeesus elokuvasta Iron Sky The Coming Race
  19.12.2014 Kulttuuri

  Jeesus - hippi, punkkari vai terroristi?

  Oliko Jeesus pyhään sotaan kehottava jihadisti? Miksi sankarillinen macho-Jeesus vetoaa paremmin kuin pehmo-Jeesus karitsoineen? Strada raottaa salaisuuksien arkkua...
  6
 • Heta Mulari ja Joonatan Pitkänen
  18.12.2014 Kulttuuri

  Päin seinää –ohjaaja Pesonen: ”Elokuva on mustetahratesti”

  Korsoteoria-lyhärillään leffakansan tietoisuuteen nousseen Antti Heikki Pesosen ensimmäinen pitkä elokuva Päin seinää saa ensi-iltansa tapaninpäivänä. Pääosassa nähdään kansansuosikki Armi Toivanen. Stradan jutussa ohjaaja paljastaa kuinka elokuva syntyi ja elokuvatutkija Heta Mulari kertoo, miten hän elokuvan tulkitsee.
  1
 • Big Game -elokuvan näyttelijät Onni Tommola ja Samuel L. Jackson
  12.12.2014 Kulttuuri

  Millä rahalla Samuel L. Jackson saatiin suomalaiselokuvan tähdeksi?

  Elokuvabisnes on murroksessa, sekä elokuvien tekeminen että esittäminen on digitalisoitunut. Rahoituskuviot elävät: elokuvateattereilla pyyhkii hyvin mutta DVD-myynti on romahtanut Netflix ja muut digialustat sekoittavat pakkaa. Stradan Marjutille kotimaista leffabisnestä avaamassa ohjaaja Timo Vuorensola (Iron Sky), tuottaja Petri Jokiranta (Big Game), elokuvatutkija Outi Hupaniittu ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.
  2
 • Caravan Palace yhtye
  12.12.2014 Kulttuuri

  Elektroswingiä Pariisissa

  Ranskalainen Caravan Palace yhdisti swingin ja elektron, kun se oli säveltämässä taustamusiikkia 20-luvun mykkään pornofilmiin.
  1
 • Anna Tuorin maalaustensa äärellä
  12.12.2014 Kulttuuri

  Anna Tuori maalaa sanoinkuvaamattomia tunnelmia

  Kuvataiteilija Anna Tuori maalaa sellaisia asioita, joita on vaikea kuvata sanoin. Stradan toimittaja Jonni Roos kuitenkin yrittää yhdessä Tuorin kanssa etsiä maalauksista myös puhuttavaa.
  1
 • Musavideojäbä Lauri Laukkanen ja eräs kiukkuinen punatakkinen jäbä vierailivat Stradassa.
  12.12.2014 Kulttuuri

  Strada toivottaa Mustaa Joulua!

  Mitä syntyy kun Strada ja mm. Jenni Vartiaiselle musavideoita tekevä ohjaajajäbä Lauri Laukkanen yhdistävät pimeät voimansa? No taatusti maailman synkin Joulupukkivideo!
  1
 • Eija-Liisa Ahtila, Vaakasuora-Horizontal, 2011, 6-kanavainen projisoitu installaatio.
  05.12.2014 Kulttuuri

  Taideviennin valttikortit

  Jotkut taiteilijat tuntuvat olevan ulkomailla suositumpia kuin kotimaassa. Videotaiteilijat Eija-Liisa Ahtila ja Pilvi Takala ovat tästä kaksi esimerkkiä. Mikä on heidän kansainvälisen menestyksensä salaisuus?
 • Stradan Joonatan Pitkänen saa niskahierontaa suomen elokuvasäätiön Irina Krohnilta
  05.12.2014 Kulttuuri

  Kulttuurieliitti on erillään muista eliiteistä

  Maatamme johtavat eri aloja edustavat eliittiryhmät. Kulttuurin alan eliitti on kuitenkin tutkijan mukaan erillään muista eliittiryhmistä. Stradan Joonatan Pitkänen yrittää ymmärtää, mikä kulttuurieliitti on, ja keitä siihen kuuluu.
 • Marjut Tervola tapasi Katja Lapin MTV3:n Putouksen studiolla.
  05.12.2014 Kulttuuri

  Jännittäjästä tv:n suosikki- kapellimestariksi

  TV2:n Siskonpedin ja MTV3:n Putouksen kapellimestari ja "musiikkinatsi" Katja Lappi oli opiskeluaikoinaan äärimmäinen jännittäjä. Improvisaatiokaan ei Sibelius-Akatemiassa opiskellessa oikein irronnut. Nyt Katja soittaa tv:n suorissa lähetyksissä viikottain, sovittaa Siskonpedin suosittuja hittikimaroita ja säveltää Siskonpedin minibiisejä välillä ihan jo vahingossa. Strada tapasi musiikinopettajana työskentelevän Katjan Putouksen studiossa.
 • Tanja Heinänen näyttelee Säälistäjät-elokuvan Mirjaa.
  05.12.2014 Kulttuuri

  Säälipillu-elokuva aloitti keskustelun säälimunasta

  Säälistäjät-leffa esitti miehet seksinhaluisina reppanoina. Tämä on herättänyt Stradan nettisivuilla vilkasta keskustelua mm. siitä, saako miestä ja naista käsitellä samalla tavalla kulttuurissamme.
 • Stradassa Kenneth Bambergin valokuvataidetta.
  05.12.2014 Kulttuuri

  Ahvenanmaalaiset miehet rakensivat itselleen penissuojan

  Taiteilija Kenneth Bamberg valokuvasi ahvenanmaalaisia miehiä heidän ainoana suojanaan koteka eli kalukukkaro. Kyse on isommasta asiasta kuin pelkästä peniksestä, taitelija sanoo Stradalle.
 • Kahvikutsut
  04.12.2014 Kulttuuri

  Raivaa tiesi kulttuurieliittiin!

  Täsmäohjeet kulttuurieliittiin nousemiseksi löytyvät täältä.
 • Sokeria pihdeillä kahvikuppiin
  04.12.2014 Kulttuuri

  Testaa kuulutko kulttuurieliittiin!

  Tee Stradan Kulttuurieliittitesti! Testaa, kuulutko sinä siihen joukkoon, joka pyörittää maamme kulttuurielämää.
  10
 • Stradan Marjut Tervola haastatteli Juho Leppästä ja Timo Vuorensolaa
  28.11.2014 Kulttuuri

  Timo Vuorensolan Iron Sky 2 on joukkorahoitteinen diktatuuri

  Viime vuosina uutena tuotantojen rahoitusmuotona on yleistynyt joukkorahoitus: osallistuja voi rahoittaa suoraan haluamaansa hanketta. Stradan Marjut tutustui joukkorahoituselokuvien budjetillisiin ääripäihin: Autolla Nepaliin -dokumenttiin sekä 12 miljoonan euron budjettiin tähtäävään Iron Sky The Coming Race -fiktioon.
 • Strada haastattelee Armi Toivasta ja pullaa.
  28.11.2014 Kulttuuri

  Armi Toivanen himoitsee pullaa!

  Strada löysi Armi Toivasen hypistelemässä vaatteita vintageliikkeessä. Miten suosion huipulla oleva näyttelijä selviää kaikista työkiireistään? Toivanen tähdittää Päin seinää -elokuvaa ja kuvaa parhaillaan Hinnalla millä hyvänsä -sarjaa Maikkarille. Putous-jengiltä on tulossa myös uusi huumorisarja Kingi.
  1
 • Jussi Valtonen Stradan haastattelussa
  28.11.2014 Kulttuuri

  Uusi uljas maailma Jussi Valtosen kuvittelemana

  Jussi Valtosen romaani He eivät tiedä mitä tekevät voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Romaani on yhtäaikaa sekä perheen hajoamisen kuvaus että Suomi-satiiri ja synkkä visio nykyajan maailmasta, jossa someteknologia uhkaa orjuuttaa mielet. Strada haastattelee kirjailijaa ja hänelle palkinnon myöntänyttä Anne Brunilaa.
  1
 • Joonatan Pitkänen ja Sirpa Kähkönen tutkivat Supon arkistoja Kansallisarkistossa
  28.11.2014 Kulttuuri

  Suomalaissosialistit Stalinin kourissa

  Finlandia –ehdokkaista moni oli vahvasti historiaan ankkuroitunut tarina. Yksi niistä on Sirpa Kähkösen Graniittimies, joka kertoo suomalaisutopistien matkasta unelmiensa maahan, Neuvostoliittoon.
  1
 • Tanja Heinänen näyttelee Mirjaa Säälistäjät-elokuvassa.
  21.11.2014 Kulttuuri

  Säälipillua lääkkeeksi nuorten miesten syrjäytymiseen

  Säälistäjät-elokuvassa työkkärin naiset tarjoavat asiakkaina oleville syrjäytyneille nuorille miehille säälipillua. Naisten tarkoitus on estää kouluampumisia.
  61
Tilaa syöte Strada